Zobacz pełną wersję : NIKON D5300 + Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM problem z AF
Turtle147
08-02-2019, 12:00
Cześć,
kupiłem obiektyw Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM do Nikon D5300. Po podłączeniu działa tylko tryb manualny obiektywu - nie łapie ostrości na AF (widzi obiektyw, ale tylko w trybie manualnym)
Czy ktoś ma jakiś pomysł o co może chodzić?
Z góry dziękuję za pomoc!!
Potrzebna jest prawdopodobnie aktualizacja softu w obiektywie*. Szkło kupiłeś nowe czy używane? Nie ostrzy przez LV czy przez wizjer?
*może też być zwyczajnie uszkodzony
Turtle147
08-02-2019, 12:42
Dzięki za szybką odpowiedź. Kupiłem używkę, ale osoba, od której kupiłem jeszcze parę dni temu robiła nim zdjęcia bez problemów.
Obiektyw nie ostrzy i przez wizjer i przez LV.
Jak zrobić aktualizację softu?
Musisz wysłać do serwisu w Gdyni. Wcześniej dopytaj mailowo.
Jest jeszcze pytanie o wersję softu w Twoim aparacie. Możesz spróbować ewentualnie wgrać starszą wersję, ale wszystko zależy od softu, który jest w Sigmie.
Cześć,
kupiłem obiektyw Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM do Nikon D5300. Po podłączeniu działa tylko tryb manualny obiektywu - nie łapie ostrości na AF (widzi obiektyw, ale tylko w trybie manualnym)
Czy ktoś ma jakiś pomysł o co może chodzić?
Z góry dziękuję za pomoc!!
Czegoś tu nie rozumiem.
Czy obiektyw jest w ogóle widoczny w aparacie gdy włączysz AF w obiektywie?
Jeśli nie, to prawdopodobnie uszkodzony masz przełącznik/ taśmę w obiektywie.
Sprawdź jeszcze na innym body, może być też tak że piny obiektywu nie mają styku.
Turtle147
08-02-2019, 13:17
Dzięki bardzo za info, sprawdzę to jak najbardziej i dam znać :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Cześć, obiektyw jest widoczny - zdjęcia robi, ale nie łapie na nich w ogóle ostrości. Pozostałe moje obiektywy działają jak wcześniej. Sprawdzę dzisiaj na innym body. Dzięki za odpowiedź.
Czegoś tu nie rozumiem.
Sprawdź jeszcze na innym body, może być też tak że piny obiektywu nie mają styku.
Nikon w kolejnych aktualizacjach softu wyłączył wiele Sigm, było o tym parę razy na forum. Od tego bym zaczął, przyjmując, że na innym body Sigma działała.
brzezior
08-02-2019, 14:05
A ja jeszcze dodam, że jak kupiłem tę sigmę w 2017 roku, to na pudełku był napis - komplatybilna z nikon D5300, co sugeruje, że wcześniej były jakieś niekompatybilne. Myślę, że trzeba poradzić się serwisu sigmy.
Turtle147
08-02-2019, 16:27
Dzięki bardzo za informację, niebawem sprawdzę na innym body... sam jetem ciekaw :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Super wskazówka, dziękuję! :)
greku792
08-02-2019, 16:51
Może banalne ale jak masz ustawiony suwak z boku obiektywu na AF cz na M.20910
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Cześć,
Czegoś tu nie rozumiem.
No nie rozumiesz. Przecież jasno jest napisane, że body widzi obiektyw, tylko nie działa AF.
Turtle147, jaką wersję firmware masz wgraną? Spróbuj wgrać niższą, często pomaga.
Turtle147
09-02-2019, 20:56
Dziękuję bardzo za pomoc. Sprawdziłem obiektyw na Nikon D5100 i działa bez problemu, ostrzy aż miło :) Tak więc kwestia silniczka odpada, obiektyw jest ok.
Szczerze mówiąc nie wiem jaką wersję firmware mam i nie wiem jak to sprawdzić :( Pomożecie? Jak wgrać inną wersję firmware i gdzie ją pobrać?
Z góry dzięki za odpowiedź!
No nie rozumiesz. Przecież jasno jest napisane, że body widzi obiektyw, tylko nie działa AF.
No tak, ale nie jest jasno napisane czy w trybie AF też jest widoczny.
Tak czy siak, to już nie ważne, szkło działa.
