Zobacz pełną wersję : Nikon D7200 czy D7500
NeutrinoTau
11-03-2019, 23:58
Witam
Po przeczytaniu wielu wątków wytypowałem dwóch kandydatów do zastąpienia mojego D80 a wcześniej F80.
Aktualnie posiadam obiektywy:
n 70-300 4-5.6G, n 28-80 3.3-5.6G, n 60 2.8d micro, exakta varioplan 650-1300 oraz n 35 1.8 G dx.
Najczęściej fotografuję przyrodę, pejzaż, architekturę, portrety, rodzinne uroczystości oraz makro a także chciałbym trochę pofilmować (4k na pewno by nie zaszkodziło). W przyszłości trochę popróbować astro.
Co prawda mam tylko jeden obiektyw dx ale z racji cen obiektywów ff chcę zostać przy dx.
Zdecydowałem w komplecie z nowym body zakupić sigmę 17-50 2.8.
I zasadnicze pytanie. Czy wybrać d7200 czy d7500? ( na komplet 7200+sigma mam ofertę 4000zł a 7500+sigma 5400zł)
Wiem że d7500 został wykastrowany z możliwości podpięcia gripa, ma tylko jeden slot na kartę i brak współpracy z manualnymi obiektywami.
Czy jest sens płacić więcej 1400zł za d7500?
Nowa puszka zostanie ze mną na dłuższy czas i nie planuję zmiany wcześniej niż za 8-10lat. Ewentualnie w przyszłości dokupię jakiś jasny zoom lub stałkę.
Jeżeli jest Ci potrzebny odchylany tylny ekran i/lub szybsza seria to kupuj D7500. Jeżeli nie, to szkoda 1400 zł za ktore możesz kupić dodatkowo jakieś UWA np. N10-20, czy inny obiektyw.
Zawsze byłem zdania, że jeśli kupuję coś na lata, to wybieram technologicznie możliwie najnowsze w korelacji z możliwościami mojego portfela i tą metodę zderzam ze swoimi potrzebami.
Skoro jesteś świadom tego, czego brakuje w D7500 a czego w D7200 to teraz myślę, że to kwestia potrzymania obu urządzeń w ręce.
D7500 ma 2klatki więcej w AF-C więc do przyrody się może przydać, uchylny ekran może się przydać, nowszy procesor, ciutek lepszy obrazek (to są minimalne różnice w przypadku RAW, w JPG już trochę bardziej zauważalne przy wyższym iso), auto af fine tune do mikrokalibracji. Tryb AF 3D tracking działa bardzo fajnie, często używam przy fotografowaniu dzieci.
Z tymi manualami to też nie tak, że nie ma zupełnie możliwości. Brakuje pomiaru światła z manualami ale można sobie z tym spokojnie poradzić odpalając opcje podglądu symulacji ekspozycji na LV, spisuje się dość dobrze z moim Porstem.
Skoro jesteś świadom tego, czego brakuje w D7500 a czego w D7200 to teraz myślę, że to kwestia potrzymania obu urządzeń w ręce.
Ja bym jednak jeszcze się zastanowił dodatkowo jak najlepiej zagospodarować te 1400 zł ktore zostają po ewentualnym zakupie D7200. Czy dodać je do D7500 czy kupić coś innego.
Ja specjalnie nie widzę pomiedzy tymi aparatami różnicy technologicznej. Są różnice w funkcjonalności i duża różnica w cenie.
NeutrinoTau
12-03-2019, 12:12
Zawsze byłem zdania, że jeśli kupuję coś na lata, to wybieram technologicznie możliwie najnowsze w korelacji z możliwościami mojego portfela i tą metodę zderzam ze swoimi potrzebami.
D7500 ma 2klatki więcej w AF-C więc do przyrody się może przydać, uchylny ekran może się przydać, nowszy procesor, ciutek lepszy obrazek (to są minimalne różnice w przypadku RAW, w JPG już trochę bardziej zauważalne przy wyższym iso), auto af fine tune do mikrokalibracji. Tryb AF 3D tracking działa bardzo fajnie, często używam przy fotografowaniu dzieci.
Z tymi manualami to też nie tak, że nie ma zupełnie możliwości. Brakuje pomiaru światła z manualami ale można sobie z tym spokojnie poradzić odpalając opcje podglądu symulacji ekspozycji na LV, spisuje się dość dobrze z moim Porstem.
Kuszące jest auto af fine tune do mikrokalibracji oraz Tryb AF 3D tracking. Ta opcje podglądu symulacji ekspozycji na LV z manualami przekonuje mnie.
