Zobacz pełną wersję : Nikon D7500 jaki obiektyw?
Czesc,
to moj pierwszy post, i nie bardzo wiem czy to jest miejsce, w ktorym powinien sie znalezc :-(
Potrzebuje Waszej rady.
Posiadam body D7500 i poszukuje w miare uniwersalnego obiektywu, glownie portret i reportaz, w warunkach domowych i na zewnatrz. Dobre opinie posiada 24-70mm, ale jest ich tak duzo rodzajow, ze nie wiem, ktory bedzie najlepiej pracowal z tym body. od razu mowie, pominmy AF-S NIKKOR 24–70mm f/2.8E ED VR bo nie miesci sie w budzecie.
Co polecicie?
Z gory wielkie dzieki za pomoc.
Pozdrawiam
Cześć, ja polecam obiektywy do matrycy jaka masz w aparacie aps-c, chyba że masz w planie przesiadkę na pełną klatkę ?
Poczytaj na forum o Sigma 17-50 2.8
Docelowo pewnie tak, ale na ten moment nie przewiduje, bo d7500 kupiony calkiem niedawno :-(
Rozjasnisz prosze odrobine co masz na mysli piszac "obiektywy do matrycy jaka masz w aparacie aps-c". to jeszcze czarna magia dla mnie
Chodzi o to, że skoro masz aparat z matrycą APS-C w Nikonie DX to bez sensu kupować drogi słoik FX jeśli nie masz zamiaru w najbliższym czasie przechodzić na pełna klatkę.
Czyli jak kolega zaznaczył, Sigma 17-50 jest typowo pod DX
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jaki masz obecnie obiektyw ?
Pytam dlatego że istotny jest kąt widzenia obiektywu i jak założysz obiektyw do pełnej klatki 24-70mm to te 24mm na twoim aparacie będzie dość wąskie, nie zrobisz sensownych szerokich ujęć jak np w obiektywie przeznaczonym do twojego aparatu czyli najczęściej 18-55mm albo 17-50.
Wszystko zależy jak długo zamierzasz mieć D7500 , jak szybko przesiadka na pełną klatkę i jaki budżet na szkło.
Obecnie mam Nikkor 50mm 1.4, Sigma 70-200 2.8 i Nikkor 18-70 3.5-4.5, ale ten fatalnie wspolpracuje z d7500 i nie wiem czy to kwestia jakiegos upadku, ktorego nie pamietam, czy nowego body.
Dlatego pomysl na ten 24-70mm sie zrodzil
Ustaw sobie 24mm w tym Nikkor 18-70 i już zobaczysz czy ci nie brakuje zakresu 18-24mm.
Jak juz pisalam, d7500 mam od niedawna i nie planowalam zmiany. Budzet to ok 6 tys. Jakies reco? Pewnie pytanie o przewage pelnej klatki nad dx to pytanie rzeka, ale moze w kilku slowach, dlaczego warto rozwazyc taka opcje? czy warto? poki co zdjecia to pasja, coraz powazniejsza bo robie coraz wiecej i sie doszkalam w temacie, stad i zauwazalne braki w sprzecie a finalnie i jakosci. jesli najlepsza droga jest zmian na pelnoklatke to nie ma co inwestowac w szklo dla obecnego body, ale z drugiej strony najpierw bym chciala zobaczyc jakie mam opcje przy body, ktore mam
Nie ma co przechodzić na pełna klatkę, masz świetny aparat i teraz trzeba coś sensownego podpiąć.
Ponownie napiszę, poczytaj o Sigma 17-50.
lukasz.antoniak
25-01-2019, 22:53
DX vs FX to temat rzeka poruszany wielokrotnie na forum, poczytaj np. tutaj - https://forum.nikoniarze.pl/threads/66592-DX-kontra-FX-wyb%C3%B3r-na-przysz%C5%82o%C5%9B%C4%87.
Moim prywatnym zdaniem (i tylko moim) powyżej pewnej kwoty warto rozważyć pełną klatkę. Zakup D7500 i dodatkowy budżet 6000 PLN na szkło, to spory fundusz. Można za niego skąpletować ładny zestaw FX rozważając body i szkła używane. Fotografia sportowa, przyrodnicza i lotnicza to na pewno dziedziny, w których użytkuje się topowe body DX ze względu na wydłużenie ogniskowej. Jeśli planujesz robić wyłącznie zdjęcia z wakacji i nie jesteś fanem małej GO, to nie zauważysz różnicy między crop'em a pełną klatką. Za to jeśli robisz zdjęcia w pomieszczeniach, przy małej ilości światła, zdjęcia z FX będą mniej zaszumione. Mniejsze szumy, mała GO i lepsza plastyka to dla mnie powody, dla których wybrałem FX. Mimo że w podróży Nikkor 28-70/2.8 i 20-35/2.8 trochę ważą :).
brzezior
28-03-2019, 08:35
A dlaczego nikt nie proponuje nikkora 16-80 2,8-4?
Dobre i chwalone szkło do tego korpusu.