PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki statyw

LisuMonster
09-03-2019, 20:55
Witam chciałbym zakupić statyw za ok 500zl, maks 600. Wysokość-min. 160cm po rozłożeniu, udźwig-chociaż żeby było te minimum 4kg. Fajnie jak by miał te 4 albo 5 sekcji. Są statywy które spełniają takie oczekiwania tylko nie wiem dokładnie który lepszy i wgl. Głowica nie jest konieczna, bo już jedną kulową mam od Joby.Modele które przezemnie wydają się fajne:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/triopo-mt-3232x8c-statyw-z-funkcja-monopodu-.html

https://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-triopo-zestaw-statyw-gt-3230x8c-i-glowica-b2.html
Ten model wydaje się fajny jest troche droższy bo kosztuje 619zl ale jeśli okazałby się np. o wiele lepszy niż inne modele które za chwile podam, to bym brał.
Ogólnie o firmie tripo nie wiele wiem i chciałbym się was zapytać czy są godne polecenia. Niektóre opinie mówią że fajne a inne że nie.

https://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-manfrotto-element-traveller-big-czarny.html
Ogólnie na początku myslałem o tym i nadal jest on moim głównym faworytem. Ale tez widziałem właśnie jeszcze tripo i inne i sam nie wiem czy tamte nie były by lepsze.

https://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-benro-ifoto-seria-2-z-glowica-ib2-aluminium.html
Ten też wydaje mi się spoko ale jest drogi.

https://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-3-legged-thing-punks-anarchy-patti-stopy-magnezu-4-sekcje-udzwig-10-kg-glowica-airhed-mini.html
Podobno statywy tej firmy są bardzo fajne, ale nie wiem czy jest tak w przypadku chyba najtańszego modelu.

https://www.ceneo.pl/42150438
Ten też jest dosyć drogi ,ale widziałem że ktoś na forum go poleca więc nie wiem.

https://www.ceneo.pl/17422763

Możecie napisać który z tych modeli według was jest najbardziej adekwatny-jakość/cena. Czy te droższe modele są bardziej opłacalne, niż manfrotto który jest w tym zestawieniu najtańszy. Może znacie jakieś lepsze modele w tych cenach. Prosze o poważne odpowiedzi ludzi którzy mają doświadczenie, albo miały stycznoś z tymi statywami.
Dziękuje
Pozdrawiam

misiak76
09-03-2019, 21:23
Zawsze możesz wybrać statyw z polskiej firmy Genesis jak i głowicę. Wyjdzie jeszcze taniej ;) Jak chcesz się lansować i być ogólnie zauważalnym to weź statyw manfrotto. W tym przedziale cenowym statywy większości firm są do siebie podobne i różnią się detalami, kolorem i ewentualnie wysokością. Jedynymi parametrami na które zwrócił bym uwagę to grubość najcieńszego elementu nóżek, ilość segmentów i wielkość po złożeniu. Ostatni element w zależności czy chcesz podróżować.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

jamnik
09-03-2019, 23:54
misiak76
Genesis to polska firma?
Czyżbym coś przegapił albo przez niefrasobliwość znalazł się w jakiejś czasoprzestrzennej kapsule...? :)
I powiedz jeszcze, dlaczego używanie statywu Manfrotto na zawsze stygmatyzuje człowieka (lans i różne takie)?

Krzysztofh
10-03-2019, 09:06
Zainteresuj się sirui. W tym budżecie masz wybór.

misiak76
10-03-2019, 09:28
misiak76
Genesis to polska firma?
Czyżbym coś przegapił albo przez niefrasobliwość znalazł się w jakiejś czasoprzestrzennej kapsule...? :)
I powiedz jeszcze, dlaczego używanie statywu Manfrotto na zawsze stygmatyzuje człowieka (lans i różne takie)?Jakby nie patrzeć to polska firma. Ma szefostwo polskie. Z tym czy produkcja jest w Polsce to już nie wiem i być może tak jak Manta czy K&M produkuje przez firmy Chin lub tak jak inni uznani producenci statywów poszczególne elementy zamawiają u innych i sami składają w całość.

