Zobacz pełną wersję : [ Panasonic ] Panasonic S1/S1r Full Frame mirrorless
No to mamy mega mocnego gracza na rynku.
Specyfikacja zjada wszystko co do tej pory weszło na rynek:
https://www.panasonicff.com/panasonic-s1-s1r-now-available-for-pre-order-at-parkcamera-uk/
No to teraz się zacznie bo... "ten aparat ma 187Mpix" :)
Maszynka fajna, no i okrągły wizjer, są trzy obiektywy na start.
Myślę że szybko tylko ten aparat będzie się nadawał do zdjęć ślubów ;)
Panasonic Lumix S1R:
47.3MP full frame sensor (no low pass filter)
5-axis hand vibration reduction within the body with 5.5 stops
Dual IS 2 with 6 stops
4K 60p / 50p video
Sequential shooting performance: 9 frames / second (AFS), 6 frames / second (AFC)
6K photo at 30 frames per second and 4K photo mode at 60 frames / sec
5.76 million dot EVF
The finder magnification can be adjusted from 0.78 times to 0.74 times or 0.7 times
Movable rear liquid crystal with 2.1 million dots
Dustproof · Drip-proof · Low temperature-10 °
Picture of 187 million pixels ( 16,736 x 11, 168 ) can be created using high resolution mode
Advanced Artificial Intelligence Technology Detecting Humans, Cats, Dogs and Birds
Size: 148.9 x 110.0 x 96.7 mm
Weight: 898 g
Overseas price: body only is £3,399, lens kit is £4,199
Panasonic Lumix S1:
24.2 MP full frame sensor
Maximum standard ISO 51,200
It can create 96 million pixels ( 12,000 x 8,000 ) images using high-resolution mode
Weight: 899 g
Overseas price: body only is £1,999, lens kit is £2,999
S1R - 17k w przeliczeniu, pewnie u nas będzie jeszcze więcej. Specyfikacja fajna, dużo dali. Pytanie co ze szkłami będzie... Na razie ciemnica i 50tka.
cz4rnuch
31-01-2019, 12:59
...Maszynka fajna, no i okrągły wizjer, są trzy obiektywy na start...Start, jeśli chodzi o mocowanie sl, był tak ze 4 lata temu. Obiektywy cholernie drogie, ale jest ich więcej niż trzy.
- - - - kolejny post - - - - - -
S1R - 17k w przeliczeniu, pewnie u nas będzie jeszcze więcej. Specyfikacja fajna, dużo dali. Pytanie co ze szkłami będzie... Na razie ciemnica i 50tka.
Cena podana w funtach, gdzie sprzęt zazwyczaj wyceniony jest dość wysoko. Myślę, że w Polsce będzie podobnie, ewentualnie można skorzystać z oferty w sklepach całej UE.
Start, jeśli chodzi o mocowanie sl, był tak ze 4 lata temu. Obiektywy cholernie drogie, ale jest ich więcej niż trzy.
Cena podana w funtach, gdzie sprzęt zazwyczaj wyceniony jest dość wysoko. Myślę, że w Polsce będzie podobnie, ewentualnie można skorzystać z oferty w sklepach całej UE.
Nadal sporo kasy. Ale panas się ceni nie od dzisiaj.
Ze szkłami nie wiedziałem, dzięki za info.
No to teraz się zacznie bo... "ten aparat ma 187Mpix" :)
Maszynka fajna, no i okrągły wizjer, są trzy obiektywy na start.
Myślę że szybko tylko ten aparat będzie się nadawał do zdjęć ślubów ;)
Panasonic Lumix S1R:
47.3MP full frame sensor (no low pass filter)
5-axis hand vibration reduction within the body with 5.5 stops
Dual IS 2 with 6 stops
4K 60p / 50p video
Sequential shooting performance: 9 frames / second (AFS), 6 frames / second (AFC)
6K photo at 30 frames per second and 4K photo mode at 60 frames / sec
5.76 million dot EVF
The finder magnification can be adjusted from 0.78 times to 0.74 times or 0.7 times
Movable rear liquid crystal with 2.1 million dots
Dustproof · Drip-proof · Low temperature-10 °
Picture of 187 million pixels ( 16,736 x 11, 168 ) can be created using high resolution mode
Advanced Artificial Intelligence Technology Detecting Humans, Cats, Dogs and Birds
Weight: 898 g
Overseas price: body only is £3,399, lens kit is £4,199
Panasonic Lumix S1:
24.2 MP full frame sensor
Maximum standard ISO 51,200
It can create 96 million pixels ( 12,000 x 8,000 ) images using high-resolution mode
Weight: 899 g
Overseas price: body only is £1,999, lens kit is £2,999
Zapewne bardzo duzo detali technicznych pokryje sie w S1 i S1R. Dzis jest oficjalna zapowiedz, wiec bedzie wszystko wiadomo.
czupacabra
31-01-2019, 13:09
Panas z serii S ma mocowanie L czyli natywne dla niego są wszystkie obiektywy Leica SL i TL.
Wysłane za pomocą Tapatalk
Okej, czyli jednak cena puszki to najmniejszy problem :D
https://www.bhphotovideo.com/c/buy/sl-series-lenses/ci/29012/N/3731153236/?c3api=2572%2C113041915987&gclid=Cj0KCQiA1sriBRD-ARIsABYdwwE32RH22cVYkGgyJqADwP6vSZrg4RC-Lpv4K9nomVThsRN7U8jfljQaAmCuEALw_wcB
16-35 3.5-4.5 za 22tys. Ogólnie wszystkie szkła po minimum 20k. Fajnie tam w tym systemie :D
czupacabra
31-01-2019, 13:23
I jeszcze Sigma jest w tym układzie z Panasem i Leicą (L mount) i ma wypuścić w tym roku serię obiektywów pod L.
Okej, czyli jednak cena puszki to najmniejszy problem :D
https://www.bhphotovideo.com/c/buy/sl-series-lenses/ci/29012/N/3731153236/?c3api=2572%2C113041915987&gclid=Cj0KCQiA1sriBRD-ARIsABYdwwE32RH22cVYkGgyJqADwP6vSZrg4RC-Lpv4K9nomVThsRN7U8jfljQaAmCuEALw_wcB
16-35 3.5-4.5 za 22tys. Ogólnie wszystkie szkła po minimum 20k. Fajnie tam w tym systemie :D
przecież pojawią się dopiero szkla za normalne (normalniejsze) pieniadze. Sygnowane przez Panasa i Sigme (pewnie z czasem i innych producentów niezaleznych).
W tej chwili koszt kitowego szkla 24-105 to 800GBP, czyli ponizej 4kzl. To jest nizsza kwota niz za kita do Z6 i Z7 a zakres duzo fajniejszy i swiatlo takie samo.
Pozwala to sadzic, ze ceny mniej wiecej beda na poziomie cen Nikona i Canona do systemow bezlustrowych.
No zobaczymy ile to będzie kosztowało. Trzymam kciuki, zawsze lepsza większa konkurencja, choć i tak raczej jestem pesymistą, że cokolwiek to zmieni na rynku foto.
czupacabra
31-01-2019, 13:44
Ja czekam na S1R - postestuję ją sobie z obiektywami od SLa. [emoji3]
Ja czekam na S1R - postestuję ją sobie z obiektywami od SLa. [emoji3]
czekam z niecierpliwoscia na Twoje testy :)
czupacabra
31-01-2019, 13:52
[emoji3] pewnie w kwietniu dopiero bo S1R ma być dostępny w marcu - ale to już wkrótce
Jesteś użytkownikiem SL? Te szkła faktycznie są jakieś super? Poważnie pytam, nie znam kompletnie systemu bo nie moja bajka, ale ciekawi mnie stosunek cena/jakość.
https://www.panasonicff.com/price-specs-of-panasonic-s-50mm-f-1-4-24-105mm-f-4-macro-ois-70-200mm-f-4-ois-lenses/
ceny (zwlaszcza 50/1,4) zabijają :D
Wymiękam, nie rozumiem tej polityki. Wchodzą z nowym systemem, z dość niszowej firmy (na pewno panas nie jest w pierwszej piątce marek sprzętu foto o których ktokolwiek pomyśli) i tak chcą zdobyć klientów, rzucając słoiki w kosmicznych cenach?
czupacabra
31-01-2019, 17:25
S4INT miałem SLa a teraz mam CL i kilka szkieł CL i SL90/2 . I jestem mega zadowolony . W planach zakup albo SL2 albo S1R i kolejne słoiki SLowe. Tak są drogie ale jak dla mnie wykonanie i obrazek jest super.
Wrzucisz jakieś zdjęcia z nich?
czupacabra
31-01-2019, 18:21
Jasne, wieczorem
Borat1979
31-01-2019, 19:33
Start, jeśli chodzi o mocowanie sl, był tak ze 4 lata temu. Obiektywy cholernie drogie, ale jest ich więcej niż trzy.
Jak się spojrzy na ich ceny to w zasadzie tak jakby ich nie było. Bo kto normalny kupi taką ciemnicę jak 16-35f/3.5-4.5 za 23 500,00 zł czy 50/1.4 za 21 650,00 zł? Przecież to są ceny optyki na średni format.
No zobaczymy ile to będzie kosztowało. Trzymam kciuki, zawsze lepsza większa konkurencja, choć i tak raczej jestem pesymistą, że cokolwiek to zmieni na rynku foto.
Konkurencja to będzie w windowaniu cen.
czupacabra
31-01-2019, 19:51
Wiesz co Borat , to tak jak byś zadał pytanie kto normalny kupuje samochód za np: 400 tys zł. 500 tys . Jest wiele osób , które to kupują. Pewnie są nienormalni
nikoniarz
31-01-2019, 19:58
Wiesz co Borat , to tak jak byś zadał pytanie kto normalny kupuje samochód za np: 400 tys zł. 500 tys . Jest wiele osób , które to kupują. Pewnie są nienormalni
Ale przykłady można mnożyć bez względu na produkt... Komu kasa nie robi większej różnicy to kupi. Nie ma to nic wspólnego z nienormalnością.
a jak jest z mozliwoscia podpinania szkiel z innymi mocowanie do bagnetu SL? co sie da i co dziala a co nie dziala?
czupacabra
31-01-2019, 20:09
HYPER jest porozumienie L mount pomiędzy Leiką Panasem i Sigmą . W założeniu wszystkie obiektywy z mocowaniem L mają pasować . Czyli wszystkie obiektywy SL i TL mają być natywnymi obiektywami w Panasie a panasa obiektywy mają pasować do Leiki SL, CL i TL. A i Sigma ma coś wypuścić w tym roku.
HYPER jest porozumienie L mount pomiędzy Leiką Panasem i Sigmą . W założeniu wszystkie obiektywy z mocowaniem L mają pasować . Czyli wszystkie obiektywy SL i TL mają być natywnymi obiektywami w Panasie a panasa obiektywy mają pasować do Leiki SL, CL i TL. A i Sigma ma coś wypuścić w tym roku.
Nie, nie. Pytalem o to co fizycznie mozna z innych systemow podpiac do istniejacych aparatow Leica SL i co wtedy dziala/ nie dziala.
czupacabra
31-01-2019, 20:23
Są adaptery do obiektywów Canona i Nikona ale AF dziala różnie . Z niektórymi obiektywami dobrze a z innymi słabo. Jest adapter do szkieł Leica M i Leica S(działa wszystko łącznie z AF). A bez adapterów można podpiąć szkła z CL/TL ale wtedy SL działa w trybie DX.
czupacabra
31-01-2019, 22:36
PiKa - specjalnie dla ciebie kilka pstryków prosto z puszki
1.
20595
2.
20596
3.
20597
4.
20598
hostman22
01-02-2019, 00:07
ja liczę, że przez bagnet szkła M będą się lepiej zachowywać niż w sony a7 i mnie tyle wystarczy :mrgreen:
S1 pełna specyfikacja:
https://drive.google.com/file/d/1GIPak4CM7vOTDXb62NWFvLTFbloKF9xt/view
S1R pełna specyfikacja:
https://drive.google.com/file/d/1qzKgZSGIh-7-xx0XYn1JAREEMwdvAbxk/view
No zobaczymy ile to będzie kosztowało. Trzymam kciuki, zawsze lepsza większa konkurencja, choć i tak raczej jestem pesymistą, że cokolwiek to zmieni na rynku foto.A Panasonic mówi, że coś zmieni? Pokazali super sprzęt, naładowany ficzerami i tyle. Kto ma kupić ten kupi. Nie od dziś firma ta bardziej liczy na filmowców niż foto. A ci w dużej mierze korzystają też z manuali i pewnie za chwilę z adapterami podepna co tylko będą chcieli. Ja się cieszę, że kolejna firma pokazuje środkowy palec betonom spod znaku C i N ;)
A Panasonic mówi, że coś zmieni? Pokazali super sprzęt, naładowany ficzerami i tyle. Kto ma kupić ten kupi.
No pewnie nie mówi, ale jako klient tego rynku foto ubolewam, że się właśnie nic nie zmieni, pomimo wypuszczenia fajnej puszki. Dla C i N i S to żadna konkurencja, bo pucha i szkła w cenie takiej że udział w rynku będzie w granicach błędu statystycznego. Więc niewiele wyniknie z tego fakola dla betonu.
Kolekcjoner
01-02-2019, 22:26
Podejrzewam że to będzie coś w rodzaju GH5 w pełnej klatce. Ceny mordercze. System prawie nie istnieje. Panas ma specyficzną politykę i raczej nie wygląda żeby chcieli mocno wejść na rynek (a szkoda bo konkurencja im większa tym dla nas lepiej).
Ogólnie to ziew.pl ta premiera ;).....
Borat1979
01-02-2019, 23:01
Cenowo to już niewiele brakuje do średniego formatu... Jak by ta premiera była z 5 lat temu to byłoby coś ale teraz to szału nie będzie szczególnie w tak zaporowych cenach.
czupacabra
01-02-2019, 23:07
Nie patrzcie na ceny przez polski rynek i polskie zarobki. Borat mówisz średni format ? A co masz na myśli ? hasela , phaseOne , Leica S ? To nie ta półka cenowa bo na fuji GFX świat się nie kończy.[emoji3]
Nie patrzcie na ceny przez polski rynek i polskie zarobki. Borat mówisz średni format ? A co masz na myśli ? hasela , phaseOne , Leica S ? To nie ta półka cenowa bo na fuji GFX świat się nie kończy.[emoji3]
Wiadomo, że dla PL te ceny są zaporowe, ale generalnie proporcja cen szkieł do innych systemów jest tak sama wszędzie. Oprócz Fuji z "budżetowych MF" jest jeszcze Pentax 645z.
czupacabra
01-02-2019, 23:44
Hmm D850 w dniu premiery kosztował ok 15 tys? . A S1R dopiero w marcu do kupna. Leika już wypiściła nowy firmware do SLki aby móc podpiąć panasowe obiektywy[emoji3]. A na forum Leiki chcą podpinać S-obiektywy do panasa i odstawić w kąt S006 i S007.
Hmm D850 w dniu premiery kosztował ok 15 tys? . A S1R dopiero w marcu do kupna.
Pucha puchą, ale myślę, że bardziej chodzi o zestaw body + szkło (coś "normalnego" nie supertele), który zahacza o ceny podobnego zestawu MF.
Leika już wypiściła nowy firmware do SLki aby móc podpiąć panasowe obiektywy[emoji3].
To akurat dość zrozumiałe :D
A na forum Leiki chcą podpinać S-obiektywy do panasa i odstawić w kąt S006 i S007.
A to dla mnie kompletnie z czapy :D znaczy, że ktoś chyba nie do końca rozsądnie i w pełni świadomie (zgodnie z potrzebami/wymaganiami) kupił MF od leici skoro teraz zadowoli się przesiadką na FF... Wiadomo, kto bogatemu zabroni, nic mi do tego, ale staram się patrzeć na to jakoś w miarę racjonalnie i nie mogę się w tym dopatrzeć sensu :D
czupacabra
02-02-2019, 01:00
Pucha puchą, ale myślę, że bardziej chodzi o zestaw body + szkło (coś "normalnego" nie supertele), który zahacza o ceny podobnego zestawu MF.
