Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 3/2019
Dobry wieczór :)
Czas najwyższy rozpocząć zabawę nr 3 !
Najpierw jednak szybkie spojrzenie na poprzednią edycję:
Ostatnią edycję wygrał crusiek, Na podium nastąpiło przetasowanie, tam bitwa trwa w najlepsze :)
W edycji nr 2/2019 wzięło udział 19 rawkowiczów a zagłosowało 27 osób.
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i zaangażowanie !
20301
Startujemy zabawę nr 3
Obecnie nie jest wymagane przesyłanie pliku XMP, jednak gorąco zapraszam do jego przesyłania ponieważ przy podawaniu wyników głosowania chciałbym publikować pliki XMP z pierwszych 3 miejsc, co ma stanowić element edukacyjny dla osób, które chcą poznać sposób obróbki tych najlepszych prac.
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć
REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031
Termin nadsyłania prac mija 30.01.2019 o godzinie 21:30 (środa)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 3 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorem nadesłanego rawa jest: crusiek
Plik NEF ( Nikon D7500 ) do pobrania: 20300
Plik DNG ( Nikon D7500 ) do pobrania: 20299
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG i XMP proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: Dozwolone wszystko co w regulaminie.
20298
Udostępniam do zabawy zdjęcie części stoczni remontowej w Gdańsku.
Miało być coś zupełnie innego ale nie chciałem Was już nadto molestować. Z resztą tutaj i tak jest co robić, dodatkowo filtr nieco zdegradował obraz), po tym wypadzie przestałem używać filtrów wieczorową porą :) :)
Ciekawi mnie czy / co uda się z tym zdjęciem zrobić :)
Pozdrawiam
crusiek.
Czas ..... start ! :)
.
Kurde, Krecik... Aleś wymodził... Żeby to choć SpecEd był... Wstawiło by się Godzillę, czy RIBy z Formozą, lub oba. :lol:... A tak to co by tu wymodzić..
Kurde, Krecik... Aleś wymodził... Żeby to choć SpecEd był... Wstawiło by się Godzillę, czy RIBy z Formozą, lub oba. :lol:... A tak to co by tu wymodzić..
Na spec Ed mam coś wystrzałowego :D tylko musiałbym znowu trafić na podium ;)
siemalysy
23-01-2019, 20:20
No ładnie jest [emoji3]
tbogdanowicz
23-01-2019, 20:22
A tak to co by tu wymodzić..
Spytaj jakiegoś moda :-).
Umarłem płacząc ze śmiechu :D
Racja. :lol: spiritus jakiś pomysł, co by tu wymodzić? :mrgreen:
- - - - kolejny post - - - - - -
I wezwijcie egzorcystę. :p
spiritus
23-01-2019, 21:19
Navy Seals wpakować jak rozpieprzają Krakena :D
Navy Seals wpakować jak rozpieprzają Krakena :DCzyli coś jak mój pomysł z Godzillą i Formoza. Tylko nie ta edycja.[emoji23]
Wysłane gołompem przy użyciu katapulty [emoji23]
Motyla noga, jak tu ugryźć tego rawka, już nawet monitor odwróciłem do góry nogami w nadziei że suwaki lepiej zadziałają i nic.
Ano, koesh, trudna sprawa :)
Ja miałem łatwiej, bo to już 3 podejście.
