PDA

Zobacz pełną wersję : Monitor do edycji zdjęć

cris82
27-01-2019, 15:43
Witam,

Planuje w najbliższym czasie zakupić monitor do edycji zdjęć. Pierwsze sensowne z tego co wyczytałem zaczynają się od 3K. Do wyboru chyba tylko 2 marki EIZO i NEC. Wstępnie zastanawiam się nad NEC PA243W-BK z SV II. Monitor ten występuje jednak w kilku wariantach zdecydowanie droższych od wybranej wersji tj w wersji Color oraz CPR. W tych wersjach monitor jest droższy o ok 1k. Pytanie moje brzmi czy jest sens dokładać praktycznie 1/3 wartości monitora dla jego kalibracji wygrzewania sprawdzana pixeli ect.

Czy jak już dokładać to to powiedzmy do gołej wersji 27 calowej bądź nieco lepszych monitorów NEC PA271Q ewentualnie EIZO ColorEdge CG2420. Z góry dzięki za pomoc.

poste
27-01-2019, 15:58
Chyba najwięcej za w miarę rozsądne pieniądze oferują
https://graficzne.pl/p15403,nec-multisync-ea245wmi-2-bk-colortuned-skalibrowany.html
https://graficzne.pl/p15398,nec-multisync-ea275wmi-bk-colortuned-skalibrowany.html

grizz
27-01-2019, 16:01
Sensowność, to musisz ocenić sobie z własnej perspektywy. Moim zdaniem, skoro pytasz, to sensu nie ma ;)

cris82
27-01-2019, 19:18
Sensowność, to musisz ocenić sobie z własnej perspektywy. Moim zdaniem, skoro pytasz, to sensu nie ma ;)

Gdybym potrafił to zrobić i nie miał żadnych wątpliwości to bym nie pisał, a mam więc piszę:P. Stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych w tej kwestii forumowiczów.

robanto
27-01-2019, 21:03

Tego typu odpowiedzi podwazają sens forum. Nic nie wnosi poza wątpliwej jakości ironią. Kolega liczy na pomoc bardziej doświadczonych od niego. zaglądając do wątku też tego się spodziewam.

Tom01
27-01-2019, 21:25
Pytanie moje brzmi czy jest sens dokładać praktycznie 1/3 wartości monitora dla jego kalibracji wygrzewania sprawdzana pixeli ect.

Monitor seryjny to z puntu widzenia fotografii, półprodukt. Wyświetla przypadkowo, najczęściej ma nieuruchomione bądź wręcz zablokowane możliwości. Może się wydawać dziwne, ale zdecydowana większość użytkowników nie potrafi wyregulować sobie jasności, nie mówiąc o bardziej zaawansowanych regulacjach w dziedzinie poprawnej reprodukcji koloru. Właśnie dlatego powstały wersje CT/CPr i COLOR. Są to "gotowce", od razu przygotowane do pracy. Różnice pomiędzy poszczególnymi wersjami:

ColorTuned

Powstaje na bazie seryjnego modelu serii EA. Jest włączany, sprawdzany czy nie ma krytycznych błędów wyświetlania, stabilizowany przez ok 30min do godziny i ma programowaną liniowość w „elektronice” monitora.

COLOR

Powstaje na bazie seryjnego modelu serii EA. Jest włączany, sprawdzany czy nie ma krytycznych błędów wyświetlania a następnie trafia do szafy z stabilnymi warunkami na okres 100-120h. Szczegółowa procedura jest opisana tutaj: https://mva.pl/viewtopic.php?f=53&t=3031 Po stabilizacji weryfikowane są wady pikseli i trafia na stanowisko pomiarowe, gdzie oprócz korekcji liniowości, programowanych jest kilkanaście scenariuszy prekalibracyjnych. Scenariusze prekalibracyjne są podzielone na kilka rodzajów zastosowań i odmian warunków oświetleniowych.

cris82
28-01-2019, 01:43
Monitor seryjny to z puntu widzenia fotografii, półprodukt. Wyświetla przypadkowo, najczęściej ma nieuruchomione bądź wręcz zablokowane możliwości. Może się wydawać dziwne, ale zdecydowana większość użytkowników nie potrafi wyregulować sobie jasności, nie mówiąc o bardziej zaawansowanych regulacjach w dziedzinie poprawnej reprodukcji koloru. Właśnie dlatego powstały wersje CT/CPr i COLOR. Są to "gotowce", od razu przygotowane do pracy. Różnice pomiędzy poszczególnymi wersjami:

ColorTuned

Powstaje na bazie seryjnego modelu serii EA. Jest włączany, sprawdzany czy nie ma krytycznych błędów wyświetlania, stabilizowany przez ok 30min do godziny i ma programowaną liniowość w „elektronice” monitora.

COLOR

Powstaje na bazie seryjnego modelu serii EA. Jest włączany, sprawdzany czy nie ma krytycznych błędów wyświetlania a następnie trafia do szafy z stabilnymi warunkami na okres 100-120h. Szczegółowa procedura jest opisana tutaj: https://mva.pl/viewtopic.php?f=53&t=3031 Po stabilizacji weryfikowane są wady pikseli i trafia na stanowisko pomiarowe, gdzie oprócz korekcji liniowości, programowanych jest kilkanaście scenariuszy prekalibracyjnych. Scenariusze prekalibracyjne są podzielone na kilka rodzajów zastosowań i odmian warunków oświetleniowych.

Rasumując z twojego punktu widzenia lepiej kupić tańszy ale sprawdzony niż wyższy model ale goły?
Czytając link, wadliwe monitory trafiają sie w skali ok 2%. W sumie dużo i niedużo jednocześnie.
A co z wersją SV2 nie wystarczyłoby?

Tom01
28-01-2019, 01:55
Z reguły tak jest, że niższy, ale w bogatej wersji jest lepszy niż goły z wyższej. Dotyczy to każdej branży.

Wersja SV2 to zwykła, tylko z dołożoną licencją na oprogramowanie kalibracyjne. Nie ma żadnej ochrony przeciw wadom ekranu a te jednak na kogoś trafiają.

Umbra
28-01-2019, 14:04
Chyba najwięcej za w miarę rozsądne pieniądze oferują
https://graficzne.pl/p15403,nec-multisync-ea245wmi-2-bk-colortuned-skalibrowany.html
https://graficzne.pl/p15398,nec-multisync-ea275wmi-bk-colortuned-skalibrowany.html

Jest jeszcze EA275UHD i też dobrze cenowo wypada. Wziąłem wersję Color Tuned, ale szczerze... jakiejś wielkiej różnicy w kolorach względem starego monitora i ekranu telefonu nie widzę. Sprawdziłem równość podświetlenia i tu jest dużo lepiej niż na BenQ za 500 zł, ale jednak... To jest BenQ za 500 zł, a to jest Nec za 3500 zł. Sam nie wiem, czy warto tyle za to dawać. Istnieje jeszcze opcja, że nie ogarniam tematu.

poste
28-01-2019, 15:04
Przy UHD to sprawdziłbym kwestię komputera, czy karta graficzna to obsłuży. Może niepotrzebnie, ja mam zwykły 2k i chodzi normalnie, nie używałem UHD, ale ze starszymi kartami może być problem..
Ważna jest kwestia gniazd, te NEC-i są prekalibrowane pod złącze DisplayPort, ważne, żeby komp miał DP lub odpowiednie USB z DP lub Thunderbolt. Bez złącza kalibracja ma umiarkowany sens.

Umbra
28-01-2019, 16:04
Mam DP w karcie. Zastanawiam się trochę czy nie padłem ofiarą marketingu. ;)

grizz
28-01-2019, 16:10
Tego typu odpowiedzi podwazają sens forum. Nic nie wnosi poza wątpliwej jakości ironią. Kolega liczy na pomoc bardziej doświadczonych od niego. zaglądając do wątku też tego się spodziewam.Nie podważa. MZ to bardzo ważny czynnik. Jeżeli się zastanawiam czy wydanie kasy na lepszy model (w przypadku sprzętu technicznego) ma sens to z dużą dozą prawdopodobienstwa nie ma.

robanto
28-01-2019, 21:05
Sens ma dobra odpowiedź dla kogoś kto pyta. Skoro pyta, to chce się uczyć. A czego z twojej odpowiedzi można się nauczyć? Może tego, że forum nie jest miejscem na pytania. Jak bardzo się różni twoja "odpowiedź" chociażby od Toma zostawiam już twojej ocenie. Dziękuję za wypowiedź i pozdrawiam.

cris82
28-01-2019, 22:08
Jest jeszcze EA275UHD i też dobrze cenowo wypada. Wziąłem wersję Color Tuned, ale szczerze... jakiejś wielkiej różnicy w kolorach względem starego monitora i ekranu telefonu nie widzę. Sprawdziłem równość podświetlenia i tu jest dużo lepiej niż na BenQ za 500 zł, ale jednak... To jest BenQ za 500 zł, a to jest Nec za 3500 zł. Sam nie wiem, czy warto tyle za to dawać. Istnieje jeszcze opcja, że nie ogarniam tematu.