To akurat dość zrozumiałe :D
A to dla mnie kompletnie z czapy :D znaczy, że ktoś chyba nie do końca rozsądnie i w pełni świadomie (zgodnie z potrzebami/wymaganiami) kupił MF od leici skoro teraz zadowoli się przesiadką na FF... Wiadomo, kto bogatemu zabroni, nic mi do tego, ale staram się patrzeć na to jakoś w miarę racjonalnie i nie mogę się w tym dopatrzeć sensu :D
I tak i nie. Do krajobrazu to może mieć sens. Szkła od S są super a po podpięciu do S1R w trybie HiRes może być ciekawy efekt.
cz4rnuch
02-02-2019, 10:53
W tej chwili S1/S1R są chyba najbliżej definicji sprzętu "wszystkomającego" a za to niestety trzeba zapłacić. Naładowane technologią i ficzerami, hybrydowe, ergonomiczne. Ogromny wizjer, ogromna bateria, można je ustawić pod siebie jak w chyba żadnym innym aparacie. Za to też trzeba dopłacić. Poza tym to narzędzia można powiedzieć profesjonalne a za to oczywiście także trzeba dopłacić. Dopłacić trzeba także za to, że zbudowane są jak małe czołgi. Oraz za szkła z ogromnymi elementami korygującymi, dwoma silnikami AFu, zminimalizowanym efektem "oddychania" oraz pierścieniem, który wyłącza focus by wire. W świecie filmu za coś takiego dopłaca się niemało. Niestety za vloga i 10bit też trzeba będzie dopłacić, ale to już znamy u Panasa. Moim zdaniem ta premiera niczego nie zmieni. Panas nie zagrozi tym Nikonowi, Canonowi i Sony i nikomu nie pokazuje fakera. To sprzęt prawdopodobnie skierowany do profesjonalistów i "profesjonalnie" wyceniony. Dla małych żuczków jak większość z nas, za drogi, za wielki itd. Jak dla mnie jedyną niewiadomą w tym sprzęcie (oprócz tego ile będzie kosztował ten płatny firmware) jest to jak w modelach finalnych będzie zachowywał się AF. W zdjęciach pewnie poprawnie a może i bardzo dobrze, ale z tego co widziałem przy wideo to śledzenie jest sporo gorsze niż u C,S,N. Może nie jest to wielkie zaskoczenie, ale jednak chyba nie wszystko w tym sprzęcie jest naj. 4K60p w aps-c to chyba też jest jakiś zawód. Myślałem, że akurat tu Panas pójdzie na całość.
cz4rnuch
02-02-2019, 12:23
Oprócz Canona chyba wszystkie nowości mają dobre 4K z całej matrycy :)
meliszipak
02-02-2019, 14:14
Ta premiera mocno mnie pobudziła i zachwyciła. Dostałem drgawek. Normalnie Panas pozamiatał wszystkich. Aparat ma wszystko i jeszcze więcej. Szok? . Dlatego też poluje na M9 z małą 50?
Ciekawe tylko czy zamknie się w pro czy wypuści coś pokroju z6.
cz4rnuch
02-02-2019, 14:28
Cenowo te Panasy nie różnią się za bardzo od nowych Nikonów. W Stanach S1R startuje w tej samej cenie co Z7 a S1 jest co prawda 500 zielonych droższy od Z6, ale też i oferuje kilka rzeczy, których Z6 nie ma.
nikoniarz
02-02-2019, 14:30
Wymiękam, nie rozumiem tej polityki. Wchodzą z nowym systemem, z dość niszowej firmy (na pewno panas nie jest w pierwszej piątce marek sprzętu foto o których ktokolwiek pomyśli) i tak chcą zdobyć klientów, rzucając słoiki w kosmicznych cenach? @S4INT (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=19938), jak powinni wg. Ciebie zrobić wycenę optyki? Dlatego, że marka w foto jest niszowa to powinno być taniej? Czyli o ile taniej? Pytam, bo nie wiem jak interpretować Twoją wypowiedź. Nie znamy kosztów produkcji, nie wiemy ile na tym zarabiają... Mają zrobić na granicy kosztów by zachęcić ludzi? I jak już zachęcą to wtedy mogą dać wyższe ceny? Czy ceny mają być ZAWSZE takie by typowy polski klient nie narzekał?
poczekamy, zobaczymy, może to być ciekawa oferta
Kolekcjoner
02-02-2019, 18:43
Mnie ciekawi skąd mają matryce do tych wynalazków i jak działa AF.....
Mim zdaniem podlinkować trzeba dokładną specyfikację żeby wszyscy wiedzieli o czym mowa:
https://www.ephotozine.com/articles/panasonic-lumix-s1--lumix-s1r--sample-photos---hands-on-images-33181/images/Specs2.jpg
meliszipak
03-02-2019, 20:36
W sumie to nie jest taki duży i ciężki. Cena 50 też do przełknięcia ??
Jasne. Tyle to ja mam przy sobie, na lody.
jinksthehousecat
04-02-2019, 20:58
Ciekawe, czy sigma wypuści swoje szkła do ML również z bagnetem canona, nikona i sony. Te które wyszły do tej pory pod soniacza są w zasadzie obiektywami lustrzankowymi z przyspawanym adapterem co wygląda trochę komicznie :)
Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
Sigma to wypuści swoje szkła (arty i sporty) z mocowaniem do L. Czy komicznie? W perspektywie jak duże sa szkła obecnie w systemie, to nie będzie odstawało.
jinksthehousecat
04-02-2019, 22:58
Sigma to wypuści swoje szkła (arty i sporty) z mocowaniem do L. Czy komicznie? W perspektywie jak duże sa szkła obecnie w systemie, to nie będzie odstawało.Wiemy, że wypuści do L :) z tego co jednak podają mają to być nowe konstrukcje do bezlusterkowców a nie zaadoptowane konstrukcje lustrzankowe. W takim wypadku możnaby je puścić też z bagnetem nikona Z albo canona R. A to chyba ucieszy wszystkich :)
Kolejny producent wchodzi na rynek i... znowu to samo. Kolejny identyczny 70-200 2.8, kolejna identyczna 50 1.4, kolejny identyczny 24-105 4.0. Ludzie, ile można?
Zamiast pójść w jakieś szkła typu 24-70 2.0, 70-200 2.0, może 24-200 4.0 czy małe 12-24 5.6 mamy kolejnego, identycznego odgrzewanego kotleta.
Więcej sensu miałoby wypuszczenie kompaktowego korpusu i małej 35-tki f/1,8. Ludzie by się na to rzucili jak Reksio na salceson.
Generalnie jak zauważycie nie ma się czym aż tak jarać, bo Tony Northrup tutaj https://youtu.be/dGFSxbLxnFQ ciekawie opisuje nowe "cudeńko"...
Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że on sam podkreśla co wystarczy zrobić aby aparat w jego opinii był poprostu dobry, ten niestety nie jest aż tyle wart.
Ale Tony to zdaje się Sonista ;)
Ale Tony to zdaje się Sonista ;)
dlatego tym bardziej fajnie posłuchać co ma do powiedzenia, bo kto inny jak nie fanboy innego systemu pokaże co jest nie halo z nową maszynką :-)
"Fanbojstwo" u nas w kraju jest często zauważane.
Za granicą jest odwrotnie i warto posłuchać/poczytać ich recenzji bo są wiele bardziej obiektywne od "naszych znafców"
a Tony nie jest żadnym soniarzem ,pentalibem itp. używa przeróżnych systemów do różnych celów,z DSLR używa głównie Nikona do filmowania GH5 itd.ale to tez zmienia się w czasie wybiera co jest lepsze i to jest ..naturalne.
meliszipak
05-02-2019, 18:28
Jasne. Tyle to ja mam przy sobie, na lody.
Właśnie jestem ciekaw ile osób kupi ten sprzęt. Jest taka konkurencja, że chyba nie ma tylu zawodowców, którzy się zdecydują wejść w ten system.
Więcej sensu miałoby wypuszczenie kompaktowego korpusu i małej 35-tki f/1,8. Ludzie by się na to rzucili jak Reksio na salceson. O właśnie tak!
Właśnie jestem ciekaw ile osób kupi ten sprzęt. Jest taka konkurencja, że chyba nie ma tylu zawodowców, którzy się zdecydują wejść w ten system.
gh5 i gh5s kupują ;) to nie jest jakiś kolosalny przeskok.
meliszipak
05-02-2019, 18:33
Muszę popatrzeć na aparaty o których wspomniałeś, bo szczerze, to nie bardzo słyszałem ?
gh5 i gh5s kupują ;) to nie jest jakiś kolosalny przeskok.
Kupują do video, bo fotograficznie te puszki to nic ciekawego. Tutaj chyba zwiększyli nacisk na aspekt foto więc pytanie czy skuszą fotografów.
Kolekcjoner
05-02-2019, 20:34
Ptaszki ćwierkają że po pierwszych testach AF jest dostojny ;) :lol:....
Mówisz o filmiku z firmware 0.6?
darekw1967r
06-02-2019, 15:26
O właśnie tak!
Spojrz na to tak...
Znajomy zarabia okolo 50-80 tys. / mc i lubi nowosci.
Co to dla niego wejsc w ten system ?
niby super, ale upłynie sporo miesięcy zanim ten system będzie, bo narazie to tylko bezlustrowy jest w Sonym, ani u N ani u C choć u C jest fajne szkiełko f2.0 za ca. 15kpln
cz4rnuch
06-02-2019, 15:36
Spojrz na to tak...
Co to dla niego wejsc w ten system ?No, ale na pytanie/zagwozdkę nie odpowiedziałeś. Bo rozchodzi się właśnie o to ilu z nas ma takich znajomych jak Ty? :) A co do tych testów AFu to na razie widziałem tylko dwa i oba z beta puszek. Na jednym chłop narzekał na AF w trybie filmowym a na drugim jakaś parka zachwalała śledzenie w trybie zdjęciowym.
Spojrz na to tak...
Chcesz powiedzieć, że to system dla rusycystek z NBP? :D
hostman22
06-02-2019, 21:05
narzekacie na razie na obiektywy które są od L albo powstają we współpracy z L - a ona nigdy nie były tanie nawet za czasów m4/3 ;). Cena samego body w stosunku do ceny a7mk3 wcale wygórowana nie jest...
Kolekcjoner
07-02-2019, 01:41
niby super, ale upłynie sporo miesięcy zanim ten system będzie, bo narazie to tylko bezlustrowy jest w Sonym, ani u N ani u C choć u C jest fajne szkiełko f2.0 za ca. 15kpln
Ta sytuacja jest zupełnie nieporównywalna bo i do Nikona i do Canona można podpiąć dziesiątki szkieł więc nie siej defetyzmu ;)....
Ta sytuacja jest zupełnie nieporównywalna bo i do Nikona i do Canona można podpiąć dziesiątki szkieł więc nie siej defetyzmu ;)....
zgoda, ale są one głośne i ciężkie co nie każdemu pasuje, pasują bo jest FTZ co jeszcze bardziej przesuwa wyważenie całości... ale u C już niebawem pojawią się nowe kwiatki typowo spod RF
darekw1967r
07-02-2019, 13:59
No, ale na pytanie/zagwozdkę nie odpowiedziałeś. Bo rozchodzi się właśnie o to ilu z nas ma takich znajomych jak Ty? :) A co do tych testów AFu to na razie widziałem tylko dwa i oba z beta puszek. Na jednym chłop narzekał na AF w trybie filmowym a na drugim jakaś parka zachwalała śledzenie w trybie zdjęciowym.
Wszystko zalezy od podejscia do tematu i to... Co dla kogo jest duzo a co malo.
Ludzi ktorzy moga wydac 50-80 tys. zl na sprzet jest naprawde DUZO. Po prostu nie kupia sobie kolejnej... nowej "zwyklej bryki" ;)
Chodzi mi tutaj o to, ze wysoka cena nie oznacza ze system nie bedzie mial klientow a dla wielu i tak ta cena nie bedzie grala wiekszej roli...
Ludzi ktorzy moga wydac 50-80 tys. zl na sprzet jest naprawde DUZO.
A stać ich w dużej mierze dlatego, że nie wydawali pieniędzy na takie bzdury :D
cz4rnuch
07-02-2019, 14:11
To w teorii a praktyka mówi coś dokładnie odwrotnego czyli czym droższy sprzęt tym mniejsza jego popularność. Może z Panasem będzie inaczej. Wiele zależeć będzie od tego ile się dostanie za te wydane dolarki. S1 jak na nowość nie wydaje się jakoś przesadnie drogi w porównaniu np do R, Z6 czy 7III. Cena szkieł może robić różnicę.
Zwlaszcza w bogatszej polowie cywilizowanego swiata. Majac sensowna prace na etacie w US, DE czy masie innych panstw na takiego S1 jestes w stanie zarobic w 2, max 3 tygodnie. Czy to dlugo? Nie sadze i nie sadze tez zeby taki wydatek byl czyms nad czym rozmyslasie dluzej niz 5 minut. Zupelnie inaczej wyglada sytuacja w Polsce, gdzie takie sprzet kosztuje z 4x wiecej w relacji do srednich zarobkow.
cz4rnuch
07-02-2019, 14:23
Na zgniłym zachodzie też potrafią liczyć :)
Kolekcjoner
07-02-2019, 14:47
zgoda, ale są one głośne i ciężkie co nie każdemu pasuje, pasują bo jest FTZ co jeszcze bardziej przesuwa wyważenie całości... ale u C już niebawem pojawią się nowe kwiatki typowo spod RF
Tijaaa... taki EF 50/1.8 stm jest głośny i ciężki :lol: - bądźmy poważni...;). Nawet z konwerterem do eMki to tworzy całkiem zgrabny zestaw. Jest zresztą wiele więcej takich szkiełek, które po podpięciu do eRki wcale nie tworzą mega zestawu. Spokojnie da się używać R nie patrząc nawet w stronę szkieł RF.
Myślę że u Nikona też śmiało da się coś wyszukać.
Dokładanie. Przewiduję śladową sprzedaż, zresztą o czym my mówimy. Ważny jest system, a nie nawet najlepsza puszka. Tu po prostu nie ma czego kupić nawet za bardzo duże pieniądze.
Oczywiscie, ale w tym przypadku czynnikiem blokujacym bedzie zdrowy rozsadek a nie brak funduszy jak to ma miejsce, gdy na sprzet trzeba pracowac miesiacami.
cybulski
07-02-2019, 17:45
Przyglądając się tym trzem firmom Nikon Canon Panasonik i ich nowym pełnoklatkowym bezlusterkowcom ja np. widzę zupełnie rożne np. podejście Nikona i Canona.
Nikon postawił na puszki i takie sobie szkła a Canon robi wypas w szkłach i na dłuższą metę wydaje mi się że ma to większy sens.
Puszkę na cudzej matrycy zawsze można zrobić nowszą, szczególnie że SOny wypuszcza te matryce chyba co i rusz nowe, a szkieł niestety tak szybko się nie wyprodukuje.
Tu nowe zapowiedzi szkieł Canona https://www.canonrumors.co/size-comparison-of-leaked-5-rf-lenses-and-already-released-rf-lenses/
W mojej ocenie Nikon wygląda coraz bladziej w tej całej trójce i się zastanawiam tak naprawdę że nowe super puszki Z Nikona tak naprawdę nie przekładają sie na jakość sampli.
Może to tylko ja tak widzę a może mi monitory kłamią ....
Borat1979
07-02-2019, 19:51
Przyglądając się tym trzem firmom Nikon Canon Panasonik i ich nowym pełnoklatkowym bezlusterkowcom ja np. widzę zupełnie rożne np. podejście Nikona i Canona.
Szklarni Panasonica to jeszcze nie ma i zajmie ze 2 lata zanim coś tam będzie można sensownego kupić :roll:
meliszipak
07-02-2019, 20:44
Na zgniłym zachodzie też potrafią liczyć :) Ilekroć chcę kupić na ebayu jakąś fajną używkę, to się przebijają nawet o 5 euro i nie dają nic tanio kupić. A niby mogli by sobie odpuścić i kupić nowe...?
nikoniarz
07-02-2019, 21:08
Bo ci zainteresowani nówkami nie licytują używek :mrgreen:
Jest, przyznaję. Ale czesto oni wybierają markę, która da im wszystko - np ptasiarze i lotnicy supertele. Gdzie to kupią do panasa?
Chodzi mi tutaj o to, ze wysoka cena nie oznacza ze system nie bedzie mial klientow a dla wielu i tak ta cena nie bedzie grala wiekszej roli...Będzie miał klientów, ale ilu?
Panas nie będzie konkurencją, tak jak konkurencją nie jest Leika. Niby formalnie to nią jest, ale ... sami wiemy jak jest w realu.
Oczywiscie, ale w tym przypadku czynnikiem blokujacym bedzie zdrowy rozsadek a nie brak funduszy .Czyli jak coś jest super to kupują/
Mam watpliwości czy Hasel i Leica są popularne ;) choć sa to "niezłe" systemy.
Z tego co do tej pory zaprezentowało N/C/P, w mojej ocenie szklarnia Nikona jest najsłabsza po tym co widać na samplach.
