PDA

Zobacz pełną wersję : Korekcja swiatla zastanego wplywa na flash w D200

Adak
19-06-2007, 12:40
Zauwazylem, ze korekcja swiatla zastanego wplywa bezposrednio na korekte flasha.
Jest to dla mnie cokolwiek dziwne, ale tak to dziala.

Tez tak macie?
Robilem wczoraj zdjecia, a zostala mi korekcja na -1 zastanego i oczywiscie flash na +2/3 zachowywal sie tak jak na -1/3... Ech...

bachol
19-06-2007, 14:20
kolego. załącz tryb M. i niech Twoje oko będzie jak automat:)

W D200 można ustawić czego (przesłona, czas, błysk) aparat ma użyć do korekty ekspozycji. w instrukcji jest wszystko opisane:)

.....i tak najlepiej jest pstrykać na M ja Manual:p

Adak
19-06-2007, 19:41
kolego. załącz tryb M. i niech Twoje oko będzie jak automat:)

Kolego, robie w trybie M, zabawa polega na tym, ze widocznie tak mam ustawiona puszke ze i tu korekcja na minus wplywa wlasnie na flash.

W D200 można ustawić czego (przesłona, czas, błysk) aparat ma użyć do korekty ekspozycji. w instrukcji jest wszystko opisane:)

Ech, i znowu musze czegos w CF'ach sukac ;-)

No nic, dam znac jak ustawie.

bachol
20-06-2007, 08:36
nie wiem czy wiesz ale są 2 różne EV:
1. EV ekspozycji
2. EV flasha (siły błysku)

Kolego, robie w trybie M, zabawa polega na tym, ze widocznie tak mam ustawiona puszke ze i tu korekcja na minus wplywa wlasnie na flash.
tak więc:

BZDURA!

Adak
20-06-2007, 09:44
nie wiem czy wiesz ale są 2 różne EV:
1. EV ekspozycji
2. EV flasha (siły błysku)

Ale czytales co napisalem? Albo choc temat watku?

tak więc:

BZDURA!

Bzdura ze korekcja zastanego w puszce bezposrednio wplywa na flash? Mam Ci sample pokazac?
Geee, chyba jestesmy na tyle duzi, ze nie musimy sobie nic udowadniac, czasem wystarczy powiedziec.

Na razie nie mialem czasu zeby poszukac czego dotyczy ustawienie korekcji, ale jade wlasnie na zdjecia - jak sie beda opozniac to pokombinuje.

bachol
20-06-2007, 10:09
przepraszam zdenerwowałem się:/ ale wiem że mam rację. i czytać potrafię. Tobie polecam instrukcję obsługi i praktykę...
bo ta puszka dosyć wymagająca jest.... ale tylko na początku:D

mkwiek
20-06-2007, 11:15
Bzdura ze korekcja zastanego w puszce bezposrednio wplywa na flash?
ale się kłócicie :)
nie wiem jak w D200 ale w moim 30D korekcja ekspozycji NIE WPŁYWA na korekcję flasha :)

slav1973
20-06-2007, 11:44
Tradycją Nikona jest, że 'normalna' korekcja ekspozycji wpływa zarówno na światło zastane jak i błyskowe. Dla siły błysku wprowadzona korekcja flash'a sumuje się zawsze z korekcja 'normalną'.

Ułatwia to manipulowanie całkowitym poziomem naświetlania całej klatki (powiedziałbym, że to coś w rodzaju ręcznego bracketingu) natomiast utrudnia trochę życie, kiedy chcemy zmienić poziom światła zastanego a poziom błysku zostawić np. na poziomie zerowym.

Wtedy są dwa wyjścia: 1. albo przechodzimy na tryb manualny i dobieramy parametry tak, aby osiągnąć zamierzony efekt ze światłem zastanym, bez konieczności wprowadzania 'normalnej' korekcji, dzięki czemu poziom błysku pozostaje niezmiennie na 0EV; 2. albo najpierw wprowadzamy 'normalną' korekcję o okreslonej wartości, a nastepnie korekcje flasha o podobnej wartości tylko w drugą stronę, np. korekcja główna ('normalna') -1 1/3EV, korekcja flasha + 1 1/3EV (w efekcie mamy światło zastane na poziomie -1 1/3EV oraz flash na poziomie 0EV ).

'Problem' ten jest zazwyczaj omawiany w instrukcjach do lamp błyskowych; w instrukcjach do aparatów jest często pomijany.

pzdr

PS. Zresztą ,o ile się dobrze orientuję, w Pentax'ach jest podobnie. U Canon'a lustrzanki cyfrowe mają korekcję ekpozycji oddzieloną od korekcji flasha - w modelach analogowych bywało z tym różnie.

bachol
20-06-2007, 12:07
ale namieszałeś:D

ja wiem z praktyki że w trybie M ustawiam naświetlenie z -0,7ev a flasha na -1,7ev i pstrykam portrety pod słońce:) i nic mi automat nie miesza.
wartości oczywiście orientacyjne i wypada zrobić kilka próbek.

zawsze pracuje na nefach i zawsze (nawet w automacie) korektę mam ustawioną na -0,3 ev. nie pytajcie skąd taki pomysł bo wątek się rozjedzie...:D

slav1973
20-06-2007, 13:03
Jeśli w trybie M regulujesz poziom naświetlania światłem zastanym przyciskiem +/- to wprowadzona korekcja wpływa na siłę błysku - jesli poziom nasiwetlania ustawiasz czasem migawki i przysłoną to siła błysku pozotaje na 0EV (chyba, że wprowadzisz samodzielnie korekcję siły błysku).

