PDA

Zobacz pełną wersję : [ Plener Jacka ] Plenero - warsztaty;) ... Chorwacja 5-11 maja, z Ninoveronem, aktowo - portretowy.

Jacek_Z
09-02-2019, 12:34
Tym razem to ja w roli koordynatora, plener (plenero - warsztaty :) ) robi Bartek czyli znany nam tu Ninoveron.
Mi jest znany dłużej, kiedyś go szkoliłem w Katowicach, potem w 2011 był na moim plenerze w Luboradzy, byliśmy też razem w Maroku.
Wątki Bartka czyli Ninoverona na forum:
aktowy https://forum.nikoniarze.pl/threads/294167-NinoVeron-AKTywna-fotografia
portretowy https://forum.nikoniarze.pl/threads/285632-Portrety-NinoVeron
No i wszędzie gdzie wpiszecie ninoveron to go znajdziecie, np https://www.instagram.com/ninoveron/
https://www.maxmodels.pl/fotograf-ninoveron.html
Pokazuję linki bo popatrzcie jakiego typu modelki, jakie miejscówki (wiele z tych zdjęć jest z Chorwacji, z tego miejsca gdzie jedziemy)

Konkrety
Termin: od - 5 maja (wieczór) do 11 maja (rano)
Miejsce: chorwacka wyspa Pag, miejscowość Novalja. Jest połączenie z lądem - most, jest tez prom.
wyjazd (05.05) w godzinach wczesnoporannych. Przykładowo Bartek ze śląska ma tak: przejazd przez Czechy, Austrię, Słowenię do Chorwacji. Czas przejazdu ok. 10:30-12:00h (uzależniony od ruchu na drogach, przerw i korków). Osoby jadące z innych rejonów Polski godziny wyjazdu dopasowują do siebie ?
Skład: Bartek, ja, 14 fotografów (tylu osób szukamy) i 5 modelek. 3 fotografów na modelkę. fajnie, bo mało i ekipa sie mieści do jednego samochodu, jadąc na miejsce sesji (4 osoby w samochodzie, bo i modelka :) ).

W Chorwacji noclegi w apartamentach niedaleko morza.
Wyżywienie - śniadania szykujemy sami a obiadokolację jemy na "mieście" ?
Mamy dobrze wyposażoną kuchnię i Bartek co roku 90% jedzenia zabiera z Polski ?

Cena: 1800 zł Jest to koszt noclegów oraz "modelek". Dojazd i wyżywienie we własnym zakresie.
W Chorwacji ceny jedzenia są zbliżone do tego co płacimy nad polskim morzem.
Można zabrać osobę towarzyszącą (nie fotografującą) - koszt - 900 zł.

Plan pleneru:
1) 05.05 - przyjazd
2) 06.05 - dzień na rekonesans - Bartek pokazuje najciekawsze "miejscówki", objazd wyspy, odpoczynek po całym dniu w samochodzie, zapoznanie się, plany, rozmowy.
3) 7-10.05 - 4 dni "zdjęciowe". Każdego dnia po dwie sesje (każda po 3h) ?
4) 11 maj - powrót. Doba hotelowa kończy się o 10 i do tej godziny powinniśmy opuścić apartamenty.

Modelki:
Są wstępne ustalenia z 5 pięknymi modelkami. Jak już będzie wszystko dograne na 100% to podam linki do ich portfolio. Patrząc na zdjęcia widać w jakim typie urody gustujemy i kogo sie należy spodziewać.

