Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Komputer poleasingowy czy warto i jest to dobra opcja ?

tandori
26-02-2019, 23:14
Komputer poleasingowy czy warto i jest to dobra opcja ?
Komputer ma być ogólnego zastosowania z uwzględnieniem obróbki zdjęć RAW programy to Lightroom i być może dokupię C1 , nie będę używał komputera do gier. Planuje dokupić monitor Nec MultiSync EA275 lub coś podobnego. Wydać planuje najlepiej + - w okolicach 3000zł, ale gdyby okazało się to konieczne mogę dołożyć do nowego max. 4000zł
PC o którym mowa jest dwu letni z roczną gwarancja, wydaje mi się że wychodzi mi to znacznie taniej jak zlecenie złożenia nowego komputera w sklepie.
To co dostaje to dobry procesor Intel Core i7-6700 z taktowaniem 3400Mhz, ram 8GB DDR4, model ten ma zintegrowana kartę graficzną, kartę dźwiękową i sieciową zintegrowaną. Dysk w tym komputerze został wymieniony na nowy Goodram CL 100 480GB.
Zależy mi na zwiększeniu ramu, teraz jest 8GB chciałbym dołożyć kolejne 8GB całościowo byłoby 16GB myślę że powinno wystarczyć ?
Dodatkowo zastanawiam się czy nie lepszą opcją będzie wymiana dysku. W komputerze został wymieniony dysk na nowy Goodram CL 100 480GB
I teraz nie wiem co wybrać, zostać przy tym który już jest, albo jeśli miałoby to mieć znaczenie jakości, szybkości działania i dłuższej bezawaryjnej pracy zamiany na coś innego.
Popatrzyłem co teraz dużo osób kupuje i z tego co widzę są to Crucial MX 500 500GB SATA 3, Samsung 860 Evo 500GB, czy może dołożyć ciut więcej i kupić coś na M.2 np Samsung 970 EVO 500 M.2 lub Plextor 512GB PCIe Gen3 x4 NVMe, M.2 Crucial P1 500 GB, ewentualnie jakieś inne modele i jakie możecie polecić ?
Do zestawu dodałem dodatkowo 8GB ramu, plus dysk HDD 1TB cena tego zestawu wynosi obecnie 3171 zł
Link do tego zestawu
https://amso.pl/product-pol-76427-Dell-Optiplex-7040-MT-i7-6700-3-4GHz-8GB-480GB-SSD-DVD-Windows-10-Professional-PL.html

Przerabiał ktoś coś takiego ? może jednak nie warto i lepiej dołożyć do nowego z nowym procesorem i7- 8700 3.20GHz 12MB Box, dodać więcej lepszego ramu np 32GB i dysk 500GB M.2 ? Proszę o wyrozumiałość na komputerach się nie znam i dlatego pytam .

Borat1979
27-02-2019, 01:03
Za jakieś 3500-3800 zł można złożyć nowy komputer na 8 rdzeniowy Ryzenie 7.

Taki zestaw to ok 3800 zł

AMD Ryzen 7 2700X (8 rdzni 3,7 GHz)
Gigabyte B450 AORUS M
Crucial 16GB 3200MHz Ballistix S
Samsung 250GB 970 EVO M.2
Toshiba 1TB 7200obr. 64MB P300
MSI GeForce GT 1030 AERO ITX 2GD4 OC 2GB DDR4
be quiet! System Power 9 600W
Cooler Master MasterBox MB600L czarno-czerwona USB 3.0

tandori
27-02-2019, 01:36
Za jakieś 3500-3800 zł można złożyć nowy komputer na 8 rdzeniowy Ryzenie 7.

Taki zestaw to ok 3800 zł

AMD Ryzen 7 2700X (8 rdzni 3,7 GHz)
Gigabyte B450 AORUS M
Crucial 16GB 3200MHz Ballistix S
Samsung 250GB 970 EVO M.2
Toshiba 1TB 7200obr. 64MB P300
MSI GeForce GT 1030 AERO ITX 2GD4 OC 2GB DDR4
be quiet! System Power 9 600W
Cooler Master MasterBox MB600L czarno-czerwona USB 3.0

Tak wiem, tyko jak w wielu miejscach czytałem to do obróbki zdjęć ponoć lepiej zainwestować zainwestować w Intela. Czekam na opinie bo ja się na tym nie orientuje.
Z ciekawości złożyłem wirtualnie zestaw składający się z procesora intel i7-8700 3.20ghz 12mb box i z tego co wyczytałem procesor jest super, ale grzeje się i potrzeba dobrego chłodzenia i już na wstępie nie zaoszczędził bym, druga sprawa to taka gdzie polecają w kilku komentarzach trzy płyty główne do niego które do tanich nie należą i co ważne dla mnie płyta taka musi mieć Display Port i nie każda to ma. Dlatego teraz porównuje komputer poleasingowy z nowym, czy faktycznie uzyskałbym znacznie więcej kupując coś nowego, biorę też pod uwagę że raz zakupiony komputer chciałbym alby służył mi jak najdłużej.

Dzięki zaraz zerknę na ten zestaw :)
Tak na szybko, w AMD muszę dokupić dodatkowo grafikę bo nie jest zintegrowana ? Już widzę że jest dodana.
Ta płyta główna posiada displayport ?
SSD chciałbym 500 GB
Obudowa preferowana bez okna, nie potrzebuje też bardzo dużej i ciężkiej profesjonalnej, tutaj chciałbym wybrać jakiś kompromis, może być nawet Silentium

ksh
27-02-2019, 11:12
Tak wiem, tyko jak w wielu miejscach czytałem to do obróbki zdjęć ponoć lepiej zainwestować zainwestować w Intela. Czekam na opinie bo ja się na tym nie orientuje.
Akurat do obróbki cudów nie trzeba, wysoki zegar i cztery rdzenie., AMD 5 2600x albo Intel i5-9600K.

Z ciekawości złożyłem wirtualnie zestaw składający się z procesora intel i7-8700 3.20ghz 12mb box i z tego co wyczytałem procesor jest super, ale grzeje się i potrzeba dobrego chłodzenia i już na wstępie nie zaoszczędził bym, druga sprawa to taka gdzie polecają w kilku komentarzach trzy płyty główne do niego które do tanich nie należą i co ważne dla mnie płyta taka musi mieć Display Port i nie każda to ma. Dlatego teraz porównuje komputer poleasingowy z nowym, czy faktycznie uzyskałbym znacznie więcej kupując coś nowego, biorę też pod uwagę że raz zakupiony komputer chciałbym alby służył mi jak najdłużej.
Chłodzenie z kompletu jest ok, kwestia zmniejszenia hałasu to zakup innego chłodzenia.
Płyty główne z display port to nic teraz dziwnego i nawet najtańsze modele za 300zł to mają ale trzeba o tym pamiętać.

tandori
27-02-2019, 13:24
Dziękuję za informacje koesh
Porównałem procesor i5-9600K z i7- 6700 który jest w zestawie po leasingowym i tutaj nasuwa się pytanie, czy jeśli nie podkręcam to procesor i5-9600K wykorzysta swoja moc w porównaniu do i7- 6700 ? posprawdzałem opinie i bardzo często jest wspominany jako dobry procesor do gier, ja grac nie będę.
Porównałem właściwości i wychodzi na plus 3.7GHz kontra 3.4GHz. Posiada więcej rdzeni 6 i 4 w i7- 6700, minimalna przewaga w pamieć podręcznej i jedynie co ustępuje to w ilości wątków. i7- 6700 ma 8 natomiast i5-9600K ma 6, czy to duża różnica i jak to całościowo wygląda, który jest bardziej wydajny ? Dodatkowo na korzyść i5-9600K jest lepsza grafika zintegrowana nie wiem czy jest to duża różnica, ale ja dodatkowej grafiki nie zamierzam kupować wiec być może jest to plus.
i7- 6700 posiada coś takiego jak Intel® Hyper-Threading piszą o tym same wspaniałości i jak to się ma do porównania całościowego ?
Jeszcze jedno natrafiłem na taką informacje gdzie i5-9600K z dobra płyta jest bardzo wydajny, czyli aby pokazał pełną moc musiał bym zakupić jakąś droższą płytę główną ?

ksh
27-02-2019, 14:07
Nic z tego co wyczytałeś nie wykorzystasz w obróbce zdjęć, są minimalne różnice miedzy budżetowym procesorem ale z wysokim zegarem, a bardzo drogim jakimś i7.
Sugeruj się wysokim zegarem i tu wersje K nawet nie kręcone są lepsze.
Płyta główna za dużo kasy nic ci nie da.

Osobiście brałbym AMD i5-2600x i do tego kartę grafiki ale jesli ma być budżetowo to i5-9600K.

Teraz pojawiły się i5-9400F czyli modele bez wbudowanej grafiki, procesor kosztuje coś 650zł i w trybie turbo ma 4,1GHz, więc może na tym dobrze działać Ps/Lr ale podaje to jako ciekawostkę póki co.

tandori
27-02-2019, 14:19
Nic z tego co wyczytałeś nie wykorzystasz w obróbce zdjęć, są minimalne różnice miedzy budżetowym procesorem ale z wysokim zegarem, a bardzo drogim jakimś i7.
Sugeruj się wysokim zegarem i tu wersje K nawet nie kręcone są lepsze.
Płyta główna za dużo kasy nic ci nie da.

Osobiście brałbym AMD i5-2600x i do tego kartę grafiki ale jesli ma być budżetowo to i5-9600K.

Teraz pojawiły się i5-9400F czyli modele bez wbudowanej grafiki, procesor kosztuje coś 650zł i w trybie turbo ma 4,1GHz, więc może na tym dobrze działać Ps/Lr ale podaje to jako ciekawostkę póki co.

Jaką kartę grafiki wybrać skoro nie gram, tylko zastosowanie typowo multimedialne ?

ksh
27-02-2019, 14:38
Tylko pytanie czy to ma sens z dokupieniem karty graficznej za te 500zł ?
Dlatego napisałem bierz i5-9600K.

Borat1979
27-02-2019, 16:24
Tak wiem, tyko jak w wielu miejscach czytałem to do obróbki zdjęć ponoć lepiej zainwestować zainwestować w Intela.
Takie bzdury powielane i ludzie przepłacają bez sensu za procesory Intela.

profesjonalnej, tutaj chciałbym wybrać jakiś kompromis, może być nawet Silentium
Profesjonalne obudowy to są w serwerach :-D
Cooler Master MasterBox MB600L to tania obudowa za niecałe dwie stówy

ksh
27-02-2019, 19:19
Z obudów bierz spokojnie SilentiumPC bo przy ich cenach są bardzo solidnie wykonane, to samo ich zasilacze też cenowo wygrywają w tym co oferują.

st
27-02-2019, 19:34
Hi, jeśli mogę to powiem tak. Od dawna używam poleasingowych kompów (pomimo że kiedyś sam składałem komputery również zawodowo). Używam, ale zawsze tych z górnej półki. HP, Dell, Fujitsu. Również do grafiki. Od czasu gdy kupiłem pierwszy nie zmieniłem zdania. To nie to samo co składaki które potrafią się krzaczyć z byle powodu. Zwłaszcza gdy są podkręcane i składane przez pana Janusza. Komputery markowe są testowane całkiem inaczej - komora termiczna, kontrola podzespołów a zwłaszcza procesorów. U pana Janusza - odpalił? Działa! Potem jest tłumaczenie że pewnie to wina softu. Samo upakowanie komponentów w obudowie to niebo a ziemia. Brak latających luźnych kabelków, taśm itp. Ma to wpływ na przepływ powietrza a więc i chłodzenie. Zwróć uwagę na to, by była w nim karta dedykowana, nie tylko ta z chipsetu. I raczej szukaj takiego który ją posiada, a nie "dołożona". to samo tyczy RAM'u. Nie jakaś tam pamięć ale firmowa. Za kwotę którą dysponujesz możesz zakupić całkiem niezłego laptopa "mobil workstation" wraz z dodatkowym monitorem. To "workstation" jest znaczące, bez względu na to czy to będzie notebook czy stacjonarka.

Prdr.

st
27-02-2019, 20:11
Jeszcze jedna uwaga co do procesorów. Nie wszyscy producenci oprogramowania testują je na Intelach i AMD. Ci którzy tego nie robią piszą w wymaganiach odnośnie softu: procesor Intel taki a taki lub zgodny. Potem, mimo że wina leży najczęściej po ich stronie to użytkownik ma zagwozdkę.

Borat1979
27-02-2019, 22:04
Hi, jeśli mogę to powiem tak. Od dawna używam poleasingowych kompów (pomimo że kiedyś sam składałem komputery również zawodowo). Używam, ale zawsze tych z górnej półki. HP, Dell, Fujitsu. Również do grafiki. Od czasu gdy kupiłem pierwszy nie zmieniłem zdania. To nie to samo co składaki które potrafią się krzaczyć z byle powodu. Zwłaszcza gdy są podkręcane i składane przez pana Janusza. Komputery markowe są testowane całkiem inaczej - komora termiczna, kontrola podzespołów a zwłaszcza procesorów. U pana Janusza - odpalił? Działa! Potem jest tłumaczenie że pewnie to wina softu.
Już dajmy spokój z tymi bzdurami o Januszach.

A kontroli podzespołów i komorach termicznych to można sobie opowiadać i wszystko fajnie jakbyś kupował ten komputer jako nówkę. Tylko ten jest używany i przyjechał do sprzedawcy na ofoliowanej palecie z kilkudziesięcioma innymi podobnymi komputerami bez żadnego opakowania. Sprawdzili czy działa i poszedł na allegro. Tyle jest tej kontroli jakości.

Samo upakowanie komponentów w obudowie to niebo a ziemia. Brak latających luźnych kabelków, taśm itp. Ma to wpływ na przepływ powietrza a więc i chłodzenie.
Istnieje coś tak niesamowitego jak opaski zaciskowe :mrgreen: Służy do ułożeni i spięcia przewodów.

Spróbuj w tym Dellu wycenić np. zasilacz.

st
27-02-2019, 22:54
[...] Spróbuj w tym Dellu wycenić np. zasilacz.

(wymienić?)
Po co skoro działa? I to jest ta różnica.

ksh
27-02-2019, 23:32
Jakbym miał cały magazyn szrotu po leasingowego to może bym opowiadał jaki to super sprzęt ale póki co polecam jednak omijać taki sprzęt z daleka.

Borat1979
28-02-2019, 00:04
(wymienić?)
Po co skoro działa? I to jest ta różnica.

Dopóki nie trafisz na jakiegoś szrota, który ci padnie po miesiącu. Poleasingowy sprzęt to można sobie kupić za 500-800 zł do jakiejś biurówki ale wydawanie 3-4 tyś. na jakiegoś rupiecia niewiadomego pochodzenia gdy w tej cenie masz nowoczesny sprzęt to idiotyzm.

st
28-02-2019, 03:22
Rozumie ze według was składak złożony gdzieś w zaciszu mieszkania jest lepszy od firmowego notebooka serii workstation? No to nie dziwię się tym postom z zapytaniem w stylu: dlaczego mi coś tam nie działa pod win7. i odpowiedź: u mnie działa.
Magazynu nie posiadam a kompa używam.. fakt, głównie do biurówki... SolidWorks, jakieś złożenia 3D po 1000 i więcej elementów renderowane w czasie rzeczywistym. Ale co tam ja idiota się znam. Następnym razem zamówię u Borata składaka.

Pozdrawiam

pdz
28-02-2019, 07:50
Komputery po leasingu są z firm a te czasami pracują na okrągło 5 dni w tygodniu po 8-10h a jak firma pracuje na zmiany to czasami non-stop przez 7 dni w tygodniu a więc komputer może być dość mocno wyeksploatowany , mam na myśli np. dysk SSD czy talerzowy , wentylatory , zasilacz itp. oraz monitor.

madebyzosiek
28-02-2019, 10:35
Rozumie ze według was składak złożony gdzieś w zaciszu mieszkania jest lepszy od firmowego notebooka serii workstation?

Jeżeli jest złożony z głową i pojęciem, to zdecydowanie tak.

st
28-02-2019, 11:26
Komputery po leasingu są z firm a te czasami pracują na okrągło 5 dni w tygodniu po 8-10h a jak firma pracuje na zmiany to czasami non-stop przez 7 dni w tygodniu a więc komputer może być dość mocno wyeksploatowany , mam na myśli np. dysk SSD czy talerzowy , wentylatory , zasilacz itp. oraz monitor.

Te firmy pracują po 5 dni w tygodniu nie czasami - najczęściej, ale rzadko 7 dni w tygodniu na trzy zmiany, zwłaszcza w działach gdzie się używa komputerów. Dyski SSD i monitory nie posiadają mechaniki. To może uważacie że należy z tego forum usunąć dział sprzedam? Wszak tam, według tej logiki, tylko szroty? Aparaty posiadają wiele więcej zużywającej się mechaniki.

