Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy dobry wybór ??

Zuzka
20-06-2007, 09:03
Jestem amatorką - chcę wymienić swój sprzęt z analogowej lustrzanki Canona na cyfrową Nikona D40.
Czy D40 nie jest "za dobry" dla początkującej osoby w fotografii cyfrowej ? Kto mi doradzi ????? Proszę - pomóżcie!
Z góry dziękuję :)

wlasiukk
20-06-2007, 09:20
bardzo dobry - prawie totalnie zielony ludzik jak ja nawet potrafi cyknąć d40'tką zdjęcie które nie odrzuca (przynajmniej mnie)

A serio, to d40 właśnie jest dla ludzi którzy chcą zacząć przygodę z cyfrowym lusterkiem. "Za dobry" napewno nie jest, bo to chyba najprostrza lustrzanka dostępna na rynku - a teraz to i chyba najtańsza. Dla mnie wystarczająca w 100 %.

Mam nadzieję, że już wiesz, że nie będzie działał AF ze starszymi obiektywami, nie ma bracketingu, mało guziczków na body itp, oraz, że robi super zdjęcia (JPG) odrazu z puszki. Poza tym mały i lekki.

Zbigniew
20-06-2007, 09:21
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=22110
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=25507
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28080
wyszukiwarka

Zuzka
20-06-2007, 09:37
bardzo dobry - prawie totalnie zielony ludzik jak ja nawet potrafi cyknąć d40'tką zdjęcie które nie odrzuca (przynajmniej mnie)

A serio, to d40 właśnie jest dla ludzi którzy chcą zacząć przygodę z cyfrowym lusterkiem. "Za dobry" napewno nie jest, bo to chyba najprostrza lustrzanka dostępna na rynku - a teraz to i chyba najtańsza. Dla mnie wystarczająca w 100 %.

Mam nadzieję, że już wiesz, że nie będzie działał AF ze starszymi obiektywami, nie ma bracketingu, mało guziczków na body itp, oraz, że robi super zdjęcia (JPG) odrazu z puszki. Poza tym mały i lekki.

Dziękuję "zielony ludziku" :)) - właśnie podjęłam decyzję - kupuję d40 - od czegoś trzeba zacząć. Dopiero wciągam się w ten sport - więc jeszcze baaaardzo dużo muszę się nauczyć - mam nadzieję, że będę mogła wkrótce pochwalić się kilkoma w miarę dobrymi fotkami ;)
Pozdrawiam serdecznie - może do następnego razu ? :)

Zuzka
20-06-2007, 09:45
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=22110
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=25507
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28080
wyszukiwarka

Dziękuję Zbyszku (jeżeli mogę się tak zwracać do Ciebie) - poczytałam i... decyzja zapadła - d40 jednak będzie. Nie będę rzucała się z motyką na księżyc - uczę się fotografii cyfrowej, więc uważam, że to dobry wybór.

Pozdrawiam serdecznie - do miłego

herbatnik
20-06-2007, 09:46
Skoro wymieniasz Canona na Nikona to napewno jest dobry wybor :D
A tak powaznie - D40 to fajny sprzecik, w sam raz dla kogos kto nie ma zamiaru kupowac wielu obiektywow i nie wykorzysta wszytskich funkcji z bardziej zaawansowanych puszek (kazdy narzeka na bracketing, za malo pól AF a w codziennym, amatorskim foceniu malo to sie przydaje AZ TAK, o ile w ogole...)

Zuzka
20-06-2007, 09:52
Skoro wymieniasz Canona na Nikona to napewno jest dobry wybor :D
A tak powaznie - D40 to fajny sprzecik, w sam raz dla kogos kto nie ma zamiaru kupowac wielu obiektywow i nie wykorzysta wszytskich funkcji z bardziej zaawansowanych puszek (kazdy narzeka na bracketing, za malo pól AF a w codziennym, amatorskim foceniu malo to sie przydaje AZ TAK, o ile w ogole...)

