PDA

Zobacz pełną wersję : Prędkości kopiowania karta pamięci - komputer

sokolnik
29-01-2019, 20:22
Cześć,

Korzystam z różnych kart pamięci jednej firmy - SanDisk. Mam różne karty od 8 GB do 128 GB, Ultra, Extreme, Extreme PRO... kupowane na przestrzeni pewnie jakiś 10 lat.
O jakiś pewnie 5-6 lat korzystałem z czytnika kart pamięci Kingstona MobileLite G3:

20517

Służył dzielnie ale wraz z kupowaniem przeze mnie szybkich i pojemnych kart pamięci microSD iSD (Extreme oraz Extreme PRO) oraz wprowadzeniem naprawdę szybkich podzespołów komputerowych (SSD oraz USB 3.0) zacząłem wymagać szybszego kopiowania danych z tych kart na mój super extra komputer :)
I tak o to wraz z zakupem nowej karty postanowiłem, że jest to odpowiedni moment by kupić jakiś nowy dobry/lepszy czytnik kart, padło oczywiście na Sandiska,model ImageMate PRO USB 3.0.

20518

Zrobiłem kilka testów, dajcie znać czy te prędkości są odpowiednie? Nie powinno być szybciej?

Komp: i7, system na SSD NVMe, korzystam z USB 3.0 na froncie (nowej 8-) obudowy)...

20519

Jak jest u Was z prędkościami kopiowania danych z kart na komputer?
Materiałów przybywa, zdjęć coraz więcej... ja jeszcze nagrywam filmiki na GoPRO często w 2.7K oraz 4K od niedawna i tych GB dancyh naprawdę czasami jest dużo... nie da się tego przyspieszyć?

Specyfikacja karty SD Extreme PRO tej 32GB:
maks. szybkość zapisu 90 MB/s
maks. szybkość odczytu 95 MB/s

Specyfikacja karty microSD Extreme tej 128 GB:
maks. szybkość zapisu 90 MB/s
maks. szybkość odczytu 160 MB/s

Yanis
29-01-2019, 20:48
Sprawdziłem na pliku 3 Gb (film w rozdzielczości Full HD). Kopiowanie między dyskiem SSD w komputerze i kartą SDXD SanDisk Extreme Pro 128 GB (95 MB/s, V30).
Z dysku na kartę - średni transfer około 55 MB/s w porywach do 59, minimum 52. Z karty na dysk średnio 84 MB/s, w porywach do 88, minimum 81. Podłączenie przez USB 3.0 rzez przejściówkę Kingston MobileLite G4.

sokolnik
29-01-2019, 21:17
Sprawdziłem na pliku 3 Gb (film w rozdzielczości Full HD). Kopiowanie między dyskiem SSD w komputerze i kartą SDXD SanDisk Extreme Pro 128 GB (95 MB/s, V30).
Z dysku na kartę - średni transfer około 55 MB/s w porywach do 59, minimum 52. Z karty na dysk średnio 84 MB/s, w porywach do 88, minimum 81. Podłączenie przez USB 3.0 rzez przejściówkę Kingston MobileLite G4.

dzięki za test :)

JEST POPRAWA:

podłączyłem czytnik SanDisk bezpośrednio do płyty głównej z tyłu kompa ale do USB 3.1. Kabel ma jakieś 20 cm :)

Prędkości zwiększyły się o jakieś 50 %. Testy kontynuuje :)
najlepszy był moment gdy 2 razy skopiowałem to samo w to samo miejsce... za drugim razem prędkość 1,5GB na koniec spadło do 80 mb/s, całość się skopiowała w 5 sekund :D

tak patrze, że nawet 2x szybciej jest... z 40mb na 80 mb.

Super !

Chyba sam rozwiązałem "swój problem" :)

Teraz tylko musze kupić kabel przedłużacz USB 3.0 jakieś 1,5m i umieścić wygodnie czytnik pod monitorem...

