PDA

Zobacz pełną wersję : Czas kolejnych decyzji. Problem w wyborze.

zaparatka
15-02-2019, 19:59
Witajcie,
jakiś czas temu pokusiłam się o kupno S 18-35/1.8. Super piękny obiektyw, widziałam jak działa i zachwycił mnie obraz, jednak podpięty pod starego Nikona D7000 - nie daje rady.
W salonie dodatkowo dowiedziałam się o znacznym BF, jednak należącym do korpusu. Wyszłam jednak z obiektywem i chciałam dać mu szansę. Zależało mi na fotografowaniu imprez muzycznych, koncertów oraz oczywiście ludzi na nich.
Nic z tego. Największe ISO w D7000 i przesłona 2.0, czas nie pozwoliły mi zrobić ani jednego dobrego ujęcia przy światłach neonów, instalacji świetlnych, itp.
Szkoda mi pieniędzy, czasu i przede wszystkim braku wykorzystania (!) obiektywu, a także energii, bo b. mi zależy na szkoleniu się i ciągłym robieniu zdjęć. Więc podjęłam decyzję o sprzedaży D7000 i kupnie innej puszki.
Ślę do Was teraz pytanie - CO? Co kupić, co robić, co da mi satysfakcję i wykorzysta w pełni Sigmę? Czy od razu pełna klatka? Niestety mój budżet jest dosyć niski i celowałbym w sprzęt do 5000 tys. (i to max).

cybulski
15-02-2019, 20:03
Odnośnie tego co ma dać satysfakcję to zdania mogą być podzielone. Nie wiem, moja żona ma satysfakcję gdy kupi nowe buciki.

madebyzosiek
15-02-2019, 20:25
Sigma 18-35 1.8 jest na APS-C, więc jeżeli chcesz FX to on musiałby pójść też do sprzedaży. Co kupić? 5k zł na aparat to dużo, możesz nawet D500 znaleźć, ale raczej D7000 na iso 1000-1600 z Sigmą na 1.8 spokojnie powinien dać radę na koncertach. Oczywiście D7200/7500/500 będzie spokojnie użyteczny aż do 3200-8000, tylko problem raczej nie leży w tym.
Jeżeli jednak FX, to Sigma za 2-2,5k zł pójdzie, więc ok 7 masz na zakupy. To dużo i mało... Używane D610 z Tamronem 24-70 lub Sigmą 24-35 spokojnie w tym budżecie i obrazek idzie poziom do góry :)

black70
15-02-2019, 20:32
Przede wszystkim należy skalibrować aparat do wzorca. Potem obiektyw do aparatu. Jeśli po tym zabiegu będzie coś nie tak, to należy popracować nad swoim warsztatem, ponieważ kupno nowego sprzętu w tym przypadku niczego nie zmieni.

RigorMortis
15-02-2019, 20:48
Witajcie,
jakiś czas temu pokusiłam się o kupno S 18-35/1.8. Super piękny obiektyw, widziałam jak działa i zachwycił mnie obraz, jednak podpięty pod starego Nikona D7000 - nie daje rady.
W salonie dodatkowo dowiedziałam się o znacznym BF, jednak należącym do korpusu. Wyszłam jednak z obiektywem i chciałam dać mu szansę. Zależało mi na fotografowaniu imprez muzycznych, koncertów oraz oczywiście ludzi na nich.
Nic z tego. Największe ISO w D7000 i przesłona 2.0, czas nie pozwoliły mi zrobić ani jednego dobrego ujęcia przy światłach neonów, instalacji świetlnych, itp.
Szkoda mi pieniędzy, czasu i przede wszystkim braku wykorzystania (!) obiektywu, a także energii, bo b. mi zależy na szkoleniu się i ciągłym robieniu zdjęć. Więc podjęłam decyzję o sprzedaży D7000 i kupnie innej puszki.
Ślę do Was teraz pytanie - CO? Co kupić, co robić, co da mi satysfakcję i wykorzysta w pełni Sigmę? Czy od razu pełna klatka? Niestety mój budżet jest dosyć niski i celowałbym w sprzęt do 5000 tys. (i to max).Co masz na myśli pisząc największe ISO, wydaje mi się że tu jest problem. Wyślij jakieś przykładowe fotki z exifem.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

