Zobacz pełną wersję : Fotografia Ślubna, rodzinna , eventy. Dylemat DX vs FX
DGpgotography
28-01-2019, 16:48
Witam serdecznie,
Wiem, że temat popularny i często poruszany, jednak aktualnie podczas tworzenia biznesplanu, ostateczny wybór sprzętu sprawia duży kłopot. Na wstępie podkreślę, że przez 4 lata fotografowałem Nikonem D3100 z kitowym obiektywem 18-105. Aktualnie jestem przed założeniem działalności, w zakresie której fotografia stanowi 50% dlatego też problem utrzymania się na rynku raczej mnie aktualnie nie dotyczy, jednak mam nadzieję, że jak najszybciej się rozwinie. Jeżeli zdjęcia to wskazanym sprzętem fotografowałem, a raczej bawiłem się na weselach znajomych, oczywiście jako drugi fotograf, tak aby uczyć się i zbierać doświadczenie :) Współpracowałem również z Dziennikiem Zachodnim, który publikował moje fotografie, a więc jak widać D3100 im wystarczył :) A teraz do rzeczy. Dostępna kwota to około 20 tysięcy złotych. Mam świadomość, że muszę zainwestować w dwa body i na początek trzy najbardziej potrzebne obiektywy. Do tego dochodzi lampa, karty i zapasowe akumulatory więc to też jakiś koszt. Nikon D3100 raczej na zapasowy aparat się nie będzie nadawał. Najlepiej też pracować na jednym systemie dlatego też myślałem żeby zakupić dwa croppy lub dwie pełne klatki :)
Pierwsza opcja:DX
- Nikon D500 lub Nikon D7500 jako pierwszy aparat. ( jednak cena D500 wysoka i nie wiem czy warto ).
- Nikon D7200 jako zapasowy ( plus w stosunku do D7500 że ma możliwość podpięcia gripa i możliwość włożenia dwóch kart o co zoastał uszczuplony D7500 co trochę mnie boli).
- obiektywy to Sigma 18-35 mm. f/1.8 i Nikkor 85mm f/1.8 ( nie wiem czy w tym przypadku byłby potrzebny obiektyw 50mm. Jeżeli tak to Nikkor 50mm. f/1.8 lub f/1.4 )
- przydałby się również obiektyw zmienno ogniskowy ponieważ na Nikkor 18-105 dobrze mi się fotografowało :) Tylko musiałbym wtedy nabyć lepszy obiektyw i tutaj nie wiem dokładnie na co postawić :(
- lampa ( Nikon polecił lampę WB-700 jednak koszt to ponad 1100zł dlatego też znalazłem lampę Yongnuo 685 i nie wiem czy warto.
Druga opcja : FX
- Nikon D750 jako pierwszy aparat.
- Nikon D610 jako zastępczy
- lampa tak jak powyżej ten sam dylemat.
- obiektywy polecone przez Nikona to Nikkor 24-70 f/2.8G i Nikkor 85mm - oczywiście polecane zamienniki z Sigmy lub Tamrona mile widziane :) Nie wiem czy też nie będzie potrzebny obiektyw np. Sigma 70 -200 f/2.8
Mój problem polega na tym, że wskazane 20 tysięcy to z jednej strony spora kwota, jednak w przypadku dwóch lustrzanek FX i droższych obiektywów niż do DX powoduje, że mogę mieć problem zmieścić się w wyżej wymienionej kwocie :(
Dlatego proszę Was o doradzenie w tej trudnej decyzji, zarówno jeżeli chodzi o body jak i obiektywy, które podałem.
Pozdrawiam serdecznie,
Witaj, a używany sprzęt nie bierzesz pod uwagę ?
Wtedy kupujesz np nowe D750, używany D600 na zapas, do tego obiektywy sigme art 30mm i nikkora 85mm może też używane, wszystko wyślesz na solidną kalibracje i tak zmniejszysz koszty znacząco.
DX sobie odpuść do takich zastosowań.
Jeśli ta kasa to jakieś dofinansowanie to używany sprzęt tez może być ale jak trzeba wydać to na nowe też starczy.
Tu nie ma dylematu - tylko FX.
D7200 + sigma 18-35 - problem z ostrzeniem na bocznych.