Jeżeli jest Ci potrzebny odchylany tylny ekran i/lub szybsza seria to kupuj D7500. Jeżeli nie, to szkoda 1400 zł za ktore możesz kupić dodatkowo jakieś UWA np. N10-20, czy inny obiektyw.
Myślę, że nawet przydatny będzie uchylny ekran, zwłaszcza przy filmowaniu może się przydać i zdjęciach makro. N10-20 właśnie w przyszłości jako pierwszy do zakupu.
Generalnie skłaniałbym się ku d7500 ale te 1400zł różnicy wolałbym przeznaczyć na N10-20. No i żona łatwiej zaakceptuje wydatek 4000zł niż 5400zł ;-)
Jeszcze do końca miesiąca mam czas na podjęcie decyzji
3d tracking też jest w 7200 o ile się nie mylę, aczkolwiek jest nieco lepsze działanie na D7500. Z niego też korzystam, ale chodziło mi o Group AF czyli af grupowy (co innego miałem w głowie a co innego napisałem :) ) - super sprawa, , sorki za wprowadzenie w błąd.
Symulacja działa przynajmniej wg mnie zaskakująco dobrze :) Nie ma dużej różnicy przy faktycznym wykonaniu zdjęcia a tym co na LV widać. Oczywiście wszystko to w trybie M.
Uchylny to jedno, ale jest mega świetne to, że jest dotykowy. tzn robisz zdjęcie wpada Ci na podgląd i od razu sobie pukasz w szybkę paluchem żeby zrobił zoom 100% i jedziesz po ekranie sprawdzając czy ładnie trafiłeś, bez przycisków :D Dla mnie to jest mega naturalna funkcja (szczególnie, że większość z nas używa smartfonów).
- - - - kolejny post - - - - - -
Aha, nie wiem jak obecnie jest to w D7200 ale obiektywy AF-P (czyli ten 10-20, o którym pisałeś) mają ograniczoną funkcjonalność (możliwość wyłączenia VR), być może wyszedł soft do D7200, który to usprawnia, nie śledziłem tematu. Może ktoś się wypowie na temat :) ale być może też tak, że nie będziesz chciał go nigdy wyłączyć, więc w sumie można mieć to w nosie ;) to już kwestia indywidualna :)
NeutrinoTau
12-03-2019, 12:39
Czyli Group AF do zdjęć rodzinnych jak znalazł.
Przeboleję brak gripa (choć przypominam sobie że do F80 był battery pack a do D7500 znalazłem BATTERY PACK TRAVOR BG-2W https://allegro.pl/oferta/battery-pack-grip-nikon-d7500-travor-bg-2w-7821741510) czy ktoś używa takiego?
crusiek chyba mnie przekonałeś do D7500. Rozumiem że jesteś ze swojego zadowolony. I jak u ciebie współpraca z S 17-50?
---kolejny post---
Nie maiłem jeszcze szkła z stabilizacją. Ty wyłączasz stabilizację w swojej S17-50?
Absolutnie nie chce Cię przekonywać, poczytaj jeszcze, poczekaj na opinie innych, przekazuje tylko moje subiektywne doznania bo mam, używam. Nie planuję też zmiany przez najbliższe lata czyli summa summarum jestem zadowolony.
Koniecznie w sklepie pomacaj oba, bo może się okazać, że źle w ręce leży aparat i jest Ci z nim strasznie niewygodnie....
Co do gripa... Opcja jest ale dla desperata.
Tzn, trzeba zdemontować zaślepkę od baterii a sam grip jest tylko na jedną, zyskasz chwyt i wiszący kabel, nic poza tym
S17-50 u mnie pracuje bez zarzutu, obiektyw kupowałem nowy, nie musiałem kalibrować.
Przy codziennym użytkowaniu u siebie stabiizacji w zasadzie nie wyłączam.
Wyjątkiem są próby fotografowania nocnego nieba na czasach ok 20 - 30 sekund lub więcej.
NeutrinoTau
12-03-2019, 13:27
S17-50 u mnie pracuje bez zarzutu, obiektyw kupowałem nowy, nie musiałem kalibrować.
Przy codziennym użytkowaniu u siebie stabiizacji w zasadzie nie wyłączam.
Wyjątkiem są próby fotografowania nocnego nieba na czasach ok 20 - 30 sekund lub więcej.
Cenna uwaga bo też chciałbym popróbować sił w astro.