No właśnie sam się zastanawiam. Początkowo temat wydawał się dość prosty bo mamy tylko dwóch sensownych producentów i w interesującym mnie przedziale cenowym 2 może 3 sensowne modele. Jednak im bardziej się człowiek zastanawia i zagłębia w temat tym więcej pojawia się wątpliwości. W tym przypadku głównie chodzi o cenę bo jednak 1k to niemało przynajmniej dla mnie (większość nie wydałaby na monitor nawet tego tysiąca :)) i już znacznie poza budżetem. Zazwyczaj tak mam że jak coś sobie upatrzę to zaraz pojawia się inna lepsza opcja i niestety zazwyczaj droższa :P.

W linku od Toma wyczytałem że niby średnio wadliwych jest ok 2% mało i dużo zarazem. Wkurzyłbym się że wydając 3,5k mogę trafić na egzemplarz z wadliwymi pixelami i nic z tym faktem nie można zrobić.

Ligo
28-01-2019, 22:14
Czy w cywilizowanym kraju nie ma opcji zwrotu wadliwego egzemplarza do miesiąca od zakupu? Albo choćby do tygodnia?

poste
28-01-2019, 23:13
cris82
Jeśli nie jesteś przekonany, jest też opcja kupna tańszego monitora bez Color Tuned. Jeśli dojrzejesz do potrzeby kalibracji, możesz to zlecić później.
Moim zdaniem warto mieć taki monitor, choć bez niego też da się żyć. Jednak jakość i komfort oglądania i obrabiania zdjęć jest sympatyczny. Mimo, że moje zastosowania są czysto amatorskie i nie jakieś wygórowane, zwyczajnie na NEC-u widać więcej niż np. na ekranie przyzwoitego lapka z IPS. Szaleć nie ma co, jeśli nie jesteś przekonany, ale przyzwoity monitor graficzny dla mnie jest równie ważny jak sprzęt foto. Trzeba to jakoś wypośrodkować.

Gentil
28-01-2019, 23:39
Sens ma dobra odpowiedź dla kogoś kto pyta. Skoro pyta, to chce się uczyć. A czego z twojej odpowiedzi można się nauczyć? Może tego, że forum nie jest miejscem na pytania. Jak bardzo się różni twoja "odpowiedź" chociażby od Toma zostawiam już twojej ocenie. Dziękuję za wypowiedź i pozdrawiam.

100% racji!

Carlos_lo
28-01-2019, 23:57
mi monitor w obrobce nie przeszkadza;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

black70
29-01-2019, 00:01
J...ale przyzwoity monitor graficzny dla mnie jest równie ważny jak sprzęt foto. ....
Bo tak to powinno wyglądać. Monitor jest częścią całego procesu tworzenia fotografii i jego ostatnim (nie licząc drukarki) elementem. To właśnie od monitora zależy ostateczny wygląd fotografii, nad którą pracujemy. Dlatego od nas, autorów/twórców powinien wychodzić materiał kolorystycznie poprawny lub taki, jak sobie założyliśmy. Bez skalibrowanego monitora jest to niemożliwe. Takie foty potem są oglądane (w necie, u klienta) na różnych monitorach - po prostu zwykłych, słabych, których nawet nie da się skalibrować. Jeśli będziemy pracować na podobnych monitorach, to wady mogą się nawet sumować, mówiąc oglądnie i na drugim monitorze u oglądającego może być już tragedia. Niech przynajmniej od autora materiał wyjdzie taki, jak być powinien.

mmluty
29-01-2019, 00:19
cris82 mam wrażenie, że adming dobrze ocenił Twoje potrzeby ponieważ widać, że nie bardzo wiesz jaki monitor jest Ci potrzebny. Na dodatek nie napisałeś dokładnie do jakich celów ma służyć, a to dałoby szansę ocenić jakie minimalne parametry powinien mieć taki monitor.
Każdy ma inne potrzeby, jednemu potrzebne są wierne kolory, innemu duży ekran, a jeszcze inny ma nieograniczony budżet i chce wszytko "naj". Są użytkownicy dla ktorych ważna jest wielkość piksela, a dla innych najważniejsza jest częstotliwość FRC, ponieważ to jest dla nich uciążliwe dla oczu.
Trudno w takiej sytuacji o sensowną poradę optymalnego wyboru. Jeżeli kupisz Eizo lub NEC na ktory pozwala Ci budżet to kupisz dobrze. Należy też pamiętać, że dobry monitor jest zazwyczaj sprzętem użytkowanym przez wiele lat ponieważ jego zużycie jest powolne i prędzej zużyje się "moralnie" niż straci parametry kwalifikujące go do wymiany.

cris82
29-01-2019, 00:19
Bo tak to powinno wyglądać. Monitor jest częścią całego procesu tworzenia fotografii i jego ostatnim (nie licząc drukarki) elementem. To właśnie od monitora zależy ostateczny wygląd fotografii, nad którą pracujemy. Dlatego od nas, autorów/twórców powinien wychodzić materiał kolorystycznie poprawny lub taki, jak sobie założyliśmy. Bez skalibrowanego monitora jest to niemożliwe. Takie foty potem są oglądane (w necie, u klienta) na różnych monitorach - po prostu zwykłych, słabych, których nawet nie da się skalibrować. Jeśli będziemy pracować na podobnych monitorach, to wady mogą się nawet sumować, mówiąc oglądnie i na drugim monitorze u oglądającego może być już tragedia. Niech przynajmniej od autora materiał wyjdzie taki, jak być powinien.

Zgadzam się w 100% stąd też niniejszy temat. Przeszkodą przynajmniej jak dla mnie jest cena 4k to max jaki mogę przynajmniej na teraz sobie pozwolić. Jeśli natomiast zdecyduje się wersję skalibrowaną będę musiał się chwilę wstrzymać:P

poste
29-01-2019, 00:32
Nie wiesz czy potrzebujesz a rozważasz modele z górnej półki, gdzie przyrost jakości wcale nie jest proporcjonalny do ceny... można i tak ;)

cris82
29-01-2019, 00:52
Nie wiesz czy potrzebujesz a rozważasz modele z górnej półki, gdzie przyrost jakości wcale nie jest proporcjonalny do ceny... można i tak ;)

Do górnej półki to jeszcze trochę brakuje.

Własnie dlatego że potrzebuje założyłem temat a że brak mi doświadczenia i wiedzy z tego zakresu liczyłem na merytoryczne wsparcie ogarniętych w temacie forumowiczów.

Umbra
29-01-2019, 00:57

A tak szczerze... Widziałeś kiedyś, żeby wady się sumowały? Bo ja obrabiałem na tanim marketowym, na "wypasionym" Necu zdjęcia wyglądają podobnie, na telefonach też, na każdym innym ekranie jaki widziałem. Imo monitor ma największy sens, kiedy chcemy drukować, robimy soft proofing.

cris82
29-01-2019, 00:59
cris82 mam wrażenie, że adming dobrze ocenił Twoje potrzeby ponieważ widać, że nie bardzo wiesz jaki monitor jest Ci potrzebny. Na dodatek nie napisałeś dokładnie do jakich celów ma służyć, a to dałoby szansę ocenić jakie minimalne parametry powinien mieć taki monitor.
Każdy ma inne potrzeby, jednemu potrzebne są wierne kolory, innemu duży ekran, a jeszcze inny ma nieograniczony budżet i chce wszytko "naj". Są użytkownicy dla ktorych ważna jest wielkość piksela, a dla innych najważniejsza jest częstotliwość FRC, ponieważ to jest dla nich uciążliwe dla oczu.
Trudno w takiej sytuacji o sensowną poradę optymalnego wyboru. Jeżeli kupisz Eizo lub NEC na ktory pozwala Ci budżet to kupisz dobrze. Należy też pamiętać, że dobry monitor jest zazwyczaj sprzętem użytkowanym przez wiele lat ponieważ jego zużycie jest powolne i prędzej zużyje się "moralnie" niż straci parametry kwalifikujące go do wymiany.

Właśnie dlatego że będzie służył długie lata założyłem temat. Żeby później nie żałować. Chciałem zebrać wiele opinii na podstawie których podejmę ostateczną decyzję. Chodzi mi zwyczajnie o przyzwoity sprzęt do retuszu zdjęć.

Tom01
29-01-2019, 01:05
Właśnie dlatego że będzie służył długie lata założyłem temat. Żeby później nie żałować. Chciałem zebrać wiele opinii na podstawie których podejmę ostateczną decyzję. Chodzi mi zwyczajnie o przyzwoity sprzęt do retuszu zdjęć.

Proponuję przejrzeć: https://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=3728&p=51956#p51956

PS. Gadki w stylu "niepotrzebny", czy "obrabiałem na marketowym" można włożyć między bajki. Wcześniej czy później każdy "dojrzewa" do odpowiedniej jakości monitora. Przed tym etapem ewolucji jest, obserwowana również w tym wątku, pogarda a czasem i wrogość, kiedy się mówi, że to istotne narzędzie. Brakuje jeszcze jakiegoś laptopiarza, który oświadczy, że dostaje identyczny wygląd zdjęć. :) Ludzie wkładają straszne pieniądze w nowe body czy szkła a równie istotny element toru, monitor, zostawiają przypadkowi i jakimś popłuczynom budżetu.

dorjan
29-01-2019, 01:19
Witam,

Wstępnie zastanawiam się nad NEC PA243W-BK z SV II. Monitor ten występuje jednak w kilku wariantach zdecydowanie droższych od wybranej wersji tj w wersji Color oraz CPR. W tych wersjach monitor jest droższy o ok 1k. Pytanie moje brzmi czy jest sens dokładać praktycznie 1/3 wartości monitora dla jego kalibracji wygrzewania sprawdzana pixeli ect.

