PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa do D750

cris82
24-01-2019, 01:02
Witam wszystkich,

Myślałem, że poczytam forum i bez problemu coś wybiorę(zazwyczaj się udawało). Jednak temacie lampy im więcej czytam tym więcej większy mam mętlik. Na tą chwilę posiadam D 750 z lampą SB 900 i faktycznie lubi się przegrzewać:). W związku z powyższym poszukuję jakiejś alternatywy. Z tego co wyczytałem to SB 910 byłaby ok jednak jestem sceptycznie nastawiony do używek. Natomiast sb 5000 ma średnie opinie i jest trochę za droga. Chciałbym zmieścić się raczej w cenie do 2k. Możecie podpowiedzieć jakieś sensowne rozwiązanie? Wynalazłem np coś takiego Sigma EF-630 tylko jakoś brak opinii na jej temat. Z góry dziękuję za pomoc.

cybulski
24-01-2019, 01:10
W tą sobotę zrobiłem ok 400 zdjęć z sb900 w ciągu kilku godzin, ttl. Nie było to intensywne, normalne zdjęcia na imprezie prywatnej. Zero problemów z lampą.

cris82
24-01-2019, 01:38
Generalnie sprawuje się dobrze. Nawiązałem jedynie do tego co tu wcześniej przeczytałem bo faktycznie czasami potrafi się przegrzać. Drugą zaś potrzebuje bo chciałem pobawić się bezprzewodowo a raczej nie chce kupować chińszczyzny. "kup 3 chińczyki zamiast jednej porządnej do mnie nie przemawia. Stąd mój post.

ShutterStill
24-01-2019, 02:22
SB900 grzeje się po 20-25 strzałach jeden po drugim na full mocy ;) sprawdzone.. Na codzień używam SB910 i SB800ek a zanim sięgnę po SB900 to mam 3x SB800 (Wszystkie kupione używane i wszystkie działają super po ponad 4 lata używania) . Może jakby mi 4 pierwsze padły to bym używał SB900 która leży jak nówka w torbie ;)

marti5
24-01-2019, 07:36
Skoro masz takie super body jak D750, to w pomieszczeniach kiedy robisz z lampą ustaw wyższe ISO z przedziału 1000-2000 a moc lampy zostanie automatycznie zredukowana i ciężko wtedy ją przegrzać. Jak miałem kiedyś SB900 to działo się to tylko wtedy jak waliłem pełną mocą szybko kilkadziesiąt zdjęć pod rząd. Ale ja wtedy miałem D90 lub D7100 a one nie lubiły wysokiego ISO [emoji6]
Z D750 możesz poszaleć a i obrazek zrobi Ci się "lepsiejszy", tył lepiej doświetlony i przód mniej przepalony. Polecam
A jeśli chodzi o używane SB910 - kupiłem 2 sztuki i były jak nówki, a teraz śmigają u mnie aż miło. Nawet się ostatnio zastanawiałem czy nie dokupić okazyjnie trzeciej sztuki.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

cris82
24-01-2019, 21:02
ok. Znacie może jakieś sprawdzone źródła gdzie można kupić dobrą używkę poza oczywiście allegro. Ewentualnie jakąś alternatywę dla sb910 ale nową.

rpromin
25-01-2019, 19:47
Generalnie sprawuje się dobrze. Nawiązałem jedynie do tego co tu wcześniej przeczytałem bo faktycznie czasami potrafi się przegrzać. Drugą zaś potrzebuje bo chciałem pobawić się bezprzewodowo a raczej nie chce kupować chińszczyzny. "kup 3 chińczyki zamiast jednej porządnej do mnie nie przemawia. Stąd mój post.

Masz dwa wyjścia, szanuj klatkę i nie cykaj jak z automatu i wierz mi to najlepsza rada jak mogłeś usłyszeć :P, albo kup druga lampe i zamieniaj. Co więcej jeśli nie używałeś chińczyka to sprawdź bo możesz być niezwykle miło zaskoczony, używam quadralite 60N i uważam ze na imprezy sprawdza się świetnie. I nie mówię kup 3 choć w cenie SB mógłbyś kup jedna i się przekonaj. Jak Ci się nie spodoba sprzedasz stracisz 150 zł i tyle.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

cris82
25-01-2019, 20:05
Masz dwa wyjścia, szanuj klatkę i nie cykaj jak z automatu i wierz mi to najlepsza rada jak mogłeś usłyszeć :P, albo kup druga lampe i zamieniaj. Co więcej jeśli nie używałeś chińczyka to sprawdź bo możesz być niezwykle miło zaskoczony, używam quadralite 60N i uważam ze na imprezy sprawdza się świetnie. I nie mówię kup 3 choć w cenie SB mógłbyś kup jedna i się przekonaj. Jak Ci się nie spodoba sprzedasz stracisz 150 zł i tyle.

