Zobacz pełną wersję : Fuji X-T20 vs Lumix G80
Dzień dobry.
Stoje przed wyborem bezlusterkowca, do tej pory byłem przekonany do Lumixa, ale pojawił się Fuji w dobrej cenie. I tu się bije z myślami, bo mnie głównie zależy na zdjęciach. W Lumixie kusi stabilizacja. Jedynej informacji jakiej nie moge się doszukać, to jak wygląda dostępność adapterów, obiektywów, pod względem ekonomicznym. Prosze o odpowiedź. Pozdrawiam.
Rysiek_O
30-03-2019, 19:52
@ woda85 Masz już jakieś obiektywy? Co masz zamiar fotografować? Czy wystarczy Tobie zestaw body + jeden, dwa kitowe obiektywy, czy będziesz chciał zgromadzić większą szklarnię ?
Adaptery do manualnego pstrykania to koszt nawet 20-30zł, adaptery z automatyką można sobie odpuścić bo albo drogie albo nie działa jak trzeba albo nawet w danym systemie nie istnieją.
Stabilizacja jest przydatna ale nie stawiałbym tego jako nr1, zestawy mogą mieć w body albo w obiektywie stabilizacje, finalnie wyjdzie na to samo, jak masz w body to możesz z manualnymi się bawić i to wykorzystać, pamiętaj że stabilizacja jest do statycznych zdjęć, a nie do łapania psa czy dzieciaka w ruchu.
nikoniarz
30-03-2019, 20:53
Stabilizacja jest przydatna ale nie stawiałbym tego jako nr1, zestawy mogą mieć w body albo w obiektywie stabilizacje, finalnie wyjdzie na to samo
Albo tak jak w Panasonicu- i w body, i w obiektywie. Finalnie będzie tym lepiej, im dłuższa ogniskowa.
@ woda85 Masz już jakieś obiektywy? Co masz zamiar fotografować? Czy wystarczy Tobie zestaw body + jeden, dwa kitowe obiektywy, czy będziesz chciał zgromadzić większą szklarnię ?
Hej, mam Nikona D5000 do tego kit 18-55. exakta 35-70, tokine 100-300, Helios 44M 2/58 (nikon F). Póki co fotografuje dużo modeli samochodów, chce "pstrykać" spacerowo. Hobbystycznie, nie zarobkowo. Interesująmnie stare obiektywy. Ale to potem.
Rysiek_O
30-03-2019, 21:38
Fuji jest dobry w produkcji jpegów prosto z puszki. Za to szkła są drogie i nie ma ich za wiele. Jeśli zdjęcia robisz w RAW to lepszym wyborem będzie Panasonic Lumix. Razem z Olympusem Lumix stanowi m4/3, jest tam dużo szkieł i spory rynek wtórny.
Mój Kolega https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip jest pasjonatem który używa różnych obiektywów do Lumixa. Możesz do niego napisać PW na Olympusclub.pl
Antonioo
30-03-2019, 21:57
..... Jeśli zdjęcia robisz w RAW to lepszym wyborem będzie Panasonic Lumix....... Możesz rozwinąć? chętnie się dowiem czegoś nowego...
Fuji jest dobry w produkcji jpegów prosto z puszki. Za to szkła są drogie i nie ma ich za wiele. Jeśli zdjęcia robisz w RAW to lepszym wyborem będzie Panasonic Lumix. Razem z Olympusem Lumix stanowi m4/3, jest tam dużo szkieł i spory rynek wtórny.
Mój Kolega https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip jest pasjonatem który używa różnych obiektywów do Lumixa. Możesz do niego napisać PW na Olympusclub.pl
Obrazki podobają mi się , z obu, Fuji lepiej wygląda jeśli chodzi o same zdjecia, ale dla mnie liczy sie też rynek wtóny , i obiektywy na które nie musze wydawać kilku pensji. Stąd moje pytanie. Dzięki za namiar.
Rysiek_O
30-03-2019, 22:04
Możesz rozwinąć? chętnie się dowiem czegoś nowego...
Służę uprzejmie. Z RAW wyczaruje sobie w postprocesie to co co puszka Fuji robi z jpg, a na plus ma całą gamę szkieł m4/3 nówek i z rynku wtórnego.