To już Twoja decyzja. Każdy ma swój rozum. Na pewno nie ufałbym w bezinteresowność podpowiedzi sprzedawcy. Dla mnie to zakup tego monitora bez SV II byłby najbardziej rozsądną decyzją. Otrzymujesz w zestawie świetny program Multiprofiler i na początek zupełnie wystarczy. SV II możesz dokupić w każdej chwili za ok. 160 zł, a proces kalibracji zajmie kilkadziesiąt minut, tylko że trzeba zakupić/pożyczyć kalibrator i1 Display Pro. Ja nawet na swojej wiosce nie mam z tym problemów. Nie daj się wpuścić w maliny i zostaw serię EA w spokoju. Ma zdecydowanie gorszą elektronikę sterującą, a to w/g Tom01 w 85% decyduje o jakości wyświetlanego obrazka. W tym wątku odwraca kota ogonem i wciska gorszy produkt.

cris82
29-01-2019, 01:23
Proponuję przejrzeć: https://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=3728&p=51956#p51956

PS. Gadki w stylu "niepotrzebny", czy "obrabiałem na marketowym" można włożyć między bajki. Wcześniej czy później każdy "dojrzewa" do odpowiedniej jakości monitora. Przed tym etapem ewolucji jest, obserwowana również w tym wątku, pogarda a czasem i wrogość, kiedy się mówi, że to istotne narzędzie. Brakuje jeszcze jakiegoś laptopiarza, który oświadczy, że dostaje identyczny wygląd zdjęć. :) Ludzie wkładają straszne pieniądze w nowe body czy szkła a równie istotny element toru, monitor, zostawiają przypadkowi i jakimś popłuczynom budżetu.

Abstrahując od głównego tematu odnoszę podobne wrażenia i to nie tylko w tym wątku. Najważniejsze dla mnie jest, aby mimo to wyciągnąć coś dla siebie co pomorze podjąć decyzję.

Ps. Własnie stoję przed takim dylematem:). Pozostałe sprzęt posiadam już w miarę przyzwoity. Teraz przyszedł czas na monitor

Tom01
29-01-2019, 01:26
Na pewno nie ufałbym w bezinteresowność podpowiedzi sprzedawcy.

Albo proszę o niezbite dowody, albo przeprosiny za takie podłe insynuacje.

Dla mnie to zakup tego monitora bez SV II byłby najbardziej rozsądną decyzją.

Bez licencji na SVII nie można monitora skalibrować.

Otrzymujesz w zestawie świetny program Multiprofiler

Który nie służy do kalibracji.

Nie daj się wpuścić w maliny i zostaw serię EA w spokoju. Ma zdecydowanie gorszą elektronikę sterującą, a to w/g Tom01 w 85% decyduje o jakości wyświetlanego obrazka.

Większość modeli serii EA a szczególnie objęte programami CT i COLOR, mają żywcem wsadzoną elektronikę z monitora graficznego PA. Ciekwostka, model EA271U ma nawet 10 bitowy cały tor sygnałowy. Niższa cena jest głównie wynikiem zastosowania wąskogamutowej matrycy. Jakość wyświetlania naturalnego jest porównywalna. Mają też wyłączone pewne funkcje oprogramowania, których i tak nie można zrealizować na tańszym panelu, jak np softproofing.

dorjan
29-01-2019, 02:36
Albo proszę o niezbite dowody, albo przeprosiny za takie podłe insynuacje.

Bez licencji na SVII nie można monitora skalibrować.

Uderz w stół, a nożyce same się odezwą. Jakie „podłe insynuacje”? Hamuj się trochę. Dlaczego próbujesz pozbawić mnie prawa do braku zaufania? Taki mam charakter i jedni mogą wzbudzać moje zaufanie, a inni nie i nic Tobie do tego.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. "SV II możesz dokupić w każdej chwili za ok. 160 zł" i to jest właśnie licencja. Sam program jest intuicyjny w obsłudze i automatycznie uaktualniany online. Opowiadanie bzdur o zablokowanych możliwościach kalibracji w monitorach Nec to już inny temat i takie pokrętne podpowiedzi nie wzbudzają mojego zaufania do Twojej osoby. O ile jesteś świetnym fachowcem i o monitorach można się od Ciebie dużo dowiedzieć, to już sposób namawiania na te „wymyślone” modele COLOR i ColorTuned jest wręcz natrętny. Dla mnie śmieszny.

Autor wątku zastanawia się nad zakupem graficznego monitora serii PA, a tymczasem próbujesz wcisnąć biurową konstrukcję EA z kalibracją. No cóż – to też jest sposób na złapanie klienta o ograniczonych funduszach. Dla Ciebie już niedługo nawet piekarz będzie konkurentem. Po co kupować bułeczki. Lepiej wydać kasę na skalibrowany monitor Twojej „produkcji”.

poste
29-01-2019, 09:56
EA z pewnością nie są monitorami biurowymi, przynajmniej te linkowane przeze mnie. Są dedykowane jak najbardziej do zastosowań graficznych. Seria PA jest pozycjonowana do zastosowań profesjonalnych.
Chyba to klasyczny przypadek, że upatrzyłeś sobie monitor i szukasz potwierdzenia. Jak ktoś doradza coś innego, źle.
Kupuj najdroższy z wybranych, nie dopłacisz tysiaka do kalibracji, będzie cię to gryzło ;)

nikoniarz
29-01-2019, 10:24
EA z pewnością nie są monitorami biurowymi, przynajmniej te linkowane przeze mnie. Są dedykowane jak najbardziej do zastosowań graficznych.

Sęk w tym, że grafika to niekoniecznie praca z kolorem ;) EA to jednak bardziej biurowe zastosowanie.

Tom01
29-01-2019, 10:57
Dlaczego próbujesz pozbawić mnie prawa do braku zaufania?

Jakiego zaufania? Co mnie obchodzi Twoje zaufanie? Piszę na tym forum od 12 lat. Pokaż choć jeden jasny dowód wskazujący na nierzetelność moich porad albo właź pod stół i odszczekuj.

Sam program jest intuicyjny w obsłudze

Niestety, jeśli wydaje Ci się, że poprawne ustawienie sprzętu polega na paru kliknięciach w intuicyjnym programie to masz rację, wydaje Ci się. Inna sprawa, że SpectraView II wcale nie jest intuicyjny. Tak można powiedzieć o ColorNavigatorze od EIZO, ale z pewnością nie o SVII. To jest program dość "warsztatowy", nie ma w nim za grosz intuicyjności. O ile w ogóle intuicyjność jest zaletą w tego typu zadaniach, bo to raczej operator powinien wiedzieć co chce zrobić, a nie program.

te „wymyślone” modele COLOR i ColorTuned

Wersję ColorTuned sprzedaje sam NEC bezpośrednio. "Wymyślone" są właśnie po to, aby wyjąć tkwiący potencjał. To źle, że można "zrobić" monitor o profesjonalnych cechach obrazu, zaoszczędzając drugie tyle jego ceny? Oczywiście, jeśli ktoś potrzebuje softproofingu, zaawansowanego programowania monitora, sięgnie po "trzycyfrowe" EIZO CG czy NEC PA, ale bądźmy poważni, w ilu promilach zastosowań jest to niezbędne?

jest wręcz natrętny. Dla mnie śmieszny.

Nie jest śmieszny natomiast dla wielu, którzy nie mają budżetu lub potrzeba na profesjonalne. Te serie to objawienie ostatnich 2 lat i do tej pory coś niespotykanego. Właściwości jakie ten sprzęt ma, do niedawna można było dostać tylko w monitorach zawodowych minimum kilka razy droższych.

próbujesz wcisnąć biurową konstrukcję EA z kalibracją. No cóż – to też jest sposób na złapanie klienta o ograniczonych funduszach. Dla Ciebie już niedługo nawet piekarz będzie konkurentem. Po co kupować bułeczki. Lepiej wydać kasę na skalibrowany monitor Twojej „produkcji”.

Prześledź proszę wątek. Było pytanie o serie i jest odpowiedź z różnicami. Nigdzie nie ma wciskania. Inna sprawa, że ani CT ani COLOR nie jest skalibrowany. Mylisz pojęcia.

EA to jednak bardziej biurowe zastosowanie.

Te monitory konstrukcyjnie nie różnią się NICZYM od np high-endowych EIZO CG produkowanych jeszcze niedawno. Tak samo mają sprzętową kalibrację o precyzji 14/16 bitów na kanał, stabilizacje homogeniczności, 5 lat gwarancji. To są cechy profesjonalnych monitorów graficznych i poza gamutem sRGB nie ma większych różnic. Proszę zerknąć poniżej na przebieg liniowości. Jak raz do Worda, prawda?

https://monitory.mastiff.pl/images/certyfikat_color_ea245wmi_2_2.png

nikoniarz
29-01-2019, 14:03
Te monitory konstrukcyjnie nie różnią się NICZYM od np high-endowych EIZO CG produkowanych jeszcze niedawno. Tak samo mają sprzętową kalibrację o precyzji 14/16 bitów na kanał, stabilizacje homogeniczności, 5 lat gwarancji. To są cechy profesjonalnych monitorów graficznych i poza gamutem sRGB nie ma większych różnic. Proszę zerknąć poniżej na przebieg liniowości. Jak raz do Worda, prawda?