? na zachodnich forach ktoś gdzies napisał źle o nowej 50/1.8 i go zjedli, bo nie widzieli ostrzejszego szkła, jest ostrzejszy od ARTów.
Trochę się dziwię, że dxo dprev itp portale jeszcze nie maja testów kompletów tych szkieł od Canona i Nikona.
Redakcji optyczne sugeruję kupno (aktualnie) Z7 i testowanie wszystkich systemów na jednym body, takim z najbardziej upakowaną matrycą FF, ale to groch o ścianę.
I jedenaście artów jako szkła natywne... https://www.l-rumors.com/sigma-announces-the-release-of-12-new-l-mount-art-lenses/
cz4rnuch
26-02-2019, 10:30
Oraz przelotka z EFowych Sigm na L (MC-21). Ale z tymi Sigmami przez przelotkę nie działa AF-C więc pewnie nie zadziała też z innymi Canonami podłączanymi do Panasa. Szkoda, wygląda na to, że system będzie dość hermetyczny. Plus z tej współpracy z Sigmą dla Panasa jest taki, że na tak dużym body nawet te przyspawane tuleje jakoś nie rażą :)
A co tutaj taka cisza?
Pojawiły się już ceny zestawów i szkieł w sklepach PL.
S1 - 10899 PLN
S1 + 24-105 F/4 - 14799 PLN
S1R - 15999 PLN
S1R + 24-105 F/4 - 19899 PLN
Do tego na start drobne rabaty w okolicach 800 PLN
Jest drożej, ale bez tragedii. Powiedziałbym nawet, porównywalnie, jeśli weźmiemy pod uwagę, że w wyższej cenie u Panasonica dostajemy więcej niż u konkurencji. Na papierze nowe puszki zjadają, to co zaproponował Nikon i Canon. Zobaczymy, jak będą sobie radziły podczas jakichś konkretnych testów. Do tego dochodzi świetna szklarnia Sigmy, którą możemy nazwać śmiało systemową ponieważ Panasonic zamiast utrudniać życie Sigmie, jak robią to Nikon czy Canon, postanowił połączyć z nią siły.
I powiedzmy sobie szczerze. Wejście w bezlustra, nawet tego samego producenta, którego użytkujemy, to wejście w nowy system. OK, są przelotki do starych obiektywów, ale poza używaniem małych stałek robi się średnio ergonomicznie. Ja uważam, że wbrew pozorom 22 marca na rynek wejdzie czarny koń bezluster FF. Jeśli w praktyce wyjdzie, to co na papierze, może potrząsnąć trochę rynkiem foto.
cybulski
11-03-2019, 12:10
Czekamy. Zapowiada się ciekawy rok 2019.
Panas to nie canon, wiec trzęsienia nie będzie bo jednak klient lubi na pasku logo canona bardziej niż inne, dobrym przykładem jest sprzedaż canona bez lustra aps-c, nic ciekawego, a jednak nr1 na świecie w sprzedaży.
Cena tego S1 przyzwoita jak na start, kwestia n aile ich stać w akcjach promocyjnych.
Co do adapterów to mit i legendy bo jak przychodzi do praktyki to bardzo mało ludzi decyduje się na zakup tak drogich adapterów i nadal drogich obiektywów lustrzankowych, które robią gabarytowe pokraki z zestawu, więc jeśli to tworzą z sigmą to wielki plus bo przy dobrej sprzedaży sigma może się koncentrować na szkłach do panasa, a nie tam gdzie ich nie chcą i im utrydniają.
Co do adapterów to mit i legendy bo jak przychodzi do praktyki to bardzo mało ludzi decyduje się na zakup tak drogich adapterów i nadal drogich obiektywów lustrzankowych, które robią gabarytowe pokraki z zestawu, więc jeśli to tworzą z sigmą to wielki plus bo przy dobrej sprzedaży sigma może się koncentrować na szkłach do panasa, a nie tam gdzie ich nie chcą i im utrydniają.
Te Sigmy do Panasonika nie są gabarytowymi pokrakami?
https://www.sigma-global.com/en/lenses/cas/service/l_mount/
I powiedzmy sobie szczerze. Wejście w bezlustra, nawet tego samego producenta, którego użytkujemy, to wejście w nowy system. OK, są przelotki do starych obiektywów, ale poza używaniem małych stałek robi się średnio ergonomicznie. Ja uważam, że wbrew pozorom 22 marca na rynek wejdzie czarny koń bezluster FF. Jeśli w praktyce wyjdzie, to co na papierze, może potrząsnąć trochę rynkiem foto.
Ceny przyzwoite, za kitowe szkło w zestawie też (o ile jest dobre). Chociaż z6 + 24-70 jednak zamiata pod względem cenowym.
A co do czarnego konia to ja prędzej bym obstawiał, że będzie to jednorożec - gdzieś się tam o nim mówi, ktoś niby widział, podobno niezłe toto, a w praktyce to będzie raczej jak legenda. Mnie osobiście odstraszają takie egzotyczne wynalazki i systemy, bo nie patrzę na samą specyfikację, ale na wszystko co się wiąże z wejściem w taki sprzęt i tym co jest dostępne jako akcesoria. Czy np nie będzie problemu z kupnem choćby wyzwalaczy/lamp które są zwykle dedykowane do danych systemów (wszelkie ttl/hss itp), z dostępnością podstawowych dodatków jak akumulatory (bo w byle sklepie z foto pewnie do nikona/canona/sony coś będzie), jak wygląda rynek wtórny (czy mogę kupić/sprzedać coś używanego czy użytkowników jest tak mało, że to graniczy z cudem - choć tu wiadomo, że to świeżynka więc w sumie tym gorzej), czy po 2-3 latach ten aparat będzie można sprzedać za jakieś przyzwoite pieniądze czy za dosłownie ułamek ceny (bo właśnie malutki rynek wtóry i zainteresowanie), czy mam wśród znajomych kogoś z podobnym sprzętem (bo czasem trzeba coś pożyczyć/poratować się nawzajem).
Niestety z mojej perspektywy ten system to taka ciekawostka do pooglądania w necie, nawet jeśli w niektorych aspektach będzie lepszy niż obecna trójca (a pewnie będzie lepszy), to całe tło takiego wejścia w system jest mocno nie zachęcające. I jakoś tak czuje (ale mogę się oczywiście mylić, nie mam nic przeciwko), że większość osób będzie miało takie wątpliwości i raczej zaufają markom mocno osadzonym na rynku.
Co do adapterów - 100% racji. Jeśli chodzi o system. Osobiście mam dwie Sigmy, które bardzo lubię. Niestety przez nie, nie zrobiłem upgrade D7100, żeby mi AF nie przestał działać :mrgreen: Gdy nadejdzie czas, że moje lustra przestaną robić zdjęcia a ich następcy pójdą drogą wytyczoną przez D7500, lub odejdą w niebyt, nie będę miał żadnych oporów, żeby się przesiąść na Panasa. Patrząc na aktualne wypusty, nie spodziewam się w przyszłości czegoś bardziej sensownego, poprawionego, niewykastrowanego od Nikona czy Canona. Tutaj ewentualnie może, lub musi zaszaleć Sony, ale z obecnych informacji najbliżej mi właśnie do Panasonica.
Przyspawana do każdego obiektywu dupka jest lepsza od adaptera?
https://www.optyczne.pl/13518-news-Tak_wygl%C4%85daj%C4%85_obiektywy_Sigma_z_bagnetem _L-mount_i_adapter_MC-21.html
Kolekcjoner
11-03-2019, 13:04
Zanim się zaczną fanfary ja bym poczekał jak wygląda kwestia np. AF, bo tu podobno nie ma rewelacji.
Przy tym tu jest jedna bardzo istotna sprawa. Ja np. mogę kupić za 6 tyś. gołego gównianego RP i podpiąć do niego obiektywy które już mam - to jest siła starych systemów. Szczerze mówiąc mam gdzieś pitolenie o ergonomiczności jak mogę za grosze (w stosunku do grubych tysięcy za sigmy) kupić stare systemowe zupełnie przyzwoite szkła. Tutaj na start trzeba wydać 15 tyś. i każde kolejne szkło to kolejne grube tysiące. Do tego wszystko wielkości wiadra. Ok, może znajdą się na to chętni ale ja dziękuję postoję ;)....
jinksthehousecat
11-03-2019, 13:09
Przyspawana do każdego obiektywu dupka jest lepsza od adaptera?
https://www.optyczne.pl/13518-news-Tak_wygl%C4%85daj%C4%85_obiektywy_Sigma_z_bagnetem _L-mount_i_adapter_MC-21.htmlDokładnie. Osobiście bardzo liczyłem na to, że sigma jednak wypuści pod ML nowe szkła, bo pewnie wtedy wyszłyby pod wszystkie systemy. A tak mamy takie niepotrzebnie wydłużone pokraki. Przy szkłach typu tele nie ma to znaczenia, ale te z zakresu 35-85 mogliby zaprojektować od nowa.
Te Panasoniki będą mniej popularne od Sony A900/A850.
cz4rnuch
11-03-2019, 13:48
Można tez przypuszczać że sigma zrobi sobie dobrze działające adaptery do swoich obiektywów canon/nikon żeby podpiąć do panasa, bardzo mnie to ciekawi...Nie jest to wykluczone, ale moim zdaniem szanse na to są znikome. Do tej pory powstała jedna taka przelotka, do mocowania, które jest elektroniczne więc potencjalnie mniej problematyczne (i to w czasach gdy Sigma nie robiła jeszcze obiektywów z natywnym mocowaniem do Sony). Do Nikona trzeba dodatkowo zrobić silniczek do popychacza i kilka innych rzeczy więc po co Sigma ma się w to pchać? Tym bardziej, że bagnety EF i F ma rozkminione na zasadze zgaduj zgadula więc nie będzie to działało tak dobrze jak obiektywy Sigmy z mocowaniem L. Po to Sigma spawa te dupki by już nie trzeba było stosować przelotek, które są potencjalnym źródłem kłopotów.
A wracając do Panasów to te ceny na start są niższe niż się spodziewałem. Mimo to wydaje mi się, że potencjalnych nabywców tego sprzętu znajdzie się jedynie wśród filmowców (przynajmniej jeśli chodzi o S1). Podobnie jest z resztą z serią GH Panasa. Większość z posiadaczy GH5 pewnie nawet nie wie, że to robi zdjęcia.
Mimo to wydaje mi się, że potencjalnych nabywców tego sprzętu znajdzie się jedynie wśród filmowców (przynajmniej jeśli chodzi o S1). Podobnie jest z resztą z serią GH Panasa. Większość z posiadaczy GH5 pewnie nawet nie wie, że to robi zdjęcia.
Mam podobne odczucia.
Fajnie, ze pojawił się następny gracz na rynku FF ML, jednak chyba trochę za późno. Gdyby wystartowali rok / dwa lata po pierwszym Sony A7 to by pewnie mieli jakiś udział w rynku. Teraz jak weszli dwaj najwięksi gracze będzie im ciężko wyrwać kawałek swojego tortu.
Ja jestem optymistą i uważam, że wszystko zależy od tego, Co S1 i S1R pokażą w praktyce. Jeśli pokażą wyższość nad konkurencją, z pewnością wszyscy nie rzucą swoich dotychczasowych gratów i nie przesiądą się na Panasa, ale Panas może trochę urwać tortu, przyszłościowo powiększając swój udział w rynku. Obecnie chyba jedna z nielicznych marek, która w swoich nowościach dodaje, a nie zabiera. Z podwórka m4/3. Jak Panas wypuścił następcę G7, czyli G80, to we wszystkim jest lepszy od poprzednika. Jak Olympus wypuścił E-M10 MK3, dali 4k bez złącza mikrofonu, obudowa metalowa została zastąpiona plastikową.... Idiotyzm do potęgi, pewnie się nauczyli od speców z Nikona i Canona... W końcu ludzie, a przynajmniej znaczna część (mam nadzieję) debilami nie są i podziękują firmom, które chcą ich głównie wyrąbać....
Kolekcjoner
11-03-2019, 14:59
Ja jestem optymistą i uważam, że wszystko zależy od tego, Co S1 i S1R pokażą w praktyce. Jeśli pokażą wyższość nad konkurencją, z pewnością wszyscy nie rzucą swoich dotychczasowych gratów i nie przesiądą się na Panasa, ale Panas może trochę urwać tortu, przyszłościowo powiększając swój udział w rynku. Obecnie chyba jedna z nielicznych marek, która w swoich nowościach dodaje, a nie zabiera. Z podwórka m4/3. Jak Panas wypuścił następcę G7, czyli G80, to we wszystkim jest lepszy od poprzednika. Jak Olympus wypuścił E-M10 MK3, dali 4k bez złącza mikrofonu, obudowa metalowa została zastąpiona plastikową.... Idiotyzm do potęgi, pewnie się nauczyli od speców z Nikona i Canona... W końcu ludzie, a przynajmniej znaczna część (mam nadzieję) debilami nie są i podziękują firmom, które chcą ich głównie wyrąbać....
Wiesz to są wszytko takie opowiastki, a realnie jak przychodzi do zakupów następuje wielkie ekonomiczne sprawdzam i liczy się cena, dostępność, walory użytkowe. Tu nie ma zlituj się i to działa w tej kolejności niezależnie od tego czy ktoś jest pro sro czy cokolwiek innego ;).
cybulski
11-03-2019, 15:00
Panasoniki w mojej świadomości to są "wszystko mające aparaty", bez ściemy i przykrych niespodzianek, którym do pełni szczęścia brakowało tylko porządnej matrycy, czy to apsc czy też ff. Może i właśnie dobrze, że od razu jest ff.
Jest to firma którą zamierzam obserować w segmencie ff.
Póki co w tym systemie są (z AF): 3 obiektywy Panasonic, 7 (dość drogich) Leica i niebawem 10 stałoognikowych Sigm -ale one są również dostępne do bezlusterkowców Sony i lustrzanek.
https://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=17912&fct=fct_lens-mount_3442%7cleica-l-mount%2bfct_lens-format-coverage_3332%7cfull-frame-lenses%2bfct_a_focus-type_5738%7cautofocus&N=4196380428&
Sytuację ratować będzie adapter Sigma MC-21 -szczególnie jego wersja dla obiektywów Canon EF (no bo raczej nie ta do Sigm SA ;)
Ciekawe ilu Canoniarzy wybierze Panasonika a nie bezlusterkowiec Canona.
Panasoniki w mojej świadomości to są "wszystko mające aparaty", bez ściemy i przykrych niespodzianek, którym do pełni szczęścia brakowało tylko porządnej matrycy, czy to apsc czy też ff. Może i właśnie dobrze, że od razu jest ff.
Jest to firma którą zamierzam obserować w segmencie ff.
Ja również :-D
Póki co w tym systemie są (z AF): 3 obiektywy Panasonic, 7 (dość drogich) Leica i niebawem 10 stałoognikowych Sigm -ale one są również dostępne do bezlusterkowców Sony i lustrzanek. https://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=17912&fct=fct_lens-mount_3442%7cleica-l-mount%2bfct_lens-format-coverage_3332%7cfull-frame-lenses%2bfct_a_focus-type_5738%7cautofocus&N=4196380428&
Sytuację ratować będzie adapter Sigma MC-21 -szczególnie jego wersja dla obiektywów Canon EF (no bo raczę nie ten do Sigm SA ;)
Z tą różnicą, że Sigmy z Panasem będą działać bez niespodzianek.
czupacabra
11-03-2019, 16:11
Adapter MC 21 jest trochę bez sensu bo nie działa z trybem AF-C.
Jasne. ;)
Oleją Sony które ma znaczący udział w rynku i będą robić obiektywy do Panasa który w tej chwili startuje z poziomu równego 0% udziału w rynku bezlusterkowców FF.
Jakoś w preorderach się na Panasy nie rzucili https://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=16158&fct=fct_sensor-size_3087%7cfull-frame&N=4288586281&
Ale chodzi o to że sigma dołączyła do tego konsorcjum i jakieś tam udziały ma, wiec i zainteresowanie żeby to rozkręcić i zarabiać razem z leica i panasem.Mogą to tak samo traktować jak Sony traktuje XQD ;)
Kolekcjoner
11-03-2019, 16:21
Jest też szansa że sigma będzie miała politykę w postaci pierwszeństwa dla panasa albo wyłącznie dla niego jakieś konstrukcje, ......
Tak i zarząd Sigmy będzie miał też dzięki takiej polityce pierwszeństwo przy popełnieniu sepuku :lol:....
Dołączyła żeby opitalać swoje obiektywy.
Jak widać po tej dziesiątce do Panasa -to opitalać swoje stare obiektywy. -Zwiększyć rynek potencjalnych na nie odbiorców.
