PDA

Zobacz pełną wersję : Załamywanie się pikseli

vuki
19-06-2007, 23:26
Nie wiem co jest grane, mam zdjecie grupowe ponad 100 osob
musze je obrobic o 1,3 stopnia w lewo, no i przy tej operacji rozjeżdżaja sie piksele
(uzywam PSa) widac na niektorych twarzach jakby ktos je nozem przeciął i przesunął

robie to na tifach, jpg i ten sam efekt, nawet przy przeksztalceniu perspektywy to samo
jest na to lekarstwo?

pebees
19-06-2007, 23:33
A możesz pokazać pliczek źródłowy?

vuki
19-06-2007, 23:39
pliczek zrodlowy to RAW i nic na nim nie ma, jak wygeneruje TIFFa to tez nie ma
pojawiaja sie przesuniecia przy obrocie

nie bardzo tez moge wrzucic gdziekolwiek 70 MB tiffa

pebees
19-06-2007, 23:50
No trudno. Odpowiem więc na sucho, może to coś pomoże. Otóż obracając obraz o skończonej liczbie punktów o 'niepełną kątowo w stosunku do pikseli' liczbę stopni musisz się liczyć z przesunięciem niektórych partii obrazu. Po prostu niektóre pikselki trzeba podnieść po przesunięciu o np. 1.4 punkta - o ile wtedy je podniesiesz? Oczywiście programy robią to nieco mądrzej.

Pozwolę sobie nieco pogdybać - spróbowałbym zrobić to na dwa sposoby, jeden - 'rozostrzyć', obrócić, wyostrzyć. Drugi - obrócić o jakąś inną wartość (np. 67 stopni CW), a potem o różnicę tak, by było obrócone w stosunku do pozycji wyjściowej o żądany kąt (czyli np. wrócić o 68,3 stopnia). Więcej na dziś nie jestem w stanie wymyśleć :)

vuki
19-06-2007, 23:57
ale zakreciles, bede musial to z 7 razy przeczytac aby zrozumiec;)
dzieki, postaram sie pokrecic, moze cos z tego wyjdzie

obrobilem tez o 1 stopien i tez sie wywalalo:(

Erie
19-06-2007, 23:57
pliczek zrodlowy to RAW i nic na nim nie ma, jak wygeneruje TIFFa to tez nie ma
pojawiaja sie przesuniecia przy obrocie

nie bardzo tez moge wrzucic gdziekolwiek 70 MB tiffa

Vuki - wyślij mi proszę skompresowanego Tiffa na adres wojciech.plonka małpa gmail.com oraz na wplonka małpa o2.pl (powinien mieć jakieś 12-20 MB więc nie powinno być problemów)

bombel
20-06-2007, 00:14
ale zakreciles, bede musial to z 7 razy przeczytac aby zrozumiec;)

No przecież to proste. Chcesz obrócić o 1.3 stopnia w lewo. Zatem obróć o 48 stopni CW (w prawo), a potem o 49,3 stopnia w lewo.

I napisz co wyjdzie.

Erie
20-06-2007, 00:17
No przecież to proste. Chcesz obrócić o 1.3 stopnia w lewo. Zatem obróć o 48 stopni CW (w prawo), a potem o 49,3 stopnia w lewo.

I napisz co wyjdzie.

Wyjdzie mocno rozmyty obraz - w przypadku obrazów dysktretnych (czyli wszystkich na kompie) powinno być jak najmniej obrotów. Czyli jak mamy obrócić o 10 stopni to obróćmy od razu o 10 stopni, a nie dwa razy po 5, bo będzimy mieli dwukrotnie interpolowany/ ekstrapolowany obraz.

vuki
20-06-2007, 00:20
Erie, moge tylko do 10MB wyslac plik, spkowany zajmuje 28
gdybym wiedzial to w piatek podrzucilbym Ci go osobiscie;)

bombel, sieka straszna wyszla, nieostre i poszarpane krawedzie

Erie
20-06-2007, 00:21
Erie, moge tylko do 10MB wyslac plik, spkowany zajmuje 28
gdybym wiedzial to w piatek podrzucilbym Ci go osobiscie;)

a dzielić na woluminy nie potrafimy, cio? :wink:

bombel
20-06-2007, 01:11
W sumie można się było spodziewać, że wyjdzie jakaś kaszanka. Nie pamiętam kiedy tak naobracałem...

Ale mój poprzedni post dotyczył tego, że Vuki udawał, że nie rozumie przekazu, i będzie czytać 7 razy. A przekaz był prosty, tyle, że jak widać metoda nie była skuteczna.