Manfrotto niestety jest powszechnie uznawanym producentem choć w statywach pozostali wg mnie daleko za konkurencją choćby np Sirui ale mają markę, którą sobie podkreślają przez to, że ich sprzęt używają popularni youtuberzy.
Ja używałem ich plecak i stary ciężki aluminiowy statyw. Statyw jak wyjmowałem z plecaka trekingowego to budziłem zainteresowanie bo był to klamot. Z plecaka na jednej z zagranicznych wycieczek musiałem oderwać wszystkie metki i znaki firmowe manfrotto po tym jak w ciągu jednego dnia usiłowano mi go obrobić. Po tym, co zrobiłem już nie miałem problemów.

jamnik
10-03-2019, 11:16
Bo gdybyś dla lansu nie wyjeżdżał na zagraniczne wycieczki, to nie miałbyś rzeczonych problemów... :) :) :)

nikoniarz
10-03-2019, 13:07
@LisuMonster (https://forum.nikoniarze.pl/members/84521-LisuMonster) , wszystkie przedstawione przez Ciebie statywy są okej póki oferują parametry których oczekujesz. Postrzeganie "prestiżu Manfrotto" wynika z tego, że kiedyś nie miało zbytniej konkurencji. Ale czasy się zmieniły. Ze swojej strony mogę polecić coś z Fotopro, Benro czy Sirui. Dobre produkty w dobrej cenie. Aczkolwiek Genesis też jest interesujący jeśli chcesz zaoszczędzić troszkę złotówek.

Rafaello666
13-03-2019, 23:36
Posiadam Camrocka Evo Tactics i mam mieszane uczucia. Ma skłonność do luzowania się nakrętek. Udało mi się wyłamać ząbek blokujący nogę (dąło się naprawić). Może za dużo siły użyłem, ale wydaje mi się, że nie. Generalnie, nie polecam statywu z zakręcanymi nogami. Na ostatnich warsztatach, gdzie była okazja do porównań, wiem, że na pewno nie kupię już statywu z nakrętkami. Kilka razy już miałbym po aparacie gdyby nie refleks, bo za słabo dokręcona nakrętka puściła i statyw zaczął się składać pod ciężarem aparatu. Poza tym, na mrozie to się wszystko kurczy i nakrętki zaczynają ciężko pracować. Koledzy z nogami na zaciski mieli łatwiejsze życie.

misiak76
14-03-2019, 06:17
Jeszcze nie miałem problemu z zakręcanymi zaciskami w mrozie i przy - 15 stopniach wszystko mi działało. A mam obecnie dwa takie statywy jeden tani chińczyk Inorel, a drugi drogi chińczyk Sirui i w żadnym nie miałem takiej przypadłości. Carbon ma wadę taką, że w mrozie jest bardziej podatny na uszkodzenia i w mrozie uszkodzilem i mi pekly zaciskowe kijki trekingowe bleckdaimond i dlatego nie kupię na zaciski statywu.

nikoniarz
14-03-2019, 07:17
Carbon ma wadę taką, że w mrozie jest bardziej podatny na uszkodzenia i w mrozie uszkodzilem i mi pekly zaciskowe kijki trekingowe bleckdaimond i dlatego nie kupię na zaciski statywu.

Po prostu kiepski carbon. Używamy ze znajomymi carbonowych części rowerowych (kierownice, sztyce, ramy, siodła...) I nic nikomu nie pękło.
A tak swoją drogą- ciekawe ile wytrzymają moje kije BD Carbon, bo też posiadam :D

Rafaello666
14-03-2019, 09:01
Jeszcze nie miałem problemu z zakręcanymi zaciskami w mrozie i przy - 15 stopniach wszystko mi działało. A mam obecnie dwa takie statywy jeden tani chińczyk Inorel, a drugi drogi chińczyk Sirui i w żadnym nie miałem takiej przypadłości. Carbon ma wadę taką, że w mrozie jest bardziej podatny na uszkodzenia i w mrozie uszkodzilem i mi pekly zaciskowe kijki trekingowe bleckdaimond i dlatego nie kupię na zaciski statywu.

No to ja czułem istotną różnicę na niekorzyść nakrętek. Kolega miał Manfrotto na zaciski, i rozłożenie, oraz złożenie statywu zajmowało mu jakieś kilka razy mniej czasu niż mi. Co prawda, Camrock nie jest z karbonu, ale na mrozie ewidentnie nakrętki dostawały dość dużego oporu. Za dużego jak dla mnie.

misiak76
18-03-2019, 06:12
Budżet trochę większy ale może znajdziesz taniej, no i ten zestaw masz z głowicą
www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-genesis-gear-base-a3-i-bh-34-kit.html

LisuMonster
19-03-2019, 23:59
A co sądzicie jeszcze o statywie fotopro
https://www.rbl24.pl/pl/p/Statyw-Fotopro-MGA-684-z-glowica-kulowa-62Q/401?ZMS
Jest dosyć funkcjonalny i ma spory udźwig, możecie polecić tę firme?

Krzysztofh
20-03-2019, 07:50
To bardzo porządny statyw. Mam MGA-584N. Jest ponad 100 zł tańszy i też daje radę. 684 ma trochę lepszą głowicę.

nimmid
26-03-2019, 11:42
LisuMonster pochwal się jeśli coś wybrałeś, sam stoję przed podobnym wyborem i chętnie poznam Twoją opinię.

