Zobacz pełną wersję : Fotki z nowego D5300 vs. starego D60
Koledzy i koleżanki, czytam forum od lat paru, póki co nie odzywając się wcale. Przez dosłownie 10 lat byłem szczęśliwym użytkownikiem nikona D60 i z większymi i mniejszymi sukcesami radziłem sobie tym sprzętem. Zdjęcia wychodziły z większej mierze bardzo ładne, od kilku lat robiłem je tylko w RAW przez co nauczyłem się późniejszej obróbki i poznałem możliwości tego formatu. To słowem wstępu, żeby nie było że zacząłem swoją przygodę z fotografią wczoraj. D60 zrobiłem ok 70tyś fotek.
Dwa tygodnie temu nabyłem nowy aparat - D5300 i zaczęły się problemy. Jeśli chodzi o pierwsze wrażenia - łaaał, praca na wyższych ISO, większe możliwości, bardziej rozbudowane menu itp. Problemy zaczęły się przy przeglądaniu pierwszych zdjęć na komputerze. Do tego D60 miałem dwa obiektywy: N18-55VR oraz N35/1.8 a razem z D5300 dokupiłem dodatkowo Sigme 17-50/2.8. Wszystkie trzy obiektywy działają bezproblemowe ze starą puszką, zdjęcia z N35 bardzo mi się podobały. Niestety po podpięciu tych obiektywów pod nową puszkę mam dziwne wrażenie że D5300 wypada jakościowo.. GORZEJ niż D60.
Ostrość.
Ostrzy gorzej od D60, tzn nie chodzi o prędkość tylko o to że mam wrażenie że nie trafia. Mimo ustawionego centralnego punktu, mimo teoretycznego złapania ostrości fotki na komputerze zdarzają się bardzo mydlane. Sytuacja poprawia się w trybie LV, a przy ręcznym ustalaniu ostrości na LV z powiększeniem można uzyskać naprawdę żyletę. Na bateryjkowym teście na statywie bez stabilizacji itp wychodzi względnie dobrze lub BF. Rozumiem, że matryca ma większą rozdzielczość i to stawia większe wymagania optyce, ale nawet przy skalowaniu zdjęć do tego samego mniejszego rozmiaru te z D60 są z reg. bardziej ostre. W takim obrazie plenerowym czasem zdjęcia z nowej puszki są zwyczajnie nie do zaakceptowania co w D60 mi się zdarzało okazjonalnie lub ze względu po prostu na zbyt długi czas naświetlania.
Kolory.
Mam też takie wrażenie że kolory z D60 są zwyczajnie bardziej naturalne, bardziej żywe, jakieś ładniejsze. Balans bieli w takich prostych warunkach typu dwór, słońce itp zawsze był praktycznie dobry, czasem coś tam poprawiałem ale generalnie nie było źle. W D5300 kolory są jakby chłodniejsze, jakieś takie jakby płytsze. Po podpięciu zewnętrznej lampy SB-600 mam wrażenie że balans bieli w ogóle w tej puszcze jakoś fiksuje.. Zdjęcia są jakieś lekko pomarańczowe, prześwietlone..
Ekspozycja.
Tu to już w ogóle jakiś odjazd. Zdjęcia z D60 są naświetlone z reg. dobrze, czasem zdarzało mi się uruchamiać D-Lighting lub rozjaśniać o jakieś 0,2-0,4EV w programie do RAWów (Capture NX). Zdjęcia z D5300 są zwyczajnie niedoświetlone. Muszę im dodawać 2/3, 3/4 lub nawet 1 EV aby były podobne ekspozycją do tych z D60.
Winietowanie.
Wiem, że zjawisko te powoduje optyka, ale na D5300 widzę to wyraźnie, a na D60 jakoś normalnie nie zauważałem..
