PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do Nikona D7100 (portret, cała sylwetka, detale z niewielkiej odległości)? Help

Ewelushka
29-03-2019, 09:02
Drodzy,
pomóżcie proszę wybrać obiektyw do puszki D7100 (DX) w cenie najlepiej do 3500 zł, który:
- nada się do całej sylwetki i portretu
- do zdjęć robionych w domu (mogę się oddalić od całej sylwetki na max. 3 metry)
- do robienia zdjęć detali przedmiotów leżących na stole (więc niewielka odległość od przedmiotu do ok. 1 m).
- możliwie jasny
- nie musi być lekki
- obojętnie czy stałka czy nie

Chciałabym, żeby zdjęcia były jak najbardziej ostre, a sylwetka nie zniekształcona.
Mam kitowy obiektyw Nikkor 18-105 mm 3,5-5,6 ED, ale nie daje ostrości i jest ciemny (rozjaśniane zdjęcia są oczywiście ziarniste). Mam też stałkę Nikkor 35 mm 1,8G, ale chciałabym coś lepszego.

Czy możecie mi coś doradzić? Napaliłam się bardzo na polecanego przez niektórych z Was Tamrona 85 1,8, ale jak ustawiam ogniskową 70 na moim kicie to cała sylwetka się nie mieści. Przejrzałam forum, ale sama nie wiem, co wybrać.
Będę bardzo wdzięczna za wszystkie pomysły i sugestie!

marti5
29-03-2019, 09:42
Jeśli pasuje Ci na DX ogniskowa 35mm, to zdecydowanie polecam Sigmę 35/f1.4 Art. A jeśli wolałbyś ciaśniej to wtedy tylko Sigma 50/f1.4 Art. Używane, często jeszcze na gwarancji kupisz za ok 2200-2400zł. Nówki ponad 3000 ale to i tak w ramach Twojego budżetu.
Szczerze polecam, bo nic ostrzejszego i jaśniejszego w tej cenie nie znajdziesz [emoji6]

krawczyk.photo
29-03-2019, 10:10
S18-35 1.8, ~3000. Wydaje mi się, że dobry zakres na Twoje potrzeby, a o + i - tego obiektywu,chyba już wszystko zostało napisane.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

poste
29-03-2019, 10:18
Nikkor 20/1.8 lub 24/1.8

mmluty
29-03-2019, 11:20
Chciałabym, żeby zdjęcia były jak najbardziej ostre, a sylwetka nie zniekształcona.
Mam kitowy obiektyw Nikkor 18-105 mm 3,5-5,6 ED, ale nie daje ostrości i jest ciemny (rozjaśniane zdjęcia są oczywiście ziarniste). Mam też stałkę Nikkor 35 mm 1,8G, ale chciałabym coś lepszego.
Czy możecie mi coś doradzić? Napaliłam się bardzo na polecanego przez niektórych z Was Tamrona 85 1,8, ale jak ustawiam ogniskową 70 na moim kicie to cała sylwetka się nie mieści. Przejrzałam forum, ale sama nie wiem, co wybrać.

Po przeczytaniu Twojego opisu mam wrażenie, że obiektyw nie jest główną przyczyną niezadowolenia ze zrobionych zdjęć. Ja bym proponował zająć się w pierwszej kolejności oświetleniem i obróbką zdjęć, a dopiero po dobrym opanowaniu trych dwóch elementów myślał o zakupie kolejnego obiektywu.
Jeżeli robisz zdjęcia z wysokim ISO i pojawia się szum, to można wydłużyć czas naświetlania, a nie koniecznie kupować nowy obiektyw.
Myślę, że statyw i lampy oraz wiedza o ich wykorzystaniu dadzą lepszy efekt z tym co masz iż nowy super obiektyw w ciemnicy.
Jeżeli jednak chcesz najpierw kupić obiektyw, to dla tych założeń o których piszesz obiektyw powinien mieć ogniskowe pomiędzy 35 a 50 mm. Jasny 35/1.8 oraz trochę ciemniejszego ZOOM-a 18-105 już masz. Jasnego dobrego ZOOM-a pod Dx o takim zakresie raczerj nie znajdziesz. Możesz ewentualnie szukać standadowego ZOOM-a pod Fx 28-80/2.8 ale nie bardzo widzę w tym sens.
Ze stałek o najwyższej jakości to chyba można myśleć o Sigmach ART 50/1.4 i 40/1.4. Ten drugi przekroczy budżet ale najlepiej chyba pasuje do oczekiwań.