Obecnie wszystkie aparaty dają podobny obrazek, więc najlepiej sugerować się kasą na obiektywy, a dodatkowo trzeba brać pod uwagę techniczne sprawy czyli szumy na wysokich ISO jeśli je będziemy używać i jak wygląda głębia ostrości jeśli chcemy mieć dużą lub małą.
do m4/3 jest wybór duży i za w miarę rozsądne pieniądze, do tego systemu podepniesz wszystko włącznie z nikorami serii g, jest to system dużo bardziej popularny więc i rynek wtórny większy, a wielkość bagnetu pozwala podpinać wszystko (przez przejściówki)
Dzień dobry, chciałbym tylko dać znać, że Poszło zamówienie na Lumixa. Także temat jest do zamknięcia. Dziękuję za rady. Pozdrawiam
Z jakim szkiełkiem? Bo panas 25 f1,8 jest bardzo spoko i w dodatku tani. :)
Z Kitem 12-60, do końca wakacji (teoretycznie, może wcześniej). Wtedy rozbuduje możliwości. Nie f1,7 ?
nikoniarz
31-03-2019, 19:25
Z Kitem 12-60, do końca wakacji (teoretycznie, może wcześniej). Wtedy rozbuduje możliwości. Nie f1,7 ?
Oczywiście 1.7. Fajne szkło, tanie, ale niezbyt małe.
1.8 / 1.7 jeden pies- ważne że szkiełko tanie i fajne. ;)
1.8 / 1.7 jeden pies- ważne że szkiełko tanie i fajne. ;)
Ok, myślałem, że są jakieś różne:) Dzięki wam. Wiem w co celować dalej.
jeśli chodzi o tego 27/1,7 to niestety najgorsze szkło które miałem do panasa :( (może miałem pecha) dodatkowo ma przypadłość, że w świetle migającym (led, jarzeniowe itp) trafiają się dość duże problemy z af, i zafarby na bokach i w tych miejscach spadki kontrastu, z żadnym innym szkłem które posiadam w zasadzie ta przypadłość nie występuje (w plenerze było w miarę ok, choć aby uzyskać "ostrość" trzeba było je przymykać
busters39
04-04-2019, 09:12
Ma Lumixa G80 od sierpnia 2018r. i co mogę powiedzieć tak na szybko , że strasznie szumi (nawet na ISO 200) ,prądożerny , sprzęt zdecydowanie bardziej pod film niż fotografię.
W 20 f/1,7 niestety nie działa AF-C.
nikoniarz
04-04-2019, 18:45
W 20 f/1,7 niestety nie działa AF-C.
Potwierdzam- niestety nie działa... A szkoda, bo malutki, ostry, dobra ogniskowa i cena. Niestety o tym, że nie działa AF-C dowiedziałem się po zakupie czytając papiery dostarczone z obiektywem. Poszedł do zwrotu. W zamian kupiłem 14/2.8 .
Ma Lumixa G80 od sierpnia 2018r. i co mogę powiedzieć tak na szybko , że strasznie szumi (nawet na ISO 200) ,prądożerny , sprzęt zdecydowanie bardziej pod film niż fotografię.
Nie wiem kompletnie o czym piszesz. Mam G7 i jest świetny. Zdjęcia są spoko do iso 1600, awaryjnie można śmiało korzystać z 3200. G80 jest lepszy od G7, daje zauważalnie ładniejszy obrazek. Nie wiem, czy to nie jest czasem kwestia softu, bo matryce mają chyba takie same.
busters39
05-04-2019, 15:14
Owszem matryce są te same lecz w G80 sensor został pozbawiony filtra dolnoprzepustowego i jest wspierany nowym procesorem obrazu Venus Engine co ma zapewnić lepszą jakość obrazu o zwiększonej szczegółowości. Mi chodzi o to (nie napisałem mój błąd) że przy większym domknięciu przesłony są szumy w zaciemnionych miejscach. Przykładowe zdjęcia ISO 200, f9, f10 https://drive.google.com/drive/folders/1aursUTEbn8DNgBEX3en9wjJjb-CbjSHH
cybulski
05-04-2019, 15:47
Owszem matryce są te same lecz w G80 sensor został pozbawiony filtra dolnoprzepustowego i jest wspierany nowym procesorem obrazu Venus Engine co ma zapewnić lepszą jakość obrazu o zwiększonej szczegółowości. Mi chodzi o to (nie napisałem mój błąd) że przy większym domknięciu przesłony są szumy w zaciemnionych miejscach. Przykładowe zdjęcia ISO 200, f9, f10 https://drive.google.com/drive/folders/1aursUTEbn8DNgBEX3en9wjJjb-CbjSHH
Moim zdaniem nie ma co za bardzo się przejmować szumami a już szczególnie takimi jak tutaj.
