Zobacz pełną wersję : Quadralite Navigator X2 N
Witam.
Mam problem ze znalezieniem tego sterownika. W związku z czym chciałbym się upewnić, czy Quadralite Navigator X2 N i Godox XPro-N to te same sterowniki i czy Godox będzie współpracował z Quadralite Stroboss 60 N?
Niestety szukałem odpowiedzi w internecie i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Będzie współpracował, nawet masz jeszcze Neewer zgodny z tym systemem.
Dzięki wielkie, kupuje :mrgreen:
Kupiłem, dzisiaj doszedł. Działa bez zarzutu.
josephebeloki
21-02-2019, 00:16
A jaka jest różnica pomiędzy wersja 60 a 60evo prócz akumulatora?
Zdaje się że Stroboss 60evo ma krótsze czasy ładowania / gotowości - dzięki temu akumulatorowi właśnie.
josephebeloki
21-02-2019, 10:41
Nooo średnio mi się chce w to wierzyć. Na pewno taki akumulator 2000mAh to nie nada się do pracy na cały dzień.
4x Enloop 2500mAh to 10k mAh vs 2000 mAh to jeśli o długość pracy, to raczej nie ma co porównywać, natomiast szybkość - przy czarnych Enloopach to raczej są to czasy rzędu błedu pomiarowego.
Więc nie bardzo się opłaca brać 2x droższą EVO...
Pojemność ok ale akumulatorki to 4.8V, a akumulator dedykowany chyba 7.2V co przekłada się na szybkość i efektywność.
josephebeloki
21-02-2019, 19:35
Pojemność ok ale akumulatorki to 4.8V, a akumulator dedykowany chyba 7.2V co przekłada się na szybkość i efektywność.
11.1V , to faktycznie jest różnica... no tak
4x Eneloop 2500mAh połączone szeregowo to niestety dalej 2500mAh, gdyby były równolegle to by było te 10k. Poza tym możesz nawet mieć najświeższe Eneloop-y, a i tak nie dorównają baterii litowej pod względem wydajności nawet w przedbiegach. Poza tym Stroboss 60EVO zasilana jest 11.1V akumulatorem litowo-jonowym i właśnie dlatego ta lampa będzie się ładowała znacznie szybciej i będzie znacznie wydajniejsza od lampy zasilanej bateriami AA (znacznie więcej błysków)
Łukasz F.
14-04-2019, 12:57
Cześć. Podepnę się pod temat. Akurat kupiłem Quadralite Atlas 600 pro i nie ma wyzwalaczy do nikona. Czy do tej lampy Godox x-pro n będzie pasował? Pytam, bo gdzieś czytałem, że amerykańce mają problem z wyzwalaniem lampy przez rebrandingowane wyzwalacze, niby inny soft. Ktoś, coś?
Pozdrawiam
Quadralite Atlas 600 pro i nie ma wyzwalaczy do nikona.
Przecież ta lampa ma wbudowany odbiornik Navigator X.
Wyzwolisz Navigatorem X, X2 albo każdym Strobossem.
Koledze chodzi chyba o to, że wyzwalacz Navigator X i X2 jest niedostępny od dłuższego czasu w sprzedaży (status: oczekiwanie na dostawę). Ale wyzwalacz Godox Xpro N powinien działać bez problemu. Nawet na swoich stronach Quadralite odsyła do update softu różnych urządzeń bezpośrednio na strony Godox więc i z tej strony nie powinno być najmniejszego problemu.
Faktycznie, może o to chodzić. Na cyfrowe ma status na zamówienie. Może X2Pro, czy jak mu tam, brandują.
Co nie zmienia faktu, że godox powinien działać.
Łukasz F.
14-04-2019, 14:59
Ok, dzięki za info. W takim razie nie ma co czekać, trzeba zamawiać. Niestety, polski dystrybutor nie jest w stanie wskazać terminu dostawy. Żenada...
Godox to producent tego sprzętu, Quadralite to tylko nasz lokalny brand czyli napis na sprzęcie i opakowaniu, ja sterownik kupiłem Neewer N1T-S bo na amazon sprzedawali taniej niż nasz Quadralite, a w chinach Godox tez droższy.
Witam. Podepnę się pod temat. Powiedzcie Panowie czy tym wyzwalaczem „Quadralite Navigator X2 Nikon” będzie można bezprzewodowo/radiowo wyzwalać lampy nikon sb900 i sb600?, bo że sb910 to wiem ale czy starsze sabiny da rady wyzwolić?