Tak więc wysłałem swoją propozycję i mamy już jedną pracę na skrzynce :)
Jako mod mówię: a Kreciuj co chcesz, oby wesoło było :mrgreen:
Ta, a potem szpadlem w potylicę i do nory, nie ze mną te numery Bruner [emoji23]
Najpierw sie wyszabruje z norki co sie da a później sie zasypie :D
Siemka :)
Ale tu się cisza zrobiła :)
P.S. OjTam fajny avatarek :)
Pewnie wszystkich Ciastkownik i Krecik z dużą lufą (khem...) odstraszyli. :mrgreen:
P.S. Dzięki. :p
Pewnie jest tak jak piszesz.... albo przegiąłem z RAWkiem i wszyscy poszli się upić, bo na trzeźwo to się nie da :D
siemalysy
24-01-2019, 18:48
Jeszcze dużo czasu ;-)
Na wszystko, na rawka też, przyjdzie odpowiedni czas :-D
pumeeque
24-01-2019, 20:43
O, cruśkowy rawek :D
O, cruśkowy rawek :DUwaga, jest podstępny, niby słoneczko a jak zaczniesz ruszać, to wredny jak cholera [emoji3526]
pumeeque
24-01-2019, 20:58
Uwaga, jest podstępny, niby słoneczko a jak zaczniesz ruszać, to wredny jak cholera [emoji3526]To tym bardziej muszę spróbować :>
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
To tym bardziej muszę spróbować :>
Koniecznie :D, zapraszam :)
Z lekka OT...
Brakuje mi wątku na forum o militariach, czasem bym wrzucił jakiś znaleziony pojazd czy też inny sprzęcik :)
Chyba trzeba będzie założyć (tak jak wątek portowy) :)
Często sie dokopujesz do takich fantów? :D
Niekoniecznie :) ale będąc w różnych miejscach czasem coś tam złapię na kartę SD :) a poza tym bym sobie pooglądał co tam reszta forumowiczów chowa po szufladach :D
tbogdanowicz
24-01-2019, 22:39
Niekoniecznie :) ale będąc w różnych miejscach czasem coś tam złapię na kartę SD :) a poza tym bym sobie pooglądał co tam reszta forumowiczów chowa po szufladach :D
Tego co niektórzy mają w szufladach to się nie pokazuje publicznie :-).
crusiek, tak z ciekawości - to zdjęcie zrobiłeś celowo do RAW'ków???
Ma "lekko" kontrastowe światełko...
Kiedyś tam z zamiarem zostawienia do RAWek
Następnym razem wleci coś na wysokim ISO może, odszumianie na ISO 16000 to już jest jakieś wyzwanie [emoji846]
Aż sobie sprawdze te 16k czy aż tak strasznie jest :mrgreen:
Aż sobie sprawdze te 16k czy aż tak strasznie jest :mrgreen:
Ani troszkę straszne nie jest, ale to zależy od tego co focisz :)
U mnie max to 204800 ale Ty widze możesz zaszaleć z 1640000 :mrgreen:
U mnie max to 204800 ale Ty widze możesz zaszaleć z 1640000 :mrgreen:
Chyba bym nawet nie spróbował tak szaleć hehe, ale do 16k w niektórych sytuacjach przy niektórych zdjęciach jak najbardziej się da, tylko potem jest sporo zabawy przy obróbce :)
Generalnie jak już mam auto iso to ustawiony max to 800 - 1250. Powyżej to już rzadkość i zależy od sytuacji.
Np. jak byłem w Wieliczce w zeszłym roku to tam większość na ISO 10k-16 leciało...
Podobnie przy zdjęciach młodego na hokeju - choć tutaj nie wychodzę poza 10k. (ciemny tele robi swoje :D )
Dla przykładu, tu masz jpga, którego niestety zjadła kompresja, bo z googli ściągnąłem w 16 Mpix, to akurat chyba sigmą robiłem...
20346
Widać już ciężko wyszło.... ale... tragedii nie ma, po wywołaniu w albumie w 10x15 nie będzie widać :)
Tego dnia na lodowisku była straszna ciemnica, kilka lamp włączonych tylko :) To ekstremalny przypadek, zdjęcie zostawiłem sobie tylko do wglądu, generalnie tam z sigmą powyżej 6400 nie wychodzę a z tele max 8k-10k...,
Oliwia, tam gdzie ślizgawki normalnie są.
W czasie treningów 1/3 lamp świeci tylko. To stare zdjęcie sprzed roku.