Pozdrawiam

tandori
28-02-2019, 11:59
sturnus po części się z Tobą zgadzam, słyszałem od kilku osób które kupiły komputery po leasingowe które kilka lat z pewnością mają za sobą i chodziły lepiej jak nowsze modele ze sklepu innych tańszych firm, wiec odpowiednie dobranie elementów i jakość produkcji może swoje robić. Co do Januszy, po części pewnie racja, ale sklepy komputerowe które się tym zajmują i wystawiają gwarancje ? tam raczej się przynajmniej dobrze powinni znać się na tym co robią.
Ktoś kto kupił komputer czy laptopa po leasingowego do 1000zł to nie są aż tak duże pieniądze, zestaw za 3000zł robi różnice. Dokładając 1000zł lub trochę więcej mam podobnego ale nowego Della. Komputery poleasingowe mają wymieniane dyski i montują coś co jest w miarę tanie, bo pewnie klient patrzy na cenę, obawiam się że jeśli chciałbym rozszerzyć pamieć to również sprzedadzą mi jedną z tańszych na rynku na zasadzie aby tylko było.

Z ciekawości sprawdziłem na stronie Della czy można bezpośrednio kupić i odsyłają do partnerów, widzę autoryzacje w takich sklepach takich jak Morele czy X- kom. Po zapytaniu czy istnieje możliwość możliwość rozbudowy o dodatkowy ram i dysk, twierdzą że nie ma problemu, tylko oferują ram taki jaki mają w sklepie i który jest zgodny ze specyfikacją, ale nie jest to oryginalny ram Della. Nie maja informacji jaka konkretna pamieć ram od jakiego producenta znajduje się w zestawie. Nie są w stanie powiedzieć czy są to zestawy z UK czy innego miejsca.

st
28-02-2019, 14:25
Z RAM-em już pisałem. Firmowy. I nieprawdą jest że firmy nie wiedzą jaki. Takich firm należy unikać. W specyfikacji każdego firmowego komputera jest zawarta ta informacja. Zawsze można dokupić z Alledrogo lub u dystrybutora sprzętu danej firm. Co do dysków nie ma problemu jeśli producentem nie jest jakaś dżonka w Tajwanie. We wspomnianych instrukcjach zawarty jest opis jak dodać/zmienić dysk - bez wskazania marki i modelu. Na ogół masz również legalny system - pytaj o to. Co do Januszy - niestety istnieją. Firmy które składają komputery z podzespołów przy określonej przez Ciebie specyfikacji (marka i model podzespołów) mogą się potem tłumaczyć że tak chciałeś a określony podzespół może nie współpracować dobrze z innym. Zły dobór powoduje że jakiś podzespół nie wyrabia z prędkością innych. Zdarza się tak niestety że dany np. dysk nie bardzo lubi się z daną płytą, zwłaszcza źle skonfigurowaną. Osobny problem to współpraca karty i programów. No i wtedy masz problem.
Pisałem również o sprzęcie nie za 500 zł. Za kwotę którą dysponujesz możesz kupić naprawdę dobry sprzęt - często odnawiany przez producenta!

Pozdrawiam

ksh
28-02-2019, 14:50
Zdajesz sobie sprawę że ten złom po leasingowy trzeba przeglądnąć, wyczyścić, wymienić uszkodzenia np uszkodzone porty albo zmienić uszkodzone podzespoły, bierzesz paletami ten szrot i połowę trzeba samemu sklecać na zapleczu żeby działały.
Zużycie tego może być małe ale i ekstremalnie duże, to jest loteria jak z każdym złomem sprowadzanym w takim stanie i w takich ilościach.
To że sprowadzając taki złom masz np połowę działającego sprzętu, reszta po awariach lub niekompletna.

Taki sprzęt nie ma już nic wspólnego z tym jaki był w dniu sprzedaży od producenta, to jest szmelc sklecany na szybko na zapleczu i tyle.

st
28-02-2019, 15:16
[..]Taki sprzęt nie ma już nic wspólnego z tym jaki był w dniu sprzedaży od producenta, to jest szmelc sklecany na szybko na zapleczu i tyle.

Jak pisałem, można kupić sprzęt odnawiany przez producenta.
A co powiesz o Nikonie D700 z 120000 ekspozycjami? Złom czy nie?

Na tym kończę dyskusję.

ksh
28-02-2019, 15:25
Ale ja Nikona nie poskładam sobie z części w domu ani nie zlecę tego jakiejś firmie, co to za porównania ?

Nie pisz że coś może byc takie czy takie, wiemy o co chodzi, o szmelc z allegro albo od znanych z tego sprzedawców.

Chcesz porównań to proszę, to jest tak jakbyś kupił sobie samochód od ruska bo poskładał go z trzech innych ale ładnie wyczyszczony i kable zapięte trytkami.

grizz
28-02-2019, 18:49
Ej jaki złom poleasingowy?

Nie wiem jak desktopy, ale lapki bywają naprawdę fajne.

Thinkpada czy Della z topowych lini ciężko zajechać przez okres wykorzystywania w firmach (to sprzęt 3-4 letni). NA dodatek mają tę zaletę, ze bez problemu uzyska się cześci zamienne i tani osprzęt.

pdz
28-02-2019, 19:08
Te firmy pracują po 5 dni w tygodniu nie czasami - najczęściej, ale rzadko 7 dni w tygodniu na trzy zmiany, zwłaszcza w działach gdzie się używa komputerów. Dyski SSD i monitory nie posiadają mechaniki. To może uważacie że należy z tego forum usunąć dział sprzedam? Wszak tam, według tej logiki, tylko szroty? Aparaty posiadają wiele więcej zużywającej się mechaniki.

Pozdrawiam

Tego nie powiedziałem, żeby usunąć tylko wziąć pod uwagę, że komputery w firmie podobnie jak inny sprzęt np. samochody są w większości bardziej eksploatowane. Dysk SSD czy monitor nie ma mechaniki ale zużywa się a dysk SSD ograniczoną ilość zapisów komórek. Pracuję w firmie gdzie mamy ok. 300 komputerów i na produkcji 24x7 a w biurze 8-10h przez 5 dni w tygodniu ale są osoby, które nie wyłączają komputera tylko monitor.
Apara ma sporo mechaniki ale przyznasz, że najczęściej taki amator jak ja używa go rzadziej niż ktoś kto używa go zawodowo.

Borat1979
28-02-2019, 19:12
Rozumie ze według was składak złożony gdzieś w zaciszu mieszkania jest lepszy od firmowego notebooka serii workstation?

Od kilkuletniego polisingowego złomu na pewno. Przede wszystkim będzie to sprzęt nowy!

Ej jaki złom poleasingowy?

A czym są 3-4 letnie komputery skupowane przez firmy hurtem paletami jak nie elektrozłomem?

Takie komputery kupowane są w takiej formie bez żadnego opakowania:

21768

21769

21770

ksh
28-02-2019, 19:53
Żeby nie uogólniać jest sprzęt poleasingowy faktycznie odnowiony przez producenta i trafia na rynek ale w tym temacie sa podane przykłady sprzętu i jest to złom, dosłownie złom.
Sam takie desktopy kupowałem do biura do firmy co dziadowała na sprzęcie dla pracowników i chodziły wiele lat ale to była kwestia wydania na jeden 600zł i to z jakimś tam oem systemem, takie coś ma sens ale żeby iść w taki sprzęt zamiast składaka normalnego to nie poleciłbym nikomu bo byłoby to nie fair.

grizz
28-02-2019, 20:17
Ten optiplex to jest model mający 3 max 4 lata.
Amso daje gwarancję. jasne, ze proponowany składak jest lepszy, ale jest 1100 zł droższy. i to bez systemu. A to jest proponowanie czegoś za kwotę "tylko" o 40% większą ;)

Naprawdę nie wiem jak desktopy. ale poleasingowe laptopy są bardzo ok.

ksh
28-02-2019, 20:33
Zestaw budżetowy:
https://i.imgur.com/iVdrgKG.jpg

+ SSD zależy co sie chce tzreba doliczyć, teraz tanio wychodzi.

można dać szybszy procesor np i5-2600 + grafike co podniesie cenę o ~500zł albo iść w Intel i cenowo wyjdzie coś podobnego.

nikoniarz
28-02-2019, 21:12
Zestaw budżetowy:
https://i.imgur.com/iVdrgKG.jpg

+ SSD zależy co sie chce tzreba doliczyć, teraz tanio wychodzi.

można dać szybszy procesor np i5-2600 + grafike co podniesie cenę o ~500zł albo iść w Intel i cenowo wyjdzie coś podobnego.

Jeśli mowa o "budżetowym" sprzęcie, to nie ma sensu inwestować w taką płytę. Śmiało można zaoszczędzić 150 zł. Oczywiście SSD trzeba doliczyć. HDD również. Wyjdzie niewiele ponad 2 tys. zł.

ksh
28-02-2019, 21:14
Płyta dlatego 400zł, a nie np 250zł bo brałem pod uwage display port na płycie i współpracę z gpu w cpu.

tandori
01-03-2019, 01:13
Ten optiplex to jest model mający 3 max 4 lata.
Amso daje gwarancję. jasne, ze proponowany składak jest lepszy, ale jest 1100 zł droższy. i to bez systemu. A to jest proponowanie czegoś za kwotę "tylko" o 40% większą ;)

Naprawdę nie wiem jak desktopy. ale poleasingowe laptopy są bardzo ok.

Dell Optiplex 7040 sugerując się pamięcią ram DDR4 myślę że to jeden z nowszych modeli poleasingowych z firmy AMSO, co do laptopów to wydaje Ci się że takie coś jak poniżej posłuży długo ? tam ram jest DDR3 i nie wiadomo co w środku. Odpuszczam temat używek bo gdybam chciał laptopa do 1000zł to mógłbym zaryzykować, ale to są już spore kwoty i co jak trafi mi się złom ? niby jest gwarancja, ale co po niej. Tym Bardziej nie szukam komputera do przeglądania internetu tylko bardziej pod obróbkę zdjęć i w kwocie 1000zł nie zmieszczę się.
https://amso.pl/product-pol-30116-Dell-Precision-M6700-i7-3540M-16GB-256GB-AMD-M6000-2GB-17-3-DVD-RW-Windows-10-Professional-L30.html

tandori
01-03-2019, 11:54
Zostaje wstępnie przy Intelu z procesorem i59600K

Wybrałem coś takiego i czy to może być dobra konfiguracja ? nie wiem na przykład jaki ram odpowiedni wybrać ? Częstotliwość pracy [MHz] ma być jak najwyższa ?
Wybierając płytę główną muszę wybrać taką z chipsetem Z390 i tutaj widzę mniej modeli i wyższe ceny z tym chipsetem
Teraz jeszcze jedno jeśli komputer ma mi posłużyć jak najdłużej czy zamiast SSD dajmy na to Crucial MX500 500GB dołożyć i kupić na M.2 z dużą prędkością odczytu i zapisu ?

Pamięć Ram
wybrałem tą z pośród najczęściej wybieranych
https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-16gvkb-788195/
Płyta główna,
z tego co widzę droższe płyty obsługują więcej częstotliwości pracy MHz jeśli ma to jakieś znaczenie, lepiej jak będzie tańsza, jeśli spełnia wymagania procesora, bo z tego co widzę na chipset Z390 jest mniejszy wybór, ważne aby jak najwięcej wyjść USB i DisplayPort.
https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z370-a-pro-978515/
Procesor
https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-9600k-hexa-core-3-7ghz-9mb-14mn-box-bx80684i59600k-4142643/
Dysk SSD
https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-970-evo-500gb-pcie-x4-nvme-mz-v7e500bw-4160128/
Dysk HDD
https://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-1tb-sata-600-7200rpm-64mb-cache-wd10ezex-479659/
Zasilacz
https://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-vero-m2-bronze-600-w-spc166-977144/
Chłodzenie
https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fortis-3-he1425-v2-spc130-707501/
Obudowa
Nie potrzebuje okna, najlepiej z jak największą ilością wyjść USB na przednim panelu, nie za duża !!! i dobrze wytłumiona.
Na razie coś takiego, choć nie jestem przekonany
https://www.morele.net/obudowa-be-quiet-pure-base-600-bg022-1116088/
https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-regnum-rg4-pure-black-spc177-978269/
Napęd
Może czasem się jeszcze przyda ?
https://www.morele.net/naped-lg-supermulti-gh24nsd1-rbbb-767616/

Teraz najważniejsze czy dobrane podzespoły są zgodne i wykorzystam w sposób jak najlepszy połączenie płyty głównej z procesorem, pamięcią i szybkością dysku.
Proszę o inne zestawienia gdy coś do siebie nie pasuje, bądź jest zbyt słabo wydajna.
Sugerowałem się ocenami użytkowników , stad nie wybrałem najtańszych , zupełnie w ciemno wybrałem pamieć wiec proszę o korektę jeśli są tańsze opcje to jeszcze lepiej.

Opcja druga do zakup nowego Della
Jeśli byłaby taka możliwość to chciałbym dokupić dysk SSD na system i ten który jest w zestawie przeznaczyć na magazyn, tylko nie wiem czy taka opcja jest możliwa.
Gotowy zestaw być może po tym co oferuje nie wydaje się aż tak rozbudowany, ale czy okaże się znacznie mniej wydajny jako całość ?
https://www.morele.net/zestaw-komputerowy-dell-optiplex-3060-mt-5621961/

ksh
01-03-2019, 14:22
Wszystko wygląda ok, na tym nawet lekko podkręcisz zestaw.

krzysztofz24
02-03-2019, 02:29
Jeszcze jedna uwaga co do procesorów. Nie wszyscy producenci oprogramowania testują je na Intelach i AMD (....).
Eee, mam takie pytanie 5-letniego dziecka; to istnieja wogole jakies inne:-P?

Znaczy nie wiem, moze w NASA czy na ISS sa jakies specjalistyczne procesory
Ale takie do "cywilnego" uzytku i po prostu do kupienia to istnieje cos poza Intel i AMD?
Powaznie pytam:-).

dorjan
02-03-2019, 03:30
Hi, jeśli mogę to powiem tak. Od dawna używam poleasingowych kompów (pomimo że kiedyś sam składałem komputery również zawodowo). Używam, ale zawsze tych z górnej półki. HP, Dell, Fujitsu. Również do grafiki. Od czasu gdy kupiłem pierwszy nie zmieniłem zdania. To nie to samo co składaki które potrafią się krzaczyć z byle powodu. Zwłaszcza gdy są podkręcane i składane przez pana Janusza. Komputery markowe są testowane całkiem inaczej - komora termiczna, kontrola podzespołów a zwłaszcza procesorów. U pana Janusza - odpalił? Działa! Potem jest tłumaczenie że pewnie to wina softu. Samo upakowanie komponentów w obudowie to niebo a ziemia. Brak latających luźnych kabelków, taśm itp. Ma to wpływ na przepływ powietrza a więc i chłodzenie. Zwróć uwagę na to, by była w nim karta dedykowana, nie tylko ta z chipsetu. I raczej szukaj takiego który ją posiada, a nie "dołożona". to samo tyczy RAM'u. Nie jakaś tam pamięć ale firmowa. Za kwotę którą dysponujesz możesz zakupić całkiem niezłego laptopa "mobil workstation" wraz z dodatkowym monitorem. To "workstation" jest znaczące, bez względu na to czy to będzie notebook czy stacjonarka.

Prdr.

Podpisuję się pod tym obiema rękami.

Zdajesz sobie sprawę że ten złom po leasingowy trzeba przeglądnąć, wyczyścić, wymienić uszkodzenia np uszkodzone porty albo zmienić uszkodzone podzespoły, bierzesz paletami ten szrot i połowę trzeba samemu sklecać na zapleczu żeby działały.

To że sprowadzając taki złom masz np połowę działającego sprzętu, reszta po awariach lub niekompletna.

Taki sprzęt nie ma już nic wspólnego z tym jaki był w dniu sprzedaży od producenta, to jest szmelc sklecany na szybko na zapleczu i tyle.

Zdajesz sobie sprawę, że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz i prawdopodobnie nigdy nie miałeś i nie widziałeś naprawdę dobrego i wydajnego komputera?

Dla mnie te wszystkie „nowoczesne składaki” ze starannie dobieranymi przez laika podzespołami to właśnie ten złom, który po roku, a co najwyżej dwóch latach użytkowania brzęczy jak stara sieczkarnia, wentylatory wyją, HDD są wolniejsze od ciut lepszego pendrajwa i raz na tydzień (no – może na miesiąc) łapiesz BSoD i system powoli siada. Tak ma większość moich kolegów, a wydali na te „nówki” po 5-6k i zaczynają zastanawiać się nad kolejnym – jeszcze „nowocześniejszym” złomem, bo ten już się zużył. Dlaczego się zużył? Podzespoły w tych składanych nowych komputerach projektowane są na rynek konsumencki do kilkugodzinnej pracy w ciągu doby. Zewnętrzne porty USB nie przewidują ciągłej zmiany nośników i gwarancję jakoś przetrzymują, a później martw się sam. Uniwersalne zasilacze mają standardowe długości kabli połączeniowych i ich optymalne ułożenie w obudowie dalekie jest od ideału. Cierpi na tym obieg powietrza i temperatura w środku jest wyższa. Same obudowy to chińska cienka blacha o elastyczności i miękkości plasteliny. No cóż – za to szybki procek z układem GPU i na dodatek można podkręcać. Najnowsze pamięci z wysokim taktowaniem i jeszcze większym opóźnieniem, ale bez korekcji błędów. I jeszcze trochę mniej istotnych zalet.