cybulski
15-02-2019, 21:02
No i tu teraz będą mądre rady bo kupiła sigmę...
Rada jest taka, skoro rada z bucikami zła, sprzedaj tą sigmę, kup normalnego zooma i przez rok ucz się kompozycji i podstaw. Jak już będą podstawy to za rok może będziesz gotowa zadać pytanie na które da się sensownie odpowiedzieć, bo tu nie chodzi o sprzęt....

Paw-Bor
15-02-2019, 21:37
Przede wszystkim należy skalibrować aparat do wzorca. Potem obiektyw do aparatu

Święta racja.
Ostatnio oddałem Nikosia do serwisu żeby skalibrować do wzorca. Co się okazało? Że po tym zabiegu moja S50-100 ostrzy idealnie i to beż żadnej kalibracji. Byłem troszkę zdziwiony jak zadzwonili z serwisu Sigmy i oznajmili, że szkło nie wymaga żadnej korekty[emoji16][emoji16]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

TOP67
15-02-2019, 21:45
Do Sigmy można za grosze kupić dock i skalibrować pod korpus.
Zmiana body na nawet najnowszy DX nie da zysku większego niż 1 EV (a raczej mniej). https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D500-versus-Nikon-D7000___1061_680

Pokaż te zdjęcia i napisz co Ci się w nich nie podoba

Myszowor
15-02-2019, 23:41
Rada 1 - kup D7500 najlepsze dx na niskich iso
Rada 2 - kalibracja usb dockiem do tego D7500 lub wysyłka do Sigmy Aparatu i Obiektywu.
Rada 3 - nie przekraczaj ISO 3200-6400 jeśli nie musisz
Rada 4 - rób fotki w RAW i obróbkę (odszumianie itd.)
Ładne fotki murowane, pozdrawiam.

Miodek2
17-02-2019, 14:47
enty uzytkownik ktory mota się z ff/bf ale dalej mi wmawiajce ze herezje głoszę. Nie chcesz ff/bf kup bezlusterkowca i jasna stałkę. Proste. Po przejściu na bezlustra ani razu nie spotkałem się z ff/bf a w lustrze niemal z każdym szkłem.

madebyzosiek
17-02-2019, 16:08
enty uzytkownik ktory mota się z ff/bf ale dalej mi wmawiajce ze herezje głoszę. Nie chcesz ff/bf kup bezlusterkowca i jasna stałkę. Proste. Po przejściu na bezlustra ani razu nie spotkałem się z ff/bf a w lustrze niemal z każdym szkłem.Do znudzenia nudny jesteś, co jakiś czas się uaktywniasz tylko po to, żeby sobie popisać o genialnym bezlusterze wolnym od BF/FF, ale zapominasz że dla wielu może się okazać, że tych innych wad bezlustra jest sporo, a problem BF/FF jest łatwy do wyeliminowania... Nie znudziło Ci się jeszcze? ;)

PiKa
17-02-2019, 17:17
Jakie są te wady bezluster?

ksh
17-02-2019, 17:18
Jakie są te wady bezluster?
Chyba najważniejsza to brak lustra i wszystko co z tym jest związane.

madebyzosiek
17-02-2019, 17:20
Jakie są te wady bezluster?Dla mnie? Ergonomia, chwyt, bateria, wolny lub nieskuteczny AF w słabych warunkach, szkła słabe i tanie, lub świetne i bardzo drogie, opóźnienia wizjera. Ale spokojnie, jest też sporo zalet ;)