Będzie potrzebny odbiornik dla systemu Navigator X na którym umieszczamy lampę SB:
https://store.quadralite.eu/pl/navigator-x/1612-odbiornik-quadralite-navigator-x-do-nikon-5901698713959.html
Cześć.
Odgrzebie, bo nie mogę znaleźć. X2 wysterujemy lampy Godoxa ?
Tak.
Przecież to to samo.
no miałem problem, ale się udało. update softu i działa. Wolałem się upewnić przed próżną walką. A to że sprzęt jest ten sam nie znaczy że nie ma np. w sofcie jakiegoś markera i po jego odczycie gadać ze sobą nie będą - np. dla ochrony marek z poszczególnych rynków.
Komunikacja navigator lampa jest tylko w jedną stronę.
Nie wiem, jak teraz, ale swojego czasu linki do aktualizacji softu na stronce QL prowadziły do Godoxa.
W instrukcji aktualizacji softu też Godox jest.
Według tego co szukałem - TAK.
Testowałem kompatybilność zestawu X2 (quadralite) z Godoxem V1 (tenże nie ma problemu też w drugą stronę by kontrolować strobossy 60 spod znaku quadralite).
Ogólnie to lampy Stroboss i Quadralite różnią się tylko nazwami (firma używa w tej chwili 3 różnych nazw - zależnie od regionu).
(firma używa w tej chwili 3 różnych nazw - zależnie od regionu).
Więcej.
Trafiłem jeszcze na eVolve (UK), Cheetah (US?), nawet Adorama swojego czasu sprzedawała Repo180 pod swoim logiem.
Ba. Nawet u nas swojego czasu GenesisGear to brandował.
Więcej.
Trafiłem jeszcze na eVolve (UK), Cheetah (US?), nawet Adorama swojego czasu sprzedawała Repo180 pod swoim logiem.
Ba. Nawet u nas swojego czasu GenesisGear to brandował.
To mój błąd - podałem 3 bo obok quadralite i Godoxa w informacjach o V1 jeszcze jedna nazwa była podawana :)
Mam pytanie o ... zasilanie Navigator X2 C (czyli do Canona, ale przecież to jest to samo). Akku Eneloop białe, niebieskie, granatowe, Fuji - w pelni naładowane są .. za słabe. Od razu nawigator pokazuje 2 kreski, kilkadziesiąt zdjęć i po akku. Kolejne to samo. Inny Navigator - to samo. Czyli to nie jest raczej kwestia konkretnego urządzenia. Te akku w innym sprzęcie (phottix) działają mi miesiącami. Co jest grane?
One wymagają baterii, nie działają na akku?
Jakie macie doświadczenia w tym względzie?
Na mojej wersji - N mam wrażenie, że mimo, że wyłączony to zjada baterię... już któryś raz z rzędu. Muszę sprawdzić jeszcze dokładniej, bo ciągle nie mam czasu, podłączałem kilka dni temu świeże aku, poprzednio miesiąc leżał wyłączony i po włączeniu 0 kresek. Nie mniej jednak, na tej padaczce pobłyskałem z 20 razy i dopiero padło. Najnowszy soft.
To nie to. Ja ładowałem akku przez noc. Teraz włożyłem do Navigatora. I mam 2 kreski.
Celowo ładowałem na moment przed użyciem. Tydzień temu tez przyniosłem świeże akku.
Przecież tak się nie da pracować!!!
Nie chce mi się wierzyć, że wszyscy tak mamy,bo ktoś wcześniej by chyba zrobił raban.
Co jest grane?
One wymagają baterii, nie działają na akku?
Nie mam, więc się wypowiem ;)
"Bateryjka" (ogniwo) ma 1.5V, akumulator ma napięcie 1.2V, ale świeżo po naładowaniu zbliża się do 1.5V. W miarę rozładowania napięcie spada do "znamionowego" 1.2V, jeśli nadajnik jest projektowany na wyższe, z marginesem na rozładowanie "zwykłych baterii", może rozpoznać w pełni naładowane akumulatorki jako "rozładowane", z powodu niskiego napięcia.
Myślę, że dystrybutor (Quadralite) mógłby się na ten temat jednoznacznie wypowiedzieć.
Na wszelki wypadek: czy w instrukcji nie napisali, że "zalecają" tylko baterie, a nie akumulatorki?
Instrukcja jest. Po chińsku. :(
O napięciach wiem. Moje Akku po ładowaniu mają 1.35 V
Manual - ENG: 44098
44097
Czujka poziomu naładowania jest skalibrowana pod baterie alkaliczne. To że na akumulatorkach pokazuje tylko dwie kreski jest prawidłowe. Wspominał o tym choćby Robert Hall.
Ale to wyładowanie się jest dziwne. Sam używam bateryjek, więc nie zauważyłem tego.
Robię spokojnie kilkaset zdjęć na białych lub czarnych eneloopach.
Ja mam dziś 10 lekcji z rzędu. Zrobiliśmy około 300 zdjęć. Ale po połowie lekcji musiałem zmienić akku. Dwie pary? Bałem się czy wystarczy do końca zajęć.
Za tydzień zabieram baterie.
lukasz_kk
13-10-2020, 22:47
Jacku z ciekawości i zupełnie nie w temacie, ale skoro sam wspomniałeś tutaj, to zapytam:
Jaka to szkoła, w której uczy się dzieci/młodzież fotografii i to jeszcze w dość sporym wymiarze godzinowym? Jest to dość niespotykane jak dla mnie i zakładam, że nie jest to zwykła podstawówka czy też liceum/technikum. A może jednak, z tym że z klasami o jakimś nietypowym profilu?
Kierunek fotografia. Dziś to było technikum. Przedmiot Techniki fotograficzne. Czyli zajęcia w studio. Klasa 1 ma 2 godz w tygodniu, klasy 2 (są tam dwie) mają po ... 6 godzin, klasa 3 ma 3 godziny. Nie zakładaj, że miałem 10 godzin z jedną klasą. To była klasa po klasie.
W szkole zawodowej ułozono to inaczej. Jest przedmiot Zajecia praktyczne gdzie sklejono studio z obróbką. Mam do dyspozycji obie pracownie naraz (właściwie trzy, bo jest też ciemnia). Prowadzę zajęcia jak chcę. Wg potrzeb. Uwaga. Klasa 1 ma 8 godzin w tygodniu, klasa 2 ma 10 godzin, a klasa 3 ... aż 12 godzin tygodniowo. Ale podzielone na dwa dni po 6 godzin.
Uczę w dwóch szkołach, mam w sumie 32 godz zajęć, a mógłbym więcej, ale nie chcę. I tak mam zero czasu dla siebie. Aha. Jak się dziwisz ze mam prawie 2 etaty to dlatego, że jedna ze szkół jest prywatna.
fantazja
14-10-2020, 13:18
Instrukcja obsługi Navigator x2 Nikon PL 44131
O, dzięki fantazja. U mnie w pudle była tylko eng, a polityka Q co do udostępniania instrukcji w wersji elektronicznej jest dziwna, łagodnie rzecz ujmując.
Może nie jest jakoś bardzo potrzebna, ale lepiej mieć i nie potrzebować, niż na odwrót. :D
fantazja
14-10-2020, 16:00
O, dzięki @fantazja (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=82917). U mnie w pudle była tylko eng, a polityka Q co do udostępniania instrukcji w wersji elektronicznej jest dziwna, łagodnie rzecz ujmując.
Może nie jest jakoś bardzo potrzebna, ale lepiej mieć i nie potrzebować, niż na odwrót. :D
Może się przyda :)
Ja bez problemu dostałam link i plik . To chyba ten mój wdzięk osobisty sprawił..:mrgreen::wink:
W sieci nie mogłam znaleźć ...
Tia, wysyłać zdjęcie paragonu, żeby dostać link do pliku na mail... Podziękuje...
fantazja
14-10-2020, 16:10
Tia, wysyłać zdjęcie paragonu, żeby dostać link do pliku na mail... Podziękuje...
nie kupiłam tam..
Bez znaczenia.
Mi o to chodzi:
Jeżeli w pudełku z zakupioną lampą Quadralite nie było polskiej instrukcji obsługi wyślij do nas maila na adres:
[email protected]
podając w treści wiadomości model produktu, do którego potrzebna jest instrukcja obsługi oraz załączając skan lub zdjęcie dowodu zakupu. Odpowiemy przesyłając link do dokumentu pdf.
Dla mnie to jest dziwne i tyle. Powinien link na stronie być.
Dobrze chociaż, że aktualkę softu da się bez niczego przeprowadzić...
Chyba pierwszy raz złapałem/zauważyłem problem z synchronizacją na czasie 1/320, o którym zresztą jest info w instrukcji.
https://i.imgur.com/6LxfUxi.jpg
o którym zresztą jest info w instrukcji.
À propos instrukcji, jest gdzieś dostępna po polsku?
Quadralite udostępnia na dość porąbanych warunkach.
