PDA

Zobacz pełną wersję : Chrzciny po koleżeńsku po raz pierwszy

MarcinSt
30-01-2019, 15:42
Witam,
Ponownie proszę o wskazówki - zdaje sobie sprawę, że nie ma gotowej recepty na moje pytania, ale może jakieś wskazówki.

Koledze urodziły się dwojaczki i 3 marca zostałem poproszony o zrobienie zdjęć na chrzcinach.
Usługa koleżeńska bez pieniężna, zainteresowani widzieli moje zdjęcia, doskonale wiedzą, że może z tego nic nie wyjść ale nie planowali profi fotografa więc jak się uda kilka kadrów będzie cudownie.

Jestem po rozmowie z księdzem nie ma żadnych przeciw robieniu zdjęć, czy używania lampy - wszystko można.
Byłem w tym kościele niestety jest Mega wielki, Mega wysoki (ok 15 metrów sufit pokarbowany) - nie ma żadnego normalnego okna - wszystko to witraże, w całym kościele dosłownie 10 żyrandoli z ledwo świecącymi się żaróweczkami.

Do dyspozycji mam niewiele: lampę Triopo 982, szkła YN 35mm f/2 oraz kita 18-105 f/ 3.5-5.6

Kilka pytań

1) Pytanie czy używać lampy pionowo w górę z wysuniętym odbłyśnikiem, czy to nic nie da - jest naprawdę wysoko, czy walić na wprost z mydelniczką?
2) Czy zabrać YN 35 f2 czy kita 18-105 czy oba i przepinać (wydaje mi się, że wszystkich ujęć nie oblecę 35-tką)
3) Czy ew potrzebuje jakiś filtrów CTO na lampę, żeby skóra wyglądała w miarę naturalnie
4) Czy fotografować w M (nie stanowi to problemu) czy Preselekcji przesłony, żeby nie tracić czasu na nastawy?

Zdjęcia z tego kościoła
20526
20527

Krzysztofh
30-01-2019, 17:49
Pokazałeś zdjęcia poniżej 100kb, w dodatku bez metadanych i podłej jakości. Nie wiadomo czym to robione, bo chyba nie Twoim D90. Kościół jak piszesz ciemny, ale ze zdjęć to nie wynika. Jakie ISO przy tych zdjęciach?
D90 ma raczej skromne możliwości jeżeli chodzi o pracę z wysokim ISO - będzie szum. Najlepszy obiektyw to ten 35/2 jeżeli jest ostry. Nie bardzo widzę tą imprezę.
Nie jestem zawodowym fotografem, ale robiłem w ubiegłym roku rodzinnie chrzest D750 i n24-70. wyszło moim zdaniem nie źle, ale to był środek dnia a kościół był jasny.
Z kolei robiłem dla własnej satysfakcji ślub w ciemniejszym kościele tym zestawem, a że nie chciałem za bardzo wchodzić w kadr wynajętemu fotografowi, więc zdjęcia często z oddali i już tak fajnie nie wyszło.
Co dopiero takim zestawem jak Twój.

Kojocisko
30-01-2019, 18:20
Ponieważ przyjaciołom obskoczyłem trzy chrzty (w tym trojaczki) to w zasadzie uważam się za eksperta ;-)
Co do ogniskowej sporo zależy ile dziaciaków będzie chrzczonych razem. Jak więcej, to z 35mm nie powalczysz. Jedna ogniskowa wymaga sporo miejsca wokół rodziców, księdza i dzieci.
Postaraj się zrobić próbę w kościele jak masz do niego dostęp. Ja obstawiam kita i lampę z dołożonym białym odbłyśnikiem lub założonym jakimś szmacianym dyfuzorem (mydelniczki nie lubię i nie stosuję).
Ja robiłem zdjęcia 60D i D750 (bez lampy) w kościele Dominikanów w Gdańsku gdzie są spore okna bez witraży, optyka 1.8 przy 60D i 2.8 przy D750 i wyszło nieźle, ale sprzętowo miałem sporo więcej luzu niż ty.

MarcinSt
30-01-2019, 18:35
Pokazałeś zdjęcia poniżej 100kb, w dodatku bez metadanych i podłej jakości. Nie wiadomo czym to robione, bo chyba nie Twoim D90. Kościół jak piszesz ciemny, ale ze zdjęć to nie wynika. Jakie ISO przy tych zdjęciach?

Te zdjęcia pochodzą z fanpage parafii - nie miałem możliwości zrobienia własnych, jednak widać jak jest tam wysoko i te "perforacje" na suficie - czym bliżej ołtarza tym głębsze.

