Zobacz pełną wersję : Program do katalogowania
Szukam programu, w którym mógłbym zrobić sobie archiwum zdjęć, ale skanowych. Do podstawowych rzeczy view-nx jest dla mnie wystarczający. Natomiast w przypadku skanów zależy mnie na tym, żeby poza opisem typu data miejsce chciałbym żeby dało się np. oznaczyć coś w stylu jak na FB kwadratem twarz i przypisać do tego osobę.
Bo niezbyt widzę, wrzucać opis osób w jakieś pole komentarzy.
Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
Szukam programu, w którym mógłbym zrobić sobie archiwum zdjęć, ale skanowych. Do podstawowych rzeczy view-nx jest dla mnie wystarczający. Natomiast w przypadku skanów zależy mnie na tym, żeby poza opisem typu data miejsce chciałbym żeby dało się np. oznaczyć coś w stylu jak na FB kwadratem twarz i przypisać do tego osobę.
Bo niezbyt widzę, wrzucać opis osób w jakieś pole komentarzy.
Z opcją oznaczania twarzy na pewno jest digikam. Jak to działa pod Windows nie wiem.
https://www.digikam.org/download/
Dzięki za podpowiedź wypróbuję sobie go na pewno.
Ewentualnie jeszcze jakaś alternatywa? W sumie może jest jakaś inna lepsza metoda, niż jak to opisałem sposób jak z FB..?
Na pewno zależy mnie na tym, że mam możliwość pełnego opisu zdjęcia co, gdzie, kiedy jak i kto jest na nim. A nie chcę tego robić na zasadzie od lewej stoją, a potem siedzą, itp... Taką formę trochę bardziej interaktywną bym wolał.
Szczególnie, że chodzi mnie o zdjęcia, które były wykonane dobre 60-100 lat temu, a w rodzinie zaczyna już brakować ludzi, którzy pamiętają wszystko i wszytskich dokładnie.
Ten programik "dodatkowe informacje" o pliku zapisuje bezpośrednio w nim, jakiejś osobnej bazie danych jak LR czy jak View-NX w dodatkowym pliku zapisanym obok z metadanymi?
Dzięki za podpowiedź wypróbuję sobie go na pewno.
Ewentualnie jeszcze jakaś alternatywa? W sumie może jest jakaś inna lepsza metoda, niż jak to opisałem sposób jak z FB..?
Ja tylko tego używam więc nie wie. Opcji zaznaczania twarzy to tylko próbowałem. :)
Na pewno zależy mnie na tym, że mam możliwość pełnego opisu zdjęcia co, gdzie, kiedy jak i kto jest na nim. A nie chcę tego robić na zasadzie od lewej stoją, a potem siedzą, itp... Taką formę trochę bardziej interaktywną bym wolał.
No to tutaj zaznaczasz prostokątem twarz i możesz przypisać znacznik już istniejący lub utworzyć nowy (możesz tworzyć hierarchie znaczników).
Szczególnie, że chodzi mnie o zdjęcia, które były wykonane dobre 60-100 lat temu, a w rodzinie zaczyna już brakować ludzi, którzy pamiętają wszystko i wszytskich dokładnie.
Ten programik "dodatkowe informacje" o pliku zapisuje bezpośrednio w nim, jakiejś osobnej bazie danych jak LR czy jak View-NX w dodatkowym pliku zapisanym obok z metadanymi?
Zapisuje do bazy. Do wyboru SQLite, albo MySQL/MariaDB (może podłączyć się do uruchomionego serwera albo uruchamiać swoją instancję w swoim katalogu). Możesz w ustawieniach też zaznaczyć, żeby część informacji trzymał dodatkowo w obrazie i/lub w dodatkowym pliku danego obrazu.
Tylko jak to ma być dla ludzi (np dzielenie się zdjęciami z rodziną) to oni musza mieć możliwość zobaczenia tych oznaczeń na swoich urządzeniach. No i tu zaczynają się schody.
Mozna pomyślec o wpisywaniu w IPTC, ale to tez nie jest jakieś doskonałe wyjście, delikatnie mówiąc.
Tylko jak to ma być dla ludzi (np dzielenie się zdjęciami z rodziną) to oni musza mieć możliwość zobaczenia tych oznaczeń na swoich urządzeniach. No i tu zaczynają się schody.
Mozna pomyślec o wpisywaniu w IPTC, ale to tez nie jest jakieś doskonałe wyjście, delikatnie mówiąc.
Jeżeli chodzi o Digikam to ma możliwość zapisywania(synchronizacji) znacznika twarzy i jego pozycji do metadanych.
Tak, rozumiem. Wysyłasz zdjęcie w mailu, do ciotki, ona patrzy na zdjęcie i ...
Co czyta metadane Digikamu? Tylko Digikam? Jakieś przeglądarki? Pytam, nie wiem.
Tak, rozumiem. Wysyłasz zdjęcie w mailu, do ciotki, ona patrzy na zdjęcie i ...
Co czyta metadane Digikamu? Tylko Digikam? Jakieś przeglądarki? Pytam, nie wiem.
Nie wiem. Zapisywane są do tagów XMP:
<XMP-mwg-rs:RegionName>Krystyna</XMP-mwg-rs:RegionName>
<XMP-mwg-rs:RegionType>Face</XMP-mwg-rs:RegionType>
<XMP-mwg-rs:RegionAreaX>0.559245</XMP-mwg-rs:RegionAreaX>
<XMP-mwg-rs:RegionAreaY>0.201904</XMP-mwg-rs:RegionAreaY>
<XMP-mwg-rs:RegionAreaW>0.196615</XMP-mwg-rs:RegionAreaW>
<XMP-mwg-rs:RegionAreaH>0.141113</XMP-mwg-rs:RegionAreaH>
<XMP-mwg-rs:RegionAreaUnit>normalized</XMP-mwg-rs:RegionAreaUnit>
<XMP-MP:RegionRectangle>0.460938, 0.131348, 0.196615, 0.141113</XMP-MP:RegionRectangle>
<XMP-MP:RegionPersonDisplayName>Krystyna</XMP-MP:RegionPersonDisplayName>
Ale jaki program jescze potrafi z nich korzystać to nie wiem.
Zawsze można stworzyć galerię www, która będzie to wyświetlała.
Na funkcji dzielenia mnie nie zależy. To by było już za dużo. Drzewo genealogiczne też mam tylko lokalnie na swoim kompie. Nie można wszystkim dogadzać ;)
Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka