PDA

Zobacz pełną wersję : NEC EA245WMi - jaka alternatywa?

marti5
26-03-2019, 21:15
Witam.
Mija już ładnych wiele lat jak bawię się amatorsko w foto. Było już kilka puszek DX, obecnie FX, ale obróbka NEFów niezmiennie na 17" lapku Dell XPS z błyszczącą matrycą.
W pracy powymieniali mi monitory na 22" Lenovo FHD i po kilku miesiącach takiego komfortu pracy na dużych monitorach, w domu te 17" to jak malutki ekranik ;-)
No to sobie pomyślałem, że dokupię sobie do domu też taki monitor, no i się zaczęło ... Przekopałem się przez mnóstwo materiału w necie i dalej nie mogę podjąć decyzji.
Na pewno w pracy na tych matowych matrycach to zdjęcia ogląda się gorzej niż na moim Dellu XPS, bo akurat uważam że matryca błyszcząca lepiej oddaje głębię kolorów.
Początkowo chciałem wydać max 1500zł. Zależy mi na 23-24", 1920x1200 (16:10) . Może być AdobeRGB, ale sRGB też wystarczy. Sam nie drukuję. Zdjęcia przygotowuję do netu i przeglądania na kompach. Robię też fotoksiążki na papierze fotograficznym w CEWE. Obecnie nie mam większego problemu z kolorami (czasami z WB), ale najbardziej z prawidłową jasnością. Gapienie się w histogram nie zawsze załatwia idealnie sprawę.
Doszedłem do wniosku, że jak mam kupić "marketowy" monitor za ok 1200-1500zł a oprócz zmiany wielkości miałbym nie daj Boże mieć gorszy odbiór kolorów, to stwierdziłem że to chyba nadszedł ten moment aby zainwestować nie tylko w sprzęt foto. Wstępnie wybór padł na NEC EA245WMi, ale im więcej zacząłem czytać to wyszło, że z tym modelem jest jak swego czasu historia z AF D7000, albo kurzem w D600, albo z S18-35. Jedni chwalą i nie widzą żadnych problemów a inni zdecydowanie odmienne opinie. W takim razie chciałbym się dowiedzieć, abstrahując od tego czy NEC EA245WMi jest pozbawiony wad, czy w tej cenie jest jakaś alternatywa. Może coś z jak najmniej matową matrycą (satynowa?). Przyjmuję również scenariusz, że w uzasadnionym przypadku mógłbym wydać nawet 2500zł (no absolutny max to 3000zł), ale czy w moim przypadku warto? Nie zajmuję się zawodowo retuszem, sporadycznie trafia się jakieś okolicznościowe zlecenia, częściej obrabiam własne krajobrazy z prywatnych wyjazdów i portrety znajomych i rodziny. Oczywiście plan jest, że może kiedyś coś więcej ... Fajnie byłoby mieć coś z perspektywą, kalibrowanego.

Ktoś mi coś podpowie? Jakieś własne doświadczenia, rozstrzygnięte podobne dylematy?

Kojocisko
26-03-2019, 21:26
Na tym forum jest tasiemcowy wątek o monitorach. IMO ten wątek wyczerpuje temat w zakresie twojego budżetu.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/19727-Co-my%C5%9Blicie-o-tym-LCD/page741

Śledząc różne dyskusje o monitorach, to wobec zwiariowanych cen Eizo, te NECi to chyba jedyne rozsądne rozwiązanie.
A swoją drogą przy sprzęcie za 20kpln+ warto zainwestować w elementarnie skuteczny (nie kłamąicy) monitor. Sam kupiłem ponad 3 lata temu Eizo i ciągle jestem zadowolony z zakupu.

poste
26-03-2019, 21:35
Nie wiem, czego się naczytałeś o tym NEC, ale wersja prekalibrowana u mnie sprawdza się bardzo dobrze. Ja uważam błyszczący ekran za beznadziejny, cały urok oglądania zdjęcia dla mnie jest w tym, że wygląda jak na dużym wydruku. Mając do wydania 3k wybrałbym wersję 27' tego NEC-a, ma proporcje 16:9 (lubię ten format zdjęć), ale zależy jaki format zdjęć lubisz, ten wypełni cały ekran. Jasność monitora musisz wyregulować do konkretnego stanowiska, jaki by on nie był.

ksh
26-03-2019, 22:13
Osobiście wybrałbym ponownie NEC EA275WMi.

sokolnik
26-03-2019, 22:35
Ja mam NEC EA244WMi i jestem zadowolony :)
Kupowałem w 2014 roku chyba, dawnooo :)

Wysłane z mojego Hułałeja

marti5
26-03-2019, 23:05
Przetestowany, skalibrowany czy pierwszy lepszy z półki sklepowej?

poste
26-03-2019, 23:18
Prekalibrację robi NEC, zerknij np. w graficzne.pl, zadzwoń, popytaj. Co ciekawe, udało mi się nawet dodzwonić do polskiego NEC-a, odpowiedzieli na pytania, o ile pamiętam nawet oddzwonili. Moim zdaniem warto dopłacić te parę stówek do prekalibracji, chyba, że masz pod ręką kogoś, kto skalibruje sensownie na stanowisku pracy.

sokolnik
26-03-2019, 23:32
Przetestowany, skalibrowany czy pierwszy lepszy z półki sklepowej?

że ja? :)

zamówiony przez firmę w której kiedyś pracowałem, mieli przysłać coś dobrego :) Ja go nie kalibrowałem ani razu :) pewnie przydałaby się :)

Zom53
27-03-2019, 08:04
NEC EA 244 WMi ma ekran 16:10. To ważne dla tych,co potrzebują trochę więcej miejsca w pionie.

sabur
27-03-2019, 09:28
Posiadam NEC EA 244 WMi od dobrych kilku lat, pewnie coś ok 5 a może i rok więcej. Kupiłem bo potrzebowałem czegoś wierniejszego w oddaniu kolorów niż tanie marketówki. Na forum twarała wówczas konkretna przepychanka odnośnie monitora 24" do ok 1500zł, dużo pisał Czornyi jak i Tom01. Z racji na możliwość ewentualnej kalibracji, apdło na wspomnianego NECa.
Czy jestem zadowolony?
Tak.

Największą zaletą monitora jest komfort pracy jaki oferuje i brak zmęcznenia po wielu godzinach gapienia w ekran. Jest sporo drobnych bajerów jak czujnik zblżeniowy, oświetlenia czy na panelu sterowania jednym przyciskiem zmieniam sobie jasność spośród 3 wcześniej zdefiniowanych w zależności od oświetlenia otoczenia. Czerń mogłaby być głębsza, jednak to IPS bez stabilizacji, więc nie oczekuję smoły na ekranie. Ukad 16:10 jest koniecznością i nawet nie patrzę na inne monitory - nawet przeglądając neta czuć różnicę.
Jeżeli będę zmieniał ( a reorganizacja sprzętu komuterowego i stnowiska nadchodzi coraz szybciej) zainwestuję w MultiSync EA271Q lub coś 30-32" i 4k - ma być walnięcie przy przejściu 8)8) Polecam poczytać o MultiSync EA271Q na forum Toma, jest wieleeee pozytywnych opinii odnośnie "wnętrzności" monitora szczególnie patrząc na segment w jaki jest dedykowany.

Od siebie dodam jedną uwagę. Idziemy w coraz popularniejsze 4k, rozdzielczości oferowane są coraz większe na każdym kroku, smartfony, aparaty, telewizory, więc sugeruję nie stawiać na pikselozę monitora komputera a kupić coś na lata i już na starcie nie odstające z rozdzielczością FHD czy 1920x1200.

