PDA

Zobacz pełną wersję : Program do katalogowania

Fludi
04-03-2019, 12:17
Szukam programu, w którym mógłbym zrobić sobie archiwum zdjęć, ale skanowych. Do podstawowych rzeczy view-nx jest dla mnie wystarczający. Natomiast w przypadku skanów zależy mnie na tym, żeby poza opisem typu data miejsce chciałbym żeby dało się np. oznaczyć coś w stylu jak na FB kwadratem twarz i przypisać do tego osobę.
Bo niezbyt widzę, wrzucać opis osób w jakieś pole komentarzy.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

pawelp
04-03-2019, 20:41
Szukam programu, w którym mógłbym zrobić sobie archiwum zdjęć, ale skanowych. Do podstawowych rzeczy view-nx jest dla mnie wystarczający. Natomiast w przypadku skanów zależy mnie na tym, żeby poza opisem typu data miejsce chciałbym żeby dało się np. oznaczyć coś w stylu jak na FB kwadratem twarz i przypisać do tego osobę.
Bo niezbyt widzę, wrzucać opis osób w jakieś pole komentarzy.

Z opcją oznaczania twarzy na pewno jest digikam. Jak to działa pod Windows nie wiem.
https://www.digikam.org/download/

Fludi
06-03-2019, 12:20
Dzięki za podpowiedź wypróbuję sobie go na pewno.
Ewentualnie jeszcze jakaś alternatywa? W sumie może jest jakaś inna lepsza metoda, niż jak to opisałem sposób jak z FB..?
Na pewno zależy mnie na tym, że mam możliwość pełnego opisu zdjęcia co, gdzie, kiedy jak i kto jest na nim. A nie chcę tego robić na zasadzie od lewej stoją, a potem siedzą, itp... Taką formę trochę bardziej interaktywną bym wolał.
Szczególnie, że chodzi mnie o zdjęcia, które były wykonane dobre 60-100 lat temu, a w rodzinie zaczyna już brakować ludzi, którzy pamiętają wszystko i wszytskich dokładnie.

Ten programik "dodatkowe informacje" o pliku zapisuje bezpośrednio w nim, jakiejś osobnej bazie danych jak LR czy jak View-NX w dodatkowym pliku zapisanym obok z metadanymi?

pawelp
06-03-2019, 13:07
Dzięki za podpowiedź wypróbuję sobie go na pewno.
Ewentualnie jeszcze jakaś alternatywa? W sumie może jest jakaś inna lepsza metoda, niż jak to opisałem sposób jak z FB..?
Ja tylko tego używam więc nie wie. Opcji zaznaczania twarzy to tylko próbowałem. :)

Na pewno zależy mnie na tym, że mam możliwość pełnego opisu zdjęcia co, gdzie, kiedy jak i kto jest na nim. A nie chcę tego robić na zasadzie od lewej stoją, a potem siedzą, itp... Taką formę trochę bardziej interaktywną bym wolał.

No to tutaj zaznaczasz prostokątem twarz i możesz przypisać znacznik już istniejący lub utworzyć nowy (możesz tworzyć hierarchie znaczników).

Szczególnie, że chodzi mnie o zdjęcia, które były wykonane dobre 60-100 lat temu, a w rodzinie zaczyna już brakować ludzi, którzy pamiętają wszystko i wszytskich dokładnie.

Ten programik "dodatkowe informacje" o pliku zapisuje bezpośrednio w nim, jakiejś osobnej bazie danych jak LR czy jak View-NX w dodatkowym pliku zapisanym obok z metadanymi?

Zapisuje do bazy. Do wyboru SQLite, albo MySQL/MariaDB (może podłączyć się do uruchomionego serwera albo uruchamiać swoją instancję w swoim katalogu). Możesz w ustawieniach też zaznaczyć, żeby część informacji trzymał dodatkowo w obrazie i/lub w dodatkowym pliku danego obrazu.

Jacek_Z
06-03-2019, 13:25
Tylko jak to ma być dla ludzi (np dzielenie się zdjęciami z rodziną) to oni musza mieć możliwość zobaczenia tych oznaczeń na swoich urządzeniach. No i tu zaczynają się schody.
Mozna pomyślec o wpisywaniu w IPTC, ale to tez nie jest jakieś doskonałe wyjście, delikatnie mówiąc.

pawelp
06-03-2019, 14:02
Tylko jak to ma być dla ludzi (np dzielenie się zdjęciami z rodziną) to oni musza mieć możliwość zobaczenia tych oznaczeń na swoich urządzeniach. No i tu zaczynają się schody.
Mozna pomyślec o wpisywaniu w IPTC, ale to tez nie jest jakieś doskonałe wyjście, delikatnie mówiąc.
Jeżeli chodzi o Digikam to ma możliwość zapisywania(synchronizacji) znacznika twarzy i jego pozycji do metadanych.

Jacek_Z
06-03-2019, 17:24
Tak, rozumiem. Wysyłasz zdjęcie w mailu, do ciotki, ona patrzy na zdjęcie i ...
Co czyta metadane Digikamu? Tylko Digikam? Jakieś przeglądarki? Pytam, nie wiem.

pawelp
06-03-2019, 20:23
Tak, rozumiem. Wysyłasz zdjęcie w mailu, do ciotki, ona patrzy na zdjęcie i ...
Co czyta metadane Digikamu? Tylko Digikam? Jakieś przeglądarki? Pytam, nie wiem.

Nie wiem. Zapisywane są do tagów XMP:

<XMP-mwg-rs:RegionName>Krystyna</XMP-mwg-rs:RegionName>
<XMP-mwg-rs:RegionType>Face</XMP-mwg-rs:RegionType>
<XMP-mwg-rs:RegionAreaX>0.559245</XMP-mwg-rs:RegionAreaX>
<XMP-mwg-rs:RegionAreaY>0.201904</XMP-mwg-rs:RegionAreaY>
<XMP-mwg-rs:RegionAreaW>0.196615</XMP-mwg-rs:RegionAreaW>
<XMP-mwg-rs:RegionAreaH>0.141113</XMP-mwg-rs:RegionAreaH>
<XMP-mwg-rs:RegionAreaUnit>normalized</XMP-mwg-rs:RegionAreaUnit>
<XMP-MP:RegionRectangle>0.460938, 0.131348, 0.196615, 0.141113</XMP-MP:RegionRectangle>
<XMP-MP:RegionPersonDisplayName>Krystyna</XMP-MP:RegionPersonDisplayName>

Ale jaki program jescze potrafi z nich korzystać to nie wiem.
Zawsze można stworzyć galerię www, która będzie to wyświetlała.

Fludi
08-03-2019, 11:58
Na funkcji dzielenia mnie nie zależy. To by było już za dużo. Drzewo genealogiczne też mam tylko lokalnie na swoim kompie. Nie można wszystkim dogadzać ;)

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka