Zobacz pełną wersję : Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM czy Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD
TomaszD5500
22-01-2019, 21:26
Witam,
Szukam dobrego spacerowego zooma. Dzisiaj kupiłem uzywana (bo nowych już nie ma)sigmę 18-250 OS ale nie w wersji makro (starsza) i wystąpił problem z moim Nikonem d5500 ,w aparacie migało pomiędzy Af-s a Mf. Wyczytałem że to kwestia wersji oprogramowania. Teraz zastanawiam się nad kupnem któregoś obiektywu z tytułu. Na stronie Dpreviev, znalazłem wykres na którym widać że sigma jest dużo ostrzejsza od tamrona i ma lepsze makro. Mój budżet to maks 700-800 zł więc w grę wchodza tylko używane szkła. Co mogę kupić?
Czy w nowej wersji sigmy z będzie występował problem z moim Nikonem D5500?
Szukam dobrego spacerowego zooma.(...)
Nie ma czegoś takiego w zakresie, o którym dalej piszesz.
Jeśli robisz jpg, to zdajesz sobie sprawę, że nie będziesz miał korekty dystorsji w aparacie, a bez tego dosyć słabo wyglądają właściwości takiego obiektywu? Plus mydło na dłuższych ogniskowych w gratisie :)
Kup Nikkora 18-140, większego zakresu w jednym szkle w miarę sensownej jakości to nie znajdziesz.
TomaszD5500
23-01-2019, 16:52
Zadałem pytanie co lepsze sigma czy Tamron i czy z sigma występują problemy, nie szukam innych obiektywów.
(Mój aparat ma wbudowaną korekcję dystorsji nawet robiac jpg.
Kojocisko
23-01-2019, 17:08
Oczywiście, że ma wbudowaną.... dla obiektywów Nikona :-). Dostałeś dobra radę, zwłaszcza, że wyraźnie napisałeś, że szukasz "dobrego spacerowego zooma". Oba wyminione obiektyw słabo podpadają pod taka definicję.
https://www.optyczne.pl/166.4-Test_obiektywu-Tamron_AF_18-250_mm_f_3.5-6.3_Di_II_LD_Aspherical_(IF)_Rozdzielczo%C5%9B%C4% 87_obrazu.html
https://www.optyczne.pl/223.4-Test_obiektywu-Sigma_18-250_mm_f_3.5-6.3_DC_OS_HSM_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html
Sigma wygląda lepiej optycznie, w razie kłopotu z firmware serwis powinien pomóc (zadzwoń do nich na wszelki wypdaek)
TomaszD5500
25-01-2019, 00:36
Tamron jest spoko ale nie ma stabilizacji obrazu,
140 mm to za mało, pozatym ma słabe makro
Chce poprostu wiedzieć czy z Sigma mogą wystąpić problemy.
Jeśli problem nie jest dla ciebie nieostry obraz, to faktycznie, każdy z nich będzie dobry :)
Napisz maila do serwisu Sigmy w Gdyni, może pomogą z tym szkłem, które kupiłeś. Serwis Sigmy robi aktualizację oprogramowania, trudno zgadnąć jaka wersja jest w którym szkle i czy będzie współpracować z d5500.
Nowoczesny aparat z 24 mpix matrycą wymaga dobrych szkieł, ale ok. pewnie wiesz lepiej, nie ma co ciągnąć ;)