Tom01
27-03-2019, 11:35
Porównanie wersji podstawowej i prekalibrowanej: https://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=3854

Moim zdaniem, w klasie cenowej do ok 3 tys zł, EA245WMi-2 COLOR nie ma żadnej konkurencji. Po przekroczeniu 3 tys pojawiają się już 27" i to jest słuszny kierunek.

tandori
27-03-2019, 13:05
Porównanie wersji podstawowej i prekalibrowanej: https://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=3854

Moim zdaniem, w klasie cenowej do ok 3 tys zł, EA245WMi-2 COLOR nie ma żadnej konkurencji. Po przekroczeniu 3 tys pojawiają się już 27" i to jest słuszny kierunek.

Który z modeli Neca 27 wybrać w okolicach +- 3000zł ? widzę kilka modeli w zależności od sklepów i różnią się oznaczeniami.

Tom01
27-03-2019, 13:30
Z dobrych ekonomicznych proszę się zastanowić nad:

https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea271q-color.html

Ew starszy model, jeszcze dostępny:

https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea275wmi-color.html

Obydwa to klasa półprofesjonalna, nie ustępująca wyraźnie droższemu EIZO ColorEdge serii CS.

tandori
27-03-2019, 13:49

Obydwa to klasa półprofesjonalna, nie ustępująca wyraźnie droższemu EIZO ColorEdge serii CS.

Jest jeszcze taki model
https://graficzne.pl/p16876,monitor-nec-multisync-ea271q-bk-ct-colortuned-z-svii-skalibrowany.html
Co wym różni się ta wersja BK od wersji EA 271Q color ?

Tom01
27-03-2019, 16:31
BK to po prostu czarna obudowa, od "black".

COLOR ma szerokie przygotowanie prekalibracyjne i gwarancję na piksele w standardzie. W komplecie jest cała baza do oprogramowania zarządzającego monitorem, umożliwiająca przeładowywanie targetów i będąca ewentualnie bazą do własnych opracowań kalibracyjnych lub po prostu znakomicie ułatwiająca rekalibrację (jedno kliknięcie). ColorTuned ma tylko wgraną jedną korekcję, która jest tylko poprawieniem liniowości. Nieco naciągane jest nazywanie tego "skalibrowany".

sokolnik
27-03-2019, 16:39

Obydwa to klasa półprofesjonalna, nie ustępująca wyraźnie droższemu EIZO ColorEdge serii CS.Ten pierwszy ma format 16:9 trochę średnio.
Teraz mam 16:10 i jest fajnie ale FullHD.

Wysłane z mojego Hułałeja

marti5
27-03-2019, 17:19
Poniewaz w cenie ok 2000zł nie było alternatywy, więc zdecydowałem się i zamowiłem u Tomka monitor Nec EA245WMi-2 COLOR [emoji6]
Teraz muszę się uzbroić w cierpliwość, bo przede mną ok 3 tyg oczekiwania.

poste
27-03-2019, 19:19
To życzę pokładów cierpliwości... Święta zaraz, weekend majowy :mrgreen:

Ten sam monitor prekalibrowany w NEC-u miałbyś być może jeszcze w tym tygodniu, to raczej popularny model ;)

Co do formatu, to co kto lubi. Do pionów 16:10 pewnie lepszy, do szerokich krajobrazów jednak 16:9.

Tom01
28-03-2019, 10:19
Ten pierwszy ma format 16:9 trochę średnio.

Nie tyle chodzi o proporcję a o wysokość ekranu. Przy małych, 23-24" i 16x9 ekran jest malutki, wizualnie podobny do kwadratowej 17-tki. Dlatego lansuje się 16x10 bo wówczas zasadniczo zmienia się wysokość i 24" wygląda jak kwadratowe 21". Przy 27" i proporcji 16x9 traci to już znaczenie, bo przy tym rozmiarze wysokość jest na tyle duża, że granica komfortu jest już przekroczona.

To życzę pokładów cierpliwości...