To teraz mają się zadkiem obrócić do Sony?
Rynek obiektywów tez się skurczył w ostatnich latach
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2019/02/Camera-industry-2018-infographics1.jpg
cybulski
11-03-2019, 17:58
Dołączyła żeby opitalać swoje obiektywy.
Jak widać po tej dziesiątce do Panasa -to opitalać swoje stare obiektywy. -Zwiększyć rynek potencjalnych na nie odbiorców.
To teraz mają się zadkiem obrócić do Sony?
Rynek obiektywów tez się skurczył w ostatnich latach
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2019/02/Camera-industry-2018-infographics1.jpg
Idę pod prąd. Ja mam więcej szkieł niż wcześniej ;)
Jest drożej, ale bez tragedii. Powiedziałbym nawet, porównywalnie, jeśli weźmiemy pod uwagę, że w wyższej cenie u Panasonica dostajemy więcej niż u konkurencji. Na papierze nowe puszki zjadają, to co zaproponował Nikon i Canon. Zobaczymy, jak będą sobie radziły podczas jakichś konkretnych testów.
I powiedzmy sobie szczerze. Wejście w bezlustra, nawet tego samego producenta, którego użytkujemy, to wejście w nowy system. OK, są przelotki do starych obiektywów,..
... Ja uważam, że wbrew pozorom 22 marca na rynek wejdzie czarny koń bezluster FF. Jeśli w praktyce wyjdzie, to co na papierze, może potrząsnąć trochę rynkiem foto.Na papierze to Nikon jest 2x lepszy od Canon R, ma stabilizację matrycy i duży DR, nad czym płaczą Canonerzy. No i jak sądzisz, kto będzie miał 3x większy kawał tortu? Nikon czy Canon? Pytanie retoryczne. Canon. Panas może mieć fantastyczny sprzęt (skąd wiadomo, jaki ma AF????) ale nie dojdzie do dwucyfrowego wyniku jesli chodzi o udział w rynku. Mowy nie ma.
..A co do czarnego konia to ja prędzej bym obstawiał, że będzie to jednorożec - gdzieś się tam o nim mówi, ktoś niby widział, podobno niezłe toto, a w praktyce to będzie raczej jak legenda. Mnie osobiście odstraszają takie egzotyczne wynalazki i systemy, bo nie patrzę na samą specyfikację, ale na wszystko co się wiąże z wejściem w taki sprzęt i tym co jest dostępne jako akcesoria. ...
.
Niestety z mojej perspektywy ten system to taka ciekawostka do pooglądania w necie, nawet jeśli w niektorych aspektach będzie lepszy niż obecna trójca (a pewnie będzie lepszy), to całe tło takiego wejścia w system jest mocno nie zachęcające. I jakoś tak czuje (ale mogę się oczywiście mylić, nie mam nic przeciwko), że większość osób będzie miało takie wątpliwości i raczej zaufają markom mocno osadzonym na rynku.mam dokładnie takie samo przeświadczenie.
Ja jestem optymistą i uważam, że wszystko zależy od tego, Co S1 i S1R pokażą w praktyce. Jeśli pokażą wyższość nad konkurencją, z pewnością wszyscy nie rzucą swoich dotychczasowych gratów i nie przesiądą się na Panasa, ale Panas może trochę urwać tortu, przyszłościowo powiększając swój udział w rynku...
.. Nikona i Canona... W końcu ludzie, a przynajmniej znaczna część (mam nadzieję) debilami nie są i podziękują firmom, które chcą ich głównie wyrąbać....To co pokażą S1 i S1R to zupełnie nie ma znaczenia.
Ludzie generalnie zostaną przy N i C i przy Sony też.
Wszyscy chca nas wyrąbać ;) i ludzie przechodza nad tym do porządku dziennego.
Kolekcjoner
12-03-2019, 00:46
Ogólnie to Panas celuje zdajsie w rynek video. To myślę że będzie główny target tych sprzętów, choć też widać pewne niekonsekwencje. No zobaczymy. Moim zdaniem jak zdobędą 5% rynku to będzie to ogromny sukces.
Pożyjemy, zobaczymy. Może Panas doszedł do wniosku, że konkurencja zaczyna robić coraz lepsze puszki i żeby nie wypaść za bardzo z filmowania, gdzie siedzi dosyć mocno, S1 i S1R są odpowiedzią na owczy pęd w stronę FF. Takim zabiegiem, nikt im za bardzo nie ucieknie, a dodatkowo (jak będzie wszystko OK) pociągną jako bonus trochę klientów na foto. Kropla drąży skałę. Może być różnie, ja bym tak szybko Panasa nie skreślał.
Kamery to zupełnie inna bajka. Canon ma C300 itp Tylko, że w Panasie mogli od razu zrobić mocowanie PL i nie trzeba FF, typowy format filmowy jest podobny do formatu DX.
Kamery na film miały taśmę małoobrazkową, ale obraz był w poprzek filmu bo film szedł pionowo. Szerokość kadru 24 mm (lub blisko tego, zalezy jak realizowano scieżką dźwiękową). Format bliski DX.
Kolekcjoner
12-03-2019, 02:06
Arri ma niektóre matryce bodaj większe niż FF. Nowa topowa kamera Canona też ma być FF. Przy tym te formaty w filmie są nieco inne. U arriego jest mocowanie LPL u Canona specyficzny format 38x20 który obejmują swoim kołem obrazowania dotychczasowe obiektywy EF i Cine. Nawiasem mówiąc crop w serii C to też nie jest to samo co w foto.
Piszę to wszystko skrótowo bo to nie miejsce na takie rozkminy ale ogólnie to w dobie cyfry namieszało się z tymi formatami.
w dobie cyfry namieszało się z tymi formatami.
W analogu było prosto ;)
https://en.wikipedia.org/wiki/35_mm_film#Academy_format
https://en.wikipedia.org/wiki/16_mm_film#Format_standards
Kolekcjoner
12-03-2019, 11:53
W analogu było prosto ;)
https://en.wikipedia.org/wiki/35_mm_film#Academy_format
https://en.wikipedia.org/wiki/16_mm_film#Format_standards
Żebyś wiedział ;). Były ustalone standardy kinowe i formaty musiały być zunifikowane. Teraz każdy sobie robi co chce. I nie patrz na historię bo to jest grubo ponad 100 lat rozwoju a nie dekada jak w cyfrze.
35 mm https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2c/35mm_film_common_formats.svg/756px-35mm_film_common_formats.svg.png
Fajnie byłoby porównać 24-105 f4 (w kicie wychodzi w cenie Nikona 24-70 f4 luzem)
Ale dlaczego porównywać zestaw i luzem?
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_Z6_vs_Panasonic_DC-S1/BHitems/1431707-REG_1455067-REG
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_Z7_vs_Panasonic_DC-S1R/BHitems/1431705-REG_1455068-REG
Poza tym nie wychodzi...
Z6: 2000$
24-70/4: 1000$
Z6 + 24-70/4: 2600$
a
S1 + 24-105/4: 3400$
Z7: 3400$
Z7 + 24-70/4: 4000$
a
S1R + 24-105/4: 4600$
Jak śledzenie ostrością w wideo da radę. ;)
Ale dlaczego porównywać zestaw i luzem?
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_Z6_vs_Panasonic_DC-S1/BHitems/1431707-REG_1455067-REG
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_Z7_vs_Panasonic_DC-S1R/BHitems/1431705-REG_1455068-REG
Poza tym nie wychodzi...
Z6: 2000$
Z6 + 24-70/4: 2600$
a
S1 + 24-105/4: 3400$
Z7: 3400$
Z7 + 24-70/4: 4000$
a
S1R + 24-105/4: 4600$
24-70 a 24-105, to trochę różne obiektywy i 24-105 zawsze będzie droższy. S1 może nie wypada super tanio przy Z6, ale S1R przy Z7 już świetnie moim zdaniem. Do tego należy zwrócić uwagę, że S1 i S1R są lepsze od swoich konkurentów, przynajmniej puki co na papierze i nie są to różnice mało istotne. Poza tym napisałem, że przy obecnych dostępnościach ciężko porównać 1:1.
Niech Ci będzie 24-70 od Nikona kosztuje 1000 $, a 24-105 od Panasa 1297 $ no i? Grubo, tak? :lol:
Kolekcjoner
13-03-2019, 12:05
24-70 a 24-105, to trochę różne obiektywy i 24-105 zawsze będzie droższy. S1 może nie wypada super tanio przy Z6, ale S1R przy Z7 już świetnie moim zdaniem. Do tego należy zwrócić uwagę, że S1 i S1R są lepsze od swoich konkurentów, przynajmniej puki co na papierze i nie są to różnice mało istotne. Poza tym napisałem, że przy obecnych dostępnościach ciężko porównać 1:1.
Niech Ci będzie 24-70 od Nikona kosztuje 1000 $, a 24-105 od Panasa 1297 $ no i? Grubo, tak? :lol:
A do Canona 899$ (400$ - bagatela ;)) - i do obu systemów spokojnie podepniesz ze setkę szkieł w razie potrzeby 8).
Ogólnie to dorabiasz ideologię do faktów, a są one takie że Panas dopiero tworzy system i na razie to jest tylko niestety potencjalna konkurencja bez wpływu na rynek.
Dla posiadaczy Leica SL obiektywy Panasonika będą istną okazją.
A do Canona 899$ (400$ - bagatela ;)) - i do obu systemów spokojnie podepniesz ze setkę szkieł w razie potrzeby 8).
Ogólnie to dorabiasz ideologię do faktów, a są one takie że Panas dopiero tworzy system i na razie to jest tylko niestety potencjalna konkurencja bez wpływu na rynek.
Może do Panasa również będzie można podpiąć setkę obiektywów? Kwestia, czy powstanie odpowiednia proteza. Niczego nie dorabiam. Nikon i Canon również dopiero tworzy system. A o wpływie na rynek porozmawiamy za kilka lat. Z chęcią odszczekam wówczas moje przewidywania wzięte z sufitu, że Panasonic niczym Thanos nadciąga na poważnie, lub z nieukrywaną satysfakcją przypomnę się, jeśli będzie po mojemu. :-D
Dla posiadaczy Leica SL obiektywy Panasonika będą istną okazją.
A to na pewno :mrgreen:
Kolekcjoner
13-03-2019, 13:47
Może do Panasa również będzie można podpiąć setkę obiektywów? Kwestia, czy powstanie odpowiednia proteza.
Słowo klucz - do C i N żadna proteza nie jest potrzebna - to jest właśnie ta różnica którą nie wiem czemu z uporem wielu pomija. Te systemy są po prostu na starcie w zupełnie innej lidze. Zobacz jaką srakę mają teraz talibowie spod znaku Sony, tyle lat zdawałoby się panowania na rynku a w momencie wejścia Canona i Nikona nagle strach, a to dopiero początek.
100% zgoda, tylko mimo wszystko natywne lepiej działają, niż dotychczasowe przez adaptery. Nie jest to oczywiście przepaść, jak w przypadku Sony, jednak myślę, że docelowo użytkownicy będą przechodzić w miarę możliwości na systemowe i/lub dedykowane. Oczywiście była już podobna sytuacja przy tworzeniu m4/3. Aparaty były również sprzedawane z adapterami do 4/3. Dzisiaj nikt o tym pewnie nie pamięta. Faktem jest, że wówczas było to zamkniecie produkcji 4/3 i całkowite przejście na m4/3, ale sądzę, ze tendencja będzie podobna. Tutaj Panasonic przegrywa ponieważ szkieł do FF nie ma. Sam jeszcze pół roku temu, jak słyszałem o zmierzchu lustrzanek, wydawało mi się to herezją. Dzisiaj, jest mi to obojętne. A szansę dla systemu FF Panasonica upatruję w zacieśnieniu współpracy z Sigmą. Zresztą wygląda mi na to, że Panasonic będzie wypuszczał szkła bardzo dobre i niestety bardzo drogie, których tańszymi zamiennikami, dla entuzjastów będą właśnie Sigmy. Ilu użytkowników choćby Nikona rezygnowało z rewelacyjnych Sigm ponieważ Nikon aktualizacjami robił pod górkę. I słusznie, w końcu tracił kasę na własnych obiektywach. A tutaj ma być wręcz przeciwnie. Ogólnie bez napinki, ciekawe czasy na rynku foto nadchodzą. Jestem bardzo ciekaw, co z tego wszystkiego wyjdzie. Całe szczęście nie stoję obecnie przed dylematem, co kupić, bo poza jakąś osiemdziesiątką piątką, mam wszystko czego potrzebuję, a nawet więcej.
cybulski
13-03-2019, 14:29
No ja jestem przykładem tego że nie tykałem Sigm bo bałem sie kłopotów z AF, słaniem do serwisu ... i ostatecznie Nikon mi wypadł z "referencji" ;)
Obecnie z ciekawością obserwuje nowe systemy bezlusterkowe. I znów Nikon mi odpadł z kręgu zainteresowania po przejrzeniu sampli Z i tego co tam wymyślili.
Ogólnie to bardzo dobrze że są nowi gracze w bezlustrach ff ... bo nie było w czym wybierać do tej pory ... albo apsc Fuji albo ff Sony a teraz proszę do wyboru do koloru. Robi się naprawdę ciekawie.
Kolekcjoner
13-03-2019, 14:38
100% zgoda, tylko mimo wszystko natywne lepiej działają, niż dotychczasowe przez adaptery. W Canonie nie ma żadnej różnicy, nie słyszę też jakichś narzekań u Nikona ale to już trzeba zapytać userów.
Masz rację, nie chodziło o różnice działania szkła z bagnetem F, tylko obiektyw Z kontra F, na Zetkach szybsze i pewniejsze są natywne wg userów.
wygląda mi na to, że Panasonic będzie wypuszczał szkła bardzo dobre i niestety bardzo drogie
https://www.l-rumors.com/wp-content/uploads/2019/02/roadmap.jpg
https://www.l-rumors.com/wp-content/uploads/2019/02/roadmap.jpg
...których tańszymi zamiennikami, dla entuzjastów będą właśnie Sigmy.
Mz wygra system który będzie miał najszerszą ofertę dedykowanych do bezlusterkowców obiektywów -i tanich i drogich.
W sklepach już się pojawiły. Teraz niech ktoś przetestuje na poważnie. Bardzo jestem ciekawy...
cz4rnuch
11-04-2019, 13:44
W sklepach już się pojawiły. Teraz niech ktoś przetestuje na poważnie. Bardzo jestem ciekawy...
Nie wiem czy na poważnie, ale wkleić można: https://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/32017-panasonic-lumix-s1r-test-aparatu AF ponoć świetny w dobrym światełku, ale już nie taki dobry przy słabym światełku. Z tym, że to nie powinien być problem, bo jak dowiedziałem się z innego wątku, gdy dobrego światełka brak to się zdjęć nie robi :)
PS Aku wygląda na potężne, ale wydajność, przynajmniej w teście fotopolis, dość słaba.
O, dzięki. Co prawda bardziej jestem ciekaw wersji bez "R", ale już zabieram się za czytanie :-D
No i przeczytane. Wygląda nieźle. Z tym AF w ciemnym, wolałbym porównanie bezpośrednie do Z7 czy R.
Kolekcjoner
11-04-2019, 16:21
Było do przewidzenia. Trzeba poczekać na inne testy ale jak dla mnie to bezsens kupowanie czegoś takiego za tyle hajsu.
kurczeblade
22-04-2019, 12:50
W końcu jakieś sensowne rozmiary ML,a. Świetnie ten Panasonic wygląda.
cz4rnuch
24-04-2019, 09:42
Trochę info o S1R i obiektywach:
https://www.youtube.com/watch?v=4Xn3yMlH5gg
Sorry, depilatora nie używam. :) Ale temu panu na obrazku może by się przydał...
23953
cz4rnuch
27-04-2019, 23:37
https://youtu.be/S34Tp7czj74
Ma ktos? Testował? czupacabra obiecywał testy w kwietniu. umknely mi?
czupacabra
10-05-2019, 12:12
Nie umknęły tylko że w Polsce go jeszcze nie ma w sprzedaży. W poniedziałek idę na evet panasonica i testy s1/s1R - takie 1sze przymiarki
Kolekcjoner
01-09-2020, 23:21
Panasonic ma jednak to, co nie mają Nikon i Canon - obiektywów Sigmy. ....
Tak to rzeczywiście jest tragedia dla C i N, chyba zwiną niedługo biznes z tego powodu ;).....
cz4rnuch
02-09-2020, 07:44
Tak to rzeczywiście jest tragedia dla C i N, chyba zwiną niedługo biznes z tego powodu ;).....Może i nie tragedia, ale od kiedy to dobra jakościowo i tańsza szklarnia nie jest argumentem za? Szczególnie w systemach gdzie szkieł jest tyle co kot napłakał? :)
Sigma rozpoczęła aktualizacje linii art pod bezlustra.
Pokazali ostatnio całkiem zgrabne 85mm
Jeżeli kolejne szkła Art DN będą robione zgodnie z tymi założeniami to będzie hit.
Nie zdziwiłbym się jeżeli umowa z Panasonic i Leica zakładałaby zakaz wypuszczania szkieł pod Z i RF przez kilka lat.
Ps Pod RF mamy 3 rozsądne cenowo szkła 35, 24-105 i 85 f2
Cena RF 1.2 to wydatek 10-13k zł. Sigma 85mm DN 5k zł
cybulski
02-09-2020, 12:11
A ja to sobie oglądam te różne sample na dpreview co wyjdzie jakaś nowość. Oni robią o tyle dobrze, że niezbyt się przykładają. Czyli pstrykają i dają co wychodzi z puszki. I powiem szczerze, że człowiek patrzy w te różne sample prosto z puszki i od razu stwierdza, że to co ma jest OK :) Takie są moje przemyślenia, nie to że akurat do jakiegoś konkretnego modelu czy firmy. Po prostu nie widzę jakoś tego postępu technologicznego chyba.
Dokładnie robię to samo ;)
Ci, którzy chcą zmienić sprzęt, bo stary im nie odpowiada, też robią dokładnie to samo. I każdy dochodzi do innych wniosków :)
cybulski
02-09-2020, 13:50
Oczywiście zdarzają się wyjątki gdzie widać jakiś wzrost jakości. Ale w mojej ocenie nie zdarza się to zbyt często i z nie kazdym szkłem.
Kolekcjoner
02-09-2020, 14:03
Może i nie tragedia, ale od kiedy to dobra jakościowo i tańsza szklarnia nie jest argumentem za? Szczególnie w systemach gdzie szkieł jest tyle co kot napłakał? :)
Tak u Canona rzeczywiście szkieł na lekarstwo, istna tragedia :lol:......
lukasz_kk
02-09-2020, 14:16
Nie zdziwiłbym się jeżeli umowa z Panasonic i Leica zakładałaby zakaz wypuszczania szkieł pod Z i RF przez kilka lat.
Nie znam genezy tej umowy, ale jeśli taki zakaz rzeczywiście istnieje, to jaki cel przyświecał Sigmie wchodząc w ten układ, skoro rynek na bezlustra Canona i Nikona jest zapewne o wiele większy, niż na Panasonica, Leicę i Sigmę (w roli producenta aparatów) łącznie?
cz4rnuch
02-09-2020, 14:30
Tak u Canona rzeczywiście szkieł na lekarstwo, istna tragedia :lol:......
Piszę o systemie bezlusterkowym RF. Tak trudno się domyśleć? :)
Nie znam genezy tej umowy, ale jeśli taki zakaz rzeczywiście istnieje, to jaki cel przyświecał Sigmie wchodząc w ten układ, skoro rynek na bezlustra Canona i Nikona jest zapewne o wiele większy, niż na Panasonica, Leicę i Sigmę (w roli producenta aparatów) łącznie?
Sigma robi też bezlusterkowe szkła pod system Sony i pod swoje bezlustra. A interes pewnie jest taki jak w przypadku innych umów na wyłączność lub z ograniczeniami. To jeden z modeli marketingowych. Poza tym zostają jeszcze dwie kwestie. Raz, że nabywców bezluster od Nikona i Canona wcale nie jest aż tak dużo. Napewno nie tak wielu jak ich systemów lusterkowych. A dwa, że Nikon i Canon wcale nie ułatwiają zadania producentom niezależnym. W przeciwieństwie np do Panasa, który zaprosił Sigmę do współpracy.
cybulski
02-09-2020, 14:52
Tak, jeśli ktoś rozważa Sigmy to Sony jest najlepszym chyba wyborem no i Panasonik.
Widząc ile ludzie się wożą z problemami z Sigmami, chociażby sądząc po wpisach tu na tym forum i widząc ile jest wywalanych sigm na grupach fb do canona i nikona, to raczej powinno dawać do myślenia. Oczywiście jest tu jeden użytkownik któremu wszystkie sigmy działają :) ale jedna jaskółka wiosny nie czyni.
Osobiście miałem w życiu jeden słoik Sigmy, pierwszy i chyba ostatni zarazem... Seria DG czy jakoś tam żeby nie było, hehe.
Polecam wypowiedź bardzo kumatego gościa w kwestii tych obiektywów: https://www.youtube.com/watch?v=fBL9anpsrRg
Miałem i bardzo sobie chwaliłem 18-35 1.8 pod apsc
Świetne szkło. Nie wymagało kalibracji.
No właśnie o kalibrację się rozchodzi i wszelkie problemy sigm pod lustra to właśnie kalibracja.
Kolekcjoner
02-09-2020, 15:56
Piszę o systemie bezlusterkowym RF. Tak trudno się domyśleć? :)
System bezlusterkowy RF jest całkowicie kompatybilny ze szkłami EF, a tych jest blisko setki, więc pisanie o tym że szkieł jest "co kot napłakał" to najdelikatniej mówiąc nieprawda.
cz4rnuch
02-09-2020, 16:27
Jest jak najbardziej prawdą, bo potrzebujesz do tego adaptera a ten jak sama nazwa wskazuje służy do adaptowania szkieł z innego systemu. To, że dla Ciebie i zapewne wielu innych taki adapter nie wadzi nie ma tu nic do rzeczy. Nie wiem co masz na myśli pisząc o całkowitej kompatybilności, ale prawdą jest, że w przypadku szkieł EF okrojone są funkcje stabilizacji, czytałem też, że dodatkowe piny przyspieszają pracę AFu i innych danych a dłuższy dystans dla którego optymalizowane są szkła EF może być powodem dla którego mikrosoczewki na matrycy mogą pogorszyć obraz w rogach kadru. Także systemowych obiektywów jest mało, ale jak komuś nie przeszkadza taka tulejka to zapewne będzie zadowolony ze współpracy ze szkłami z innego systemu z tym samym logo. Tak czy inaczej nie zmienia to faktu, że dla tych dla których istotne jest posiadanie szkieł z tym samym mocowaniem co ich aparat argument o dodatkowych szkłach, które spełniają to kryterium nie jest bez znaczenia i zaprzeczanie temu (albo obśmiewanie) jest najdelikatniej pisząc nielogiczne.
Kolekcjoner
02-09-2020, 16:52
Jest jak najbardziej prawdą, bo potrzebujesz do tego adaptera a ten jak sama nazwa wskazuje służy do adaptowania szkieł z innego systemu. To, że dla Ciebie i zapewne wielu innych taki adapter nie wadzi nie ma tu nic do rzeczy. Nie wiem co masz na myśli pisząc o całkowitej kompatybilności, ale prawdą jest, że w przypadku szkieł EF okrojone są funkcje stabilizacji, czytałem też, że dodatkowe piny przyspieszają pracę AFu i innych danych a dłuższy dystans dla którego optymalizowane są szkła EF może być powodem dla którego mikrosoczewki na matrycy mogą pogorszyć obraz w rogach kadru. Także systemowych obiektywów jest mało, ale jak komuś nie przeszkadza taka tulejka to zapewne będzie zadowolony ze współpracy ze szkłami z innego systemu z tym samym logo. Tak czy inaczej nie zmienia to faktu, że dla tych dla których istotne jest posiadanie szkieł z tym samym mocowaniem co ich aparat argument o dodatkowych szkłach, które spełniają to kryterium nie jest bez znaczenia i zaprzeczanie temu (albo obśmiewanie) jest najdelikatniej pisząc nielogiczne.
Nielogiczne to jest zaprzeczanie faktom.
Tak i ta firmowa tulejka nie przeszkadza - choćbyś nie wiem jak zaklinał rzeczywistość jest sporo osób które użytkują bezlustra Canona wyłącznie ze szkłami EF bez żadnych problemów. Większość z nich (jak ja na przykład) stawia nawet tezę że te szkła działają lepiej na ML niż z dslr. Różnica między nami jest taka, że ja używam a Ty o tym czytasz w internecie i powtarzasz jakieś wydumane teorie.
Z tego tez powodu śmieszne jest wymyślanie kolejnych bzdurnych teorii (do tego się odniosłem) jakoby Sigma czy obce kundle miały ratować takie systemy jak Canon. Pomijam już że tu dopiero jest brak konsekwencji - systemowe szkła producenta sprzętu mają być gorszym rozwiązaniem od szkieł innego producenta (z którymi warto wspomnieć że jest nieustanny problem).
August68
02-09-2020, 17:31
To jest kwestia co uznajemy za system i szkła systemowe...
Bo jeśli żeby przypiąć szkło do aparatu potrzebujesz przejściówki to już nie jest szkło systemowe - jest to co najwyżej szkło tej samej firmy.
cz4rnuch
02-09-2020, 17:50
Nielogiczne to jest zaprzeczanie faktom..To nie zaprzeczaj :) Więcej szkieł systemowych to plus. Niezależnie od tego czy są marki Canon, Sigma czy może Tamron.
Tak i ta firmowa tulejka nie przeszkadza...Niektórym nie przeszkadza, co zaznaczyłem, a niektórym przeszkadza. Nie wszyscy myślą tak jak kolega Kolekcjoner. To chyba nie podlega dyskusji?
...choćbyś nie wiem jak zaklinał rzeczywistość jest sporo osób które użytkują bezlustra Canona wyłącznie ze szkłami EF bez żadnych problemów...Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś, ale przecież napisałem, że część z was zapewne jest bardzo zadowolona z EFów na RFie. Nie zaprzeczam i nie zaklinam rzeczywistości tylko najwyraźniej nie doczytałeś.
...Większość z nich (jak ja na przykład) stawia nawet tezę że te szkła działają lepiej na ML niż z dslr. Różnica między nami jest taka, że ja używam a Ty o tym czytasz w internecie i powtarzasz jakieś wydumane teorie...Mistrz. Autorem niektórych z tych wydumanych teorii jest sam Canon :) Zresztą ja nigdzie nie napisałem, że EFy nie mogą pod pewnymi względami na ML działać lepiej niż na DSLR. Ja piszę o sytuacji, że "prawdziwie" systemowe szkła mogą na ML działać jeszcze lepiej.
...Z tego tez powodu śmieszne jest wymyślanie kolejnych bzdurnych teorii (do tego się odniosłem) jakoby Sigma czy obce kundle miały ratować takie systemy jak Canon. Pomijam już że tu dopiero jest brak konsekwencji - systemowe szkła producenta sprzętu mają być gorszym rozwiązaniem od szkieł innego producenta (z którymi warto wspomnieć że jest nieustanny problem).Odniosłeś się do tezy, która nigdzie nie padła :) I napisz proszę skoro już o tym wspomniałeś jakie problemy są z Sigmami na Panasach? Bo tego systemu właśnie dotyczyła wypowiedź kolegi, którego argument próbowałeś obśmiać.
Kolekcjoner
02-09-2020, 18:23
To nie zaprzeczaj :) Więcej szkieł systemowych to plus. Niezależnie od tego czy są marki Canon, Sigma czy może Tamron.
Niektórym nie przeszkadza, co zaznaczyłem, a niektórym przeszkadza. Nie wszyscy myślą tak jak kolega Kolekcjoner. To chyba nie podlega dyskusji?
Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś, ale przecież napisałem, że część z was zapewne jest bardzo zadowolona z EFów na RFie. Nie zaprzeczam i nie zaklinam rzeczywistości tylko najwyraźniej nie doczytałeś.
Mistrz. Autorem niektórych z tych wydumanych teorii jest sam Canon :) Zresztą ja nigdzie nie napisałem, że EFy nie mogą pod pewnymi względami na ML działać lepiej niż na DSLR. Ja piszę o sytuacji, że "prawdziwie" systemowe szkła mogą na ML działać jeszcze lepiej.
Odniosłeś się do tezy, która nigdzie nie padła :) I napisz proszę skoro już o tym wspomniałeś jakie problemy są z Sigmami na Panasach? Bo tego systemu właśnie dotyczyła wypowiedź kolegi, którego argument próbowałeś obśmiać.
Nie pisałem nic o problemach Sigmy na Panasie - chodziło mi o Canona. Nie mam Panasa i się nie wypowiadam o sprzęcie którego nie używam. Piszę tylko o własnych doświadczeniach ze sprzętem którego używam, ewentualnie o doświadczeniach moich kolegów canonierów :). Jeśli dla kogoś jest takim problemem, że musi użyć adaptera to przecież nikt go do tego nie zmusza. BTW: już widzę te kolejki Canonierów przed sklepami, bo mogą sobie kupić Panasonika z Sigmą :lol:....
Kolekcjoner
02-09-2020, 19:41
A tak jeszcze szerzej to kolejek po Rki, nawet z EFami, też jakoś nie widać ;) Sigmom można zarzucić to, że AF na lustrach Canona i Nikona działa kapryśnie, wolniej itd., o tym pisałeś, ale nie to, że są gorsze optycznie. A na bezlustrach producentów, którzy z Sigmą współpracują argument z AFem odpada. Także miłość do eLek to jedno, ale gdyby stał się jakiś cud i Canon otworzyłby swój bagnet dla Sigmy czy Tamrona to pewnie kolejki zaczęłyby się ustawiać. Wiadomo, że cena czyni cuda.
Trzech moich kolegów czeka w tej chwili na R5 i nie może kupić - także ten..... ;). Co do Sigm to na Canonach problem z nimi jest taki, że potrafią w ogóle przestać działać prawidłowo z nowym body albo działają źle po wgraniu nowego firmware (do puszki). Po prostu nie znasz dnia ani godziny - to duży dyskomfort - szczególnie jak foto to nie tylko rozrywka.
"Miłość do eLek" - nie wiem czy w tych kategoriach to rozpatrywać - na kilkadziesiąt moich szkieł do Canona tylko kilka to eLki. Ich cena ma swoje uzasadnienie - tylko tyle i aż tyle ale inne szkła też robią robotę :).
Kolekcjoner
02-09-2020, 21:25
@Kolekcjoner (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=4826)
Spokojnie, nikt tu nie atakuje Canona. Po prostu napisałem, że do Panasonica można podpiąć dobrej jakości obiektywy sigmy bez przejściówek i ze sprawnym AF. Oczywiście, canon już teraz ma całkiem duży wybór RF. I bez problemu podepnie się szklarnie EF. Ale co by przeszkadzało mieć większy wybór?
I dodatkowo nie musisz się martwić o to, że twój producent aparatu wypuści aktualizację, która popsuje działanie AF.
Jasne że użytkownicy canona nie rzucą się na S5. Ale na przykład, ktoś szuka systemu dla siebie. I większy wybór obiektywów będzie nie bez znaczenia. Takich bez przejściówek.
Ależ ja jestem całkowicie spokojny :). Mój sarkazm wynika raczej z konieczności odreagowania takich poważnych dywagacji ;).
Co do Canona to w przypadku obcych szkieł jest jeszcze jeden problem, że nie ma wsparcia oprogramowania puszki w kwestii korekty szkieł. U Canona działa to całkiem nieźle.
Co do Sigmy to po prostu znaczenie możliwości podpięcia ich szkieł/* nie jest przeważające z punktu widzenia użytkownika który ma taki wybór szkieł natywnych. Natomiast jak dla kogoś optyka Sigmy jest kluczowa to najlepiej wybrać inny system :).
/* - pomijam że tu nadal można podpinać wszystkie szkła Sigmy z bagnetem EF.
cz4rnuch
02-09-2020, 22:30
Dzisiejsza premiera S5 i zapowiedziane stalki to dobry ruch Panasonica. Nikon powinien przyspieszyć jeśli nadal poważnie myśli o utrzymaniu trzeciej pozycji na rynku. Rośnie nowy rywal, który za jakiś czas może mocno namieszać.Akurat ostatnia premiera Nikona czyli Z5 to jedyny prawdziwy entry level full frame, z tych nowych, bo S5 czy ploteczkowy A7C mają ceny niezbyt entry. S5 kosztuje już 2 tysie zielonych a to duża różnica. Oczywiście Panas ma przewagę jeśli chodzi o video, jeśli dla kogoś to ważne to wtedy S5 może być lepszą opcją niż Z5 (choć Nikon ma też tańszego od S5 Nikona Z6), ale jeśli chodzi o fotki większej różnicy chyba nie ma a Z5 jest jednak sporo tańszy.