Ponieważ przyjaciołom obskoczyłem trzy chrzty (w tym trojaczki) to w zasadzie uważam się za eksperta ;-)
Co do ogniskowej sporo zależy ile dziaciaków będzie chrzczonych razem. Jak więcej, to z 35mm nie powalczysz. Jedna ogniskowa wymaga sporo miejsca wokół rodziców, księdza i dzieci.
Postaraj się zrobić próbę w kościele jak masz do niego dostęp. Ja obstawiam kita i lampę z dołożonym białym odbłyśnikiem lub założonym jakimś szmacianym dyfuzorem (mydelniczki nie lubię i nie stosuję).
Ja robiłem zdjęcia 60D i D750 (bez lampy) w kościele Dominikanów w Gdańsku gdzie są spore okna bez witraży, optyka 1.8 przy 60D i 2.8 przy D750 i wyszło nieźle, ale sprzętowo miałem sporo więcej luzu niż ty.

Na chwilę obecną chrzest będzie tylko tej dwójki, więc raczej się to już nie zmieni.

Jutro będę w dzień w tym kościele i zrobię kilka pstryków zobaczymy co wyjdzie z pomiarów.

Czy uważasz, że wysuwany odbłyśnik w lampie jest zbyt mały? Doczepić na gumkę białą kartkę?

Kojocisko
30-01-2019, 18:48
Ja w roli odbłyśnika używałem rozszerzającego się kartonika +/- A5 mocowanego na gumkę, teraz jak nie mogę odbić to mam dwa szmaciane modyfikatory, które jakoś tam działają.
Twój kościół wygląda na spory, ale trochę zależy też na ile będziesz mógł oddalić się we wszystkich kierunkach. 35mm na DX to kąty 50mm na FF, trzeba sporo odejść, żeby objąć sylwetki grupy osób. Dlatego obstawiam kita.
Przy lampie jego "umiarkowana jasność" będzie mniej krytyczna.

leighadams
30-01-2019, 19:00
Witam,
Koledze urodziły się dwojaczki...

Co się urodziło?!To są po prostu bliźniaki;-)

ksh
30-01-2019, 19:23
Znajomy amator podobnie jak ty został poproszony o zdjęcia też na chrzcie ale jednoraczka ;)
Dałem mu dwie moje chińskie lampy z wyzwalaczem radiowym ( wtedy miałem triopo 982II czyli koszt całości 500zł ), zapytał eminencji czy może używać błysku i czy może rozstawić lampy gdzieś obok, a że sam chrzest był w kaplicy to było łatwo odbić światło i wyszło bardzo naturalnie mimo sporej ciemnicy, lampy GN58 strzelały na 1/2, używał wtedy aparatu D5300 z sigma 17-50.

MarcinSt
30-01-2019, 20:10
Znajomy amator podobnie jak ty został poproszony o zdjęcia też na chrzcie ale jednoraczka ;)
Dałem mu dwie moje chińskie lampy z wyzwalaczem radiowym ( wtedy miałem triopo 982II czyli koszt całości 500zł ), zapytał eminencji czy może używać błysku i czy może rozstawić lampy gdzieś obok, a że sam chrzest był w kaplicy to było łatwo odbić światło i wyszło bardzo naturalnie mimo sporej ciemnicy, lampy GN58 strzelały na 1/2, używał wtedy aparatu D5300 z sigma 17-50.

Triopo 982 II kupiłem po Twojej rekomendacji - dzięki jestem zadowolony.

Mam jeszcze miesiąc rozważam zakup używki Sigma 17-50 <1000 zł wtedy pozostałe szkła mógłbym spokojnie sprzedać.

Czy warto kupować używkę i wysłać na kalibrację z body?

Jutro będę wiedział wszystko w dzień ile tam jest światła, będzie wszystko 'jasne'

Krzysztofh
30-01-2019, 20:14
Ja miałem ten komfort, poza trochę innym sprzętem, że było jedno dziecko. Skoro u Ciebie tylko dwójka, to też nikt nie będzie Ci przeszkadzał. Do najważniejszych czynności podczas chrztu możesz się ustawić. Wszystko trwa nie więcej jak pięć minut. Reszta to msza i w tym czasie możesz swobodnie krążyć wokół chrzestnych i dzieci. Jeżeli ta 35 jest ostra możesz się wyrobić, ale i tak chyba bez lampy się nie obejdzie. Tak jak radzi kolega Kojocisko, z lampą i odbłyśnikiem (nie celuj prosto w dzieci) powinieneś dać radę z tym kitem. W końcu to całkiem przyzwoite szkło.
Zrób sobie testy z tym co masz w kościele jak się ksiądz zgodzi.

krzysztofz24
31-01-2019, 02:27
Tez mam pare chrztow za soba po rodzinie i znajomych. Czesc za jakas tam kase.
Daruj sobie odbijanie swiatla lampy, bo pewnie nie bedziesz mial od czego odbic. Takie sytuacje ze chrzcielnica stoi a obok jest piekny bialy filar do odbijania, to tylko w erze;-).
Lampa plus mydelniczka i koniecznie raw+jpg. Najwyzej powalczysz troche w postprocesie z odblyskami na skorze.