Koszty przejazdu, przykładowe, Bartka. On zawsze wyjeżdża z okolic Katowic. Do miejsca docelowego 1080 km (w jedną stronę) przejeżdża się przez: Czechy, Austrię, Słowenię. W tych trzech krajach obowiązują winiety a in aktualne ceny można zobaczyć np. na stronie https://www.pzmtravel.com.pl/pzmsklep/oplaty,drogowe-winiety,23.html podsumowanie winiet:
Czechy - osobówka - 10 dni - 68,50 zł
Austria - osobówka - 10 dni - 58,50 zł
Słowenia ...w PZMocie chcą 82,50 zł za 7 dniową winietę ... ja zawsze je kupuję na granicy za 15 euro ... to ok. 65 zł
w Chorwacji podobnie jak w Polsce są płatne autostrady.
Bartka koszt przejazdu w obie strony plus to co na wyspie... oraz koszt winiet i płatnej autostrady to ok. 1200 zł. gdyby autem jechała JEDNA osoba, co jest bez sensu i nieekonomiczne.
Gdy w aucie jedzie więcej osób automatycznie ta cena idzie do równego podziału! Czyli jesli kogoś zabierasz to już sie robi 600 zł, zabranie 2 osób to 400 zł na głowę, czyli jest dobrze.
Bartek może komuś dorzucic modelki do zabrania, płaci wtedy za ich część.
Oczywiście to kalkulacja gdy ktoś jedzie ze Śląska, ci z północy kraju maja dalej, trzeba sobie doliczyć więcej paliwa czy naszą autostrade.
Drogę do Chorwacji można pokonać na trzy sposoby.
np. ze Szczecina najszybciej jest jechać przez Niemcy i tam wjechać na Czechy lub dopiero w Austrii (pomija się wtedy konieczność zakupu czeskiej winiety)
wschód Polski ... Białystok... Rzeszów, Lublin, Kraków itp... mają najszybciej przez Słowację i Węgry (więc muszą wykupić winiety na te kraje zamiast na Czechy i Austrię .... czasowo i kosztowo wynosi to podobnie to drogi przez Czechy)
cała reszta jedzie jak chce ;) ale zapewne to bedzie tak jak proponuje Bartek.. Czechy, Austria, Słowenia i Chorwacja
Bartka zdaniem najlepiej jest omijać przeprawę promową (nie daje ona żadnej oszczędności czasowej... a jest kosztowna i można tak trafić, że na prom będzie się czekało 2-3 godziny.

Za chwilę wrzucę zdjęcia pensjonatu i backstage w kolejnym poście.
Jak macie pytania - pisać. Wiem więcej to odpowiem, zapewne Bartek tez będzie odpowiadał.

Jacek_Z
09-02-2019, 13:11
Pensjonat blisko do morza:

20975

Zdjęcia - autorstwo Ninoveron. Miejscówki i backstage, przykładowe, paczka niżej

20978

Bartek - NinoVeron
09-02-2019, 13:52
Mamy noclegi w pięknym apartamencie :)
209822098320984209852098620987209882098920990

cybulski
09-02-2019, 14:37
Tutaj się zgłaszamy? Jeśli tak to się zgłaszam :)

Jacek_Z
09-02-2019, 15:00
Zaraz wyślę bywalcom moich plenerów SMS i dam ogłoszenia w innych miejscach (fejs). Czyli zapisy w różnych miejscach, ale ja wszystko spinam.
Nie dodałem istotnego info. Szybka wpłata 1000 zł bo Bartek wpłaca zaliczkę za pensjonat. I to w razie wycofania się bez zastępstwa w to miejsce - przepada.
Koordynuje wszystko ja - zapisy, lista.

vorlon
09-02-2019, 19:07
Jacku i mnie zapisz

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

full2g
09-02-2019, 21:40
Poproszę 1 miejsce plus oś towarzysząca

piotrkora
09-02-2019, 22:40
Jacku jestem zainteresowany + 1 osoba nie fotografująca powiedz tylko czy tutaj jest lista czy gdzieś indziej trzeba się wpisać

Jacek_Z
09-02-2019, 23:30
Ja mam kajecik i sobie wpisuje zainteresowanych :) bo się zgłąszaja w różnych miejscach. Mam do wszystkich telefony (zresztą wiesz, bo dostałeś zapewne SMS), na dniach się odezwę, trzeba szybko zebrać zaliczkę.