Ja nigdzie nie wspominałem o Wordzie więc nie wiem skąd Ci się to wzięło. I tak, znam Twoje podejscie- jeśli wiesz, że ktoś nie dołoży do lepszej klasy monitora to twierdzisz, że niczym się nie różnią, lub różnica ma małe znaczenie. Ale jeśli wyczuwasz, że ktoś może kupić lepszy, to twierdzisz, że warto dołożyć. Zabawnie sie to czyta.

Tom01
29-01-2019, 16:13
Ech, ta zanikająca zdolność czytania ze zrozumieniem.

Napisałem wyraźnie: "konstrukcyjnie" się nie różnią. Pod względem możliwości jak najbardziej, bo to kwestia oprogramowania. Nigdzie też nie napisałem, że nie warto dołożyć do lepszego. Kwestia kiedy ma to uzasadnienie.

dorjan
29-01-2019, 22:10
Ech, ta zanikająca zdolność czytania ze zrozumieniem.

Napisałem wyraźnie: "konstrukcyjnie" się nie różnią.

Ależ różnią się i to wyraźnie. Jak można nie zauważyć różnic konstrukcyjnych pomiędzy serią Eizo CG i Nec EA, albo Nec P/PA. Przecież seria 24” EA to jakaś wydmuszka w porównaniu do P/PA i CG. Już na pierwszy rzut okiem widać solidność i grubość obudowy matrycy i elementy odprowadzające ciepło z obudowy, że o wadze nie wspomnę. Drugi element to podstawa/stopka w CG i P/PA. Waga samej stopki to ponad 1kg więcej niż to coś udające podstawkę w EA. Kolega używa na co dzień CG241W i CG247, a u mnie stoi LCD24WUXi2 i P242W, więc wiem jak to wygląda.

Autor wątku powinien przeczytać ten temat. To refleksje użytkownika po zakupie EA245WMI. Dla mnie to biurowy standard z możliwością kalibracji sprzętowej i nic więcej. Chociaż to i tak dużo, bo inna konkurencja i tego nie daje.
https://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=3188&sid=b39920f7bb564455109960356f324ea9

sokolnik
29-01-2019, 22:16
Tego typu odpowiedzi podwazają sens forum. Nic nie wnosi poza wątpliwej jakości ironią. Kolega liczy na pomoc bardziej doświadczonych od niego. zaglądając do wątku też tego się spodziewam.

Ty uważaj bo chyba właścicielowi Nikoniarzy zwracasz uwagę... co zresztą słusznie :)

grizz
29-01-2019, 22:30
Skąd. Ja tu tylko sprzątam. Na forum jestem prywatnie (poza kwestiami wybitnie technicznymi).właścicielem jest fomag. W (technicznie ma konto admin bez g)

I. Dalej podtrzymuje swoją opinię, że zadawanie takich pytań to szukanie sobie usprawiedliwienia. Czasami zupełnie nieświadome.

To nie jest samo w sobie złe, ale po prostu warto mieć świadomość, że gadżet to gadżet i cieszmy się z niego bez dorabiania ideologii.

sokolnik
29-01-2019, 22:39
jednak, dobrze że napisałem CHYBA :D
faktycznie... fomag...

cris82
29-01-2019, 22:52
Skąd. Ja tu tylko sprzątam. Na forum jestem prywatnie (poza kwestiami wybitnie technicznymi).właścicielem jest fomag. W (technicznie ma konto admin bez g)

I. Dalej podtrzymuje swoją opinię, że zadawanie takich pytań to szukanie sobie usprawiedliwienia. Czasami zupełnie nieświadome.

To nie jest samo w sobie złe, ale po prostu warto mieć świadomość, że gadżet to gadżet i cieszmy się z niego bez dorabiania ideologii.

Jeżeli szukanie odpowiedzi czy rozwiewanie wątpliwości jest szukaniem usprawiedliwienia. To ok masz rację. Choć myślałem, fora są właśnie po to żeby takie pytania zadawać.
Jak już wybiorę odpowiadający mi "gadżet" z pewnością będę się z niego cieszył albo i nie bez dorabiania ideologii. Od tego jak widać są inni.

grizz
29-01-2019, 23:03
Jak już wybiorę odpowiadający mi "gadżet" z pewnością będę się z niego cieszył

To z pewnością. Polecam coś poczytać o dysonansie postdecyzyjnym ;)

Luzu trochę. Badźmy świadomi ułomności ludzkiej heurystyki i tyle. To, ze zadajesz pytania to dobrze. Grunt by umieć odpowiedzi przefiltrować.

Tom01
30-01-2019, 01:56
Ależ różnią się i to wyraźnie. Jak można nie zauważyć różnic konstrukcyjnych pomiędzy serią Eizo CG i Nec EA, albo Nec P/PA. Przecież seria 24” EA to jakaś wydmuszka w porównaniu do P/PA i CG. Już na pierwszy rzut okiem widać solidność i grubość obudowy matrycy i elementy odprowadzające ciepło z obudowy, że o wadze nie wspomnę. Drugi element to podstawa/stopka w CG i P/PA. Waga samej stopki to ponad 1kg więcej niż to coś udające podstawkę w EA. Kolega używa na co dzień CG241W i CG247, a u mnie stoi LCD24WUXi2 i P242W, więc wiem jak to wygląda.

No to się zdziwisz jak wyglądają najnowsze PA i CG. Jakby zakryć symbole to miałbyś duży problem z rozróżnieniem czy to EA czy PA. A podstawka od nowych EA 27" jest większa i cięższa od podstawki PA 27".

Cały monitor:
EIZO CG279X - 10,3kg
NEC PA271Q - 9,7kg
NEC EA271Q - 9,1kg
NEC EA271U - 9,5kg

Waga stopy:
NEC PA 27" - 2,7 kg
NEC EA 27" - 3,4 kg

Kolejny raz, drogi kolego, pleciesz androny.

dorjan
30-01-2019, 22:52
Monitor seryjny to z puntu widzenia fotografii, półprodukt.

Tak jest. Producent sprzedaje samą obudowę, a później chce nam sprzedać dodatkowo matrycę.:mrgreen:

Wyświetla przypadkowo

Fajna właściwość. Otwieramy fotkę z kotem, a tu na ekranie zając. Zabawne?:mrgreen:

...ma nieuruchomione bądź wręcz zablokowane możliwości ...

Ciekawe po co producent w te właściwości wyposaża monitor, jeżeli jednocześnie są one zablokowane?

... zdecydowana większość użytkowników nie potrafi wyregulować sobie jasności

Oczywiście. Skąd takie dane? Proszę o źródło.:-(

… i można te bzdety cytować w nieskończoność, bo to co powyżej to tylko z jednego posta w tym wątku.

Ale, ale! Jest jeszcze link do procedur wygrzewania. Tu są dopiero parodie. https://mva.pl/viewtopic.php?f=53&t=3031

… przedstawiciele producentów mówią, że to zbędne … Dlaczego więc przedstawiciele twierdzą że niepotrzebne, skoro doskonale widać, że za parę dni monitor może świecić inaczej?

No proszę. Taki doświadczony specjalista, a zamyka monitor LCD w podwyższonej temperaturze wbrew zaleceniom producenta i pozostawia na 100-120 godzin !!! i jeszcze dziwi się, że monitor inaczej świeci.
Bo widocznie w takich ekstremalnych warunkach monitor i matryca zużywa się w takim tempie, że wymaga kolejnej kalibracji. Tak dzieje się z normalnym monitorem po okresie 6-12 miesięcy pracy, więc kupując „wygrzany” monitor mamy zużycie matrycy tak lekko licząc ok. 1 roku. Ja bym takiego monitora nie kupił nawet w tej samej cenie co w markecie, a co dopiero płacąc dodatkowo za „zużycie”. Po to producent montuje w porządnych monitorach wydajne radiatory odprowadzające ciepło, żeby temperatura pracy nie przekraczała 30-35 st.C, a w wyższej też pewnie da radę, tylko proces jego zużycia drastycznie przyspiesza.
Gdyby to wyglądało inaczej. Był namiot, ognisko i tańce szamana przy zawieszonym nad ogniskiem monitorze. Odpowiednie zaklęcia i śpiewy. To kto wie? Za taką frajdę mógłbym spokojnie dać te 1000 zł więcej.:mrgreen:

(procedury) zostały opracowane kiedy obecni technicy pracujący w serwisach czytali jeszcze Bajtka.

Śmiać się, czy płakać? Skąd wzięły się procedury na wygrzewanie monitorów LCD w 1986 roku. Wówczas w Polsce nie było nawet kolorowych monitorów kineskopowych VGA. Do ZX-Spectrum, Atari, Commodore podpinało się najczęściej mały 14” telewizorek czarno-biały, a po kolorowy szło się do Pewex’u. Trzeba mieć niezłą fantazję. :lol:

Tak gwoli informacji tym młodszym użytkownikom – Bajtek to pierwszy komputerowy miesięcznik w PRL i jego pierwszy samodzielny numer w formie kolorowego czasopisma zaczął ukazywać się od 1986r. Wcześniej była to kilkustronicowa comiesięczna wkładka do Sztandaru Młodych.

