Zobacz pełną wersję : [ Ślubne ] D&K w objęciach :)
--Arkadia--
07-02-2019, 10:44
Jedno ujęcie z minionego sezonu
20855
robin102
07-02-2019, 23:30
To nie jest dobrze zrobione zdjęcie, pomysł dobry, ale realizacja się powaliła w kontekście perspektywy. Główny temat kadru to ręce przerysowane. Fajne światło, fajna obróbka.
--Arkadia--
08-02-2019, 13:30
robin102 chętnie zobacze twoje lepsze...
kurczeblade
08-02-2019, 14:01
Jedno zdjęcie, to chyba mało jak na plener ślubny. Jestem zdania że jeśli jedno zdjęcie to musiałoby być wybitnie dobre, żeby samo zapracowało sobie na dobrą opinie. Tutaj fota raczej taka "o" - moim zdaniem nic szczególnego, i zgadzam się z opinią Ronina, ręce młodej bardzo zdominowały kadr. Może pokaż jakiegoś seta z tej sesji, więcej zdjęć ;)
To nie jest dobrze zrobione zdjęcie, pomysł dobry, ale realizacja się powaliła w kontekście perspektywy. Główny temat kadru to ręce przerysowane. Fajne światło, fajna obróbka.
Zobacz, jak inny może być odbiór. Moim zdaniem to naprawdę dobre zdjęcie. Jednak zachwalana przez Ciebie obróbka to dla mnie żółto, pomarańczowo i ziarnisto :shock:
Dokładnie. Mnie w tym zdjęciu może ewentualnie przeszkadzać pomarańczowawa twarz. Co do reszty, to ręce są poza głębia ostrości (choć widać, że modelka ma piękne dłonie - popatrz na mały palec prawej), a mój wzrok naturalnie kieruje się na roześmiane oczy i pięknie podświetlone włosy. Gest wyraża czułość i intymność, roześmiane oczy - szczęście. Czego chcieć więcej? Świetne zdjęcie (poza ewentualnie obróbką)!
Jedno zdjęcie, to chyba mało jak na plener ślubny. Jestem zdania że jeśli jedno zdjęcie to musiałoby być wybitnie dobre, żeby samo zapracowało sobie na dobrą opinie. Tutaj fota raczej taka "o" - moim zdaniem nic szczególnego, i zgadzam się z opinią Ronina, ręce młodej bardzo zdominowały kadr. Może pokaż jakiegoś seta z tej sesji, więcej zdjęć ;)
Nie chcę Cię urazić, ale na tym zdjęciu jest radość. Jest miłość. Jest szczęście i są emocje. Czyli jest to coś, czego nie zobaczysz na zdjęciach u większości. Bo czym że jest dbałość o światło. Niezwykłe miejsce. Niesamowity drugi plan i godziny spędzone przy obróbce, jeśli nie potrafimy uchwycić tego najważniejszego.:oops:
--Arkadia--
08-02-2019, 16:06
Dzięki wszystkim za kom. Miło mi, że niektórym zdjęcie przypadło do gustu. Oczywiście nie jest to jedyne zdjęcie z pleneru jak ktoś pisał - mam tego dużo więcej - poniżej kolejne, które bardzo lubię...
20905
robin102
09-02-2019, 10:40
robin102 chętnie zobacze twoje lepsze...
Jako stary wyga powinienem przewidzieć, że tak napiszesz i raczej standardowo poklepać po plecach aby .... :D To, że nie robię lepszych zdjęć nie znaczy, że nie wiedzę zdjęcia niewłaściwie zrobionego, nie estetycznie zrobionego. Niemniej spoko widzialem gorsze i swoje :D
Światło, kolory jak najbardziej. Bywa takie światło tak barwiące świat.