Pucha jest fabrycznie nowa, zrobiłem ją jakieś 700 fotek, wnioski jakie mam płyną jak wyżej. I teraz sprawa niby prosta - gwarancja. I oczywiście puszka pójdzie do VSP Data w Czechach, ale szukam opinii ludzi, którzy przesiadali się z podobnych sprzętów na D5300 lub podobne. To ja trafiłem na jakąś felerną sztukę czy - nie wiem - D60 była taka dobra?
Ja tam rozumiem, że wady zdarzają się w każdym sprzęcie, ale tu się tego nawarstwiło trochę, co gorsza one ze sobą zdaje się nie są powiązane w taki oczywisty sposób. To że pucha nie ostrzy - ok, do kalibracji AF, balans bieli - ok do kalibracji, ekspozycja - pewnie też.. ale naraz wszystko? Tego nie ogarniam..
Dodam, że te wszystkie wady z nowego aparatu nie są w tak oczywisty sposób od razu widoczne (poza ostrością, która po prostu czasem durnieje na całego) - wychodzą po prostu przy porównywaniu fotek. Zdjęcia testowe oczywiście na tych samych obiektywach, w tych samych warunkach, na identycznych ustawieniach..
Boję się jesczeg tego że jak ja to wszystko opiszę do serwisu nikona to od razu zostanę wrzucony do jednego worka z tymi wszystkimi marudami, którzy szukają dziury w całym. :(
Jeśli chodzi o kolory, to nic nie poradzisz. To są matryce w innych technologiach. Ta z D60, D80, D200 to CCD i do dzisiaj są wspominane ze względu na wspaniałe oddanie koloru. Trzeba się nauczyć obrabiać RAW z nowszych puszek.
Ostrość w trybie fazowym może nie trafiać i trzeba to skalibrować. Najpierw puszkę i obiektywy Nikona. Potem Sigmę w serwisie Sigmy. Ten model nie ma mikrokalibracji w body.
No ok, ale ta zaniżona ekspozycja, te jakby winietowanie.. to chyba nie jest normalne?
Trudno stwierdzić co masz ustawione w d5300. Może wrzuć jakiegoś surowego RAW-a to koledzy popatrzą, co może być nie tak.
Wrzuć dla porównania zdjęcia z tymi wadami bo to bardzo ciekawe może być.
Tak na szybko bo z czasem cienko..
D60: https://drive.google.com/open?id=1A2dfJE9-BuxhI5xiC-RuW1krxOwM2L_O
D5300: https://drive.google.com/open?id=12leC5f7aKG-bPFXUhwSonwbcvW0NtDUo
Sigma 17-50, VR Off, 50mm, F2.8, preselekcja przysłony
Ze statywu i tak to nie wygląda tragicznie, z ręki wczoraj miałem wrażenie że jest dużo gorzej..
- - - - kolejny post - - - - - -
D60: https://drive.google.com/open?id=1gfc-a674amv_UmitaQ_nBexCvqOeg3YD
D5300: https://drive.google.com/open?id=1NsfbiJomczqcet5GvXzgz341uKGqit51
Nikkor 35/1.8, F2.8 choć tu zabawnie bo widzę że na nowym body wyszło ostrzej..
Sigmę trzeba by wysłać do kalibracji, poza tym mnie nic na tych przykładach nie niepokoi. D60 ewidentnie prześwietla zdjęcia, niebo z d5300 wygląda "o niebo" ;) lepiej. Jak masz kontrastową scenę, to tak wychodzi. Z przepałem nic nie zrobisz sensownego, cienie spokojnie rozjaśnisz w miarę potrzeby.
z ręki wczoraj miałem wrażenie że jest dużo gorzej
Taki urok gęstszej matrycy, poruszenia czy niedoskonałości obiektywu lepiej widać, zwłaszcza w powiększeniu 100%.
MarcinSt
17-03-2019, 22:23
Tak na szybko bo z czasem cienko..