Uzywaj lampy blyskowej. Kupowanie nowego obiektywu i jeszcze wysylanie go na kalibracje to zly pomysl. Masz miec pewny i sprawdzony sprzet, ktory znasz.
Koniecznie przyjdz godzine wczesniej i zobacz jakis chrzest przedtem, zebys wyczul tempo jak i co sie dzieje.
Do samego momentu chrztu raczej 18-105, w koncu to reporterskie ujecie niepowtarzalnego momentu. Ma byc z bliska i jak najwiecej osob (rodzice, chrzesni) plus zblizenie na dziecko jak je polewaja:-).
Ze stalka mozesz sie bawic jak beda sieziec w lawce przed chrztem, albo po chrzcie jak ksiadz bedzie blogoslawil czy przy zapalaniu swieczki.

Jak wszyscy beda podchodzic do chrzcielnicy, to ty juz masz wiedziec gdzie bedziesz stal zeby jak najlepiej to zlapac. Zlapanie momentu chrztu jest mz trudniejsze niz zakladania obraczek na slubie. Tam masz pare mloda i ksiedza.
Tu masz dziecko, rodzicow chrzesnych, ksiedza i koscielnego przewaznie i wypada zebys sie wpasowal w to towarzystwo, zeby jak najlepiej to zlapac:-).

Taki skrocony plan na chrzest.
1. Podpisy.
2. Jak siedza w lawkach troche zdjec.
3. Moment chrztu, blogoslawienstwo, zapalenie swieczki.
4. Znowu jak siedza w lawkach, ale ze swieczka i tym stroikiem.
5. Grupowka przed kosciolem (powiedz rodzicom dziecka zeby przekazali gosciom, ze takie cos bedzie) i koniecznie robisz to na seryjnym trybie bez lampy, z 5 zdjec bo zawsze ktos zrobi glupia mine albo zamknie oczy.
6. Jesli bedzie przyjecie to juz na luzaka, zeby tort byl, troche wystroju sali i minigrupowki.

MarcinSt
31-01-2019, 12:28
Tez mam pare chrztow za soba po rodzinie i znajomych. Czesc za jakas tam kase.
Daruj sobie odbijanie swiatla lampy, bo pewnie nie bedziesz mial od czego odbic. Takie sytuacje ze chrzcielnica stoi a obok jest piekny bialy filar do odbijania, to tylko w erze;-).
Lampa plus mydelniczka i koniecznie raw+jpg. Najwyzej powalczysz troche w postprocesie z odblyskami na skorze.

Uzywaj lampy blyskowej. Kupowanie nowego obiektywu i jeszcze wysylanie go na kalibracje to zly pomysl. Masz miec pewny i sprawdzony sprzet, ktory znasz.
Koniecznie przyjdz godzine wczesniej i zobacz jakis chrzest przedtem, zebys wyczul tempo jak i co sie dzieje.
Do samego momentu chrztu raczej 18-105, w koncu to reporterskie ujecie niepowtarzalnego momentu. Ma byc z bliska i jak najwiecej osob (rodzice, chrzesni) plus zblizenie na dziecko jak je polewaja:-).
Ze stalka mozesz sie bawic jak beda sieziec w lawce przed chrztem, albo po chrzcie jak ksiadz bedzie blogoslawil czy przy zapalaniu swieczki.

Jak wszyscy beda podchodzic do chrzcielnicy, to ty juz masz wiedziec gdzie bedziesz stal zeby jak najlepiej to zlapac. Zlapanie momentu chrztu jest mz trudniejsze niz zakladania obraczek na slubie. Tam masz pare mloda i ksiedza.
Tu masz dziecko, rodzicow chrzesnych, ksiedza i koscielnego przewaznie i wypada zebys sie wpasowal w to towarzystwo, zeby jak najlepiej to zlapac:-).

Taki skrocony plan na chrzest.
1. Podpisy.
2. Jak siedza w lawkach troche zdjec.
3. Moment chrztu, blogoslawienstwo, zapalenie swieczki.
4. Znowu jak siedza w lawkach, ale ze swieczka i tym stroikiem.
5. Grupowka przed kosciolem (powiedz rodzicom dziecka zeby przekazali gosciom, ze takie cos bedzie) i koniecznie robisz to na seryjnym trybie bez lampy, z 5 zdjec bo zawsze ktos zrobi glupia mine albo zamknie oczy.
6. Jesli bedzie przyjecie to juz na luzaka, zeby tort byl, troche wystroju sali i minigrupowki.

Dzieki - garść przydatnych informacji.

PS. Tak się najarałem, że jadę za chwilę do Białegostoku po zakup nowej Sigmy 17-50. Sklep cyfra.eu czy ktoś korzystał?

ksh
31-01-2019, 12:36
Upewnij się że będziesz miał ewentualną darmową kalibracje w sigmie bo jak towar z innej dystrybucji to będziesz płacił.

poste
31-01-2019, 14:54
Cyfra.eu wedle moich obserwacji sprzedaje w większości sprzęt foto spoza oficjalnej dystrybucji. Zdziwię się, jeśli Gdynia skalibruje Sigmę w ramach gwarancji.

MarcinSt
31-01-2019, 20:52
No i stało się pojechałem z Body, podpiąłem w sklepie wykonałem kilkanaście zdjęć z bateryjkami i na chwilę obecną wygląda to cudownie.

cyfra.eu daje gwarancję sprzedawcy gdzie przez 24m-ce przysługuje mi jedna kalibracja z body za darmo. Dziś nie widziałem sensu zostawiania body do kalibracji bo trafiała w punkt jak trzeba.

Niestety jak już wróciłem było ciemno i znów nie zdążyłem do kościoła na próbne zdjęcia.

sokolnik
01-02-2019, 15:07
Zdjęcia chrztów? Bardzo przyjemne są... czego często nie można powiedzieć o matkach wariatkach którym jeszcze hormony się nie ustabilizowały :) :twisted:
20617

themadablues
01-02-2019, 15:14
Ale Ci się chyba jasny kościół trafił :D

sokolnik
01-02-2019, 15:29
tak, mi tak :)
było tyle światła że nie potrzebna była lampa, poleciałem na zastanym co czasami nawet powodowało jakieś tam miejscowe przepały...
w ciemnych kościołach, lampa potrzebna i miejsce od którego można odbić światło :)

ksh
01-02-2019, 16:02
Aż wrzuciłem do Lr zerknąć na WB bo myślałem że mi się monitor coś wajchnął bo takie zimne te zdjęcia.

MarcinSt
01-02-2019, 16:02
Dziś pojechałem do docelowego kościoła i się wku.......m na maxa okazuje się że kościół jest zamknięty i w tygodniu otwierają go tylko na msze o 8.00 i 18.00 - jakaś katastrofa, zabrałem się do domu

Byłem dziś również w restauracji w której odbędzie się poczęstunek - świetna wymalowana na biało, duże okna, cała stylizowana na retro styl, w rogu pianino ..itp więc muszę już sobie w głowie ułożyć kilka fajnych kadrów.

Problem jakie szkła zabrać mam już rozwiązany - w końcu mam upragnioną Sigmę i dzięki temu w stosunku do Kita będę mógł zejść z czasem o 3 działki.

sokolnik - kapitalne zdjęcia i zazdraszczam nadmiaru światła.

sokolnik
01-02-2019, 16:05
Dziś pojechałem do docelowego kościoła i się wku.......m na maxa okazuje się że kościół jest zamknięty i w tygodniu otwierają go tylko na msze o 8.00 i 18.00 - jakaś katastrofa, zabrałem się do domu

Byłem dziś również w restauracji w której odbędzie się poczęstunek - świetna wymalowana na biało, duże okna, cała stylizowana na retro styl, w rogu pianino ..itp więc muszę już sobie w głowie ułożyć kilka fajnych kadrów.

Problem jakie szkła zabrać mam już rozwiązany - w końcu mam upragnioną Sigmę i dzięki temu w stosunku do Kita będę mógł zejść z czasem o 3 działki.

sokolnik - kapitalne zdjęcia i zazdraszczam nadmiaru światła.

dzięki :)

tylko tam bez lampy lepiej nie idź :)

ksh
01-02-2019, 16:17
Ja obrabiałem niedawno zdjęcia z ślubu w kryptach irlandzkiego kościołka, nie wolno oczywiście błyskać, ISO 6400, końcowy efekt po obróbce genialny, nie mogę wklejać nic ale uważam że jakby tam ktoś doświetlał lampą nawet delikatnie to zniszczyłby efekt, ja osobiscie jestem wielkim wrogiem błyskania w kościołach, obecny sprzęt pozwala na wiele i dziwi mnie strach przed wysokim ISO.
Oczywiście na aps-c to inna sprawa.

sokolnik
01-02-2019, 16:50
Ja obrabiałem niedawno zdjęcia z ślubu w kryptach irlandzkiego kościołka, nie wolno oczywiście błyskać, ISO 6400, końcowy efekt po obróbce genialny, nie mogę wklejać nic ale uważam że jakby tam ktoś doświetlał lampą nawet delikatnie to zniszczyłby efekt, ja osobiscie jestem wielkim wrogiem błyskania w kościołach, obecny sprzęt pozwala na wiele i dziwi mnie strach przed wysokim ISO.
Oczywiście na aps-c to inna sprawa.

Nie każdy klient zrozumie piękno w ciemnych zdjęciach z ostrym szumem :) ludzie oczekują by wszystko było widać, by było ostro, kolorowo itp. bokeh ? Nie wszyscy widzą piękno w papierowej ostrości na 1.4 :)
Do tego rozmycia... jak za bardzo wydłużymy czas migawki...

ksh
01-02-2019, 17:10
Zerknij sobie na zdjęcia ślubów w kryptach Christ Church Cathedral Dublin lub w Saint Patrick Cathedral Dublin, tam raczej nikt nie błyska, a tak pięnych i klimatycznych pomieszczeń nawet jakby można błyskać to bym nie niszczył błyskiem.

krzysztofz24
01-02-2019, 17:51
(......) a tak pięnych i klimatycznych pomieszczeń nawet jakby można błyskać to bym nie niszczył błyskiem.