W tym momencie sytuacja z większością modeli serii EA jest chyba najgorsza w historii. Ktoś w NEC niedoszacował popytu i przyjeżdża ich do kraju znacznie mniej niż jest zapotrzebowanie. Kolejki jak za papierem toaletowym za komuny.

poste
28-03-2019, 10:55
Każdy ma telefon, nie trudno sprawdzić jak jest z tą dostępnością u konkurencji ;)

Tom01
28-03-2019, 11:12
Ten sam monitor prekalibrowany w NEC-u miałbyś być może jeszcze w tym tygodniu, to raczej popularny model ;)

COLOR i ColorTuned to nie jest ten sam monitor.

Każdy ma telefon, nie trudno sprawdzić jak jest z tą dostępnością u konkurencji ;)

Z ciekawości: Gdzie jest dostępny w tym momencie EA245WMi-2 COLOR?

poste
28-03-2019, 11:22
COLOR i ColorTuned to nie jest ten sam monitor.
...

A czy użytkownik to rozpozna, mając dwa monitory obok siebie?

Jak pisałem, wystarczy telefon. Nie chcę się wdawać w przepychanki słowne, wedle mojego przekonania NEC też potrafi "skalibrować" monitor i dla użytkownika nie będzie różnicy, poza czasem oczekiwania ;)

black70
28-03-2019, 11:46
COLOR ma szerokie przygotowanie prekalibracyjne i gwarancję na piksele w standardzie. W komplecie jest cała baza do oprogramowania zarządzającego monitorem, umożliwiająca przeładowywanie targetów i będąca ewentualnie bazą do własnych opracowań kalibracyjnych lub po prostu znakomicie ułatwiająca rekalibrację (jedno kliknięcie). ColorTuned ma tylko wgraną jedną korekcję, która jest tylko poprawieniem liniowości. Nieco naciągane jest nazywanie tego "skalibrowany".

Jak kupowałem jakieś 2 lata temu u Toma wersję ColorTuned, to nazywało się to profesjonalną kalibracją. Dzisiaj, że naciągane jest nazywanie tego "skalibrowany". No to ładnych rzeczy człowiek się dowiaduje. Nie było wtedy wersji Color oraz nie było nic lepszego w tej cenie. Mimo wszystko z monitora jestem bardzo zadowolony jakby co.

Tom01
28-03-2019, 16:06
ColorTuned obecnie jest inny niż jeszcze pół roku temu. To co kiedyś było dostarczane ode mnie w wersji CT, miało takie przygotowanie jak obecnie COLOR. CT został znacząco odchudzony a procedura przeszła na nowszą serię, która gratisowo dostała dodatkową gwarancję na piksele.

black70
28-03-2019, 18:06
Dzięki za wyjaśnienie :)

witboy
02-04-2019, 18:53
ja akurat nie mogłem kupić wersji color ani ct to wybrałem dla siebie zwykle 245-2 i na razie jestem pozytywnie nastawiony

barracuda
03-04-2019, 17:59
Kupiłem kilka dni temu używany, od prywatnego właściciela EIZO SX2462W w idealnym stanie i naprawdę jestem zadowolony. Wcześniej myślałem nad 22 calami, ale teraz widzę, że 24 cale to był jednak dobry wybór.

witboy
04-04-2019, 15:12
a jaki profil uzywacie srgb czy native ?

marti5
24-05-2019, 18:40
Troszkę czasu upłynęło, ale warto było czekać na NEC245WMi :-)
Przejrzałem wcześniej obrabiane foty na lapku i całe szczęście kolor skóry jest prawie idealnie dobrany. Tak więc ten mój Dell XPS nie jest taki słabiutki ;-). W pierwszej chwili jak odpaliłem monitor i wrzucilem jakis koncert z Youtube i stanąłem 2m od monitora to pomyślałem, qrna trza było brać 27" 4K, ale jak usiadłem blisko tak jak się siedzi przed kompem i odpaliłem Capture to stwierdziłem ze jest idealnie. Czernie mega, kolorki przepiękne
A obrabiane zdjęcie jest duże i mnóstwo miejsca na pozostałe narzędzia. Zmierzyłem że obrabiane zdjęcie w Capture ma wielkość 18", czyli więcej niż mój laptop na full screen.
25359