Co dostaniemy w poleasingowym „Workstation”? Złom? Na pewno na wagę będzie go trochę więcej. Już sama obudowa to pancerna, sztywna konstrukcja z przemyślanymi rozwiązaniami. Wydajny, mocny zasilacz o sprawności 90% i pięknie zaprojektowana wiązka kabli z wtyczkami odprowadzającymi przy każdej kieszeni napędu i dokładnie przy gniazdach dedykowanej płyty głównej. To jest majstersztyk konstrukcyjny, gdzie wszystko zostało rozplanowane i przemyślane. Chcesz komputer położyć poziomo? Proszę bardzo. Zewnętrzne kieszenie na napędy ustawiasz w poziomie i nawet znaczek logo przyjmuje prawidłową pozycję. Żadnej śrubki do montażu napędów zewnętrznych i dysków HDD w środku. Wszystko na szynach (śledziach) i z dobranymi długościami kabli SATA. Procesor najczęściej wydajny Xenon bez GPU i pamięci ECC z korektą błędów pracujące w trybie Quad o przepustowości, o której nowiutkie składaki mogą tylko pomarzyć. Osiem slotów pamięci osłoniętych tunelem z wymuszonym obiegiem powietrza. Karta grafiki Quadro, bądź FirePro zapewnia 10 bitowy sygnał dla monitora i kilka cyfrowych złączy DVI, DP do wyboru. Całość pracuje bezszelestnie, stabilnie i bez żadnych zacięć. Tylko że podzespoły w takim „Workstation” zaprojektowano do pracy ciągłej. Taki komputer może być włączony po zakupie do sieci i wyłączony po trzech latach i nie powinien zepsuć się, zawiesić, utracić danych. To nie zabawka do rozrywki i kilkugodzinnego wykorzystywania każdego dnia, gdzie stabilność nie jest czynnikiem krytycznym. To wół roboczy do ciągłej, wydajnej i bezawaryjnej pracy. Myślisz, że po tych trzech latach się zużył? Przeżyje z pewnością każdego składaka.

Otrzymałem poprzedniego lata egzemplarz czyściutki zarówno od zewnątrz jak i w środku. Z pełnym okablowaniem pomimo braku dysków i jest nadal na gwarancji „producenta”. Tylko co ma się w nim zepsuć? To najcichszy komputer jaki w życiu miałem. Kupiony w Firmie handlującej takim odnawianym sprzętem.

Taka jest obecna konfiguracja. Wszystkie dyski są nowe (przynajmniej 2xP300). SSD i X300 przeniesione z poprzedniego HP Elite 8300.

HP Z420, Intel Xenon E5-1650v2, GPU Quadro K2000, RAM 8x4GB ECC 1866Mhz, Samsung SSD 850Pro-1TB, HDD Toshiba X300 -5TB, 2xHDD Toshiba P300 – 2TB pracujące w Raid-0, czytnik Chieftec CRD-801H i kieszenie frontowe na HDD 3.5” i 2.5”. Taki komputer zapewnia płynną pracę z kilkoma uruchomionymi aplikacjami i LR-5.7 łącznie z PS C-2015 nie wykorzystują w pełni wszystkich 6 rdzeni (12 wątków). Po co więc jeszcze szybsze taktowanie procesora i pamięci do takich celów jak obróbka fotograficzna?

https://images92.fotosik.pl/134/9a7170e72de4e41dmed.jpg (https://images92.fotosik.pl/134/9a7170e72de4e41d.jpg)

https://images89.fotosik.pl/133/d2c217941dac17abmed.jpg (https://images89.fotosik.pl/133/d2c217941dac17ab.jpg)...https://images91.fotosik.pl/134/68de76e980492b7emed.jpg (https://images91.fotosik.pl/134/68de76e980492b7e.jpg)

madebyzosiek
02-03-2019, 09:17
Dla mnie te wszystkie „nowoczesne składaki” ze starannie dobieranymi przez laika podzespołami to właśnie ten złom, który po roku, a co najwyżej dwóch latach użytkowania brzęczy jak stara sieczkarnia, wentylatory wyją, HDD są wolniejsze od ciut lepszego pendrajwa i raz na tydzień (no – może na miesiąc) łapiesz BSoD i system powoli siada.

Pozwól, że odpowiem cytując Ciebie...

Zdajesz sobie sprawę, że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz i prawdopodobnie nigdy nie miałeś i nie widziałeś naprawdę dobrego i wydajnego komputera?

Nie chcę tutaj wkładać kija w mrowisko, składałem masę komputerów, które sprawnie działają nawet po 12 lat, używałem i często mam styczność ze sprzętem po leasingu lub po ekspozycji. Wszystko ma swoje wady i zalety. Ale piszesz takie same bzdury jak kolega, któremu zwracasz uwagę...

ksh
02-03-2019, 13:53
Eee, mam takie pytanie 5-letniego dziecka; to istnieja wogole jakies inne:-P?

Znaczy nie wiem, moze w NASA czy na ISS sa jakies specjalistyczne procesory
Ale takie do "cywilnego" uzytku i po prostu do kupienia to istnieje cos poza Intel i AMD?
Powaznie pytam:-).

Jest bardzo dużo procesorów produkowanych na świecie, to koło czego my sie kręcimy w temacie laptop/desktop to faktycznie tylko Intel i AMD, potem mamy wszelkiego rodzaju procesory ARM do urządzeń mobilnych, RISC do serwerów i potężnych maszyn obliczeniowych itd.

dorjan
Dobrze że jesteś zadowolony, przecież o to chodzi ale to co napisałeś to raczej twoja historia z dobrym zakończeniem ale nie chwyta za serce, filmu z tego nie zrobi nikt :)

dorjan
02-03-2019, 16:41
dorjan
Dobrze że jesteś zadowolony, przecież o to chodzi ale to co napisałeś to raczej twoja historia z dobrym zakończeniem ale nie chwyta za serce, filmu z tego nie zrobi nikt :)

To nie tylko moja historia. Oferta zaawansowanych używanych komputerów jest ogromna. Są czasami ciekawe propozycje i trzeba tylko umieć je znaleźć i skorzystać. To co napisałem poprzednio nie jest regułą. Również można trafić na „składaka” i mieć ciągle kłopoty. Dla mnie podawane tutaj przez autora wątku propozycje nie są atrakcyjne. Już ten na pierwszej stronie od „AMSO” to biedna wersja o wygórowanej cenie. Natomiast w kalkulacjach nowych „składaków” zawsze brakuje systemu operacyjnego. To znaczy, że trzeba go „ukraść”, bo bez niego to zawsze będzie kupka złomu. W tych „polizingowych” jest Win 7, Win 8 z oryginalną nalepką licencyjną, informacją na fakturze i możliwością legalnej i darmowej aktualizacji do najnowszych wersji Win 10, a to jeden z ważniejszych elementów systemu. Sprawdź jeszcze dostępność wszystkich sterowników i ich aktualizacje na stronach markowych producentów. Jest wszystko. A jak jest w „składakach”? Twoje wypowiedzi o sprzęcie poleasingowym były skrajnie krytyczne i dla równowagi napisałem coś skrajnie pozytywnego. Tym bardziej, że to nie tylko jednostkowa i wyłącznie moja opinia. Taki sprzęt stanowi olbrzymią konkurencję dla firm oferujących nowe produkty i pewnie stąd ta wrogość i negowanie wszystkiego co już było przez kilka lat używane.

Jeżeli jest złożony z głową i pojęciem, to zdecydowanie tak.

W tej wypowiedzi najważniejsze jest to „z głową i pojęciem”. Tylko, że kupno używanego komputera z „głową i pojęciem” ja też zdecydowanie polecam. Problem jest tylko taki, że jest wielu składających bez głowy i pojęcia, a również tyle samo kupujących. No i interes się kręci.

Autor wątku ma na wydanie ok. 4K. Trudno zmieścić się w tej cenie bez wyraźnych kompromisów. Pamięci za mało, zasilacz niewydolny, procesor o niższym taktowaniu, itd. Nie wiem, czy praktykujecie „negocjowanie ceny”. W handlu to podstawa i zawsze warto się potargować.

Przykład bez rewelacji, ale dla mnie bardziej sensownie, chociaż nadal za drogo
https://allegro.pl/oferta/dell-precision-t5810-e5-1650v3-32g-256gb-k4200-w10-7765943796

i cena nowego gdy był dostępny w sprzedaży.
https://www.morele.net/serwer-dell-precision-t5810-e5-1650v-3-52334302-758296/

ksh
02-03-2019, 18:46
To nie tylko moja historia. Oferta zaawansowanych używanych komputerów jest ogromna.
Jest ogromna bo duże korporacje albo zlecają to naszym złomiarzom jak amso albo zlecają wywózkę po cenach złomu przysłowiowemu januszowi.

Natomiast w kalkulacjach nowych „składaków” zawsze brakuje systemu operacyjnego. To znaczy, że trzeba go „ukraść”, bo bez niego to zawsze będzie kupka złomu.
Od win7 jest zawsze darmowa aktualizacja do nowszej wersji co spowodowało że większość ludzi ma system ale jak trzeba kupić to można taką samą wersje jak w tych złomach kupić za 50zł czyli OEM ze sprzętu poleasingowego.

Taki sprzęt stanowi olbrzymią konkurencję dla firm oferujących nowe produkty i pewnie stąd ta wrogość i negowanie wszystkiego co już było przez kilka lat używane.
Tak samo wyklepane ładnie auta są konkurencja dla salonów...

Autor wątku ma na wydanie ok. 4K. Trudno zmieścić się w tej cenie bez wyraźnych kompromisów. Pamięci za mało, zasilacz niewydolny, procesor o niższym taktowaniu, itd. Nie wiem, czy praktykujecie „negocjowanie ceny”.
Przesadzasz, przecież nowego przemyślanego składaka masz dużo taniej niż tego złomka co "niemiec płakał jak oddawał".

Już pisałem wcześniej, sam robiłem zakup takiego złomu do firmy co szef dziadował i robił tanie stanowiska dla pracowników ale to były kwoty ~600zł za zestaw do obsługi sklepu itp.
Osobiście nie polecam tak samo złomu samochodowego ładnie wyklepanego jak i komputera poleasingowego, a ani tym ani tym nie handluję ani tym bardziej nie klepie :)

tandori
02-03-2019, 18:57
Dziękuję za wszystkie opinie.

Kolego dorjan tylko jak kupić z głową i pojęciem jak się ktoś na tym raczej nie zna i to jeszcze kupując z Allegro ?

Zestaw który później po komentarzach wpadł mi do głowy na Intelu i5 byłby złożony w sklepie z gwarancją i tu obaw jako takich nie mam, system oczywiście dokupiony w sklepie gdzie zostałby zmontowany komputer.
No nie wiem czy 4000zł to mało i pewnie zależy dla kogo.
Taki zestaw " składaka"jaki dodałem wcześniej, wydaje się mi przyszłościowy na kilka lat, bo co mi brakuje ? jakoś nikt tutaj nic nie wspominał o znaczących brakach czy niewydajnych komponentach, tym bardziej że do gier to nie będzie komputer. Poprzedni składak ze sklepu działa do dzisiaj i ma ponad 10 lat, oczywiście średnio się już nadaje, może po za przeglądaniem internetu i co najważniejsze nic w nim nie padło.

Zestaw pierwszy natomiast z AMSO taki wydawał mi się odpowiedni do fotografii i codziennego użytku, co najważniejsze jest z gwarancja roczną. Jak myślisz czy kupując ten nie ukrywam świetny sprzęt który zamieściłeś w linku mam większe szanse na cokolwiek ? Sprzętu wcześniej nie obejrzę za nim do mnie nie trafi , z reklamacją może być problem i co najważniejsze to co w środku to może być składak z trzech różnych modeli. Taki zestaw jaki zaproponowałeś byłby idealny, no może po za cena, ale zakup z Allegro raczej kojarzyć mi się może tylko z późniejszymi problemami, bo mimo świetnej całości, dobrym opisie, mogę dostać później kota w worku i 4200zł w plecy. Obawiam się że Ty nie kupiłbyś takiego zestawu z Allegro. Jak ktoś w tym sprzęcie komputerowym siedzi może łatwiej po dostarczeniu wyłapie jakieś usterki, bądź nie oryginalne zamienniki. Na początku taki zestaw działa, ale później nie wiadomo co z tym fantem dalej robić. Tak jak wcześniej przeczytałem tej klasy urządzenia są praktycznie bezawaryjne mija się z celem, bo wszystko kiedyś ulega awariom bądź zużyciu, tym bardziej sprzęt niewiadomego pochodzenia. Podsumowując Dell Precision 5810 E5-1650v3 32GB 256GB SSD W10P to świetny zestaw, ale ryzyko bardzo duże, tym bardziej sprzedawca może liczyć na klienta który kupi nie znając się na rzeczy i po kilku miesiącach sprzed zacznie szwankować a sprzedawca umyje od tego ręce.

Borat1979
03-03-2019, 02:20
Nie rozsmieszajcie mnie z komputerami od AMSO. Ze dwa lata tamu kupiliśmy tam kilka komputerów i monitorów. Sprzedają to w takich ilościach, że nikt tego nawet nie sprawdza przed wysyłką. Na sześć kompterów w jednym padł zasilacz w drugim płyta. Ale to pół biedy, bo monitory to dopiero padaka. Trafił się jeden rodzynek Eizo z niewielkim zużyciem 1200 godzin a reszta to był szrot. Drugi Eizo w stanie czuwania nie wyłącza podświetlenia, Dell po miesiącu wyświetla pionową kreskę. Pierwszy NEC nie działał, drugi nie rozpoznawał sygnału na wejściu DVI, trzeci miał skopane kolory. Wszystkie poszły na zwrot. O tym, że wiėkszość jest porysowana czy bez osłon na kable nie ma co wspominać.

Generalnie ten sprzęt to kaszana sprzedawany na masę jak leci bez testowania. Brudny porysowany bo nikt tego nie sprawdza. Tak wygląda sprzedaż komputerów polisingowych a naszym karaju. Piszę to z doświadczenia bo przerobiłem trochę tego typu sprzętu. Jak sam nie pojedzesz i nie wybierzesz nie sprawdzając na miejscu to dostaniesz losowo jak leci z palety.
o

ksh
03-03-2019, 11:39
Oby z palety bo często jest to zakup kontenera z elektro śmieciami żeby sklecić jakieś działające zestawy.
To że mają też zestawy dobre i sprawdzone to prawda ale wtedy cena dorównuje albo przewyższa składaka z bieżących na rynku podzespołów.
Klienta zawsze znajdą bo wiele firm nie ma wyjścia, nie kupi składaka od osiedlowego janusza ani nie będzie kombinować żeby mu coś tam np w xkom składali, wiec albo kupują strasznie drogie zestawy albo złom poleasingowy, wyżej to już są konkretne zamówienia ze specyfikacją i robią im na zamówienie zestawy.

nikoniarz
03-03-2019, 13:29
Nie rozsmieszajcie mnie z komputerami od AMSO. Ze dwa lata tamu kupiliśmy tam kilka komputerów i monitorów. Sprzedają to w takich ilościach, że nikt tego nawet nie sprawdza przed wysyłką. Na sześć kompterów w jednym padł zasilacz w drugim płyta.

Taki urok zakupu jakiejkolwiek używki bez względu na rodzaj sprzętu. Mimo wszystko 30-procentowe ryzyko wcale nie jest wysokie biorąc pod uwagę "zysk" na pozostałych podzespołach. Sprzedawca nie ma wpływu na to co padnie, sprzedaje sprzęt osobom świadomym ewentualnych kosztów dodatkowych- może nie paść nic przez parę lat, a może paść pół kompa w rok. Nikt tego nie przewidzi.

tandori
03-03-2019, 17:12
Wydaje mi się jest jeszcze inny sposób, można kupić poleasingowy komputer i mamy 14 dni na odesłanie, oddać to do serwisu gdzie sprawdzą jak długo jeszcze może pociągnąć. Wydaje mi się że są programy sprawdzające stan dysku, procesora, nie wiem czy zasilacza lub płyty głównej. Kupujący miałby przynajmniej wiedzę co może w najbliższym czasie ulec awarii lub też czy komputer nie wykazuje żadnych problemow i taki zestaw byłby opłacalny, tym bardziej z serii pro gdy dysponuje bardzo mocnymi podzespołami.
Wydaje się oczywiste, trafiają zużyte sztuki lub składane z kilku modeli, ale i są w dobrym stanie, inaczej tego nie sprawdzi jak serwis. Sprzedawca zawsze będzie zachwalał chcąc to sprzedać. Jak jest długi okres gwarancyjny to jeszcze pół biedy, gorzej jak tej gwarancji nie ma, bądź jest bardzo krótka. Zresztą sprzedawca świadcząc usługę gwarancyjną może wepchać co tylko ma żeby działało. Przecież większość tych modeli to nie są komputery dwu lub trzy letnie tylko dużo starsze.

dorjan
03-03-2019, 17:22
Od win7 jest zawsze darmowa aktualizacja do nowszej wersji co spowodowało że większość ludzi ma system ale jak trzeba kupić to można taką samą wersje jak w tych złomach kupić za 50zł czyli OEM ze sprzętu poleasingowego.