PiKa
17-02-2019, 17:28
Chyba najważniejsza to brak lustra i wszystko co z tym jest związane.A konkretnie co jest z tym związane?
Dla mnie? Ergonomia, chwyt, bateria, wolny lub nieskuteczny AF w słabych warunkach, szkła słabe i tanie, lub świetne i bardzo drogie, opóźnienia wizjera. Ale spokojnie, jest też sporo zalet ;)Ergonomia / chwyt nie są cechą bezluster jako takich. Opóźnienia wizjera w x-t2 prawdę mówiąc nie zauważyłem, porównuję z d7100.
Bateria zgoda, słabsza niż w lustrzankach, chociaż mnie osobiście nigdy to nie przeszkadzało w praktyce.
AF - z czym porównujesz?

ksh
17-02-2019, 17:43
A konkretnie co jest z tym związane?
Myślę że temat rzeka i zazwyczaj wywołuje wojne :)
Mi przeszkadza wizjer w słabych warunkach gdzie robię zdjęcia z ISO 6400, prądożerność nie pozwala mi na spokojne włączenie aparatu na stałe bez usypiania go, do AF można się przyzwyczaić i nauczyć działania.

madebyzosiek
17-02-2019, 18:10
A konkretnie co jest z tym związane? Ergonomia / chwyt nie są cechą bezluster jako takich.

Oczywiście że to cecha bezluster.

Opóźnienia wizjera w x-t2 prawdę mówiąc nie zauważyłem, porównuję z d7100.

Fuji jest za drogim systemem, żebym się bawił w sprawdzanie. Sony jest tragedią. Poza opóźnieniem wizjera jest jeszcze opóźnienie gotowości po uśpieniu, czy po włączeniu. Tam gdzie D7100 zrobił już dwa zdjęcia, A6000 dopiero złapał ostrość...

Bateria zgoda, słabsza niż w lustrzankach, chociaż mnie osobiście nigdy to nie przeszkadzało w praktyce.

No jak mam dwie naładowane, to mi też nie przeszkadza, ale wolę spokój lustra

AF - z czym porównujesz?

Żeby było uczciwie mogę tylko z D5000 i D7100, ewentualnie z D610. Każdy z tych aparatów ustawia ostrość nawet w totalnej ciemności.
Generalnie nie chodzi o wojenkę z lustrem czy bez. Po prostu te rozwiązania ze sobą nie konkurują, tylko mogą wymieniać się wzajemnie zaletami/wadami.

cz4rnuch
17-02-2019, 18:49
Oczywiście że to cecha bezluster...Nie jest to cecha bezluster. Jest to cecha małych bezluster. I to nie dla każdego. A w tej chwili jest moda odwrotna i robi się większe sprzęty. Olympus MX1 wygląda jak D5, Panas S1 prawie jak D700 i nawet małe pełnoklatkowe bezlustra typu Canon R bardzo dobrze się trzyma. Bezlustro można obudować w niemal dowolny sposób (oczywiście w górę, bo zmniejszać w nieskończoność się nie da).

Fuji jest za drogim systemem, żebym się bawił w sprawdzanie. Sony jest tragedią. Poza opóźnieniem wizjera jest jeszcze opóźnienie gotowości po uśpieniu, czy po włączeniu. Tam gdzie D7100 zrobił już dwa zdjęcia, A6000 dopiero złapał ostrość...A6000 to inna epoka. Teraz bezlustra wszystkich firm mają dobre wizjery. To samo z responsywnością. Kiedyś było inaczej, ale szybko się to zmienia.

No jak mam dwie naładowane, to mi też nie przeszkadza, ale wolę spokój lustra.Jasna sprawa, ale nowe bezlustra Oly, Sony, Nikona, Canona (R, bo RP to dziadostwo) i prawdopodobnie Panasa mają już normalne baterie, które wystarczają na wiele zdjęć. Nie wiem jak jest w Fuji.

Żeby było uczciwie mogę tylko z D5000 i D7100, ewentualnie z D610. Każdy z tych aparatów ustawia ostrość nawet w totalnej ciemności...Tu także wiele się zmieniło. Canon R ma bardzo czuły układ, który ustawi ostrość niemal w zupełnej ciemności (bo w zupełnej to niestety żaden nie da rady) :)

PS Oczywiście wszystko to o czym piszę to są nowe aparaty i swoje kosztują i jeśli cena ma znaczenie to niestety może być problem. Ale sam też porównujesz z bardzo starym aparatem i uogólniasz więc część z tych twierdzeń to już w tej chwili historia.

madebyzosiek
17-02-2019, 19:20
Oczywiście wszystko to o czym piszę to są nowe aparaty i swoje kosztują i jeśli cena ma znaczenie to niestety może być problem.