krawczyk.photo
29-03-2019, 12:39
Ze stałek o najwyższej jakości to chyba można myśleć o Sigmach ART 50/1.4 i 40/1.4. Ten drugi przekroczy budżet ale najlepiej chyba pasuje do oczekiwań.

... i najlepiej biceps wyrabia [emoji6]
... ale bezsprzecznie jakość obrazka powala.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Ewelushka
29-03-2019, 13:02
Bardzo Wam dziękuję za wszelkie typy i podpowiedzi! :-)
Co do obróbki, to stale się podciągam, a oświetlenie chyba i tak jest względnie dobre (poza sezonem zimowym), bo mieszkam na wysokim piętrze w wieżowcu, okna od południa. Niemniej jest to jakiś trop, pogooglam również lampy.
Jeśli ktoś mógłby coś jeszcze ewentualnie polecić, co będzie lepsze, ostrzejsze, pozwoli się bardziej pobawić głębią ostrości niż N 35 1/8G to będę niezmiernie wdzięczna za Wasze typy, choć i teraz jest w czym wybierać :-)

Julio
29-03-2019, 13:46
Sigma A 18-35 mm F1.8 DC HSM/Nikon

Łolt Diznej
29-03-2019, 13:58
Gdybym miał takie potrzeby jak Twoje, wybierałbym z tego, co koledzy już polecili. Do uzyskiwania ciekawszych efektów związanych z głębią ostrości potrzebujesz szkła o dłuższej ogniskowej i jaśniejszego - w tej kolejności. Skoro miejsce ograniczone, rozważałbym Sigmę A 50/1.4. Minus jest taki, że w połączeniu z D7100 może być Ci trudno robić w mieszkaniu zdjęcia całej postaci. Dlatego wybierałbym pomiędzy Sigmami A 35/1.4 i 50/1.4 (40/1.4 jeśli możesz nadwyrężyć budżet i ciężar Ci naprawdę niestraszny). Wszystkie te szkła będą wyraźnie ostrzejsze od N35/1.8G.

Ewelushka
29-03-2019, 22:47
Dziękuję za kolejne typy.
Podoba mi się Sigma 50/1.4 ART. Mam jeszcze taką wątpliwość: testowałam moim kitem (18-105 mm), w jakiej odległości muszę stanąć, jeśli ustawię ogniskową na 50. Wyszło ok. 4 metry. Z tym, że ten kit jest stricte dedykowany do niepełnej klatki (NIKKOR AF-S DX 18–105 mm f/3,5–5,6G ED VR). Czy dobrze rozumiem, że mając Sigmę 50 1.4 ART, która jest typowo do pełnej klatki, muszę (posiadając aparat w formacie DX) te kitowe 50 mm jeszcze przemnożyć przez 1,5, czyli w praktyce będę musiała z zapiętą nową Sigmą stanąć z obiektywem jeszcze dalej, żeby uchwycić całą stojącą postać? :confused:

ksh
29-03-2019, 23:02
Nic nie obliczasz i nie zmieniasz bo na obiektywach zawsze jest podana ogniskowa taka sama, więc 50mm na kicie 18-105 będzie takie samo jak w tej sigmie 50mm.

Ewelushka
29-03-2019, 23:38
Nic nie obliczasz i nie zmieniasz bo na obiektywach zawsze jest podana ogniskowa taka sama, więc 50mm na kicie 18-105 będzie takie samo jak w tej sigmie 50mm.
Rozumiem, dzięki. Eh, widzę, że jeszcze daleka droga przede mną ;-)
Czyli kadr tu i tu będzie identyczny?

ksh
29-03-2019, 23:55
Tak, a dokładnie chodzi o kąt widzenia twojego zestawu posiadającego matrycę o wielkości aps-c, który to kąt jest mniejszy niż na pełnej klatce i stąd ten przelicznik 1.5x, który jednak nie ma dla ciebie znaczenia.

mmluty
30-03-2019, 00:35
Jeżeli jesteś tak mocno przywiązana do fotografowaniem w jednym pomieszczeniu, to musisz poczytać o fotografowaniu w studio i bedzie wszystko jaśniejsze . Jest na nszym forum specjalny dział o fotografowaniu w studio jest tam dużo wątków o oświetleniu i fotografowaniu w domu.
Jeżeli podstwą w Twojej fotografii mają być zdjęcia w niewielkim pomieszczeniu, to logicznie nie masz innego wyjścia tylko zaopatrzyć się w lampy błyskowe stojaki, wyzwalacze i przede wszystkim statyw. Koszt bedzie wiele mniejszy niż planowanego obiektywu, a możliwości o wiele większe.
Mnie na prawdę ciężko zrozumieć, dlaczego chcesz kupować obiektyw za 3-4 tys zł do robienia zdjęć całej postaci przy świetle z jednego okna w pomieszczeniu 3 m długości i jeżeli się nie mylę z ręki bez statywu- żeby chociaż blenda była, ale ja już stary jestem i nie wszystko muszę rozumieć.:-D

Ewelushka
30-03-2019, 00:49
mmluty, poczytam o fotografowaniu w studio, dziękuję za sugestię. Statyw oczywiście mam, z ręki robię tylko fotografie detali. A od nowego obiektywu oczekuję głównie lepszej ostrości, wyrazistości,lepszej "żylety". Ten 35 mm 1.8 jest niezły, ale chciałabym mieć coś "mocniejszego". Wyzwalacz na pewno jest fajnym pomysłem, nie rozważałam go do tej pory.

Łolt Diznej
30-03-2019, 03:20
Zacząłbym właśnie od blend. Obojętnie co kupisz, dorzuć do listy 1-2 blendy w różnych rozmiarach. Są tanie, nie wymagają czytania tony poradników i dają dobre efekty. Pieniądze na pierwszą w życiu blendę nigdy nie są zmarnowane, będzie pani zadowoloona!

Ewelushka
30-03-2019, 13:45
Dziękuję, @Łolcie - kupię na pewno blendę. Już przeszukuję forum w poszukiwaniu dodatkowego osprzętu, który sugerujecie :-)
Wybór chyba padnie na Sigmę 50mm 1.4 ART, a mało i tak chodzony N 35 wtedy odsprzedam.

mmluty
31-03-2019, 23:35
Zaczekaj trochę z tą sprzedażą N35, może jeszcze będzie przydatny. Różnica pomiędzy 35 a 50 jest duża, a kiedy temat rozpracujesz z innej strony to ten N35 może się okazać bardzo wygodny do wielu Twoich zastosowań.

Ewelushka
04-04-2019, 16:36
No i mam Sigmę, ale niestety nie ostrzy, gdzie powinna. Przerobiłam cały zakres mikroregulacji AF w body i na -15 jest trochę za daleko (BF), a na -14 wszystko rozmydlone - chyba FF. Aczkolwiek na -15 i tak jest najlepiej i raz na 10 ujęć AF utrafi dobrze. Co robić? Przesłać do serwisu Sigmy do Gdyni? Do Nikona? Wertuję wątki o kalibracji, ale widzę, że z serwisem Sigmy też jest różnie: skalibrują, albo nie. Poradzicie?

ksh
04-04-2019, 16:41
Wyzeruj i zrób zdjęcie zadrukowanej kartki pod kątem 45 stopni lub mniej, celuj punktem środkowym w jeden wiersz, może być statyw albo krótkie czasy żeby nie było poruszenia, pełne otwarcie przysłony z odległości tak z 50cm, wrzuć zdjęcie i zobaczymy.

madebyzosiek
04-04-2019, 21:23
Co robić? Przesłać do serwisu Sigmy do Gdyni?