LisuMonster
27-03-2019, 18:19
Narazie niestety jeszcze się zastanawiam i próbuje dostać statyw fotopro. Był dostępny w jednym sklepie ale niestety powiedzieli że im z churtowni niedosłali i teraz mam problem. A kurcze taki fajny był.

Krzysztofh
27-03-2019, 19:13
Może zerknij na Statyw Sirui T-2005X + głowica G-20KX. Cena podobna jakość trochę lepsza.

LisuMonster
27-03-2019, 20:32
Troche za niski jak dlka mnie

Krzysztofh
27-03-2019, 22:39
Nie tak dawno kupiłem Statyw Sirui T-2205X + głowica K-20X. Wg danych 143cm. Mierzyłem poziom mocowania body i jest to 150cm. Generalnie w pozycji stojącej aparat trzyma się na wysokości ok 160cm w zależności od wzrostu. Pytanie czy te 10 cm coś załatwia? Z Fotopro jest chyba jakiś problem bo nigdzie go nie ma.

LisuMonster
31-03-2019, 02:48
Faktycznie Fotopro nie ma nigdzie, jakas masakra.
Patrząc na te wszystkie satywy to i tak wybrał bym w sumie manfotto, nie ze względu na lans firmy i wgl. tylko na to że wydaje mi się poprostu najlepszy ze wszystkich które patrzałem. Ale jeszcze myśle na zaoszczędzeniem kilku złociszy i kupieniem statywu genesis,

- - - - kolejny post - - - - - -

Po długich zastanowieniach i czytaniach opini wybrałem statyw https://www.cyfrowe.pl/aparaty/triopo-mt-3232x8c-statyw-z-funkcja-monopodu-.html
Jest wysoki, ma duży udźwig i jest funkcjonalny.

OjTam
31-03-2019, 11:49
Po długich zastanowieniach i czytaniach opini wybrałem statyw https://www.cyfrowe.pl/aparaty/triopo-mt-3232x8c-statyw-z-funkcja-monopodu-.html
Jest wysoki, ma duży udźwig i jest funkcjonalny.

I nie ma głowicy w zestawie. ;)
Czyli jeszcze pasuje głowicę dokupić.

Krzysztofh
31-03-2019, 20:39
No właśnie. Przyjdzie jeszcze wyskoczyć z co najmniej 400 zł. Statyw fajny ale budżetowo wyjdzie nie najlepiej. Głowica przecież nie może pogarszać udźwigu statywu.

Quadri
14-04-2019, 11:10
Witam,
Przymierzam się do kupna statywu.
Wałkowałem Forum i nie tylko i nadal jestem w kropce.
Poszukuję wysokiego statywu o wysokości ok.160cm z wsuniętą kolumną centralną, niestety większość statywów ma ok. 130cm. Zależy mi również na tym by był lekki oraz mały po złożeniu. Dźwigać będzie D700 + T150-600G2.
Natrafiłem na statyw Genesis C5, niestety jest mało opini i mam wątpliwości. Może ktoś na forum miał przyjemność lub nieprzyjemność używać ten statyw?
Budżet to 800zł na same nogi bez głowicy.
Za wszelkie porady będę wdzięczny.

LisuMonster
14-04-2019, 12:02
Witam w trakcie zamawiania właśnie zauważyłem że nie ma głowicy i anulowałem zamówienie. Więc zdecydowałem się na manfrotto elementar traveller big. Już do mnie przyszedł i stwietdzam że dosyć fajny i stabilny. Chodź najcieńsza sekcja nóżek lekko się ugina.
Głowica sprawia wrażenie bardzo solidnej. Stwierdzam że to dobry wybór jak na tą cene.
Pozdrawiam

misiak76
14-04-2019, 13:23
Witam,
Przymierzam się do kupna statywu.
Wałkowałem Forum i nie tylko i nadal jestem w kropce.
Poszukuję wysokiego statywu o wysokości ok.160cm z wsuniętą kolumną centralną, niestety większość statywów ma ok. 130cm. Zależy mi również na tym by był lekki oraz mały po złożeniu. Dźwigać będzie D700 + T150-600G2.
Natrafiłem na statyw Genesis C5, niestety jest mało opini i mam wątpliwości. Może ktoś na forum miał przyjemność lub nieprzyjemność używać ten statyw?
Budżet to 800zł na same nogi bez głowicy.
Za wszelkie porady będę wdzięczny.Zobacz na statyw Genesis C5 ma z wysuniętą kolumną prawie 2m więc powinien cię zadowolić i sam statyw mieści się w Twoim budżecie.
Używał go swojego czasu koleś z polandinthelans zanim przeszedł na gitzo i kiedyś go polecał [emoji6]