PDA

Zobacz pełną wersję : Słabo działająca sigma po wizycie w serwisie i kalibracji dockiem. Co począc?

KrS
26-01-2019, 18:42
Cześć,

posiadam sigma 18-35, która na miała oznaczenie, że dobrze działa z D5300. Niestety moja sigma działa tragicznie, przed kalibracją w serwisie było tragicznie teraz jest tylko źle. W zasadzie można ją używać tylko w trybie LV albo w trybie manualnym. O ile serwis poprawił działanie na dalekich odległościach tak zdjęcia z 1-10m to tragedia. O portretach można zapomnieć.

Używam jej do pracy, fotografia przemysłowa oraz produktowa. Niestety jej działanie bardzo mnie męczy i często wracam do 1.8 35DX.

Moje pytanie jest do Was takie, co robić, jak postępować by albo otrzymać:
-dobrze skalibrowany obiektyw,
-nowy obiektyw dobrze działający z moim body

Boje się, że to wada mojego egzemplarza.

Mathis
26-01-2019, 22:14
Rozumiem, że do serwisu pojechała z body pod które miała być wykalibrowana? Jeżeli tak, to ja bym dzwonił do serwisu z reklamacją, chyba że serwis Ci powiedział, że szkło jest uszkodzone?
Opisz też dokładniej jaki to problem? Całkowita losowość trafień czy zawsze ostrość za lub przed obiektem?

Jeżeli losowo, to sprawdź je z innym body, myślę, że znajdziesz dobrą duszę z Krakowa do testów, jeżeli jest jakaś reguła w nietrafianiu i nie chcesz wysyłać do serwisu znajdź kogoś z Krakowa z Dockiem, z pewnością niedużym kosztem pomoże chociaż spróbować skalibrować.

KrS
27-01-2019, 16:37
Oczywiscie body + lens ;)

Serwis wyslal raport ze jest skalibrowane szkło.

Do 5m ostrzenia na 10 zdjec 5 ma FF a 2 BF. Dosc widoczny.

Kalibracja dockiem po kalibracji nie pomogła.

nikano
30-01-2019, 10:27
Szkło na gwarancji? Zadzwoń do serwisu, tam siedzi żywy człowiek, pogadaj na spokojnie o sprawie, miałem podobny przypadek z 35/1.4, przyjęli ponownie bez problemu. Okazało się, że do wymiany był sensor GMR (?), odpowiedzialny za prawidłowe ostrzenie, teraz jest idealnie. Nie może być tak, że tak dobre szkło leży w torbie nieużywane, koniecznie skontaktuj się z serwisem, jestem przekonany, że naprawią i będzie ostro, aż oczy wypali ;)