Coś podobnego!!! Można OEM ze „złomu” kupić do składaka? Rozumiesz co to jest OEM? To co proponujesz jest kradzieżą przypisanego klucza do tego jednego, jedynego komputera i legalność systemu kończy się wraz z jego ze złomowaniem. Prawo nie pozwala na takie operacje. To jest niedopuszczalne i do składaka trzeba kupić legalny system i za niego zapłacić. Inne zachowania są oczywiście na porządku dziennym i świadczy to jedynie o naszej ułomnej moralności.

Tak samo wyklepane ładnie auta są konkurencja dla salonów...

Przesadzasz, przecież nowego przemyślanego składaka masz dużo taniej niż tego złomka co "niemiec płakał jak oddawał".

Sądzisz, że takie porównania wpłyną na decyzje zakupowe bardziej rozgarniętego kupującego? Nikt nie płakał i nikt nie pozbywał się złomu. Po prostu skończył się okres wynajmu sprzętu i dostawca zabiera swoją własność i podpisuje kolejną umowę na nowy okres, dostarczając jednocześnie sprzęt nowszej generacji. To w jakim stanie jest ten sprzęt zależy tylko od warunków eksploatacji i kultury poprzedniego użytkownika. Większość pracuje zgodnie ze standardami EU i 40 godzinny okres pracy urzędnika w tygodniu to norma. Czego to ludziska nie wymyślą by choć trochę dołożyć tym „biedakom” na Zachodzie. U nich nikt się nie przemęcza. Są to jednak biurowe mało wydajne jednostki do obsługi edytorów tekstu, arkuszy kalkulacyjnych, programów księgowych i nie o takie konstrukcje nam w tym wątku chodzi. Dla architektów, grafików, filmowców przeznaczone są specjalizowane, wydajne stacje graficzne i to jest ten sprzęt, który warto kupić. Nawet po tych kilku latach pracy (ok. 6000 godzin przez 3 lata) nic im nie dolega. Nadal mogą spełniać swoje zadania i choć nie są już tak szybkie jak nowsze generacje to i tak najczęściej przewyższają swoimi możliwościami budżetowe komputerki składane dla biedaków w różnych Bantustanach.

Kupując z „głową i pojęciem” nie interesujemy się zabytkowymi modelami. Definiujemy na początek swoje wymagania i wielkość blaszaka wraz z możliwościami rozbudowy to podstawa. W przypadku autora wątku nie mam pewności czego chce. Podaje nam linki do 2 modeli Dell z małymi obudowami i zasilaczami 240-260W. Tam niewiele da się zmienić. Taki zasilacz nie pociągnie nawet wydajnego GPU. A gdzie reszta? Składak w jego wydaniu wygląda już lepiej, ale te tandetne obudowy mnie przerażają, a zasilacz to taki przeciętniak i nie ilość watów się liczy, a ich jakość. Ja bym raczej wybrał Seasonic Focus Gold 550W.

Nie twierdzę, że wszystkie składaki to złom, ale nigdy nie mamy pewności jak to razem będzie funkcjonowało. Markowy gotowy zestaw „workstation” został zoptymalizowany pod kątem wizualizacji, stabilności i wydajności. Tam stosuje się najczęściej procesory serii Xenon o dopracowanej wielozadaniowości. Karty graficzne podają 10 bitowy sygnał do monitora. Pamięci z korektą błędów zapewniają niezawodność i stabilność transmisji danych i mogą pracować w trybie „quad”, a nie „dual” jak w domowych komputerkach osobistych. Zasilacze są ciche i o największym współczynniku wydajności do pobieranych watów z sieci. Optymalizowany jest również obieg powietrza i wentylacja obudowy. Sama obudowa to zupełnie inna konstrukcja niż większość „wydmuszek” kupowanych oddzielnie pod uniwersalną płytę główną. Standardowo jest 6 kieszeni na napędy z możliwością dołożenia kolejnych. Aż tyle pewnie nie będzie nam potrzebne, ale sposób montażu i dostępność do naszych HDD odbywa się bez żadnego śrubokręta, czy kluczyka. Odnowioną i przetestowaną używkę w porządnej firmie można kupić za 1/4-1/5 ceny wyjściowej. Czy to nam się opłaci i maszyna spełni wymagania to już każdy decyduje sam.

Cena dokładnie odzwierciedla właściwości i możliwości takiego sprzętu. Nie bądźmy naiwni. Konkurencja gdyby tylko mogła zaoferowałaby podobny zestaw w niższej cenie. Niestety nic takiego się nie dzieje i okolice 10K PLN to minimum. Nie każdy jest chętny na taki wydatek, więc tnąc koszty proponuje się prostsze i tańsze konstrukcje dla tych mniej wymagających, a mniejszą niezawodność i stabilność działania nadrabia się reklamą szybkości zegarów w układach. To się najczęściej kupuje i uważa, że mamy taki sam komputer, a nawet szybszy za mniejsze pieniądze. Idąc dalej w „oszczędnościach” próbujemy sami składać coś sensownego, a przy braku umiejętności zlecamy dla tych bardziej kumatych. Każdy jest zadowolony i bardzo dobrze. Grunt to dobre samopoczucie.

Borat1979
03-03-2019, 17:48
Taki urok zakupu jakiejkolwiek używki bez względu na rodzaj sprzętu. Mimo wszystko 30-procentowe ryzyko wcale nie jest wysokie biorąc pod uwagę "zysk" na pozostałych podzespołach. Sprzedawca nie ma wpływu na to co padnie, sprzedaje sprzęt osobom świadomym ewentualnych kosztów dodatkowych- może nie paść nic przez parę lat, a może paść pół kompa w rok. Nikt tego nie przewidzi.
Tylko jak z takiego AMSO dostajesz monitor od razu jest padnięty bo nikt go nawet nie podłączył przed wysyłką żeby sprawdzić czy działa.

Wydaje mi się jest jeszcze inny sposób, można kupić poleasingowy komputer i mamy 14 dni na odesłanie, oddać to do serwisu gdzie sprawdzą jak długo jeszcze może pociągnąć. Wydaje mi się że są programy sprawdzające stan dysku, procesora, nie wiem czy zasilacza lub płyty głównej. Kupujący miałby przynajmniej wiedzę co może w najbliższym czasie ulec awarii lub też czy komputer nie wykazuje żadnych problemow i taki zestaw byłby opłacalny, tym bardziej z serii pro gdy dysponuje bardzo mocnymi podzespołami.
Ale to kosztuje więc cała ta operacja przestaje być opłacalna bo żaden serwis za darmo tego nie robi a wysyłki to też kolejne koszty.

tandori
03-03-2019, 19:42
Tylko jak z takiego AMSO dostajesz monitor od razu jest padnięty bo nikt go nawet nie podłączył przed wysyłką żeby sprawdzić czy działa.

Ale to kosztuje więc cała ta operacja przestaje być opłacalna bo żaden serwis za darmo tego nie robi a wysyłki to też kolejne koszty.

Tylko wydaje mi się że lepiej zapłacić 100 czy 150zł i mieś spokój, no chyba że taka usługa kosztuje znacznie więcej to faktycznie staje się to mało opłacalne, ale to zależy też od serwisu.

nikoniarz
03-03-2019, 21:14

Chodziło mi tylko o komputery, bo to o nich pisałeś, co zresztą zacytowałem.

ksh
03-03-2019, 22:03
Coś podobnego!!! Można OEM ze „złomu” kupić do składaka? Rozumiesz co to jest OEM? To co proponujesz jest kradzieżą przypisanego klucza do tego jednego, jedynego komputera i legalność systemu kończy się wraz z jego ze złomowaniem. Prawo nie pozwala na takie operacje. To jest niedopuszczalne i do składaka trzeba kupić legalny system i za niego zapłacić. Inne zachowania są oczywiście na porządku dziennym i świadczy to jedynie o naszej ułomnej moralności.
No to musisz się poduczyć bo od chyba pięciu lat EU wywalczyło że OEM po wyczyszczeniu ze sprzętu poleasingowego może zostać legalnie sprzedany co też jest robione i nie ma najmniejszego problemu żeby taki klucz przypisać do swojego konta microsoft jak i przeprowadzić weryfikacje telefonicznie.
Ja mam w desktopie wersje pudełkową, w laptopie był zainstalowany, w biurowych były kupione klucze OEM i dla pewności przeprowadzona telefoniczna weryfikacja legalności ( czasami oszuści wciskają wersje edukacyjne itp, wiec warto to zrobić ).

dorjan
04-03-2019, 14:14
No to musisz się poduczyć bo od chyba pięciu lat EU wywalczyło że OEM po wyczyszczeniu ze sprzętu poleasingowego może zostać legalnie sprzedany co też jest robione i nie ma najmniejszego problemu żeby taki klucz przypisać do swojego konta microsoft

Dzięki. Na naukę nigdy za późno. Rzeczywiście nie miałem zielonego pojęcia o takich regulacjach w EU. Jednak ta EU do czegoś się przydaje.

... zakup z Allegro raczej kojarzyć mi się może tylko z późniejszymi problemami, bo mimo świetnej całości, dobrym opisie, mogę dostać później kota w worku i 4200zł w plecy. Obawiam się że Ty nie kupiłbyś takiego zestawu z Allegro.
... Podsumowując Dell Precision 5810 E5-1650v3 32GB 256GB SSD W10P to świetny zestaw, ale ryzyko bardzo duże, tym bardziej sprzedawca może liczyć na klienta który kupi nie znając się na rzeczy i po kilku miesiącach sprzet zacznie szwankować a sprzedawca umyje od tego ręce.

Obawiam się, że zamiast składaka wybrałbym jednak ten zestaw. Na pewno szukałbym taniej, negocjował cenę, targował się, albo zdecydował się na o 1 rok starszą konfigurację z procesorem E5-1650v2. Różnica w wydajności i szybkości dla normalnego użytkownika byłaby niezauważalna. Jednak tutaj mamy pamięci DDR4, a wcześniejsze konfiguracje są na DDR3. Nie bez znaczenia jest model GPU w tym linkowanym egzemplarzu.

Zakupy z Allegro są bezpieczne. Praktycznie nie ma możliwości niewywiązania się z kontraktu, ale nie wszyscy zasługują na zaufanie. Problemem mogą być ewentualne zwroty i przesyłki do sprzedawcy. O Amso miałeś już próbki opinii w poprzednich postach i nie będę dodawał swoich negatywnych trzech groszy. Natomiast poczytaj o tej linkowanej Firmie Tip. Zobacz komentarze i wystawioną sobie "laurkę" w zakładce "o sprzedającym". Byłem ich klientem w 2018 roku trzykrotnie. Życzyłbym sobie mieć taką jakość i solidność obsługi przy każdym zakupie w innych firmach. Uważam ich za pozytywny wyjątek i nie ma co obawiać się towaru prosto "z palety". Ewentualny zwrot bądź wymiana gwarancyjna odbywa się na ich koszt i przysyłają kuriera z nowym sprzętem, który jednocześnie zabiera ten reklamowany. Dzieje się to w ciągu 24 godzin od powiadomienia o wykrytej usterce. Nie wiem jak oni to robią, ale na ponad 4000 komentarzy nie mają nawet jednego negatywa. Czyżby nie mieli żadnych zazdrosnych konkurentów?

ksh
04-03-2019, 15:37
Żeby nie było że tylko hejtuje ten złom to napiszę że można ciekawe maszynki na xeonach kupić, jest to alternatywa bardzo dobra jeśli ktoś zapędza się w szalone zakupy najnowszych i7 i pracuje tylko na Lr/Ps.

dorjan
04-03-2019, 21:22
tandori. Jesteś z Krakowa. Na Twoim podwórku są firmy handlujące całkiem fajnym sprzętem. Możesz umówić się na odbiór osobisty z zapłatą przy odbiorze. Zadzwoń, porozmawiaj, negocjuj cenę, a jak będziesz miał wątpliwości - nie kupuj.

To przyzwoita oferta i z czytnikiem kart. Ciekawe za ile dałoby się kupić ten zestaw?

https://allegro.pl/oferta/hp-z440-xeon-e5-1650-v3-32gb-756ssd-500hdd-k4000-7868196022

tandori
04-03-2019, 22:52
Dzięki. Na naukę nigdy za późno. Rzeczywiście nie miałem zielonego pojęcia o takich regulacjach w EU. Jednak ta EU do czegoś się przydaje.

Obawiam się, że zamiast składaka wybrałbym jednak ten zestaw. Na pewno szukałbym taniej, negocjował cenę, targował się, albo zdecydował się na o 1 rok starszą konfigurację z procesorem E5-1650v2. Różnica w wydajności i szybkości dla normalnego użytkownika byłaby niezauważalna. Jednak tutaj mamy pamięci DDR4, a wcześniejsze konfiguracje są na DDR3. Nie bez znaczenia jest model GPU w tym linkowanym egzemplarzu.

Zakupy z Allegro są bezpieczne. Praktycznie nie ma możliwości niewywiązania się z kontraktu, ale nie wszyscy zasługują na zaufanie. Problemem mogą być ewentualne zwroty i przesyłki do sprzedawcy. O Amso miałeś już próbki opinii w poprzednich postach i nie będę dodawał swoich negatywnych trzech groszy. Natomiast poczytaj o tej linkowanej Firmie Tip. Zobacz komentarze i wystawioną sobie "laurkę" w zakładce "o sprzedającym". Byłem ich klientem w 2018 roku trzykrotnie. Życzyłbym sobie mieć taką jakość i solidność obsługi przy każdym zakupie w innych firmach. Uważam ich za pozytywny wyjątek i nie ma co obawiać się towaru prosto "z palety". Ewentualny zwrot bądź wymiana gwarancyjna odbywa się na ich koszt i przysyłają kuriera z nowym sprzętem, który jednocześnie zabiera ten reklamowany. Dzieje się to w ciągu 24 godzin od powiadomienia o wykrytej usterce. Nie wiem jak oni to robią, ale na ponad 4000 komentarzy nie mają nawet jednego negatywa. Czyżby nie mieli żadnych zazdrosnych konkurentów?

Cena jest oczywiście zbyt wysoka, mogę jeszcze poczekać. Cały czas mam mętlik w głowie i czas na zastanowienie. Zresztą nawet jak bym chciał to są również inne firmy gdzie dostaje roczna gwarancje i niższe ceny, tylko niestety opinie różne. Co do AMSO, tutaj na forum opinie były tylko złe, znajomi byli i są zadowoleni. Wiec obawiam się jak komuś się trafi to jest szczęściarzem, i nie wybrali sprzętu z najwyższej półki niby niezniszczalnego i działa. Opinie przeważają dobre na Allegro 99,8% wiec jak tylko sugerował bym się opiniami znajomych i Allegro wyszłoby że firma jest dobra. Tip wprawdzie ma 100% ale klientów o połowę mniej, na googlu opinii niewiele.

Co do komputera na pamięci DDR3 wydaje mi się to komputer dosyć już stary, w kilku ofertach z innych sklepów poleasingowych jest klasyfikacja sprzętu z zależności od zużycia, chwalą się często że to sprzęt dwu lub trzy letni w co wątpię szczególnie co do dwu letniego, w Tip tego brakuje. Brakuje również gwarancji rocznej jaka jest w innych sklepach bo w Tip.pl ma tylko 6 miesięcy. Faktycznie Tip.pl ma bardzo dobre opinie i wysokie ceny, tylko jak się zacznie szukać na wszelkiego rodzaju forach to na większość tych sklepów są jakieś ale... wybór nie jest wcale łatwy

Co do HP to chyba raczej nie, bardziej przekonany jestem jak już to do Della. Kiedyś znajomi używali HP i były jakieś problemy, ale to był sprzęt innej klasy i laptopy, w każdym razie dzięki za link.

- - - - kolejny post - - - - - -

tandori. Jesteś z Krakowa. Na Twoim podwórku są firmy handlujące całkiem fajnym sprzętem. Możesz umówić się na odbiór osobisty z zapłatą przy odbiorze. Zadzwoń, porozmawiaj, negocjuj cenę, a jak będziesz miał wątpliwości - nie kupuj.