Jeśli ma być komfortowo i uniwersalnie, to dwie jednakowe puszki, tutaj D750 lub D8xx. Na jednej 24-70/2.8, na drugiej 70-200/2.8. Pewnie, że można lepiej, ale już nie tak wygodnie. Z lampą będzie problem, ponieważ SB-5000 nie jest tanie, a jakościowo podobno już nie to, co SB-900. A chińczyków strach...
Kojocisko
29-01-2019, 00:00
Drogi Ligo, kolega ma budżet 20kpln, a nie 20k$ :-).
24-70+70-200 to ok. 22 tysięcy dla Nikona i ok. 10 tysiecy dla Tamrona G2, dwa korpusy 750 to 13 tysięcy?
Sądzę, że rada koesh jest OK, to często spotykany zestaw.
I zapewnia naprawdę wysoką jakość zdjęć. Ale oczywiście z obiektywami stałoogniskowymi trzeba umieć pracować.
Drogi Ligo, kolega ma budżet 20kpln, a nie 20k$ :-).
Upss, zapomniałem...:oops:
Biegać cały dzień z uwieszonymi dwoma body + 24-70 i 70-200? No jakoś średnio to widzę. Zresztą zakres >100mm szczerze mówiąc rzadko się przydaje, można mieć w torbie i sobie zapinać na jakieś szczególne sytuacje lub chcąc nieco urozmaicić materiał, ale mieć podpięte cały czas to imo średni pomysł. Proponowałbym Sigme 24-35/2 + 85 1.8 na drugie body i jest zestaw kompletny. Z czasem to uzupełnić o coś szerszego/50/70-200 wedle potrzeb i preferencji.
kurczeblade
29-01-2019, 01:19
Niby 20k to kupa kasy, ale jednak to mało jak na sprzęt do pracy, jak ktoś zaczyna od zera. Trzeba iść na kompromis. Ale gdybym miał kupować drugi raz sprzęt do fotografii ślubnej i miał skorzystać z dotacji to szkoda marnować takiej okazji na kompromisy (bo później bedzie się wymieniać) i lepiej kupić coś porządnego, nawet dopłacając wkładem własnym, zwiększając tym budżet na lepszy sprzęt. Wziąłbym d850 + jakieś szkło S 35mm 1.4 (z dotacji dwie porządne rzeczy, a reszta gratów za swoją kase) i dozbierał później na drugie zapasowe body już używane, i resztę szkiel stalogniskowych, lamp itp. PS. Znam kilka osób które korzystały z dotacji(nie fotograficznych) i żadna z nich nie dostała decyzji na pełną kwotę. Więc możesz dostać decyzję na X kwotę, więc to musisz brać pod uwagę.
Biegać cały dzień z uwieszonymi dwoma body + 24-70 i 70-200? No jakoś średnio to widzę.
Żeby zajmować się ślubami, trzeba być młodym, zdrowym, pięknym i bogatym. No i oczywiście mieć mocne bicepsy.
Żeby zajmować się ślubami, trzeba być młodym, zdrowym, pięknym i bogatym. No i oczywiście mieć mocne bicepsy.
No i przecież wystarczy fuji albo nawet ajfon :)
Myszowor
29-01-2019, 11:59
Może lepiej 2x D750 niż D850 na start...
DGpgotography
29-01-2019, 13:52
Hej,
Jeżeli chodzi o sprzęt to raczej biorę pod uwagę nowy. Po pierwsze boję się inwestować w używany w szczególności jeżeli to i tak niemałe kwoty wchodzą w grę. W późniejszym czasie owszem jeżeli trzeba będzie odświeżać szkła i zakupić kolejne, jednak jeżeli chodzi o body to wolałbym kupić nowe. Po drugie w zakresie dofinansowania muszę na wszystko mieć rachunki :)
Faktycznie widzę, że nie macie żadnego dylematu pomiędzy FX a DX... Wszyscy zalecacie i proponujecie pełną klatkę i to głównie widzę że D750 ( najlepiej dwa te same body. Widzę też propozycję D850 ( jednak cena tego body 12 tysięcy stanowi pewną przeszkodę. Tym bardziej, że muszę pomyśleć o drugim body i wszystkich obiektywach i dodatkach. Jednak tak jak wielokrotnie czytałem jakość zdjęć w FX jest lepsza niż w DX. Jak wspominałem zdjęcia wykonywałem Nikonem D3100 i z obiektywem 18-105 dobrze mi się działało więc teraz tez muszę postawić na zmiennoogniskowy. W fotografowaniu przy użyciu innych obiektywów niestety nie mam doświadczenia. Dlatego proszę o informację jakie obiektywy byłyby jakościowo najlepsze.
