Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 3/2019 - GŁOSOWANIE
Kochane koleżanki, szanowni koledzy :)
W głosowaniu trzeciej edycji RAWek mamy 20 prac :)
Głosujemy na maksymalnie 4 (słownie: CZTERY!!!) prace jakie Wam się spodobają.
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: crusiek
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - sobota (02.02.2019r.)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
ORYGINAŁ
"...stalowe żurawie
stoją na jednej nodze
nie wiedząc, w którą
odlecieć stronę
przed zachodem..."
20542
Paczka z pracami znajduje się tu => klik (https://drive.google.com/file/d/13vPii5AON-1ZW7fiwE0z9wqwo9JzCcCV/view?usp=sharing)
WASZE PROPOZYCJE
1
20553
2
20552
3
20551
4
20550
5
20549
6
20548
7
20547
8
20546
9
20545
10
20544
11
20557
12
20556
13
20555
14
20554
PRACE NR 15 - 20 POST PONIŻEJ
15
20563
16
20562
17
20561
18
20560
19
20559
20
20558
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Zapraszam :-)
.
tbogdanowicz
30-01-2019, 22:48
To ja dorzucę coś co miałem jako wersję alternatywną do wysłanej:
20565
Generalnie miejsce: ul główna na mapie takie sobie do zdjęcia, ale do złapania zachodzącego słońca dość spoko, zaraz na prawo dalej jest brama, zakaz wstępu, zakaz fotografowania itp, itd....
Linka (https://www.google.com/maps/place/Główna,+80-001+Gdańsk/@54.3643675,18.658799,554a,35y,270h,39.31t/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x46fd736e67834529:0xcb9b6 25d73e1bc4a!8m2!3d54.3649798!4d18.6530157)
Odwracając się w drugą stronę mamy możliwość bliskiego spotkania z:
20568
pumeeque
30-01-2019, 23:01
Ale różnych wersji! Przez chwilę miałam problem, która moja :D
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Edit
Nadal nie wiem i chyba swojej nie widzę (?)
tbogdanowicz
30-01-2019, 23:05
Zawsze podobały mi się żurawie. Zarówno na budowach, w portach jak i na bagnach :-).
A wersji mnóstwo co zawsze lubię. Na razie jedną sobie upatrzyłem, ale z resztą będę miał dylemat.
No to teraz czas na wybór....
A ja mam podwójną zagwozdkę, bo muszę dodatkowo do głosowania wyróżnić pracę, więc zrobię to od razu, póki jest mało głosów :)
pumeeque
30-01-2019, 23:16
crusiek a mojej nie brakuje? :D ewentualnie na telefonie źle widzę [emoji23][emoji23]
Edit
Już znalazłam :D :D
crusiek a mojej nie brakuje? :D ewentualnie na telefonie źle widzę [emoji23][emoji23]
Edit
Już znalazłam :D :D
Kobieto, ależ mnie zestresowałaś, wszystkie alarmy w głowie mi się powłączały, będzie normalnie bicie na goły tyłek za te fałszywe alarmy ;)
Zawsze podobały mi się żurawie. Zarówno na budowach, w portach jak i na bagnach :-).
A wersji mnóstwo co zawsze lubię. Na razie jedną sobie upatrzyłem, ale z resztą będę miał dylemat.Ja w ogóle bardzo lubię takie klimaty... jakby to określić.... industrialno - urbexowe [emoji848]
pumeeque
30-01-2019, 23:53
Kobieto, ależ mnie zestresowałaś, wszystkie alarmy w głowie mi się powłączały, będzie normalnie bicie na goły tyłek za te fałszywe alarmy ;)Brzmi interesujaco ;D
No masz ci los... Nikt się mnie nie boi [emoji3526] [emoji23] [emoji848]
pumeeque
31-01-2019, 00:12
No masz ci los... Nikt się mnie nie boi [emoji3526] [emoji23] [emoji848]Ojoj, taki sympatyczny chłopaczek, to chociaż poudaję, że się boję:))
Ale i tak brzmi interesująco ;D
Mnogość wersji aż przytłacza, ale w końcu znalazłem 4 prace na które oddałem głos. Przyznam, że przy takiej ilości prac głosowanie sprawia pewien problem, aż chciałoby się wybrać więcej niż 4 ;)
Ja mam pierwszy raz problem na co zagłosować i to nie dlatego że tak dużo prac mi się podoba ale może z dwie uda się wypunktować :)
Siemka :)
Mamy 13 głosów, przeciekam:
1 miejsce: 1 praca
2 miejsce: 3 prace
3 miejsce: 2 prace
Różnice po 1 głosie :)
Bez głosu są 4 prace.
paparapa
31-01-2019, 20:25
Siemka :)
Jesteś zwodzony ... nie sorry to raczej most :), uwodzony i stresowany... bój się :mrgreen:, czarno to widzę ......