Ważniejsze jest aby sprzęt był wygodny i chciało sie go zabierać ze sobą wszędzie no i aby przy okazji nie wydrenował nam kieszeni. Bo niestety można sie zapędzić z tym patrzeniem "tylko w jakość" i pogubić o co w tym wszystkim chodzi.
A firmy produkujące sprzęt foto na to właśnie liczą, że zajrzą nam głęboko do kieszeni.
Więc ... "easy men" :)
No, ta pierwsze głównie fotka, faktycznie trochę dziwna. Jakim obiektywem? 12-60 kitowym? Aż muszę u siebie test zrobić.
cybulski
05-04-2019, 16:50
No, ta pierwsze głównie fotka, faktycznie trochę dziwna. Jakim obiektywem? 12-60 kitowym? Aż muszę u siebie test zrobić.
Zaczniesz testować i zaraz wynajdziesz, że może faktycznie "nie robi takich zdjęć jak do tej pory" i po co to testowanie i zerkanie w piksele ? Wyjdzie zaraz że bez pełnej klatki nie ma co na rower iść :)
A w życiu na rower nie taszczyłbym pełnej klatki. :mrgreen: Biorę tylko jak muszę, znaczy jak mi bardzo zależy na jakości.
busters39
05-04-2019, 17:51
Tak obiektyw kitowy 12-60. cybulski bardzo trafny komentarz :-) aparat idealny na wycieczki (częste spacery z psem) ale jego główne zastosowanie to film. Ostatnio testowałem Olympus OM-D E-M10 Mark III i zdjęcia z niego bardziej mi sie podobały
To fakt. Olympus robi lepsze, ale po tym jak mnie wyru... w związku z systemem 4/3, nic więcej od nich nie kupię. Coś im odwali za jakiś czas i zwiną również m4/3. Olympusa mogę kupić najwyżej jakieś szkło do Panasa 8)
Przecież Panas zrobił dokładnie to samo z systemem 4/3 :-D
Ile było Panasów lustrzanek 4/3? Jedna?
Dwie, z tego co pamiętam.
Chyba jednak jedna. Pierwsza była zaadoptowaną konstrukcją Olympusa E-330, który również stał się aparatem Leica Digilux 3. Poza kosmetycznymi różnicami, to jeden i ten sam sprzęt.
Dopiero DMC-L10 był konstrukcją własną, chociaż parametry ma bardzo zbliżone do Olympusa E-510
E-330 miał inną obudowę i elektronikę. Tylko matryca i konstrukcja wizjera były takie same. To nie był tylko rebranding.
busters39
06-04-2019, 13:04
My tu gadu gadu o G80 a tu wczoraj zaprezentowali G90-tkę https://www.panasonic.com/pl/consumer/kamery-i-aparaty/aparaty-cyfrowe/dc-g90.html
E-330 miał inną obudowę i elektronikę. Tylko matryca i konstrukcja wizjera były takie same. To nie był tylko rebranding.
W każdym razie, "pokaźny" system :mrgreen:
Gdybys wybrał m43 to mam Oly12 f2 na sprzedaż .
Sorki za ot
Mi chodzi o to (nie napisałem mój błąd) że przy większym domknięciu przesłony są szumy w zaciemnionych miejscach. Przykładowe zdjęcia ISO 200, f9, f10 https://drive.google.com/drive/folders/1aursUTEbn8DNgBEX3en9wjJjb-CbjSHH
Ale tak zawsze jest, na każdym zdjęciu kontrastowej sceny, w każdym aparacie. Co prawda w niektórych lepiej (FX) w innych gorzej (komórki, kompakty), ale to normalne zjawisko. Zacieniony, to niedoświetlony obszar zdjęcia. Na forum fotograficznym chyba każdy wie, jak zdegradowane jest niedoświetlone zdjęcie. No w tej sytuacji jego pewien obszar. Nie ma się czym przejmować.
Ale tam również niebo jakoś dziwnie wygląda.
nikoniarz
06-04-2019, 15:44
Wygląda na to, że to nie "wina" matrycy, a obróbki...
busters39
06-04-2019, 19:17
Z tym niebem to mam ogólnie zawsze problemy. Może faktycznie obróbka i dlatego zamieszczam 5 plików raw (testowałem aparata i pstrykałem co popadnie ;-) ) jak ktoś chce to niech się pobawi i mile widziane są opinie fotki https://drive.google.com/open?id=1RPPJToVBqQPq-HsloiLUZ4LzsElxHyE8
Widzę , że się temat nieźle rozwinął. Ciesze się. Póki co jestem, bardzo zadowolony z tego aparatu. Widzę szumy, ale nie kolą mi oczu. Za to świetnie się nim robi zdjęcia, lekko przyjemnie. Wziałem go dziś "na rower" i było super. https://drive.google.com/open?id=1MauYS4fJdE4xPlNCiyMXuEcMQHyGzvFz
Za to świetnie się nim robi zdjęcia, lekko przyjemnie.