- w planach jest Nikkor 24-70.
- zapewne potrzebny byłby 35mm i 85mm ( wskazałem te z tego względu, że najczęściej w takich zestawach są wykorzystywane i potrzebne, a nie chciałbym zakupić sprzętu, który nie będzie mi potrzebny.
Jeżeli chodzi o kwotę dofinansowania to może być to kwota 20 tys. Jednak jeżeli byłaby niższa to również nie stanowi to problemu, bo wtedy to uzupełnię lub dopłacę jeżeli będzie taka potrzeba i sens inwestowania w coś lepszego :)
Kojocisko
29-01-2019, 14:17
Nowy Nikkor 24-70 to ponad 30% lub 50% budżetu (w zależności od wersji). Dostajesz niezłą optykę i legendarny AF.
Alternatywą jest Tamron 24-70 G2 - 25% budżetu - IMO rozsądny kompromis.
themadablues
29-01-2019, 14:29
Nie ogarniam co to za dylemat. Przecież z powodzeniem i za 10k można złożyć używany zestaw, który spokojnie da radę. Skoro jednak budżet ma wynosić ok 20k, to d750 + d600. Do tego 35 1.4 i 85 1.4/1.8. Do tego lampa i coś szerokiego, najlepiej 20 1.4. Starczy do wszystkiego z powodzeniem, a nawet może być w nadmiarze.
DGpgotography
29-01-2019, 15:11
Czy mieliście kontakt z sklepami eGlobal Central Polska i Digitaland ??? Pytam, bo szukając body przewijają się oferty np D750 za kwotę 5100 co jest o jakieś 1,5 tysiąca mniej niż w popularnych polskich sklepach. Oczywiście mam świadomość aby sprawdzić jak jest z zakresem gwarancji. Jednak czy mieliście kontakt z wskazanymi stronami. Opinie raczej pozytywne, negatywne głównie związane z czasem dostawy, jednak jeżeli ktoś zamawia sprzęt 14 grudnia i liczył że kurier pojawi się przed świętami to się nie dziwie, bo wiadomo że sprzęt jest z zagranicznej dystrybucji.
Jeżeli chodzi o sprzęt to raczej biorę pod uwagę nowy. Po pierwsze boję się inwestować w używany w szczególności jeżeli to i tak niemałe kwoty wchodzą w grę. W późniejszym czasie owszem jeżeli trzeba będzie odświeżać szkła i zakupić kolejne, jednak jeżeli chodzi o body to wolałbym kupić nowe. Po drugie w zakresie dofinansowania muszę na wszystko mieć rachunki :)
Każde dofinansowanie akceptuje umowę zakupu albo normalnie zakup używanego z fakturą co nie jest trudne.
- w planach jest Nikkor 24-70.
- zapewne potrzebny byłby 35mm i 85mm ( wskazałem te z tego względu, że najczęściej w takich zestawach są wykorzystywane i potrzebne, a nie chciałbym zakupić sprzętu, który nie będzie mi potrzebny.
Po co ci zaten zoom jak stałki też będą ?
Ja od paru lat widzę że imprezowe zdjęcia to w 80% są robione parą 30 i 85mm, czasami pojawia coś z 70-200 albo z ciemnego kita coś na 24mm.
