PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] [wspinaczka] Sople w Kanderstegu

sruba
03-03-2019, 19:22
Kilka kadrów ze szwajcarskiego Kanderstegu, jednego z najlepszych miejsc do wspinania lodowego w Europie. Zapraszam do komentowania:

1.
Krzysztof Rychlik na "Saule" III WI6 na Oeschinenwald

21886

2.
Paweł Górka próbuje "Pink Panther" M9+ w niemalże gotyckich sklepieniach mikstowego sektora Ueschenen.

21887

cdn.

black70
03-03-2019, 20:28
Rewelacja! Świetnie uchwycona wieloplanowość i skala. Bardzo mi się podoba. Czekam na więcej.

sruba
04-03-2019, 23:23
3.
Krzysztof Rychlik w mikstowych przewieszeniach Ueschenen

21915

PiKa
05-03-2019, 07:29
A dlaczego sople odchylają się w prawo?

Boryszuk
05-03-2019, 08:52

Zeby zrownowazyc te, ktore odchylaja sie w lewo?

akustyk
05-03-2019, 08:58
fajne, podoba mi sie

sruba
05-03-2019, 12:45

Hmm, może mała łamigłówka umysłowo-fotograficzna, spróbuj odpowiedzieć sobie na kilka pytań patrząc na to zdjęcie i poprzednie:
1. jakim rodzajem obiektywu zdjęcie zostało zrobione?; 2. w jakim miejscu był fotograf i z jakiego kąta fotografował i jaki to mogło spowodować efekt?; 3. jakie elementy tła można było w ten sposób uchwycić, czy elementy te uatrakcyjniają kompozycję?; 4. czy byłoby możliwe znaleźć się wyżej (aby fotografować z poziomu wspinacza, co "wyprostowałoby" sople) jeśli skała jest przewieszona pod takim kątem i jakie by to miało konsekwencje dla tła, co by mogło się tam znaleźć?; 5. jaką funkcję pełnią linie skośne w kompozycji?; 6. czy nie warto czasem złamać książkowe zasady fotografowania np. architektury, jeśli ma się na to jakiś pomysł?; 7. czy poprzez złamanie pewnych zasad zdjęcie jest dobre, czy złe?; 8. co wniósł mój komentarz do wątku czy oceny zdjęcia?

Myślę, że wtedy znajdziesz odpowiedź na Twoje pytanie samodzielnie :-)

- - - - kolejny post - - - - - -
black70 Boryszuk akustyk dzięki :-)

otwieracz
05-03-2019, 12:50
Świetne! Z ciekawości - nie myślałeś nad tym by zabrać w takie warunki coś lżejszego i poręczniejszego niż D850? Bo z taką puchą na takie ściany... naprawdę szacun... Ale po zdjęciach widać że chyba było warto. Jak masz tego więcej to wrzucaj, z chęcią nacieszę oczy.

sruba
05-03-2019, 13:31
Świetne! Z ciekawości - nie myślałeś nad tym by zabrać w takie warunki coś lżejszego i poręczniejszego niż D850? Bo z taką puchą na takie ściany... naprawdę szacun... Ale po zdjęciach widać że chyba było warto. Jak masz tego więcej to wrzucaj, z chęcią nacieszę oczy.

Dzięki :-) Generalnie to chętnie przytuliłbym jakieś małe bezlustro, bardzo podoba mi się Fuji Xt2-T3, jako drugi system, ale na ten moment fundusze nie pozwalają. Przydałby mi się mały lekki aparat na swoje wspinanie czy do "codziennych" fotek. Jednak do większych, traktowanych na serio sesji zdecydowanie wolę lustrzankę, do tej pory miałem d700, teraz przesiadłem się na d850. Faktycznie z gripem i obiektywami (zwykle pracuję na Nikkorach 18-35 i 80-200/2.8 czasem jeszcze 85/1.8) robi się z tego ciężki nabój... Natomiast kiedy zabieram sprzęt to jestem nastawiony na konkretne zdjęcia a nie wspinanie, czasem podchodzę na drugiego z plecakiem, natomiast najczęściej fotografuję z wiszącej poręczówki - albo sam zakładam zjazd, jeśli jest dostęp od tyłu, albo w miarę łatwym wejściem, albo ja lub ktoś prowadzi, podwiesza linę, a ja potem podchodzę ze sprzętem foto po linie na przyrządach zaciskowych. Ogólnie jest to dość pracochłonne i skomplikowane logistycznie, a w zimie to jest już orka, jest bardzo ciężko, zajmuje to dużo czasu i bywa już niebezpiecznie... Zwykle staram się wcześniej rozpoznać teren i popatrzeć jakie są możliwości podwieszenia się i zrobienia dobrych zdjęć, a potem już działamy konkretnie pod zdjęcia.

90s
05-03-2019, 16:30
Jest moc, piękne zdjęcia. 1 i 2 kapitalne, 3 również świetnie pokazuje trud wspinaczki. Gratulacje.