Mialem nic nie pisac, bo sa rozne gusta.
Ale prezentujesz skrajna opinie, krzywdzaca dla swiatla blyskowego.
Otoz umiejetne blyskanie to co innego niz widok sarny zlapanej przez swiatla samochodu, chwile przed potraceniem w nocy;-). Co niektorzy utozsamiaja z lampa blyskowa.
Przede wszystkim diabel tkwi w mieszaniu swiatla zastanego z blyskowym w odpowiednich proporcjach. Nawet w sloneczny dzien mozna doswietlic blyskiem i niejako wyjac dodatkowo z tla postac.
W najbardziej klimatycznym kosciele z przeswiatami swiatla od witrazy, mozna to wszystko uzyskac i dodatkowo zaakcentowac na zdjeciu pare mloda, lekko doswietlajac lampa.
I w zadnym razie nie chce sie kreowac na eksperta. Ale nawet ja amator, potrafie mieszac blyskowe z zastanym w zadowalajacym mnie stopniu.
Ale caly czas sie tego ucze takze.

ksh
01-02-2019, 18:01
Raczej miałem na myśli że ktoś w takich pomieszczeniach albo zadbał o oświetlenie, które tworzy nie tylko klimat ale własnie nadaje styl i nie warto to psuć.
Cała sztuka właśnie zrobić to umiejętnie ale nie jest to łatwe i trafiają potem paczki zdjęć gdzie bez opamiętania ktoś błyska albo tak doświetla że staje się to wszystko sztuczne.
Na szczęście w wielu miejscach nie ma zgody na błyskanie i to ratuje często zdjęcia bo szum obecnie to nie jest problem, no chyba ze ktoś pstryka canonem albo fuji ;)

krzysztofz24
01-02-2019, 19:00
I bardzo fajnie, ze ktos zadbal o oswietlenie i jest nastrojowo i klimatycznie.
I delikatne doswietlenie lampa (tutaj PM w kosciele) wcale tego nie musi psuc.
Kwestia proporcji blyskowe-zastane i wywazenia tego.

Mysle ze robimy maly OT;-).

MarcinSt
01-02-2019, 20:02
Spokojnie kościół ten nie ma jakiegoś fajnego klimatu, który można by zabić - ot takie dziwaczne "arcydzieło" ówczesnych czasów.

To czy z lampą czy bez jest przesądzone bez lampy nie dam rady, kwestia tego czy z palnikiem w górę i odbłyśnikiem czy przez mydelniczkę prosto w scenę. Niestety w mojej puszcze już od ISO 1000 zaczyna się robić nieciekawie.

Niestety myślałem, że w tygodniu dam radę zrobić kilka zdjęć jak się okazało bym musiał tam być o 7 rano żeby zrobić zdjęcia w dzień.
Jak tylko uda mi się cyknąć zdjęcia w dzień to wrzucę tutaj parametry dla prawidłowego naświetlenia wg drabinki.

Tak czy siak dzięki za słowa wsparcia - że może się jednak udać ;)

sokolnik
01-02-2019, 21:58
pamiętaj na początku, strzelić kilka fotek próbnych i posprawdzać różne "ustawienia"... to najlepszy moment... bo widzę że masz możliwości próbnego fotografowania w tym kościele.

MarcinSt
02-02-2019, 15:10
pamiętaj na początku, strzelić kilka fotek próbnych i posprawdzać różne "ustawienia"... to najlepszy moment... bo widzę że masz możliwości próbnego fotografowania w tym kościele.

Dzisiaj się doczekałem o 12 był pogrzeb więc do kościoła wbiłem się o 11:30 - fakt nie było zaświeconych wszystkich świateł (na moje oko połowa) ale to co zastałem to KATASTROFA wydaje mi się, że bunkrze poniemieckim jest więcej światła.

Poniżej JPG prosto z puszki bez ingerencji w światło czy odszumianie - zmniejszony do 2400px

Tryb manual zdjęcie naświetlone na zero wg drabinki ISO 1250 :( i czas 1/15s oczywiście z lampą ;( ;( ;(
20657

Tutaj tryb A chyba mam gdzieś ustawiony minimalny czas 1/60 bo poniżej tej wartości mi nie schodzi ISO 1000 1/60s
20658

20659

A ja marzyłem, że może uda się na ISO 800 polecieć .... ;( ;( ;(

Umbra
02-02-2019, 15:39
W kościele z zasady nie powinno się błyskać.
D90 iso 1600 powinien mieć jeszcze całkiem spoko. 3200 to już taki max. Najważniejsze, aby dobrze naświetlić klatkę.

Przede wszystkim nie przejmuj się, skoro idziesz to robić po koleżeńsku za darmo. Nikt Ci za to nie płaci, żebyś się pocił. Jakby znajomym bardzo zależało, to by zapłacili komuś.

Kojocisko
02-02-2019, 18:40
Po pierwsze nie dramatyzuj - będziesz doświetlać grupkę osób, a nie całe wnętrze.
Po drugie - miałes jakiś deflektor na lampie?
1/60 jest moim zdaniem już dość ryzykowne

MarcinSt
02-02-2019, 22:58
D90 iso 1600 powinien mieć jeszcze całkiem spoko. 3200 to już taki max. Najważniejsze, aby dobrze naświetlić klatkę.

