Zobacz pełną wersję : Jaka szybkosc kart w D100?
Jaka maksymalna szybkosc kart obsluguje D100? Zastanawialem sie nad zakupem Sandisca Extreme III x133 ale mam watpliwosci czy ta szybkosc bedzie w ogole wykorzystywana. Pozdrawiam
nie będzie przez body. Ale kartę i tak możesz taką kupić. Przy zrzucaniu plików z zewnętrznego czytnika CF na dysk będzie szybciej. Przyda się też do kolejnego body. I może się załapiesz na kod aktywacyjny do C1 LE.
dnawrocki
19-06-2007, 18:55
A tak przy okazji... mam pytanie.(Co prawda nie związane z d100 ale z d200) Chciałbym się zapytać jaką szybkość kard ten sprzęt obsługuje. Czy extreme III będzie dobże z nim współpracowała?(A propos, oczekuje na przyjście d200 najpóźniej w ten piątek).
Pozdr.Dnawrocki
będzie dobrze grało.
tak naprawde to ważne dla tych co robią zdjęcia bardzo długimi seriami - na tyle długimi, że zapełnią bufor.
podawane prędkości są ciężkie do sprawdzenia. Inna jest szybkość przekopiowania dużej ilości małej plików, a inna kilku wielkich plików (mimo, że zajmują one tyle samo GB). Czyli zapis na nef, a zapis na najmniejszym i najbardziej skompresowanym jpg da różnice. Są one jednak niewielkie i ja sobie tym głowy nie zawracam.
nie będzie przez body. Ale kartę i tak możesz taką kupić. Przy zrzucaniu plików z zewnętrznego czytnika CF na dysk będzie szybciej. Przyda się też do kolejnego body. I może się załapiesz na kod aktywacyjny do C1 LE.
Do nowego body sie jak narazie nie przymierzam i pewnie nie zmienie go szybko, a roznica w cenie to ok 60zl wiec raczej sie jednak zdecyduje na wolniejsza opcje. Tym bardziej, ze przy zgrywaniu z karty na dysk w sumie nie potrzebuje super szybkosci. Dzieki za odpowiedz :)
krzysztof jot
26-06-2007, 00:56
Do nowego body sie jak narazie nie przymierzam i pewnie nie zmienie go szybko, a roznica w cenie to ok 60zl ...
wiesz co, D100 to czasy Lexara X4 wiec kazda karta bedzie z nim jak rakieta, inwestowanie w przyszłosc tez nie ma sensu - bo jak stwierdzam na własnym organiźmie - inwestycja w karty to najgorsza inwestycja z mozliwych, kupuje sie 2GB za 250 zł a za kilka miesiecy tyle płacisz za 4GB, ale zwróc uwage na inny aspekt - sprawdz czy D100 obsluguje duze karty, bo jak go mialem trzy/dwa lata temu to karty były 256 - 512 MB to juz wypas :) wiec moze sie okazac ze oprogramowanie nie bedzie widziało karty 1 - 2 GB. Tak było np. z nikonowskim Collwalkerem (a to produkt zrobiony później niz D100) i dopiero zmiana firmware pozwoliła obsługiwac w nim karty 1Gb i wieksze...
słuszna uwaga. O prędkości pomyślałem, a o pojemnościach nie (bo spirit o nie nie pytał)
fakt, karty szybko tanieją.
Gdzieś kiedyś czytałem że dla D100 2GB to maksimum. Używam samych 2gb i nie ma żadnych problemów. A wyżej może być róznie.
gregoire7
26-06-2007, 12:03
4 GB też będzie działała, ale korpus oprócz tego że dłużej zapisuje to także gotowość do robienia zdjęć od momentu włożenia karty następuje po kilkunastu sekundach(czasy te są zależne też od tego czy karta była formatowana w korpusie czy w ewentualnym czytniku)