Keszelski
05-03-2019, 22:19
Fantastyczne zdjęcia. 3 z soplami - niektórymi wielkości człowieka, świetnie skomponowana. 2 też fajnie oddaje proporcje, 1 kwintesencja tego sportu.

Kandersteg to gdzieś w okolicy, gdzie jadąc samochodem do Zermatt trzeba się załadować na platformę kolejową?

sruba
05-03-2019, 22:48
Fantastyczne zdjęcia. 3 z soplami - niektórymi wielkości człowieka, świetnie skomponowana. 2 też fajnie oddaje proporcje, 1 kwintesencja tego sportu.

Kandersteg to gdzieś w okolicy, gdzie jadąc samochodem do Zermatt trzeba się załadować na platformę kolejową?

Dzięki bardzo za komentarz :-) Także 90s :-)
Nie, to nie to miejsce, Kandersteg jest na północ, bliżej Grindelwaldu i Eigeru.

sruba
06-03-2019, 21:54
4.
Krzysztof Rychlik na lodach Tschingel

21980

krzysztofz24
07-03-2019, 01:20
Jest power:-).
Chyba 3 mi najbardziej podchodzi za ukazan skale.

grafo
07-03-2019, 08:42
Wszystkie 4 mi podchodzą. Dobre zdjęcia.

Z innej beczki i z czystej ciekawości - z jakim sprzętem się wspinasz? Ile foto kg?

Frodo
07-03-2019, 09:16
O...znajome chyba miejsca.
Czy to ten Tschingel w rejonach Axalp?

sruba
07-03-2019, 10:14
Wszystkie 4 mi podchodzą. Dobre zdjęcia.

Z innej beczki i z czystej ciekawości - z jakim sprzętem się wspinasz? Ile foto kg?

Dzięki :-) tak jak pisałem wcześniej, w tym momencie d850 + 18-35 + 80-200/2.8, to taki standardowy zestaw, aczkolwiek już swoje waży. Logistyka zależy od lokalizacji - w skałach, przy wspinaniu sportowym jest dużo łatwiej, oprócz torby ze sprzętem wspinaczkowym, mam torbę foto, która leży pod skałą. Kiedy coś się urodzi i widzę możliwość zdjęcia, wychodzę ze sprzętem foto na podwieszonej (przeze mnie lub kogoś) poręczówce na przyrządach samozaciskowych, tzw. małpach. Najczęściej nie chce mi się w skały brać dwóch lin - statycznej do podchodzenia i dynamicznej do wspinania, więc podchodzę na dynamiku - jest ciężej trochę, bo się wydłuża, ale jedna lina waży mniej niż dwie. W skałach jest czasem opcja dostania się na górę od tyłu, łatwym wejściem, więc wtedy jest dużo łatwiej i szybciej, bo zakładam tylko zjazd. Statyka zabieram wtedy, gdy jestem umówiony na konkretny projekt lub sesję. natomiast w górach lub właśnie w lodach sprawa jest dużo bardziej skomplikowana. W przypadku tego wyjazdu od początku nastawiałem się tylko na zdjęcia, jednak okazało się, że lodospady, które nas interesowały najczęściej miały 3-4 wyciagi, a oczywiście najlepsze do zdjęć były na górze, więc nie było opcji, wspinałem się z plecakiem ze sprzętem na trzeciego i ciągnąłem za sobą jeszcze statyka - więc wszystko razem - aparat i obiektywy, sprzęt wspinaczkowy, puchówka, woda i lina ważyły już sporo. Na stanowisku pod właściwym wyciągiem następował przepak, Krzysiek się wspinał prowadząc, podwieszał mi statyka, ja pałowałem do góry, a Krzysiek lub Magda szli jeszcze raz pod zdjęcia, przynajmniej fragment wyciągu, tam, gdzie chciałem focić. Wszystko razem było już skomplikowane, trudne, bardzo męczące i już niebezpieczne, z kilku podejść zrezygnowaliśmy ze względu na ryzyko - kiepska asekuracja, słabe stanowisko na górze do podwieszenia liny, ryzyko strącenia sobie na głowę przy podchodzeniu na linie dużych sopli lodu... Ogólnie orka...
Krzysztof24 dzięki :-)

O...znajome chyba miejsca.
Czy to ten Tschingel w rejonach Axalp?

Chyba nie do końca, Axalp jest jakieś 100 km na północny wschód, Tschingel w tym przypadku to nazwa doliny niedaleko Kanderstegu.

grafo
07-03-2019, 10:33
Dzięki za opis. No to trochę dźwigasz do góry, ale po zdjęciach łatwo wywnioskować, że warto ;)

sruba
07-03-2019, 10:47
Dzięki za opis. No to trochę dźwigasz do góry, ale po zdjęciach łatwo wywnioskować, że warto ;)

Dzięki :-) już nauczyłem się, że dobrych zdjęć nie da się zwykle zrobić "przy okazji" ;-)

Keszelski
07-03-2019, 11:03
Opis robienia zdjęć b. ciekawy, sporo poświęcenie z Twojej strony, żeby uwiecznić koleżanki i kolegów w czasie akcji. Czyli mają i dokumentację swoich osiągnięc sportowych i po porosty kapitalne "pamiątki", do których z pewnością sięgną po latach. A czy Ty masz szansę, że ktoś zrobi Ci zdjęcia w takich ekstremalnych okolicznościach wyczynu wspinaczkowego (z gwarancją poprawnej fotki)? Czy tylko jesteś niewidocznym bohaterem tych zmagań?

