Zobacz pełną wersję : D7500 dioda dostępu karty zapala się na wyłączonym korpusie
Czy zauważył ktoś w swoim D7500, że po dłuższym nieużywaniu na wyłączonym korpusie po dotknięciu obudowy, lekkim poruszeniu body np. przy wyciąganiu z torby zapala się dioda dostępu karty. Przełącznik zasilania jest na off. Będę musiał jeszcze sprawdzić czy przed zapaleniem się diody na wyświetlaczu górnym nie jest sygnalizowany jakiś error. Spotkał się ktoś z takim dziwnym zachowaniem w D7500 ?. Dodam jeszcze , że korpus poza tym dziala na razie bez problemu. Zastanawia mnie tylko czy nie jest to początek jakiegoś problemu z kontaktem w gnieździe karty. Korpus ma miesiąc, karty oryginalne SanDisk od polskiego dystrybutora.
madebyzosiek
08-02-2019, 21:55
A bateria jest oryginalna? Spotkałem się z takim zachowaniem w D7100 z chińskim gripem i baterią za 60 zł ;)
Pomimo wyłączenia aparatu, karta pamięci jest cały czas zasilana. Jeśli się ją wtedy wyjmie i włoży, to dioda się zapali. Może karta nie styka i przy poruszeniu traci kontakt? Chociaż samo dotknięcie wskazuje raczej na jakieś wyładowanie.
Bateria jest oryginalna, dostarczona razem z aparatem. Co do wyładowania to też o tym myślałem, ale nie zauważyłem żadnego "elektryzowania" przy dotknięciu, chyba że jest jakieś przebicie na obudowę. Chwyt jest w tym miejscu ogumowany a body jest z tworzywa ( chyba że to włókno węglowe i przewodzi prąd ).W każdym razie wystarczy dosłownie dotknięcie chwytu przy wyjmowaniu aparatu i dioda się zapala. Nie dzieje się to każdorazowo. Spróbuję jeszcze wychwycic moment tuż przed zapaleniem się diody i sprawdzić czy nie wyświetla error, ewentualnie wyjmę kartę i zobaczę co się będzie działo. Też raczej skłaniam się, że szwankuje kontakt w gnieździe karty, sprawdzałem na dwóch kartach.
Myślałem jeszcze o czujniku nad wizjerem czy nie wybudza aparatu po dłuższszym braku aktywności.
Nie chcę na razie słać do serwisu, mimo że jest gwarancja PL. Aparat działa, chociaż mam obawy czy problem nie będzie narastał i nie dojdzie do poważnej awarii.
No cóż, nie zauważyłem u siebie takich zachowań aparatu. Jedynie przy wkładaniu baterii, karty.
W trakcie zapalania diody coś zdąży mignać na górny wyświetlaczu w miejscu wyświetlania ilości zdjec, ale nie zdążę przeczytać bo trwa to zbyt krótko. Używam D7500 z Sigmą 17-50, może to coś związanego ze stabilizacją, ale ta chyba jest nieaktywna po wyłączeniu body.
W każdy razie nie wiem czy jest sens wysyłać już teraz do serwisu. Jakie macie doświadczenia z serwisem gwarancyjnym ?
Spróbuj bez tego obiektywu.
Mam jeszcze pytanie do użytkowników D7500 + Sigma 17-50 f2,8. Czy w menu ustawień osobistych macie aktywną pozycję d9 ( optyczna redukcja drgań )? Odpowiada ona za uruchomienie stabilizacji obiektywu gdy spust migawki jest wciśnięty do połowy. Instrukcja podaje, że pole to aktywne jest dla obiektywów, ktore ją obsługują. U mnie ta zakładka nie jest aktywna. Czy oznacza to, że zakładka jest wyświetlana tylko dla szkieł Nikkor czy może mój egzemplarz Sigmy ma nieaktywna ( uszkodzoną, niedziałającą, niekompatybilną z korpusem ) stabilizacje mimo włączenia na obiektywie przełącznika ON ? Słychać parkowanie stabilizacji po ok. 1 min., nie widzę natomiast "pływania" obrazu w wizjerze w czasie kiedy OS teoretycznie ma pracować. Jak to wygląda u Was ?
Mam jeszcze pytanie do użytkowników D7500 + Sigma 17-50 f2,8. Czy w menu ustawień osobistych macie aktywną pozycję d9 ( optyczna redukcja drgań )? Odpowiada ona za uruchomienie stabilizacji obiektywu gdy spust migawki jest wciśnięty do połowy. Instrukcja podaje, że pole to aktywne jest dla obiektywów, ktore ją obsługują. U mnie ta zakładka nie jest aktywna. Czy oznacza to, że zakładka jest wyświetlana tylko dla szkieł Nikkor czy może mój egzemplarz Sigmy ma nieaktywna ( uszkodzoną, niedziałającą, niekompatybilną z korpusem ) stabilizacje mimo włączenia na obiektywie przełącznika ON ? Słychać parkowanie stabilizacji po ok. 1 min., nie widzę natomiast "pływania" obrazu w wizjerze w czasie kiedy OS teoretycznie ma pracować. Jak to wygląda u Was ?
Nie mam D7500, ale ta opcja dotyczy szkieł AF-P. Resztę się z korpusu szkła obsługuje.
W instrukcji nie ma słowa, że dotyczy to szkieł z silnikiem AF-P...
Nie licząc FXowej 70-300, wszystkie AF-P są pozbawione przełącznika na korpusie, wiec steruje się VRką z menu aparatu. Może nie być o tym w instrukcji aparatu, ale pewnie w instrukcji szkieł af-p jest.