Zobacz pełną wersję : Tokina80-400 kontra Nikon70-300
1931Aneta
18-06-2007, 22:23
Tokina AT-X 80-400 f/4,5-5,6 AF D za 2100zł czy Nikon AF 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR Zoom-Nikkor za 1988 ?
...co wybrać, w grę wchodzą tylko te dwa obiektywy. dzięki
Prorok78
19-06-2007, 00:15
a dlaczego tylko te 2 ??
do jakiej puszki ??
No i przede wszystkim - robilas juz kiedys zdjecia takim dlugim tele ??
utrzymasz z reki ogniskowa 400mm (600 po cropie) ?? wg mnie to juz tylko na statyw - vr w nikorze przesadza sprawe jak dla mnie...
Nie mam żadnego z nich, ale... ;)
Wykresy MTF dla N mówią chyba wszystko:
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/nikkor_70300_4556vr/index.htm
To poziom 80-200/2.8, do tego VR, SWM.
Tokina to śrubokręt i brak VR, a przy tak długiej lufie to się czuje.
Oceny użytkowników:
http://www.photozone.de
też zdecydowanie na korzyść N (3,95 do 2,6 w skali 0-5)
Tak jak koledzy mówią. Do Tokiny statyw raczej by się przydał. Nikon mozesz dostać za 1899pln w agito.pl, sam tam kupiłem wraz z filtrem hoya hmc super (99pln).
bosch_1980
19-06-2007, 19:54
Witam!!!
A czy mozliwe jest dostanie jakiegos pierscienia do mocowania Nikkora 70-300 Vr do statywu bezposrednio. Tak na wszelki wypadek by nie uszkodzic gwintu???
Moze ktos z Was ma cos takiego. Ja nie mam jeszcze tego obiektywu, ale mam zamiar go kupic, dlatego pytam, w sumie Vr daje mozliwosc robienia zdjec z reki z niezlym efektem, ale jednak, jakbym chcial pofocic przy slabym swietle (zbyt slabym na efektywnosc VR)????? Jezeli mozecie pomozcie
Pozdrawiam Forum Nikona
Michal
Witam!!!
A czy mozliwe jest dostanie jakiegos pierscienia do mocowania Nikkora 70-300 Vr do statywu bezposrednio. Tak na wszelki wypadek by nie uszkodzic gwintu???
Moze ktos z Was ma cos takiego. Ja nie mam jeszcze tego obiektywu, ale mam zamiar go kupic, dlatego pytam, w sumie Vr daje mozliwosc robienia zdjec z reki z niezlym efektem, ale jednak, jakbym chcial pofocic przy slabym swietle (zbyt slabym na efektywnosc VR)????? Jezeli mozecie pomozcie
Pozdrawiam Forum Nikona
Michal
Nie przesadzajmy, sam obiektyw nie jest aż tak cięzki - body jest cięższe (no chyba że D40), więc jak zamocujesz za statyw to większą siłą będziesz działał na bagnet. Mocowanie do statywu obiektywu przydaje się gdy obiektyw waży np. 1,5+ kg, a tak przy 0,7 kg to mija się z celem.
Bierz Nikkora, wlasnie zakupilem go dzisiaj dla rodzicow (bedzie dzialac z D40) i jest naprawde fajny, nie tak fajny jak moj 70-200VR, ale z pewnoscia warty swojej ceny.
pzdr.
bosch_1980
20-06-2007, 12:57
ERIE : Nie przesadzajmy, sam obiektyw nie jest aż tak cięzki - body jest cięższe (no chyba że D40), więc jak zamocujesz za statyw to większą siłą będziesz działał na bagnet
Witam!!!