Pozdrawiam.

poste
30-01-2019, 23:55
Dałeś klasyczny popis ignorancji. Brawo za odwagę :)

ksh
31-01-2019, 00:05
To jest zwyczajny okres buntu, przez który przechodzi sporo osób po tym jak trafia na teksty że monitor na półce w tesco raczej służy do doświetlania stanowiska pracy niż do pracy na nim, potem mamy mocny trądzik jak się dowiadujemy ze monitor za parę czy kilka tysiaków trzeba jeszcze wybierać, kalibrować... jak to przeminie to okazuje się że rady są przydatne, a koszty w cale nie tak duże za jakość :)

Tom01
31-01-2019, 15:04
Drogi ignorancje dorjan, wygłupiłeś się już z nieznajomością budowy, cech a nawet wagi monitorów o których starasz się prowadzić polemikę. Teraz nabijasz się z profesjonalnych procedur stabilizacji i końcowego przygotowania monitorów średniej i wyższej klasy. Oczywiście, nie masz zielonego pojęcia, że monitor ma fabrycznie w menu serwisowym opcję "Burn-in", która służy właśnie do tego celu.

https://monitory.mastiff.pl/images/wygrzewanie_EIZO_3.png

https://monitory.mastiff.pl/images/wygrzewanie_EIZO_2.png

https://monitory.mastiff.pl/images/wygrzewanie_EIZO_1.png

dorjan
31-01-2019, 22:31
Te monitory konstrukcyjnie nie różnią się NICZYM od np high-endowych EIZO CG produkowanych jeszcze niedawno.

Twoja sztuka „wykręcania kota ogonem” osiągnęła całkiem niezły poziom. Wielu uczestników tego forum nie zauważa sofizmatów i traktuje Twoje wypowiedzi jak „prawdę objawioną”. W zależności od potrzeb powołujesz się na monitory „niedawno produkowane”, a jak przedstawia się różnice w 24” modelach i Twoje stwierdzenie jest fałszywe to wyciągasz z cylindra kolejnego króliczka z napisem „najnowsze PA i CG” w rozmiarze 27”. Niestety jeżeli choć część takiej wypowiedzi jest nieprawdą, to cała wypowiedź jest tylko manipulacją.

Inna sprawa, że ani CT ani COLOR nie jest skalibrowany.

To jaki on jest? Kalibrowany przed odesłaniem do klienta, czy nie? Kilka wierszy niżej wklejasz certyfikat kalibracji.

Wersję ColorTuned sprzedaje sam NEC bezpośrednio.

Kolejne kłamstwo. Nie wiem – celowe, czy niedomówienie? Nec nie produkuje wersji Color Tuned, a jest to tylko aktywność polskiego przedstawiciela NEC Display Solution Polska i to byłaby prawdziwa informacja. Zabrakło jednak tego członu „Polska” i czytający mają wrażenie, że japoński Nec przygotował na polski rynek specjalnie ulepszoną i wyselekcjonowaną wersję.

Z mojego punktu widzenia wygląda to inaczej. Z puli monitorów jakie otrzymuje Nec Polska „selekcjonuje” się egzemplarze równiejsze i bez zauważalnych wad matrycy. Tym samym te pozostałe trafiające na rynek to już przebrane i z większym prawdopodobieństwem wad. To jest strzał we własne kolano, bo świadomy klient znajdzie ten sam produkt taniej na rynku EU i podziękuje za te „resztki”.

Większość modeli serii EA a szczególnie objęte programami CT i COLOR, mają żywcem wsadzoną elektronikę z monitora graficznego PA

Naprawdę? Szczególnie ten objęty programem Nec EA245WMi-2 COLOR ma 3D LUT z możliwością kształtowania gamutu, czujniki podświetlenia, stabilizację DUC/DUE/ColorComp, wspiera obsługę MultiProfilera? Tylko bez żadnego ściemniania poproszę.

Jeszcze jedno. W wyposażeniu monitorów EA CT brak większości kabli wizyjnych. Widnieją jako opcja dodatkowa przy cenie po 39 PLN za HDMI-HDMI, DVI-HDMI, DP-mDP. Prawda to?

Teraz nabijasz się z …

Do profesjonalnych procedur stabilizacji i końcowego przygotowania monitorów średniej i wyższej kasy wykonywanych w fabryce nie mam zastrzeżeń. Dziękuję za wizualizację. To bardzo pouczające odcinki i świadczą dokładnie o braku potrzeby dalszego „postarzania” monitorów. Fabryka już je dostatecznie ustabilizowała i „postarzyła”, a końcowy odbiorca ma je włączyć i używać. Wbudowane możliwości regulacyjne służą do korekty parametrów w czasie całej eksploatacji i żadne dodatkowe zamykanie w szafkach i „grillowanie” jest już im niepotrzebne. Widocznie inaczej rozumiemy te teksty.

Pozdrawiam.

Tom01
31-01-2019, 23:03
Twoja sztuka „wykręcania kota ogonem” osiągnęła całkiem niezły poziom. Wielu uczestników tego forum nie zauważa sofizmatów i traktuje Twoje wypowiedzi jak „prawdę objawioną”. W zależności od potrzeb powołujesz się na monitory „niedawno produkowane”, a jak przedstawia się różnice w 24” modelach i Twoje stwierdzenie jest fałszywe to wyciągasz z cylindra kolejnego króliczka z napisem „najnowsze PA i CG” w rozmiarze 27”. Niestety jeżeli choć część takiej wypowiedzi jest nieprawdą, to cała wypowiedź jest tylko manipulacją.

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Mówiąc o podobieństwie konstrukcji do starszych profesjonalnych EIZO ColorEdge, mówię o monitorach o przestrzeniach sRGB. One, podobnie jak współczesne EA nie miały szerokiego gamutu, 3D LUT / 3x3 Matrix, bo nie ma po co przy sRGB. Natomiast o najnowszych PA i CG napisałem w kontekście Twoich informacji o "wydmuszkach". Porównaj proszę np EA271Q i PA271Q. Zewnętrznie i wagowo niewielka różnica. Także zwyczajnie kolego zmyślasz i nie widziałeś żadnego z monitorów o których mówimy.

To jaki on jest? Kalibrowany przed odesłaniem do klienta, czy nie? Kilka wierszy niżej wklejasz certyfikat kalibracji.

Sedno tkwi w niezrozumieniu terminu "kalibracja", jego sensu formalnego i użytkowego. Monitory przygotowane bez związku z docelowymi zastosowaniami i warunkami są prekalibrowane. Użycie sformułowania "kalibracja" jest nadużyciem. Nieporozumienie pogłębia węższy zakres znaczeniowy angielskiego terminu "calibration", który często jest tak samo używany do pokazania jak monitor jest ROZkalibrowany.

Kolejne kłamstwo. Nie wiem – celowe, czy niedomówienie? Nec nie produkuje wersji Color Tuned, a jest to tylko aktywność polskiego przedstawiciela NEC Display Solution Polska i to byłaby prawdziwa informacja.

NEC ColorTuned są dostępne również w Niemczech i są rozmowy na temat rozszerzenia dostępności na innych rynkach. Jest to produkt "regionalny", podobnie jak wiele innych pozycji z asortymentu NEC. Inna sprawa, że oddział w Polsce to całkiem spory kawałek NEC-a, obejmujący rejonem kompetencji Europę i Północną Afrykę. Sugerujesz ponadto, że oddziały robią coś bez porozumienia z centralą? Wybacz, ale czyjeś urojenia i uprzedzenia nie ma wiele wspólnego ze strategią rynkową.

Z mojego punktu widzenia wygląda to inaczej. Z puli monitorów jakie otrzymuje Nec Polska „selekcjonuje” się egzemplarze równiejsze i bez zauważalnych wad matrycy. Tym samym te pozostałe trafiające na rynek to już przebrane i z większym prawdopodobieństwem wad. To jest strzał we własne kolano, bo świadomy klient znajdzie ten sam produkt taniej na rynku EU i podziękuje za te „resztki”.

Bzdury.
1. W procesie przygotowania CT nie są badane nierównomierności paneli LCD.
2. Zamawiając egzemplarz seryjny, odbiorca dostaje fabrycznie zapakowany.

Naprawdę? Szczególnie ten objęty programem Nec EA245WMi-2 COLOR ma 3D LUT z możliwością kształtowania gamutu, czujniki podświetlenia, stabilizację DUC/DUE/ColorComp, wspiera obsługę MultiProfilera? Tylko bez żadnego ściemniania poproszę.

Otwórz monitor, sprawdź płytę, procesor obrazowy. Oprogramowanie jest oczywiście skromniejsze, bo inaczej byłby to dokładny klon P242W. Producent celowo ogranicza funcjonalność oprogramowania i nie ma 3D LUT. Stabilizacja DUC/DUE jest.

Jeszcze jedno. W wyposażeniu monitorów EA CT brak większości kabli wizyjnych. Widnieją jako opcja dodatkowa przy cenie po 39 PLN za HDMI-HDMI, DVI-HDMI, DP-mDP. Prawda to?