Jeszcze wtedy kompletowałem mu strój więc tak pół na pół był ubrany, teraz już ładny komplecik jest jedyne do dokupienia koszulka MH Automatyki :)
Na Oliwii byłem wieki temu jak jeszcze na kosza chodziłem ;) chociaż bardziej fociłem cheerleaderki niż mecz :mrgreen:
No ja tam ostatnio na łyżwach jeździłem w 2011 :D
Z resztą w ogóle jakoś tak mi się trochę przysnęło z wyczynami :)
Na desce ostatnio w Harrachovie w 2014, ostatnie wspinaczki i łażenia po ściankach 2015, paralotnia rok temu.... osiadłem na mieliźnie, muszę sobie karnet na Fitness kupić :D:D:D:D:D:D:D:D
a BEBZOL rośnie …… :D:D:D
Fitness :D bedziesz w geterkach robił sobie selfiaczki do lustra i wrzucał na insta? :roll:
Obawiam sie, że moje pójście teraz na siłke mooooogłoby się zakończyć ciężkim szokiem ;) JAk jeszcze śmigałem to prawie nikt nie siedział w telefonach tylko walili konkretne ciężary i trening. Pozostane narazie przy machaniu złomem w domu ;) Trzeba sie wziąć za siebie, wiosna idzie :mrgreen:
Fitness :D bedziesz w geterkach robił sobie selfiaczki do lustra i wrzucał na insta? :roll:
Obawiam sie, że moje pójście teraz na siłke mooooogłoby się zakończyć ciężkim szokiem ;) JAk jeszcze śmigałem to prawie nikt nie siedział w telefonach tylko walili konkretne ciężary i trening. Pozostane narazie przy machaniu złomem w domu ;) Trzeba sie wziąć za siebie, wiosna idzie :mrgreen:
Sobie, albo komuś z przodu :D
Byłem na dniach otwartych, bo chciałem porównać pro siłkę, z tym na co chodzę teraz (od lat jedynie 1 - 2 razy w tygodniu, kiedyś w piwnicy z kumplami zrobiliśmy, sprzętu trochę jest) :D
No i gość do mnie mówi: Nooo to teraz poćwiczymy nogi.
No to lecimy, rozgrzewka wcześniej była.... zrobiłem jedną serię.... spoko ale za lekko, dołożyłem, druga seria, za lekko - dołożyłem, trzecia i czwarta już z trudem ale spoko.
Zszedłem z krzesełka.... łapie Ci ja za hantle.... a tu skurcz w oba uda..... :D i tak to moja siłka tego dnia się skończyła, 2 dni nogi dochodziły do siebie po tym skurczaku :D
Podobnie miałem na spacerze.... wlazłem z młodym na wierzę obronną na Westerplatte w zeszłym roku. stopnie wyższe niż normalne schody, więc trzeba było mocniej pomachać, a schodziłem już prawie na rękach :D:D:D
Chyba brak witaminki to był, bo zacząłem brać D i nieco zmniejszyłem ilość kawy i jest lepiej :D
Dobrze, że nie robiłem sobie w tym czasie sprintów w wodzie w lato bo jakby mnie tam chwyciło, to by było po kreciku :D
Tak czy inaczej, postanowione, że trzeba się zabrać za siebie ….. :D
Żeby nie było …. nogi miałem często ćwiczone na rowerku, na tej pseudo siłce też, więc byłem pewny, że mnie to złapać nie może :D
Dowód:
20347
Hahaha :D jak wróciłem kilka lat temu po długiej przerwie, powiedziałem sobie - stary, lekuuuuuchno. To co kiedyś brałem na start to teraz było mega ciężarem ;) Ok, robie tricepsa. Jedną blaszką, chyba z 6 kilo miały na maszynie. Dobrze jest, tylko rozruszam mięśnie by nie mieć zakwasów... :lol: :mrgreen: na drugi dzień nie mogłem założyć swetra :D
To były czasy gdzie nie było trenerów personalych na każdej siłce a "trenerami" byli bardziej zaawansowani stażem ćwiczący w tym samym czasie swoim tokiem treningowym a służacy radą bezinteresownie. Robiło sie coś źle, nagle podchodzi ktoś, młody, troszke tu popraw, troszke inaczej ręce i wio. Nie było też sieciówek, multisportów i innych wynalazków tylko po prostu sika siłka.
Nogi jak siekiedyś katowało, łaaaaa, teraz to tylko cień tego co kiedyś było. I sie człek spasł ;)
Do treningów to jeszcze jakas dieta potrzebna bo bez tego to też średnio będzie.
Właśnie to miałem pisać, przed chwilą z piekarni wróciłem z 10 sztukami ptysi z bitą śmietaną hahaha :D
Byś sie chociaż jednym podzielił :-P Z bitą śmietaną, mniam.
Czasami jest z jakimś takim badziewiem śmietanokremoniewiadomoczym.
Byś sie chociaż jednym podzielił :-P Z bitą śmietaną, mniam.
Czasami jest z jakimś takim badziewiem śmietanokremoniewiadomoczym.
Oj, tutaj robią z prawdziwą, pycha.... zjadłem w 5 minut …. i teraz ból istnienia mam :D
Czyli treningi i dbanie o sylwetke... od jutra :mrgreen:
Sobota... poranek... o ciasteczko z bitą śmietaną... mmmm mmmm ... od jutra :D
Jem pączka... patrzę na te dźwigi i nic mi nie przychodzi do głowy, może drugiego pączka zjem...
Posłałem. Jakoś samo wyszło, myślałem że będzie gorzej ;)
Wygląda więc na to, że podium jest już obstawione ;)
Mamy 3 prace na skrzynce.
paparapa
25-01-2019, 18:08
I nie ma paru innych rzeczy :)
No ja tam ostatnio na łyżwach jeździłem w 2011 :D
Z resztą w ogóle jakoś tak mi się trochę przysnęło z wyczynami :)
Na desce ostatnio w Harrachovie w 2014, ostatnie wspinaczki i łażenia po ściankach 2015, paralotnia rok temu.... osiadłem na mieliźnie, muszę sobie karnet na Fitness kupić :D:D:D:D:D:D:D:D
a BEBZOL rośnie …… :D:D:D
Odstaw te wszystkie niebezpieczne zabawy, zwłaszcza jeśli latasz nad klifem :)))). Ty masz teraz prowadzić rawki .
Noo, czasami trzeba trochę bardziej powalczyć, jakby zawsze było łatwo to byście padli z nudow, ale liczę na waszą kreatywność, wiem, że zadanie trudne i postanawiam poprawę, bo może z lekka przegiąłem [emoji6]
A co do zabaw na świeżym powietrzu...., no cóż, nie był to dla mnie sens życia, więc traktowałem tylko jako zabawę, póki dzieci małe to tylko spacerki, może jak podrosną to się razem powspinamy np, choć już buły dawno nie będzie [emoji23] , latanie to raczej tylko jak w kierunku Karkonoszy jadę [emoji846] ale już raczej też nie [emoji3526] znudziłem się i chyba już nie odczuwam tak dużej potrzeby buzującej adrenaliny [emoji6]
paparapa
25-01-2019, 22:30
latanie to raczej tylko jak w kierunku Karkonoszy jadę [emoji846] ale już raczej też nie [emoji3526] znudziłem się i chyba już nie odczuwam tak dużej potrzeby buzującej adrenaliny [emoji6]
No to sie nie dziwię jesli walczyłeś w Karkonoszach. To w sumie dość trudny rejon do glajcenia. Jedź na Żar albo Skrzyczne. Stamtąd na jakąś traskę można się urwać. A najlepiej jechać do Słowenii do Tolmina albo na Lijak koło Novej Goricy. Nieskończone latańsko do upadłego :) i w sumie dość tanio.
Zapisałem w notesiku [emoji3526]
Witam Was weekendowo :)
Na skrzynce mamy 5 prac.
