Zobacz pełną wersję : Exit
https://wpkx.pl/L1015902C%20Exit%20320.jpg (https://wpkx.pl/L1015902C%20Exit.jpg)
Adam Majchrzak
18-02-2019, 20:43
Dość depresyjne a jednak pozostawiające sporo miejsca.
...pewnie dlatego wracam tu po raz kolejny i wracam, i coraz bardziej wciągają mnie te skrajne emocje.
Ulotność chwili...
Kapitalne!
Dość depresyjne
Ja tego tak nie odbieram, ostatecznie człowiek z ciemnego idzie w jasne, przy czym owe jasne nie kojarzy się ze światłem w tunelu.
To jest fajne. I fajnie, ze jest czarno biale
Dziękuję. Oryginał nie wyglądał zachęcająco i pewnie dlatego przeleżał 6 lat nietykany.
krzysztofz24
19-02-2019, 23:47
Ja tego tak nie odbieram, ostatecznie człowiek z ciemnego idzie w jasne, przy czym owe jasne nie kojarzy się ze światłem w tunelu.
Ja tez nie odbieram depresyjnie, ale wlasnie mam skojarzenia ze swiatlem w tunelu;-). Starosc, nostalgia, odejscie, swiatlo.
Nastrojowe to zdjecie.
Adam Majchrzak
20-02-2019, 01:28
Fajnie, że każdy "czyta" po swojemu.
...ale skupiłeś się na fragmencie. ;)
Dla mnie to bardziej wyjście z ukrycia, z czegoś co jest bezpieczne, porzucenie.
...i przekomarzając się z tytułem mogłbym powiedzieć: all this, is more about confession...
Jakkolwiek, złe czy dobre emocje odbiorcy nie równoważą się z tym, że obraz jest do kitu, przeciwnie, tutaj jest wszystko dobre, tutaj jest wszystko na miejscu.
Fota bardzo ładna.
To co jest nietypowe to niezachowana koordynacja diagonalna. W pierwszej chwili drażni ale przyjmuję, że celowe. Chwilka zastanowienia i można zdeszyfrować co się stało. Odbieram to tak - model szedł i coś przykuło jego uwagę - zatrzymał się dość nagle w pół kroku (ręka przejęła w takiej sytuacji część pędu). Co to jest nie zostało dopowiedziane. Coś interesującego lub nawet troszkę niepokojącego się zdarzyło...Dla mnie to opowieść o tym czego nie ma.
Na płaszczyźnie wizualnej mamy partię cieni i świateł bez średnich tonów co jest klasyczne dla metod tonorozdzielczych (np Persona). Zresztą od razu miałem wrażenie czegoś sprzed 100 lat (to nie jest zarzut, wprost przeciwnie). Takie podejście owocuje interesującymi tonalnie obrazami. Pogłębia to oczywiście nieostrość (mniejsza lub większa) także charakterystyczna dla "malarskiego" nurtu fotografii z początku XX w.
Pozdro
Wiesiek
Wiesław...
Dziękuję, ale dodajesz takie warstwy interpretacji, o których nigdy bym nie pomyślał. Czyli bulwersują, bo graniczą z nadinterpretacją. A przynajmniej takie jest pierwsze wrażenie.
Ruch - nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego jak zdefiniowana koordynacja diagonalna. Drażni Cię jej zachwianie, ale przyjmujesz, że to celowe. Otóż nie. To jest jedno jedyne, niepozowane zdjęcie. Spacer ze znajomymi. Tak wyszło, bez żadnego zastanawiania z mojej, czy modela strony. Czysty przypadek. Owszem, dla mnie też wygląda osobliwie i dlatego mi się podoba.
BW - oryginał jest nieciekawy, więc, gdy już zauważyłem to zdjęcie po prawie 6 latach i uznałem - gest, kompozycja - że warto coś z nim zrobić - zacząłem się bawić suwakami, aż uznałem, że ujdzie.
Nieostrość - dla mnie oczywista przy mojej manierze/zasadzie nieprzymykania, w tym przypadku F1.0.
I teraz pytanie - czy na pewno autor o swoim obrazie wie więcej niż odbiorca?
wiedzą różne rzeczy, bo każdy z odbiorców filtruje przez swój filtr - wiedzy, znajomości kontekstów, wrażliwości itd.
Wiesław...
Dziękuję, ale dodajesz takie warstwy interpretacji, o których nigdy bym nie pomyślał. Czyli bulwersują, bo graniczą z nadinterpretacją. A przynajmniej takie jest pierwsze wrażenie.
Ruch - nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego jak zdefiniowana koordynacja diagonalna. Drażni Cię jej zachwianie, ale przyjmujesz, że to celowe. Otóż nie. To jest jedno jedyne, niepozowane zdjęcie. Spacer ze znajomymi. Tak wyszło, bez żadnego zastanawiania z mojej, czy modela strony. Czysty przypadek. Owszem, dla mnie też wygląda osobliwie i dlatego mi się podoba.
BW - oryginał jest nieciekawy, więc, gdy już zauważyłem to zdjęcie po prawie 6 latach i uznałem - gest, kompozycja - że warto coś z nim zrobić - zacząłem się bawić suwakami, aż uznałem, że ujdzie.
Nieostrość - dla mnie oczywista przy mojej manierze/zasadzie nieprzymykania, w tym przypadku F1.0.
To nie tak - sam zauważyłeś, że jest coś dziwnego w pozie (ruchu) i ta konstatacja przeważnie wystarczy. Ja rozebrałem to tylko na drobne (czyli co jest nie tak i z czego to wynika). A także jak do tego mogło dojść. Na poziomie zawodowej fotografii warto mieć świadomość różnych spraw w tym i ruchu. Bo niekoniecznie trzeba opierać się na przypadku. Ale nie jest to warunek konieczny a tym bardziej wystarczający. Statystycznie biorąc intuicja zazwyczaj ludziom wystarcza. Należę do tego małego procenta co zadaje sobie pytanie "Jak działa jamniczek".
Czasem to męczące jest (dla mnie).
Pozdro
Wiesiek
jurkarol
21-02-2019, 19:04
Przyciąga. Ot po prostu, światło, cień, sylwetka.
Czy brak koordynacji diagonalnej? Czy lewa ręka osoby powinna być bardziej do tyłu wyrzucona w marszu? Może to chwila kiedy się to działo, może i się na moment model zatrzymał, ot minął cos pod nogami?
Może to teraz intryguje ale może to całkiem naturalna poza przejściowa uchwycona w ułamku sekundy.
Taka analiza jak wydlubywanie intencji poety z linijki wiersza :)
Przyciąga. Ot po prostu, światło, cień, sylwetka.
A jeszcze prościej kliknąć lajka i po sprawie. To bardzo prosta, wręcz powierzchowna, analiza. Tyle można oczekiwać po nie wyrobionym widzu. Ale ponieważ to forum fotograficzne to może być chyba miejsce na coś więcej? Pytanie i próba odpowiedzi dlaczego ten obraz działa???
Taka analiza jak wydlubywanie intencji poety z linijki wiersza :)
Zdziwiłbyś się na jakim poziomie przeprowadzana może być analiza obrazu. Polecam lekturę Hockneya, Arnheima czy Strzemińskiego. A choćby Rzepińskiej.
Pozdro
Wiesiek
Niezachowana koordynacja diagonalna. Metody tonorozdzielcze. Przepiękne. Jakby ktoś się nabijał nie napisałby tego lepiej ;)
Zdjęcie jak zdjęcie. Komentarze natomiast zdecydowanie przypominają mi sytuację z gościem, który szukał treblinek do kombajnu.
wiedzą różne rzeczy, bo każdy z odbiorców filtruje przez swój filtr - wiedzy, znajomości kontekstów, wrażliwości itd.
U niektórych drażliwości...
Tytuł jednak mnie nie leży, bardziej nośny byłby Coming Out.
"Wyjście z cienia" ;)
Ciekawe kto wie do czego to referencja.
Też bym chciał z Van Gogiem wyjść na spacer .
Zajefajna konwersja!
jurkarol
23-02-2019, 04:17
Zajefajna konwersja!
Możesz wyjaśnić, co chciałeś powiedzieć? czy to, co piszesz, aby na pewno jest tym co chciałeś wyrazić?
Zdjęcie jak zdjęcie. Komentarze natomiast zdecydowanie przypominają mi sytuację z gościem, który szukał treblinek do kombajnu.
Masz nieco racji...
Nośnika dryblinek szukał gwoli ścisłości. :)
jurkarol
23-02-2019, 04:22
A jeszcze prościej kliknąć lajka i po sprawie. To bardzo prosta, wręcz powierzchowna, analiza. Tyle można oczekiwać po nie wyrobionym widzu. Ale ponieważ to forum fotograficzne to może być chyba miejsce na coś więcej? Pytanie i próba odpowiedzi dlaczego ten obraz działa???
Zdziwiłbyś się na jakim poziomie przeprowadzana może być analiza obrazu. Polecam lekturę Hockneya, Arnheima czy Strzemińskiego. A choćby Rzepińskiej.
Pozdro
Wiesiek
Toś mi Pan przysolił. Racja, dałem lajka.
Ale słusznie, należało się zastanowić, dlaczego ten obraz działa. Przeżyć go intelektualnie.
Masz nieco racji...
Nośnika dryblinek szukał gwoli ścisłości. :)
Treblinek szukał, do kombajnu. Kurka wodna. Żeby jednak dyskutować w tym wątku dalej należałoby założyć czarny golf, zapuścić długie włosy i brodę oraz zapalić fajkę. Inaczej nie przystoi.
jurkarol
25-02-2019, 16:58
Treblinek szukał, do kombajnu. Kurka wodna. Żeby jednak dyskutować w tym wątku dalej należałoby założyć czarny golf, zapuścić długie włosy i brodę oraz zapalić fajkę. Inaczej nie przystoi.
Wiem że do kombajnu, ale masz rację, faktycznie treblinek. Pamiętałem ale źle :)