W komplecie z EA są przewody praktycznie takie same jak z PA. Z wizyjnych w komplecie jest DisplayPort. Z PA DisplayPort jest w wersji MiniDP-DP z EA pełnowymiarowy. HDMI ani HDMI-DVI nigdy do żadnych nie były dokładane. Kiedyś były dodatkowo DVI, ale od pewnego czasu nie są dokładane a i sukcesywnie kolejne wersje monitorów mają wycofywane gniazdo DVI.

Do profesjonalnych procedur stabilizacji i końcowego przygotowania monitorów średniej i wyższej kasy wykonywanych w fabryce nie mam zastrzeżeń. Dziękuję za wizualizację. To bardzo pouczające odcinki i świadczą dokładnie o braku potrzeby dalszego „postarzania” monitorów.

Widzisz, znowu wykazujesz, że o czymś nie wiesz. "Postarzane" i korygowane sztuka w sztukę są monitory profesjonalne. EA nie są. Dlatego "brakująca" część procedury jest robiona m.in. u mnie.

Trevor
14-01-2021, 09:54
Hej, kupiłem nec ea271u. Serię.
Chciałem ocenić dany egzemplarz pod kątem tegp vzego nie można skalibrować, czyli jak rozumiem, uszkodzone piksele (tak, wiem że mogą pojawić się z czasem inie jest to częścią gwatancji) oraz nierównomierne podświetlenie. Nie mam wyspecjalizowanego sprzętu.
Włączyłem tryb neutral. Pixele są w porządku.
Równomierność, no i tutaj mam problem. Myślałem że jest po prostu beznadzieja, bo w dolnych rogach widać rozjaśnienie. Aaaale przy spojrzeniu na dany fragment ekranu prostopadle ("w zenicie") jest ok. Wygląda to tak, jakby kąty widzenia były za to odpowiedzialne. Na białym jednolitym obrazie, przesuwając głowę widać też lekkie pływanie bieli w zieleń i żółć kiedy na dany fragment nie patrzy się prostopadle.
Wydaje mi się, że siedzę w odległości takiej, że kąt na skrajne fragmenty ekranu to ok 60 stopni (gdzie 90 to wprost).

Czy tak ten model ma, czy zwracać?
Trochę jest to rozczarowujące. Nawet na neutralu obraz mi się podoba, przejścia tonalne, detale w cieniach i światłach. Ale ta nierównomierność czy też słabe kąty widzenia - słabo.

Jeszcze jedno, to jest wersja biała. Czy możliwe aby poza obudową była gorsza od czarnej.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Glownsotatya
21-01-2021, 08:53
ja mam zwykły 2k i chodzi normalnie, nie używałem UHD, ale ze starszymi kartami może być problem..Ważna jest kwestia gniazd, te NEC-i są prekalibrowane pod złącze DisplayPort, ważne, żeby komp miał DP lub odpowiednie USB z DP lub Thunderbolt.

Trevor
21-01-2021, 21:54
Hej, kupiłem nec ea271u. Serię.
[...]
Równomierność, no i tutaj mam problem. Myślałem że jest po prostu beznadzieja, bo w dolnych rogach widać rozjaśnienie. Aaaale przy spojrzeniu na dany fragment ekranu prostopadle ("w zenicie") jest ok. Wygląda to tak, jakby kąty widzenia były za to odpowiedzialne.

Doedukowałem się. To jest tzw IPS glow, cecha tej matrycy w mniejszym lub większym stopniu będzie. W droższych modelach jest filtr który to ukróca.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

90s
16-03-2021, 14:41
Hey pisałem w wątku wymiana chłodzenia ale posty tam powstają z szybkością światła więc tutaj się wkleję zamiast zakładać osobny temat.

Przemyślałem sprawę monitora i wygląda na to że najrozsądniej będzie kupić nowy monitor fotograficzny i jakiś używany do grania.
I miałbym dwie prośby-pytania jaki obecnie wybrać monitor do obróbki foto i video?
Jestem zadowolony z firmy EIZO i ich wsparcia bo po 5 latach miałem okazje sprawdzić ich serwis.
I takie pytanie czy jest sens inwestować w taki np EIZO ColorEdge CG279X czy jest jakaś dobra alternatywna w postaci NEC? Polecono mi tutaj NEC MultiSync PA271Q ale to było własnie z punktu do foto i grania jako kompromis.
Jest jeszcze coś pomiędzy wartego uwagi?
Drugie pytanie to o monitor do grania cobyście mogli polecić z 32-34 cali z 144hz i 1ms czasem reakcji 2k. Fajnie byłoby jakby jeszcze można było na tym jakiś film obrobić pod SM itp pierdoły więc w srgb. aby dało się na tym też popracować po kalibracji, tutaj nie ma dużego nacisku bo i tak materiały w 100% pod smartphony i treści "zajawki".
Z tego co widziałem to teraz dużo sprzętu idzie w HDR itp bajery i takie jeszcze pytanie o kalibrator jest sen kupować X-Rite i1 Display Pro Plus czy zwykły pro w zupełności wystarczy?

Ponad 10 lat mają moje monitory i powoli dobrze byłoby to wymienić na coś co popracuje następne 10lat. a do grania to jakiegoś używanego kupić i pobawić się z vesa.

Tom01
16-03-2021, 20:27
Jeśli chodzi o graficzny, NEC PA271Q COLOR jest niewiele gorszy od EIZO CG279X a prawie 4 tys tańszy. Gwarancja również 5 lat, gwarancja na piksele i co ciekawe, wielofunkcyjna prekalibracja, zwalniająca od wyważania otwartych drzwi.

90s
16-03-2021, 23:47
Ten NEC PA271Q COLOR to jest po prostu NEC PA271Q w UK różnica jest na poziomie 2500pln i gwarancja 4 lata. Ale dzięki za odpowiedź. Dobrze też rozumiem że te monitory są po prostu skalibrowane stąd nie potrzeba wywarzać otwartych drzwi?

Tom01
17-03-2021, 11:59
Różnic jest znacznie więcej. :)

90s
17-03-2021, 12:07
Nie mogę znaleźć tej serii w UK i chyba wezmę tego EIZO, bo nie trzeba nic przy nim robić z tego co pisze producent.

Tom01
17-03-2021, 12:15
"Tuningowane" NEC-e to produkt regionalny. Dostarczyć można w dowolne miejsce na świecie, to żadna filozofia. Gwarancja jest ogólnoświatowa. Co do "nic nie trzeba przy nim robić", to właśnie NEC jest gotowcem w takim zakresie, na jaki pozwala współczesna technika.

90s
17-03-2021, 12:26
Dziękuje nie biorę już nic z EU bo już 50dni do mnie towar idzie i musiałem pisać do dwóch CEO aby w końcu coś ruszyło. Dodatkowo dowalili mi cło i dodatkową opłatę za "czyszczenie" poza tym to monitory to dość delikatny sprzęt i wrazi problemów chce mieć sprawnie wymieniony.
Zresztą tak teraz to wygląda w UPS:
https://uk.trustpilot.com/review/ups.com/gb
Inne firmy lepiej sobie radzą.

Mówisz że EIZO z wbudowanym kalibratorem jest gorszy niż ten NEC wyjęty z pudełka? to po co ten wbudowany kalibrator który niby ma wykluczać konieczność kalibracji?

Tom01
17-03-2021, 12:40
"Wbudowany kalibrator" to nie jest. Posunięcie znakomite marketingowo, ale średnie użytkowo. To jest tak naprawdę czujnik sprawdzający czy ustawienia wywołane z pamięci i wprogramowane do procesora obrazowego są poprawne. Dla laika procedura wygląda jak kalibracja, więc nikt tego nie prostuje. Dodatkowo, ten czujnik jest na zewnątrz, wrażliwy na światło otoczenia i kurz. W NEC-u jest w środku, przez co wszyscy gadają, że "EIZO ma kalibrator" a NEC nie. W rzeczywistości w NEC-ach jest on lepiej zrobiony, bo jest w środku, uszczelniony i dodatkowo działa cały czas, a nie tylko kiedy się wysunie.

Tak, NEC w wariancie COLOR jest znacznie bardziej opłacalny od EIZO CG279X. Różnica ceny powala a jakościowo jest to samo, przy czym w NEC faktycznie nic z kalibracją nie trzeba robić. W EIZO scenariusze do pracy trzeba sobie samemu zrobić.

Ekscesy z transportem były w chwili zamknięcia transportu do UK. Po wszystkim wysyłałem monitor komuś do Szkocji i doszedł w 4 dni. Bez cła.

Jurek Ż
17-03-2021, 12:49
Jeśli chodzi o graficzny, NEC PA271Q COLOR jest niewiele gorszy od EIZO CG279X a prawie 4 tys tańszy. Gwarancja również 5 lat, gwarancja na piksele i co ciekawe, wielofunkcyjna prekalibracja, zwalniająca od wyważania otwartych drzwi.
To może coś więcej na temat niewiele gorszy od EIZO CG279X.

90s
17-03-2021, 12:55
Dzięki Tom za pomoc, czyli NEC też nie potrzebuje kalibracji skoro ma wbudowany kalibrator? to faktycznie bardzo ciekawy sprzęt i poczytam jeszcze zanim podejmę decyzję. Niestety kupię na 100% w UK. bo i tak sprzęt będzie przez lata pracował a w razie problemów łatwiej reklamacje zorganizuje niż do EU to odsyłać na swój koszt zresztą.