I o to właśnie powinno chodzić w hobbystycznej fotografii. ;)
cybulski
07-04-2019, 09:58
Dlatego zawsze jestem zdania w hobbystycznej foto, że należy mieć sprzęt przede wszystkim, który będziemy brać ze sobą. A dopiero na drugim miejscu albo i dalej to sama jakość obrazka. No i koszt systemu to umieszczam na drugim miejscu. Oczywiscie kazdy z Was pod siebie zrobi SWOT ale jeśli pierwszy punkt nie zadziała to cała idea nie ma specjalnie sensu :) moim skromnym zdaniem.
Mam pytanko nieco z innej beczki. Lepiej X-T10 czy X-T100 ? Niby bez sensu bo X-T10 to wyższa seria ale X-T100 ma gibany ekranik i można selfiaka strzelić, co czasem na wyjeździe z żoną mi się zdarzy i nowsza matryca pod względem wieku i MP (tylko że nie X-Trans) Nie wiem jak z softem czy jest w obu taki sam i zauważyłem też że X-T100 ma chyba skłonność do podążania w kierunku magnety przez co np czasem skóra jest nieco czerwonawa. Tak się zastanawiam czy są jakieś zasadnicze różnice. X-T20 odpuściłem bo cena za wysoka w stosunku do różnic z X-T10.
Mam pytanko nieco z innej beczki. Lepiej X-T10 czy X-T100 ? Niby bez sensu bo X-T10 to wyższa seria ale X-T100 ma gibany ekranik i można selfiaka strzelić, co czasem na wyjeździe z żoną mi się zdarzy i nowsza matryca pod względem wieku i MP (tylko że nie X-Trans) Nie wiem jak z softem czy jest w obu taki sam i zauważyłem też że X-T100 ma chyba skłonność do podążania w kierunku magnety przez co np czasem skóra jest nieco czerwonawa. Tak się zastanawiam czy są jakieś zasadnicze różnice. X-T20 odpuściłem bo cena za wysoka w stosunku do różnic z X-T10.
Moje wrażenie było takie że t100 z resztą fuji to ma wspólny jedynie znaczek.. Jakość wykonania, inna kółkologia itd. Wydmuszka dla laików.
X-t20 posiadadotykowy ekran(imo mega plus) lepsze iso oraz sprawniejszy af względem t10. Ale cena..
Ja bym zerknął po środku i pomyślał o x-t1, wspaniały wizjer(przepaść) oraz wykonanie premium.
O, że aż taka różnica to się nie spodziewałem. W taki razie odpuszczę T100. T20 też można znaleźć w dobrej cenie używany, rozejrzę się. A jak nie to może T10.
X-T100 to praktycznie X-T10 w nieco odświeżonym opakowaniu (przy tym bardziej plastikowym) i ciekawszą, moim zdaniem, matrycą.
jurkarol
30-06-2019, 00:14
X-T100 to praktycznie X-T10 w nieco odświeżonym opakowaniu (przy tym bardziej plastikowym) i ciekawszą, moim zdaniem, matrycą.
No to raczej coś zupełnie innego. I miał być krok wstecz względem xt10 lub wersja niskobudzetowa tegoż.. Albo zaawansowany xa5.
Ale gdyby nie plastikowosc i latające przyciski, sterowanie z xm1, to byłoby cos.
Matrycę ma zwykła CMOS, nie xtrans i dlatego daje super obrazek w szczegółach.
No to raczej coś zupełnie innego.
Nie tak zupełnie. Dla mnie te wszystkie matryce są bardzo podobne, bez względu na ilość pikseli ani to, czy to Bayer, czy X-Trans. W użytkowaniu największe znaczenie ma to, jak aparat działa, a X-T100 działa jak X-T10 (z dotykowym ekranem jak w X-T20).
Dzień Dobry, Co słychać?
Powracam do was po rade, co myślicie o Rynox DCR250 do 12-60 w moim Lumixie? Czy może lepiej pierścienie pośrednie?
Pozdrawiam.