D60: https://drive.google.com/open?id=1A2dfJE9-BuxhI5xiC-RuW1krxOwM2L_O
D5300: https://drive.google.com/open?id=12leC5f7aKG-bPFXUhwSonwbcvW0NtDUo
Sigma 17-50, VR Off, 50mm, F2.8, preselekcja przysłony
Ze statywu i tak to nie wygląda tragicznie, z ręki wczoraj miałem wrażenie że jest dużo gorzej..
- - - - kolejny post - - - - - -
D60: https://drive.google.com/open?id=1gfc-a674amv_UmitaQ_nBexCvqOeg3YD
D5300: https://drive.google.com/open?id=1NsfbiJomczqcet5GvXzgz341uKGqit51
Nikkor 35/1.8, F2.8 choć tu zabawnie bo widzę że na nowym body wyszło ostrzej..
Jak rozumiem oba zdjęcia naświetlane na 0 wg drabinki?
W obu przypadkach RAW-y z D5300 to zdecydowanie lepszy wyjściowy materiał.
Jak pisał poste z D60 to mocne przepały
D60 to matryca CCD - D5300 świetny CMOS, naprawdę oddał bym wiele aby mieć taką matrycę w moim D90.
Musisz się przyzwyczaić, że obrazek 24mpix będzie mniej ostry niż 10mpix, oraz że kolory z CCD są żywsze niż te z CMOS
madebyzosiek
17-03-2019, 22:45
D60 to matryca CCD - D5300 świetny CMOS, naprawdę oddał bym wiele aby mieć taką matrycę w moim D90.
Z całego teamu D90/D300/D300s/D5000 to właśnie D90 miał chyba najlepiej oprogramowaną tą matrycę. Bardzo mi się podobał jego obrazek, bardzo mało przy nim dłubałem, wcześniej miałem D5000, później D300s, każdy miał na wyjściu gorszy materiał do obróbki przy D90.
MarcinSt
17-03-2019, 22:59
Z całego teamu D90/D300/D300s/D5000 to właśnie D90 miał chyba najlepiej oprogramowaną tą matrycę. Bardzo mi się podobał jego obrazek, bardzo mało przy nim dłubałem, wcześniej miałem D5000, później D300s, każdy miał na wyjściu gorszy materiał do obróbki przy D90.
Dlatego D90 zostanie ze mną do jego śmierci - w 2019 roku twierdzę, że to nadal świetny aparat dla przeciętnego Kowalskiego.
Wracając do tematu po przesiadce z D40 ccd -> D90 cmos pierwsze otwarcie RAW i szok WTF? Gdzie są kolory, czemu krawędzie nie są tak ostre jak w D40.
Po prostu trzeba się przyzwyczaić i nie onanizować się na podglądzie 100% że coś jest ostre, a w nowszym aparacie nie.
Co do ostrości dla autora proponuję materiał z D5300 zmniejszyć do rozdzielczości z D60 i wtedy porównać.
Jeszcze jest kwestia monitora na którym oglądasz i porównujesz te zdjęcia. Jeśli przepalone wyglądają ok, a prawidłowo naświetlone wydają się niedoświetlone, to może po prostu jest za ciemny?
MarcinSt
17-03-2019, 23:36
Przepały można podświetlić już na ekranie aparatu lub w camera raw.
Może to po prostu autor jest przyzwyczajony do zdjęć 'jaśniejszych'
Dla przykładu pokazywałem żonie zdjęcia z chrzcin gdzie oryginał był prześwietlony. Stwierdziła, że opcja 'jaśniejsza' jest dla niej lepsza niż z obciętą ekspozycją - ot takie subiektywne, niekoniecznie poprawne fotograficznie myślenie.
jurkarol
17-03-2019, 23:55
Ccd w niektórych nikonach jak sądzę, akurat daje często przepaly w światłach, zwykle nieba, jeśli wcześniej tego nie skompensujemy, czy nie nastawiny pomiaru na światła. Mam d80 i zwykle mam - 2/3 ev i pomiar centralny, by nad v tym panować.