--Arkadia--
09-02-2019, 12:03
Jako stary wyga powinienem przewidzieć, że tak napiszesz i raczej standardowo poklepać po plecach aby .... :D To, że nie robię lepszych zdjęć nie znaczy, że nie wiedzę zdjęcia niewłaściwie zrobionego, nie estetycznie zrobionego. Niemniej spoko widzialem gorsze i swoje :D
Światło, kolory jak najbardziej. Bywa takie światło tak barwiące świat.
robin102 niewłaściwie zrobionego? tzn.? co przez to rozumiesz? Bo nie jest tak jak uczą i piszą w książce? Sorki zasady są po to by je łamać. Nieestetyczne? Może dla ciebie - ja bardzo je lubię i jest w moich oczach estetyczne - jedni lubią miniówki inni długie spódniczki, adidasy a jeszcze inni szpilki... tak kręci się świat...a ja fotografuję tak jak mi się podoba i tak jak lubię i nie każdemu musi to się podobać - wcale o to nie zabiegam :)
Kojocisko
09-02-2019, 12:43
robin102 niewłaściwie zrobionego? tzn.? co przez to rozumiesz? Bo nie jest tak jak uczą i piszą w książce? Sorki zasady są po to by je łamać. Nieestetyczne? Może dla ciebie - ja bardzo je lubię i jest w moich oczach estetyczne - jedni lubią miniówki inni długie spódniczki, adidasy a jeszcze inni szpilki... tak kręci się świat...a ja fotografuję tak jak mi się podoba i tak jak lubię i nie każdemu musi to się podobać - wcale o to nie zabiegam :)
Wrzuciłeś zdjęcie na forum. Musisz się liczyć z tym, że nie wszystkim się spodoba. Robin napisał dlaczego mu się nie podoba. Możesz się z tym nie zgadzać, ale obaj macie prawo do swojej opinii.
Mnie to zdjęcie się podoba. Zastanawiałem się nad uwagami Robina i stwierdziłem, ze ręce jednak nie dominują w tym zdjęciu i zgadzam się z opinią Jurka Ż.
PS. Ubóstwiam tekst "zasady są po to by je łamać"... Łamać zasady zwykle umieją osoby, które nie muszą tego pisać...
--Arkadia--
09-02-2019, 13:47
Wrzuciłeś zdjęcie na forum. Musisz się liczyć z tym, że nie wszystkim się spodoba. Robin napisał dlaczego mu się nie podoba. Możesz się z tym nie zgadzać, ale obaj macie prawo do swojej opinii.
Mnie to zdjęcie się podoba. Zastanawiałem się nad uwagami Robina i stwierdziłem, ze ręce jednak nie dominują w tym zdjęciu i zgadzam się z opinią Jurka Ż.
PS. Ubóstwiam tekst "zasady są po to by je łamać"... Łamać zasady zwykle umieją osoby, które nie muszą tego pisać...
O tym pisałem więc nie będę się powtarzał - nie zabiegam o wszystkich względy, nie musi podobać się wszystkim. Co do łamania zasad - mnie np. bawi to, że ktoś trzyma się zasad "kurczowo", że zdjęcie musi być proste od linijki, musi być zachowana zasada trójpodziału, itp. itd. dla mnie nic nie musi - to moja fotografia - moja frajda, i zawsze ponad wszystko będę tworzył ją w taki sposób żeby mi się podobała i dawała satysfakcję. Nie każdy musi się z tym zgadzać - każdy może mieć inne zdanie i inne spojrzenie... oty tyle w temacie, nie ma co bić piany. To, że każdy ma inne podejście i spojrzenie wiadomo od dawna - zawsze powtarzam, że nawet gdybyś zabrał 10 fotografów na to samo wesele/ślub to każdy przyniesie inne zdjęcia...
- - - - kolejny post - - - - - -
P.S. tó również lubię |:)
20981
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze, pozdrawiam :)
To zdjęcie można potraktować jako przypadkowe zrobione fonem z obróbką "pro" filtry na fonie.
Ja miałem okazje przyglądać się jak fotograf robił plener, wszystko zaplanowane łącznie z całym cyrkiem ubierania się ponownie po dwóch tygodniach od imprezy, para w objęciach dość długo, układani włosów, poprawianie palców, podkładanie młodej pod nogi pustaka, potem jakieś flary, nitki do welonu... dla mnie kicz i tandeta.
Dlatego twoje zdjęcie podoba mi się mimo wielu wad ale wygląda na mało sztuczne, inni może napiszą że palec odstaje, zęby jakby się wgryzała w jego ramie :)
Nie chcę generalizować i komuś przywalać ale ogólnie osobiście uważam że poziom naszych sesji zdjęciowych ślubnych jest specyficzna, bliżej im do stylu naszych wschodnich sąsiadów niż zachodnich i nie pomogą tu jakieś wymyślne filtry o obróbki barw/kolorów, styl, kadry, ustaweczki i całe inscenizacje są tragiczne.
