Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tamron 17- 50 z VC czy bez

kama287
27-01-2019, 21:16
Hej, stoję przed zakupem obiektywu Tamron 17- 50mm. Zastanawia mnie jak to z ta stabilizacją w nowszej wersji. Wiem, że temat już był poruszany, ale nie rozjaśnił mi on zbyt. Czy ta stabilizacja faktycznie daje dużo? Chcę ten obiektyw raczej do uniwersalnego zastosowania, w sensie ze bez statywu i zdjecia i w pomieszczeniu i na zewnątrz, a ich tematyka też nieokreślona. Po prostu obiektyw do robienia zdjęć nieprofesjonalnie, hobbystycznie. Zdecydowana jestem na tego tamrona. Zastanawia mnie tylko czy z VC czy bez i czy ma faktycznie wplyw to VC jakis szczegolny, bo czytalam opinie, że raczej nieszczegolnie, a obiektyw bez stabilizacji ma lepszą optykę. Jak to z tym jest?

ksh
27-01-2019, 21:23
Dlaczego tamron, a nie sigma ? Dodatkowo sigma to jeden model i nie musisz się zastanawiać nad modelami, o wyższości sigma na forum znajdziesz duuuużo tematów.

kama287
27-01-2019, 21:35
może temu,że sigma cenowo jest droższa i w budżecie tamron jest dla mnie lepsza opcja

- - - - kolejny post - - - - - -

tak czy owak pytałam o co innego. Kwestia czy tamron czy sigma należy do mnie. W tym poscie nie pytam o doradzanie w kwestii firmy

ksh
27-01-2019, 23:16
Ojoj jaka obrażalska, a pisać z dużej litery nie potrafi, shift się zepsuł ?

Jeśli tamron to wersja taka 17-50MM XR DI II VC i jest to obiektyw droższy od Sigmy 17-50.

Nachzehrer
28-01-2019, 16:12
może temu,że sigma cenowo jest droższa i w budżecie tamron jest dla mnie lepsza opcja

- - - - kolejny post - - - - - -

tak czy owak pytałam o co innego. Kwestia czy Tamron czy sigma należy do mnie. W tym poscie nie pytam o doradzanie w kwestii firmy

Tańsza chyba tylko wersja używana (na rynku wtórnym). Jeśli obiektyw nowy to masz 2 opcje:
1. Kup Sigmę
2. Przemyśl to jeszcze raz i wróć do punktu 1.