Zobacz pełną wersję : [ Motoryzacja ] Motocyklowo.
Widzę, że w tym dziale nie ma wątku dla początkujących, więc trzeba na żywca. ;)
1.
22392
2.
22393
3.
22394
4.
22395
5.
22396
6.
22397
7.
22398
8.
22400
Wszystko D7200 + S17-50/2.8. Różne czasy, przysłony i ogniskowe.
PS. Jaki AF najkorzystniejszy by był? Próbowałem AF-C D9, skupione na środku, ale dość często łapało mi tylne/przednie koło zamiast motocyklisty.
jak na motocyklistę, to niestety nie oddałeś wiele z motocyklizmu, dodatkowo dużo nieostrości
Zdefiniuj oddanie motocyklizmu.
Wysłane gołompem przy użyciu katapulty [emoji23]
trzeba troszkę pojeździć, aby zrozumieć, to wygląda jak stanę na skrzyżowaniu i zrobię zdjęcie wszystkiego co się przemieszcza o własnych siłach
Mniej więcej tak było, tylko z drobnymi różnicami:
- to zakręt nie skrzyżowanie;
- pstrykałem tylko motocykle.
Wysłane gołompem przy użyciu katapulty [emoji23]
krzysztofz24
18-03-2019, 01:38
Bez wielikich deliberacji nad kadrami, to moga byc. Pare udanych, pare takich sobie. Ale ok.
To co zawiodlo na calej lini to panning wykonany przez ciebie. Nie to zebym byl ekspertem-praktykiem od takiej fotografi.
Ale obiekt ma byc ostry, a tlo byc "w ruchu" przedstawiac "ped". A ty masz tlo za malo "rozmyte" (na niektorych ok) a obiekt sprawia wrazenie nieostrego.
Takze po prostu panning nie wyszedl, trzeba doszlifowac technike fotografowania.
Zdjęcia 4 i 6 są znośne, na upartego jeszcze 1, ale nie ma w nich nic ciekawego. Reszta raczej do kosza.
Skróć nieco czasy, jak będzie wychodziło to stopniowo je wydłużaj :)
Czasy 1/100 do 1/50. To tak długo, jak na okolice 28mm/DX?
Na tyle długo że nie ostro. Wyścigi równoległe pstrykam 1/125 - 1/160s, przy 1/100 i dłuższych miewam kłopot z ostrością na całym obiekcie.
Dzięki technice panoramowania widać, że motocyklista się porusza. Na niektórych zdjęciach nawet jest całkiem ostry, ale w zasadzie nic więcej.
Ciekawy jest kadr nr 6, dzięki temu, że jest sporo powietrza i super cień. Przyciąłbym zdecydowanie dół, żeby nie było widać krawędzi asfaltu - nic ona moim zdaniem nie wnosi.