Zdecydowanie tak. Temat będzie zamknięty w tydzień, spokój z trafianiem, skupisz się na zdjęciach.

mmluty
04-04-2019, 22:00
No i mam Sigmę, ale niestety nie ostrzy, gdzie powinna. Przerobiłam cały zakres mikroregulacji AF w body i na -15 jest trochę za daleko (BF), a na -14 wszystko rozmydlone - chyba FF. Aczkolwiek na -15 i tak jest najlepiej i raz na 10 ujęć AF utrafi dobrze. Co robić? Przesłać do serwisu Sigmy do Gdyni? Do Nikona? Wertuję wątki o kalibracji, ale widzę, że z serwisem Sigmy też jest różnie: skalibrują, albo nie. Poradzicie?

Oprócz tego co pisze koesh napisz przy jakich ustawieniach (w jakich warunkach) robiłaś te próby bo coś się wierzyć nie chce żeby moglo być tak źle jak opisujesz. Szczególnie jaki był tryb AF. Mowa oczywiście o Sigmie Art 50/1.4

Ewelushka
05-04-2019, 09:31
Witam Panowie, dzięki wielkie za odzew.
Mam zdjęcie. Mikroregulacja AF ustawiona na "Domyślnie" (wyzerowana). Książka jakaś tam pierwsza lepsza. Kąt nachylenia do podłoża minimalnie mniejszey niż 45 stopni. AF ustawiony na mniej więcej słowo "było" - wers zaznaczyłam czerwoną kropką z lewej strony. ISO 100, f 1.4. Statyw. Korzystam z wizjera. Dla porównania zdjęcie twarzy dziecka, gdzie focus ustawiłam na oko z lewej strony. Dziecko stało w podobnej odległości od aparatu co książka (50-60 cm), a zdjęcie było robione z ręki.
2315623157

mmluty
05-04-2019, 11:05
Jest spory FF. Myślę, że najskuteczniej i w sumie najszybciej będzie tak jak wcześniej radzili koledzy wysłać na kalibrację do serwisu. Chociaż przy tym zdjęciu dziecka to trudno powiedzieć jakie są przyczyny nieostrości, nie napisałaś też jakie byly czasy migawki a to może mieć wpływ. Za tydzień będziesz miała zestaw spowrotem i pewność, że ewentualny brak ostrości to nie jest wina regulacji AF.
Jest jeszcze kwestia do ktorej ostatnio częst wraca nasz kolega forumowy Dariusz Breś związana z czyszczeniem czujników AF https://forum.nikoniarze.pl/threads/290722-Problemy-z-autofocusem-w-nikonie-Czyszczenie-czujnik%C3%B3w-AF?highlight=dariusz+bre%C5%9B jeżeli masz możliwość to możesz przedmuchać przed wysyłką. Podobno zanieczyszczone potrafią robić różne figle z AF-em i mogą zepsuć kalibrację w serwisie Sigmy ponieważ oni do body nie zaglądają.

Ewelushka
05-04-2019, 14:08
mmluty Foto dziecka było na identycznych ustawieniach, zapomniałam to dopisać. Zrobiłam je zaraz po zrobieniu zdjęcia książce. Obiektyw jest już w drodze do serwisu, chciałam żeby jak najszybciej ruszył w trasę, zwłaszcza że za chwilę weekend. Kupię też sprężone powietrze i dmuchnę pod lustro w Nikonie wg tej instrukcji jak wróci Sigma. W dużym hipermarkecie można to powietrze dostać? Czy raczej sklepy komputerowe/Allegro?
Ostatnimi czasy w ogóle nie zmieniałam obiektywu fotografując ciemnawym zoomem Nikona i tu AF działał ok, więc może to nie kwestia czujnika (teoretycznie mógł nie mieć kiedy się zakurzyć). Drugi obiektyw zakładałam raptem kilka razy odkąd go mam. Niemniej czyszczenie pewnie i tak się przyda.

Dariusz Breś
05-04-2019, 20:31
Czujniki af można zanieczyścić nawet zoomem który wdmu****e powietrze do środka.
Na ciemnym zoomie nie będzie widać niedoskonałości systemu AF, przysłona 3.5-5.6 to nie 1.4 i system jest bardziej podatny na pomyłki.
Ludzie bardzo często o tym zapominają, "wcześniej trafiał, teraz nie trafia".