Cena niejednego bardzo dobrego obiektywu, ale komfort w porównaniu z 17" do zupełnie inna bajka. Pytanie czy warto zapłacić za monitor 24" z "prawdziwą" kalibracją sprzętową za 2100zł niż za 1500zł inny (np. Benq bez takiej kalibracji)? Oczywiście że warto. Dla mnie, dla MELOMANA przez duże M mnie osobiście przekonał wpis, że warto mieć wzorcowany monitor aby inni mieli jak najmniejsze odchyłki na swoich marketowych monitorach czy smartfonach, bo gdyby studia nagrań kierowały się tym, że większość będzie słuchać muzy na słuchawkach do 50zł, to można by nagrywać dźwięk w garażu mikrofonem podłączonym do laptopa (to już moja taka parafraza tego mądrego dla mnie uzasadnienia).
Pozdrawiam wszystkich którzy się zastanawiają nad zmianą monitora. Wszystkim życzę dobrych wyborów, tak jak mi się to udało uczynić :-)

P.S. Polecam rewelacyjny uchwyt biurkowy do monitora 13-27" ART L-11GD

And.N
24-05-2019, 19:43
Troszkę czasu upłynęło, ale warto było czekać na NEC245WMi :-)

Cena niejednego bardzo dobrego obiektywu, ale komfort w porównaniu z 17" do zupełnie inna bajka. ...

Nie dziwię się:) Ważne aby być zadowolonym.
Ja akurat już od 7 lat użytkowałem monitor 22 cale o rozdz. 1920 x 1080 px. (Dell zresztą także). Przesiadka na 24 cale i 1920 x 1200 px, dużego wrażenia na mnie by nie zrobiła. Dlatego jednak decyzja o 27 calach QHD 2560 x 1440 px. Myślę, że to taka optymalna rozdzielczość do wielkosci monitora (bądź odwrotnie).
Taki obszar roboczy daje dużo więcej komfortu:

25360

crusiek
24-05-2019, 19:55
Zdjęcia w 1280 po dłuższym boku zaczęły wyglądać jak znaczki pocztowe ech [emoji23]

And.N
24-05-2019, 20:02
Że o tych 900 px w pionie nie wspomnę.
To ograniczenie jest już mocno archaiczne, powinno być min. 1080 (z standardu FHD).
Może admini pochylą się w tym temacie:)

Nbogdan
24-05-2019, 20:20
Zdjęcia w 1280 po dłuższym boku zaczęły wyglądać jak znaczki pocztowe ech [emoji23]
Cwaniaczki
Teraz głośno o jakimś 8K, tak że ten...
Kupiliście starocia na promce :p

Żarcik, żeby nie było...

crusiek
24-05-2019, 20:50
Cwaniaczki
Teraz głośno o jakimś 8K, tak że ten...
Kupiliście starocia na promce :p

Żarcik, żeby nie było...

Ale taka prawda, staruszek na promo :)

TataMarcela
01-11-2019, 13:30
Jak widzę temat chyba już nieaktualny bo kolega dokonał zakupu, a ja nie bez powodu znalazłem ten wątek jako, że mam ten sam zgrzyt, chociaż ostatecznie chyba już zrezygnowałem z zakupu rzeczonego Neca (nowego) na korzyść Eizo CS240 oczywiście używany, kilka bierzących ofert oscyluje pomiędzy 1200 a 190zł, biorę pod uwagę te droższe, monitory akurat dobrze dogrzane (2000-4000godz) jeszcze na gwarancji, Eizo ma 5lat nie 3 jak w przypadku Nec ; także chyba pójdę tym tropem, ale ciągle jeszcze się zastanawiam

Tom01
01-11-2019, 13:53
EA254WMi-2 COLOR ma 5 lat gwarancji, gwarancję na piksele, czego nie ma w używanym CS240. Poza tym ma 2x mniejsze defekty liniowości, bezramkową obudowę.

