Zobacz pełną wersję : Samyang 14 2.8
Tak mnie ciągnie zakup samyang 14 2.8 manuala
Ale widzę jakby 2 rozne modele. Z czerwonym albo zlotym paskiem
Czy ktoś oświeci o co biega ?
Oba to samyang 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC
Czym to się różni optycznie?
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
misiak76
22-02-2019, 09:30
Ogólnie to do puszek nikona ma elektronikę i sterujesz przysłoną z aparatu. Do pozostałych korpusów masz bez elektroniki.
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
No też to będzie do nikona [emoji16]
Ale nadal nie rozumiem czym one się różnią
Jeden ma sterowanie przesłona a drugi nie? To który ma - czerwony?
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
misiak76
22-02-2019, 11:01
Na optycznych ten obiektyw masz dobrze opisany i przetestowany.
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Rafaello666
21-03-2019, 09:21
Ja kupiłem z czerwonym paskiem, ale nie był to jakiś świadomy wybór. Nie zwróciłem wcześniej uwagi, na różne wersje. Obiektyw niezły i wart swojej ceny. Za używkę dałem 600 zł. Jeśli chodzi o wady, to obiektyw lubi się w środku poluzować, o skutkuje rozregulowaniem skali ostrości na pierścieniu. Na szczęście, usterka do usunięcia za niewielkie pieniądze. Serwis w Krakowie zrobił mi to bodajże za 150 zł z przesyłką. Nie do końca podoba mi się też sposób rozproszenia światła. Jakieś latarnie itp, wychodzą lekko "rozlazłe" i to nawet na przymkniętej przysłonie. Zalety - ostry w centrum, szeroki,lekki, tani.
marcin255
29-03-2019, 09:34
Czy jest taki obiektyw Samyang AE 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC Aspherical ? Bo z tego co wyczytałem był Samyang AE 14 mm f/2.8 ED AS IF MC Aspherical a teraz jest Samyang AE 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC
Tych Samyangów to w ogóle trochę jest:
https://www.optyczne.pl/920-Samyang_14_mm_f_2.8_ED_AS_IF_UMC-specyfikacja_obiektywu.html
https://www.optyczne.pl/885-Samyang_14_mm_f_2.8_IF_ED_MC_Aspherical-specyfikacja_obiektywu.html
https://www.optyczne.pl/960-Samyang_AE_14_mm_f_2.8_ED_AS_IF_UMC-specyfikacja_obiektywu.html
Do tego wersje z AF, filmowe i na bezlustra...
Pitermaster
12-04-2019, 13:00
Jestem ciekaw tej nowej wersji a AF. Uzywal ktos? Jakirs ciekawe wnioski?
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
marcin255
12-04-2019, 16:38
kupiłem bez af , obrazek rewelacja , af można potwierdzić w podglądzie jakby co
Pitermaster
12-04-2019, 16:50
23471
chodzi mi dokładnie o ten model - mignęła mi opinia, że jest to bardzo udany obiektyw i pytanie czy ktoś miał przyjemność testować
Rafaello666
15-04-2019, 08:41
23471
chodzi mi dokładnie o ten model - mignęła mi opinia, że jest to bardzo udany obiektyw i pytanie czy ktoś miał przyjemność testować
Miałem okazję poznać tylko opinię kolegi, który używał wersji do Canona. Bardzo sobie chwalił. Ponoć świetnie sobie radził pod światło. Miałem go w rękach przez chwilę i co mi się nie podobało, to bardzo mały opór pierścienia do manualnego ostrzenia. Obiektyw nowy praktycznie, a pierścień luźny. Pochwały zbierał od doświadczonego fotografa więc myślę, że poparte faktami :)
majeranek
03-08-2019, 13:22
Tak mnie ciągnie zakup samyang 14 2.8 manuala
Ale widzę jakby 2 rozne modele. Z czerwonym albo zlotym paskiem
Czy ktoś oświeci o co biega ?
