Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zimowo
Poniżej dwa strzały z ostatniego weekendu, prośba o ocenę.
1.
20508
2.
20509
krzysztofz24
29-01-2019, 20:02
Nie ma tutaj jakichs wyszukanych kadrow, ale zdjecia ogolnie sa przyjemne.
Na 1 podoba mi sie ten lekko stalowy odcien nieba a na 2 znowuz kolory na niebie fajnie graja z biela sniegu.
Na 2 by sie lekko podostrzyc chyba przydalo, albo moze to na wyzszej czulosci bylo niz na 1.
Ogolnie na 1 przejrzystosc i "clear" scenri jest lepszy.
Dzięki za opinie, co do dwójki to przyznam szczerze że celowo go trochę rozmyłem, jakoś tak bardziej mi się podobało, aczkolwiek muszę się temu jeszcze przyjrzeć "na chłodno" - co do parametrów dwójki to było iso 100 i statyw.
fajne. dwojka dla mnie ciut ciasna w poziomie, ale swiatlo przecudne
Dla mnie oba na tak: jeden za oddanie zimna na zdjęciu i ciekawy kadr, dwójka za kolory nieba
Dzięki za komentarze, ciekaw jestem jak podejdziecie do takiej obróbki:
3.
20618
greku792
01-02-2019, 16:58
Kadr fajny, lecz obróbka, jak dla mnie, wpada za bardzo w fiolet.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Usunąć fiolet i będzie super
Popraw kolorystykę i wrzucam na najlepsze zdjęcie lutego.:D
Dzięki za jednogłośne wskazówki. Niestety czasami się jeszcze zapominam przy obróbce i idę za daleko, poniżej wersja ze ściągniętym zabarwieniem.
4.
20621
To już chyba lepszy w odbiorze był ten fiolet ;)
Naprawdę, kadr bardzo dobry. Może zaproponuję delikatnie ściągnąć saturację (zdjęć trochę niebieskiego), ekspozycja +1/3 (ew. miejscowo na pierwszym planie), balans bieli bardzo delikatnie w prawo.
tbogdanowicz
01-02-2019, 20:50
Chyba znowu przesadziłeś :-).
Ciekawy byłem co zrobisz z tym zdjęciem, ale trudno określić to jako poprawę...
To już chyba lepszy w odbiorze był ten fiolet ;)
Naprawdę, kadr bardzo dobry. Może zaproponuję delikatnie ściągnąć saturację (zdjęć trochę niebieskiego), ekspozycja +1/3 (ew. miejscowo na pierwszym planie), balans bieli bardzo delikatnie w prawo.
Uważam, Twoją podpowiedz za bardzo trafną i zachęcam kolegę nimmid do dalszych prób. Mniej niebieskiego i ekspozycja ciut w górę.
Dziękuję za wskazówki i cierpliwość, nie wiem na ile udało mi się je wykorzystać. Nasycenie niebieskiego w dół, minimalne ocieplenie oraz lokalne podniesienie ekspozycji - przy zwiększaniu globalnym pojawiały się już przepalenia na niebie i gubił się kontrast w chmurach.
5.
20631
tbogdanowicz
01-02-2019, 23:01
Jak dla mnie ju lepiej z kolorami, ale rozjaśnienie nie pomogło (wiem że niektórzy tego oczekiwali) a nawet zaszkodziło. Tam gdzie jest cień powinno być ciemniej niż w pozostałych fragmentach kadru.
Wyważenie świateł i cieni, to wcale nie taka łatwa rzecz :-).
Oczywiście wszystko to rzecz gustu :-).
greku792
02-02-2019, 00:12
I to jest lepsze, bardziej naturalne. Mi się podoba.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Najbardziej podoba mi się ta "fioletowa" wersja. Fotka jest dobrze naświetlona, a delikatny fioletowy zafarb jest dla mnie do przyjęcia(wręcz się podoba) Osobiście nie raz widziałem wschody i zachody z fioletowymi akcentami :-)
Tak. Dla mnie tez ta fioletowa wyglada najlepiej.
ck_dezerter
02-02-2019, 09:44
Witam!