Rzeczywiscie zgadzam sie z Toba - obiektyw nie jest ciezki i prawdopodobnie przy zwyklym mocowaniu nie uszkodzilby bagnetu. Jednak nie moge sie zgodzic z Toba, ze trzymajac za obiektyw dzialam na bagnet wieksza sila. Biorac pod uwage sama mase obydwu czesci mozna tak sadzic - niestety blednie (poza tym body Nikona D80 jest lzejsze niz obiektyw Nikkor 70-300 VR). Gdy uwzglednisz dlugosc elementow (body i obiektyw) nie jest to juz oczywiste. Naprezenia na bagnecie w przypadku takiego mocowania sa zdefiniowane przez moment sily gnacej i scinajacej. Dlugosc obiektywu powoduje ze bezpieczniej jest trzymac za obiektyw niz za body (sila gnaca jest bardziej niebezpiczna dla bagnetu i zalezy od dlugosci i masy przylozonej na koncu elementu), zreszta mozesz to latwo sprawdzic trzymajac za obydwie czesci. Poza tym mocowanie aparatu na statywie utrudnia kadrowanie (uklad wysoce niewywazony), gdy nie ma sie na prawde solidnego statywu!!!!!! O wiele wygodniejsze jest kadrowanie gdy uklad jest wywazony. :-D
Pozdrawiam Wszystkich.
ERIE : Nie przesadzajmy, sam obiektyw nie jest aż tak cięzki - body jest cięższe (no chyba że D40), więc jak zamocujesz za statyw to większą siłą będziesz działał na bagnet
Witam!!!
Rzeczywiscie zgadzam sie z Toba - obiektyw nie jest ciezki i prawdopodobnie przy zwyklym mocowaniu nie uszkodzilby bagnetu. Jednak nie moge sie zgodzic z Toba, ze trzymajac za obiektyw dzialam na bagnet wieksza sila. Biorac pod uwage sama mase obydwu czesci mozna tak sadzic - niestety blednie (poza tym body Nikona D80 jest lzejsze niz obiektyw Nikkor 70-300 VR). Gdy uwzglednisz dlugosc elementow (body i obiektyw) nie jest to juz oczywiste. Naprezenia na bagnecie w przypadku takiego mocowania sa zdefiniowane przez moment sily gnacej i scinajacej. Dlugosc obiektywu powoduje ze bezpieczniej jest trzymac za obiektyw niz za body (sila gnaca jest bardziej niebezpiczna dla bagnetu i zalezy od dlugosci i masy przylozonej na koncu elementu), zreszta mozesz to latwo sprawdzic trzymajac za obydwie czesci. Poza tym mocowanie aparatu na statywie utrudnia kadrowanie (uklad wysoce niewywazony), gdy nie ma sie na prawde solidnego statywu!!!!!! O wiele wygodniejsze jest kadrowanie gdy uklad jest wywazony. :-D
Pozdrawiam Wszystkich.
Wszystko prawda, ale pała z mechaniki i liczenia belek ;) - ten obiektyw nie jest sztywny, a jego kruchość i wiotkość (dla tego konkretnego obiektywu) niestety wskazują, że lepsze jest mocowanie aparatu do statywu niż obiektywu. Oczywiście zupełnie inaczej będzie z metalowymi, potężnymi zoomami, ale one już spełniają warunek wagi podany powyżej :).
Pozdrawiam
Erie
Prorok78
20-06-2007, 18:01
No to widze ze nam sie zrobilo forum z wytrzymki zamiast o aparatach :) - ja sie pozwole z tym nie zgodzic - nie mozesz rozpatrywac obiektywu jak klasycznej belki bo to rura w dodatku wydrazona w srodku - to oznacza ze przy zginaniu gora pracuje na rozciaganie a dol na sciskanie...
mimo wszystko wydaje mi sei ze wartosc sily zginajacej bedzie wieksza niz scinania w wypadku kiedy body bedzie wisialo w powietrzu...
poza tym obiektyw bylby podparty w srodku ciezkosci (mniej wiecej) a nie na koncu tak jak bylo by to w przypadku posadzenia body na statyw... pamietaj ze on moze nie jest ciezki ale za to dlugi wiec tworzy sie dzwignia... ja bym tam wolal nie miec bagnetu wyrwanego i szkla w kawalkach na betonie :)
Ale i tak co by nie powiedziec jest to dyskusja dla samej dyskusji poniewaz z tego co wiem to mocowania statywowego nie ma do tego szkla ani w zestawie ani w opcji :(
bosch_1980
20-06-2007, 21:32
Czesc!!!
