Zobacz pełną wersję : Odpowiednik canona 50mm 1.8 II
Kamilm88
06-02-2019, 23:58
Czesc,
Jako ze wymieniłem narazie body i obiektyw na system Nikona. Chciałbym się was doradzić czy jest w nikkorze jakiś odpowiednik canonowskiego obiektywu 50mm 1.8 II. Jest on bardzo ekonomiczny tzn niewiele kosztuje a na przesłonie 4.5 bywa bardzo ostry. Czy dostanę cos takiego z nikona ?
cybulski
07-02-2019, 00:10
Masz na myśli Canona 50 1.8 stm? Nie aż takiej dobrej 50tki systemowej to w nikonie nie znajdziesz :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Tzn są ale ustępują temu canonowi moim skromnym zdaniem :)
Kamilm88
07-02-2019, 07:56
To jaki polecasz/ polecacie obiektyw z nikona tamrona lub sigmy badz innego producenta z 50 mm lub okolice 85mm ale z przeslona 1.4 lub 1.8 w miare przyzwoitych pieniadzach?
Masz na myśli Canona 50 1.8 stm?
Nie, kolega ma na myśli poprzednią wersję.
Kamilm88 Jeśli piszesz, że ta 50-tka canona BYWA bardzo ostra od 4.5, to można się zastanawiać, czy trochę za bardzo nie fetyszyzujesz ostrość :) No chyba, że chcesz robić makro. Ja mam zarówno II, jak i STM i w centrum kadru obie są ostre od 1.8. Od 4.0 na obu jest brzytwa na rogach.
cybulski
07-02-2019, 10:47
Po prostu te 50tki Canona są bardzo ostre i Nikory na moje oko (a miałem chyba wszystkie 50tki Nikora z czego 1,8g aż trzy) no niestety nie są takie od pełnych dziur jak ten Canon.
cybulski
07-02-2019, 12:01
To jaki polecasz/ polecacie obiektyw z nikona tamrona lub sigmy badz innego producenta z 50 mm lub okolice 85mm ale z przeslona 1.4 lub 1.8 w miare przyzwoitych pieniadzach?
Jakie masz body Nikona ?
Kamilm88
07-02-2019, 13:53
Nikon d5500
Kolekcjoner
07-02-2019, 15:24
Czesc,
Jako ze wymieniłem narazie body i obiektyw na system Nikona. Chciałbym się was doradzić czy jest w nikkorze jakiś odpowiednik canonowskiego obiektywu 50mm 1.8 II. Jest on bardzo ekonomiczny tzn niewiele kosztuje a na przesłonie 4.5 bywa bardzo ostry. Czy dostanę cos takiego z nikona ?
Ten obiektyw jest spokojnie używalny od pełnej dziury. Przynajmniej jeśli mowa o 50/1.8 stm - czyli najnowszej wersji. Mój 50/1.8 II, który mi się rozleciał :lol: nie był aż tak ostry ale czy to ma jakieś znaczenie w praktyce - dla mnie żadne. Chyba że ktoś ogląda zdjęcia tylko pod tym względem ....
Po prostu te 50tki Canona są bardzo ostre i Nikory na moje oko (a miałem chyba wszystkie 50tki Nikora z czego 1,8g aż trzy) no niestety nie są takie od pełnych dziur jak ten Canon.
Na moje oko jednak Nikkor jest ostrzejszy i teraz słowo przeciwko słowu, a można zwyczajnie zerknąć na tysiące fotek z obu i porównać.
Dla mnie Nikkor 1.8/50 G jest bardzo ostry, miałem celną i ostra sztukę od pełnej dziury, miałem też starszą i nowszą 50-tke canona i są słabiutkie bo jak mam przymykać do f/2.8 to wolę podpiąć sigme 17-50, canona porównałbym raczej do yongnuo.
cybulski
07-02-2019, 15:34
Na moje oko jednak Nikkor jest ostrzejszy i teraz słowo przeciwko słowu, a można zwyczajnie zerknąć na tysiące fotek z obu i porównać.
Dla mnie Nikkor 1.8/50 G jest bardzo ostry, miałem celną i ostra sztukę od pełnej dziury, miałem też starszą i nowszą 50-tke canona i są słabiutkie bo jak mam przymykać do f/2.8 to wolę podpiąć sigme 17-50, canona porównałbym raczej do yongnuo.
Zawsze ostatecznie możemy wziąć tabelki aptecznych aby zobaczyć jak to z tymi ostrościami w granicach pełnych otworów i nie będzie słowo przeciw słowu tylko konkret.
https://www.optyczne.pl/232.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_50_mm_f_1.8G_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html
https://www.optyczne.pl/363.4-Test_obiektywu-Canon_EF_50_mm_f_1.8_STM_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_o brazu.html
https://www.optyczne.pl/346.4-Test_obiektywu-Yongnuo_YN_50_mm_f_1.8_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obr azu.html
Jednak wolę zdjęcia bo na tabelkach czy to z optycznych czy z dxo nie raz się przejechałem i nie jest to wyrocznia, a przy tak tanim sprzęcie nie ma problemu samemu przetestować.
cybulski
07-02-2019, 17:26
Jednak wolę zdjęcia bo na tabelkach czy to z optycznych czy z dxo nie raz się przejechałem i nie jest to wyrocznia, a przy tak tanim sprzęcie nie ma problemu samemu przetestować.
No nie ma problemu przetestować, jednak moje tutaj doświadczenia pokrywają sie z optycznymi bardziej niż to co mówisz :)
Albo rozrzut jest tak duży, że to po prostu loteria ....