Faktem jest, że wzrok czy raczej mózg się przyzwyczaja do pewnych warunków. Dlatego pomocne jest w miarę poprawne skalibrowanie ekranu i oświetlenie.
Dziękuję za obszerną dyskusję - rozumiem. W tych przykładowych zdjęciach dla mnie zwyczajnie istotniejsze były szczegóły fotografowanego bloku a nie nieba - wiadomo, że normalnym zdjęciem nie możemy mieć wszystkiego. Ale trafiają do mnie argumenty, że w ten sposób automatyka aparatu rejestruje więcej - ok. Patrzałem na zdjęcia w taki subiektywny sposób - co lepiej wygląda a nie pomyślałem w sposób techniczny. Dziś po raz pierwszy od kupna miałem okazje polatać z aparatem w terenie (2jka małych szkrabów, parę tematów na głowie, średnio z czasem) i tam z Sigmą widać ewidentny BF, ale faktycznie ekspozycja z reg. dobrze. W domu fotki bez lampy z D60 potrafiłem wycisnąć lepsze kolory, ale z komentarzy wnioskuje że muszę się po prostu z tym pogodzić - na plus mam dużo wyższą efektywną czułość, o to głównie chodziło.. Wyskoczę z tą 35tką w teren to może wyciągnę jakieś nowe wnioski. Jeśli z ostrością będzie ok wstrzymam się z kalibracją puszki i wyślę tylko puszkę + sigmę na kalibrację do serwisu. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za pomoc :)
Nie wiem czy ustawiałeś Picture Control w d5300. Masz sporo możliwości ustawień, żeby nawet jpg się podobał ;)
Sigma może delikatnie nie trafiać, będzie to widać zwłaszcza na 50 mm. Sprawdź jak jest po delikatnym przymknięciu.
Kolory.
Mam też takie wrażenie że kolory z D60 są zwyczajnie bardziej naturalne, bardziej żywe, jakieś ładniejsze.
Podobne odczucia miało wiele osób, które przesiadły się z matrycy CCD (D40, D60, D200) na CMOS (wszystkie modele od D90; może trochę mniej dotyczy to najniższej serii Nikona 3300, 3400, 3500).
Jeżeli stosujesz rawy, to na kolory znacząco wpływa program wywołujący, a konkretnie jego profile.
Balans bieli w takich prostych warunkach typu dwór, słońce itp zawsze był praktycznie dobry, czasem coś tam poprawiałem ale generalnie nie było źle. W D5300 kolory są jakby chłodniejsze, jakieś takie jakby płytsze.
W ustawieniach balansu bieli możesz skorygować kolorystykę w kierunku cieplejszej. Możesz to zrobić zarówno w aparacie (kolorowy kwadrat "dokładna regulacja balansu bieli", działa chyba też dla Auto WB) jak i w programie na komputerze.
Poza tym, jak wcześniej wspomniano, na kolorystykę znacząco wpływają ustawienia Picture Control, choć jeżeli do RAW używasz programu innego niż nikonowski, to najważniejszy jest profil stosowany przez ten program.
Dodatkowo upewnij się, że masz ustawioną w aparacie przestrzeń kolorów sRGB (aby uniknąć ew. przekłamań kolorów związanych z ustawieniem oprogramowania komputera).
Po podpięciu zewnętrznej lampy SB-600 mam wrażenie że balans bieli w ogóle w tej puszcze jakoś fiksuje.. Zdjęcia są jakieś lekko pomarańczowe, prześwietlone..
Sprawdź ustawienia czułości. Jeżeli masz włączone auto iso, to aparat może zwiększać czułość nawet do 3200 - 6400 (tak, może tak robić nawet przy włączonej lampie!). Typowym objawem jest wtedy właśnie pomarańczowy odcień zdjęcia (bo na kolorystykę znacząco wpływa zastane światło żarowe) i tendencja do prześwietlenia (bo dynamika matrycy jest znacznie zmniejsza dla wysokich czułości).