Witam Erie: Z ta pala nie jest tak do konca, podalem przyklad ogolny. Wg. mechaniki klasycznej -- moment sily gnacej przy mocowaniu na statywie aparatu powoduje, ze naprezenia w punkcie mocowania (bagnet) jest wieksza, poniewaz dlugosc obiektywu i ciezar jest wiekszy niz w przypadku gdy mocowanie jest (w pewnym przyblizeniu oczywiscie) umieszczone w miejscu srodka masy ukladu obiektyw-aparat (aparat jest lzejszy i krotszy). Gdy zalozysz ze mocowanie jest w poblizu miejsca mocowania na obiektywie, naprezenie na bagnet jest mniejsze. Poza tym niepotrzebnie piszesz na temat wiotkosci obiwektywu (nie wiem jakie sa szczegoly jego budowy)- ja mowie tutaj o bagnecie, na tym sie skoncentrowalem a moj post jest odpowiedzia na Twoje stwierdzenie ERIE:"więc jak zamocujesz (obiektyw) za statyw to większą siłą będziesz działał na bagnet", ktore jest bledne. Przepraszam Cie ze draze tamat. Pozdrawiam
Proroku 78: Moj model jest uproszczony, niewazne, ze jest pusty w srodku bo ma mase i odpowiednia dlugosc i powoduje taki a nie inne naprezenia na bagnet. Wiadomo ze przy mocowaniu na obiektywie naprezenia przenosza sie na niego ale to juz inna bajka i na ten temat sie nie wypowiadalem. Podparcie obiektywu powoduje rzeczywisice rozciaganie gora i sciskanie dolem gdy obiekt jest pusty w srodku, ale czyz w przypadku obiektu pelnego nie bedzie tak samo????. Dodatkowo o scinaniu nie pisalem - oczywiscie ze wystepuje, ale nie ma wplywu wiekszego na ten uklad, dominuje sila gnaca. CYTAT: "poza tym obiektyw bylby podparty w srodku ciezkosci (mniej wiecej) a nie na koncu tak jak bylo by to w przypadku posadzenia body na statyw... pamietaj ze on moze nie jest ciezki ale za to dlugi wiec tworzy sie dzwignia" -- Ja podparlbym w srodku masy ukladu aparat-obiektyw, dzwignia???? nie ma to nic do zmiany naprezenia na bagnecie!!!!
Moj blad: Oczywisice ze macie racje ze producent obmyslal sprawe odnosnie mocowania, i moze za aparat jest lepsze. Przyznaje zadalem troche smieszne pytanie (przepraszam), ale nie zgodze sie ze naprezenia na bagnet aparatu jest mniejsze w tym przypadku mocowania. Ja chcialem tylko zapytac czy moze ktos probowal. Teraz zobaczylem dokladnie na konstrukcje obiektywu i nie widze mozliwosc mocowania za niego, nie ma gdzie umiescic "objemki", gdyby bylo sprobowalbym tym bardziej ze kadrownie bylo by wygodniejsze. A najwazniejsze: Post pierwszy powstal po tym jak moj kolega przegladajac zdjecia w tym zestawie uszkodzil bagnet, znaczy cos sie obluzowalo (pewnie cos nie tak z aparatem bylo, ale jednak....), serwis zalatwil sprawe.
Przepraszam za rozmiar postu, koncze temat i pozdrawiam Was i dziekuje - bo wiem ze chcecie pomoc :):):):):):):)
Prorok78
20-06-2007, 23:34
zaraz zaraz zaraz :) - moze sie niezbyt scisle wyrazilem ale mialem nadzieje ze z mojej wypowiedzi to wynika - ja jestem Twojego zdania :) - i uwazam ze w tym wypadku lepszym rozwiazaniem bylo by mocowanie za obiektyw a nie za body - miedzy innymi wlasnie dlatego ze jest dlugi :)
a o dzwigni pisalem w zalozeniu ze zestaw jest zamocowany poprzez body - wtedy obiektyw sterczy w przod i ciagnie za bagnet :) - mam nadzieje ze teraz juz wszystko jasne :) pozdrawiam rowniez :)
Ech...
Weźcie sobie lekki, wiotki i stosunkowo długi patyk i przymocujcie za pomocą plasteliny do stosunkowo cięzkiego kamienia. Teraz podeprzyjcie pod kamieniem i sprawdźcie czy plastelinowe mocowanie wytrzyma, a następnie podeprzyjcie pod patykiem i sprawdźcie. To taki model na szybko :p. Oczywiście, gdy to będzie pręt albo drąg to masa kamienia będzie znikoma w porównaniu z tym modelem obiektywu i lepiej chwytać pod prętem niż pod kamieniem, co oczywiście sprawdza się dla opisywanych wcześniej cięzkich obiektywów.
Pozdrawiam
marudny user
bosch_1980
21-06-2007, 11:43
Witam Cie!!!
Przepraszam widocznie nie zrozumielismy sie Twoj Cytat:"mimo wszystko wydaje mi sei ze wartosc sily zginajacej bedzie wieksza niz scinania w wypadku kiedy body bedzie wisialo w powietrzu" - Twoj cytat sugeruje inaczej - moment sily zginajacej bedzie wiekszy gdy mocowanie bedzie za statyw, wowczas aparat wisi w powiertzu (moment sily scinajacej zaniedbujemy), co jest sprzeczne z moim rozwazeniem problemu - przy ktorym moment sily zginajacej a tym samym naprezenie na BAGNECIE jest wieksze dla mocowania body na statywie i mniejsze w przypadku mocowania na nim obiektywu (aparat wisi swobodnie). Dziekuje Ci ze mnie popierasz poniewaz tak jak napisales slusznie :Podparcie za aparat powoduje ze obiektyw sterczy, a jego masa (wieksza niz body) powoduje znaczne naprezenia na bagnecie aparatu, zreszta masz druga sluszna racje to nie forum o wytrzymkach a o fotografii, "zapisalem sie do Waszego Klubu bo porady tutaj podawane uwazam za fachowe" :):). Tym samych chcialem zakonczyc rozwazania na ten temat a Erie ma racje: producent nie wyposazyl obiektywu w mocowanie statywowe, poniewaz przy jego masie bagnetowi nic nie grozi. Natomias nie ma racji porownujac moj model z modelem "patyka i kamienia", ta masa obiektywu i ta masa aparatu (oraz geometria ukladu) daje nam w efekcie slsuzne stwierdzenie jak w moim poscie wczesniejszym.
Prosba do Eriego: Masz D80 - powiedz prosze jak wspolpracuje Ci ten aparacik z tym obiektywem, moze to juz oklepany temat ale tak krotko przy okazji???? Juz nie moge sie doczekac az go kupie. Mam teraz N18-70 i powiem ze to niezla para, czy z N70-300 vr jest podobnie???. Glownie chodzi mi o ostrosc i szybkosc focusa-auto??? Przepraszam ze CIe mecze, ale mam dosc testow chce zapytac uzytkownika tego cacka wprost??
Pozdrawiam Was I cale FORUM NIKONOWICZOW....zreszta Canonowcow rowniez :):):):):):)
Proroku 78 - Pozdrawiam Dublin/Irlandie/Tarnow - wszedzie tam mam wielu przyjaciol, szczegolnie w Tarnowie. Czesc
Powiem tak - współpraca D80 z 70-300 VR jest na tyle ok, że kupuję ten obiektyw dla siebie i przestaję korzystać z pożyczonego (problem tylko w kasie, bo zawsze jak się zbierze to jakimś dziwnym sposobem rozchodzi się na inne potrzeby :().
bosch_1980
21-06-2007, 16:37
Czesc!!!
Dokladnie Cie rozumiem u mnie z to samo z kasa. Jestem przekonany ze to dobry zakup i zamierzam go posiasc :):):):)
Ma nadzieje ze bedzie pracowal dokladnie tak samo jak moje D80 z Nikonem 18-70mm. Ostatnio juz mialem pieniadze ale tak jak w Twym przypadku przepadly na cos innego. :(
Pozdrawiam
Michal M.