Erie, jak już dostaniesz tego tifa, skadruj to co potrzebne i poślij mi też, możesz? Jestem ciekawy co to się dzieje.

Erie
20-06-2007, 01:20
Jak dostanę to pokazę, ale na chwilęobecną nie ma, wiec idę spać - miłego i do zobaczenia rano na czarnym forum ;) (jeszcze przed kawą i siusiu :D).

adrian
20-06-2007, 08:31
Jak chcecie, to mogę swój serwer udostępnić na wrzutkę.

MsbS
20-06-2007, 08:36
Przy tej okazji pozwolę sobie zapytać: w jakim sofcie obracacie zdjęcia? Bo algorytmy ekstrapolacji z całą pewnością się różnią - pytanie tylko, kto ma najlepszy (dający najlepsze wyniki)? Vuki - może w czymś innym niż PS będą lepsze rezultaty?

Erie
20-06-2007, 08:39
Vuki, nic niestety nie doszło ani w nocy ani do teraz, a ja idę do pracy - tam jeszcze sprawdzę.

w razie czego działa mój ftp:

host: erie-design.x-net.gliwice.pl
user: nikon
pass: forum

utwórz tam katalog o swojej nazwie użytkownika i wstaw tam to zdjęcie

vuki
20-06-2007, 15:03
cos sie na mnie uwzielo, nie dosc, ze fotka to jeszcze ...
mialem problem z renderowaniem gotowego projektu video, stad to milczenie
juz wyslalem Erie na serwer, na szczescie znalazlem ver2 tego zdjecia prawie prostą wiec nie ma tragedii
ale lubie wyjasnic problem do konca wiec poprobuje sie pobawic innymi programami ale ... czym?

pebees
20-06-2007, 15:10
juz wyslalem Erie na serwer,
Szkoda, że serwer Erie nie pozwala tego zassać :(

Erie
20-06-2007, 16:47
Szkoda, że serwer Erie nie pozwala tego zassać :(

celowo zostało to wyłączone

Zink
20-06-2007, 19:20
Najważniejsze pytanie: czy na innych zdjęciach też tak masz? Najlepiej byłoby sprawdzić na zdjęciach z podobną ilością szczegółów. Jeśli tak, to albo tak ma być (czytaj: wina softu), albo masz coś źle ustawione. W drugim przypadku najprawdopodobniej jest to "metoda interpolacji", albo coś podobnego. Jeśli na innych zdjęciach tego nie ma, to... hmm... :) nie będzie tak łatwo.

A jeszcze jedno: po obrocie oglądasz zdjęcie w 100% powiększeniu, czy zmniejszone? Jeśli zmniejszone, to to może być przyczyna.

A z innych softów możesz sprawdzić np. IrfanView (http://irfanview.net/), GIMP (http://gimp-win.sourceforge.net/stable.html).

Erie
20-06-2007, 20:34
Vuki, na ktorych twarzach Ty masz ten efekt? I z którego PSa korzystasz, bo coś mi się wydaje że z jakiegoś mocno starego wykorzystującego jeszcze algorytm nearest neighbour. No chyba że się mylę :confused:, ale u mnie jest normalnie obracane zarówno w PSie, w Corel PP i w NXie.

nearest neighbour:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img235.imageshack.us/img235/5537/nearestyc4.jpg)

biliniowe:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img235.imageshack.us/img235/9730/bilinioweso6.jpg)

vuki
20-06-2007, 23:15
nearest neighbour:biliniowe:

:confused: no fajnie, rozumiem, tak , tak:( prościzna

uzywam PS v.7.0 czas na zmiane?

Erie
20-06-2007, 23:17
:confused: no fajnie, rozumiem, tak , tak:( prościzna

uzywam PS v.7.0 czas na zmiane?

przepraszam za słownictwo techniczne - uznaj po prostu, że biliniowe I inne nowsze algorytmy są lepsze jakościowo niż nearest neighbour (ale dużo wolniejsze więc nie zawsze lepsze ogólnie) - mam nadzieję że obrócone zdjęcie jest ok :)

vuki
20-06-2007, 23:21
ciagne ... tak dzieki za pomoc
v.7 PS uzywa tego gorszego algorytmu?

Erie
20-06-2007, 23:23
ciagne ... tak dzieki za pomoc
v.7 PS uzywa tego gorszego algorytmu?

na to wygląda, sprawdź czy gdzieś nie ma pola wyboru innego algorytmu - ja już nie pamiętam 7 :(