Jeżeli coś można dodać, to nie wiem, czy nie trzeba trochę wyprostować, bo i szałas, i drzewa się "zbiegają". Chyba, że jest to zamierzone w celu zwiększenia "dynamiki" kadru. Poza tym super.
pozdrowienia!
kosta493
03-02-2019, 12:04
Ciekawy wątek, ja wypowiem się co do dwójki. Ja bym szukał kadru trochę dalej lub do lewej bez tego drzewa w prawym rogu. Ogólnie jest ciekawie i chętnie zobaczę więcej.
Dzięki za dotychczasowe komentarze. Koniec zimy tuż tuż, coraz trudniej upolować jakiś śnieżny krajobraz. Poniżej kolejne zdjęcia, w całości niezbyt może spójne bo z różnych dni i miejsc, ale wspólnym mianownikiem niech pozostanie zimowy klimat. Zapraszam do krytyki.
6.
21914
7.
21913
8.
21911
9.
21912
Jeszcze cukierkowa panorama, prawdopodobnie ostanie zdjęcie "zimowe":
10.
22049
Rysiek_O
10-03-2019, 13:16
Jeszcze cukierkowa panorama, prawdopodobnie ostanie zdjęcie "zimowe":
Dobry ten cukierek! Brawo Ty! Pozdrawiam.
krzysztofz24
11-03-2019, 01:15
6, 9 i panorama bardzo fajne. Swietnie niebo kolorami zagralo.
A 9 jest absolutnie najlepszym zdjeciem z calego setu. Pieknie sie dzieje i kadr calkiem ciekawy.
Moim zdaniem zabrakło jakiegoś małego akcentu na pierwszym planie w zdjęciu nr 6.
Dzięki za komentarze, co prawda zima już minęła, ale żeby nie zakładać kolejnego wątku wrzucam tutaj, tym razem zdjęcie z sobotniego wschodu słońca:
11.
22725
Jak zawsze za wszelkie opinie z góry dziękuję.
Kolejny wiosenny strzał.
12.
23950
ps. da się jakoś zmienić temat wątku?
Wczorajszy zachód słońca z wieży widokowej na Baraniej Górze, CC mile widziane.
13.
35533
krzysztofz24
07-01-2020, 23:28
No 11 jest fajna, jak w idze takie morze oblokow i slizagajace sie po nich swiatlo z esloncem w kadrze to az mnie rusza. Ale w 13 absolutnie nie miales pomyslu na kadr:-). Groch z kapusta i nie wiadomo o co chodzi;-).
15.
Bacówka na Hali Rycerzowej
48568
Wszelkie uwagi mile widziane...
Dzięki gryson
16. Babia Góra oglądana z Pilska
48740
Bardzo fajna ta 16. Trochę jak z filmu fantasy.
ta Babia i na moje zaj*, bardzo ladnie zbalansowana jasnosc planow, a i kompozycyjnie bardzo schludnie!
Fajna ta 16. - abstrakcyjna trochę. Bardzo takie lubię.
Dziękuję Panowie za komentarze - faktycznie te oblodzone drzewa przybierają przeróżne, dziwne formy. Tutaj jeszcze jedno, sprzed wschodu słońca.
17.
48846
Już coraz mniej zimowe, wschód słońca sprzed kilku dni.
18.
48976
19.
48977
20.
48978
21.
48979
22.
48980
18 bardzo mi odpowiada :wink:
Jak mawiał klasyk: "...a teraz coś z zupełnie innej beczki", resztki zimy i coraz brzydsze pierwsze plany sprowokowały mnie do eksperymentów z czarno-białą obróbką, są to moje pierwsze próby i ciekaw jestem co o tym sądzicie.
23.
49300
24.
49301
25.
49302
Jak mawiał klasyk: "...a teraz coś z zupełnie innej beczki", resztki zimy i coraz brzydsze pierwsze plany sprowokowały mnie do eksperymentów z czarno-białą obróbką, są to moje pierwsze próby i ciekaw jestem co o tym sądzicie.
Czas już minął, odzewu brak. Mnie się podoba.