Staram się szanować:). Drugą chciałem raczej żeby pobawić się bez przewodowo.

rpromin
25-01-2019, 20:09
Staram się szanować:). Drugą chciałem raczej żeby pobawić się bez przewodowo.

Ja mam jedna Sabinie i kilka quadralite do wyzwalania bezprzewodowego i naprawdę jak dla mnie te lampy robią robotę wraz z wyzwalaczem navigator X, dlatego polecam sprawdzić samemu, a niekoniecznie zawierzać obiegowym opiniom często osób które ich nigdy nie używały. Jeśli bezprzewodowo nie potrzebujesz TTLa i będziesz ręcznie ustawiał moc błysku to kup godoxa TT600 poniżej 300 zł nowy i to jest zgodne z quadralite ten sam wyzwalacz to wyzwala bo produkowane jest przez ta sama firmę i rebrandowane na Polskę na quadralite.

markB
25-01-2019, 20:54
ok. Znacie może jakieś sprawdzone źródła gdzie można kupić dobrą używkę poza oczywiście allegro. Ewentualnie jakąś alternatywę dla sb910 ale nową.

Możesz spróbować Metza, np.: https://www.metz-mecatech.de/en/lighting/flash-units/system-flash-units/mecablitz-64-af-1-digital/data-sheet.html. Cena: 1.5-1.6 K zł.
Nowe SB Nikona, łącznie z SB5000 to też Chińczyki.

cris82
25-01-2019, 22:35
Ja mam jedna Sabinie i kilka quadralite do wyzwalania bezprzewodowego i naprawdę jak dla mnie te lampy robią robotę wraz z wyzwalaczem navigator X, dlatego polecam sprawdzić samemu, a niekoniecznie zawierzać obiegowym opiniom często osób które ich nigdy nie używały. Jeśli bezprzewodowo nie potrzebujesz TTLa i będziesz ręcznie ustawiał moc błysku to kup godoxa TT600 poniżej 300 zł nowy i to jest zgodne z quadralite ten sam wyzwalacz to wyzwala bo produkowane jest przez ta sama firmę i rebrandowane na Polskę na quadralite.

W sumie dopiero wstępnie rozpoznaje temat i pewnie chwilę zajmie zanim podejmę decyzje dlatego im więcej opinii tym lepiej.

wolałbym żebty obsłuwał TTL. Czy do tych quadralite musi być ten dedykowany navigator x? Czy np śmigało by z YongNuo YN-622N? w Opisie widziałem tylko systemowe lampy Nikona.

OjTam
26-01-2019, 11:03
Czy do tych quadralite musi być ten dedykowany navigator x? Czy np śmigało by z YongNuo YN-622N? w Opisie widziałem tylko systemowe lampy Nikona.

Musi być navigator X. A czy to będzie Quadralite, Godox czy jeszcze inna naklejka...
Jakbyś chciał użyć YN, to musisz dodatkowo odbiornik pod stopkę brać, co jest imho bez sensu.

cris82
27-01-2019, 15:44
Ok. to mam już jasność. Pozostaje tylko podjąć decyzję:).

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi.

rpromin
30-01-2019, 11:38
W sumie dopiero wstępnie rozpoznaje temat i pewnie chwilę zajmie zanim podejmę decyzje dlatego im więcej opinii tym lepiej.

wolałbym żebty obsłuwał TTL. Czy do tych quadralite musi być ten dedykowany navigator x? Czy np śmigało by z YongNuo YN-622N? w Opisie widziałem tylko systemowe lampy Nikona.

Yongnuo tego nie wyzwoli to sa konkurencyjne rozwiązania. Quadralite z TTL to np Stroboss 60.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk