Zobacz pełną wersję : D7500 zużywająca się bateria
nietykalny_tq
23-01-2019, 22:11
Witam
kupiłem nowe body D7500 i mam pewien problem.
Zanim udam się z tym do serwisu to może ktoś mi udzieli rady i wcale nie trzeba będzie oddawać do naprawy :)
Więc tak; nowe body D7500 po naładowaniu baterii sam się rozładowuje tzn, nie do końca tylko powoli stopniowo.
mam podejrzenia że to może dlatego że licznik klatek cały czas jest aktywny na górnym wyświetlaczu (chyba tak ma być ze cały czas jest włączony)
Myślałem że jak rozładuje się bateria to jak ją sformatuje to ten efekt minie, ale nie dalej jest tak samo.
Kupiłem już zapasową baterie bo wiadomo że lepiej mieć dwie niż jedną :)
Coś ktoś miał takiego?
PS
A może z ten licznik tych klatek na górnym wyświetlaczu da się jakoś wyłączyć?
Z góry dziękuję za jaką kolwiek pomoc
Pozdrawiam
Ten wyświetlacz to prawie nic nie zużywa energii. Przecież takie bywają np. w zegarkach, które na małej bateryjce lata działają. Nie wiem jak prądożerny jest D7500, bo Nikony które miałem prócz D200 nie zużywają prawie wcale baterii. Trzeba by porównać z innym D7500. Może WiFi lub Bluetooth pożera?
Czy aby na pewno ,,sam'' zjada baterię? Każde włączenie/wyłączenie to zapewne u Ciebie czyszczenie matrycy (wibracje), praca na ekraniku (przeglądanie menu etc.) do tego wi-fi i bluetooth to rzeczy zjadające akumulator.
Jak bawię się d750 to zrobię 700-900 zdjęć, a na pikniku lotniczym latem, gdzie po prostu robiłem zdjęcia, bez żadnego podglądu dobiło do prawie 2100 klatek na jednym ładowaniu.
Nachzehrer
23-01-2019, 22:39
Włącz tryb samolotowy i sprawdź.
Mi pożerało baterie sprawdzanie ile procent jest teraz.
A i nie formatuj baterii litowo jonowych.
Myszowor
24-01-2019, 23:29
W jakim tempie Ci zżera tą baterię? Kilka procent dziennie mimo braku robienia fotek?
marcin255
25-01-2019, 09:37
Miałem to samo , bateria wysłana do serwisu i jest ok , u mnie pomogło coś z ustawieniem dane pozycji- czas czuwania on jest domyślnie po wyłączeniu bateria trzyma ok
No wlasnie, bateria sama potrafi sie rozladowac po jakims czasie. To zupelnie normalne.
Mam podobną sytuację z D500 i nie wiem co z tym zrobić. Bateria na maxa naładowana, aparat w trybie samolotowym, po 2-3 tygodniach jedna kreska. Bateria z nowej serii. Miał ktoś podobnie z D500?
Właśnie wczoraj po dwóch miesiącach w D500, rozładowana kompletnie a było ok 85%. Do puszki miałem cały czas podpiętą Sigmę 60-600 (może to ma jakiś wpływ)? Coś ktoś ? :)
lukasz_kk
01-06-2020, 20:46
Stawiałbym na stabilizację w Sigmie :-)
Mój D7500 też zdrowo ciągnie prąd na baterii nowego i starego typu. Myślałem, że może stabilizacja, ale na D7000 z tymi samymi obiektywami mogłem działać dużo dłużej. BT, Wi-Fi, zdalne wyzwalanie - wszystko powyłączane. Próbuję z tym czasem czuwania i zobaczymy.
Nie wiem czy to stabilizacja od Sigmy, ale w przypadku N200-500 było podobnie, chyba że on też lubi sobie zeżreć prądu :). Tak czy siak wpakowałem w poniedziałek wieczorem 100% naładowaną baterię i dziś wieczorem odczyt zrobię, żeby mieć obraz jak jest po 5 pełnych dniach :)
Mi sigma 17-70 żre prąd niesamowicie w d5200 i 7200,tamrony i nikkory bez porównania mniej. Sigmą zrobię 250-300 klatek, pozostałymi obiektywami ok tysiąca.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
adalbert7
21-08-2020, 09:36
Mam Sigmę 17-50 i ani w D500, ani w D7000 nie widzę jakiegoś nadzwyczajnego zużycia prądu.
D500 natomiast bardzo pożera prąd przy zabawie z włączonym ekranem (np. podczas ustawiania w menu), co nie występowało w D7000, ale to może efekt ekranu dotykowego - może on ma większe potrzeby prądowe.