Dzięki :) tylko utwierdziłeś/aś (?) ;) mnie w wyborze modelu.
Zatem.... moi drodzy DORADCY... ewakuuje się z pracy i pędzę do sklepu... :))))
Jak już kupię - to się odezwę...
Pozdrawiam :)
Papatki
Kurczę - jak się cieszę :)

herbatnik
20-06-2007, 09:55
-eś ;)

Yarko
20-06-2007, 09:56
D40 to fajny sprzecik, w sam raz dla kogos kto nie ma zamiaru kupowac wielu obiektywow i nie wykorzysta wszytskich funkcji z bardziej zaawansowanych puszek

Do momentu w którym weźmie ręki D70s\D80\D200.

swider
20-06-2007, 09:59
Jestem amatorką - chcę wymienić swój sprzęt z analogowej lustrzanki Canona na cyfrową Nikona D40.
A ja zamieszam :) Nie lepiej wymienic Ci na Canona, skoro mialas wczesniej sprzet tej firmy to obiektywy Ci sie przydadza :) no chyba, ze mialas tylko jedno szkielko (ktorego Ci nie zal) i na dodatek tak sie zakochalas w Nikosiu, ze nie chcesz slyszec o innym... bierz D40x :D

wlasiukk
20-06-2007, 10:01
Więc witamy nową koleżankę w jakże zgranej rodzinie nikonowców :)

Mam nadzieję, że aparat będzie służył Ci wiele lat a zdjęcia powalą niejednego na kolana.
Oby pomiar matrycowy wykazał się u Ciebie 6tym zmysłem i nigdy nie zawodził, AF był szybszy od myśli a miejsce na karcie nigdy się nie kończyło. Obiekty zainteresowania same się kadrowały i wchodziły w GO, paprochy na matrycy były idealnie przezroczyste a wady optyczne obiektywów sprzyjały artystycznemu zabarwieniu Twoich prac.

:)

vinci99
20-06-2007, 10:01
A co bedzie jak juz sie juz wciagniesz?? Zmienisz sprzet??
Nie lepiej odrazu kupic np. D70s/D80

Zuzka
20-06-2007, 10:10
A ja zamieszam :) Nie lepiej wymienic Ci na Canona, skoro mialas wczesniej sprzet tej firmy to obiektywy Ci sie przydadza :) no chyba, ze mialas tylko jedno szkielko (ktorego Ci nie zal) i na dodatek tak sie zakochalas w Nikosiu, ze nie chcesz slyszec o innym... bierz D40x :D

To prawda, zastanawiałam się nad tym dość długo, nie miałam zamiaru rezygnować z Canona, jednak polskie menu w Nikonie zaważyło na mojej decyzji.
Tak to jest, jak człowiek zamiast uczyć się w szkole - myślał o niebieskich migdałach ;)
D40x też fajny :) - ale zacznę jednak od tej niższej półki - przyjdzie czas na zmiany :) nie ma co szaleć ;)

Zbigniew
20-06-2007, 10:12
Dziękuję Zbyszku (jeżeli mogę się tak zwracać do Ciebie) - poczytałam i... decyzja zapadła - d40 jednak będzie. Nie będę rzucała się z motyką na księżyc - uczę się fotografii cyfrowej, więc uważam, że to dobry wybór.

Pozdrawiam serdecznie - do miłego

Zapomniałem napisać - witamy nową koleżankę na forum :)

Zuzka
20-06-2007, 10:14
Więc witamy nową koleżankę w jakże zgranej rodzinie nikonowców :)

Mam nadzieję, że aparat będzie służył Ci wiele lat a zdjęcia powalą niejednego na kolana.
Oby pomiar matrycowy wykazał się u Ciebie 6tym zmysłem i nigdy nie zawodził, AF był szybszy od myśli a miejsce na karcie nigdy się nie kończyło. Obiekty zainteresowania same się kadrowały i wchodziły w GO, paprochy na matrycy były idealnie przezroczyste a wady optyczne obiektywów sprzyjały artystycznemu zabarwieniu Twoich prac.

:)

Jestem pod wrażeniem :) Poeta z Ciebie :)
Tego samego życzę sobie - teraz tylko znaleźć muszę dużo czasu na naukę i robienie fotek.
ojjj, aż strach się bać, mam nadzieję jednak, że z pomocą Kolegów i Koleżanek z RODZINY nie będzie tak źle :)

Zuzka
20-06-2007, 10:18
Zapomniałem napisać - witamy nową koleżankę na forum :)

Miło mi, że tak ciepło zostałam przywitana :)
Myślę, że za jakiś czas, napiszecie na forum: "No zuzka, całkiem fajne foty robisz. Nauka nie poszła w las" ;)

A teraz - kierunek SKLEP :)

Pozdrowionka :)

Zuzka
20-06-2007, 14:41
No i stało się :)
Nowy Nikuś już w domku :)

Teraz dopiero będzie się działo - hi, hi :)

Raz jeszcze dziękuję wszystkim za rady :)

Do miłego - papatki

Zuzka
20-06-2007, 14:45
A co bedzie jak juz sie juz wciagniesz?? Zmienisz sprzet??
Nie lepiej odrazu kupic np. D70s/D80