MarcinSt
18-03-2019, 12:35
Dodatkowo upewnij się, że masz ustawioną w aparacie przestrzeń kolorów sRGB (aby uniknąć ew. przekłamań kolorów związanych z ustawieniem oprogramowania komputera).
A dlaczego nie Adobe RGB?
jurkarol
18-03-2019, 13:03
O właśnie. Miałem Adobe nie wiem jak w którymś aparacie po zakupie i mnie trafialo, że coś mam zepsute
MarcinSt
18-03-2019, 14:01
O właśnie. Miałem Adobe nie wiem jak w którymś aparacie po zakupie i mnie trafialo, że coś mam zepsute
JA mam u siebie ustawione w aparacie AdobeRGB i jestem zadowolony - nawet chy6ba w instrukcji coś o tym piszą.
Tak czy siak działa to chyba tylko do JPG z puszki na RAW nie ma znaczenia.
Na logikę - sRGB jest uboższą paletą barw od AdobeRGB
Jeśli się mylę proszę mądrzejszych o poprawienie.
Używanie Adobe RGB, bez odpowiedniego monitora to proszenie się o kłopoty. A już wysłanie takiej fotki znajomym, to 100% kłopotów.
Jeśli słyszałeś, że AdobeRGB jest lepsze i nie wiesz dlaczego, to nigdy go nie używaj.
A dlaczego nie Adobe RGB?
Oczywiście Adobe RGB jest "lepsza". Wymaga jednak odpowiedniej, świadomej konfiguracji komputera (w tym odpowiedniego monitora).
Oprogramowanie bez odpowiedniej konfiguracji jest tak ustawione, że wyświetla poprawnie przestrzeń sRGB; nierzadko traktuje zdjęcia w przestrzeni Adobe tak jakby były zrobione w sRGB. Nie zawsze tek jest, ale ja np. spotkałem się z tym, poza tym moje TV też nie rozpoznają przestrzeni Adobe. Dość łatwo można poznać taki przypadek - zdjęcia w aparacie wyglądają super, a kiedy wyświetlasz je na innych ekranach, kolory są "wyblakłe".
Czytałem też (chyba także na tym forum), że inne osoby miewają podobne problemy.
Dlatego osobom, które zgłaszają "blade" kolory proponuję, żeby sprawdziły, że aparat jest ustawiony na sRGB - w ten sposób eliminujemy jedną z potencjalnych przyczyn "bladych" kolorów.
MarcinSt
18-03-2019, 14:58
Używanie Adobe RGB, bez odpowiedniego monitora to proszenie się o kłopoty. A już wysłanie takiej fotki znajomym, to 100% kłopotów.
Jeśli słyszałeś, że AdobeRGB jest lepsze i nie wiesz dlaczego, to nigdy go nie używaj.
Do tej pory myślałem, że lepiej jest obsługiwać szerszą paletę barw niż mniejszą.
Dobrze jednak jak ktoś bardziej obeznany to zweryfikuje - już przestawiam u siebie.
Sugerowałem się instrukcją oraz tym co nikon pisze w internecie:
Przestrzeń barw określa gamę barw, które mogą być reprodukowane przez dane urządzenie. Wybierz sRGB dla zdjęć, które mają być drukowane lub używane w takiej postaci, w jakiej są, bez dalszych modyfikacji. Opcja Adobe RGB zapewnia szerszą gamę kolorów i jest polecana dla zdjęć, które po skopiowaniu z aparatu będą w dużym stopniu przetwarzane lub retuszowane.
nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000006389&configured=1&lang=pl
22436
Nie wiem czy ustawiałeś Picture Control w d5300. Masz sporo możliwości ustawień, żeby nawet jpg się podobał ;)
Sigma może delikatnie nie trafiać, będzie to widać zwłaszcza na 50 mm. Sprawdź jak jest po delikatnym przymknięciu.
Picture Control mam na STANDARD bo te zdjęcia mi najbardziej wpadają "w oko". Testowałem inne ustawienia.