Jeżeli chodzi o kwotę dofinansowania to może być to kwota 20 tys. Jednak jeżeli byłaby niższa to również nie stanowi to problemu, bo wtedy to uzupełnię lub dopłacę jeżeli będzie taka potrzeba i sens inwestowania w coś lepszego :)
Nie znam dofinansowania, które całą kwotę pozwala wydać na sam sprzęt, upewnij się ile procent z tego możesz wydać.
mi z dotacji starczylo tylko na 750 plus 3 sigmy 24 50 i 85 i nic wiecej :D sprzetu mialem juz tez sporo lampy karty komp itd itd i drugie body d800, te 20 tys to nie za duzo wiec albo kompromisy albo 750 i super szkla i ja bym ta droga szedl od biedy 3100 jako backup na poczatek wystarczy
685 korzystam ale nie umywa sie do sb900 czy 910 z 685 korzystam z wyzwalaczami i do tego jest bajka tania i dobra :)
kurczeblade
29-01-2019, 18:51
Nie znam dofinansowania, które całą kwotę pozwala wydać na sam sprzęt, upewnij się ile procent z tego możesz wydać.
Znajoma wizażystka brała teraz w UP, składała praktycznie na równe 20k, dostała pozytywną decyzje ale na 15k złotówek. Miała brać tyle, albo spadówa. Z tym różnie bywa, chyba chodzi o to ilość środków na dany region i rok jest. aaa... i jeszcze zapłaciła jakiejś firmie za biznes plan i pomoc... :)
Na resztę sprzętu musiała brać kredyt, bo wszystko miała zaplanowane co do złotówki.
Skoro jednak budżet ma wynosić ok 20k, to d750 + d600.
Miałem D600 robiłem śluby, ale gdybym miał możliwość wybrania drugi raz tego aparatu, to nie chciałbym D600 do reportażu. AF z D600 jest na lajtowy na jakiś plener, z dobrym światłem. Nie mówię że nie można, bo można ale ten AF męczy się na ślubach i trzeba mieć dużo do niego cierpliwości. Czasami się trafiały takie śluby, gdzie nie chciałem nawet tego aparatu z torby wyciągać. Moim zdaniem kupowanie za kase z dotacji D600 to zmarnowany potencjał, bo jestem przekonany że później będzie chciał D600 sprzedać i zamienić na coś lepszego.
Przecież z powodzeniem i za 10k można złożyć używany zestaw, który spokojnie da radę.
Dlaczego ma kupować używany? Bierze sprzęt do pracy, który ma być pewniakiem. Wiem że nowe też może paść, ale nie ma historii, i kupując aparat już z przebiegiem trzeba brać uwagę że ma już zrobione X zdjęć i będzie się go krócej używało. Ja zawsze co jakiś czas wymieniam jedno body, i musi być to nowe body, nawet żeby lepiej spać ... :) nigdy bym nie kupił używanego aparatu, do "zarobkowej" fotografii.
Może lepiej 2x D750 niż D850 na start...
2x D750 bardzo spoko. Ale jednak mając dostać kasę, wolałbym kupić coś co będzie później trudniej kupić. Podtrzymuje zdanie że przy dotacji warto iść na jakość a nie na ilość. Dlatego D850 + Sigma 35mm za kasę z dotacji, a resztę dorzuć z własnej kieszeni na D750 na szkła i lampy. Przecież na początku można robić D850 + 35 i jakaś 85mm, D3xxx zostawić sobie w zapasie, a później dokupować sprzęt. Rozumiem że ktoś kto zakłada działalność w tej branży jest już pewien swojego biznes planu który realnie się spełni i będzie zarabiał, tuż po dostaniu dotacji. Lepiej kupić coś raz a porządnie, niż później bujać się z tym rok i czekać żeby móc wymienić.
To że planuje nie oznacza że to zrealizuje, jedynie 3% firm otwartych z dotacji w branży foto nie zostaje zamknięta po wymaganym czasie do utrzymania firmy, aż dziw bierze że nadal dają kasę na sprzęt foto.
kurczeblade
29-01-2019, 21:25
To że planuje nie oznacza że to zrealizuje, jedynie 3% firm otwartych z dotacji w branży foto nie zostaje zamknięta po wymaganym czasie do utrzymania firmy, aż dziw bierze że nadal dają kasę na sprzęt foto.
3% pewnie tak, jeśli mówisz o tych, co zaczynają od zera, w tym przypadku ktoś musi mieć sporą nadzieje, a jak wszyscy wiemy, nadzieja matką ... :) Ale trzeba też pamiętać, że duża część osób gdzieś tam wcześniej zaczynała z fotografią, i chcąc nie chcąc takie osoby wypracowały sobie już jakąś "karierę" portfolio,swoją bazę klientów z poleceń, i czując odpowiedni moment idą po dotacje.
