PDA

Zobacz pełną wersję : Wróciłem z wakacji i opisuję problemy z D70 ...

moshica
30-09-2005, 14:06
Witam i cieszę się że do Was wracam !!! :D

Wróciłem 2 dni temu ze słonecznej Turcji, gdzie mój D70 przejechał ze mną 3200km w żarze lejącym się z nieba, pyle tufowym oblegająym całą obudowę oraz wilgotnej bo 85% riwiery tureckiej... 8) Trzaskałem foty w RAW, rzadko w jpeg (jak mi zaczynało karty brakować), zrobiłem 750 fotek z czego oceniam 80% na naprawdę udanych ! Zgrywałem 2x zdjecia na w sumie 6 CD i straciłem 120zł na to i biorąc pod uwagę że na wyjazd musiałem dodatkowo kupić 1GB Sandiska to mnie sieto nie opłaciło !!! W przyszłym roku inwestuję w fotobank, kartę sprzedaję, dopłacam i się uniezależniam od tego zgrywania (moze fotobanki potanieją :shock: )

[glow=red:d57f63a985]Jak sprzet się spisywał ? Ogólnie bardzo dobrze...za jednym wyjątkiem Panowie. [/glow:d57f63a985]

[glow=yellow:d57f63a985]Mój obiektyw KITowy dostał luzów[/glow:d57f63a985] w przedniej części obiektywu która się wysuwa. Czyli jeśli mam ustawiony szeroki kąt na 18mm to ta przednia część się rozchwiała na jakieś 1mm odchyłki od osi optycznej (jeśli poruszam ją ręką) :cry: Tym samym jeśli mocniej potrzęsę obiektywem to słychać stuki :twisted:

Z tego co pamiętam to ktoś opisywał podobny problem ale nie pamiętam kto to był z Was i czy wysyłał do naprawy ten obiektyw. Mam jeszcze prawie 2 lata gwarancji bo sprzęt kupowałem u Grossmana i musiłby zostać wysłany do Nikon Niemcy. Nie wiem czy go wysyłać czy to olać, albo poczekać bo może bardziej go diabli wezmą ? :twisted:
Co o tym sądzicie, czy to normalne w tym sprzęcie czy taki model mnie się trafił ? Aha na długim końcu jak jest wysunięty nie ma luzów wcale... dziwne !

Co jeszcze zauważyłem podczas focenia ? Nie zawsze czyjnik pionu/poziomu dobrze się przestawiał i na LCD czasami zdjęcie trza bokiem było oglądać...trochę denerwujace, ale da się z tym żyć....
Na ISO 1000 wzwyż nasz Nikoś cholernie szumi, wstyd o tym pisać ale w miejscach gdzie z ręki bez Flasha musiałem focić fotki nie są do uratowania, bo oceniam że czas naświetlania musiałby być rzędu ok max 5s, więc siłą rzeczy ISO wysokie mi nie pomogło tylko zaszkodziło (zakaz focenia ze statywów !!!)

Co jeszcze z ciekawości napiszę to to że na całej trasie naliczyłem 5szt naszych D70, głownie u Angoli i skośnookich :lol: 3/4 sprzętu to były kompakty cyfrowe (widziałem jednego Canona 350D, 3 sztuki 300D). Porównywałem naszego D70 np. z Sonym 828 i jedno co mnie zaskoczyło to to że tam ma się podgląd w czasie rzeczywistym histogramu, a u nas jest i w dodatku tylko dla barwy zielonej (tu Nikon dał ciała :oops: )> Kolejna rzecz, może śmieszna ale dla mnie na wyjeździe przydatna to to że nawet zwykły Canon S1 ma powiększenie kadru (podgląd) na LCD ile się chce a nie tylko 2x, wiem że mnie zrypiecie iż na nim nic nie widać ale wierzcie mi że często kasowałem fotę bo coś mi się nie podobało i to 2krotne powiększenie się nie przydaje, jest za małe !!! Pomijam kwestię wielkości LCD gdzie Sony H1 bodajże miał wielkosc LCD jak w TV a nasz Nikoś jak ubogi krewny...No cóż dosć marudzenia i tak go kochamy za właśnie foty które trzepie !!! 8)

To chyba tyle z pobieżnego opisu, proszę jedynie o pomoc w kwestii obiektywu bo tutaj wyszła słaba strona sprzętu i nie wiem co dalej !!!