"Dużo wody" upłynie zanim się wciągnę :) ale jak już to nastąpi, to na pewno pomyślę o nowym sprzęcie.
Poza tym, mam kolejny cel do zapełniania świnki - skarbonki ;)

prz3mo
20-06-2007, 19:24

Do miłego - papatki

Gratulacje :) Czekamy na zdjecia z nowego nabytku :)

Jacek Wrzesińsk
20-06-2007, 19:31

Do miłego - papatki
Witam!No i jak?Pochwal się jakie pierwsze wrażenia!

manio
20-06-2007, 20:52
Gratulacje - macalem D40 w FJ - fajny tylko siakis taki maly, ale moje Pani sie podobal ;)

Seeker
20-06-2007, 22:49
"mam nadzieję jednak, że z pomocą Kolegów i Koleżanek z RODZINY nie będzie tak źle"

Masz dystans do siebie i poczucie humoru, to sobie na forum poradzisz ;)
Gdyby jednak jakis post wydal ci sie "niezrozumialy" (delikatnie mowiac), udawaj, ze go nie widzisz, lub nie rozumiesz z przemeczenia... (efekt ten sam, a stres mniejszy ;) )

No i oczywiscie przylaczam sie do powitania, oraz zyczen wszelkich sprzyjajacych warunkow.

Zuzka
21-06-2007, 05:18
Gratulacje :) Czekamy na zdjecia z nowego nabytku :)

Na pewno się pochwalę - jeżeli będzie czym ;)
Liczę na wyrozumiałość, uwagi, rady etc - wszystko się przyda :)

Zuzka
21-06-2007, 05:25
Witam!No i jak?Pochwal się jakie pierwsze wrażenia!

Cześć :)
Hmmm, pierwsze wrażenie... jakby to powiedzieć... niech pomyślę... jak to określić... KOSMICZNIE NIESAMOWITE WRAŻENIE... pierwsza moja cyfrówka :) taka ładna, taka zgrabna :)
Teraz potrzebowałabym 2 tyg. urlopu, pomieszczenie 2 x 2, laptopa, dostęp do internetu, coś do picia i do zjedzenia, i oczywiście Nikosia - mogłabym się nim trochę nacieszyć, rozpracować etc. Prawie wszystko mam z tego zestawu - brakuje tylko tego urlopu ;)

Zuzka
21-06-2007, 05:29
Gratulacje - macalem D40 w FJ - fajny tylko siakis taki maly, ale moje Pani sie podobal ;)

Dzięki :) jasne że fajny :)
Nie liczy się wielkość tylko jakość - i to prawie w każdej dziedzinie ;)
Poza tym, jaka mnie radość czeka, gdy przyjdzie czas na wymianę sprzętu - wtedy może będzie większy ;)

Pozzzzdrawiam :)

Zuzka
21-06-2007, 05:38
"mam nadzieję jednak, że z pomocą Kolegów i Koleżanek z RODZINY nie będzie tak źle"

Masz dystans do siebie i poczucie humoru, to sobie na forum poradzisz ;)
Gdyby jednak jakis post wydal ci sie "niezrozumialy" (delikatnie mowiac), udawaj, ze go nie widzisz, lub nie rozumiesz z przemeczenia... (efekt ten sam, a stres mniejszy ;) )

No i oczywiscie przylaczam sie do powitania, oraz zyczen wszelkich sprzyjajacych warunkow.

Dziękuję baaardzo :)
To niesamowite - tylu przyjaznych, miłych ludzi w jednym miejscu - jestem pod wrażeniem; to baaaaardzo, baaardzo miłe - i proszę nie myśleć, że się podlizuję :)
Jestem bardzo samokrytyczna i potrafię śmiać się sama z siebie, więc myślę, że z takimi "niezrozumiałymi" postami sobie poradzę - jeżeli jednak będzie problem, to "wypłaczę się na forum" i będę liczyła, że ktoś mnie pocieszy :)

Tym czasem, raz jeszcze dziękuję za miłe słowa - czas zabrać się za pracę
Mam nadzieję - że do miłego następnego razu :)

Zuzka
21-06-2007, 05:41
Życzę wszystkim miłego dzionka, pozytywnych wibracji, uśmiechu na twarzy i samych dobrych wrażeń :)

Pozdrawiam serdecznie :)

Albert44
21-06-2007, 07:49
Życzę wszystkim miłego dzionka, pozytywnych wibracji, uśmiechu na twarzy i samych dobrych wrażeń :)