Oczywiście ciężko być wróżbitą, zwłaszcza w obecnych czasach ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić sytuację że użytkownicy Nikona nagle porzucą swoje sprzęty i przejdą na Panasa. Nie wiem co by miała wnieść taka zmiana, szczególnie dla osób przywiązanych do systemu poprzez szklarnię 8).To samo mówiono kiedyś o przechodzeniu na Sony. Inna sprawa, że zasiedziali w swoich systemach pewnie nie wyobrażają sobie takiej "zdrady", ale jest przecież coś takiego jak świeża krew. Są ludzie, którzy nie zagrzali miejsca w żadnym systemie, są ludzie którzy przechodzą z apsc więc w zasadzie nic ich nie trzyma (o ile wcześniej nie inwestowali w pełnoklatkową szklarnię) i są też tacy, którzy dopiero zaczynają lub po prostu szukają nowego systemu. No i są też tacy, którzy po prostu chcą zmienić system, bo ten czy innym im po prostu nie odpowiada. Nawet, co pewnie trudne do pojęcia, taki Canon 1DXIII nie wszystkim musi przypaść do gustu, czego dowód w postaci kolegi z tego forum już mamy.
cybulski
02-09-2020, 22:36
Z drugiej strony Canon zrobił wypas R5, mega drogie i dobre szkła RF już są. Może tu na forum to be ale świat chyba myśli inaczej.
cz4rnuch ale pamiętaj że Z nie ma natywnych tamronów, sigm, samyangow i nie wiadomo czy będą, tak jak i RF chociaż dla canona to może być ryba.
cz4rnuch
02-09-2020, 22:45
Z drugiej strony Canon zrobił wypas R5, mega drogie i dobre szkła RF już są. Może tu na forum to be ale świat chyba myśli inaczej...Nie wiem co myśli świat, ale na jutubku po pierwszych zachwytach 8K napięcie jakby trochę siadło :) Na forach też narzekania na cenę. Czyli podobnie jak u nas, sprzęt super, ale ludzi jednak rozpatrują R6 jako alternatywę dla lustrzanki. To, że na zachodzie więcej zarabiają nie oznacza od razu, że nie potrafią liczyć pieniążków.
...ale pamiętaj że Z nie ma natywnych tamronów, sigm, samyangow i nie wiadomo czy będą, tak jak i RF chociaż dla canona to może być ryba.W Panasie też nie ma tamponów i samyangów. Są Sigmy.
Premiery Panasa mają dla Canona i Nikona takie znaczenie, jak premiera dajmy na to Phase One czy Leiki. Sigma może sobie robić na niszowe systemy szkła, ale to nie wywinduje tych systemów w górę. Te firmy maja góra kilka procent rynki i to w sumie, a nie każda osobno.
Sigma wypusci szkła na bezlustra C i N, dla mnie to oczywiste. Ja nie wierzę w teorie spiskowe, że mają zakaz bo się dogadały z Panasem. Przecież Sigma wie, gdzie będą konfitury. Jeśli Canon ma coś około 40% rynku (chyba) to będzie miał tyle dalej, w tych 40% będzie się zmniejszała ilość lustrzanek a przyrastała bezluster.
Panas jest drogi, ludzie liczą pieniądze. Canon jeszcze długo będzie sprzedawał lustrzanki entry level, nie martwcie się o to i o te firmę.
Panas i Sony to chyba konkurs ogłoszą kto zrobi brzydsze body ;)
Rozumiem, że wyglądem aparatu zdjęć się nie robi ale dobre wzornictwo tez się liczy.
cz4rnuch
03-09-2020, 11:46
Ta brzydota to się chyba tyczy wszystkich pełnoklatkowych bezluster (łącznie z leicą sl). Jedynie na te z mniejszymi sensorami od Fuji i Olympusa da się patrzeć :) I to też nie na wszystkie.
Panasonic S1R za 6999zl
https://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/bezlusterkowce/Panasonic-Lumix-S1R
cybulski
03-03-2021, 19:56
Nie wiem czy nie najciekawszy aparat na rynku i to w takiej cenie.
Piękna rzecz, cena jak za A7RII. Zwróćcie uwagę, że oferta obiektywów VM jest całkiem fajna, nie ma co nawet porównywać z Z.
Ps. Podobna cena była jakoś w okresie świątecznym o ile pamiętam.
czupacabra
03-03-2021, 21:01
Wreszcie jakaś sensowna cena za tego kloca. Fajny jest ci on ale klocowaty.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Aparat na papierze w tej cenie jest bezkonkurencyjny, taka cena może zachęcić amatorów ale tu gabaryty odstraszają i mimo wszystko po obiektywach nie widać że to sprzęt skierowany dla amatora, kit 20-60mm świetna sprawa ale reszta raczej taniej kupi się do S/N/C.
Nie wiem jak tam AF ogarnęli bo było słabo ale pewnie aktualizacjami podgonili do konkurencji ?
cybulski
03-03-2021, 22:07
Jest kilka ficzerów jak choćby piksel shift, fokus stacking, więc to tak jeden do jednego nie da się porównać.
Wreszcie jakaś sensowna cena za tego kloca.
To nie jest jakaś cena, tylko to jest jakieś pół ceny.:-)
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1455070-REG/panasonic_dc_s1rbody_lumix_dc_s1r_mirrorless_digit al.html
Ten model ma wszystko co potrzebuje . Świetny evf, ibis , super matryca itd
Jednak gabaryty mnie przerażają
Zoom nowa sigma 28-70
Pewnie niedługo sigma uzupełni serie o uwa i tele
cybulski
04-03-2021, 16:27
Z drugiej strony gęstsze matryce ff powyżej 40mpix mają szumy na wyższych iso. więc coś za coś. Dlatego jeśli tylko czasem jest potrzeba piskeli a nie zawsze, i tylko do krajobrazu to lepiej mieć 24mpix i pikselshift (np S5) niż powyżej 40.
Dla mnie złotym środkiem jest canon ze swoją 30 megapikselową matrycą tak w sam raz nie za mało nie za dużo. Do wyższych gęstości trzeba już większą powierzchnię matrycy niestety. I to na testach też gdzies widać żę na tych gęstych matrycach obraz już dostaje ziarna od 800 iso (np bo to wtedy jest jakość apsc wg wielkości pikseli).
czupacabra
04-03-2021, 17:02
Z drugiej strony gęstsze matryce ff powyżej 40mpix mają szumy na wyższych iso. więc coś za coś. Dlatego jeśli tylko czasem jest potrzeba piskeli a nie zawsze, i tylko do krajobrazu to lepiej mieć 24mpix i pikselshift (np S5) niż powyżej 40.
Dla mnie złotym środkiem jest canon ze swoją 30 megapikselową matrycą tak w sam raz nie za mało nie za dużo. Do wyższych gęstości trzeba już większą powierzchnię matrycy niestety. I to na testach też gdzies widać żę na tych gęstych matrycach obraz już dostaje ziarna od 800 iso (np bo to wtedy jest jakość apsc wg wielkości pikseli).
Z tymi szumami powyżej iso 800 na gęstych matrycach to pojechałeś. Testowałem i S1R i leica S2 i leica M10R i jakiś tych szumów nie było
cybulski
04-03-2021, 17:10
Napisałem to na podstawie jakiegoś testu z yt gdzie porównywano S1R i A7R3 i padło stwierdzenie, że przy iso800 pojawia się ziarno. Osobiście tego nie sprawdzałem a na czymś polegać trzeba. Ty mówisz że nie ma wiec też jest to jakiś głos który trzeba brać pod uwagę, żę w praktyce to jest OK.
czupacabra
04-03-2021, 17:27
Jest OK i to bardziej niż OK i bym tego S1R łyknął za tą cenę jak pelikan tylko to jest monstrum i nie wyobrażam sobie łazić z tym cały dzień.
cz4rnuch
04-03-2021, 17:34
Napisałem to na podstawie jakiegoś testu z yt gdzie porównywano S1R i A7R3 i padło stwierdzenie, że przy iso800 pojawia się ziarno. Osobiście tego nie sprawdzałem a na czymś polegać trzeba. Ty mówisz że nie ma wiec też jest to jakiś głos który trzeba brać pod uwagę, żę w praktyce to jest OK.
Ale to o mocno upakowanych matrycach jest aktualne jedynie przy podglądzie 1:1. Gdy obrazek o wysokiej rozdzielczości sprowadzisz do "rozmiarów" tego o mniejszej to szum też się zredukuje.
Też przeglądałem testy tego Panasa i w ISO jedna działeczka w porównaniu do Z7/A7III jest widoczna ale do ISO 6400 jakoś nie widać znacząco różnicy.
AF bardziej jestem ciekaw bo tu nie znalazłem testów sensownych na najnowszym sofcie.
cybulski
05-03-2021, 11:08
Biorąc pod uwagę cenę vs możliwości to używane Z6 obecnie jest chyba jedną z najlepszych opcji dla Nikoniarza. Promocja S1R też kusi ale to trzeba sobie wszystko przemyśleć i przekalkulować, co potrzebne a co nie, no bo szklarnia od nowa do kompletowania.
Co do bezluster Canona, szkieł RF to ja sam mam wątpliwości, no te ceny zabijają. Do swoich eLek może kupię kiedyś Canona R ale to też nie jest pewne. W zasadzie to mi niepotrzebne, to co mam aż nadto mi starcza.
cz4rnuch
05-03-2021, 18:08
Ja myślę, że dołączyć może któryś z producentów optyki. Albo jakaś firma specjalizująca się w video.
cybulski
05-03-2021, 19:06
Ciekawe kto dołączy do nich.
Ale napisałem jakbyś miał kwotę do wydania to czy wydałbyś na fuji czy na inny sprzęt bo co z tego że fuji cenowo jest jakiś tam, liczy się reszta, tak samo jak gabaryty panasa odstraszają mimo że wielu napisze że to drobnostka, cena super ale jakoś nie ma euforii zakupowej.
Po zastanowieniu, gdybym sprzedał całego canona, to kupiłbym tego Panasa s1r z 50/1.4 oraz 24-105. Tamtych modeli co podałeś raczej nie. Albo z wybranymi sigmami zamiast szkieł Panasa.
czupacabra
05-03-2021, 20:11
Jak szukasz jakość to zainteresuj się fuji GFX 100s
Dawno nic tu nie pisano, a trochę się od tego czasu podziało. Postaram się napisać parę fajnych wiadomości.
Ze szkieł wyszło parę fajnych lekkich modeli. Do 85-ki doszły 50mm i 24mm. Niedługo zobaczymy jeszcze 35mm.
Znacząco rozwinięto możliwości filmowe. Wszystkie modele mogą nagrywać w formacie ProRes RAW i BRAW. Są to podobne formaty, ale używasz ich w zależności od programu na którym montujesz. Teraz taki S1 nagrywa w 6k 24 fps z całej matrycy. Rozdzielczość jednej klatki to 5952x3968 czyli prawie 24 Mpix! Choć bardziej użyteczny jest tryb 5,9k w którym możemy nagrywać do 30fps i w formacie 16:9. Ma też profesjonalne narzędzia jak waveform, który pomaga ustawić ekspozycje.
Z premier aparatów nie jest źle. Wyszła sigma FP L, która ma 61 Mpix. Jest to matryca z Sony A7R4 z filterm AA. Natomiast Panasonic wypuścił nową kamerę BS1H. Jest to S1h w mniejszym, pudełkowatym opakowaniu. Urządzenie zostało pozbawione stabilizacji, mechanicznej migawki, wizjera i ekranu. Zamiast tego dodano więcej złącz jak SDI. Waga to tylko 585 gramów.
Może niewiele, ale coś się w tym bagnecie dzieje. W tym roku czeka na nas premiera jeszcze kilku obiektywów. A w przyszłym nowa generacja aparatów.
Chyba na takich forach najwięcej zainteresowania budzą możliwości foto a Panasoniki były krytykowane jednak za AF.. cos może się zmieni w tym temacie? Jak na filmowanie to pewnie jest czołówka rynkowa.
Ale można ponarzekać na jego wydajność.
Optyczni twierdzą, że A7III z 24-70/4 w ciemnym miejscu ustawił ostrość szybciej, niż S5II z 24-70/2.8.
cz4rnuch
05-01-2023, 00:12
Mieć gorszy AF od A7III nie oznacza, że ma się zły af. Także nie oznacza to z automatu powodu do narzekania. Zresztą to jakaś jednostkowa sytuacja. Pełen test to potwierdzi lub nie. Może to obiektyw jest wąskim gardłem a nie aparat. Poza tym inne redakcje, które piszą o afie 5II generalnie wysoko go oceniają.
Ja będę narzekał - jakoś w 2023 roku aparat FF z matrycą 24 MPX wydaje się być na wejściu przestarzały, jak na flagowiec w każdym razie.
Przecież Fuji w zeszłym roku wypuściło APS-C z 40 MPX :-)
Te nowe eSki to bardziej kamery do filmowania, jak zwykle w Panasonicu, i może filmowy się w tym odnajdą, jeżeli lubią system i chcą przejść z MFT.
Z drugiej strony - jak ktoś filmuje na Panasonicach MFT typu G6 które znakomicie się do tego nadają, to chyba jedynym powodem do przejścia na FF było by 8K. A te aparaty tego nie obsługują. Dziwna sprawa. No chyba że z cenami zejdą w dół i tak zdobędą klientów.
Zresztą system Lumix S znakomicie podsumował sam Panasonic w materiale prasowym, tym zdaniem ".Oba aparaty są kompatybilne z całą istniejącą gamą 14 obiektywów LUMIX S".. No właśnie... całe 14 obiektywów..
Życzę im powodzenia, ale jeżeli ktoś ma już aparat Nikon / Canon / Sony to trudno mi wyobrazić sobie powód do przejścia na Panasonic S.
Mieć gorszy AF od A7III nie oznacza, że ma się zły af. Także nie oznacza to z automatu powodu do narzekania. Zresztą to jakaś jednostkowa sytuacja. Pełen test to potwierdzi lub nie. Może to obiektyw jest wąskim gardłem a nie aparat. Poza tym inne redakcje, które piszą o afie 5II generalnie wysoko go oceniają.
Po 24-70/2.8 raczej TOP AF się można spodziewać.
No i w sumie zawsze jest opcja, że to softem jeszcze podkręcą.
Powiedzmy, że pierwsze koty za płoty.
Zresztą system Lumix S znakomicie podsumował sam Panasonic w materiale prasowym, tym zdaniem ".Oba aparaty są kompatybilne z całą istniejącą gamą 14 obiektywów LUMIX S".. No właśnie... całe 14 obiektywów..
Tych szkieł jest ciut więcej. Choćby z tego powodu, że Panasonic korzysta z bagnetu L-mount. A w L-Alliance są też Leica i Sigma. Chyba wszystkie Arty oraz bezlusterkowe z serii DG DN są na L-mount dostępne.
Tych szkieł jest ciut więcej. Choćby z tego powodu, że Panasonic korzysta z bagnetu L-mount. A w L-Alliance są też Leica i Sigma. Chyba wszystkie Arty oraz bezlusterkowe z serii DG DN są na L-mount dostępne.
E no faktycznie, sprawdziłem w B&H i obiektywów Sigmy z L mount jest ze 3 strony, na oko ze 40? No nieźle. Nawet zoomy typu 150-600. To znaczy że Sigma robi chwilowo więcej obiektywów do tego systemu niż Panasonic :-)
Nomen omen chciałbym te wszystkie Sigmy mieć z bagnetem Z, ale to mogę sobie tylko pomarzyć chyba.
cz4rnuch
05-01-2023, 06:49
Ja będę narzekał - jakoś w 2023 roku aparat FF z matrycą 24 MPX wydaje się być na wejściu przestarzały, jak na flagowiec w każdym razie...To nie jest flagowiec tylko właśnie model podstawowy, stoi najniżej w hierarchii.
cz4rnuch
05-01-2023, 07:21
Po 24-70/2.8 raczej TOP AF się można spodziewać...To było jakieś zdawkowe info. Zdacydowanie za wcześnie by na tej podstawie cokolwiek wyrokować. I tak jak napisałem inni raczej chwalą, af 5ki stawiają nawet wyżej niż z6 II. To też o niczym nie przesądza, bo to są jakieś pierwsze wrażenia. Nie wiadomo jaka wersja softu, jakie ustawienia itd. W każdym razie aparatom Panasa do "wszystkomienia" do tej pory brakowało tylko jednego. I teraz to dostają. Tak jak zauważyłeś to pierwszy z gatunku. Nawet na rynku tego nie ma. Jakieś drobne niedociągnięcia, jeśli wystąpią, szybko poprawią aktualizacjami. Panas jest w tym dobry.
robcio.m
05-01-2023, 09:58
Będzie fajny aparat w systemie o małym znaczeniu rynkowym, podzielam zdanie Kolegi MAG, że jak ktoś ma już inny system to raczej nie rzuci wszystkiego na sprzedaż by kupić Panasonica.