Pytanie czy przedłużacz USB nie zmniejszy mi prędkości uzyskanych dzięki USB 3.1 ? :???:

- - - - kolejny post - - - - - -

Poprawa jest 50% i nawet 100% :)
20520

ksh
29-01-2019, 21:37
Długość i jakość kabla USB 3.0 ma znaczenie, dlatego bezpośrednio USB na płycie głównej z krótkim kablem powinno dać najlepsze wyniki bo te kable w budach nawet w tych bardzo drogich są przeciętnej jakości..
Ja testów nie zrobię bo u mnie już od dawna wszystko leci z aparatu do kompa po wifi, mogą śmiało zrobić aparaty z wbudowana pamięcią 128GB i już.

sokolnik
29-01-2019, 22:05
Długość i jakość kabla USB 3.0 ma znaczenie, dlatego bezpośrednio USB na płycie głównej z krótkim kablem powinno dać najlepsze wyniki bo te kable w budach nawet w tych bardzo drogich są przeciętnej jakości..
Ja testów nie zrobię bo u mnie już od dawna wszystko leci z aparatu do kompa po wifi, mogą śmiało zrobić aparaty z wbudowana pamięcią 128GB i już.

Ja nie kopiuję danych z aparatów czy kamerki sportowej... po prostu wyjmuje kartę pamięci z urządzenia i kopiuje sobie... jakoś tak jestem przyzwyczajony, nie wiem. Może uznałem lata temu, że kopiowanie z urządzenia będzie wolniejsze ? :)

Jakbyś mógł skopiować dane z aparatu do kompa, byłbym wdzięczny.

Nie chce sprawdzać, czy jak podłącze stary czytnik do USB 3.1 będę miał takie same prędkości jak na nowym za 99 zł :twisted:

ksh
30-01-2019, 00:13
Będziesz miał to samo na każdym USB 3.0 i nowszym pod warunkiem że to nie chiński szmelc.
Nie mam czytnika USB 3.0 nawet :)

sokolnik
30-01-2019, 01:08
Będziesz miał to samo na każdym USB 3.0 i nowszym pod warunkiem że to nie chiński szmelc.
Nie mam czytnika USB 3.0 nawet :)Zrób test proszę kopiowania z wbudowanej pamięci w aparacie, pisałeś o tym.

Wolę nie sprawdzać czy to będzie to samo he zresztą, czytniki jak karty, warto mieć dwa w razie jakby jeden padł nagle ;)

ksh
30-01-2019, 01:21
Ja napisałem że dla mnie mogą zrobić wbudowaną pamięć w aparat i już, a teraz mam w aparacie kartę, która włożyłem do niego po zakupie i nawet nigdy nie wyciągałem, wciskam przesył po wifi i leci na kompa, dużo wolniej niż przez czytnik oczywiście.
Takie coś ma jeszcze większy sens przy wifi 5GHz jak np w Z6/Z7 ale nie wiem jak tam to działa.

TOP67
30-01-2019, 11:17
20517

Mam taki sam czytnik i bez problemu wyciąga 88 MB/s i to przy tańszych kartach.

sokolnik
30-01-2019, 11:21
Mam taki sam czytnik i bez problemu wyciąga 88 MB/s i to przy tańszych kartach.No to ja nie wiem... Podłacze ten czytnik do USB 3.0 z tyłu kompa zrobię test, następnie podłącze do USB 3.1 z tyłu kompa i zrobię test. Wieczorem.
Ten czytnik kiedyś dawno temu kupiłem w jakimś komputerowym.
Ktoś pisał że kable w obudowach są słabej jakość do USB na dlfroncie... Wypraszam sobie [emoji14] mam super kable w super obudowie :)

ksh
30-01-2019, 17:38
Masz super obudowę ale kable takie same jak większość zrobione tu za rogiem w jednej z fabryk w guangzhou :)
Wydajność USB jest uzależniona od jakości kabla i oczywiście od długości kabla, zauważ że dobre konstrukcje czytników mają bardzo krótkie kabelki usb.

ksh
30-01-2019, 22:53
Taka ciekawostka, nie chce mi się zakładać kolejnego tematu.

https://i.imgur.com/dK91tGG.jpg

TOP67
30-01-2019, 23:04
Taka ciekawostka, nie chce mi się zakładać kolejnego tematu.

https://i.imgur.com/dK91tGG.jpg

Nic, tylko trącić kolanem czy łokciem ;)

crusiek
30-01-2019, 23:16
koesh, apropos ciekawostek...dzisiaj oglądałem sobie dyski Lenovo. Szukałemm ssd do storage'a, rzucił mi się w oczy taki słodziak (https://www.senetic.pl/product/4XB0K12250) - zobacz cenę :D
oczywiście jest to raczej błą, bo to chyba coś z 5-7k kosztuje

ksh
30-01-2019, 23:51
To chyba jakieś serwerowe monstrum, ciekawe jakie tam kostki wrzucili i jak to sklecili w całość żeby zminimalizować awaryjność.