Pozdrawiam serdecznie :)

Wzajemnie :) . Magia Nikona działa :-D

atibor
21-06-2007, 09:57
Gratulacje ;-)
Ja też zakupiłem D40 tydzień temu i jestem bardzo zadowolony.
Minusy jakie mnie denerwują to akumulator (czemu nie akumulatorki ;-) ) i balans bieli, przesiadłem się z Fuji s6500fd i tam balans bieli był niezawodny. reszta mi nie przeszkadza.
A co do braku "srubokręta" to mnie nie ograniczy bo kupie Nikora 18-135 i starczy ;-)

gadas
21-06-2007, 10:04
Czy D40 nie jest "za dobry" dla początkującej osoby w fotografii cyfrowej ? Kto mi doradzi ????? Proszę - pomóżcie!
Z góry dziękuję :)

Dobry ale kup D40X bo posiada już 10,2 mln pikseli natomiast D40 posiada 6,1 miliona .
Ullaaa troszkę z radami przyspałem ...

Zuzka
21-06-2007, 12:15
Wzajemnie :) . Magia Nikona działa :-D

Ojjjj, działa działa... i niech nie przestaje :)

Zuzka
21-06-2007, 12:18
Gratulacje ;-)
Ja też zakupiłem D40 tydzień temu i jestem bardzo zadowolony.
Minusy jakie mnie denerwują to akumulator (czemu nie akumulatorki ;-) ) i balans bieli, przesiadłem się z Fuji s6500fd i tam balans bieli był niezawodny. reszta mi nie przeszkadza.
A co do braku "srubokręta" to mnie nie ograniczy bo kupie Nikora 18-135 i starczy ;-)

Powiem szczerze, że dla mnie jeszcze za wcześnie na stwierdzenia co mi się w nim nie podoba - może z czasem coś stwierdzę :)
Póki co - jest cudny :) idealny :) i w ogóle ... :)

Zuzka
21-06-2007, 12:21
Dobry ale kup D40X bo posiada już 10,2 mln pikseli natomiast D40 posiada 6,1 miliona .
Ullaaa troszkę z radami przyspałem ...

Wiem, wiem o tych pikselach - ale już się stało :)
Decyzja świadoma, ja zadowolona - jestem totalną amatorką w fot.cyfr. więc tyle mi na ten czas wystarczy :)

wlasiukk
21-06-2007, 12:27
a co mi tam, muszę się pochwalić, jakie ładne fotki mój d40 potrafi zrobić z 55-200 VR na pokładzie :)

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=29681

Wg mnie d40 to teraz optymalny wybór na start, do X'a i 10Mpixli chyba nie warto dopłacać. Myslałem, że przy 10Mp będę mógł bardziej cropować, ale chyba ograniczeniem był obiektyw i z super cropowania nici (zresztą to chyba tylko 800 piksli w szerokości więcej)

Zuzka
21-06-2007, 12:41
No Krzysztofie jestem pod wrażeniem :)
Jak dla mnie to zdjęcie jest BOSKIE - uwielbiam ten rodzaj fotek :)
Aż brak mi słów - widzę, że wysoka jest poprzeczka i zastanawiam się, czy dam radę ją przeskoczyć ... :)

wlasiukk
21-06-2007, 15:50
dasz, po prostu rób dużo zdjęć - to mi wyszło naprawdę przypadkiem :)

Ponoć jakby posadzić milion małp przed maszyną do pisania na milion lat to statystycznie jedna by napisała powieść ;)

i tak własnie powstało moje jedyne udane zdjęcie ;)

Blue
22-06-2007, 14:09
ja na pierwszą przygodę z lustrzanką cyfrową wybrałam d70s. choć zamierzałam kupić canona (z przyczyn jak wyżej) to jednak bardziej podoba mi się ergonomika nikona, a ten jest w sam raz do małej ręki.
fotki też nie najgorsze "się robią"
:-)

Seeker
22-06-2007, 16:45
"Myslałem, że przy 10Mp będę mógł bardziej cropować, ale chyba ograniczeniem był obiektyw i z super cropowania nici (zresztą to chyba tylko 800 piksli w szerokości więcej)"

Dokadrowac, nie "wykadrowac z panoramy" ;)

"fotki też nie najgorsze "się robią""

A jesli dolozyc do tego jeszcze nieco pomyslu i umiejetnosci... ;)

btw:
Nie chodzilo ci przypadkiem Blue, o wyraz "ergonomia"...?

Blue
25-06-2007, 09:13
oczywiście, że ergonomia :-))