Przede wszystkim nie przejmuj się, skoro idziesz to robić po koleżeńsku za darmo. Nikt Ci za to nie płaci, żebyś się pocił. Jakby znajomym bardzo zależało, to by zapłacili komuś.

Wiem spinam się jak plandeka na żuku .... i sam sobie dorabiam czarne wizje - jednak chciałbym zrobić zdjęcia z których będą zadowoleni nie tylko zainteresowani ale również JA.

Ostatnio robiłem zdjęcia na przyjęciu urodzinowym byłem kompletnie niezadowolony podczas obróbki - zainteresowani piali z zachwytu, ale mimo wszystko źle wspominam bo nie byłem zadowolony i mimo frajdy z pstrykania nie czuje się "spełniony"

D90 + ISO 1600 (przynajmniej u mnie) tworzy jakieś dziwne plamy / naloty na twarzach co mnie drażni, ale chyba za wiele wymagam od leciwego sprzętu.

Po pierwsze nie dramatyzuj - będziesz doświetlać grupkę osób, a nie całe wnętrze.
Po drugie - miałes jakiś deflektor na lampie?
1/60 jest moim zdaniem już dość ryzykowne

Zdjęcia z gołą lampą w TTL w sufit, te zdjęcia z 1/60 są wg mnie niedoświetlone (w trybie A nie schodzi mi poniżej 1/60 nawet w ciemnicy - mam chyba zablokowane w ustawieniach) chwilę później z tego samego miejsca w M naświetlanie wg drabinki dało mi 1/15s

Po wypiciu paru piwek myślę, że jakoś to będzie najwyżej trzeba będzie wejść na ISO 1600 z sensownym czasem ~ 1/125s i w RAW wyciągać.

Cała ta sytuacja przyspieszyła moje plany i kupiłem Sigmę teraz, a nie w niedalekiej przyszłości i to na + :)

Pozdrawiam

themadablues
04-02-2019, 10:37
Zamiast tej Sigmy trzeba było kupić 35 1.8, albo coś w rodzaju 24 1.8 i byłoby lepiej....albo nawet sigme 30 1.4.... tak mi się wydaje

Kojocisko
04-02-2019, 11:24
Sądzę, że Marcin dokonał optymalnego wyboru.

MarcinSt
04-02-2019, 13:53
Zamiast tej Sigmy trzeba było kupić 35 1.8, albo coś w rodzaju 24 1.8 i byłoby lepiej....albo nawet sigme 30 1.4.... tak mi się wydaje

Chciałem coś uniwersalnego gdzie bez odpinania szkła mogę zrobić kilka ujęć, mam stałkę 35mm f/2 więc po co miałbym się powielać.
Żeby Kit-y miały światło f/2.8 to bym nawet nie myślał o zmianie ...

Sądzę, że Marcin dokonał optymalnego wyboru.

i jestem szczęśliwy jak cholera ... ;)

PiKa
04-02-2019, 15:26
Ciekawa zmiana zaszła w ciągu miesiąca. Co będzie za kolejny miesiąc? ;)

Usługa koleżeńska bez pieniężna, zainteresowani widzieli moje zdjęcia, doskonale wiedzą, że może z tego nic nie wyjść ale nie planowali profi fotografa więc jak się uda kilka kadrów będzie cudownie.

Wiem spinam się jak plandeka na żuku .... i sam sobie dorabiam czarne wizje - jednak chciałbym zrobić zdjęcia z których będą zadowoleni nie tylko zainteresowani ale również JA.

MarcinSt
04-02-2019, 16:51
Ciekawa zmiana zaszła w ciągu miesiąca. Co będzie za kolejny miesiąc? ;)

Przepraszam kolego jaka zmiana? Bo nie bardzo rozumiem?

PiKa
04-02-2019, 18:46
Zmiana w nastawieniu. Przynajmniej tak odczytałem twój pierwszy post, że nie przejmujesz się za bardzo.

MarcinSt
05-02-2019, 21:48
Zmiana w nastawieniu. Przynajmniej tak odczytałem twój pierwszy post, że nie przejmujesz się za bardzo.

Spoko tak mam, za miesiąc w dniu imprezy pewnie dopadnie mnie stres, że niczym chirurg poucinam ręce stopy w kadrze ;)
Obiecuje, że wrzucę tu kilka ujęć - zgodę na publikację już mam :)

ekonet
05-02-2019, 23:47
Nie ma nic nigdzie powiedziane, że w kościele nie powinno się błyskać - to nie teatr. Od błysku lampy w sufit jeszcze nikt nie umarł, a większość tego nawet nie zauważy.

Przy okazji - w kościele odbywa się CHRZEST, a nie chrzciny; to coś zupełnie innego.

MarcinSt
08-03-2019, 16:01
Dziękuje wszystkim za rady - przydały się.

