Zobacz pełną wersję : obiektyw nie ostrzy (nikon d7200 + Nikon Nikkor AF 85 mm f/1.8D)
Havannas
24-03-2019, 16:46
Witam, to moje 2 pytanie tutaj i początki nauki. Nie rozumiem dlaczego obiekt nie ostrzy sam (a wcześniej to robił) w trybie auto i na body ustawienia AF. Wszystko muszę ostrzyć manualnie. Co powinnam ustawić lub co ustawiłam nie tak?
A na obiektywie masz przełącznik A/M?
A przysłona na obiektywie jak jest ustawiona? Na wyświetlaczu nie pojawia się napis Fee?
Havannas
25-03-2019, 18:58
Na obiektywie ustawienie przesłony mam na 16,jakakolwiek zmiana wartości pierścieniem powoduje,że wyskakuje błąd Fee.Pytalam już o to na tym formu i odpowiedź brzmiała,że wszystko z obiektywem jest ok czyli mam zostawić na 16. Na body mam przełacznik AF/m i na żadnym ustawieniu obiektyw nie ostrzy w trybie auto
Czy da się zrobić zdjęcie gdy jest nieostro?
Co wtedy jest zapisane w EXIF? AF ON czy OFF?
Havannas
25-03-2019, 23:34
Mogę zrobić zdjęcie nawet gdy jest nieostro, nie wiem jak sprawdzić exif,proszę o podpowiedź
strona 234 i 239 instrukcji
- - - - kolejny post - - - - - -
A nie przełączałaś AF na tył. Co się dzieje jak naciśniesz guzik AE-L?
Jeśli masz ustawiony AF-S i priorytet ostrości, to body nie powinno zrobić zdjęcia. Jeśli robi, to uważa, że obiektyw jest ustawiony na M. Ale z tego co pamiętam, to ten obiektyw nie ma tego przełącznika. Na pewno masz w body ustawiony przełącznik AF na A? Wtedy nie da się kręcić pierścieniem ostrości.
Havannas
26-03-2019, 19:09
strona 234 i 239 instrukcji
- - - - kolejny post - - - - - -
A nie przełączałaś AF na tył. Co się dzieje jak naciśniesz guzik AE-L?
Jeśli masz ustawiony AF-S i priorytet ostrości, to body nie powinno zrobić zdjęcia. Jeśli robi, to uważa, że obiektyw jest ustawiony na M. Ale z tego co pamiętam, to ten obiektyw nie ma tego przełącznika. Na pewno masz w body ustawiony przełącznik AF na A? Wtedy nie da się kręcić pierścieniem ostrości.
Nie jest to dla mnie takie proste i oczywiste jednak ;) Czy przełączyłam AF na tył? nie wiem...Po naciśnięciu guzika AE-L nie widzę żadnej różnicy. Mam ustawiony AF-S i priorytet ostrości (nie migawki) i mogę zrobić zdjęcie i w trybie manualnym i auto, jednak w auto nie ostrzy już sam. Na obiektywie nie mam żadnego przełącznika , jest na body AF/M i w obu trybach nie ostrzy. Ustawiam tryb sprawdzania zdjęć więc w opisie na pierwszych zdjęcaich jest AF na A, ostatnie zdjęcia AF na M. Nie wiem czy to co napisałam jest jasne i czytelne ;)
Podjedź do mnie z obiektywem i body. Namiary znajdziesz w stopce.