Podobne odczucia miało wiele osób, które przesiadły się z matrycy CCD (D40, D60, D200) na CMOS (wszystkie modele od D90; może trochę mniej dotyczy to najniższej serii Nikona 3300, 3400, 3500).
Jeżeli stosujesz rawy, to na kolory znacząco wpływa program wywołujący, a konkretnie jego profile.
No i tu jest pewnie pies pogrzebany. Niby świadomy pewnych zalet CCD byłem niemniej chyba nie zdawałem sobie sprawy, że to jest aż tak znaczące.. W pewnym sensie jestem w szoku - bądź co bądź nowszy sprzęt, nie spodziewałem się tak znaczących i od razu widocznych minusów. Nawet jeśli CMOS daje gorsze odwzorowanie kolorów to jakoś nie spodziewałem się że tego nie kompensuje soft aparatu. I oczywiście rozumiem RAW i to że można z tych zdjęć wycisnąć więcej, ale przy D60 korekty koloru zdarzały się raczej sporadycznie - przy dziwnych warunkach oświetleniowych. W większości przypadków leciało tak jak aparat ustalił..
Mam oczywiście sRGB.
Sprawdź ustawienia czułości. Jeżeli masz włączone auto iso, to aparat może zwiększać czułość nawet do 3200 - 6400 (tak, może tak robić nawet przy włączonej lampie!).
Nie no wiadoma sprawa, małe pomieszczenie, zewnętrzna lampa, ISO na 100 było. Inna sprawa, że pokój zielony, meble białe, automatyka czasem głupiała w tym miejscu niemniej takie efekty przy niższym ISO też były widoczne. Zdjęć nie wrzucę bo to rodzinne zdjęcia, z resztą nie na każdym się to objawia.
Reasumując, dziś trochę na siłę połaziłem (jadąc z dzieciakiem do lekarza ;) ) z aparatem, kilka zdjęć pstryknąłem, na N35/1.8 nie jest źle, faktycznie ostrość jest ok. Wniosek jest taki, że nie byłem przygotowany na taką różnicę CCD > CMOS i Sigma leci w tym tygodniu na kalibrację. Te wszystkie bateryjkowe testy - średnio mi to wychodziło, albo każdy obiektyw BF lekki, albo w ogóle np. na Sigmie nie wychodziły takie jaja a tu w takim normalnym pstrykaniu w plenerze bezczelny i jednoznaczny BF.
Dziękuję bardzo koledzy za pomoc!
Picture Control mam na STANDARD bo te zdjęcia mi najbardziej wpadają "w oko". Testowałem inne ustawienia.
Ja np. w D5100 używam najczęściej Standard lub Neutral, ale oba ze zwiększonym nasyceniem na +1 lub nawet +2.
Te wszystkie bateryjkowe testy - średnio mi to wychodziło...Nie wiem kto te głupie testy z bateryjkami wymyślił, przecież to n nic się nie nadaje, bierzesz zadrukowaną kartkę prosto do aparatu, celujesz centralnym pojedynczym punktem w wiersz pod kątem 45 stopni lub mniej na pełnej dziurze i widzisz wszystko.
Nie wiem kto te głupie testy z bateryjkami wymyślił, przecież to n nic się nie nadaje, bierzesz zadrukowaną kartkę prosto do aparatu, celujesz centralnym pojedynczym punktem w wiersz pod kątem 45 stopni lub mniej na pełnej dziurze i widzisz wszystko.
Obejrzyj film opublikowany przez właściciela Studio5s z Warszawy (link znajdziesz na forum) - jednego z lepiej ocenianych serwisów kalibrujących między innymi puszki i szkła Nikona co sądzi o takim teście i jak to argumentuje. I do mnie to trafia co on mówi. Zdecydowanie lepszym testem będą już te bateryjki lub jakie kolwiek inne kontrastowe przedmioty na których AF może złapać ostrość prostopadle do obiektywu..