Tutaj kolega pyta już o sprzęt, więc pewnie temat ma wypracowany :)
Powtarzam się, ale taki zestaw the best.
Nikon D850 - aparat którego nie będzie trzeba wymieniać przez najbliższe lata. AF idealny do dynamicznych scen i pracy w ciemności. Matryca 45mpx pozwoli czasami zrobić coś szerzej i przyciąć. Kolor wyjściowy dużo przyjemniejszy przy postprodukcji, w porównaniu do D750.
Sigma 35 1.4 - spokojnie można oblecieć większość reportażu.
Tamron 85 1.8 - uzupełniasz 35mm. Poza tym dobra optycznie 85 z szybkim AF.
D850 13,000zł
Sigma 35 3,200zł
Tamron 85mm 3,200zł
Wychodzi akurat około 20k zł.
Biorąc taki zestaw, masz pewność, że nie będziesz chciał przez dłuższy czas niczego wymieniać.
Dorzucasz do interesu na jakąś lampę, najlepiej SB. Ewentualnie zamieniasz Tamrona 85mm na Nikkora 85mm i masz ten zestaw z lampą.
Później na spokojnie odkładasz sobie na drugie body, jak Ci nie pasuje Twoje 3xxx, to możesz też na zlecenia wypożyczać drugie (ja tak robiłem na początku).
Pamiętając oczywiście że też warto mieć też dwie lampy. :)
madebyzosiek
29-01-2019, 22:42
kurczeblade jesteś pewny, że jeżeli kolega jest na początku drogi (o czym świadczy jak sam zauważyłeś pytanie o sprzęt) poradzi sobie z 35 i 85 na jednym aparacie? Bo ja jestem pewny, że nie ;) Zdecydowanie poleciłbym nawet D850 ale z Tamronem 24-70 G2 i lampą. Zrobi tym całe zlecenie, a po kilku zleceniach sam będzie wiedział czego mu potrzeba. Praca na stałkach jest ok jak ma się jedną na jednym aparacie, a drugą na drugim ;) Chyba że 2xD750 do tego 24 i 50 lub 35 i 85. No i oczywiście dwie lampy ;)
kurczeblade
29-01-2019, 23:40
Jeśli ktoś otwiera firmę, to zakładam że ma chociaż podstawą wiedzę. Bo rozumiem że autor nie będzie eksperymentował i uczył się na klientach. Więc nie widzę problemu żeby sobie poradził z zestawem który zaproponowałem.
DGpgotography
30-01-2019, 00:35
Drodzy koledzy :) Widzę, że temat trochę ,, zjechał '' w kierunku utrzymania się na rynku :) Dlatego jak już wspomniałem na początku przypomnę, że fotografia docelowo ma stanowić 50% działalności. Drugim 50% jest taniec ( zajęcia grupowe, lekcje indywidualne z parami przed weselem ) Dlatego też nie obawiam się utrzymania na rynku. Jeżeli z fotografią się powiedzie to wtedy będę zmuszony ograniczyć taniec, jeżeli jednak nie to sprzęt pozostanie na cele prywatne i jakieś zlecenia '' od czasu do czasu''. Jak wspomniałem fotografowałem Nikonem D3100, przez równo 5 lat migawka dotarła już do 110 tysięcy, więc wydaje mi się że 22 tysiące na rok to sporo jak na amatora i robienia zdjęć z zamiłowania :) Mogę przesłać kilka poglądowych :) Dlatego głównie proszę o wsparcie i doradzenie, bo jak wspomniałem w pierwszym wpisie sprzęt raczej mam rozeznany tylko gorzej z właściwym wyborem, tak aby sprzęt posłużył na dłużej i żebym nie kupił czegoś co i tak będę musiał wymienić :( Dlatego coraz bardziej zastanawiam się nad D750 a nawet wspomniany przez kolegę wyżej D850... Jedak kwota spora i nie wiem jak do tego podejdą w Urzędzie...Z tego co rozmawiałem nie ma ograniczeń więc mam wskazać taki sprzęt jaki jest potrzebny, a jak to rozpatrzą to już czas pokaże...