--Arkadia--
09-02-2019, 14:02
koesh
O gustach nie ma co dyskutować - każdy ma inny :), podobnie jak warsztat i podejście do sesji/pracy z parą/ludźmi :)
Pozdrowienia
Dodam tylko że sam nie robię takich zdjęć ale obrabiam, miałem przyjemność obrabiać paczki zdjęć głównie z Irlandii, raz z Niemiec, dwa razy z Ukrainy i jest to nie tyle kwestia gustu mojego co stylu całego reportażu i oczekiwań klienta, u nas jest tak średnio i bliżej naszym fotografom jak i oczekiwaniom klienta do wschodniego kiczu i tandety, całe szczęście że u nas para nie wymaga zdjęcia pod leninem.
--Arkadia--
09-02-2019, 14:12
Pod Leninem to już wyższych lotów fotografia :)
robin102
09-02-2019, 14:36
Stary wybacz wstawiłeś zdjęcie dla pochwalenia się, czy dla ocenienia to napisałem, że nie zapanowałeś nad perspektywą i tyle. Żadne sprawy nie usprawiedliwiają, to za duze słowo wiem, źle zrobionego zdjęcia, ani emocje na nim, ani , jakieś wyjątkowe światło, ani to, że się lubi robić źle zdjęcia. Niewłaściwie zrobione zdjęcie jest dalej niewłaściwie zrobionym zdjęciem, albo nawet źle zrobionym. Ja to nazywam gargamele fotograficzne ;)
Więcej nie będę. Obiecuję :)
--Arkadia--
09-02-2019, 15:22
robin102 to jest twoje zdanie - ja mam inne, ty rób swoje zdjęcia - proste od linijki, jak mówią przykazania a ja będę robił swoje w takim stylu jak robię :)
Pozdrowienia
nikoniarz
09-02-2019, 15:42
Podobają mi się kadry. Widać naturalność, widać swobodę, widać odpowiedni moment. Natomiast nie podoba mi się obróbka. A co do łamania zasad- to chyba też wg. mnie trzeba potrafić odpowiedni zrobić...
--Arkadia--
11-02-2019, 09:36
Witajcie w poniedziałek :]
21071
robin102
11-02-2019, 17:02
Takie bardzo poniedziałkowe zdjęcie choć emocję fajne, sobotnie :)
- - - - kolejny post - - - - - -
P.S. tó również lubię |:)
20981
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze, pozdrawiam :)
Kozacko dobre zdjęcie.
--Arkadia--
11-02-2019, 19:54
dzięki robin102 fajnie, że chociaż przy jednym jesteś na tak :)
Pozdrawiam
Świetne prace, zwłaszcza ostatnie robi wrażenie.
--Arkadia--
11-02-2019, 23:13
90s :!:... miło mi :-o
--Arkadia--
04-03-2019, 11:03
The bride :)21893
sesja ślubna w Bydgoszczy
--Arkadia--
19-03-2019, 16:08
Hej wszystkim po krótkiej przerwie.
22471
--Arkadia--
29-03-2019, 08:43
Ceremonia również była :)
22882
wrzuć całe repo - oglądniem ;)
--Arkadia--
10-04-2019, 21:33
Mai11 Dagmara i Krzysiek pojawi się wkrótce, tymczasem niedawno opublikowałem na blogu inną pare Monikę i Macieja https://www.arkadiuszkubiak.pl/dworek-milusin/ zapraszam
Mai11 Dagmara i Krzysiek pojawi się wkrótce, tymczasem niedawno opublikowałem na blogu inną pare Monikę i Macieja https://www.arkadiuszkubiak.pl/dworek-milusin/ zapraszam
Z wielką przyjemnością oglądam Twoje zdjęcia. Świetnie ukazałeś emocje i wyjątkową atmosferę ceremonii zaślubin oraz przyjęcia weselnego. Wszechobecna jest też spontaniczność, naturalność i swoboda. Wielu twierdzi, że dobre zdjęcia powinny być kawałkiem historii. Sądzę, że Twoje takie są.
--Arkadia--
23-06-2019, 21:18
Jest mi bardzo miło. Dziękuję za tak miłe słowa - to zawsze kwestia gustu, jedni takie ujęcia kochają inni szukają zupełnie czegoś innego - ja jednak pozostaję w zgodzie ze sobą robiąc to jak lubię.
Pozdrowienia i wszystkiego dobrego!!!