Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bezlusterkowiec do 3500 zł

Mosiek07
30-03-2019, 19:52
Witam.
Mam zamiar kupić sobie apart głównie do robienia zdjęć, ale też do nagrywania. Z tego co wyczytałem to najlepsza opcja bedzie bezlusterkowiec, a wiec jakiego polecacie do kwoty 3500 zł i czy warto dokupic dodatkowy obiektyw?
Pozdrawiam

Rysiek_O
30-03-2019, 19:56
@ Mosiek07 A Kolega czym dotychczas focił? Masz jakieś doświadczenie w robieniu zdjęć i filmowaniu? Czy to będą pierwsze wprawki?
Bezlusterkowiec to korpus, do którego podpinamy obiektyw. Na początek może być jeden z podstawowego zestawu, a potem można nabywać kolejne.

ksh
30-03-2019, 20:15
Musisz sam jednak poczytać, sam dobrać ogniskowe w obiektywie, nie zawsze zestaw z obiektywem ciemnym to najlepszy wybór na początek, potrzymaj zestaw w rękach, czasami nawet wygląd jest istotny, wybór sprzętu wielki, teraz w tej kwocie nawet kupisz pełną klatkę od sony plus jakaś stałka lub kit.

Mosiek07
31-03-2019, 15:02
@ Mosiek07 A Kolega czym dotychczas focił? Masz jakieś doświadczenie w robieniu zdjęć i filmowaniu? Czy to będą pierwsze wprawki?
Bezlusterkowiec to korpus, do którego podpinamy obiektyw. Na początek może być jeden z podstawowego zestawu, a potem można nabywać kolejne.

Uzywalem Canona PowerShot SX40HS. Zdjecia robilem bardziej okazjonalnie albo jak naszla mnie ochota, co do filmowania to beda to moje poczatki. Zdjecia glownie bede robil przyrodzie jak i rodzinie i znajomym, co do nagrywania to mam zamiar robic volgi, filmiki. Czyli na poczatek wystarczy sam korpus, a dopiero pozniej dokupic obiektyw?

Rysiek_O
31-03-2019, 16:33
No nie!:-)
Do korpusu potrzebujesz obiektyw. Na poczatek jeden taki jak dają w zestawie. To tzw. Kit. Prosty i dość dani zoom.
Potem można kompletować dalej wg potrzeb i zasobności portfela.
W Twojej sytuacji proponuję odwiedzić większy sklep ze sprzętem foto. Sprzedawca pokaże Tobie kilka różnych sprzętów mieszczących się w budżecie. Pomacasz i sam zobaczysz które Cie zainteresują. Tak ukierunkowany możesz zasięgnąć konkretniejszej porady na forum.
Powodzenia!!

Mosiek07
31-03-2019, 16:46
Dzieki :) za kilka dni zglosze sie ponownie :D

Mosiek07
07-04-2019, 14:50
Witam ponownie :)
Po przeanalizowaniu internetu wybrałem takie oto aparaty:
Canon EOS M50
Panasonic Lumix G80
Panasonic Lumix GX80
Olympus OM-D E-M10 Mark III
Olympus OM-D E-M10 Mark II
Sony A6000/A6300
Fujifilm X-T20
Fujifilm X-T10
Który z wyżej wymienionych aparatów moglibyście mi polecić do mojego użytkowania? Jak wygląda sprawa z obiektywami do tych aparatów? A może możecie jeszcze coś innego polecić? :)
Niestety nie miałem czasu wstąpić do sklepu żeby podotykać i sprawdzić jak leża w dłoni.

sabur
07-04-2019, 15:50
Olympus OM-D E-M10 Mark III nie wiem jak inne ale chociaż jestem całym sercem za sprzętem ( body + 3 obiektywy ) mieszczącym się w torbie za małej dla d7200 + S 17-50, jednak po weekendzie w Barcelonie z tym zestawem ( Mark III, 2 kitowe obiektywy oraz 45/1.8) nie jestem zadowolony ze zdjęć. Filmy bardzo przyjemne jednak zdjęcia takie mdłe, mało ostre a w obróbce nie potrafię osiągnąć ciekawych rezultatów.

ksh
07-04-2019, 19:09
Witam ponownie :)
Po przeanalizowaniu internetu wybrałem takie oto aparaty:
Canon EOS M50
Panasonic Lumix G80
Panasonic Lumix GX80
Olympus OM-D E-M10 Mark III
Olympus OM-D E-M10 Mark II
Sony A6000/A6300
Fujifilm X-T20
Fujifilm X-T10
Który z wyżej wymienionych aparatów moglibyście mi polecić do mojego użytkowania? Jak wygląda sprawa z obiektywami do tych aparatów? A może możecie jeszcze coś innego polecić? :)
Niestety nie miałem czasu wstąpić do sklepu żeby podotykać i sprawdzić jak leża w dłoni.

Obojętne ale serio podotykaj na początek i policz koszty obiektywów jakie potrzebujesz.

Kolekcjoner
07-04-2019, 20:40
Obojętne ale serio podotykaj na początek i policz koszty obiektywów jakie potrzebujesz.
To jest rzecz zupełnie fundamentalna. Kalkulacja szkieł jakie mam zamiar kupić już i w przyszłości. Przede wszystkim czy są dostępne i za ile. Patrzenie na puszki które tak realnie w zbliżonych kosztach są bardzo podobne jeśli chodzi o możliwości jest bez sensu.

silver surfer
08-04-2019, 08:22
Ja z tego zestawu bym kupił Olympus OM-D E-M10 Mark II najlepiej samo body do tego na początek kita panasonic 12-32 i albo 45 1.8 od Olympusa a jeśli za wąsko będzie to panasonic 25 1.7.

Wysłane z mojego Nokia 7.1 przy użyciu Tapatalka

Jacek_Z
08-04-2019, 20:19
Jeśli chcesz sam sobie kręcic filmy (vloger) to sprawdź czy da się skierować LCD w te samą stronę co obiektyw :)

ksh
08-04-2019, 20:35
Ja z tego zestawu bym kupił Olympus OM-D E-M10 Mark II najlepiej samo body do tego na początek kita panasonic 12-32 i albo 45 1.8 od Olympusa a jeśli za wąsko będzie to panasonic 25 1.7.
25mm na m4/3 to nadal bardzo wąsko, polecam to sprawdzić przed zakupem.

Jacek_Z
08-04-2019, 23:01
4/3 to crop 2x czyli to kąt widzenia obiektywu standardowego. Czyli jak 50 mm na FF.