Oba to samyang 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC
Czym to się różni optycznie?
Też zacząłem się interesować tematem, ale nigdzie nic na ten temat nie mogą znaleźć. Jedynie co mogę wywnioskować to ten model z czerwonym paskiem jest nowszy. Chyba :) Bo kurcze zarówno ten z czerwonym jak i ze złotym paskiem sprzedawane są jako nowe. Spróbuje jeszcze pogrzebać :)
majeranek
03-08-2019, 14:31
28640
Są dwie wersje tego obiektywu z identycznymi oznaczeniami, jednak na gołe oko no to nie są to te same obiektywy. Może ktoś w temacie podpowiedzieć coś?
Pozdrawiam
marcin255
03-08-2019, 15:07
Na stronie jest tylko jeden najnowszy model , sprzedawcy sami nie wiedzą co sprzedają , starszy " asferical " piszą też w opisie nowego i odwrotnie
28641
Rafaello666
02-06-2020, 09:26
Pozwolę sobie odświeżyć wątek Samyanga. Czy ktoś z Forumowiczów używa może wersji pod Nikona z AF? Mowa oczywiście o 14 mm f2.8. Ciekaw jestem opinii i porównania z wcześniejszym modelem manualnym.
Dotarł właśnie do mnie ten obiektyw, kupiony w necie. MF, ten z czerwonym paskiem. Ma spory luz na korpusie, tak z pół mm. Jeśli docisnę obiektyw do body i ustawię ostrość, a następnie skieruję w dół (ok. 45 stopni) to cały układ optyczny wyjeżdża rozogniskowując obiektyw. To pewnie nie jest normalne, prawda?
misiak76
17-09-2021, 18:03
Zdecydowanie nie jest normalne.
Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka
Ok, dzięki za potwierdzenie :)
ck_dezerter
18-09-2021, 17:48
Ten Samyang jest chyba dość łatwy do naprawy/kalibracji. Może coś się obluzowało w pierścieniu ostrzenia i wystarczy zsunąć gumę i dokręcić? Nie wiem, co tam konkretnie mogło paść, ale w ten sposób da się np. ustawić pierścień ostrości, jak jest "rozjechany" (nawet ja potrafiłem to zrobić a jestem antytalentem do majsterkowania...).
pozdrowienia!
sprzedawcy sami nie wiedzą co sprzedają ,
jest niemal regułą, że do pozycji canonowskich są nikonwskie zdjęcia
- - - - kolejny post - - - - - -
Jak reagujecie na dystorsję tego szkła (manual - jeśli AF ma inną optykę???) ?
Myślę o użyciu 14ki na pełnej klatce, więc trochę się martwię.
W naturze pewnie sie to jakoś schowa, ale w architekturze ???
misiak76
28-01-2022, 01:03
Mi wystarcza profil w LR. Czasem jakieś delikatne korekty robię ale w zależności jaką odchyłke mam od poziomu.
Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka
Dwa pytania:
1. Dopiero wersja mk2 ma oficjalne wsparcie dla połówkowych przysłon, a w starszych da się ustawić połówki, które by się jako tako chwilę otrzymały?
Pytam bardziej o 85mm, ale wątek śpi. Na szerokim połówki przysłon nie maja dla mnie znaczenia.
2. Wracamy do 14mm. osłona przeciwsłoneczna da się obrócić?
Bym sobie kupił "dwusystemowego" nikonowsko-canonowskiego, ale mój adapter obraca obiektyw o 30-40 stopni.
1. W wersji pod Nikona (AE) sterujesz jej wartością z body. Więc masz taki skok otworu przysłony na jaki pozwala korpus.
2. Osłona jest zamocowana na stałe, nie da się jej ruszyć w żaden sposób, paradoksalnie daje najlepszy chwyt do wypięcia obiektywu z korpusu aparatu/FTZ :)