Zakres zmian jest pozytywny, dla tego systemu to nawet nieco rewolucyjne i fajnie ale nie jest to zakasowanie innych producentów.
To było jakieś zdawkowe info. Zdacydowanie za wcześnie by na tej podstawie cokolwiek wyrokować. I tak jak napisałem inni raczej chwalą, af 5ki stawiają nawet wyżej niż z6 II. To też o niczym nie przesądza, bo to są jakieś pierwsze wrażenia. Nie wiadomo jaka wersja softu, jakie ustawienia itd. W każdym razie aparatom Panasa do "wszystkomienia" do tej pory brakowało tylko jednego. I teraz to dostają. Tak jak zauważyłeś to pierwszy z gatunku. Nawet na rynku tego nie ma. Jakieś drobne niedociągnięcia, jeśli wystąpią, szybko poprawią aktualizacjami. Panas jest w tym dobry.
Cóż, z jakiegoś powodu pierwszy fazowy AF wrzucili w S5, nie S1. Mogą sobie picować do woli.
Dobrze, że coś robią. Więcej systemów, większa konkurencja, lepiej dla klienta.
Pierwszy model Panasonica z hybrydowym AF i jak głoszą pierwsze opinie o AF na poziomie Canona i Sony. Czyzby już na starcie pokonali na tym polu Nikona..?
cz4rnuch
07-01-2023, 13:34
Brooklyńska Rada Żydów do spółki z lożą wolnomularską z siedzibą w Tokio ustaliły, że o Nikonie się już nie mówi. A tak na serio to gdzieniegdzie się o Nikonie wspomina. Na razie te wszystkie "testy" to w większości tylko pierwsze wrażenia. Na jednym nawet widziałem jak Panas daje po tyłku Canonowi R6 II. I to zdecydowanie. Aż oczy przecierałem ze zdumienia jak słabo sobie Canon poradził w tym "teście". Panas przegrał w nim tylko z A7IV, i to nieznacznie. Czy to może jednorazowa zniżka formy Canona? Może Panas faktycznie taki dobry? Może to wina 50ki Canona? Może to wina jakichś ustawień? Może jakość AFu w trakcie filmowanie nie do końca jeden do jednego przekłada się na AF w trakcie focenia? No i w Panasie jest testowy soft. Może w finalnym coś schrzanią i wszystko wróci do normy? :) W każdym razie trochę dużo tych niewiadomych.
Od 9ej minuty:
https://youtu.be/3jWoirxDCCw?t=557
Przyglądam się systemowi L od czasu jego powstania.
Jeżeli ktoś szuka puszki 2w1 do foto i video to może rzeczywiście być jedna z lepszych opcji na rynku w swoim przedziale cenowym.
Do dyspozycji są dobre i rozsądne cenowo szkła panasonica f1.8 lub cały arsenał szkieł sigmy z kilkoma perełkami.
Mała popularność panasonica bierze się stąd, że do tej pory używali go albo filmowcy na m43 lub amatorzy typowo rodzinnie.
S5II ma poprawione dwie najważniejsze kwestie - fazowy AF i lepszy wizjer. O ile przy wyborze z6ii i s5ii zastanawiałbym się czy wchodzić w system nikona czy L to już patrząc na politykę cenową canona mając R6ii do wyboru z nowym Panasonikiem wybrałbym ten drugi.
Oczywiście. Dlatego wybór tego aparatu może być OK dla kogoś, kto te szkła tam znajdzie. Przecież nie uważam, że nikt go nie kupi. Po prostu uważam, że większość zawodowców nie spojrzy w stronę SYSTEMU Panasonica, choćby to body było super. A jego następca jeszcze lepszy. Systemy Canona, Nikona licząc je od czasu wprowadzenia AF to ponad 30 lat. Sony też powinno sie liczyć od czasów Minolty, czyli tak samo ponad 30 lat. Przy czym Canon i Nikon mają obiektywy kompatybilne z nowymi bezlustrami (Nikon ma AF-S od ponad 20 lat), Sony przez śrubokręty nie. Systemy Canona i Nikona są kompletne (Sony za taki nie uważam, np nadal brak kompletu supertele). Sony system optyki buduje od 2013 czyli 10 lat, a nadal go nie zbudował. Dając całą parę w gwizdek, tzn w bezlustra. Panasonic od 4 lat i to do tego czasu bez specjalnego parcia na segment FF. To kiedy zbuduje system i kiedy przejmie użytkowników Canona, skoro robi to w takim tempie? (Canon nie ułatwi sprawy, będzie sie też rozwijał) Liczba fotografów jest skończona. Panasonic nie przekona użytkowników smartfonów. Musi przekonać użytkowników Canona, Nikona, Sony. Za 10 lat ten rynek będzie o połowę mniejszy niż teraz.
Rozumiem,że uzywałeś i porównywałeś z S5 II i wiesz wiecej :)
Poszukałem opinii o AF w Panasoniku. No i wypada gorzej niż w Sony A7 IV. O flagowcach Canona Nikona i Sony nie wspominając.
https://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/36448-panasonic-lumix-s5-ii-zdjecia-filmy-przykladowe-raw-wrazenia-opinia-recenzja-test
"Warto nadmienić, że wspomniane mankamenty nie oznaczają bynajmniej, że aparat nie nadaje się do realizacji zawodowych. Lumix S5 II jak najbardziej dobrze poradzi sobie w większości zastosowań (w końcu nie wszystko opiera się o śledzenie oka), może jedynie nie sugerowalibyśmy go jako pierwszy wybór do fotografii ślubnej czy wymagającej reportażówki, gdzie po prostu większe bezpieczeństwo zapewnią nam korpusy konkurencji."
cz4rnuch
08-01-2023, 10:13
Opinii o AFie Panasonika na razie nie ma co szukać, bo nikt tego nie przetestował. Co najwyżej przez chwilę pomacali. Poczekajmy na testy. Póki co to mało kto się tym chwali, ale niektórzy tak, i zdaje mi się, że firmware, który mają te egzemplarze testowe również nie jest finalny (zdaje się, że 0.78 ). Ale nawet jeśli to to,że wypada gorzej od A7IV nie oznacza, że nie jest bardzo dobrze. 74 od Sony to lider w swojej kategorii. Porównanie do Z9 jest bez sensu. Z nim przegrywają w przedbiegach również wszystkie pozostałe Nikony. Nie ta półka. S5II to linia najbardziej amatorska, zapewne okrojona (choćby i sztucznie). Coś pomiędzy Z5 a Z6. Co do szklarni to jednak nie przesadzajmy. Ze 129 sztuk o których wspomniał Jacek, 3/4 to manualny szrot prosto z Chin, który nawet nie potrafi wypalić exifa w jpgu :) I z tego 2/3 nie kryje pewnie pełnej klatki. Oczywiście całe, lub prawie całe jak w przypadku Panasa, to "dobrodziejstwo" dostępne jest też dla innych mocowań. I dlatego Panas może przegrywać przy takim podejściu. Ale szkieł do FF z AFem ma w swoim systemie znacznie więcej niż Nikon i Canon. Więcej jest tam samych Sigm, bo chyba ponad 30. Do tego dochodzi jeszcze po kilkanaście Panasów i Lejek. Nikon ma niecałe 30 obiektywów swojej produkcji, ze 2 Vilktroxy i chyba Youngnuo. Przy czym nadal ma tak ewidentne braki jak np. pustynia wśród szkieł portretowych (jedyne 2 to 85 od Nikona i Viltroxa, średnio jasne) czy olanie stałek ze światłem f/1.4 i f/1.2 A Panas ma chyba kilkanaście takich stałek i sporo portretówek poczynając od jasnych i jaśniejszych 70 i 85 po 105 i 135. O jedne i drugie obiektywy od dawna apeluje Jacek gdy go od czasu do czasu najdzie :) Także nie ma co deprecjonować oferty obiektywów pod mocowanie L. Jest ich całkiem sporo, są bardzo dobrej jakości a dzięki Sigmie są też nieźle wycenione.
Nie wiem też czemu już kolejna osoba sprowadza ten temat do pro i kto kiedy przejdzie/nie przejdzie. S5 II nie jest dla pro. Co do przejścia to pewnie większość na tym forum to samo kilka lat temu pisała o Sony. Nie ma szans, niszowy system itd. Był niszowy i nie miał szans do czasu aż nisza się rozrosła a same aparaty stały się bardziej konkurencyjne. Bo wcześniej nie były, były raczej ciekawostką. Jak się spojrzy na cyferki Panasa, to jeszcze ze 2,5 roku temu udział w rynku miał niemal zerowy. Wystarczyła jednak premiera S5 by udziały firmy podskoczyły gdzieś do 6% a to w tamtym czasie była połowa tego co miał Nikon. Też nie wróżę Panasowi miejsca na pudle w najbliższych latach, ale system może się rozwijać. Akurat w przeciwieństwie do foto rynek sprzętu video oraz hybrydowego kurczy się wolniej.
PS Jacek_Z To prehistoria prawie, ale Sony ma przejściówkę do obiektywów ze śrubokrętem. Do tych z własnym silnikiem też. Tylko mało kogo to interesuje, bo są wśród obiektywów FE jest w czym wybierać.
I taki klip odnośnie przyszłości Panasa. Można się zgadzać lub nie. Podyskutować też można.
https://www.youtube.com/watch?v=n8wp2DveE-o
Jak sprzęt wejdzie do sprzedaży to kwestia AF sie wyjaśni jaki to serio poziom a ile marketingu,bo w testach u optycznych wychodziło często inaczej,niz ludzie w praktyce stwierdzali użytkując sprzęt. Do Nikona Z9 oczywiście bym nie porównywał jak Jacek proponuje,bo to przecież najtańszy FF Panasonica a u N najdroższy...ale na https://www.dpreview.com/reviews/pan...tial-review#II stwierdzają,że ..
Our first impressions are that the AF tracking in stills mode is stickier than the Nikon Z6 II's but a touch behind its Canon and Sony rivals, whereas for video it's better behaved than all but the Sony.
..więc jesli już pierwszy wypuszczony sprzęt Panasa z hybrydowym AF pokonuje Nikona, to mało optymistycznie patrzę na N dalszy rozwój..
Opinii o AFie Panasonika na razie nie ma co szukać, bo nikt tego nie przetestował. Co najwyżej przez chwilę pomacali.
Nikon ma niecałe 30 obiektywów swojej produkcji, ze 2 Vilktroxy i chyba Youngnuo. Przy czym nadal ma tak ewidentne braki jak np. pustynia wśród szkieł portretowych (jedyne 2 to 85 od Nikona i Viltroxa, średnio jasne) czy olanie stałek ze światłem f/1.4 i f/1.2 A Panas ma chyba kilkanaście takich stałek i sporo portretówek poczynając od jasnych i jaśniejszych 70 i 85 po 105 i 135. O jedne i drugie obiektywy od dawna apeluje Jacek gdy go od czasu do czasu najdzie :)
Pomacali Panasonica, ale Nikona też tylko macają.
Większość youtuberów używa Sony i Canonów, bo YT to filmy, a co za tym idzie filmowanie. No i Nikon tu znika z pola widzenia. Bo jak ktoś robi porównania to do tego co ma, na czym pracuje i co dobrze zna. I nie s.. do własnego gniazda. Czyli ma dobrze opanowaną pracę na Sony czy Canonie, a Nikona macał niewiele i nie posługuje sie płynnie choćby jego systemami AF. I to jest chyba jeden z większych problemów Nikona. Marketing. Taki oddolny, wychodzący od użytkowników. Mała, mikroskopijna wręcz obecność na YT przy dyskusjach Canon czy Sony (brak tu .. czy Nikon). Na naszych portalach też to widać. Na fotoblogii czy fotopolis (nie pamiętam gdzie) był artykuł o najlepszych bezlustrach do filmowania. Wymieniono, scharakteryzowano sporo modeli głównie Canona i Sony, od średniaków po flagowce. Ale w tym zestawieniu zabrakło Nikona Z9, który jako jeden z nielicznych ma filmowanie 8K. Co jako zaletę wymieniano przy innych aparatach. Nikona "wykluczono" z zestawienia, dlaczego??? Z rzadka się widzi recenzje Nikona, gdzie autorzy zauważają, że Nikon daje w filmowaniu więcej niż chwalone modele Sony czy Canona. Ciężko zmienić opinie.
Najgorzej, że przez te stawianie Nikona dalej w filmowaniu oraz panowaniu na YT Canona i Sony Nikon traci też jako aparat, a nie tylko jako kamera. Można się zastanowić jaki wpływ na sytuacje marki Olympus czy Pentaxa ma to, że nie istnieją one jako aparaty do filmowania. Bo jak to mozliwe, że rozmawia się od dawna Panasonicach (to też 4/3) jako o świetnym sprzęcie? Firma która nie ma dobrej opinii o filmowaniu "znika" z pola widzenia YT? No tak w praktyce jest. Olympus czy Pentax tego przykładem.
Kolekcjoner
09-01-2023, 18:21
Pomacali Panasonica, ale Nikona też tylko macają. Chyba tylko g69 ma nadzieję, że AF Panasa będzie równy flagowcom pozostałych systemów.[...]
Najgorzej, że przez te stawianie Nikona dalej w filmowaniu oraz panowaniu na YT Canona i Sony Nikon traci też jako aparat, a nie tylko jako kamera. Można się zastanowić jaki wpływ na sytuacje marki Olympus czy Pentaxa ma to, że nie istnieją one jako aparaty do filmowania. Bo jak to mozliwe, że rozmawia się od dawna Panasonicach (to też 4/3) jako o świetnym sprzęcie? Firma która nie ma dobrej opinii o filmowaniu "znika" z pola widzenia YT? No tak w praktyce jest. Olympus czy Pentax tego przykładem.
Pewnie jest jak piszesz. Zresztą firma która nie robi kamer raczej nie będzie traktowana poważnie w dziedzinie filmowania - to jest być może dla niektórych dziwne ale tak to działa w wielu dziedzinach.
Popatrzyłem na Canona, tam też jest dziwnie, bo też brak bardzo jasnych "ślubnych" stałek. 50 mm mają, jak u nas, mają dwie wersje 85/1.2 i co istotne mają już 135/1.8 czyli portretowcy u Canona są zadowoleni (brak jedynie 105) ... pozostałe tzn 24 i 35 tez mają jedynie 1.8. Może chcą by ślubniacy kupowali wychwalany 28-70/2 ?
W Canonie jest sporo świetnych stałek EF - znajomi ślubni twierdzą że na eRkach dostają nowych "skrzydeł" i ich używają więc myślę że tu zwyczajnie nie ma pośpiechu.
BTW: rumorsy twierdzą, że niedługo mają być trzy jasne stałki więc problem (jeśli istnieje) zniknie.
cybulski
10-01-2023, 08:39
Panas na pewno idzie w dobrym kierunku. Gdybym dziś miał wybierać bezluto ff to zapewne poczekałbym na S1R v2. @poste (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=73606) tak, ja teś wtedy patrzyłem na S1R gdy był w tej promocyjnej cenie ale byłem wtedy na etapie lustra ff canona i rozglądałem się po rynku tylko. Przyznam, że ostatecznie, specka specką, jednak promocje jakie czasem Canon daje zadecydowały aby nie kombinować i wziąć canonową Rke. Body to tylko body i nic więcej, tak czy inaczej jest jakiś raw na końcu, gdzie one niewiele się różnią teraz między konkurentami, a więcej o powodzeniu decyduje pomysł, kompozycja, światło niż to jakie tam faktycznie mamy logo na tej puszce :) Aparaty powinny sprawiać, że chce się po nie sięgać, jak po ulubiony śrubokręt czy też toolkit typu victorinox (nie żebym tu piał do Sony z tym victorinoxem :) )
W S1R AF był przez paru purystów od krajobrazu uznawany zdaje się za zaletę, tzn. dziewicza matryca nietknięta żadnym czujnikiem ;)
Chyba że coś mylę.:confused:
cybulski
10-01-2023, 14:56
W S1R AF był przez paru purystów od krajobrazu uznawany zdaje się za zaletę, tzn. dziewicza matryca nietknięta żadnym czujnikiem ;)
Niektórzy ponoć widzą te czujniki na fotkach.... :D
cz4rnuch
10-01-2023, 15:01
W takim razie Panas nie tylko nie zyska nowych klientów, co już ustaliliśmy ponad wszelką wątpliwość, ale straci jeszcze dotychczasowych :)
cybulski
16-01-2023, 06:53
@m_a_g (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=92392) jakie są plusy/minusy, zalety/wady względem siebie tych modeli co masz w stopce R5/Z9/A7RV ?