TOP67
15-02-2019, 14:23
Dla mieszkańców zachodniej Polski, jest tani lot z Poznania. Nic się nie traci, bo pierwszego dnia nie ma fot.

21239

Bartek - NinoVeron
15-02-2019, 17:15
Dla mieszkańców zachodniej Polski, jest tani lot z Poznania. Nic się nie traci, bo pierwszego dnia nie ma fot.

tak... pierwszego dnia nie ma sesji zdjęciowej ale jest wielogodzinny objazd całej wyspy gdzie pokazuje najciekawsze miejscówki do zdjęć.
By od pierwsze dnia "zdjęciowego" uczestnicy już dokładnie wiedzieli gdzie mają jechać.
Samodzielne wyszukiwanie "miejscówek" pod foty to kilka dni jeżdżenia z miejsca na miejsce i sprawdzanie czy miejsce byłoby dobre pod sesje czy nie.

===================

są też loty z Krakowa do Zadaru
na plener który organizuję 29 kwietnia - 5 maja (miejsc już nie ma) 4 osoby przylecą samolotami do Zadaru ... dwie z Krakowa, jedna z Berlina i jedna z Brukseli. W Zadarze wynajmują samochody i tam do naszej bazy na Pagu mają tylko 1:25h jazdy

21243

TOP67
15-02-2019, 17:23
Z Krakowa nawet taniej i lepsze daty

21244

cybulski
15-02-2019, 19:05
A czy coś już się klaruje? Nie otrzymałem jeszcze info o zaliczce od Jacka.

Bartek - NinoVeron
15-02-2019, 19:16
A czy coś już się klaruje? Nie otrzymałem jeszcze info o zaliczce od Jacka.

Proszę o kontakt z Jackiem. Jacek ma chyba wszystkie niezbędne informacje.

TOP67
15-02-2019, 19:40
Tylko tego nie odwołajcie. Ja już kupiłem bilet na popijawę ;)

Bartek - NinoVeron
15-02-2019, 20:39
nikt nic nie odwołuje :)
warsztaty się odbędą :)
dwie piękne modelki już umówione z kilkoma innymi trwają rozmowy
piękne apartamenty już zarezerwowane na wyłączność dla naszej ekipy :)

vorlon
15-02-2019, 22:15
nikt nic nie odwołuje :)
warsztaty się odbędą :)
dwie piękne modelki już umówione z kilkoma innymi trwają rozmowy
piękne apartamenty już zarezerwowane na wyłączność dla naszej ekipy :)

Bartek to możesz podesłać link do portfolio modelek.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

freebie
18-02-2019, 22:19
Hej a jakaś ekipa z wawy jedzie? Poważnie się zastanawiam ale samemu samochodem to się nie kalkuluje...

Jacek_Z
19-02-2019, 00:47
Cybulski chyba jedzie, mieszka pod Warszawą. Plus być może modelka (za nią dajemy za drogę) i już sie robią 3 osoby.

Bartek - NinoVeron
19-02-2019, 03:45
Ja mam jednego uczestnika z Katowic (plus osoba towarzysząca) ... który szuka transportu... (być może poleci samolotem z Krakowa) ale ... Warszawa tak czy siak przejeżdża przez Katowice (lub bardzo blisko jeśli przed Katowicami od razu odbije na A1 na Ostrave ... to i tak mija Katowice o ledwie 20 km).

full2g
20-02-2019, 00:38
Ja jadę z Katowic ,mam dwa miejsca

A tak z innej beczki , pytanie do organizatora - czy nasz apartament pozwala zakwaterować psa jako towarzysza osoby towarzyszącej ?