Dho'ine
07-03-2019, 16:25
Wyrazy uznania za same zdjęcia i za wkład pracy. Bardzo się podoba

Frodo
07-03-2019, 18:48
A, ok, zmyliła mnie nazwa - Tschingel koło Axalp to nazwa górki, na której bywałem dosyć często.

sruba
07-03-2019, 21:16
Opis robienia zdjęć b. ciekawy, sporo poświęcenie z Twojej strony, żeby uwiecznić koleżanki i kolegów w czasie akcji. Czyli mają i dokumentację swoich osiągnięc sportowych i po porosty kapitalne "pamiątki", do których z pewnością sięgną po latach. A czy Ty masz szansę, że ktoś zrobi Ci zdjęcia w takich ekstremalnych okolicznościach wyczynu wspinaczkowego (z gwarancją poprawnej fotki)? Czy tylko jesteś niewidocznym bohaterem tych zmagań?

Z jednej strony bardzo lubię to robić i mam z tego satysfakcję, z drugiej pracuję też z zawodnikami, którym zależy na dobrych fotach dla sponsorów :-) z nimi pracuje się najłatwiej, bo doceniają dobre zdjęcia, zależy im tak samo jak mnie i dzięki temu dużo wspólnie możemy zrobić, ponieważ zdają sobie sprawę, że trzeba się napracować, żeby wyszło dobrze i akceptują to. Powolutku przebijam się ze swoimi zdjęciami, doczekałem się kilku publikacji w Polsce i za oceanem (ciekawe, że w największym magazynie branżowym w Polsce poszło na całą stronę zdjęcie, które tutaj, na forum kilku kolegów opatrzyło epitetami typu "niechlujne" ;-) ) Ostatnia publikacja w GymClimber z USA:

22000

Natomiast, jak samemu sobie nie zrobię to nikt nie zrobi ;-P Z podbitym okiem przez kawał lodu ;-P

22001

A na poważnie to bardzo brakuje mi fajnych zdjęć z backstage, już nieraz rozmawialiśmy z kumplem, który tez w tym głęboko siedzi, że musimy się w końcu umówić i sobie wzajemnie porobić ;-) a jeszcze fajnie byłoby zrobić film...

grafo Dho'ine dziękuję bardzo :-)

Keszelski
07-03-2019, 21:36
Dwie pasje wzajemnie się napędzające.:-) Moje gratulacje za publikacje i życzę dalszych sukcesów (w obu pasjach:-))

Kojocisko
07-03-2019, 21:41
Świetne zdjęcia, a jak jeszcze okrasiłeś je komentarzem - bomba. Wielkie dzięki za obraz i tekst. Nie ma to jak połączenie dwóch hobby.

sruba
07-03-2019, 22:20
NickOnMe Kojocisko dziękuję za komentarze i wizytę, stay tuned, wkrótce coś jeszcze wpadnie :-) Jeśli kogoś zainteresował ten temat, to zapraszam też do galerii na Instagramie i FB, jest tam dużo więcej zdjęć, nie tylko z lodospadów :-)

sruba
11-03-2019, 00:08
5.
Krzysztof Rychlik na "Luuuser" M6+ w sektorze Ueschenen, Kandersteg.

22091

La
12-03-2019, 19:08
Jako że nic nikt, to ja Ci napisze, że się podoba. Zrobiłbym też drugą wersję mniej dokumentalną, tzn. minimalnie inny kadr + usunięcie supportu z plecakami, żeby dół pozostał czysty, linę też out dla hardcore wersji :)

manat
13-03-2019, 17:54
Fajna pasja i świetne zdjęcia. Najbardziej podobają mi się 4 i 5. Co do filmu, który chciałbyś nakręcić, ciekawe ujęcia mogłyby być z drona.

sruba
14-03-2019, 15:15
Fajna pasja i świetne zdjęcia. Najbardziej podobają mi się 4 i 5. Co do filmu, który chciałbyś nakręcić, ciekawe ujęcia mogłyby być z drona.

Dzięki, co do filmu myślałem właśnie o dronie także, kilka kadrów na pewno fajnie by siadło.
Lassar dzięki za odwiedziny i komentarz, choć wydaje mi się, że plecaki i asekurant podkreślają skalę i przestrzeń.

6.
Paweł Górka na lodospadzie w Tschingel. Tym razem nieco szerzej ;-)

22238