Jeżeli autorka pisze o D7000, to z pewnością nie ma 10k zł na bezlustro. Jeżeli mamy porównywać aparaty cenowo odpowiadające D7000-D7200 to jakie bezlustro? Bo chyba jednak nie najnowsze?

cz4rnuch
17-02-2019, 19:25
Pisałeś ogólnie o tym jakie są wady bezluster i tylko do tego się odniosłem. O cenach napisałem a to co w tej chwili prezentują tańsze rozwiązania za bardzo nie wiem. Ale idę o zakład, że jednak coś wiecej niż A6000, który ma już 5 lat na karku. U lustrzanek to mało, ale w bezlustrach to ze trzy epoki :)

PS Z tego co widze to budżet na puszkę do max 5 tysi. To nie jest mało.

cybulski
17-02-2019, 19:39
Mając 5tysi można kupić używane xt2 i szkło 35 1.4 i zostanie pięćset. Xt2 do wolnych już nie należy a z gripem dostaje kopa w trybie boost.

cz4rnuch
17-02-2019, 19:46
Na 4 tysie wycenili z tego co teraz przeczytałem X-T30. W zestawie z 18-55 to może być taki mały kilerek (lub z jakąś fajną stałeczką, co kto lubi).

cybulski
17-02-2019, 20:04
Mając 5tysi można kupić używane xt2 i szkło 35 1.4 i zostanie pięćset. Xt2 do wolnych już nie należy a z gripem dostaje kopa w trybie boost.

https://m.dpreview.com/reviews/fujifilm-x-t2/4 tryb boost

ksh
17-02-2019, 20:06
Na amazonie był przez trzy dni walentynkowy zestaw Sony A7II+1.8/50 za ~4600zł, trzeba polować.

koberek
17-02-2019, 20:13
Nie popadajcie w paranoje z tym sprzętem, lepiej wydać na kurs :)
Kupi FF i będzie kiełbaski na krakowskiej starówce cykał.
Opamiętajcie się trochę.

ksh
17-02-2019, 20:18
Ale FF teraz tańsze od nowych aps-c.

cz4rnuch
17-02-2019, 20:20
Kiełbaski albo ludzi i imprezy muzyczne. Jak autorka wątku.

koberek
17-02-2019, 20:34
Ale FF teraz tańsze od nowych aps-c.

Ale body nie słoiki.

- - - - kolejny post - - - - - -

Kiełbaski albo ludzi i imprezy muzyczne. Jak autorka wątku.

No fakt, to 5 tys to będzie za mało na takie okoliczności.

cybulski
17-02-2019, 21:19
Opamiętajcie się trochę.

Jasne że lepiej na kurs wydać. Jakie by rady nie otrzymała to i tak nie będzie wiedziała jak wykorzystać sprzęt aby mieć efekt. Do tego co ma wystarczy kupić lampę reporterską za parę stów, zasięgnąć nauk i w teren.

jurkarol
17-02-2019, 22:43
Opamiętajcie się trochę.
Nie da się nic pstrykac na krakowskiej starówce...
Bo tu jest tylko Stare Miasto :)

ksh
17-02-2019, 22:52
Ale body nie słoiki.W lustrzankach sporo dobrych tanich obiektywów.