Spokojnie, D750 nie będziesz musiał dłuuugo wymieniać. Na chwilę obecną w stajni nikona jest to aparat z najlepszym stosunkiem jakość/cena/możliwości. Tak, D850 jest lepszy, ale lepszy pewnie w 15% a droższy o prawie 100%. Imo nie jest to warte dopłacania. Nie ma takich zdjęć których nie zrobisz D750, a zrobisz D850 - zwłaszcza przy takim zastosowaniu jak piszesz. Za różnicę w cenie masz 1-2 szkła, które dadzą Ci znacznie większe możliwości niż różnica która jest między puszkami.
kurczeblade
30-01-2019, 12:15
Saint a skąd ten wniosek że 15% lepszy? ;) W bocznych krzyżowych d850 też jest taki procent lepszy? Bo z tego co mi wiadomo bocznych krzyżowych d750 nie ma :)
DG po Twojej ostatniej wypowiedzi, można wywnioskować że masz nikłą wiedzę w temacie. Nie bierz tego osobiście, ale wolałbym żeby taka dotację dostała osoba ogarnięta, która jednak będzie miała 100% pewności swojej działalności. Jednak mam nadzieję że UP nie jest na tyle naiwny żeby rozdawał przypadkowym ludziom kasę, którzy nawet nie mają w 50% pewności że im wypali, a podejście takie że najwyżej sprzęt zostanie do amatorskich zdjęć, po tym jak UP w Ciebie zainwestuję jest moim zdaniem słabe. W tym wypadku cokolwiek wybierzesz, z opcji które tutaj koledzy zaproponowali to będzie dla Ciebie duży skok technologiczny.
Wybierz to co Ci pasuję, to Ty raczej otwierając firmę, powinieneś widzieć jakiego sprzętu sam potrzebujesz, a nie pasjonaci fotografii. Bo przypuszczam że tu amatorzy wiedza więcej.
Jeszcze rok temu D750 to był super sprzęt do ślubów, teraz D850 tylko ;)
kurczeblade
30-01-2019, 18:46
Jeszcze rok temu D750 to był super sprzęt do ślubów, teraz D850 tylko ;)
D750 wciąż jest "super" sprzętem do ślubów. Dlatego wciąż go używam :)
DGpgotography
30-01-2019, 18:55
kurczeblade widzę mocne stwierdzenia w moim kierunku :) Ale ok, znam swoją wartość, a pisanie w stosunku do mojej osoby ,,mam nadzieję, że UP nie jest na tyle naiwny, żeby rozdawał przypadkowym ludziom kasę'' - jest żenujące i mało kulturalne tym bardziej jeżeli nie zna się drugiej osoby. A skąd wniosek, że mam 50% pewności ?? Jestem na 100% przekonany, że wypali. Z innym nastawieniem lepiej dać sobie spokój. Jeżeli jednak chodzi o UP to dla nich sukcesem jest jeżeli firma utrzyma się na rynku i nie ważne jest to czy fotografia będzie stanowiła 60% przychodów mojej firmy czy 20%. Wspomniałeś również, że lepiej jeżeli dotację dostała osoba ogarnięta... Masz na myśli te osoby, które nabywają sprzęt na środki z dotacji, a po roku zamykają działalność, sprzedają sprzęt, żeby zarobić i przy okazji niszczą fotograficzny rynek ???? W takim razie gratuluję podejścia... Zmieniając temat, bo nie lubię wdawać się nie mające sensu dialogi to bardzo, bardzo dziękuję wszystkim którzy się udzielają i poświęcają swój cenny czas aby doradzić w wyborze sprzętu i przedstawić swoje zdanie. Jeszcze raz wielkie dzięki. Jeszcze daje sobie tydzień na podjęcie ostatecznej decyzji, przynajmniej już jestem prawie zdecydowany na body D750 :) pozdrawiam
leighadams
30-01-2019, 19:07
Przyzwyczajaj się, ten typ tak ma;-) Samozwańczy, forumowy, ślubny guru:wink:
I zawsze jak kupi nowe body, to nagle okazuje się, że poprzedni model już jest bee:D
D700 było beee, bo były D600 i później D750.