A po za tym to wygląda jak wpływanie na kierownictwo :)
Jesteś zwodzony ... nie sorry to raczej most :), uwodzony i stresowany... bój się :mrgreen:, czarno to widzę ......
A po za tym to wygląda jak wpływanie na kierownictwo :)
Kurcze, na to nie wpadłem :D
pumeeque
31-01-2019, 23:41
Dobry wieczór
Melduję oddanie głosu :)
Przyjrzałam się pracom już na komputerze i miałam trudny wybór, ale wybrałam 1 sztukę, która mój głos otrzymała :)
Dobry wieczór
Melduję oddanie głosu :)
Przyjrzałam się pracom już na komputerze i miałam trudny wybór, ale wybrałam 1 sztukę, która mój głos otrzymała :)Superancko, no to jeszcze tylko 2 głosiki do kolejnego pocieknięcia [emoji23]
pumeeque
01-02-2019, 00:09
Superancko, no to jeszcze tylko 2 głosiki do kolejnego pocieknięcia [emoji23]Już niedługo;)
Cześć.
Na 20 głosów sytuacja przedstawia się następująco:
1 miejsce: 3 prace
2 miejsce: 2 prace
3 miejsce: 2 prace
Jedna praca jest bez głosu.
Crecik, napsułem? :pNapsułeś [emoji23]
Braffo mua.
A co? :pZbliżamy się do rekordowej liczby prac z pierwszego miejsca [emoji848]
Zbliżamy się do rekordowej liczby prac z pierwszego miejsca [emoji848]
Znaczy, zwiększyłem ryzyko dogrywki?
Idę sekuku zrobić. :lol:
paparapa
01-02-2019, 18:56
Idę sekuku zrobić. :lol:
Przyjdzie taki, namiesza, i jeszcze na dodatek straszy że se...puku zrobi. Co za masakra :mrgreen:
Idę sekuku zrobić. [emoji38]Tylko nie za mocno se kukaj, żebyś sąsiadów nie pobudził w nocy [emoji39]
. Co za masakra :mrgreen:
Niee. To tylko OjTam. :p
Tylko nie za mocno se kukaj, żebyś sąsiadów nie pobudził w nocy [emoji39]
A może całe miasto pobudzić? :p
Kuku. Kuku. :p
Głosowane wczoraj przy współudziale drugiej połówki. Nie wiem czy to dobrze świadczy o poziomie prac bo chciała głosować na oryginał :).
Głosowane wczoraj przy współudziale drugiej połówki. Nie wiem czy to dobrze świadczy o poziomie prac bo chciała głosować na oryginał :).
A to ci połówka no :D
paparapa
01-02-2019, 22:35
A to ci połówka no :D
Co tam połowka... zerosiódemka to by wymyśliła :).
A swoją drogą wena niektórych autorów poszybowała wysoko, nawet bardzo wysoko :lol:
siemalysy
01-02-2019, 23:00
Po zerosiódemce mogłoby być naprawdę ciekawe głosowanie ;-)
A po takiej zerosiódemce obróbka jakby szła :-P
Czółko :)
Głosować, głosować :) to może jeszcze zdążymy z jednym małym przeciekiem :)
Po zerosiódemce mogłoby być naprawdę ciekawe głosowanie ;-)
A po takiej zerosiódemce obróbka jakby szła :-P
Byś zagłosował, a nie tu namawiasz do obróbki po zerosiódemce :D :D
siemalysy
02-02-2019, 12:38
A no tak... Jeszcze nie głosowałem... Postaram się jak najszybciej poprawić ;-)
Moi drodzy...
Mamy trzydzieści głosów, no to przeciekam niczym pęknięty słoik.
Na pierwszym miejscu praca, która do samego końca wyprzedzała pozostałe aby na koniec głosowania uplasować się na silnej pozycji z 3 głosami przewagi.
Na miejscu drugim mamy aż trzy prace, natomiast o jeden głos mniej dwie prace na pozycji trzeciej.
Jedna praca nadal pozostaje bez głosu :)
Jak tam weekendzik mija? Humory dopisują?