Niestety / stety życie postawiło mega piekielne warunki i praktycznie nic nie wyglądało tak jak sobie zaplanowałem.

1. Dom przed ceremonią niestety bardzo ciasno żeby objąć całą sylwetkę musiałbym wspinać się na ściany. Więc większość kadrowo od pasa w górę.
Dodatkowo przeraźliwe słońce wpadające przez okno (brak żaluzji / zasłon)

2 Kościół - problem zaczął robić proboszcz przed mszą, a skąd jest Pan fotograf, a czy mam kurs, czy aby umiem się zachować w kościele. Po krótkim egzaminie udało się dojść do porozumienia choć niesmak pozostał (rozmawiałem wcześniej z innym księdzem, który mówił, że nie ma problemu - proboszcz jednak musiał podokuczać)

Nad ekspozycją zapanowałem (tak mi się wydaje), jednak okazało się, że było jeszcze 2 innych dzieci do ochrzczenia każdy ze swoim fotografem - ot taka niespodzianka.
Przed mszą ustawiłem WB na białej ścianie w kościele - jednak po szybkim przejrzeniu materiału każde zdjęcie jest jakby z innej bajki - nie wiem jak zapanuję nad tym podczas obróbki.

Jak przysiądę do obróbki wrzucę tutaj jak obiecałem kilka strzałów.

Pozdrawiam

La
11-03-2019, 09:14
Przed mszą ustawiłem WB na białej ścianie w kościele - jednak po szybkim przejrzeniu materiału każde zdjęcie jest jakby z innej bajki - nie wiem jak zapanuję nad tym podczas obróbki.

Pozdrawiam

e tam, pobierasz szary w ustawieniach WB wywoływarki i tyle

MstrG
11-03-2019, 14:19
Nad ekspozycją zapanowałem (tak mi się wydaje), jednak okazało się, że było jeszcze 2 innych dzieci do ochrzczenia każdy ze swoim fotografem - ot taka niespodzianka.

Niestety ostantio w kościołach jest strasznie - w każdym razie ja na takie trafiam :D
Różne barwy światła, różne źródła światła - od tanich ledów po żarówki energooszczędne, często to wszystko pomieszane nawet w jednej lampie / kinkiecie. Jak wygląda skóra przy takim oświetleniu chyba każdy wie.
Raz trafiłem nawet na halogeny budowlane skierowane na ołtarz, reszta kościoła o parametrach f/1.4 - 1.8, ISO 4000+ i czas 1/60s - 1/80s.

MarcinSt
12-03-2019, 14:37
Tak jak obiecałem kilka zdjęć, jeśli ktoś konstruktywnie opierdzieli i wskaże drogę jak można poprawić - będę wdzięczny.

1
22156

2
22157

3
22158

4
22159

5
22160

6
22161

7
22162

8
22163

9
22164

10
22165

11
22166

12
22167

13
22168

14
22169

15
22170

an
12-03-2019, 14:48
Moim zdaniem nikt nie może mieć do Ciebie żadnych pretensji. Miałeś udokumentować ważne chwile i to przyzwoicie zrobiłeś.

ksh
12-03-2019, 15:30
Faktycznie WB masz pomieszany, 13,14 zimno, 1.2.3 wyrównałbym od 4, czasami w żółty wpada, czasami magenta, przykładowo jaki kolor garnituru widzisz na #13 po lewej ? :)
Ale to da się wyrównać jeśli tylko monitor pokazuje poprawnie.

krzysztofz24
12-03-2019, 15:43
Troche niedorobek obrobkowych i brak spojnosci obrobki.
Raz chlodno, raz cieplej. Raz kolorowo a raz trupioblado niemal.
I troche bym zycia, swiatla do zdjec dodal. Nie cukierkowe robic ale ciut weselej.

Ale kadry i zlapanie momentow mz bardzo fajne.
Bardzo dobra pamiatka.

MarcinSt
12-03-2019, 15:48
Faktycznie WB masz pomieszany, 13,14 zimno, 1.2.3 wyrównałbym od 4, czasami w żółty wpada, czasami magenta, przykładowo jaki kolor garnituru widzisz na #13 po lewej ? :)
Ale to da się wyrównać jeśli tylko monitor pokazuje poprawnie.

Dysponuje Lenovo T420 więc matryca na bank nie jest dobra do obróbki.

Na #13 po lewej garnitur jest granat ciemny, spodnie od promieni słońca dużo jaśniejsze.

MarcinSt
12-03-2019, 17:14
Troche niedorobek obrobkowych i brak spojnosci obrobki.
Raz chlodno, raz cieplej. Raz kolorowo a raz trupioblado niemal.
I troche bym zycia, swiatla do zdjec dodal. Nie cukierkowe robic ale ciut weselej.

Ale kadry i zlapanie momentow mz bardzo fajne.
Bardzo dobra pamiatka.

Dzięki, po obejrzeniu pierwszy raz materiału najwięcej pretensji do siebie miałem właśnie za kadrowanie.