To przyzwoita oferta i z czytnikiem kart. Ciekawe za ile dałoby się kupić ten zestaw?

https://allegro.pl/oferta/hp-z440-xeon-e5-1650-v3-32gb-756ssd-500hdd-k4000-7868196022

Może i fajne, ale jak popatrzy się dociekliwej na opinie to odechciewa się takiego sprzętu.

kardamon
08-03-2019, 08:21
Dorjan Widziałeś tego złomka HP bardziej uważnie ? Obity jest dookoła, jakby przeturlał się ze schodów lub spadł z palety z podobnymi złomkami :)
Takie okazje trzeba omijać z daleka, płyta nie tyle może być pęknięta tylko mogły powstać mikro pęknięcia, jakoś to podziała i można z tego będzie stolik na kwiatki zrobić :)
Ta wcześniejsza propozycja z Dellem była bardzo dobra, tylko się zbyła, pobór mocy podobny jak dobra farelka :)

Może lepiej laptopa z serii Dell Precision ?

Merde
08-03-2019, 12:21
Żeby nie było że tylko hejtuje ten złom to napiszę że można ciekawe maszynki na xeonach kupić, jest to alternatywa bardzo dobra jeśli ktoś zapędza się w szalone zakupy najnowszych i7 i pracuje tylko na Lr/Ps.

Ale to już jest chyba dead-end jeśli chodzi o rozbudowę w przyszłości?

ksh
08-03-2019, 15:33
Tylko AMD zapewnia zgodność wsteczną z przynajmniej czterema seriami procesorów, wiec zmiana procesora może się odbyć bez wymiany płyty głównej, za jakieś dwa lata DDR5 zawita pod strzechy, więc będzie wtedy pewnie nowa platforma.

Borat1979
08-03-2019, 20:34
Komputer poleasingowy to ma sens jak chcesz kupić tani sprzęt biurowy za max 1000-1500 zł ale wydawanie 3000-5000 zł na poleasingowego grata to idiotyzm. Dzisiaj za te pieniądze można kupić nowy bardzo wydajny sprzęt na Ryzenie z pamięciami DDD4 i dyskiem NVMe ale jak widać niektórzy wolą wydać te pieniądze na używane pobijane antyki.

st
09-03-2019, 01:26
Komputer poleasingowy to ma sens jak chcesz kupić tani sprzęt biurowy za max 1000-1500 zł ale wydawanie 3000-5000 zł na poleasingowego grata to idiotyzm. Dzisiaj za te pieniądze można kupić nowy bardzo wydajny sprzęt na Ryzenie z pamięciami DDD4 i dyskiem NVMe ale jak widać niektórzy wolą wydać te pieniądze na używane pobijane antyki.

Odpowiem cytatem (nie moim):

Żeby nie uogólniać jest sprzęt poleasingowy faktycznie odnowiony przez producenta i trafia na rynek ale w tym temacie sa podane przykłady sprzętu i jest to złom, dosłownie złom.
Sam takie desktopy kupowałem do biura do firmy co dziadowała na sprzęcie dla pracowników i chodziły wiele lat ale to była kwestia wydania na jeden 600zł i to z jakimś tam oem systemem, takie coś ma sens ale żeby iść w taki sprzęt zamiast składaka normalnego to nie poleciłbym nikomu bo byłoby to nie fair.

Skoro używany sprzęt za kilka setek może śmigać bezawaryjnie "wiele lat" dlaczego nowszy (dlatego droższy) jest wg Ciebie złomem nie wartym grosza (pomijam zasadność zarzucania komuś bycia idiotą) . Wolisz nowe VW Up, czy trzy letnie Porsche?

Pozdrawiam

ksh
09-03-2019, 01:34
Skoro używany sprzęt za kilka setek może śmigać bezawaryjnie "wiele lat" dlaczego nowszy (dlatego droższy) jest wg Ciebie złomem nie wartym grosza (pomijam zasadność zarzucania komuś bycia idiotą) . Wolisz nowe VW Up, czy trzy letnie Porsche?

Pozdrawiam
Do robienia opisu na kartach produktów czy wypisywania faktury w subiekcie taki sprzęt jest super, nawet te porysowane monitory mogą być ale temat dotyczy sprzętu do innej pracy, zresztą dlaczego ja mam się tłumaczyć że zniechęcam do tego złomu, a nie tłumaczą się ci co polecają złom od cwaniaków co tym handlują ?
Dlaczego u nas jest tak dużo tego złomu, którego pozbywają się inne kraje, osobiście to zakazałbym handlu tym, a nie wprowadzałbym zakazu handlu plastikowych słomek.

st
09-03-2019, 03:13
Do robienia opisu na kartach produktów czy wypisywania faktury w subiekcie taki sprzęt jest super, nawet te porysowane monitory mogą być ale temat dotyczy sprzętu do innej pracy, zresztą dlaczego ja mam się tłumaczyć że zniechęcam do tego złomu, a nie tłumaczą się ci co polecają złom od cwaniaków co tym handlują ?
Dlaczego u nas jest tak dużo tego złomu, którego pozbywają się inne kraje, osobiście to zakazałbym handlu tym, a nie wprowadzałbym zakazu handlu plastikowych słomek.

Procesor "nie rozumie" i nie rozróżnia co robi. Wykonuje instrukcje. I nie jest ważne jakie. Odwołania do adresów pamięci, pętli programów, algorytmów. Nie ważne jaki to program, Word, Excel, Photoshop, ProEngineer czy też Subiekt. Ważne by robił to bezawaryjnie. A jeśli robi to bezawaryjnie w Subiekcie dlaczego ma zachowywać się inaczej w innym programie (o ile spełnia jego wymagania)? Jeśli tego nie rozumiesz... Twój problem. A jeśli dodatkowo nie rozumiesz słowa "refurbished" to Twój "big problem". Ale jeśli nie zrozumiałeś nawet że nie Ty masz się tłumaczyć...

Pozdrawiam

P.S.
I nikt z opozycjonistów nie odpowiedział co ze "złomem fotograficznym"? Bo jeśli ktoś, tu na forum. próbuje sprzedać aparat z przebiegiem 120000 exp. gdy Nikon gwarantuje 150000, to chyba większy złom niż ten odnowiony przez producenta komputer. Ale oczywiście te body to był zawsze "zapas"...

[...]Dlaczego u nas jest tak dużo tego złomu, którego pozbywają się inne kraje, osobiście to zakazałbym handlu tym, a nie wprowadzałbym zakazu handlu plastikowych słomek.

Otóż dlatego, że inne kraje i firmy w nich, są bogatsze od naszych i ich stać je na zakup w 2-3 letnim systemie leasingowym, sprzętu za równowartość kilkunastu tysięcy złotych. Jeden projekt - np. domu - zwraca wartość sprzętu, a często wraz z programem użytym do jego zaprojektowania. Tak samo wygląda to w branży fotograficznej. Jeden ślub... Of course, when you are not a layman ...

Pozdrawiam

[...]zresztą dlaczego ja mam się tłumaczyć że zniechęcam do tego złomu, a nie tłumaczą się ci co polecają złom od cwaniaków co tym handlują ?.[[[.]

Kiedyś przemilczałem, ale teraz dam Tobie powód do tłumaczenia. Otóż myślę że to hipokryzja, zarzucać mi że mam pełny magazyn "tego złomu", a samemu oferować się z "pomocą" zakupu składaka (chyba że źle zrozumiałem informację w Twojej specyfikacji że "posiadam kod promocyjny").

Pozdrawiam

Borat1979
09-03-2019, 06:07
Skoro używany sprzęt za kilka setek może śmigać bezawaryjnie "wiele lat" dlaczego nowszy (dlatego droższy) jest wg Ciebie złomem nie wartym grosza (pomijam zasadność zarzucania komuś bycia idiotą) .
Bo za kilka tysięcy można kupić nowy wydajny sprzęt za tysiaka nie kupisz nic sensownego nowego. Poza tym jak zdechnie to mniejszy ból przy kilku stówach.

Wolisz nowe VW Up, czy trzy letnie Porsche?
Pozdrawiam
Wolę nowego VW bo byle gówno do tego Porsche to wydatki idące w tysiące. Kilkuletnie sportowe auto tej klasy wymaga częstego i bardzo drogiego serwisowania o czym wiele osób nie zdaje sobie sprawy podniecając się, że kupili Porsche.

ksh
09-03-2019, 09:27
I nikt z opozycjonistów nie odpowiedział co ze "złomem fotograficznym"?
Pisałem ci że przecież ani ja ani nikt mi znany nie kupuje sprzętu nikona na śmietniku firmy i potem nie skleca tego w całość żeby sprzedać w cenie prawie jak nowe.
Czy kupiłbyś bmw od ruska co ma ładnie spięte kable pod maską i ładnie wyczyszczoną tapicerkę mimo że jest sklecony z trzech skasowanych sztuk kupionych gdzieś na złomie zagranicą ?

Otóż dlatego, że inne kraje i firmy w nich, są bogatsze od naszych i ich stać je...bla bla bla, jak się nie ma kasy w firmie to się kupuje złom i ok ale jeśli sie dalej dziaduje to lepiej się usunąć z rynku i nie zajmować niepotrzebnie miejsca, a mit o tym jak nasze firmy maja ciężko już staje się nudny od wielu wielu lat bo nie dość że mają niskie kosztu pracy, do tego nadal pracownika jeszcze tańszego ze wschodu.
Tylko że zamiast dyskutować o sensie zakupu elktro złomu zaczynamy wchodzić w poboczne tematu zacierając wątek główny.

Dla mnie to jest proste, nigdy nie marnuję kasy i potrafię rozróżnić sens zakupu używanego sprzętu od używanego elektro złomu.

tandori
09-03-2019, 12:50
Najpierw odniosę się do propozycji HP
HP Z440 Xeon E5 1650 v3 32GB 756SSD+500HDD K4000
Napisałem do sprzedającego wiadomość z zapytaniem o widoczne ślady uszkodzeń, wgnieceń na obudowie o czym zapomniał wspomnieć, dostałem taką odpowiedz:

Faktycznie są wgniotki, kolega nie wyraził tego słowami - jeden obraz za tysiąc słów.

Zapytałem min. o gwarancje i 14 dniowy okres odstąpienia od umowy i uzyskałem taką odpowiedz:

Przysługuje Panu jak każdemu konsumentowi (firma nie jest konsumentem) 14 dni na zwrot - ale te 14 dni związane jest z tym, że nie ma Pan możliwości zobaczenia sprzętu/towaru stacjonarnie i nie oznacza to że może Pan sobie poużywać komputera przez 14 dni i zwrócić go bez ponoszenia kosztów, zawsze robimy screeny z czasu pracy dysków i ponadnormatywny czas użytkowania wpływa na ewentualne obniżenie wartości sprzętu. 14 dni na zwrot to nie wynajem sprzętu na dwa tygodnie - zakładam że w sklepie stacjonarnym, gdzie możliwości ustawowego zwrotu nie ma nikt klientom nie pozwoliłby stać 14 dni i instalować swoich programów, grać, pracować - więc w przypadku sprzętu komputerowego te 14 dni to raczej kwestia oceny wizualnej, a czy "pójdzie" program X czy program Y - za to nie możemy odpowiadać i to powinien klient określić przed zakupem, dlatego ten normatywny czas to czas jaki potencjalnie mógłby Pan spędzić w sklepie (hipotetycznie) - powiedzmy, że to kilka godzin. Komputer musi wrócić w nienaruszonym stanie, tzn. jeśli cokolwiek zostanie zainstalowane, należy postawić świeży system i skonfigurować komputer dokładnie tak jak był skonfigurowany, inaczej wystawiamy FV za instalację systemu i sterowników.

Jest to dla mnie bardzo dziwne, zwłaszcza jak komputer na którym ewidentnie widać ślady w postaci wgnieceń na obudowie co świadczyć może mimo zapewnień o tym że komputer został sprawdzony mało ciekawy, wręcz zniechęcający do zakupu.
Temat zamykam jeśli chodzi o tego sprzedawce i ten komputer HP.

jalk
09-03-2019, 13:44
bla bla bla, jak się nie ma kasy w firmie to się kupuje złom i ok ale jeśli sie dalej dziaduje to lepiej się usunąć z rynku i nie zajmować niepotrzebnie miejsca, a mit o tym jak nasze firmy maja ciężko już staje się nudny od wielu wielu lat bo nie dość że mają niskie kosztu pracy, do tego nadal pracownika jeszcze tańszego ze wschodu.

Masz jakiekolwiek doświadczenie w prowadzeniu własnej działalności ? bo po tym wpisie wydaje mi się, że co najwyżej teoretyzujesz na ten temat. W szkole dawno temu mnie uczono, że jak się nie ma czymś pojęcia, to się nie powinno wypowiadać w danym temacie.

MC_
09-03-2019, 14:08
tandori a czemu bys mial miec prawo odstapienia od umowy w ciagu 14 dni bez powodu skoro kupujesz jako przedsiebiorca?

ksh
09-03-2019, 14:55
Masz jakiekolwiek doświadczenie w prowadzeniu własnej działalności ? bo po tym wpisie wydaje mi się, że co najwyżej teoretyzujesz na ten temat. W szkole dawno temu mnie uczono, że jak się nie ma czymś pojęcia, to się nie powinno wypowiadać w danym temacie.
Nie wiem jak u ciebie ale ja prowadzę swoje firmy od 1990 roku, czasami coś tam marudziłem na podatki, koszty pracy ale po latach znając jak jest zagranicą uważam że u nas jest super, a ostatnie lata to przyjemne ułatwienia i zmniejszania kosztów co tylko zachęca na przyszłość.

tandori
09-03-2019, 15:52
tandori a czemu bys mial miec prawo odstapienia od umowy w ciagu 14 dni bez powodu skoro kupujesz jako przedsiebiorca?
MC_ Nie jestem przedsiębiorcą.
Byłem pewien kupując używany komputer który ma wyraźne ślady użytkowania, że dostane okres próbny to znaczy czy komputer pracuje właściwie, nic się nie zawiesza, nie ma problemow ze stabilnością i nie muszę w trakcie tych 14 dni instalować dodatkowych programów aby sprawdzić samo działanie komputera.

MC_
09-03-2019, 17:06
Jezeli nie bedzie dzialal prawidlowo to jest rekojmia.

tandori
09-03-2019, 17:43
Chciałem się tutaj odnieść do jeszcze jednej propozycji mianowicie laptopa Della Precision.

Po przejrzeniu ofert pojawiają się min. takie modele
https://allegro.pl/oferta/dell-precision-m6800-i7qm-16-240-fhd-k4100-klasa-a-7886940580
Komputer na pamięci RAM DDR3 wydaje mi się dosyć starą konstrukcją, sprzedawca daje 12 miesięcy gwarancji, ale co często powtarza się w przypadku wielu ofert to bateria, miała trzymać kilka godzin w rzeczywistości trzyma godzinę lub półtora. Jest więcej z tym modelem ofert, tylko wydaje mi się lepiej minimalnie dołożyć i kupić nowszy model.
Poszukałem nowszego Della z pamięcią DDR4

https://allegro.pl/oferta/dell-precision-7510-i7-6820h-32gb-ssd-k1000-fhd-10-7811642862?reco_id=8149e9e5-4129-11e9-9219-246e96849ee0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14 ee7421a14291fbf951
W tej ofercie jednak nie jest to super sprzedawca.po przeczytaniu negatywnych opinii które nie polecają sprzedającego odpuszczam.
Większość ofert z procesorem i7 i RAM DDR4 które pojawiają się na Allegro i w innych miejscach zazwyczaj mają krotką gwarancje, bądź też od niepewnego sprzedawcy gdzie cena w porównaniu do innych atrakcyjna, ale zakup od niepewnego sprzedawcy z niezbyt dobrymi opiniami mija się z celem.

Teraz po przeanalizowaniu, nie lepiej zupełnie odpuścić sobie używane modele Della Precision ?
Może lepiej jednak dołożyć i kupić nowego Della Inspiron lub G3 ?
Z tego co w specyfikacji nie mam Display Port, mogę to rozszerzyć za pomocą zakupu dodatkowego stacji dokującej Della jak będę chciał podłączyć to pod monitor zewnętrzny.
Dyski najczęściej SSD 256 i dodatkowy HDD, procesor i7, 16GB ramu DD4, karta grafiki i nowe modele z gwarancją wyszukałem za ok. 5000zł
Zwiększając budżet mam bardzo dobrego nowego laptopa, na gwarancji który posłuży mi długie lata.
Teraz pytanie czy dobra opcja, po pierwsze większość tego typu laptopów z bardzo mocnymi podzespołami jest pod gry, nie gram i nie będę, druga sprawa nie jest to laptop tani, są inne firmy takie jak Asus, HP gdzie można często kupić w niższej cenie, tylko sporo osób kupując Della pisze o jakości i wytrzymałości, gdzie mimo że nie jest to model Dell Precision to jest to solidna konstrukcja.
Dodatkowo mogę w niektórych modelach zwiększyć dysk SSD lub wymienić na M.2, podobnie zwiększyć Ram do 32GB

turboni
09-03-2019, 23:35
Ja napisze bo jestem w miarę świeżo po zakupie laptopa (sierpień zeszłego roku) bo stary 10 letni odmówił już posłuszeństwa.

