Zobacz pełną wersję : Nikon D3000 Błąd. Ponownie Ponownie naciśnij spust migawki tryb M i A
Witam szanowne grono
Mam problem ale dokładnie nie wiem z czym. W moim nikonie D3000 po podpięciu nie dawno zakupionego używanego obiektywu Nikkor 18 - 70 mm f/3.5 - 4.5 G ED w trybach M i A po naciśnięciu spustu migawki aparat wykonuje zdjęcie ale zaraz pojawia się błąd. Sprawdzałem w innych trybach ręcznych i automatycznych wykonuje bez problemu zdjęcia. W zeszłym tygodniu podpinałem obiektywy kolegi i nie było problemu. Niem wiem po której stronie leży problem, aparatu czy obiektywu.
Sprawdź czy to samo jest na pełnej przysłonie. To ogólny błąd mechanizmu naciągu. Najczęściej do wymiany jest silnik, ale tu chyba mechanizm przysłony.
Sprawdziłem od 3.5 do 7.1 jest wszystko ok dopiero wyżej występuje błąd. Dzięki za pomoc :)
To wskazuje na krzywy popychacz w obiektywie. Jest za nisko. Sprawdź pod światło czy otwiera się palcem.
Tak już sprawdzałem. Działa płynnie i nie widać aby popychacz był krzywy.
To może popychacz w body jest za wysoko? Powinien być 3,4 mm powyżej połowy bagnetu
22459
Ale popychacz w aparacie jest krzywy a na powiększeniu zdjęcia widać że popychacz chyba tarł o plastik. https://drive.google.com/file/d/1-WCR-7pcCKM4KjygJFjS452VtCE4VEqj/view?usp=sharing
Zdecydowanie tak. Powinno dać się to wyprostować. Trzeba go skręcić do środka.
22460
22461
Czyli czymś zaprzeć i wyprostować?
Na początek tak, żeby odgiąć do środka. Ale nie da się tak zgiąć w dół, bo popychacz się cofa. Trzeba to zrobić płaskimi szczypcami. On jest skręcony, a nie zgięty.
Nie musisz prostować do końca. Popychacz działa zawsze prawidłowo od pełnej dziury, tylko zmniejsza mu się zakres. A jak zjedziesz za nisko, to nie otworzy obiektywu na max (ale dalej będzie poprawnie naświetlał).
Jak będę miał czas to zrobię i dam znać jak efekty.
Wyprostowałem popychacz i wszystko już działa poprawnie. Dziękuję za pomoc.