Ja odebrałem właśnie 1300 wywołanych zdjęć z ostatnich 2 lat, trzeba to posortować i wrzucić do kolejnych albumów, zapowiada się mozolna praca :)
... ... ... Ja odebrałem właśnie 1300 wywołanych zdjęć z ostatnich 2 lat, trzeba to posortować i wrzucić do kolejnych albumów, zapowiada się mozolna praca :)
:-D
wczoraj robiłem dokładnie to samo :-D tylko tyle że sam drukowałem (nawet ponad dwa lata i 530szt)
:-D
wczoraj robiłem dokładnie to samo :-D tylko tyle że sam drukowałem (nawet ponad dwa lata i 530szt)
Ja pozostawiłem to zrządzeniu losu... ale na te 1300 zdjęć tylko 2 wyszły nie tak jak powinny.
Teraz jeszcze jeden album muszę kupić, a półkę chyba zdemontuję i na kotwy ponownie podepnę, żeby nie spadła... już się ugina pod ciężarem :D:D:D:D
Bartek- jakiej drukarki używasz?
Ja pozostawiłem to zrządzeniu losu... ale na te 1300 zdjęć tylko 2 wyszły nie tak jak powinny.
Teraz jeszcze jeden album muszę kupić, a półkę chyba zdemontuję i na kotwy ponownie podepnę, żeby nie spadła... już się ugina pod ciężarem :D:D:D:D
Bartek- jakiej drukarki używasz?
Epson L800, papier Fomei pro gloss 265 z ich profilem do tej drukarki i drukuje z Lightroom_a
Epson L800, papier Fomei pro gloss 265 z ich profilem do tej drukarki i drukuje z Lightroom_a
Dzięki, w końcu może dorosnę do decyzji o drukarce :)
Humory dopisują?
Nie bardzo. Halny + sąsiedzi nad głową remont robią. Ech, kicha.
Nie bardzo. Halny + sąsiedzi nad głową remont robią. Ech, kicha.
To znak, że trzeba wyjść przewietrzyć aparat :)
Co tam jakiś halny....dotlenisz się :)
Głosów nie przybywa... No cóż [emoji45]
tbogdanowicz
02-02-2019, 20:37
Przypomniałem sobie, że zapomniałem zapamiętać, by nie zapomnieć pamiętać zagłosować :mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
Zagłośnięte.
Przypomniałem sobie, że zapomniałem zapamiętać, by nie zapomnieć pamiętać zagłosować :mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
Zagłośnięte.Zgubiłem się przy "Przypomnialem" [emoji23]
tbogdanowicz
02-02-2019, 20:45
Mam taką skomplikowaną psychikę, że jak zaczynam głośno myśleć, to sam się gubię :twisted:.
Mam taką skomplikowaną psychikę, że jak zaczynam głośno myśleć, to sam się gubię :twisted:.
Znaczy, potrafisz sam ze sobą dyskusje prowadzić? :p
tbogdanowicz
02-02-2019, 21:07
A to inni tak nie robią???:shock:
A to inni tak nie robią???:shock:
A skąd.
OjTam, co ty chrzanisz, jak nie jak tak?
Tak? A ja ci mówię że nie. Będzie się kłócić...
Ej, zaraz...
:lol:
tbogdanowicz
02-02-2019, 21:38
Żeby tylko się nie pobić :mrgreen:.
Żeby tylko się nie pobić :mrgreen:.
Za późno. :p
tbogdanowicz
02-02-2019, 21:53
Za późno. :p
Ups...
Dobrze że ja mam pokojową naturę.:cool:
Dobrze że ja mam pokojową naturę.:cool:
Znaczy, dopóki jesteś spokojny jest dobrze, ale jak już nie jesteś, to roz... wszystko w pokoju? :p
tbogdanowicz
02-02-2019, 22:32
I w dodatku robię to w zupełnym spokoju :-).
I w dodatku robię to w zupełnym spokoju :-).
Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę :D
tbogdanowicz
02-02-2019, 22:41
Uważaj, tego sęe nie da odzobaczyć :-).
Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę :D
Co Ty? Nigdy szalonego naukowca nie widziałeś? Przecież jest chicho i spokojnie, później jest złowieszcze "muahuhahahahaha" i kabooom. Albo jakiś potwór z nory wychodzi.
:p
Podsumowanie edycji nr 3.
Udział w zabawie wzięło 20 RAWkocziwczów, wszystkim uczestnikom przesyłam gorące podziękowania :)
Praca z pierwszego miejsca przeciskała się do 20 głosów przez pozostałe, natomiast przez ostatnie 10 głosów włączyła turbo na zakręcie deklasując przeciwników :)
1 miejsce na podium zajął And.N
2 miejsce zajął Boston
3 miejsce zajęli cichy86 oraz nimmid
Wyróżnienie od autora RAWka otrzymuje praca nr 1 ( tbogdanowicz )
Gratuluję miejsc na podium oraz wyróżnienia!