Kupiłem Lenovo za 3999

Konfiguracja:
Procek i7, 7 generacji - 7700
Ram 16Gb
Dysk pierwszy SSD M2 lub NVMe (nie pamiętam) - 256Gb
Dysk drugi - 2Tb
Grafika GTX 1050 4Gb + Intel HD
Wyświetlacz 15,6 Full HD matowy
Usb 3.0 + USB C
HDMI
Klawiatura z blokiem numerycznym i podświetlana (2 tryb jasności)

Jak dla mnie to sprzęt jest fajny (choć taki plastikowy) ale wiadomo każdy ma swoje wymagania.

Dokładnie taki https://www.lenovo.com/pl/pl/laptops/legion-laptops/legion-y-series/Legion-Y520/p/88GMY500808

Laptop kupiony na allegro, przyszedł po dwóch dniach od zakupu kurierem.

Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka

ksh
09-03-2019, 23:45
Teraz za 4000zł będzie nowsze cpu, dysk SSD na PCIe NVMe i reszta podobnie, a jak nie trzeba grafiki i wystarczy wbudowana to widzę że za 3400zł już są modele, problem nadal to display port i jak ktoś chce podłączyć 4K to trzeba szukać wersji hdmi w najnowszej rewizji.

tandori
10-03-2019, 11:22
Chciałem sprawdzać które laptopy są najmniej awaryjne i tutaj ciekawostka, przejrzałem różne statystyki i na pierwszych miejscach Apple, Samsung, Lenovo, raz pośrodku Dell i Asus innym razem na końcu Asus. HP, Acer często zamykały listę. Poczytałem opinie użytkowników oczywiście oceny subiektywne i spora cześć użytkowników uważała laptopy Samsunga za jedne z bardziej awaryjnych podobnie jak HP jak i o Lenovo dobrych głosów było mniej, lub opisywany jako awaryjny, jak i sama obsługa gwarancyjna opisywana jako bardzo słaba. Co do Della to z kilku miejsc gdzie szukałem informacji były narzekania na serie Inspiron kiedyś Dell był bardzo dobry i całkiem niedawno zeszli z jakości kosztem tańszej produkcji, teraz niby poprawili się. Z Asusem różnie, cześć osób pisze że starsze konstrukcje były niezłe, ale ostatnie modele są już bardziej awaryjne, w inni piszą o środkowych miejscach. W przypadku Samsunga i nie tylko jego, odszukałem informacje o celowym postarzaniu sprzętu, gdzie kończy się gwarancja i komputer często ulega awarii. Co do produktów z najwyższej półki i klasy biznesowej na Della raczej brak złych opinii jak i Lenovo.
Wychodzi na to, że jakość przez ostatnie lata bardziej spadła zastępując ją gorszej jakości materiałami, co ciekawe dziewczyna która do dzisiaj ma dwa Asusy nigdy nie miały awarii jeden sześcio letni drugi znacznie starszy.
Tak naprawdę z tego co widzę ciężko wybrać w miarę pewną firmę, bo albo to co było kiedyś dobre już takie teraz nie jest, albo taki Samsung według różnych informacji ponoć sporo płacił aby być na liście bardzo dobrych bezawaryjnych laptopów podczas gdy w opinii różnych użytkowników był bardzo awaryjny, wiec różne rankingi można sobie pominąć, nie mam już takiej pewności co do Della, bo może okazać się to również sprzęt zawodny, wiec co wybrać ?

ksh
10-03-2019, 11:26
Moja toshiba chodzi pięć lat i raczej nie będę nic o tym pisał ale jakby się zepsuła to pewnie coś bym napisał, czyli jak widzisz opinie w internecie mogą wprowadzać w błąd.

turboni
10-03-2019, 11:52
Ja miałem wcześniej Compala FL92 (kadłubek), chodził dzielnie 10 lat tylko po 6 latach znany problem z grafiką nVidii 8600gt zaczął doskwierać (zimne lyty pod procesorem). Dobrze że była wyjmowana to szła 3 razy do piekarnika na wygrzanie lecz w końcu padła. Wymieniłem na Radeona serii 3000 oczywiście używaną i ta pochodziła rok.

Więc zapadła decyzja o kupnie nowego a tak pewnie do moich potrzeb został by jeszcze.

Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka

poste
10-03-2019, 12:27
Chciałem sprawdzać które laptopy są najmniej awaryjne i tutaj ciekawostka, przejrzałem różne statystyki i na pierwszych miejscach Apple, Samsung, Lenovo, raz pośrodku Dell i Asus innym razem na końcu Asus. HP, Acer często zamykały listę. (...) wiec różne rankingi można sobie pominąć, nie mam już takiej pewności co do Della, bo może okazać się to również sprzęt zawodny, wiec co wybrać ?

Jak firma sprzedaje masowo taniochę, to i z awaryjnością może być nieciekawie. Patrz na konkretne modele, nie koniecznie najtańsze.
Całkiem niedawno kupiłem Della z 4 letnią gwarancją producenta. Używam mniej więcej od pół roku i póki co nie mam jakichkolwiek uwag do jakości wykonania. Wcześniej miałem kilka Lenowo (IBM) i generalnie były ok ale to stare dzieje. Największym nieporozumieniem był Vaio z pękającymi zawiasami i beznadziejną konfiguracją za nie małe wówczas pieniądze.

grizz
10-03-2019, 12:38
jest dell z tanimi inspironami i jest dell z latitiude seri 7 czy xps.

Jest lenovo z ideapadami i lenovo z thinkpadami serii t.

To, że laptop z takimi samymi bebechami kosztować potrafi 3000 i 9000 to nie jest tylko kwestia znaczka.

tandori
10-03-2019, 12:56
Kiedyś też miałem Toshibę i nie było problemow, ale to już lata temu.

Jak firma sprzedaje masowo taniochę, to i z awaryjnością może być nieciekawie. Patrz na konkretne modele, nie koniecznie najtańsze.
Całkiem niedawno kupiłem Della z 4 letnią gwarancją producenta. Używam mniej więcej od pół roku i póki co nie mam jakichkolwiek uwag do jakości wykonania. Wcześniej miałem kilka Lenowo (IBM) i generalnie były ok ale to stare dzieje. Największym nieporozumieniem był Vaio z pękającymi zawiasami i beznadziejną konfiguracją za nie małe wówczas pieniądze.

Zgadza się to co piszesz,z tylko jakie modele wybrać jak jest tego tak dużo ?
Jaki model Della kupiłeś z gwarancją 4 letnią ? to gwarancja rozszerzona ?
Budżet mam w okolicach 5000zł, jak dało by się taniej to jeszcze lepiej, z Dellem jest plus taki że mam możliwość kupując stacje dokującą na podpięcie monitora w już innych nie.

jest dell z tanimi inspironami i jest dell z latitiude seri 7 czy xps.

Jest lenovo z ideapadami i lenovo z thinkpadami serii t.

To, że laptop z takimi samymi bebechami kosztować potrafi 3000 i 9000 to nie jest tylko kwestia znaczka.

Tylko ja na fotografii nie zarabiam, to ma być laptop do zastosowań domowych z nastawieniem obróbki zdjęć. Nie wydam 10 000 na laptopa, sęk w tym czy do 5000zł tez trafiają się buble bo przecież Inspinor do bardzo tanich nie należy, ale piszą jednak że to słaby był model, czy wszystkie i ten z nowej serii również ?

nikoniarz
10-03-2019, 13:00
Posiadam dwa laptopy Lenovo. Jednego 10,5 roku, drugiego 6,5 roku. W pierwszym padła jedynie bateria po 4 latach (lub coś, co nią steruje bądź umożliwia jej ładowanie), ale do dziś służy na zasilaczu. W drugim wydajność baterii spadła do około 60-70% (tyle wskazują różne programy), aczkolwiek nadal pozwala na 1-2,5h pracy w zależności od obciążenia. Myślę, że kolejny laptop również będzie Lenovo.

poste
10-03-2019, 13:03
Admin napisał dokładnie, które Dell są niezłe. W Twoim budżecie mniej więcej kupiłem 14' Latitude, rozszerzona gwarancję dołożył sprzedawca.

grizz
10-03-2019, 14:09
Budżet mam w okolicach 5000zł, jak dało by się taniej to jeszcze lepiej, z Dellem jest plus taki że mam możliwość kupując stacje dokującą na podpięcie monitora w już innych nie.?

Nie musisz mieć stacji, zebyu podpiąć monitor. Od biedy wytarczy hdmi, a najlepiej szukac c zegoś z displayportem, albo usbc (z obsluga dp lub thunderbolt). Budżetowo może byc np. wspomniany tutaj lenovo y530. Sam się akurat zastanawiam czy go nie połknąć, choć kusii outletowy xps15

sabur
10-03-2019, 14:23
Od siebie polecę e7470 w odpowiadającej Tobie konfiguracji. Kupiłem z racji możliwości wykorzystania normalnej stacji dokującej. Lapek obecnie w dobrej cenie bo za ok 2-2,5k można kupić na gwarancji NBD. Świetny ultras o bardzo wytrzymałej konstrukcji. Prawdopodobnie będzie u mnie miał dożywocie bo do lekkiego korzystania jest genialny. Bateria spokojnie 6-8h w zależności od jasności ekranu i wykorzystania ( pomijam teraz obróbkę foto ), cisza - mało kiedy włącza się wentylator, dość wygodna klawiatura.
Jak mam wymienić wady to będą dwie; wklęsły a nie wypukły grzybek jak w thinkpadach oraz brak wsparcia na złączach dla 4k w 60klatkach.

tandori
10-03-2019, 15:42
Admin napisał dokładnie, które Dell są niezłe. W Twoim budżecie mniej więcej kupiłem 14' Latitude, rozszerzona gwarancję dołożył sprzedawca.

Laptop Dell Latitude, zupełnie nie jestem do tego przekonany. W granicach 4700zł mam słabszy procesor i5, 8GB ramu, dysk 256GB, nie widzę możliwości rozbudowy w tym tańszym modelu, do zdjęć to przynajmniej chciałbym 16GB ramu i większy dysk musiałbym zakupić, koszty bardzo się wtedy zwiększają, model z tym co chciałbym kosztuje 7000zł.
Płaci się pewnie sporo za dodatkowe zabezpieczenia które ten model oferuje, ja tego nie wykorzystam, 14 cali też wydaje się mało.

Nie musisz mieć stacji, zebyu podpiąć monitor. Od biedy wytarczy hdmi, a najlepiej szukac c zegoś z displayportem, albo usbc (z obsluga dp lub thunderbolt). Budżetowo może byc np. wspomniany tutaj lenovo y530. Sam się akurat zastanawiam czy go nie połknąć, choć kusii outletowy xps15

Z Lenovo coś takiego wyszukałem
https://www.x-kom.pl/p/483729-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y530-15-i7-8750h-32gb-2561tb-gtx1060.html
Wydajny procesor, 32GB ramu, dwa dyski wiec taka propozycja byłaby idealna. Dodatkowo Mini Display Port gdzie dokupię przewód z droga końcówką na normalny Display Port do monitora. Martwic może jednak sporo opinii nie polecających tej firmy z ostatnich lat, choć trudno odnieść się do tego modelu.

Co do ofert z Display Port to jest problem, trafić z mini już łatwiej w bardziej normalnych cenach.

poste
10-03-2019, 16:04
Nie wiem, jak jest w tej chwili, ale bez problemu kupiłem 512GB, drugą kostkę przyzwoitego RAM dołożyli mi na miejscu. I5 najnowszej serii spoko wystarcza do zdjęć, podobno parametry tego procesora nie odbiegają od ciut starszych i7 (ale ja się tym nie ekscytowałem za bardzo). Dla mnie 14 jest idealna pod kątem mobilność/wygoda, przyzwyczaiłem się po prostu, do ważniejszych spraw podłączam monitor (przez złącze z thunderbolt- to ważne, bo jak masz/kupisz np. prekalibrowany monitor to będzie problem z HDMI). Nie namawiam do tego modelu, ale jak oglądałem jakieś Yogi czy Inspirony.... dobra, każdemu może podobać się coś innego. Z drugiej strony XPS to było cacuszko, dla mnie jednak ciut za duży i cena też była ok.1k większa, może to akurat mniej istotne. Dell miał zainstalowany praktycznie czysty system, bez durnych programów czy goowien typu McAffie, dla mnie to zaleta.
Gdybym miał radzić, postaw konkretne warunki, np. dla mnie nr 1 to był matowy ekran IPS danej wielkości, dalej gniazdo z dp czy thunderbolt, procek (nowe i5 są bardzo ok). RAM prawie zawsze można dołożyć, matrycy nie zmienisz, złącza też zwykle nie dołożysz, jeśli a same zwykłe usb. Zobacz co zostanie na placu boju :)

grizz
10-03-2019, 16:18
Laptop Dell Latitude, zupełnie nie jestem do tego przekonany. W granicach 4700zł mam słabszy procesor i5, 8GB ramu, dysk 256GB, nie widzę możliwości rozbudowy w tym tańszym modelu, do zdjęć to przynajmniej chciałbym 16GB ramu i większy dysk musiałbym zakupić, koszty bardzo się wtedy zwiększają, model z tym co chciałbym kosztuje 7000zł.
Płaci się pewnie sporo za dodatkowe zabezpieczenia które ten model oferuje, ja tego nie wykorzystam, 14 cali też wydaje się mało.

Z Lenovo coś takiego wyszukałem
https://www.x-kom.pl/p/483729-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y530-15-i7-8750h-32gb-2561tb-gtx1060.html
Wydajny procesor, 32GB ramu, dwa dyski wiec taka propozycja byłaby idealna. Dodatkowo Mini Display Port gdzie dokupię przewód z droga końcówką na normalny Display Port do monitora. Martwic może jednak sporo opinii nie polecających tej firmy z ostatnich lat, choć trudno odnieść się do tego modelu.

Co do ofert z Display Port to jest problem, trafić z mini już łatwiej w bardziej normalnych cenach.

W lattitude płacisz za wykonanie (tylko mówmy o serii 7)
14 cali vs 15 cali przy FHD to pomijalna róznica.

MiniDisplayport to to samo co display port. Wtyczka tylko inna.

Kolekcjoner
11-03-2019, 00:22
Używamy w firmie poleasingowych Delli są to zarówno modele wyższe jak i podstawowe - cóż rozumiem że jesteśmy idiotami czy czym tam jeszcze, trudno będę z tym piętnem jakoś żył ;). Ogólnie nie ma na co narzekać. Te sprzęty kosztują grosze w stosunku do tego co oferują więc sprawa dla mnie jest oczywista.

tandori
11-03-2019, 10:39
Mam jeszcze takie pytanie, jak wygląda sprawa jeśli sprzedawca oferuje komputery z wyprzedaży gdzie piesze o nowym modelu z gwarancją 36 miesięcy, istnieje jakieś prawdopodobieństwo zakupu urządzenia z którym wcześniej mogły być problemy, był wcześniej naprawiany, bądź powystawowy ? Z tego co widzę to starszy model obecnie nie sprzedawany, co sądzicie o takich ofertach ?

ksh
11-03-2019, 11:12
Powinno być opisane wszystko, a jak nie ma zgodności z opisem to przy zakupie zdalnym masz 14 dni na zwrot, oczywiście jeśli będziesz sprzęt używał to sprzedawca ma prawo obniżyć kwotę zwrotu.

tandori
11-03-2019, 11:22
Sprzedawca pisze tak:

Dell Latitude 5580

Stan: Nowy produkt
Dodatkowe informacje :
Laptop z wyprzedaży producenta Dell Outlet
Gwarancja
Dell Next Business Day do 9 Lipiec 2021

Model Z takim procesorem Intel Core i7-7600U z 4MB Cache

https://www.morele.net/wiadomosc/intel-core-i7-7600u-w-laptopie-wydajnosc-oraz-specyfikacja/5301/

Taki procesor wystarczy ?

ksh
11-03-2019, 12:20
Procesor moim zdaniem strasznie słaby jak na to co teraz jest w laptopach, dla porównania jest słabszy od desktopowego i5-2500, jak jest ssd i przynajmniej 8gb ram to da się pracować w Lr spokojnie.
Nowy produkt z outletu, czyli pewnie zwrot bez użytkowania, jak cena dobra i wystarczy tak słaby procesor to brać.

poste
11-03-2019, 12:35
Tzw wyprzedaż Dell jest ok. Są firmy które sprzedaj tylko takie kompy. Tyle że to seria 5 nie 7. Między i7 serii 7xxxx A i5 8xxx ponoć nie ma znaczących różnic w wydajności.

Strasznie słaby procesor :) uśmiałem sie������

tandori
11-03-2019, 12:37
Jest jeszcze coś takiego z takim procesorem, tylko dysk nie na M.2 tylko zwykły SSD i cena wyższa, może warto dołożyć do lepszego procesora kosztem dysku ?