Pytam o subiektywną ocena użytkownika. Po który z nich sięgasz najchętniej i dlaczego ?
Zdaję sobie sprawę że to temat może być na osoby wątek i gdyby chciało Ci się więcej popisać na ten temat i może moderator wtedy wydzieliłby w osoby wątek ?
Nieczęsto bowiem zdarza się, że ktoś z forum ma okazję osobiście używać tak szerokiej gamy modeli konkurencji.
Kolekcjoner
16-01-2023, 11:04
^^^^ cybulski - A może lepiej nie - mało Ci jeszcze tego bicia piany?
Jest jeszcze jeden szczegół który nie wiem czy był tu poruszany. Panasonic ma ładny wygląd klasycznej solidnej lustrzanki. Podejrzewam że dla niektórych może to mieć znaczenie.
Japoński dział Panasonica sobie mocno w stopę strzelił (https://photorumors.com/2024/05/28/more-bad-news-for-panasonic-lumix-s9-product-page-controversy-and-the-use-of-stock-photos/)...
TL;DR - wykorzystali w promocji swojego sprzętu (jako pokaz możliwości) zdjęcia ze stocka, oraz jednego z Ambasadorów Nikona...
Trochę słabo...
Japoński dział Panasonica sobie mocno w stopę strzelił (https://photorumors.com/2024/05/28/more-bad-news-for-panasonic-lumix-s9-product-page-controversy-and-the-use-of-stock-photos/)...
TL;DR - wykorzystali w promocji swojego sprzętu (jako pokaz możliwości) zdjęcia ze stocka, oraz jednego z Ambasadorów Nikona...
Trochę słabo...
Jak się okazało, że część zdjęć reklamowych któregoś iPhona była zrobiona lustrzanką, to nawet było trochę śmieszne.
https://www.youtube.com/watch?v=GxQ823lVXWg&ab_channel=vete%E3%83%84
Panasonic jednak poleciał mocno po bandzie. Serio nie mają żadnego sensownego zdjęcia zrobionego ich produktami? Możliwe też, że zwyczajnie łatwiej i taniej jest zapłacić za zdjęcie za stocka, ale dla mnie jest to tak samo chore jak reklamowanie się jako fotograf eventowy posługując się zakupionymi fotkami.
Jak widać wszystko jednak można wytłumaczyć (wrzuciłem te dwa komentarze do translatora, aby na forum było po naszemu):
"Czy to ma znaczenie? Zdjęcia przedstawiają możliwości aparatu, o ile pod spodem nie jest napisane, że zostały zrobione aparatem S9. Myślę, że większość fotografów uzna S9 za straconą szansę i nie przejmie się zdjęciami psów"
"To nie ma znaczenia. Jak mówisz, nie ma tu mowy o twierdzeniu, że zdjęcia zostały wykonane aparatem S9, ale o pokazaniu, jak to działa. Rzeczywiście tak to działa."
Jak nie mieli odpowiednich zdjęć, to mogli użyć grafik. Mniejszy problem by był.
Do tego...
Szef firmy Panasonic przyznał, iż nie udało się zrealizować dwóch z trzech celów, które znalazły się w 3-letniej strategii. Nazwał to sytuacją kryzysową, która wymaga stosownych działań polegających na drastycznych cięciach i wycofaniu się do roku fiskalnego 2026 ze zbyt wymagających biznesów, które mają niski potencjał wzrostu. Po tej wypowiedzi, znów wróciły spekulacje mówiące o tym, iż Panasonic pójdzie w ślady Olympusa i odsprzeda dział odpowiedzialny za produkty foto-wideo.
Trochę słabo dla LMA by było, gdyby Panas padł.
Leica to... no cóż, Leica. ;)
A Sigma mało co aparatów robi.
Może warto by było Panasowi zaryzykować i wydać jakiegoś flagowca? Tylko czy mają technologię matryc...
PS. Jest aktualizacja:
- Panas wystosował przeprosiny, ale takie z grubsza;
- Trąbi już o tym japońska TV;
- W notce promującej LUMIX G VARIO 12-32mm pojawia się zdjęcie zrobione C 5DsR + T150-600G2. Opis sugeruje użycie sprzętu Panasonica...
Jak się okazało, że część zdjęć reklamowych któregoś iPhona była zrobiona lustrzanką, to nawet było trochę śmieszne.
https://www.youtube.com/watch?v=GxQ823lVXWg&ab_channel=vete%E3%83%84
Panasonic jednak poleciał mocno po bandzie. Serio nie mają żadnego sensownego zdjęcia zrobionego ich produktami? Możliwe też, że zwyczajnie łatwiej i taniej jest zapłacić za zdjęcie za stocka, ale dla mnie jest to tak samo chore jak reklamowanie się jako fotograf eventowy posługując się zakupionymi fotkami.
Jak widać wszystko jednak można wytłumaczyć (wrzuciłem te dwa komentarze do translatora, aby na forum było po naszemu):
Wpadka to jest, owszem.
Natomiast mogę to Ci bardzo łatwo wytłumaczyć z punktu widzenia świata korpo - działu marketingu (albo zewnętrznej agencji która to robiła) zwyczajnie nie obchodzi skąd i dlaczego te fotki.
Oni nie są od fotografii tylko od reklamy, i dla nich to było bez związku. Wszyscy biorą zdjęcia ze stocków, a przypuszczam że wyboru zdjęć dokonywał grafik gdzieś na końcu łańcucha pokarmowego, który pokazał projekt swojemu art director, ten pokazał swojemu marketing manager, ten pokazał dalej, i dalej...
Natomiast osoby decyzyjne w Panasie zwyczajnie nie miały pojęcia jakie zdjęcia były użyte (do głowy im nie przyszło że można użyć zdjęć wykonanych innym aparatem) więc nie zadawały tego typu pytań.
paparapa
29-05-2024, 00:11
Jest wielce prawdopodobne, że tak się to odbyło. :)
Tańszy od Sony, ładniejszy od Sony :) Jakość matrycy też dobra. Ma też sporo minusów. Wspomniana migawka, brak wejścia na słuchawki dla filmujących, te limity nagrań, dla podróżników nie do przecenienia jest też obecność lub brak odpowiednich uszczelnień gdzie w 9tce ponoć nie jest z tym najlepiej. Oraz brak małych szkieł o które aż się prosi taki fajny maluszek. Na początku jak posłuchałem yutubków to sobie pomyślałem, że nietrafiona ta premiera i w sumie z całej tej prezentacji najlepsza jest ponoć bardzo dobra apka, ale potem zobaczyłem to video poniżej i wydaje mi się, że ten aparat mimo tych kilku wad znajdzie nabywców. Którzy będą z niego bardzo zadowoleni. Fajny aparat, ale nie dla każdego.
https://www.youtube.com/watch?v=vThncgrP56A
Dla mnie osobiście plusy przewyższają te wady. Na chwilę obecną aparat jest po prostu za drogi patrząc na konkurencję czyli np podstawowy canon czy nikon.
Kusi bdb stabilizacja do video, niezła matryca, świetne opcje video. Typowa wakacyjna zabawka. Początkowo sceptycznie patrzyłem na ten cały real time lut ale to świetna rzecz.
Podejrzewam, że będzie całe mnóstwo dostępnych profili od znanych twórców. Można wgrać identyczny LUT do zdjęć i filmów. Wychodzi spójny materiał.
I co najwazniejsze zero tracenia czasu na obróbkę. Ja tego nieznoszę. Lubię robić zdjęcia a nie siedzieć przed komputerem zagrzebany w obróbce.
Ciekawie zapowiada się jako podstawowy obiektyw 18-40mm. Do tego spory wybór mniejszych sigm z serii C.
Ciekawe jaka cenę wysmażą?
6190. :roll:
1400 PLNów drożej, niż na Sony FE... No spoko...
https://www.optyczne.pl/20031-news-Samyang_AF_35-150_mm_f_2-2.8_L.html
To sugerowana, więc ostateczna może być coś mniejsza.
Kolekcjoner
05-06-2024, 00:05
Jak nie mieli odpowiednich zdjęć, to mogli użyć grafik. Mniejszy problem by był.
Do tego...
Szef firmy Panasonic przyznał, iż nie udało się zrealizować dwóch z trzech celów, które znalazły się w 3-letniej strategii. Nazwał to sytuacją kryzysową, która wymaga stosownych działań polegających na drastycznych cięciach i wycofaniu się do roku fiskalnego 2026 ze zbyt wymagających biznesów, które mają niski potencjał wzrostu. Po tej wypowiedzi, znów wróciły spekulacje mówiące o tym, iż Panasonic pójdzie w ślady Olympusa i odsprzeda dział odpowiedzialny za produkty foto-wideo.
Jakoś mnie to nie dziwi. Rynek się kurczy i to do tego w sposób który eliminuje powoli rynek amatorski. Zostają zawodowcy i entuzjaści, a Ci raczej już wybrali system i będzie baaaaaaardzo ciężko ich przekonać żeby zmienili zdanie.
Pomijam już że Panas chyba woli robić pompy ciepła i baterie niż aparaty - tam "potencjał wzrostu" jest gigantyczny ;)...
Panas chyba woli robić pompy ciepła i baterie niż aparaty - tam "potencjał wzrostu" jest gigantyczny ;)...
Z tego co słyszałem, ten potencjał zależy od stawek sprzedaży prądu w detalu. Bo w PL nagle może się okazać, że potencjał w pompach z gigantycznego przechodzi w mizerny. Może lepiej jednak skupić się na aparatach?;)
Aktualizacje softu (https://www.optyczne.pl/20453-news-Aktualizacje_oprogramowania_dla_aparatów_Panasoni c.html) do kilku puszek.
Michaelius
11-10-2024, 16:17
No przez długi czas założenie było takie, że kupię Panasonica by pokazać Nikonowi środkowy palec za to co zrobili z lustrami.
Ale ostatecznie nikon kupił mnie Z5 za 4k i bardzo udanym 24-200, a ciężko było też znaleźć jakieś opinie o 28-200 Panasonika (oba są wystarczająco kompaktowe ,a tak duża różnica rozmiaru raczej się z czegoś wzięła ) plus te 24 vs 28 jednak czasem robi różnicę.
No przez długi czas założenie było takie, że kupię Panasonica by pokazać Nikonowi środkowy palec za to co zrobili z lustrami.
Może wprowadzę mały offtop, ale co Nikon zrobił z lustrami? Chyba nie jestem w temacie, bo wydawało mi się, że wypuścili najlepsze lustro ever ze wszystkich systemów, czyli D850.
Michaelius
11-10-2024, 16:42
W moim odczuciu o wiele za szybko zwinęli system i potem już kilka lat temu były problemy z kupnem niektórych obiektywów.
W moim odczuciu o wiele za szybko zwinęli system i potem już kilka lat temu były problemy z kupnem niektórych obiektywów.
Nie za szybko. I inwestowanie w system, który sobie odpuszczono nie bardzo ma sens. Chyba, że 1. kupuje się używki, bardzo potaniały, to plus. lub 2. traktuje sie foto bardzo po amatorsku i nie myśli o rozwoju.
Za jakiś czas będziesz zadowolony z tego że cie Nikon zmusił do przesiadki.
PS - szkieł z bagnetem (nadal) mam więcej niz Ty. Wiedząc co się święci parę lat temu sprzedałem 85/1.4D i 135/2.0 DC (za wtedy jeszcze znośne pieniądze).
Było ponad 400 postów, usunąłem bądź przeniosłem ponad 150. Część postów wyedytowałem w części gdzie odnosiły się do postu usunietego.
Ja juz nie mam siły, OjTam albo WMstrG wydzielcie (nowy wątek) to co dotyczy S9.
Siedzę nad tym już prawie 2 godziny, wątki zaczynają wyglądać sensownie, ale muszę jeszcze powchodzić w niektóre posty.
Robienie z jednego wątku trzech kaleczy sporo wypowiedzi. Dlatego część postów edytowałem choć to nie do końca załatwiło sprawę.
Panasonic zgłosił do certyfikacji aparat o kodowej nazwie P2307A. Czyżby Lumix S1H II? Oby.
S1HII ma zostać pokazany pod koniec lutego (CP+?).
Według przecieków, specyfikacją będzie zbliżony do Leici SL3, tylko z dużo lepszym filmowaniem. ;)
Do tego w kwietniu ma się pokazać jeszcze jeden pełnoklatkowiec, ale brak info, czy to inny S1*II, czy jeszcze coś innego.
Mam nadzieję, że Panasonic nowymi modelami pokaże środkowy palec trójcy i wypuszczą coś innowacyjnego.
Fajnie by było, ale obawiam się, że nic z tego.
Prognozowana specka S1RII:
New 44 MP “high speed” sensor (ciekawe, czy to nie semi-stacked, jak w Z6III? I, jeśli tak, trafi do Z7III?)
40fps in electronic shutter (z jakimi ograniczeniami? 12bit? 14bit? A może tylko jpg, choć wątpię)
10fps in mechanical shutter
8 stops image stabilization
176 MP High Res with sensor shift…handheld(!) and by combining 8 images. (wow).
1.5 second pre-capture
8k30p
4K120 without crop
8,1K Open-Gate will be released later with a Firmware Update
6K ProRes RAW HQ internal recording
Internal RAW Video Recording: ProRes 422 HQ, ProRes 422 plus Proxy Recording
You can record on external SSD via USB-C
Frame marker for 2.39:1, 2.35:1, 2.00:1, 1.85:1, 16:9,
4:3, 5:4, 1:1, 4:5, 9:16 and Custom
32 Bit Float audio
Multi-Angle-Screen
Body size about the same of the Lumix S5II
Weather-sealed and ventilated
RED record button in front of the camera on the corner near the mount
red Tally in front and on the back fo the camera
Price around $3,500 (ile u nas? 16k? Konkurencja dla Z8/R5II?)
Announcement: Feb 25, 2pm London time (25 lutego będzie bogaty w zapowiedzi...)
paparapa
22-02-2025, 09:33
Prognozowana specka S1RII:
Ja się obawiam tylko o zarządzanie zasilaniem i akumulator.
W S1R prąd uciekał w oczach. W S5II też nie jest zbyt rewelacyjnie pod tym względem. A napewno gorzej
niż w setkach.
Zobaczymy co się urodzi z tej przenoszonej ciąży.
Gdyby faktycznie trafił do tej puszki sensor 44 Mpx to byłoby to zerwanie z praktyką
używania jednakowej elektroniki w puszkach P i L.
Liczyłem na podobny sensor jak w L i jego tryby pracy w nowym Panasonicu...
To byłby smuteczek. :)
https://www.youtube.com/watch?v=qCLkIQCNXBg
wiecej plotek o spodziewanym Panasie...
Panasonic planuje pokazać coś 13 maja.
Wg plotek, będą to dwie wersje S1II (mówi się o 24mpix semi/stacked i wielu fps), oraz zoomik 24-60/2.8.
Przecieknięte specki S1II i S1IIE.
Panasonic LUMIX S1E II (DC-S1M2ES):
14+ stops of dynamic range V-LOG
24M sensor
Full frame 6K30p OG, 6K60p 2.4:1, 4K30p 16:9/17:9, 4K60p 2.4:1
APS-C 3.3K 50p 4:3, 4K60p 16:9/17:9
S&Q 4K 2.4:1 60fps, FHD 180fps
120Hz 5.76 million dot EVF
779 points Phase AF
Dual Native ISO 100/640 5-
Axis image stabilization 8 stops at center, 7 stops at periphery
1/8000s mechanical shutter
30fps continuous shooting with electronic shutter, 10fps mechanical shutter
Panasonic LUMIX S1 II (DC-S1M2):
15-stop dynamic range V-LOG (Dynamic Range Enhancement mode on)
14+ stops of dynamic range V-LOG (Dynamic Range Enhancement mode off)
24M new sensor
Full frame 6K30p OG, 5.9K60p 17:9, 5.1K60p 3:2, 4.8K60p 4:3, 4K120p 16:9/17:9, FHD240p
APS-C 3.3K 120p 4:3, 4K120p 16:9/17:9, FHD240p
S&Q 6K 60fps, 4K 17:9 75fps, 4K 2.4:1 120fps, FHD 240fpsFF
120Hz 5.76 million dot EVF
779-point phase focus
Dual native ISO100/800
Five-axis image stabilization with 8 stops in the center and 7 stops in the periphery
1/8000s mechanical shutter
70fps continuous shooting with electronic shutter, 10fps mechanical shutter
Do tego bonus w postaci pełnych specek (klik w obrazek, duuże grafiki). (https://m.weibo.cn/status/5165620169805297)
S1II trochę na przepakowany Z6III wygląda.