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)
# 1 And.N
20671
#2 Boston
20672
#3 cichy86
20673
#3 nimmid
20674
#PRACA WYRÓŻNIONA tbogdanowicz
20675
Nawet nie wiecie jak ciężko jest wyróżnić prace obiektywnie, będąc prowadzącym, podczas glosowania, nie sugerując się tym, co widzę w słupkach i wiedząc czyja praca jest czyja ...
oczyściłem umysł i ciało i postarałem się zrobić to jak najszybciej aby jak najmniej sugestii mnie dopadło, abym się nie złapał w jakieś TWA czy coś, choćby podświadomie :) :)
Piszę ten dokument nie wiedząc jeszcze, kto będzie zwycięzcą, choć podejrzewam, że będzie to któraś praca pomiędzy 14-19 miejscem :)
Gdybym miał tylko z tych prac wybierać, wybrał bym prace numer 16, największa dbałość o detale i obróbka, która mi najbardziej pasuje.
Natomiast.... wybieram do wyróżnienia pracę numer 1.
Spodobał mi się kadr oraz sposób obróbki w B&W. Tak jak nie przepadam za B&W, tak tutaj ten klimat stoczniowy mi podpasował w tym wypadku... metalicznie, surowo, industrialnie, skupienie poszło na żurawie. Bardzo na tak. Gratuluję.
Pozdrawiam
crusiek
Uprzejmie proszę zwycięzcę ( And.N ) o przesłanie na skrzynkę RAWka do kolejnej edycji zabawy :)
Pliki XMP prac z podium - brak w tej edycji.
Przyjemnego wieczoru życzę :)
tbogdanowicz
02-02-2019, 22:54
My to gadu gadu, a tymczasem są wyniki.
Gratuluje zwycięzcy. Łatwo mi to przychodzi, bo sam też na niego głosowałem :-).
Dziękuję również aa głosy na moje B&W.
Przyznam szczerze, że wcale nie było łatwo zrobić coś sensownego z tego RAW'ka, stąd moje podejrzenia że autor to zdjęcie zrobił celowo do tej zabawy.
Dla tego ilość zgłoszonych zdjęć i to że różniły się od siebie bardzo mnie ucieszyło.
siemalysy
02-02-2019, 23:00
....
...
A szkoda :-( Bo chciałem podejrzeć jak udało się tą łajbę z prawej strony w taki sposób wyciągnąć. Próbowałem różnymi sposobami, ale mi się nie udało. No ale ja to cienki w to jestem ;-)
- - - - kolejny post - - - - - -
Gratulacje dla zwycięzcy, podium i wyróżnionej pracy :-)
tbogdanowicz
02-02-2019, 23:01
#PRACA WYRÓŻNIONA tbogdanowicz
Natomiast.... wybieram do wyróżnienia pracę numer 1.
Spodobał mi się kadr oraz sposób obróbki w B&W. Tak jak nie przepadam za B&W, tak tutaj ten klimat stoczniowy mi podpasował w tym wypadku... metalicznie, surowo, industrialnie, skupienie poszło na żurawie. Bardzo na tak. Gratuluję.
Jak pisałem poprzedniego posta, to tego nie widziałem.
Jestem bardzo miło zaskoczony.
I równie bardzo dziękuję.
Nie mam pliku XMP, ale mam DNG, który zawsze mogę podesłać.
A szkoda :-( Bo chciałem podejrzeć jak udało się tą łajbę z prawej strony w taki sposób wyciągnąć. Próbowałem różnymi sposobami, ale mi się nie udało. No ale ja to cienki w to jestem ;-)
- - - - kolejny post - - - - - -
Gratulacje dla zwycięzcy, podium i wyróżnionej pracy :-)
Podejrzewam, że to kwestia LR bardziej, D7500 stosunkowo nowy, większość z DNG obrabiała.... ale może się ktoś skusi opisać jak doszedł do swojego miejsca na podium :)
siemalysy
02-02-2019, 23:26
@cruasiek pewnie jest tak jak piszesz :-)
Dziękuję za gratulacje i również gratuluję pozostałym uczestnikom ciekawych prac.
Obrabiałem tak jak kierownik wspomniał plik DNG, a ten nie umożliwia wygenerowania .xmp.
Podstawowe suwaki w LR4.4 miałem tak ustawione:
20676
Na tej łajbie z prawej był pędzel korygujący (choć nie tylko tam oczywiście) gdzie minimalnie podniosłem ekspozycję i clarity.
Z innych suwaków to selektywnie dodałem saturacji dla koloru żółtego (+13) i pomarańczowego (+35).