No i tu w wątku, post #38 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/295327-Quadralite-Navigator-X2-N?p=4144470&viewfull=1#post4144470). ;)
marcinez
11-11-2023, 19:54
Witam. Czy u Was występuje taki problem że po założeniu na sanki nadajnika aparat ustawia najniższą czułość i czas 1/60 sekundy? Mimo ustawienia autofp 250 czas całe czas jest jak wyżej chyba że ręcznie ustawie czułość na największą
Nie. Podaj więcej danych. Jaki aparat masz? W jakim trybie aparat? Nadajnik masz ustawiony na TTL?
Na 99% tak się dzieje kiedy aparat jest w trybie P lub Auto (zwłaszcza to ustawianie czasu na 1/60 jest tu znamienne).
marcinez
12-11-2023, 02:51
Wybaczcie że podałem mało szczegółów. Aparat d850, włączone autoiso, tryb A, najnowsze firmware w nadajniku quadralite navigator X2. Nie wiem czy ważne ale ustawiony najkrótszy czas w aparacie na 1/160. Po założeniu lampy czułość 250 czas 1/160 zmieniam wartości przysłony i parametry jak wyżej. Kiedy na sankach jest nadajnik i steruje lampą czas ustawia się na 1/60 a czułość 64. Dopiero podniesienie dolnego progu autoiso do wysokich wartości powoduje że czas zaczyna się skracać.
Wybaczcie że podałem mało szczegółów. Aparat d850, włączone autoiso, tryb A, najnowsze firmware w nadajniku quadralite navigator X2. Nie wiem czy ważne ale ustawiony najkrótszy czas w aparacie na 1/160. Po założeniu lampy czułość 250 czas 1/160 zmieniam wartości przysłony i parametry jak wyżej. Kiedy na sankach jest nadajnik i steruje lampą czas ustawia się na 1/60 a czułość 64. Dopiero podniesienie dolnego progu autoiso do wysokich wartości powoduje że czas zaczyna się skracać.To co Ty robisz, ja nazywam sado-masochizmem. Jeżeli używasz błysku to znacznie lepiej gdy aparat ustawiony jest w manualu;-)
Wybaczcie że podałem mało szczegółów. Aparat d850, włączone autoiso, tryb A, najnowsze firmware w nadajniku quadralite navigator X2. Nie wiem czy ważne ale ustawiony najkrótszy czas w aparacie na 1/160. Po założeniu lampy czułość 250 czas 1/160 zmieniam wartości przysłony i parametry jak wyżej. Kiedy na sankach jest nadajnik i steruje lampą czas ustawia się na 1/60 a czułość 64. Dopiero podniesienie dolnego progu autoiso do wysokich wartości powoduje że czas zaczyna się skracać.
Ustaw aparat w tryb M i dobierz sobie taki czas / ISO / przysłonę jaki Ciebie interesuje, a wtedy lampa ustawi odpowiednią moc błysku.
A używanie AutoISO + lampa w TTL to w ogóle jest jakieś nieporozumienie - w jakim celu?
Można by się rozpisywać ale po co, wrzuć google "jak używać aparatu z lampą" jest bardzo dużo artykułów o tym.
Ustaw aparat w tryb M i dobierz sobie taki czas / ISO / przysłonę jaki Ciebie interesuje, a wtedy lampa ustawi odpowiednią moc błysku.
To co Ty robisz, ja nazywam sado-masochizmem. Jeżeli używasz błysku to znacznie lepiej gdy aparat ustawiony jest w manualu;-)
Podpisuje się pod tym :)
marcinez
15-11-2023, 14:40
Wychodzi na to że człowiek całe życie się uczy [emoji4] myślałem że jak aparat jest w manualu to lampę też trzeba ręcznie ustawiać. A tu miła niespodzianka. Dziękuję za podpowiedź! I jeszcze jedno pytanie: aparat steruje też siłą błysku lampy błyskowej studyjnej quadralite/godox czy trzeba ręcznie siłę błysku ustawiać?
Znaczy, w automacie?
Nie, trzeba ręcznie z nadajnika.
Plenerowe mają TTL, będą z automatu moc ustawiać.
marcinez
23-12-2023, 17:20
Czy jak będę miał sterownik/wyzwalacz quadralite/godox to będę mógł lampę np. metza 48 do Nikona wyzwalać w ttl jak pozostałe lampy godox?
Jeśli ją posadzisz na odbiorniku, tak.
marcinez
23-12-2023, 17:25
Chciałem sprzedać metza ale jeśli tak to kupię odbiornik/ wyzwalacz