Jako, że rawek jest dość upierdliwy przesyłam mały zbiór pomysłów, szczególnie dla młodych uczestników:
- Być może nie warto wyciągać na max cieni, przy tak ostrym i kontrastowym świetle po wyciągnięciu cieni na max wyjdzie wam kaszka, nie zawsze musi być wszystko widać, szczególnie jak po oczach świeci Wam ostre słońce :)
- Być może nie warto podnosić jeszcze bardziej kontrastu :)
- Można spróbować troszkę przekadrować zdjęcie, zrobiłem je szerzej aby można było trochę poucinać, ja osobiście w takich zdjęciach lubię zrobić 16:9, bo nie lubię jak jest za dużo nudnej wody i za dużo nudnego nieba :) ale nic nie stoi na przeszkodzie aby spróbować część kadru wlepić np w kwadrat. kwestia pomysłu.
- Warto zwrócić uwagę na bliki, które pojawiają się na wodzie, są zauważalne.
- Popróbujcie sobie pobawić się krzywą tonalną, kaszkę można np spróbować zakamuflować delikatnie odcinając czernie, tylko tak, aby nie wyszło strasznie mdło :)
- Nie szalałbym z kolorem, może skończyć się źle, szczególnie przy rdzy :)
- Warto odejść od obróbki na jakiś czas, jeżeli siedzicie nad nim dłużej... i wrócić do zdjęcia po kilku godzinach.
- Warto zwracać uwagę na histogram :)
Uwaga, to nie jest przepis na RAWka, tylko zbiór pomysłów i być może któryś z punktów pomoże w jego obróbce :)
tbogdanowicz
26-01-2019, 13:25
RAW'ek jest bardzo ciekawy. Mam dwie wersje, które wyglądają jak robione z dwóch różnych oryginałów :-). Oba robiłem chyba z 5 minut na sztukę :-).
siemalysy
26-01-2019, 13:27
crusiek dobrze prawi [emoji3]
A jak nie macie kompletnie pomysłu co zrobić to dajcie robotę algorytmom waszych wywoływarek klikając na AUTO [emoji6] Zobaczycie co wam komputer zaproponuje [emoji3]
tbogdanowicz
26-01-2019, 13:35
A jak nie macie kompletnie pomysłu co zrobić to dajcie robotę algorytmom waszych wywoływarek klikając na AUTO [emoji6] Zobaczycie co wam komputer zaproponuje [emoji3]
:shock::shock::shock: To takie coś jest???
Zaraz poszukam.
A kolejna edycja, to będzie konkurs automatów :-).
paparapa
26-01-2019, 14:13
Zapisałem w notesiku [emoji3526]
No pięknie....
Tu masz na zachętę... koleś leci po kolejną "stówkę" :) Kobala - Gemona - Kobala
20385
No pięknie....
Tu masz na zachętę... koleś leci po kolejną "stówkę" :) Kobala - Gemona - Kobala
20385
Dla takich widoków się żyje, a z nogami w górze jeszcze lepiej ech, robisz mi smaka, stare skrzydło w szafie salamandra aż się wzdryga :)
Jaka tu cisza, nananana
Nic się nie dzieje, nananana.
:p
P.S. Latający Kret? Lądujesz na czuja? :mrgreen:
Wszyscy ciężko pracują nad RAWkiem :-) To mi przypomina, że miałem się poskarżyć Wam odnośnie prac: 9 sztuk na skrzynce.
ziemek99
28-01-2019, 05:32
Na konkurs wysłałem inną wersję, tutaj macie produkt uboczny - wersję VAPORWAVE
20474
Siemka :)
Na skrzynce mamy 11 prac :)
Cieniutko :)
Ależ się nam wątek "zarumienił" :)
11 to cieniutko? Ile byś chciał, 50? Chciałbym to zobaczyć. Te wrzucanie po 15 w poście i szukanie kogoś, kto przerywnik zrobi. :twisted:
Ciekawa wersja. Taka różowiutka. :p
No ok, trochę bym może się namachał ale warto by było :D
I przy 49 komunikat: brak miejsca na hostingu. :twisted:
I przy 49 komunikat: brak miejsca na hostingu. :twisted:
Sadysta :D
20501
Cały ja. Jeszcze się nie zorientowałeś? :roll: :lol:
Cały ja. Jeszcze się nie zorientowałeś? :roll: :lol:
Ależ.... nie spodziewałbym się niczego innego :D
Dobry wieczór.