Patrząc na książkę widać FF, ale na foto z dzieckiem wydaje się ok. Pamiętać też należy że punk AF w wizjerze to tylko punkt a nie czujnik, one względem siebie mogą być przesunięte.
Tak czy siak za niestabilną pracę AF odpowiada pucha. No chyba że silnik szkła zanieczyszczony bądź uszkodzony. I to nie jest mój wymysł tylko Technika NPS.

Nikt też nie kalibruje np. punktów bocznych bo nie ma to sensu. I teraz jeśli macie przekrzywioną płaszczyznę czujników to np. na skrajnych z lewej strony będziecie mieć FF a na prawych skrajnych BF, a w środkowym będzie trafiać ok.
Jest tyle zmiennych tego systemu że ma prawo mieć odchyłki które trzeba skorygować.

Znajdę czas i spiszę całą tą wiedzę która przekazał mi technik bo to zmienia zupełnie podejście do pracy aparat-obiektyw.

Wysłanie do serwisu sigmy na kalibrację to bardzo dobry pomysł, jednak jeśli czujniki będą zanieczyszczone bądź same nie skalibrowane, nic taka kalibracja nie da.

Ewelushka
05-04-2019, 22:32
Obiektyw z body już są w trasie, trochę żałuję, że wcześniej nie natrafiłam na wzmiankę o tym czyszczeniu czujek AF. Gdyby nie to, że zależało mi na wysłaniu obiektywu jeszcze przed weekendem, to już bym czyściła bebechy Nikona. No nic, jak tylko Sigma wróci to przeczyszczę sumiennie. Dziękuję za zwrócenie uwagi na to.

Jeśli chodzi o fotografię z dzieckiem to robiłam jakiś czas temu zdjęcia moim drugim obiektywem (N 35 mm 1.8 G - wspomnianym w 1. poście) - w podobnych warunkach oświetleniowych i też z odległości na wyciągnięcie ręki (powiedzmy minimalna odległość ostrzenia) i tutaj AF tego body trafia zupełnie poprawnie i widać prawie każą rzęsę. Zatem zdjęcie robione Sigmą w moim odczuciu jest bardzo słabe pod względem jakości, "mgliste". Zooma używałam praktycznie cały czas, bo nie musiałam się tak bardzo oddalać od celu i do domowych zastosowań mi wystarczał, niemniej teraz porządny obiektyw przydałby mi się do rozwijania drugiego hobby - stąd zakup Sigmy, na którą wciąż mocno liczę po kalibracji a następnie po wyczyszczeniu czujników.

Panie Dariuszu @Dariusz Breś (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=79573http://) - bardzo chętnie przeczytam artykuł omawiający techniczne niuanse współdziałania aparatu z obiektywem. Na pewno taka wiedza pozwala unikać wielu problemów i poprawiać "wyniki" tego sprzętu.

Dariusz Breś
06-04-2019, 00:54
Zatem zdjęcie robione Sigmą w moim odczuciu jest bardzo słabe pod względem jakości, "mgliste".

Tutaj też widać rzęsy na prawym oku. Pytanie gdzie było celowane.
Jeśli na rzęsy w lewym oku to tak, mamy rozbieżność. Jest przesunięcie i to skorygują, mogłaś też zakupić usb dock i sama to ustawić w 5 minut.

Trzeba też wziąć pod uwagę dwa istotne elementy, przysłona i ogniskowa.
1.4 na sigmie vs 1.8 nikkora, jak też różnica ogniskowej, gdzie 35 mm będzie miało większą głębię ostrości aniżeli 50 mm.
Stąd uczucie "mgliste" a raczej mniejszej głębi ostrości w sigmie i większej ostrości w nikkorze.

Ewelushka
06-04-2019, 20:19
Celowane było w prawe oko dziecka, czyli w lewe oko na zdjęciu. Czyli to, które wyszło bardziej mgliste.