Intel Core i7
Model procesora:Intel Core i7-8650U
Liczba rdzeni procesora:4
Taktowanie bazowe procesora:1.9 GHz
Taktowanie maksymalne procesora:4.2 GHz
Pamięć podręczna procesora:8 MB

ksh
11-03-2019, 12:41
Tak bo to ten model z TDP 15W czyli mocno go wypatroszyli żeby był mega oszczędny, polecam szukać czegoś nowszego na i7-8750H (https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i7-8750H+%40+2.20GHz&id=3237) 35W, takie laptopy teraz są w cenie od 3200zł (https://www.x-kom.pl/p/443880-notebook-laptop-156-lenovo-ideapad-330-15-i7-8750h-8gb-240-gtx1050.html) nowe w sklepie ( ssd + 8gb + nvidia1050 ).

Nie ważne czy dysk jest M.2, raczej jeśli już szukasz to żeby był PCIe NVMe, pisałem wcześniej o tym, z takim dyskiem trzeba dołożyć ~200zł.

tandori
11-03-2019, 16:03
Dzięki, Jest jeszcze takie oznaczenie HQ ?

Seria procesora:Intel Core i7
Model procesora:Intel Core i7-7820HQ
Taktowanie bazowe procesora:2.9 GHz
Taktowanie maksymalne procesora:3.9 GHz
Pamięć podręczna procesora:8 MB

ksh
11-03-2019, 16:11
Tak tego warto i7-7820HQ to już jest dobre szybkie cpu.

tandori
11-03-2019, 18:27
Poszukując idealnego rozwiązania, natknąłem się na Dell XPS 15 tylko jest jedno ale...
Rozdzielczość matrycy jest 1920 x 1080, topowe modele mają 3840 x 2160
Warto dopłacić ponad 1000zł do wyświetlacza więcej, tylko z tego co widzę słabszy procesor i pamieć taktowania 2400 ?

Rozdzielczość 3840 x 2160
Model procesora:Intel Core i7-7700HQ
Taktowanie bazowe procesora:2.5 GHz
Taktowanie maksymalne procesora:3.5 GHz
Pamięć podręczna procesora:6 MB
Wielkość pamięci RAM 16 GB
Typ pamięci RAM DDR4
Częstotliwość taktowania pamięci MHz 2400
Z gwarancją do października ?

Model Dell XPS 15
Rozdzielczość 1920 x 1080
Model procesora:Intel Core i7-8750H
Liczba rdzeni procesora:6
Taktowanie bazowe procesora:4.1 GHz
Taktowanie maksymalne procesora:4.1 GHz
Pamięć podręczna procesora:9 MB
Wielkość pamięci RAM 8 GB
Typ pamięci RAM DDR4
Częstotliwość taktowania pamięci MHz 2666

poste
11-03-2019, 18:44
Koncentrujesz się, moim zdaniem nie do końca potrzebnie, na wyśrubowanych parametrach procesora, a nie zwracasz uwagi na ekran. Uważasz, że dotykowy, błyszczący ekran da komfort obróbki zdjęć? Bo ja myślę, że nie. Napisałem, żebyś zaczął od wyboru matrycy, bo to dość istotny element i trudny do wymiany ;). Długo miałem w laptopie błyszczącą matrycę i nie chcę do takiej wracać, choćby miała 8k.

Ps. Komputer nazywany "z outletu" Della prawie na pewno nie pochodzi ze zwrotów. Byłem osobiście w firmie, która takie sprzedawała i wszystkie (dużo ;) ) były oryginalnie zapakowane, itd. Ciężko byłoby zebrać kilkadziesiąt identycznych notebooków ze zwrotu.

grizz
11-03-2019, 20:10
te xps to po pierwsze masz modele z róznego rocznika. Różnią się więcej niż tylko parametrami ;)

tandori
11-03-2019, 20:41
Koncentrujesz się, moim zdaniem nie do końca potrzebnie, na wyśrubowanych parametrach procesora, a nie zwracasz uwagi na ekran. Uważasz, że dotykowy, błyszczący ekran da komfort obróbki zdjęć? Bo ja myślę, że nie. Napisałem, żebyś zaczął od wyboru matrycy, bo to dość istotny element i trudny do wymiany ;). Długo miałem w laptopie błyszczącą matrycę i nie chcę do takiej wracać, choćby miała 8k.

Ps. Komputer nazywany "z outletu" Della prawie na pewno nie pochodzi ze zwrotów. Byłem osobiście w firmie, która takie sprzedawała i wszystkie (dużo ;) ) były oryginalnie zapakowane, itd. Ciężko byłoby zebrać kilkadziesiąt identycznych notebooków ze zwrotu.

Kupując model tańszy z matrycą planuje dokupić w miarę szybko monitor Nec 27, teraz nie pamiętam dokładnie modelu, oczywiście nowy. Może wcześniej pomijałem rodzaj matrycy, ale wspominałem o monitorze w początkowych postach.
Co do matrycy to zawsze lepiej obrabiało mi się na błyszczącej, może tylko dlatego że nigdy wcześniej nie posiadałem typowo fotograficznego monitora. Dla mnie zawsze była ważniejsza wielkość monitor kontra wielkość na laptopie, wiec z tematem matrycy masz zupełną rację. Bardziej to ja z tego wszystkiego wprowadziłem zamieszanie.

te xps to po pierwsze masz modele z róznego rocznika. Różnią się więcej niż tylko parametrami ;)

Więc na co zwracać uwagę ?

grizz
11-03-2019, 21:03
No to są po prostu inne modele. Zobacz sobie test na notebookcheck.

poste
11-03-2019, 21:04
Pooglądaj sobie te kompy spokojnie, np. w Komputronikach w centrach handlowych często mają niezłe modele na wystawie.
Ponieważ często działam coś ze zdjęciami na laptopie, komfort matowego ekranu zbliżonego do monitora graficznego jest dla mnie istotny. Kiedy np. oglądam jakieś wstępnie obrobione zdjęcia potem na NEC-u to nie ma jakiegoś zgrzytu. O komforcie w jasny dzień, refleksach, itd. nawet nie wspominam. Co kto lubi.

tandori
11-03-2019, 21:25
Co do monitora to nowy planuje matowy żeby nie było :) odniosłem się tylko do tego co być może było wcześniej moim błędem.
Teraz pomijając samą matryce skoro ma być dokupiony monitor, to co z tego byłoby najlepszym rozwiązaniem ? Tylko nie piszcie że to się nie nadaje :)

Do wyboru mam takie modele:
https://allegro.pl/oferta/dell-xps-15-9560-i7-8gb-256ssd-gtx1050-fhd-10pro-7890177370
https://allegro.pl/oferta/dell-xps-15-i7-7700hq-8gb-256ssd-gtx1050-fhd-win10-7871085897
https://allegro.pl/oferta/dell-xps-15-9570-i5-8300h-8gb-256ssd-gtx1050-10pro-7870898996
https://allegro.pl/oferta/dell-xps-9570-i7-8750h-8gb-256ssd-gtx1050ti-win10-7866310175

Plus dwa modele droższe, ale z dyskiem 512GB SSD M.2 i pamięcią 16GB DDR4 2400MHz
https://allegro.pl/oferta/dell-xps-15-9560-i7-16gb-512ssd-fhd-gtx1050-win10-7870880341

W tym modelu również większy dysk, pamieć i większa rozdzielczość plus dotyk, co mi niepotrzebne raczej.
https://allegro.pl/oferta/dell-xps-15-9560-i7-16gb-512ssd-4k-uhd-gtx1050-w10-7866905428

Różnice są w procesorach, w niektórych modelach pamięci ram, dyski, okres gwarancyjny, pomijam dotyk i rozdzielczość w jednym. Wszystkie XPS15 to modele 9560,9570
Dla mnie pewnie różnice są inne wiec proszę o podpowiedz.

ksh
11-03-2019, 21:41
Dlaczego szukasz po takich dziwnych sprzedawcach ?
Nie lepiej normalny sklep i np takie coś ?
https://www.x-kom.pl/p/484302-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y530-15-i7-16gb-2401tb-win10x-gtx1050.html

tandori
11-03-2019, 22:38
Dlaczego szukasz po takich dziwnych sprzedawcach ?
Nie lepiej normalny sklep i np takie coś ?
https://www.x-kom.pl/p/484302-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y530-15-i7-16gb-2401tb-win10x-gtx1050.html

Były nieco wcześniej przecież głosy żebym dał sobie spokój z tanią plastikową chińszczyzną, w sieci można znaleźć podobne głosy. Zresztą jak poszukałem w różnych miejscach Lenovo miało i ma dalej bardzo złe oceny i osoby które dokonały zakupu odradzały komputery tej firmy, również przez fatalny serwis gwarancyjny. To że ktoś kupił i jest zadowolony OK, ale ilość złych informacji jest bardzo duża.
Podpytałem o Della Inspirona, poszukałem na forach odradzają i dostałem odpowiedz żeby lepiej kupić coś bardziej trwałego co niestety wiąże się z wyższą ceną. Dlatego nieco wcześniej była propozycja Della Latitude i XPS ktoś mi podpowiedział w sklepie że lepszym rozwiązaniem powinien być właśnie XPS.

Sklep informuje o nowym sprzęcie, daje gwarancje producenta, wprawdzie jest krótka, ale od drzwi do drzwi, taką informacje dostałem, mogę na miejscu zobaczyć co kupuje i laptopa uruchomią jak będę chciał, na stronie informacja o laptopach z wyprzedaży z outletu Della. Sprzedawca działa długo na rynku i ma same dobre opinie, cena wydaje się dobra, wiec w czym problem ?

Nie rozumie tego, miałem spory mętlik bo myślałem że laptopy za 1500zł mogą mieć słabą jakość, tylko okazuje się że jest sporo narzekań na te które kosztują 4000-5000zł, informacje o słabej jakości i wadliwych produktów oraz serwis. Sprawdzam w kilku miejscach informacje o Asusie źle, MSI źle, Lenovo żle, Dell też źle, o HP nie wspominając. Polecane są natomiast i tutaj i w innych miejscach laptopy w wyższej półki, wiec takie znalazłem i okazuje się że muszę szukać od nowa taniej masówki ? Co z tymi Latitude i XPS nagle okazują się złe, bo nie kosztują 10 000zł z firmowego sklepu ? Przepraszam ale ja już tego nie rozumie.

ksh
11-03-2019, 22:59
Nie obracam się przy takim sprzęcie żeby wyciągać jakieś wnioski o jakości, znajomemu odradzono asusy, kupił dwa i jest zadowolony po coś ponad czterech latach pracy na nich, lenovo w domowym użytku gdzie dzieciaki tłuką na laptopie i laptopem spisało się dobrze, sam mam toshibe, którą jak się zerknie odradzają, jakby tak patrzeć na te opinie w necie to nic lepiej nie kupować, no może apple :)

poste
11-03-2019, 23:13
Sam podejmiesz decyzję, nie musisz wierzyć we wszystko, co przeczytasz ;)
Ja bym wybrał ten przedostatni, który wymieniłeś. Jeśli miałby wolne 6k oczywiście ;) Dysk 512 dla mnie daje większy komfort. Mógłbyś ewentualnie oszczędzić na karcie graficznej (do zdjęć spokojnie wystarczy wbudowana) i ewentualnie i5, ale z i7 też dasz radę ;)

tandori
11-03-2019, 23:38
Panowie, łatwo nie przychodzi mi wydać na komputer 5000zł, tym bardziej chciałbym aby komputer służył mi jak najdłużej i wydajność była spora oraz wystarczyła mi na kilka lat, wiec dlatego uporczywie temat rozgryzam i co chwile jakieś coś... odechciewa się.

Kolejna ciekawostka dotycząca tego modelu Della XPS skopiowana w części z innego forum nhl.pl, może koledze grizz o to chodziło ?

Też byłem nastawiony na XPS 9570. Niestety po zapoznaniu się z opiniami i recenzjami (tymi po dłuższym użytkowaniu, a nie tymi gdzie recenzent ma laptopa od kilku godzin) trochę odechciało mi się wchodzić w Dellową loterię (wystarczy wpisać hasło XPS 9570 na reddicie). Oto problemy jakie trapią użytkowników XPS:
- przegrzewanie się i throttling. Po części pomaga undervolt i zmiana pasty.
- wyłączanie laptopa podczas dużego obciążenia CPU i GPU (prawdopodobnie zbyt duża temperatura)
- problemy ze sterownikami
- część użytkowników skarży się na BSODy wyskakujące kilka razy dziennie (zdażały się przypadki BSOD przy pierwszym odpaleniu laptopa po wyjęciu z pudełka).
- problemy z biosem gdzie każda nowa aktualizacja naprawia jedną rzecz a psuje kilka innych
- nie działający sleep mode (po którejś aktualizacji Dell wyłączył S3 mode wymuszając modern sleep, przez który laptop potrafi włączyć się w plecaku i prawie spalić)
- problemy z klawiaturami gdzie przy pisaniu nie zawsze wciśnięcie klawisza zostanie zarejestrowane (niektórzy skarżą się, że potrafi pominąć 20-30% wciśnięć klawisza. Niektórym ta wada pojawia się dopiero po kilku miesiącach)
- problemy z bleedingiem matryc
- problemy ze źle spasowanym niekiedy touchpadem
- puchnąca z czasem bateria wypychająca touchpad (wpisać w google grafika hasło "xps battery swelling")
- problemy z trzeszczącymi głośnikami
- problemy z dużym opóźnieniem dźwięku
- niektórym użytkownikom zdarzało się, że laptop był krzywy (nie leżał równo na stole)
- problemy z modułem Wifi Killer (brak zasięgu po wybudzeniu laptopa, rozłączanie się podczas obciążenia). Duża część użytkowników wymienia samemu kartę WiFi na Intela.
Część z nich, zanim trafiła na egzemplarz z najmniejszą ilością wad musiała wymieniać laptopa kilkukrotnie. Część użytkowników po kilku miesiącach musiała wymieniać płytę główną
I na dodatek piszczące cewki :)

Kolejny model odpada, ciekawe jak z opiniami o Latitude, szczerze nie mam już dzisiaj siły szukać dalej informacji, generalnie nie polecają Della w różnych miejscach i to nie tylko modele Inspirona jak widać.
koesh na ogryzka nie stać mnie jak i na serwis pogwarancyjny :)

poste
12-03-2019, 00:40
To może kup poleasingowy, jak w temacie, paru problemów unikniesz ;)

ksh
12-03-2019, 00:42
Może nie czytaj tego wszystkiego tylko wybierz co ci się podoba i jest z dobra konfiguracją w dobrej cenie.
Tylko z normalnej firmy, która nie zniknie z allegro po miesiącu bo gwarancja jest ważna.

tandori
12-03-2019, 00:54
To może kup poleasingowy, jak w temacie, paru problemów unikniesz ;)

Po tej całej dyskusji nie wiem już nic :)

Może nie czytaj tego wszystkiego tylko wybierz co ci się podoba i jest z dobra konfiguracją w dobrej cenie.
Tylko z normalnej firmy, która nie zniknie z allegro po miesiącu bo gwarancja jest ważna.

W końcu dojdzie do tego że faktycznie tak zrobię, przynajmniej gwarancja ma 24 miesiące, wiec trochę czasu jest, co ma się zepsuć zepsuje, ewentualnie zaraz po niej :)

poste
12-03-2019, 01:41
Moje przekonanie, na podstawie różnych obserwacji, jest takie, że generalnie sprzedawca w przypadku awarii sprzętu za wiele nie pomaga, te kwestie przejmuje producent. W sumie niewielkie znaczenia ma to gdzie kupisz.
Ta krakowska firma, której linki z Allegro wstawiłeś, sprzedaje na tymże portalu od 15 lat, więc sam oceń wiarygodność. Poza tym chyba możesz do nich podjechać i podyskutować.
Na ich stronie jest takie wyjaśnienie dot. sprzętu outletowego
"Czym się różni Outlet od polskiej dystrybucji i jakie są konsekwencje zakupu w zdecydownie niższej cenie niż oferuje polska dystrybucja ?

1. Czas trwania gwarancji fabrycznej producenta biegnie od daty produkcji laptopa/komputera a NIE od daty sprzedaży. W razie wątpliwości prosimy o kontakt telefoniczny lub e-mail.

2. Sprzęt typu Outlet jest serwisowany przez producenta do skutku i nie podlega wymianie na nowy bez względu na ilość napraw.

3. Sprzęt typu outlet posiada klawiaturę w brytyjskim układzie qwerty UK."

tandori
12-03-2019, 10:18
Co do sklepu outletowego, trudno mieć zastrzeżenia, przez tyle lat wyrobili sobie dobrą opinie, wszystko dokładnie opisane, sprzęt można sprawdzić na miejscu. Tutaj niczego złego nie widzę, wspominane XPS miały dosyć krótką gwarancje, inne modele Della bardzo różnie. Zajmują się tylko sprzętem Della, ale chyba mi się odDeliło :)
Gdy zacząłem szukać bardziej dociekliwie informacji o problemach z Dellem odechciało mi się.