D750 było takie wspaniałe, miała taką cudną kolorystykę, ale weszło D850 i już D750 nie jest takie cacy;-) Jeszcze 2 miesiące i nie da się nim oblecieć ślubów:wink:
A ludzie do dzisiaj robią D700 i starymi piątkami canona i jakoś cholera się daje:)
Robią też DX nawet starym D7000 i efekty bardzo ładne, specjalnie doszukiwałem się problemów w cieniach i słabym oświetleniu na wydrukach w albumie, a jednak fotograf dał rade zrobić dobre zdjęcia.
Co z czasami jak cyfrowe foto startowało i nie było już sensu bawić się analogiem, czy wtedy nie dało się robić zdjęć, później mamy profesjonalne D200 albo D300, które chyba teraz już nie robią zdjęć na ślubach ? :)
Zawsze będzie pęd za nowościami, za lepszym technicznie sprzętem ale osobiście uważam że słabemu fotografowi nie pomoże nawet D850, a dobry poradzi sobie nawet pstrykając starym D300.
kurczeblade
30-01-2019, 21:10
jest żenujące
Mówiłem żebyś nie odbierał tego osobiście. I wciąż to polecam.
mało kulturalne
Mało kulturalne jest to, że ktoś Ci napisał komentarz, który nie jest po Twojej myśli?
A skąd wniosek
Skąd? z Twoich wypowiedzi. Można wywnioskować że nie za bardzo ogarniasz temat sprzętu fotograficznego, osoba która ma jakieś minimalne (nawet amator) potrafi samodzielnie wybrać pod siebie sprzęt. Po prostu intrygują mnie sytuacje w których ktoś chce zacząć coś "zawodowo" a nawet nie potrafi wybrać narzędzi pracy.
jeżeli jednak nie to sprzęt pozostanie na cele prywatne i jakieś zlecenia
Jakieś zlecenia? Rozumiem że to w biznesplanie też uwzględniasz.
Wspomniałeś również, że lepiej jeżeli dotację dostała osoba ogarnięt
Ogarnięte osoby, czyli takie które już jakiś czas zajmują się fotografią, które już mają wyrobioną małą renome. Tak, wole żeby dotacja szła, w takie ręce. Ale wracamy do początku, takie osoby, raczej wiedzą jaki sprzęt im potrzebny.
niszczą fotograficzny rynek ?
Takie osoby to żadna konkurencja, dla fotografów którzy mają już swoją bazę klientów.
przynajmniej już jestem prawie zdecydowany na body D750
Dobry wybór. :)
bardzo dziękuję wszystkim którzy się udzielają i poświęcają swój cenny czas aby doradzić w wyborze sprzętu
nie ma za co :)
Przyzwyczajaj się, ten typ tak ma Samozwańczy, forumowy, ślubny guru
I zawsze jak kupi nowe body, to nagle okazuje się, że poprzedni model już jest bee
D700 było beee, bo były D600 i później D750.
D750 było takie wspaniałe, miała taką cudną kolorystykę, ale weszło D850 i już D750 nie jest takie cacy Jeszcze 2 miesiące i nie da się nim oblecieć ślubów
A ludzie do dzisiaj robią D700 i starymi piątkami canona i jakoś cholera się daje
leighadams serio? 4 strony na temat sprzętu i DG, a Ty wpadłeś tu poprzepychać się ze mną :D
Gwoli ścisłości, wciąż mam D750, używam go, i uważam że to dobry aparat.
Spokojnie, D750 nie będziesz musiał dłuuugo wymieniać. Na chwilę obecną w stajni nikona jest to aparat z najlepszym stosunkiem jakość/cena/możliwości. Tak, D850 jest lepszy, ale lepszy pewnie w 15% a droższy o prawie 100%. Imo nie jest to warte dopłacania. Nie ma takich zdjęć których nie zrobisz D750, a zrobisz D850 - zwłaszcza przy takim zastosowaniu jak piszesz. Za różnicę w cenie masz 1-2 szkła, które dadzą Ci znacznie większe możliwości niż różnica która jest między puszkami.