TataMarcela
01-11-2019, 14:04
EA254WMi-2 COLOR ma 5 lat gwarancji, gwarancję na piksele, czego nie ma w używanym CS240. Poza tym ma 2x mniejsze defekty liniowości, bezramkową obudowę.

...defekty liniowości?
możesz rozwinąć?

Tom01
01-11-2019, 14:13
Liniowość to najważniejszy parametr monitora. Wyobraźmy sobie klin w szarości. Pierwszy odcień czerń, ostatni biel. Wszystkie pośrednie powinny być szare i równo, o stałą wartość różne od sąsiedniego. To jest nieco uproszczona definicja, ale łatwiej zrozumieć. Jeśli występuje zaburzenie jasności lub odcienia gdzieś w całym tym klinie, to oznacza defekty wyświetlania, czyli mniejszą wiarygodność.

TataMarcela
01-11-2019, 15:13
Liniowość to najważniejszy parametr monitora. Wyobraźmy sobie klin w szarości. Pierwszy odcień czerń, ostatni biel. Wszystkie pośrednie powinny być szare i równo, o stałą wartość różne od sąsiedniego. To jest nieco uproszczona definicja, ale łatwiej zrozumieć. Jeśli występuje zaburzenie jasności lub odcienia gdzieś w całym tym klinie, to oznacza defekty wyświetlania, czyli mniejszą wiarygodność.

dzięki za wyjaśnienie, musimy jednak stwierdzić, że CS240 jest lepszym monitorm do pracy , czy mylę się?

Tom01
01-11-2019, 19:15
Nie jest to wcale takie jednoznaczne. Porównanie do nowszego modelu CS2420:

https://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=3845

TataMarcela
02-11-2019, 08:57
NEC EA 244 WMi ma ekran 16:10. To ważne dla tych,co potrzebują trochę więcej miejsca w pionie.

ok, a odchodząc troszkę od temtu który "lepszy" powiedz mi ile godzin pracy monitora uznałbyś, że jest to już dużo i nie warto takiego kupować jako używanego, że jest potencjanie szansa na to że coś będzie nie tak , nie wiem jak to ująć, żle pokaże kolory czy podświetlanie będzie nie ok ; oczywiście wiem że należy obejrzeć taki monitor osobiście, ale czy możemy czysto teoretycznie odgórnie założyć, że np monitor który ma przepracowane 10 000 h lub mniej a priori powinien być ok

ksh
02-11-2019, 10:37
Zależy tez gdzie kupujesz używany, od osoby, która na nim pracowała czy np ze szrotu jakich u nas pełno gdzie często przywozi sie to jak złom w kontenerach i skleca z kilku jeden albo co lepszy po wyczyszczeniu dostaje opis że jest idealny.

TataMarcela
02-11-2019, 13:36
Zależy tez gdzie kupujesz używany, od osoby, która na nim pracowała czy np ze szrotu jakich u nas pełno gdzie często przywozi sie to jak złom w kontenerach i skleca z kilku jeden albo co lepszy po wyczyszczeniu dostaje opis że jest idealny.

osoba prywatna

TataMarcela
02-11-2019, 14:22
osoba prywatna

no dobra ale jak z tymi godzinami?

tojo
16-04-2020, 12:23
a jaki profil uzywacie srgb czy native ?

Dołączam się do pytania. Monitor prosto ze sklepu - bez kalibracji - jak go ustawić aby uzyskać optymalny efekt odwzorowania koloru?. Co z opcją DV Mode (Standard, Photo itd...)?

JK
19-06-2020, 09:49
Najlepiej kupić SpectraView II za około 150 PLN i normalnie przeprowadzić kalibrację. Na "oko" tego dobrze nie zrobisz.

sruba
20-06-2020, 15:57
Najlepiej kupić SpectraView II za około 150 PLN i normalnie przeprowadzić kalibrację. Na "oko" tego dobrze nie zrobisz.

No i kolorymetr za ok 800-900 zł