PDA

Zobacz pełną wersję : Cempingowy Plener Ślubny

kurczeblade
05-02-2019, 18:29
Tak, centralnie. Tak, nie ma złotych punktów. Tak, nie jest książkowo - jak w poprzedniej epoce uczyli :D Tak, nie jest idealnie. Ala mam nadzieję że się komuś spodoba :)
Jeśli się spodoba, to zapraszam po więcej na BLOGA http://www.lukaszsztybe.pl/fotografia-slubna/monika-piotr-plener/

1
20804

2
20805

3
20806

4
20807

5
20808

6
20809

7
20810

8
20811

9
20812

10
20813

11
20814

12
20815

13
20816

14
20817

15
20818

MarcinSt
05-02-2019, 19:29
Tak, centralnie. Tak, nie ma złotych punktów. Tak, nie jest książkowo - jak w poprzedniej epoce uczyli :D Tak, nie jest idealnie. Ala mam nadzieję że się komuś spodoba :)
Jeśli się spodoba, to zapraszam po więcej na BLOGA http://www.lukaszsztybe.pl/fotografia-slubna/monika-piotr-plener/

Mi się bardzo podoba - 11 najbardziej

Pypeszt
05-02-2019, 19:35
Marynarka za ciasna ;-)

Myszowor
05-02-2019, 22:31
Nie no 15 najlepsza ;), bardzo ładny secik i numeracja powinna być chyba w drugą stronę i kończyć się koło przyczepy.

PM.M
05-02-2019, 23:10
Jak zacząć... ładne. Podoba mi się ogólnie Twoja obróbka kolorystyczna i ten ład kolorystyczny nadaje klimat temu zestawowi (IMHO). Coś mi tylko nie gra pomiędzy 6 a 7. Na 6tce Monika jest blada a tuż obok na 7 rumiana.

sosnowy
05-02-2019, 23:28
Mnie też obróbka się podoba, ale zestawienie tych strojów z otoczeniem wali po oczach. Zaznaczam, że nie znam się na foto ślubnym i nie wiem nic o oczekiwaniach klientów, ale popatrzcie na fot. 2. Szlak turystyczny, wystają korzenie itd- tymczasem ona w tiulach, a on w metroseksualnym gajerku. Dla mnie niestety wygląda to karykaturalnie.

Jurek Ż
06-02-2019, 11:44
Gdybym musiał wybrać to 3, 4 i 9. Nie podoba mi się obróbka. Można to było zrobić lepiej.:oops: Eizo CG 2730 po kalibracji.:smile:

stock
06-02-2019, 11:51
campingowy plener ? Tu 1 fota, na www sztuk 3. Takich samych. Fajne kolory, miejscówki ciekawe, para chyba średnio współpracująca. Nie chcieli dac się rozruszać ? Kolosalna ilość zdjęć na stronie w 90% takich samych. Długo się to przewija.

morzon
06-02-2019, 11:56
Kadry fajne, jakościowo dobrze, miejsce klimatyczne (choć sam też nie przepadam za takimi strojami w plenerach, ogólnie za plenerami nie przepadam, ale to mało istotne, cóż taka konwencja i trza robić).
Nie podoba mi się natomiast obróbka, bo to wbity 1-2 presety nawet bez specjalnych modyfikacji (widać, po mega pomaranczowej skórze na niektórych klatach, mogłeś to ciut jednak ściągnać). Moja niechęć może też wynikać z przesytu, za dużo już takich (w takich kolorach, po tych presetach) zdjęć widziałem i niestety ulewa mi się to. Tracisz przez to swój styl, a przecież umiesz fajnie retuszować i radzisz sobie z kolorem.

kurczeblade
06-02-2019, 12:56
Dzięki za opinie.

Nie było gotowych presetow ;)
To są moje indywidualne ustawienia.

ps. nie widziałem jeszcze gotowego preseta, przy którym nie trzeba robić modyfikacji, który by ot tak pasował do każdej scenerii. Chyba że ktoś ma takiego magicznego, to prosiłbym o podzielenie się nim ;)

Co do stylizacji, mi bardzo pasują oni. Takie miejsce wybrali. Ale rozumiem że nie każdemu się widzi śmiganie w stylizacji ślubnej po lesie- ja wolę bardziej niż po zamkach. Inni natomiast wcale nie robią sesji plenerowej ;)

ekonet
06-02-2019, 13:02
Czemu "cempingowy"?

morzon
06-02-2019, 13:36
Nie było gotowych presetow ;)
To są moje indywidualne ustawienia.

ps. nie widziałem jeszcze gotowego presta, przy którym nie trzeba robić modyfikacji, który by od tak pasował do każdej scenerii. Chyba że ktoś ma takiego magicznego, to prosiłbym o podzielenie się nim ;)

Co do stylizacji, mi bardzo pasują oni. Takie miejsce wybrali. Ale rozumiem że nie każdemu się widzi śmiganie w stylizacji ślubnej po lesie- ja wolę bardziej niż po zamkach. Inni natomiast wcale nie robią sesji plenerowej ;)