Bardzo trafne uwagi. Sądzę, że przede wszystkim powinieneś inwestować w swoją wiedzę i umiejętności. Pracowałem na D610, D750 teraz D850. Jestem pewien, że nikt nie jest w stanie jednoznacznie stwierdzić które zdjęcie zostało zrobione którym aparatem. Polecam więc warsztaty, szkolenia i częste zaglądanie na forum.:-D
nikoniarz
30-01-2019, 22:04
kurczeblade, a ja myślałem, że sprzedałeś D750... :mrgreen:
D750 ślady zużycia, poszedł do znajomego za 3,800zł. Było jakoś 100k zdjęć natrzepane.
Ja ze swoim D750 bujałem się długo a nie dałem wygórowanej ceny.
W D750 miałem 51 skumulowanych na środku i było okej
wagowo D750 był spoko, ale D850 to już kilogram, mógłbym w tym momencie kupić 850, ale wolę jednak zmniejszać wagę swojej torby fotograficznej.
W d750 miałem to włączone zawsze na max
kurczeblade
30-01-2019, 22:38
nikoniarz sprzedałem D750. Ale no popatrz mam teraz D750. Teraz główkuj geniuszu, jak to możliwe.
20564
nikoniarz
30-01-2019, 22:39
@nikoniarz (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070) sprzedałem D750. Ale no popatrz mam teraz D750. Teraz główkuj geniuszu, jak to możliwe.
20564
"Znając" Ciebie, to domyślam się jak to "możliwe" :mrgreen:
Zgaduję że miał dwa D750, coś wygrałem ? :)
kurczeblade
30-01-2019, 22:44
"Znając" Ciebie, to domyślam się jak to "możliwe" :mrgreen:
To "domyślaj" się dalej. Noc długa. :)
DGpgotography
19-02-2019, 12:10
Witam ponownie, jak już pisałem zdecyduję się na model Nikon D750. Jednak niestety nie mogę z dofinansowania otrzymać drugiego body. Jeżeli bym to wpisał to wtedy odejmą drugie body czyli powiedzmy 5 tysięcy złotych więc np zamiast 20 tysięcy jest już 15. Jeżeli chodzi o obiektywy to można szaleć. Więc pozostaje w zapasie D3100 i zakup czegoś zapasowego już ze swojej kasy ale trochę później. Proszę za tym doradźcie jakie obiektywy wybrać, żeby mieć jakiś solidny zestaw. Jak już pisałem zdjęcia wykonywałem na zmiennoogniskowych nikkor 18-105. Dlatego myślę, że w tym przypadku Obiektyw Nikon Nikkor 24-70 mm f/2.8G ED byłbym dobrym wyborem. Jednak jest to dosyć uniwersalny reporterski obiektyw i nie wiem jakie poza tym warto zakupić stalki, a wybór pomiędzy nikkorami i sigmami jest. Jeszcze raz byłbym wdzięczny za odpowiedź i pomoc. Do tego jeszcze dochodzi lampa i nie wiem czy lepiej z nikona czy jakiś zamiennik. Ostatni dylemat to kwestia zakupu i tego czy warto zakupić sprzęt na digitalland, eGlobal Central Polska czy też na eMAG. Ceny dużo niższe i można trochę odłożyć np. na dodatkowy obiektyw. Pozdrawiam serdecznie
Dofinansowanie, fundusze itd wymagają faktur na założoną już firmę, a jeśli kupujesz taki sprzęt to warto mieć też normalną gwarancje u nas, wiec szukaj w sklepach z oficjalnej dystrybucji.
Na miejsce D3100 kup używane jakieś D600 i masz dwa body do pełnej klatki, na jednego zapniesz zooma na drugiego stałke np 85mm albo tylko stałki.
Dofinansowanie, fundusze itd wymagają faktur na założoną już firmę, a jeśli kupujesz taki sprzęt to warto mieć też normalną gwarancje u nas, wiec szukaj w sklepach z oficjalnej dystrybucji.
Na miejsce D3100 kup używane jakieś D600 i masz dwa body do pełnej klatki, na jednego zapniesz zooma na drugiego stałke np 85mm albo tylko stałki.
Pytania tego gościa świadczą że nie ma zielonego pojęcia o fotografii. Po co tłumaczysz oczywiste rzeczy przy zakładaniu biznesu?