Zrób trzy zdjęcia z róznym poziomem korekcji wprowadzanym przy użyciu przycisku +/-, np. -2EV, 0EV, +2EV i zobacz, co Ci wyjdzie. Najlepiej nie na zewnątrz, kiedy jest jasno (lepiej w jakimś pomieszczeniu), bo wtedy aparat pracuje w trybie fill-in (TTL-BL) i wprowadza automatycznie własne korekty siły błysku zależnie od zaistniałej sytuacji zdjęciowej, chyba, że przełączysz pomiar światła zastanego na 'spot' - wtedy aparat wyłączy wprowadzanie własnych korekcji i będzie pracował w trybie Standard TTL.

Zanając specyfikę korekcji ekspozycji w Nikonach, jest to jedna z pierwszych rzeczy jakie sprawdzam po zakupie danego modelu aparatu. Jak na razie zawsze było tak samo.

Informacja na ten temat jest w instruckji do SB-800 na stronie 54, a w instrukcji do SB-600 na stronie 42 - tabelka i opis pt. Making exposure compensation for both the main subject and background/Kompensacja ekspozycji dla głównego obiektu i dla tła".

Poza tym na swojej stronie Davie Black (http://www.daveblackphotography.com/) opisując sposób mieszania światła błyskowego ze światłem zastanym często wspomina o tej specyfice działania korekcji w Nikonach.

pzdr

mkwiek
20-06-2007, 14:29
Tradycją Nikona jest, że 'normalna' korekcja ekspozycji wpływa zarówno na światło zastane jak i błyskowe. Dla siły błysku wprowadzona korekcja flash'a sumuje się zawsze z korekcja 'normalną'.
Zresztą ,o ile się dobrze orientuję, w Pentax'ach jest podobnie. U Canon'a lustrzanki cyfrowe mają korekcję ekpozycji oddzieloną od korekcji flasha - w modelach analogowych bywało z tym różnie.
a to nie wiedziałem, że nikon takie cuś ma :) dobrze wiedzieć :)

Adak
20-06-2007, 17:08

Bardzo dziekuje slav1973 - po prostu rzeczowo wyjasniles jak to wyglada.

Przyznam, ze troche to malo wygodne, aczkolwiek takie dziwne korekcje w puszce zostaja mi czasem po jakichs rzeczach, przypinam szybko flash, zmieniam na M i... i takie cos ;-)

eclipse
20-06-2007, 18:15
no ale sluchaj, jesli zmieniasz na M to nie ma czegos takiego jak kompensacja ekspozycji! to dziala tylko w trybach w ktorych aparat sam ustawia sobie parametry i chcesz je zmodyfikowac...w M "kompensacja" polega tylko i wylacznie na ustawieniu z gory przez ciebie innych parametrow, bardz to sugerujac sie trabinka badz zewnetrznym swiatlomierzem... z tego trzeba zdac sobie sprawe na samym poczatku :)

Adak
20-06-2007, 20:46
no ale sluchaj, jesli zmieniasz na M to nie ma czegos takiego jak kompensacja ekspozycji! to dziala tylko w trybach w ktorych aparat sam ustawia sobie parametry i chcesz je zmodyfikowac...w M "kompensacja" polega tylko i wylacznie na ustawieniu z gory przez ciebie innych parametrow, bardz to sugerujac sie trabinka badz zewnetrznym swiatlomierzem... z tego trzeba zdac sobie sprawe na samym poczatku :)

Czemu? Byly analogowe puszki, ktore kompensacje ekspozycji na Manualu utozsamialy z przesunieciem drabinki.

Zreszta, kiedys pewnien Nikonowiec kupujac odemnie D100 jojczyl, ze w analogu taki myk mu dziala, a w D100 nie ;-)

JK
20-06-2007, 20:54
A w D200 ci nie działa?

slav1973
20-06-2007, 22:27
Jest dokładnie tak, jak napisał Adak: W D200 w manualu korekcja skutkuje zmianą wartości punktu zerowego na drabince.

A swoją drogą to zdziwiłem się, że w D100 to tak nie działa. Myślałem, że wszystkie dwukółkowe Nikony mają podobnie. Widać nie.

Adak
20-06-2007, 23:31
A gdzie napisalem ze nie dziala?
Jak widac dziala bo w manualu flash niedoswietla, przy korekcji na puszce.

Z D100 to tylko opowiastka, a teraz nie mam pod reka zeby sprawdzic. Jemu nie dzialalo :>

Smurf
21-06-2007, 21:16
Gdy aparat jest ustawiony w tryb manualny, a lampa w TTL, to automatyka naświetlania normalnie działa - aparat stara sie prawidlowo naświetlić kadr regulując blysk lampy, działa również korekcja ekspozycji oraz korekcji sily błysku.
Tak na marginesie z samej nazwy "korekcja ekspozycji" wynika, że powinna ona dotyczyc zarówno światła zastanego jak i błyskowego - jest to najzwyklejsze niedoświetlanie lub przeswietlanie kadru. Korekcja sily blysku za to nie powinna wplywac na ogólne naswietlenie kadru (oczywiście w rozsądnych granicach), lecz na proporcje światla zastanego i blyskowego.

gregoire7
26-06-2007, 12:33
Jest dokładnie tak, jak napisał Adak: W D200 w manualu korekcja skutkuje zmianą wartości punktu zerowego na drabince.

A swoją drogą to zdziwiłem się, że w D100 to tak nie działa. Myślałem, że wszystkie dwukółkowe Nikony mają podobnie. Widać nie.

W D100 działa w ten sam sposób