Turtle147 Oprogramowanie i opis aktualizacji masz tutaj: https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/285.html
Turtle147
09-02-2019, 21:49
Super, dziękuję bardzo za informację - jutro rano zabiorę się za to na spokojnie i zobaczymy co z tego wyjdzie :) Dam znać!
Jeśli masz pudełko, to poszukaj napisu "D5300 compatible". Jeśli go nie ma, to zmiana firmware w body nie pomoże. Trzeba słać obiektyw do Sigmy.
https://wink-international.com/ebay-photo/rens/sigma17-50mmnikon2.jpg
Turtle147
10-02-2019, 12:35
Cześć. Zaktualizowałem dzisiaj oprogramowanie według instrucji z linka https://downloadcenter.nikonimglib.c...ad/fw/285.html z wersji 1.02 do 1.03 i niestety dalej AF nie działa... :(
Czy macie może jeszcze jakieś pomysły?
Opakowanie od obiektywu zostawiłem w pracy, ale jestem przekonany, że nie było na nim informacji D5300 compatible...
Miałeś zainstalować starsze oprogramowanie, nie nowsze. ;)
Wyślij do Sigmy na aktualizację softu w szkle.
Turtle147
10-02-2019, 13:42
Wiem, ale znalazłem informację, że aktualizacja firmware 1.03 za wiera wszystkie wcześniejsze aktualizacje...
Ps. aktualizacja softu w szkle? Nie masz na myśli aktualizacji oprogramowania w puszce? Przyznam, że teraz już się zakręciłem? Da się aktualizować, dezaktualizować soft w szkle?
Przepraszam jeśli mieszam, ale w tych tematach jestem kompletnym laikiem...
Nikon lubi mieszać w swoim oprogramowaniu, więc jeśli szkło/akumulator (bo i tak było) działał na starszym a na nowszym nie, to trzeba starsze przeinstalować.
Miałem na myśli aktualizacje softu w szkle, w serwisie Sigmy. Oczywiście, że się da.
Turtle147
10-02-2019, 14:04
Ok, teraz wszytko jasne. Skoczę jeszcze do serwisu, który mam obok - zobaczymy czy oni pomogą. Jeśli nie, wyślę do Sigma.
Ps. czy ktoś ma może link do wersji 1.0?
Wiem, ale znalazłem informację, że aktualizacja firmware 1.03 za wiera wszystkie wcześniejsze aktualizacje...
Ps. aktualizacja softu w szkle? Nie masz na myśli aktualizacji oprogramowania w puszce? Przyznam, że teraz już się zakręciłem? Da się aktualizować, dezaktualizować soft w szkle?
Przepraszam jeśli mieszam, ale w tych tematach jestem kompletnym laikiem...
I właśnie dlatego należy wgrać starsze oprogramowanie do aparatu. Takie, które było w czasie produkcji obiektywu. Albo wgrać do szkła nowszy soft niż jest w aparacie, to już tylko w serwisie.
Albo wgrać do szkła nowszy soft niż jest w aparacie, to już tylko w serwisie.
Chyba, że szkło z linii Global Vision (Arty,Sporty,Contemporary) to można przez USB-Dock.
No i w części starszych szkieł wgranie nowego softu jest niemożliwe nawet w Sigmie.
Na szczęście, 17-50 do nich nie należy.
Turtle147
10-02-2019, 19:35
Cześć. Probelm tylko w tym, że szukałem oprogramowania 1.0, ale niestety nie znalazłem w internecie ... :(
1.0 nigdy nie znajdziesz, to jest tylko fabryczne. Szukaj 1.01
Turtle147
10-02-2019, 20:13
Dobra, koniec poszukiwań niestety... udało mi się znaleźć w necie wersję 1.01, wgrałem ją na aparat, ale niestety problemu to nie rozwiązało... Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł oprócz serwisu? :(
Czyli to starsza wersja, niekompatybilna z D5300. Tylko serwis.
adrianek32
26-11-2021, 20:16
Witam, odswieżę trochę wątek, sprzedaje obecnie cały system nikona, wcześniej sprzedałem tamrona 90mm usd vc, od leżenia w szafce padł af, musiałem sprzedać jako uszkodzony, pozbyłem się wszystkich szkieł Nikkora i nikt nie miał zastrzeżeń tak samo było z body Nikona. Kilka dni temu sprzedałem Sigmę 17-50mm i okazało się że od leżenia padł af, koleś który kupił testował z D7100, z5 i D750. Jak to możliwe że od leżenia w dwóch szkłach padł AF?