Kiedy prosiłam o sugestie odnośnie nowego obiektywu, który z założenia ma dawać "większą" ostrość (tzw. żyletę) niż N 35 mm, to większość głosów wskazała na Sigmę, jako spełniającą ten warunek, stąd rozczarowuje mnie ta mglistość w tym obiektywie, bo zupełnie nie tego oczekiwałam. Dla mnie to spadek "jakości" względem 35-tki. Nie oczekiwałam, że cała twarz będzie ostra przy tych ustawieniach przysłony i ISO, ale właśnie to jedno oko w tym konkretnym przypadku. Liczę jednak, że serwis i czyszczenie czujników AF to naprawi.

Zakup USB Docka rozważałam, jednak koszt - ponad 200 zł na jednorazowe ustawienie (jednorazowe, bo raczej więcej obiektywów nie kupię) to dla mnie zbędny koszt i wolałam odesłać do serwisu. Oczywiście jeśli będę miała niedosyt po kalibracji to spróbuję może kupić używanego USB Docka i z nim popracować, albo odsprzedam Sigmę i zostawię N 35 mm, aczkolwiek wolałabym, żeby Sigma wróciła i pozwalała robić tak dobre zdjęcia, o jakich czytałam m.in. tu na forum :-)

madebyzosiek
06-04-2019, 20:24
Spokojnie, będziesz zadowolona...

https://dl.dropboxusercontent.com/s/dy3fvaosxann8j4/DSC_0831.jpg

Ewelushka
06-04-2019, 20:53
Spokojnie, będziesz zadowolona...

https://dl.dropboxusercontent.com/s/dy3fvaosxann8j4/DSC_0831.jpg
Taaak, jak zobaczyłam te zdjęcia to już byłam pewna tej Sigmy ;-) To jest ta ostrość, która w moim odczuciu bije tę z N 35 :-D

OjTam
06-04-2019, 20:55
madebyzosiek, jak już pokazujesz przykładowe zdjęcie, to może z DX (jak masz) nie FX. Koleżanka ma DXa. ;)

madebyzosiek
06-04-2019, 21:06
madebyzosiek, jak już pokazujesz przykładowe zdjęcie, to może z DX (jak masz) nie FX. Koleżanka ma DXa. ;)

Niewiele nim zdjęć robiłem na DXie, a w tej chwili z DXa mam już tylko D200, ale jakiś tam przykład z D7100 mam ;)

https://dl.dropboxusercontent.com/s/f0wnuruxzjkan95/DSC_7168.jpg

Dariusz Breś
09-04-2019, 00:18
Nie oczekiwałam, że cała twarz będzie ostra przy tych ustawieniach przysłony i ISO, ale właśnie to jedno oko w tym konkretnym przypadku.

Jeśli tak to będzie ok. Wyregulują ci to, bo arty optycznie biją każdą stałkę nikkora obecnie.

Trochę moich sampli dla z tej 50:

https://live.staticflickr.com/1888/30330495598_214c3c518e_h.jpg

https://live.staticflickr.com/1870/44200413301_ff9af0a30c_h.jpg

https://live.staticflickr.com/4526/24534663428_4663266ff6_h.jpg

https://live.staticflickr.com/4512/37453461126_f802ef6c3e_h.jpg

https://live.staticflickr.com/4500/37969838042_9d51f171e1_h.jpg

Ewelushka
14-04-2019, 09:12
Panowie, dziękuję za zdjęcia poglądowe, mam nadzieję kiedyś też robić zdjęcia na takim poziomie :-)

Mam Sigmę z powrotem, jest świetna, petarda! Serwis się spisał: obiektyw dojechał do Gdyni w poniedziałek, we wtorek był skalibrowany, miła pani zadzwoniła zapytać, czy podeślę im kuriera, czy mają sami wysłać za pobraniem. Sama kalibracja na europejskiej gwarancji za free. W środę już coś tam mogłam w domu popstrykać. Oczywiście ostrość i kontrast w body serwis ustawił na max ;-) Musiałam sobie przywrócić swoje ustawienia. Teraz czekam na lepsze światło zastane, żeby się z Sigmą zaprzyjaźniać.
Ogólnie jestem bardzo zadowolona :-)

mmluty
14-04-2019, 23:01
No to teraz wypada tylko życzyć dobrego światła i zadowolenia ze zrobionych zdjęć, czego oczywiście życzę.