Szanowni RAWkowicze, na skrzynce mamy w chwili obecnej 13 prac.
Zostało już niewiele czasu... więc gdyby ktoś chciał się dorzucić do bębna maszyny losującej to zapraszam :)
pumeeque
29-01-2019, 21:32
Wysłane :) Wyszło nawet nie tak źle :D
Bry.
Crecik, cieknij, jak tam skrzyneczka? :mrgreen:
tbogdanowicz za śnieg dzięki, niestety kurier z mrozem nie dojechał i diabli wszystko wzięli. :(
Czołem :)
Na skrzynce mamy 16 propozycji obróbki :)
Bry.
Crecik, cieknij, jak tam skrzyneczka? :mrgreen:
tbogdanowicz za śnieg dzięki, niestety kurier z mrozem nie dojechał i diabli wszystko wzięli. :(
OjTam, pewnie kurier jak zobaczył, że ma śnieg w paczce, rzucił wszystko i wyjechał z nim na Bora Bora ;)
Może i tak być. Tylko dlapoczemu Bora Bora? Bieszczady zbrzydły pewnie. :p
pumeeque
30-01-2019, 19:40
Jestem ciekawa jak inne pracki :D
Jestem ciekawa jak inne pracki :D
Gdzieś za 3 godziny będzie pewnie wiadomo :D
tbogdanowicz
30-01-2019, 19:42
Ale OjTam pisał, że mrozu nie dowieźli. Nie pakowałem, bo przecież wystarczy zamrażarkę w domu otworzyć i w okolicy będzie zimno :-).
pumeeque
30-01-2019, 19:47
Gdzieś za 3 godziny będzie pewnie wiadomo :DCzekam, czekam ;D
Ale OjTam pisał, że mrozu nie dowieźli. Nie pakowałem, bo przecież wystarczy zamrażarkę w domu otworzyć i w okolicy będzie zimno :-).
Panie, chomiki bym zagonił na śmierć, jeśli kazałbym im tyle prądu w tych kołowrotkach wybiegać. :lol:
tbogdanowicz
30-01-2019, 20:02
To samemu na rowerek trzeba wsiąść. Wtedy wszędzie dookoła zimno, a Tobie ciepło :mrgreen:.
Żebym jeszcze rowerza miał. :roll:
tbogdanowicz
30-01-2019, 20:10
Żebym jeszcze rowerza miał. :roll:
Pewnie chomiki Ci zabrały, skoro każesz im prónd robić. Myślisz że one nie pomyślały że na rowerze mniej się zmęczą?
Pewnie chomiki Ci zabrały, skoro każesz im prónd robić. Myślisz że one nie pomyślały że na rowerze mniej się zmęczą?
A wiesz, to mi jakoś nie przyszło do głowy. :p
Chomik odmiana Czernobylskaja Mutantowskaja i świecą w panele słoneczne 24h dzięki czemu prund za darmo.
Panele wykorzystują UV. Chomiki z rodziny Czernobylskaja i fukushimowate to raczej nie UV sieją. :mrgreen:
Hm, może jakiś mini-reaktor? Ołowiana beczka, wymiennik ciepła, chomika do środka. Konwersja wody w parę wodną, to na turbiny i jest prund. :lol:
Chomiki, niedźwiedzie oraz RAWkowiczów i wszystkich forumowiczów zapraszam na GŁOSOWANIE (https://forum.nikoniarze.pl/threads/295255-Zabawa-w-RAWki-3-2019-GŁOSOWANIE) :)
... wymiennik ciepła, chomika do środka. Konwersja wody w parę wodną, to na turbiny i jest prund. :lol:Nie nie... to najefektywniej uzyskuje się karmiąc chomiki papryczkami carolina reaper, tylko trzeba pomieszczenie azbestem wykładać, a ten ostatnio trudny do zdobycia.
Zaraz tutaj wpadnie jakaś grupa ochrony zwierząt normalnie :D:D:D:D:D