Możesz sobie porównać zdjęcia np. tu: KLIK (https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=nikon_d7200&attr13_1=nikon_d7500&attr13_2=nikon_d7000&attr13_3=nikon_d7100&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&normalization=compare&widget=1&x=0.36443148688046645&y=-0.0949888868195017)
Widać różnicę, niewielką, ale jednak jest, szczególnie w świetle żarowym.
Natomiast najpewniej jak byś miał w praktyce ocenić, które zdjęcie wyszło, z którego aparatu, to pewnie by się to nie udało :)
Miałem podobny dylemat nie dawno moje D90 po 10 latach się skończyło i wybrałem D7200 - spadły ceny bo boody już wycofane a zaoszczędzone pieniądze pójdą na co innego.
Decyzje musisz podjąć sam zrób rachunek sumienia co dla Ciebie jest na + i - w każdej puszce i wybór powinien być oczywisty.
NeutrinoTau
13-03-2019, 16:52
Zamówiłem D7500 w komplecie z S17-50. Przeważyły plusy nad minusami. Wolę możliwość filmowania w 4k, lepszą matrycę z D500, group AF, możliwość wyłączenia vr obiektywu, uchylny i dotykowy ekran, nie przeszkadza mi brak gripu, drugiego slotu na kartę i utrudniona współpraca z manualami. Co prawda te plusy nie są warte dodatkowych 1400zł ale skoro kupuję na dłużej puszkę to jednak wolę brać nowszą.
Pytanie do użytkowników D7500 i filmujących w 4K, czy SanDisk Extreme Pro SDXC 64GB Class 10 poradzi sobie?
Wszystkim dziękuję za porady
Zamówiłem D7500 w komplecie z S17-50. Przeważyły plusy nad minusami. Wolę możliwość filmowania w 4k, lepszą matrycę z D500, group AF, możliwość wyłączenia vr obiektywu, uchylny i dotykowy ekran, nie przeszkadza mi brak gripu, drugiego slotu na kartę i utrudniona współpraca z manualami. Co prawda te plusy nie są warte dodatkowych 1400zł ale skoro kupuję na dłużej puszkę to jednak wolę brać nowszą.
Pytanie do użytkowników D7500 i filmujących w 4K, czy SanDisk Extreme Pro SDXC 64GB Class 10 poradzi sobie?
Jasne, da radę spokojnie :)
https://www.cameramemoryspeed.com/reviews/sd-cards/sandisk-extreme-pro-95mbs-uhs-i-64gb-sdxc-memory-card/
marsosno
15-03-2019, 20:37
W trące się do tematu - też miałem taki dylemat i po wielu rozmowach i przemyśleniach kupiłem d7200. Wiele osób informowało mnie , że te aparaty niewiele się różnią. Jak bym miał nowsze obiektywy to może i bym się zastanawiał nad d7500 ale nie mam. Żeby było śmiesznie to nie chciałem dotyku bo to porażka. Trochę przyzwyczajenie ale głównie dlatego żeby coś przypadkiem się mi nie włączyło.
Myszowor
15-03-2019, 21:52
Robiąc zdjęcia lub przeglądając fotki nie ma możliwości "żeby coś przypadkiem się włączyło" nie miałem takiego wydarzenia, uchylny wyświetlacz pomaga przy np macro.
W praktyce, zapis w standardzie UHD, powinny realizować nośniki oznaczone symbolem V90.
W praktyce, to taka karta może być średnio 3 MB/s szybsza na D7500.
https://www.cameramemoryspeed.com/nikon-d7500/fastest-sd-cards/
lukasiolu
11-07-2019, 12:12
Czy w aktualnej promocji cashback warto kupic nikona d7500 za ok 3340 zł? Obecnie używam D7100 i wkurza mnie słaby AF ....
david555
11-07-2019, 12:22
Największy minus D7500, to brak wspomagania dla współpracy z obiektywami bez procesora.
D7200 posiada ten ficzer i przez to staje się korpusem o wiele bardziej użytecznym.
lukasiolu
11-07-2019, 12:29
Największy minus D7500, to brak wspomagania dla współpracy z obiektywami bez procesora.
D7200 posiada ten ficzer i przez to staje się korpusem o wiele bardziej użytecznym.
obiektywy bez procesora to stare manuale?
david555
11-07-2019, 12:41
obiektywy bez procesora to stare manuale?
Niektóre z nich, rysują naprawdę w unikalny sposób, np. soviecki Jupiter-9 85/2 (jak się trafi dobrą sztukę).