Bartek - NinoVeron
20-02-2019, 22:23
Ja jadę z Katowic ,mam dwa miejsca

A tak z innej beczki , pytanie do organizatora - czy nasz apartament pozwala zakwaterować psa jako towarzysza osoby towarzyszącej ?

niestety :(
w tym apartamencie zwierzęta są zabronione :(

freebie
28-02-2019, 08:42
Jak pisałem Jackowi niestety nie mogę jechać Przepraszam za zamieszanie...

manat
03-03-2019, 19:17
Jak idą rozmowy z modelkami?
I pytanie, które mi się nasunęło w związku z powyższym: jak wygląda formalnie kwestia wykorzystania zdjęć? Czy można wykorzystać zdjęcia z wizerunkiem modelek np. komercyjnie?

Bartek - NinoVeron
03-03-2019, 20:07
Jak idą rozmowy z modelkami?
I pytanie, które mi się nasunęło w związku z powyższym: jak wygląda formalnie kwestia wykorzystania zdjęć? Czy można wykorzystać zdjęcia z wizerunkiem modelek np. komercyjnie?

3 modelki są już potwierdzone w 100% a będzie też 4 modelka. W przypadku czwartej modelki mam "na krótkiej liście" kilka ciekawych kandydatek i myślę, że w ciągu 5-10 dni się wszystko wyjaśni.

Oczywiście, że zdjęcia z pleneru można wykorzystywać do celów promocji własnej twórczości ... tzn. na maxmodels, FB, instagram, fora internetowe itp...
Ale nie można zdjęć z plenerów czy warsztatów wykorzystywać do celów komercyjnych.

Modelki za prawo do komercyjnego wykorzystania zdjęć żądają wielokrotnie wyższych stawek.

manat
04-03-2019, 23:51
Zgłaszam chęć udziału :-)

Jacek_Z
05-03-2019, 00:27
Właśnie wysłałem wiadomość. Sprawdź PW.

full2g
12-03-2019, 21:34
3 modelki są już potwierdzone w 100% .
A można jakies linki do portfolio ?

Jacek_Z
15-04-2019, 19:59
Nowsze info.
Ktoś mi zwrócił uwagę, że ten wątek jest nieco zaniedbany. Fakt, to przez to, że się skupiamy bardziej na FB. Tam tez od dziś jest grupa, ale tajna, tam tez będą modelki, jak je Bartek zaprezentuje.
Jest 9 fotografów plus ja i Bartek, a modelek 5. Czyli proporcje rewelacyjne, bo dwóch na modelkę. Jeden trzyma blendę, a drugi foci :)
Jest miejsce na kolejne osoby, chcieliśmy by było 3 na modelkę. Nadal zapraszamy.

Jacek_Z
29-04-2019, 11:30
Nikt sie nie podłączy?
Zapowiada się rewelacyjnie. 11 uczestników i aż 6 modelek. Samochody z 4 kierunków, sa w nich miejsca. Starujemy w nocy 4-5 maja.

jazco
10-05-2019, 08:28
Chyba widziałem pierwsze zdjęcia na Instagramie :)
Fajny setting, pewnie za rok się z Wami wybiorę.

Jacek_Z
10-05-2019, 15:19
Na fejsie i insta dziewczyny wrzuciły chyba już dziesiątki zdjęć. Pokolenie smartfonów.

cybulski
13-05-2019, 09:59
Chyba widziałem pierwsze zdjęcia na Instagramie :)
Fajny setting, pewnie za rok się z Wami wybiorę.

Dużo chyba było z pierwszej edycji pleneru, który zakończył się 5 maja i był przeznaczony dla fotografów profi. Edycja nasza to dla amatarów czyli dla nas :)
Ja pewnie nie będę miał czasu do końca wakacji na selekcję i obróbkę. Tu tylko na szybko jeden kadr z pobieżnego przejrzenia rawów to co mi się najbardziej podoba z moich pstryków https://flic.kr/s/aHsmDdTkWi

Uważam, że warto było pojechać. Bartku, Jacku bardzo dziękuję za wspaniały pobyt, świetne modelki i atmosferę luzu ;) no i za wskazanie miejscówek które Bartek nam przedstawił pierwszego dnia objeżdzając z nami wyspę Pag.
Świetna robota !!!