Kolekcjoner
17-02-2019, 23:34
Jeżeli autorka pisze o D7000, to z pewnością nie ma 10k zł na bezlustro. Jeżeli mamy porównywać aparaty cenowo odpowiadające D7000-D7200 to jakie bezlustro? Bo chyba jednak nie najnowsze?
Canony M to bezlustra które się świetnie mieszczą w takim budżecie, a nie mają większości wad o których pisałeś. Typowych zresztą dla bezluster starszej generacji jak choćby A6000 na który się powołujesz.

cz4rnuch
18-02-2019, 00:45
...No fakt, to 5 tys to będzie za mało na takie okoliczności.Będzie, albo i nie będzie. W każdym razie nie od razu Rzym zbudowano.

cybulski
18-02-2019, 00:50
W tym co ja radziłem dobrać w bezlustrach jeszcze zostanie 500+ na buciki.

krzysztofz24
18-02-2019, 03:12
To zeby byc w temacie, ktory koledzy rozwineli;-).
To nie kupuj bezlustra bo od tego rozedrganego "wizjera" mozna dostac oczoplasu;-).

A na powaznie.
Mialas D7000 zanim kupilas ta Sigme.
Zakladam ze go uzywalas z jakimis obiektywami, to jesli dzialal normalnie z nimi.
To jest to ewidentna wina Sigmy.
Dziwie sie ze ja kupilas, jak juz w sklepie zauwazylas problemy z celnoscia.

cz4rnuch
18-02-2019, 07:38
Przecie Sigma ma rozkminiony bagnet Nikona więc to niemożliwe by coś nie działało :)

cybulski
18-02-2019, 07:47
Przecie Sigma ma rozkminiony bagnet Nikona więc to niemożliwe by coś nie działało :)

Reverse enźiniering nie halo? A to takie łatwe podobno :)

krzysztofz24
18-02-2019, 12:01
Nie wszystkie rzeczy sa zawsze doskonale;-)
A Sigma ma rozkminiony bagnet Nikona i potrafi pod niego robic szkla nawet lepsze niz
Nikon czasami.

Wyczuwam pewna zlosliwosc:-).

cz4rnuch
18-02-2019, 12:05
Nie wszystkie rzeczy sa zawsze doskonale;-)
A Sigma ma rozkminiony bagnet Nikona i potrafi pod niego robic szkla nawet lepsze niz
Nikon czasami...Potrafi, potrafi. Na Nikonie miałem 4 Sigmy i byłem z nich zadowolony. Niektóre nawet trafiały z AFem :)

cybulski
18-02-2019, 12:51
Potrafi, potrafi. Na Nikonie miałem 4 Sigmy i byłem z nich zadowolony. Niektóre nawet trafiały z AFem :)

Można powiedzieć, że dzisiaj łatwiej zrobić ostre szkło niż trafiający AF a nawet to się zdarza w (N)owych puszkach :grin:

Myszowor
18-02-2019, 13:22
Mam Sigmy i zarówno 50 Art. 1,4 jak i 18-35 1,8 trafiają i mają się dobrze idźcie spamować gdzie indziej.

cybulski
18-02-2019, 13:50
Mam Sigmy i zarówno 50 Art. 1,4 jak i 18-35 1,8 trafiają i mają się dobrze idźcie spamować gdzie indziej.

To jest dobry wątek do spamu :) ...
Na forum było o tym mnóstwo razy ale ktoś pyta po raz n-ty to można albo powiedzieć że było już milion razy podobne pytanie albo sobie popisać luźno. Niektórzy nawet poważnie po raz n-ty powtarzają te same rady.
Jaka to różnica i tak będą te same pytania znów i znów więc małe ma znaczenie co się pisze w takim wątku skoro wszystko już napisano.

cz4rnuch
18-02-2019, 14:12

Spokojnie kolego. Czy ja Tobie każę iść stąd z tą dobrą nowiną? Sam dopiero co napisałem, że ze swoich Sigm byłem generalnie zadowolony. Ale potrafię być krytyczny i nawet jak chwalę a mimo to coś mi nie pasuje to o tym piszę. Miałem kilka Sigm i nie wszystkie były super jeśli chodzi o AF. A najlepsza była chyba ta na którą na tym forum się najwięcej narzeka :)

koberek
18-02-2019, 19:23
Nie da się nic pstrykac na krakowskiej starówce...
Bo tu jest tylko Stare Miasto :)

Pewnie, że się nie da, bo przez ten Wasz Smok nie widać nic, więc jak focić Panie.