No okej, w każdym razie kiedyś się natknąłem na identyczny albo w 90% podobny - sprana zieleń, pomarańczowa skóra. No i wiadomo, że nigdy jednym nie da się obskoczyć każdej scenerii, dlatego zwykle sprzedają paczki z presetami :D A o modyfikacje mi chodził pod kątem pomarańczowej skóry (7, 9, 12) w ciemniejszych miejscach, zwykle z automatu w presecie tak to wygląda. Do tej pomarańczki to akurat muszę się przyczepić;)

A stylizacje na plenerach to ogólnie temat na dłuższe dyskusje (nie wiem czy jest sens zaczynać i czy to dobre miejsce, bo to jednak Twój wątek wiec może nie życzysz sobie takiego rozwalania dyskusji o fotach?).
Wiem, że tak się przyjęło robić, ale jak się tak na to spojrzy z boku to jest to strasznie z czapy (albo ja mam coś z czapą) :D W sensie, kurde - jak garniak i eleganckie buty/lakierki mają pasować do łażenia po lesie, krzokach etc? Albo jeszcze gorzej - jak młody mial czarny smoking, który jest stricte kreacją wieczorową i później w ciągu dnia paraduje po róznych urokliwych miejscach w słońcu. Gryzie mi się to estetycznie i logicznie... Jeszcze jakieś pałace czy zamki to ok, ma to większy sens, choć nadal nie jestem fanem. Osobiście jestem zwolennikiem takich bardziej luźnych zdjęć na plenerze - jakaś zwiewna sukienka i facet w chinosach+casualowa koszula - tak samo można pokazać emocje czy uczucia, ale bez tej sztucznej przebieranki, a przynajmniej całość jakoś ze sobą współgra.

Oczywiście nie jest to przytyk do Ciebie osobiście czy tych zdjęć, tylko raczej luźne przemyślenia o branży - której notabene sam jestem uczestnikiem i sam też robię to co napisałem powyżej (niestety to najczęściej wymóg klienta, który nie wie, nie rozumie, że można inaczej, ot wbity stereotyp pleneru). Kiedy wiem, że można i może się udać to staram się jednak pary namawiać na coś "luźniejszego", oczywiście z różnym skutkiem, ale próbować trzeba :D

kurczeblade
06-02-2019, 14:35
S4INT ale dlaczego na zamkach ma być lepiej? Mnie się zamki i pałace kojarzą raczej z historycznymi obiektami, po których biegał król, rycerze ze swoimi paziami :D Zatem gdyby każdy myślał tak konwencjonalnie i szablonowo, fotografia ślubna (nie tylko ślubna) pozostałaby na poziomie robienia zdjęć w ciasnym studio na tle fototapety - dlatego ja się cieszę że obecnie jest na tyle kreatywnie, że można olać zasady pisane w latach 90 i zabrać przykładowo tak ubraną PM do lasu żeby zrobić im zdjęcia, lub inne miejsce.

Zobacz jak wyglądają zdjęcia podwodne "modowe" w eleganckich sukniach. Efekt często powalający, a przecież nikt normalnie w sukniach nie pływa w basenie.

morzon
06-02-2019, 14:42
Ok, nie ważne, nie było tematu ;)

kurczeblade
06-02-2019, 14:49
Ok, nie ważne, nie było tematu ;)

Przecież spoko. Ja to po części kumam. Trochę paradoks, bo podobają mi się takie miejsca i niczego złego w tym nie widzę, ale sam z żoną nie chciałem takiej sesji, w ogóle nie chciałem sesji, bo uznaliśmy że nie jest nam to potrzebne. :)

themadablues
06-02-2019, 15:18
Set fajny, kadry, obróbka - wszystko na plus. Zgadzam się jednak, że na niektórych jest zbyt pomarańczowo na skórze.

kurczeblade
12-02-2019, 09:46
Dzięki za opinie.

myrele
12-02-2019, 11:14
Kadry fajne, obrobka nie jest zla
Przegladnalem tez bloga i jest tam pare na prawde dobrych kadrow.
Nie podoba mi sie ten mocny pomarancz na niektorych zdjeciach i drzewa wystajace z glowy tez srednio wygladaja.
Wiem wiem, tak chciales i tak ma byc, ale skoro wystawiles to napisalem jak ja to widze :)

kurczeblade
12-02-2019, 14:13
Spoko, dzięki za wizytę na blogu :)

Greg81
13-02-2019, 22:54
Centralnie ...
Dlaczego ?

kurczeblade
14-02-2019, 09:53
Centralnie ...
Dlaczego ?

Tak ma być.

Mai11
23-03-2019, 21:08
Bardzo fajne zdjęcia tylko niestety wszystko kadrowane centralnie - pamiętaj żeby to trochę urozmaicić ;)

spl
31-03-2019, 21:17
1. - dużo tej przyczepy. Para w środku kadru. A gdyby sfotografować ich pod większym kątem i bardziej spłaszczyć i rozmyć przyczepę przez zastosowanie dłuższej ogniskowej?
Moim zdaniem 10 i 12 są świetne i bardzo pasuje do nich centralne kadrowanie. Do reszty wg mnie - nie.
Ze swojej strony zaproponowałbym przeciągnięcie pędzlem z ujemnymi wartościami clarity i contrast po twarzach. Kilkukrotne.