Możesz napisać, które nr u Ciebie są trubioblade? Bo chyba moja matryca wyświetla chyba "podsycone" kolory

ksh
12-03-2019, 17:45
Dysponuje Lenovo T420 więc matryca na bank nie jest dobra do obróbki.

Na #13 po lewej garnitur jest granat ciemny, spodnie od promieni słońca dużo jaśniejsze.

A no widzisz czyli tam gdzie jest garnitur czarny to oznacza że żle ustawiony WB :)

Blado/zimno jest na 1, 2, 3, 13, 14.

MarcinSt
12-03-2019, 18:41
A no widzisz czyli tam gdzie jest garnitur czarny to oznacza że żle ustawiony WB :)

Blado/zimno jest na 1, 2, 3, 13, 14.

Nie czaję mówisz o tym chłopaku który trzyma dziecko? On miał faktycznie granatowy i na żadnym zdjęciu nie ma czarnego garniaka

Nie można edytować poprzedniego postu czy teraz lepiej jest?

1 Poprawione
22177

2 Poprawione
22178

3 Poprawione
22179

..

13 Poprawione
22180

14 Poprawione
22181

ksh
12-03-2019, 20:17
Moim zdaniem lepiej jest, a co do garniaka to masz racje zasugerowałem się innymi fragmentami.
Jak ktoś siedzi w temacie dłużej to wypracuje sobie swój styl obróbki, ty zaczynasz i jeśli nie masz pomysłu na swój styl to musisz się trzymać poprawności i żeby to przyjemnie się oglądało, zazwyczaj lepiej znieść cieplejsze odcienie niż oziębione.

madebyzosiek
12-03-2019, 21:04
Świetnie sobie poradziłeś z tematem, myślę że rodzice mają u Ciebie spory dług wdzięczności. Obróbka w tej drugiej wrzucie jest przyjemniejsza, słusznie zaznaczył koesh, że cieplejsze barwy lepiej się ogląda, poprawione kadrowanie, nawet można ciąć ciut więcej i pozbyć się tych nóg z lewego dolnego rogu. Mi się podoba.

MarcinSt
13-03-2019, 13:24
Dzięki,
Rodzice nie widzieli jeszcze materiału pierwszy raz zobaczą go w albumie po wywołaniu.

krzysztofz24
13-03-2019, 22:42
Dzięki, po obejrzeniu pierwszy raz materiału najwięcej pretensji do siebie miałem właśnie za kadrowanie.

Możesz napisać, które nr u Ciebie są trubioblade? Bo chyba moja matryca wyświetla chyba "podsycone" kolory

13 i 14 najbardziej to pokazuja. Nie bardzo trupioblado;-), ale jest chlodno, stterylnie, bez zycia w kolorach. Absolutnie nie chce tu ci sugerowac cukierkowej obrobki, ale robiac zdjecia malego dziecka mozna mz pojsc w dwoch kierunkach obrobkowych.
Delikatnie i pastelowo albo tak zywiej i radosnie. A te 13 i 14 wygladaj jak ze szpitala, tak mi sie kojarza.

Sa mam D90 i mysle ze za bardzo chciales zdjac "zoltaczke Nikona";-), tylko o pare krokow za daleko to poszlo. Szczegolnie to widac na 13 i 14 ze znaczacym wskazaniem na 14.

black70
13-03-2019, 23:08
Pomimo kilku uwag kolegów co do kolorystyki i WB, całość wypadła bardzo dobrze. Tu liczą się złapane chwile, a Tobie to się udało. Kolorystykę zdążysz poprawić zawsze, ujęć już nigdy. Jeśli chodzi o stosowanie różnych barw żarówek, jak ktoś wyżej wspomniał, to faktycznie jest z tym tragedia. Tak samo jest w mieszkaniach, hotelach i innych obiektach. Jakoś trzeba sobie z tym radzić :/

gremed
14-03-2019, 12:21
Nie moja specjalność ale patrząc jako powiedzmy klient, który coś tam sobie fotografuje to uważam, że jest ok. Jak na usługę "po znajomości", na szybko - nie ma się czego wstydzić. A pozostawiony materiał wykorzystasz sobie do doskonalenia.

MarcinSt
16-03-2020, 21:53
Witam,
Całe życie na forum toczy się wokół covid19, mniej więcej po roku od poprzednich zdjęć z tego wątku, postanowiłem zaprzyjaźnić się z LR.

Jako pierwszą lekcję z LR jaką postanowiłem odrobić to właśnie obróbka pierwszego chrztu jaki zrobiłem.

Zdjęcia z przed roku kilka stron wcześniej lub można zerknąć je TUTAJ (https://forum.nikoniarze.pl/threads/295247-Chrzciny-po-kole%C5%BCe%C5%84sku-po-raz-pierwszy/page5?p=4038158&viewfull=1#post4038158)

Mimo, że wciąż obrabiane na 14'' laptopie myślę, że jest lepiej ? A może się mylę - proszę o komentarze czy jest lepiej?

1
37315

2
37316

3.
37317

4
37318

5
37319

6
37320