Zobacz pełną wersję : Lightroom zamula przy obróbce zdjęć.
foto4deg
05-02-2019, 13:03
Koleżanki i koledzy. Wiecie z czego może wynikać spowolnienie Lightrooma?
Mac iMaca 27 5k z prockiem i5, dyskiem hybrydowym i 24 Gb ram. Na cache przeznaczyłem 100 Gb, wolne na dysku 250, cały dysk ma 2 Tb.
Od jakiegoś czasu LG strasznie spowalnia i non stop pojawia się takie myślące kółeczko, łącznie z tęczowym ;) 20795
Ktoś ma pojęcie jak to rozwiązać?
Masz akceleracje z karty graficznej wlaczoną?
Jak mi mulił mój, wywaliłem większość na dysk zewnętrzny, zainstalowałem nowego LR, zmienilem wielkosc plikow generowanych do podgladu i kilka innych rzeczy opisanych w necie dla przyspieszenia. Wada jest taka, ze jak szukam w starych katalogach to nie wszędzie mam podgląd i musze dyski podpinac Ale w miare śmiga teraz.
A która wersja LR? Bo mi dobrze zaczął działać gdzieś tak od wersji 8.0.
Koleżanki i koledzy. Wiecie z czego może wynikać spowolnienie Lightrooma?
Mac iMaca 27 5k z prockiem i5, dyskiem hybrydowym i 24 Gb ram. Na cache przeznaczyłem 100 Gb, wolne na dysku 250, cały dysk ma 2 Tb.
Od jakiegoś czasu LG strasznie spowalnia i non stop pojawia się takie myślące kółeczko, łącznie z tęczowym ;) 20795
Ktoś ma pojęcie jak to rozwiązać?
1. Jak duża jest baza zdjęć LR?
Z rozwiązań (piszę z perspektywy Windowsa):
- LR lubi gdy zdjęcia leżą na jednym dysku, a katalog jest na innym
- włączone wspomaganie sprzętowe
- optymalizacja katalogu
- przy imporcie dużej ilości zdjęć (praca np. weselna) aby jeszcze bardziej przyśpieszyć obróbkę można dla każdego reportażu tworzyć nowy katalog, nie daje to może kopa, ale wyczuwalnie działa szybciej
foto4deg
10-02-2019, 16:33
Mam akcelerację karty graficznej. Wersja LR CC. Baza zdjęć prawie 80k. Zdjęcia i katalogi są na jednym dysku, jest włączone wspomaganie sprzętowe, nie wiem, co masz na myśli pisząc optymalizacja katalogu.
Edit>Preferences>Performance>Optimize Catalog, pierdoła ale może pomóc.
Przy 80k zdjęć nie powinno być aż takich spowolnień, ja dopiero przy 200k zacząłem szukać jak przyśpieszyć pracę w LR.