Tom01
17-03-2021, 13:00
Podobne cechy:
- Takie same błędy własne,
- taka sama matryca (równomierność, dynamika),
- taka sama gwarancja (okres, piksele, paprochy).

Cechy na korzyść PA271Q COLOR:
- Wszechstronna prekalibracja,
- lepiej rozwiązana sensoryka i automatyka,
- mniejszy input lag na HDMI (rozrywka).

Cechy na korzyść CG279X:
- Lepsza powtarzalność (szczególnie względem wersji podstawowej),
- kaptur w cenie.

- - - - kolejny post - - - - - -

Dzięki Tom za pomoc, czyli NEC też nie potrzebuje kalibracji skoro ma wbudowany kalibrator? to faktycznie bardzo ciekawy sprzęt i poczytam jeszcze zanim podejmę decyzję. Niestety kupię na 100% w UK. bo i tak sprzęt będzie przez lata pracował a w razie problemów łatwiej reklamacje zorganizuje niż do EU to odsyłać na swój koszt zresztą.

Jest duża różnica między wersjami. "Golca" odradzam. Sprawy reklamacyjne załatwia się gdziekolwiek na świecie. Nie trzeba odsyłać do kraju zakupu.

90s
17-03-2021, 13:09
Czyli odradzasz NECa? nigdzie nie mogę znaleźć tej wersji color a z tego co piszą to dużo osób zadowolona z niego jest. A jeśli EIZO ma porządny kalibrator to cenowo wypadnie podobnie jak kupno NECa plus kalibrator i osłona.

Tom01
17-03-2021, 13:18
1. Żaden z wymienionych monitorów kalibratora nie ma.
2. NEC nie wymaga kalibratora w ogóle.
3. Kaptura, nawet jeśli jest w komplecie, nie radzę zakładać. To jest specyficzne akcesorium, ostatnio traktowane jako +10 do lansu. :)

Jak to "nigdzie"?

https://monitory.mastiff.pl/monitor-graficzny-nec-multisync-pa271q-color.html

90s
17-03-2021, 13:37
Znalazłem jeszcze taki temat i spytałem też znajomego o poradę.
https://forum.luminous-landscape.com/index.php?topic=128109.0#top
Faktycznie ten NEC to będzie najlepsze rozwiązanie i miałeś rację co do tego kalibratora EIZO. Z tego co piszą to z pudła nadaje się już do pracy i nie trzeba nic z tym kombinować. Do tego NEC ma krótszy czas reakcji co przydaje się przy video.
Dziękuje za poradę i pomoc. Został jeszcze ten do rozrywki. Z jednej strony fajnie bo 1/3 czasu pracy sprzętu odpadnie co przełoży się na jego dłuższą pracę.

Tom01
17-03-2021, 13:42
"Z pudła" to możesz dostać różne rzeczy. Np takie:

49755

matbe
17-03-2021, 13:46
Łyżwa, to źle?

90s
17-03-2021, 14:15
"Z pudła" to możesz dostać różne rzeczy. Np takie:

49755

Pamiętam "spór" z kalibratorem i że co dwa lata trzeba go wymieniać a mój 6 letni lub starszy trzymał parametry fabryczne pomimo że powinien nadawać się już tylko do utylizacji.
Więc myślę że spokojnie kupię tego "gołego" zwłaszcza że jakby była jakaś przewaga tego color to by na pewno na zagranicznych forach by się o nim rozpisywano, tak samo jakby były jakieś wielkie problemy z tym zwykłym.

A tak to nic nie mogę znaleźć poza linkiem który Ty podałeś. Druga sprawa nie pracuje dla muzeów a sprzęt i tak będzie wykraczał poza moją percepcje wzrokową i umiejętności. A zmiana na nowa technologię po ponad 10 letnim monitorze powinna wprowadzić znaczą poprawę. A jeśli są jakieś wadliwe egzemplarze to tym bardziej zakup lokalnie wydaje się najrozsądniejszy.
Więc fotograficzny już zaklepany:) teraz został jeszcze jakiś badziew do grania a co oczu mi nie wypali:)

Tom01
17-03-2021, 14:22
Nie tyle spór, co konfrontacja rzeczywistości z nachalnym naganianiem. :)

90s
17-03-2021, 15:17
W sumie było to bardzo ciekawe doświadczenie bo pamiętam że sam od lat miałem w głowie takie przekonanie:) Szczerze mówiąc to Ty mi też polecałeś mój Eizo co mam go od wielu lat i bardzo ci dziękuje za ten czas. Jeszcze na GG rozmawialiśmy o tym:). Mam też świadomość że znasz się na rzeczy i że masz po prostu taki model biznesowy i marketingowy. Osobiście nie mam nic przeciw temu.
Z tym color mnie mocno zakręciłeś bo nie śledzę rynku i się sprzętem nie interesuje dopóki nie muszę czegoś kupić, dlatego myślałem że to jakiś model a to Twoja kalibracja i "obsługa".
I jeśli robisz to dobrze, wspierasz swoich klientów i masz lepszy serwis od reszty to można zapłacić za to extra.
Ale myślę że dobrze o tym pisać wprost bo dziś najlepszy marketing to szczery i prokonsumencki.
Dlatego np po teście tego kalibratora u Czornyj jakbym miał brać monitor w PL to bym kupił u niego bo podoba mi się jego podejście, własnie prokonsumenckie.
A co do kalibratora to bym sprzedał w pełni sprawny kalibrator w cenie złomu tylko dlatego że ty pisałeś że po dwóch latach sprzęt się już nie nadaje do kalibracji.

I nie jest to zarzut w Twoim kierunku bo 90% w Polskiej sieci o monitorach itd to Twoja praca a to wymaga ogrom czasu i wysiłku i dziwne jakbyś to robił w czynie społeczny. Ale był to dla mnie mocny impuls do większej werfikacji.
Jeszcze raz dziękuje ci za pomoc tak starą jak i obecną.

Zbyszek
17-03-2021, 20:30
Czyli odradzasz NECa? nigdzie nie mogę znaleźć tej wersji color a z tego co piszą to dużo osób zadowolona z niego jest. A jeśli EIZO ma porządny kalibrator to cenowo wypadnie podobnie jak kupno NECa plus kalibrator i osłona.Szukaj wersji ColorProof.

Tom01
17-03-2021, 22:50
ColorProof to jest dokładnie to samo co seryjny + parę elementów wyposażenia. Walory samego monitora się nie różnią.

Zbyszek
17-03-2021, 23:23
Tak? A Co więcej ma wersja COLOR względem ColorProof?

Tom01
17-03-2021, 23:43
Pisałem wcześniej i to chyba ze dwa razy. Przede wszystkim są to monitory przebierane, podobnie jak "trzycyfrowe" EIZO CG. Wówczas, kiedy naturalne właściwości są lepsze, mniejszą korekcją uzyskuje się lepszy efekt finalny. Podstawy miernictwa. :)

Przy okazji tej weryfikacji wyklucza się wady technologiczne matrycy, czyli nierówności podświetlenia, wycieki, wady pikseli, paprochy itd. Jest to jedyna seria która ma gwarancję braku tego typu niespodzianek. Dodatkowo część modeli ma zmieniane pewne ustawienia w oprogramowaniu, co daje lepsze efekty po kalibracji. Różnice są bardzo duże.

Prekalibracja natomiast jest o klasę lepszej jakości i znacznie bardziej wszechstronna. To jest gotowiec, ingerencja użytkownika w celu dostrojenia do pracy jest minimalna, nie wymaga żadnych narzędzi ani specjalnej wiedzy.

Zbyszek
17-03-2021, 23:47
Napiszę to tak: "Każda sroczka swój ogonek chwali". Wersja COLOR to Twoja wersja i nie jesteś tutaj obiektywny. Występuje tutaj klasyczny konflikt interesów. Chcesz sprzedać więc się reklamujesz.

Tom01
17-03-2021, 23:54
Oczywiście, że to moja seria, dlatego jest robiona najlepiej z dostępnych. Wiem jakie są wszystkie odmiany, wiem jakie są w nich błędy i to co robię jest z ich wykluczeniem. To jest fakt, można to sprawdzić. Nie ma tu żadnego konfliktu interesów.

Nie rozumiem takiego podejścia. Czy ktoś robiący coś dobrze, nie ma prawa tego stwierdzić?

sufenta
18-03-2021, 21:12
Tom01 Nemo iudex in causa sua. Podstawy prawa rzymskiego. Jest tez wersja dla ludu: kazda pliszka swoj ogonek chwali.

JK
18-03-2021, 21:29
Oczywiście, że to moja seria, .....
To nie jest twoja seria, bo nie jesteś producentem tych monitorów. Nie masz żadnego prawa do nazywania tych monitorów "swoimi". Nie masz też prawa do oznaczania ich swoim logo. To są monitory firmy NEC i tego nie zmienisz. Ale może spróbuj i załóż własną fabrykę monitorów. Wtedy może będziesz pisał prawdę. ;)

Tom01
19-03-2021, 00:56
To nie jest twoja seria, bo nie jesteś producentem tych monitorów. Nie masz żadnego prawa do nazywania tych monitorów "swoimi". Nie masz też prawa do oznaczania ich swoim logo. To są monitory firmy NEC i tego nie zmienisz. Ale może spróbuj i załóż własną fabrykę monitorów. Wtedy może będziesz pisał prawdę. ;)

Owszem mam prawo. Porozumienie w tej materii z producentem zostało zawarte i jest ważne. Można sprawdzić w przedstawicielstwie. Telefony i emaile są ogólnodostępne.

ksh
31-03-2021, 18:39
Tom01 Czy kalibrator Datacolor SpyderX Pro ( lub wersja Elite, nie Spyder5 tylko SpyderX ) nadaje się do czegoś czy nadal z tanich tylko X-Rite i1Display Pro do kalibracji monitora ?