Były też dwa filtry połówkowe w LR, dół (rozjaśnienie) ekspozycja +0,46, góra ekspozycja -0,23
Pedzlem korygujacym dla wody też było rozjasnienie i clarity.
Po obróbce w LR zapisałem zdjęcie do TIF-a. Zmniejszenie do 1280 px. i wyostrzenie (filterem górnoprzepustowym) zrobiłem w PS Elements.
To tak z grubsza na temat obróbki.
Jeśli chodzi o RAWka do następnej edycji to ten przywilej chciałbym przekazać kol. Boston. Nic ciekawego nie mam do RAW-ek.
Dziękuję za gratulacje i również gratuluję pozostałym uczestnikom ciekawych prac.
Obrabiałem tak jak kierownik wspomniał plik DNG, a ten nie umożliwia wygenerowania .xmp.
Podstawowe suwaki w LR4.4 miałem tak ustawione:
20676
Na tej łajbie z prawej był pędzel korygujący (choć nie tylko tam oczywiście) gdzie minimalnie podniosłem ekspozycję i clarity.
Z innych suwaków to selektywnie dodałem saturacji dla koloru żółtego (+13) i pomarańczowego (+35).
Były też dwa filtry połówkowe w LR, dół (rozjaśnienie) ekspozycja +0,46, góra ekspozycja -0,23
Pedzlem korygujacym dla wody też było rozjasnienie i clarity.
Po obróbce w LR zapisałem zdjęcie do TIF-a. Zmniejszenie do 1280 px. i wyostrzenie (filterem górnoprzepustowym) zrobiłem w PS Elements.
To tak z grubsza na temat obróbki.
Jeśli chodzi o RAWka do następnej edycji to ten przywilej chciałbym przekazać kol. Boston. Nic ciekawego nie mam do RAW-ek.
OK.
Dzięki za obszerne wyjaśnienia :) Boston - zostałeś wywołany do tablicy, prosimy zatem o RAWka do kolejnej edycji zabawy na nasz standardowy mail:
[email protected] :)
Gratulacje dla zwycięzcy (sam oddałem głos na tą pracę ).
Chciałem podziękować wszystkim którzy głosowali na moją pracę , oraz wszystkim pozostałym uczestnikom za wzięcie udziału w zabawie.
Niestety ja również nie posiadam żadnego RAWka , więc chciałbym prosić prowadzącego o wyznaczenie któregoś uczestnika z miejsca 3 (@cichy86 lub nimmid ) o podesłanie czegoś ciekawego.
Ekhmm...
Panowie z trzeciej pozycji, czy któryś z Was raczyłby wysunąć się przed szereg ? [emoji846]
Kurcze 3 miejsce !!! :) serdecznie dziękuję za wszystkie głosy, oczywiście gratulację dla zwycięzcy.
Co do samego procesu obróbki, to było dość ciekawe doświadczenie dla osoby która z LR pracuje stosunkowo krótko, miałem jakąś tam wizję i myślę, że udało mi się ją w dużym stopniu zrealizować. Cieszę się, że mój punkt widzenia trafił również do innych. Czasem jednak trzeba zaryzykować a w przypadku tego zdjęcia ryzyko jednak się opłaciło.
Co do własnego RAWka to ja niestety podesłać nic nie mogę, z prostej przyczyny nadal nie robię zdjęć niczym innym niż telefonem bez możliwości zapisywania w formacie RAW ... szczerze powiedziawszy nie spodziewałem się że zanim zakupię aparat, będę na podium tej zabawy.
Jeżeli chodzi o plik XMP to bardzo chętnie udostępnie plik .DNG ze wszystkimi suwakami.
tbogdanowicz
03-02-2019, 09:12
Co do zdjęcia do obróbki to jeśli kolega nimmid nie zaproponuje nic swojego, mógłbym coś dać, zwłaszcza że kiedyś dostałem w jednym z moich wątków komentarz:
Dwójkę, lub (może bardziej) trójkę chętnie "pomacałbym" w Rawkach:mrgreen:
Gratuluję dobrych kadrów !
Natomiast co do obróbki to zrzut ekranu z LR:
20682
i maska na żurawiach:
20683
siemalysy
03-02-2019, 10:21
Dzień Dobry :-)
Dziękuję za screeny z LR :-)
Miłej niedzieli wszystkim życzę :-)
Poczekamy na nimmid do jutra wieczorem i jak się nie odezwie do tego czasu poproszę tbogdanowicz o pracę.
Zapraszam do kolejnej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/295344-Zabawa-w-RAWki-4-2019)
.