Co do gwarancji to bardzo ciekawa historia na podstawie dwóch modeli Lenovo. W jednym gwarancja x-kom, w drugim modelu bardzo podobnym tylko nowszym gwarancja producenta. Tutaj jak widać trzeba sprawdzać i trudno powiedzieć co lepsze. Co ciekawe oba modele mają komponenty rozszerzone przez x-kom, ale jednak gwarancja inna.

https://www.x-kom.pl/p/483728-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y530-15-i7-16gb-2561tb-win10x-gtx1060.html

poste
12-03-2019, 11:20
Dopytałbym, cy usb-c ma thunderbolt. Co prawda mają miniDP, więc monitor podłłączysz bez problemu, ale lepiej to mieć (jak jest podłączana stacja dokująca?).
Nie mam za bardzo zdania na temat tego Lenovo, bo jak wspominałem szukałem 14', a te które Lenovo oferowało w "moim" rozmiarze generalnie mi nie podeszły. Co nie znaczy, że to złe komputery.
Choć też mógłbym napisać i nawet dać przykłady :).... paaanie, IBM to był sprzęt, jak przejęło ich Lenovo to dziadostwo się zaczęło i tandeta ;)
XPS to też design, lekkość, jeśli to dla Ciebie nie ma znaczenia to faktycznie, po co za to płacić. Można pewnie wybrać solidniejszą, cięższą obudowę.
Ostatnia uwaga. Ja nie poszedłem w jakiś drogi sprzęt, typu wypasiony XPS czy Lenovo carbon bo.... właśnie, to tylko komputer i mogę trafić nędzny czy problematyczny egzemplarz niezależnie od wydanej kwoty, postanowiłem się za bardzo nie przywiązywać. Jeśli uda się przez parę lat używać, super, nie muszę mieć kompa tip-top co roku, jeśli będą problemy, wezmę następny. Generalnie trwałość i solidność sprzętu to czas przeszły, wspomnianego IBM mam prawie 20 lat i mogę w każdej chwili użyć, a pokrywa, zawiasy i obudowa wygląda prawie jak nowa.

tandori
12-03-2019, 12:59
Dopytałbym, cy usb-c ma thunderbolt. Co prawda mają miniDP, więc monitor podłłączysz bez problemu, ale lepiej to mieć (jak jest podłączana stacja dokująca?).
Nie mam za bardzo zdania na temat tego Lenovo, bo jak wspominałem szukałem 14', a te które Lenovo oferowało w "moim" rozmiarze generalnie mi nie podeszły. Co nie znaczy, że to złe komputery.
Choć też mógłbym napisać i nawet dać przykłady :).... paaanie, IBM to był sprzęt, jak przejęło ich Lenovo to dziadostwo się zaczęło i tandeta ;)
XPS to też design, lekkość, jeśli to dla Ciebie nie ma znaczenia to faktycznie, po co za to płacić. Można pewnie wybrać solidniejszą, cięższą obudowę.
Ostatnia uwaga. Ja nie poszedłem w jakiś drogi sprzęt, typu wypasiony XPS czy Lenovo carbon bo.... właśnie, to tylko komputer i mogę trafić nędzny czy problematyczny egzemplarz niezależnie od wydanej kwoty, postanowiłem się za bardzo nie przywiązywać. Jeśli uda się przez parę lat używać, super, nie muszę mieć kompa tip-top co roku, jeśli będą problemy, wezmę następny. Generalnie trwałość i solidność sprzętu to czas przeszły, wspomnianego IBM mam prawie 20 lat i mogę w każdej chwili użyć, a pokrywa, zawiasy i obudowa wygląda prawie jak nowa.

Uzyskałem informacje o braku thunderbolt, dysk mogę rozszerzyć do 480GB za dodatkowe 150zł i jest na złączu M.2 PCIe, co szybkości i jaki dysk nie wiem.
Nie za bardzo wiem co miałeś na myśli z tą stacją dokującą ?
Tak jak wspomniałeś pozostaje do podłączenia monitora mini Display Port

Orientujecie się jak kształtują się ceny laptopów, kiedy jest najlepszy okres na zakup ?
Cena tego modelu niby ciut spadła, ale dalej jest wysoka.

grizz
12-03-2019, 16:45
Thunderbolt daje Ci tyle, że podłączasz tstacje jednym kabelkiem + zasilanie i cała komunikacja odbywa się po nim.

Jak nie masz złącza, to musisz kabelki podłączać ręcznie. Co w sumie nie jest wielkim problemem, bo podłączasz zasilanie+ usb, a resztę możesz mieć podpięte pod hub w mnitorze.

lenovo ma model y730, który ma już thunderbolta

tandori
12-03-2019, 21:15
Z braku laku wystarczy mini Display. Z tego co widzę to niektóre modele które mają Thunderbolt to w większości modele z typowym dizajnem gamingowym, takie trochę choinkowe które święcą wszystkimi kolorami tęczy. Osobiście takie wzornictwo nie podoba mi się. W tym modelu niskim kosztem mogę zwiększyć dysk wiec ta opcja jest dla mnie najbardziej odpowiednia. Teraz jedynie zagadka co dalej z ceną, jest to stosunkowo nowy model i pewnie jakieś większe spadki mogą pojawić się dopiero z końcem roku.

Kojocisko
12-03-2019, 21:33
Ja od lat kupuję Delle z outletu. Zwłaszcza, że modele biznesowe mają zwykle ponad dwa lata serwisu NBD, który u Della działa.
Jesli chcesz komputer ze spokojnym designem, to współczesne Delle Latitude są naprawdę ok.
Swoją drogą po trzech superwydajnych Precisionach z czterowątkowymi i7 rok temu przesiadłem się na ultrabooka Latitude 7480 z niskonapięciowym, dwurdzeniowym i7 poprzedniej generacji.
Właśnie bez większego cierpienia obrabiam na nim 140 rawów z D850. (dysk ssd, 16GB RAM)

tandori
13-03-2019, 11:52
Wybierając ten sam model z kartą grafiki z NVIDA GeForceGTX 1050 4096 MB GDDR5 na inną kartę grafiki NVIDA GeForce GTX 1060 6144 GDDR5 na czym więcej zyskam pomijając gry w które i tak nie gram ? Jest to warte zmiany ?

ksh
13-03-2019, 12:42
Nic ci nie da, a jak włączysz grę to będzie cieplej :)

ralf
13-03-2019, 14:24
Przecież przy zakupie takich komputerów i tak dają gwarancję, najczęściej 12-miesięczna. Przypomnę, że gdy kupujemy coś na firmę, to też bardzo często gwarancja jest trochę krótsza w stosunku do tej z której mogą korzystać standardowi użytkownicy.
Poza tym sprzęt poelasingowy jest wielokrotnie tańszy. Można dołożyć dodatkowo SSD, trochę RAM-u i za niewiele ponad 1k zł, można cieszyć się naprawdę wydajnym lapkiem czy PC-tem. Proponuję tutaj jeszcze sprawdzić: https://pro4it.pl/m/48/laptopy-hp

tandori
13-03-2019, 17:19
Przecież przy zakupie takich komputerów i tak dają gwarancję, najczęściej 12-miesięczna. Przypomnę, że gdy kupujemy coś na firmę, to też bardzo często gwarancja jest trochę krótsza w stosunku do tej z której mogą korzystać standardowi użytkownicy.
Poza tym sprzęt poelasingowy jest wielokrotnie tańszy. Można dołożyć dodatkowo SSD, trochę RAM-u i za niewiele ponad 1k zł, można cieszyć się naprawdę wydajnym lapkiem czy PC-tem. Proponuję tutaj jeszcze sprawdzić: https://pro4it.pl/m/48/laptopy-hp

To że komputery poleasingowe są znacznie tańsze to racja, kupujemy często kilku letni sprzęt. Obawiam się że za niewiele ponad 1000 raczej będzie trudno coś wybrać, szczególnie jak ma służyć do obróbki zdjęć

Ja od lat kupuję Delle z outletu. Zwłaszcza, że modele biznesowe mają zwykle ponad dwa lata serwisu NBD, który u Della działa.
Jesli chcesz komputer ze spokojnym designem, to współczesne Delle Latitude są naprawdę ok.
Swoją drogą po trzech superwydajnych Precisionach z czterowątkowymi i7 rok temu przesiadłem się na ultrabooka Latitude 7480 z niskonapięciowym, dwurdzeniowym i7 poprzedniej generacji.
Właśnie bez większego cierpienia obrabiam na nim 140 rawów z D850. (dysk ssd, 16GB RAM)

Kojocisko Z jakiego źródła kupujesz i co skłoniło cię do zamiany Precisiona na Latitude ? Ponoć Precisiony są bardziej trwałe, jakie modele miałeś ? Zmieniłeś bo uległ awarii Precision ?

ksh
13-03-2019, 17:46
Może coś tu znajdziesz https://www.komputronik.pl/promocje/wymiatamy?utm_campaign=perf&utm_medium=ecomm&utm_source=wp&utm_term=mailing

Kojocisko
13-03-2019, 18:21
........ Z jakiego źródła kupujesz i co skłoniło cię do zamiany Precisiona na Latitude ? Ponoć Precisiony są bardziej trwałe, jakie modele miałeś ?

Zwykle kupuję na Allegro od użytkownika "lolakim". Precisiony i Latitude to w trwałości podobna półka, Precisiony zwykle pozycjonuje się jako stacje robocze - są zwykle bardzo wydajne.
Ale niestety najmniejszy Precison to 15 cali, a ja chciałem prawdziwego ultrabooka. Stąd mój Latitude, zresztą trochę wbrew firmowym standardom, bo u mnie Precision jest firmowym standardem.
I zupełnie mi nie jest potrzebna druga karta graficzna, itp.

tandori
13-03-2019, 18:58
Może coś tu znajdziesz https://www.komputronik.pl/promocje/wymiatamy?utm_campaign=perf&utm_medium=ecomm&utm_source=wp&utm_term=mailing

Co do tego linku to brakuje tego modelu z x-kom Lenovo Legion Y530-15 i7/16GB/480+1TB/Win10X GTX1050 tam wydaje mi się najkorzystniejsza oferta, jest duży wybór modeli i możliwość zmiany w pamięci i dysku. 200zł i akcesoria to promocja która dotyczy omawianego modelu i x-kom jest oficjalnym przedstawicielem, wiec mógłbym brać w tym udział. Próbowałem wynegocjować lepszą cenę w x-kom i niestety nic nie osiągnąłem, brak również informacji o zmianie dysku na większy, piszą wymijającą że mogą zastosować kilka z możliwych, ale nie udzielają informacji jakich. Co do Lenovo Premium Care to z tego co piszą w regulaminie to wystarczy wybrać dowolny model Lenovo Legion i zarejestrować się. Na stronie x-kom tego nie widziałem.

Zwykle kupuję na Allegro od użytkownika "lolakim". Precisiony i Latitude to w trwałości podobna półka, Precisiony zwykle pozycjonuje się jako stacje robocze - są zwykle bardzo wydajne.
Ale niestety najmniejszy Precison to 15 cali, a ja chciałem prawdziwego ultrabooka. Stąd mój Latitude, zresztą trochę wbrew firmowym standardom, bo u mnie Precision jest firmowym standardem.
I zupełnie mi nie jest potrzebna druga karta graficzna, itp.

Piszesz o nowych produktach czy używanych ?

Kojocisko
13-03-2019, 23:13
Piszę o nowych produktach z outletu Dell'a. Choć akurat to co napisałem mogłoby dotyczyć także sprzętu używanego.

tandori
13-03-2019, 23:26
OK, dzięki

Jest jakaś różnica pomiędzy Display Port i HDMI 2.0 przy podłączeniu monitora ? Z tego co pamiętam to HDMI nie było polecane, tutaj jest 2.0 to coś zmienia na plus ?

ksh
14-03-2019, 00:07
HDMI 2.0 w pełni zastępuje displayport jeśli gpu wspiera takie rozdzielczości, dawniej hdmi domyślnie źle ustawiało monitor i wrzucało ustawienie jak dla TV ale to już stare czasy.
USB 4 chyba rozwiąże problemy różnych wyjść ale to dopiero w tym roku modele będą miały.

poste
14-03-2019, 00:47
Podstawowa różnica w praktyce jest taka, że monitory graficzne (te bardziej budżetowe i popularne, np. NEC) są prekalibrowane domyślnie i standardowo na złączu DP. Prekalibracja to fajna, wygodna i dość nie droga opcja na posiadanie przyzwoitego monitora graficznego. Oczywiście można zrobić kalibrację na stanowisku pracy na dowolnym łączu, co jednak zwykle jest bardziej kłopotliwe.

tandori
26-03-2019, 13:22
Dzięki koesh

Kupiłem ten model Lenovo:
https://www.x-kom.pl/p/484305-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y530-15-i7-32gb-4801tb-win10x-gtx1050.html

Postanowiłem wybrać opcje z większym dyskiem SSD M.2 480GB i zwiększyłem ilość pamieć do 32GB.
Do końca miesiąca jest promocja gdzie gratis do tego modelu dostaje 200zł, plecak Lenovo Y Gaming Armored Backpack, myszkę Legion RGB M200 Gaming Mouse.
Dodatkowo do końca roku obowiązuje usługa door to door pięć dni na naprawę, albo zwrot gotówki i naprawiony sprzęt.
Przekonały mnie do tego zakupu dobre parametry, wydajny procesor, dwa dyski i sporo ramu oraz duża ilość portów i rozszerzona gwarancja.
Teraz będzie tylko potrzeba dokupienia monitora.

Kojocisko
26-03-2019, 13:47
Kawał sprzętu. Daj znać jak ci się sprawuje.

tandori
26-03-2019, 14:15
Jak na razie to jestem bardzo zadowolony, słychać od czasu do czasu jak uruchamia się na kilka sekund chłodzenie i to jest odgłos porównywalny do wiaterku w plenerze :) Nie jest to jakieś uciążliwe.
Nie instalowałem żadnych programów wiec o pełnej wydajności trudno powiedzieć na dzień dzisiejszy. Chciałem odczekać te kilka dni i dopiero wtedy będę miał jakieś większe możliwości opisu po zainstalowaniu programów. Na dzień dzisiejszy wszystko działa idealnie, żadnych problemow.

ksh
26-03-2019, 15:07
Upewnij się że masz ten większy SSD na PCIe bo to różnie z tymi magikami bywa.

tandori
27-03-2019, 12:06
Upewnij się że masz ten większy SSD na PCIe bo to różnie z tymi magikami bywa.

Dysk to Patriot Scorch M 2
X-kom jak pytałem przed zakupem mówili wymijająco jakie dyski montują, min. AData, Goodram, Crucial, Samsung, jedynie co zaproponowali to do zamówienia mogłem zamieścić dodatkową informacje jeśli np. preferował bym dysk Samsunga bo o takim wspomnieli. Przy odbiorze sprzedawca kompletnie nie potrafił mi odpowiedzieć jaki dysk jest zamontowany i po konsultacji powiedział że jednak Samsungów nie montują. Po sprawdzeniu jakie mam dyski okazuje się to Patiot Scorch M.2 i innej informacji nie widzę. Dysk 480GB, tylko jak sprawdzam w sklepie x-kom takiego dysku nie mają w ofercie. Wszystkie nowe dyski Patriot Scorch M.2 to 128GB, 256GB i 512GB być może mieli jakieś stare zapasy, albo są używane inne modele do montażu jak te w sklepie. Wszystkie nowe modele są na PCIe.

ksh
27-03-2019, 13:32
No to jest ok bo Patriot Scorch to dobre dyski i są na PCIe.

( oznaczenie M.2 nic tu nie wnosi i tego nie powinno się używać żeby nie mieszać bo użytkownika powinno interesować tylko czy jest PCIe czy SATA, nawet NVMe nie jest tu istotne bo przy dysku SATA przecież nie pytamy czy jest AHCI :) )

tandori
27-03-2019, 13:50
No to jest ok bo Patriot Scorch to dobre dyski i są na PCIe.

( oznaczenie M.2 nic tu nie wnosi i tego nie powinno się używać żeby nie mieszać bo użytkownika powinno interesować tylko czy jest PCIe czy SATA, nawet NVMe nie jest tu istotne bo przy dysku SATA przecież nie pytamy czy jest AHCI :) )

Dzięki :)

adalbert
07-04-2019, 07:28
Podpinam się pod wątek z bardzo konkretnym pytaniem:
Czy miał ktoś z Was do czynienia z Dell'em Precision 5530?
Jest to workstation odpowiadajaca designem serii xps 15- mam jednak przekonanie, że być może w tym modelu uda się uniknąć opisanych w tym wątku przypadłości serii xps 15. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym modelem?
Kusi mnie tu matryca UHD - z racji lepszego pokrycia przestrzeni Adobe RGB - niż w przypadku matowych ekranów FHD ... oczywiście na co dzień będzie podpinany skalibrowany monitor - ale do wstępnej oceny zdjęć na sesji - ten ekran (wiem - jest tu tylko błyszczący) podobno świetnie się sprawdza. Piszę podobno - nie miałem go jeszcze przed oczami.
Czy słusznie zakładam, że seria Precision z samego założenia jest bardziej godna uwagi niż XPS?

Jeszcze jedno pytanie - czy firma frog.pl jest Wam znana?
100% pozytywnych komentarzy i wyłącznie outletowy sprzęt w ofercie