Tom01
01-04-2021, 10:28
Do rzutu w dal nadaje się świetnie, ma dobry chwyt po palce. :)

JK
02-04-2021, 12:06
Bo nie masz tego w swojej "ofercie"? A może tylko dystrybutor tych kalibratorów nie pozwolił ci nalepiać na nich twojej własnej nalepki?

Każdy kalibrator jest lepszy, niż brak kalibratora. Nawet jeśli jest trochę tańszy, minimalnie mniej czuły, albo trochę mniej dokładny, to i tak ustawi monitor lepiej, niż jakiś "specjalista" zrobi to na oko. Pytania są dwa:
- Czy oprogramowanie kalibrujące ma go na swojej liście zgodnego sprzętu?
- Czy wyniki kalibracji mieszczą się w powszechnie przyjętej tolerancji kalibracji monitora?
Tolerancja - takie trudne słowo, którego znaczenie w technice mało kto dziś rozumie, choć warto o tym poczytać. A jak ktoś poczyta i zrozumie, to będzie w sposób oczywisty ignorował takie opinie, jak ta powyżej. Nie będzie też używał idiotycznych sformułowań o "wciąganiu nosem", "rzucaniu w dal", czy "zjadaniu na śniadanie". No chyba, że ktoś na takich pojęciach opiera swój "biznesik". Wtedy to już zupełnie inna sprawa.

Tom01
02-04-2021, 12:17
Test porównawczy kilku popularnych kalibratorów. Poziom odchyłek pomiarowych w odniesieniu do referencyjnego spektroradiometru JETI Specbos 1211 wyrażone skorelowaną temperaturą barwową oraz jako koordynaty xy:

50291

50293

Rzut na przestrzeń barwną:

50292

Zaznaczam, że to tylko zobrazowanie płaskie. W przestrzeni trójwymiarowej jest jeszcze "ciekawiej". Monitory klasy średniej i średnio-wyższej, czyli takie które już warto kalibrować, mają poziomy błędów średnio dE 0,5-1,5 w cieniach dE 3-4. Poziomy błędów własnych spyderów widać na pomiarach. Jakie wnioski?

Pomiary dzięki uprzejmości Maćka Kopra z HDTV.

JK
02-04-2021, 13:16
Już kilka lat temu proponowałem ci uzupełnienie wiedzy na temat Metrologii. Ale to chyba zbyt trudne, albo jesteś zbyt odporny na wiedzę. Popatrz co tu zamieściłeś. Tabelkę z kilkoma pojedynczymi pomiarami wykonanymi za pomocą SWII. Wykonanymi przez eksperta, który wcale ekspertem być nie musi (nie znam go, nie oceniam, ale nic konkretnego nie wiem na temat jego wiedzy eksperckiej w dziedzinie metrologii). Oczywiste jest, że jeśli masz porównywać kalibratory (czujniki), to nie możesz opierać się na jakimś jednym programie kalibracyjnym. Te testy powinny być wykonane za pomocą kilku różnych programów, bo być może jest tak, że to SWII słabo obsługuje Spidery, co może mieć miejsce, bo Datacolor dla Spidera proponuje inny soft kalibracyjny. Ot taki drobiazg.

Z tabelki wynika, że to niby referencyjne codo zwane JETI Specbos 1211 dla dwóch kolejnych pomiarów daje rozrzut 0.8 DeltaE (nic tylko podziwiać tę referencyjność - normalnie rewelacja). To przecież więcej, niż błąd dla I1DisplayPro zapisany w tej tabelce. Jaka to więc jest referencja? Dwa pomiary i taki rozjazd? Moje gratulacje. To wszystko mogło by mieć jakiś sens, gdyby w tej tabelce podano: liczbę wykonanych pomiarów, wartość średnią, odchylenie standardowe (słyszałeś kiedyś o czymś takim) i jeszcze rozrzut pomiarów. I to wszystko należy wykonac dla np. 100, czy 1000 pomiarów dla każdego czujnika, a na dodatek te pomiary powinny zostać by wykonane za pomocą kilku różnych programów kalibrujących, a jeszcze lepiej, gdyby zostały podane rzeczywiste wyniki pomiarów (wiesz, są takie cuda jak laboratoryjne mierniki, oscyloskopy, ....), nie przetworzone przez jeden, czy drugi soft. O tym, że to powinny być tabelki przygotowane dla całego zakresu pomiarowego czujników nawet nie warto wspominać, bo to oczywiste. To jest niestety cała masa żmudnej precyzyjnej roboty. Żeby to miało jakąś wartość, muszą to być opracowania statystyczne i niezależne od zastosowanego softu. Inaczej jest to tylko marketingowy bełkot, w którym poruszasz się jak ryba w wodzie. Ciągle więc kłania się ta nieszczęsna Metrologia, ale o tym już kiedyś bezskutecznie dyskutowaliśmy.

Tyle na ten temat.

Tom01
02-04-2021, 13:31
No tak, jeśli fakty nie zgadzają się z założeniami, to tym gorzej dla faktów.

Ale proszę się nie krępować, wstawić szersze i dokładniejsze testy tych czujników.

ThomasVoland
04-04-2021, 06:47
Każdy kalibrator jest lepszy, niż brak kalibratora.
Bzdura. Wolałbym Eizo zostawić na fabrycznych nastawach, jeśli alternatywą byłoby rozregulowanie go Spyderem.

Wykonanymi przez eksperta, który wcale ekspertem być nie musi (nie znam go, nie oceniam, ale nic konkretnego nie wiem na temat jego wiedzy eksperckiej w dziedzinie metrologii).
HDTV Polska nic ci nie mówi? Jedna z 3 na świecie redakcji, która dysponuje sprzętem i wiedzą, żeby pomierzyć dokładnie każdy ekran.

ksh
04-04-2021, 10:19
Tylko się upewnię że pisząc ogólnie Spyder macie na myśli ten model ?

50377

Tom01
04-04-2021, 11:45
Nie ma znaczenia. Wszystkie Spydery to ten sam poziom.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

ksh
04-04-2021, 14:59
Internety podpowiadają coś innego odnośnie wersji SpyderX Elite.

Porównanie wersji
50392

Tom01
04-04-2021, 15:15
To są różnice w sofcie / licencjach.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

ksh
04-04-2021, 15:48
EIZO ma te modele ze swoim logo, dziwne że takie śmieci wciskają klientom ?

Ludzie chwalą SpyderX Elite w połączeniu z ChromaPure, nawet są testy i porównania.

jalk
06-04-2021, 11:28
Te pokazane tu testy kalibratorów są z 2015 roku. Przez prawie 6 lat trochę się może w elektronice zmienić. I dotyczą starszych wersji. Co do metodologii pomiarów też można mieć zastrzeżenia. Sam korzystam z color munkiego dawno po terminie ważności i mi się kolory monitora z wydrukami zgadzają Także kategoryczne stwierdzenia, że coś się nie nadaje bo ktoś kiedyś robił test w którym przyrząd referencyjny ma większy bląd od budzetówki, trzeba brać ze sporą rezerwą. I z góry nie można zakładać, że u producenta pracują idioci z łapanki :)

Tom01
09-04-2021, 13:27
Także kategoryczne stwierdzenia, że coś się nie nadaje bo ktoś kiedyś robił test w którym przyrząd referencyjny ma większy bląd od budzetówki, trzeba brać ze sporą rezerwą.

Ja wiem, że czytanie ze zrozumieniem to umiejętność zanikająca w naszej cywilizacji. :)

Przyrząd referencyjny to spektroradiometr o dokładności i rozdzielczości widmowej całkowicie nieporównywalnej ze sprzętem popularnym. Warto wiedzieć, że tego typu przyrządy cały czas są w produkcji i używa się w badaniach laboratoryjnych. Koszt takiego miernika to kilkadziesiąt tys zł. Jak widzę, wielu ludzi kompletnie nie rozumie co znaczy drugi pomiar referencyjny i skąd się wzięła różnica a to jest sprawdzenie stabilności samego mierzonego monitora! Chodzi o wykazanie jak środowisko testowe trzyma parametry. Sama powtarzalność miernika jest kilka rzędów wielkości lepsza.

Co do samego postępu techniki, pokazane kalibratory są cały czas w produkcji, ew z niewielkimi zmianami kosmetycznymi. Także jest to cały czas aktualne badanie.

I nie, u producenta nie pracują idioci. Wręcz przeciwnie. Jakość produktu klasy Spyder jest ustalona zupełnie celowo. Do laptopa i monitorów masowych się nadają, bowiem do tego zostały stworzone.

90s
14-06-2021, 16:31
Hey mam takie pytanie ktoś się orientuje jaki numer produktu ma podstawa do NEC PA322UHD SVREF322-2 ?