Pozdrawiam Was i jestem z Wami :D
Moshica

hajdar
30-09-2005, 14:36
moshica, pochwal sie fotkami... i w miedzyczasie poczytaj instrukcje :wink: odnosnie podgladu :mrgreen: :mrgreen: a histogram toz D70 to lustrzanka wiec jak chcesz miec w czasie rzeczywisty :wink:

FOTOPAN
30-09-2005, 14:37
Ciekawy tekst, gratulacje dla Twojej D70-tki ,że przetrzymała takie warunki.
Jeżeli interesuje cię większy podgląd, to po powiększeniu wyświetlanego obrazu na LCD przez wciśnięcie <ENTER/QAULL> naciśnij i trzymaj <ISO/+> - na LCD zobaczysz prostokąt który możesz powiększyć/pomniejszyć przez obrót kóleczka pod kciukiem - tym sposobem możesz powiększyć jeszcze bardziej obraz. Przesuwanie obszaru dżojstikiem <>^v

Piternet
30-09-2005, 14:43
Witanko!
Nie wypowiem się na temat luzów bo nie mam w tym doświadczenia ale podobną sytuację miałem z canonem 300 - też szybko zrobiły się luzy w kitowym obiektywie, ale nic z tym nie robiłem bo kupiłem sobie Nikosia.

Co do szumów - no cóż można na nie ponarzekać i tyle możemy zrobić. Mnie narazie nie stać na aparat, który by wyraźnie mniej szumiał w warunkach jakie opisujesz.

Nie zgodzę się natomiast z maksymalnym powiększeniem. Wprawdzie nie można sobie powiększyć "ile się chce" ale to powiększenie chyba jest jednak większe niż dwa razy (chociaż mogę się mylić). Podejrzewam, że powiększasz sobie zdjęcie naciskając przycisk QUAL/ENTER ale jak już to zrobisz to trzymając wciśnięty przycisk ISO pokręć tylnym kółeczkiem - u mnie to powoduje dalsze powiększanie obrazu.

pozdrawiam

piozma
30-09-2005, 16:58
Witam !
A propos powiększenia to jak już zostało powiedziane , jest na pewno większe niż 2x . Jeśli chodzi o luzy w kit'owym szkiełku to mam takowe od początku , tzn. większe na szerszym końcu i prawie żadne na tele . No cóż po prostu są i nie wnikam w to dalej , ponieważ nie wpływa to na jakość fotek , mam nadzieję tylko , że mi któregoś pięknego dnia przy wszystkich nie wypadnie przednia część obiektywu na ziemię . Oczywiście trochę sobie zażartowałem , nie sądzę , żeby coś takiego mogło się zdarzyć , ale swoją drogą z rozrzewnieniem wspominam stare obiektywy nawet te radzieckie od zenka , gdzie wszystko było tak dokładnie spasowane i metalowe , że nawet jak się ziarnko piasku dostało to raczej zostało roztarte w proch . Podejrzewam , że w dzisiejszych podłych czasach dopiero sprzęt profi za jakieś nierealne pieniądze nie będzie wykazywał luzów .
pozdrawiam .

Czornyj
30-09-2005, 17:18
(podgląd) na LCD ile się chce a nie tylko 2x,
Dżizas, ale dajesz popalić!!! :lol: :lol: :lol: można powiekszyć wszystko jak cholera, tylko trzeba czasem instrukcje poczytać, albo obejrzeć wnikliwie ikonki namalowane na korpusie :wink: Co do LCD, to zgadzam sie w 100% - 1,8 to jest nedza, powiekszanie do 2 to jest robienie sobie jaj, 2,5' to powinno być OBOWIĄZKOWE MINIMUM, a idealnie byłoby 3,5" (odpowiednik polaroida z 6x7)!!! Nie wiem skąd sie wzieła ta sqrviała maniera dawania gównianych wyświetlaczyków do DSLRów, nawet w DsMkII dali takiego knypa!!!

trigger
30-09-2005, 17:26
E tam luzy - ten model tak ma. Mój kit też ma delikatny luz - nie przeszkadza to w robieniu zdjęć, za tę cenę to chyba normalne. 17-55 ich nie ma sprawdzałem :wink:

moshica
01-10-2005, 10:17
2 tygodnie temu przed zrobieniem 400 fotek (łącznie jakieś 1500) nie miał luzów, a od kilku dni już ma.
Macie racje że dzisten sprzet to totalna masówka dla mas, tylko cholera i tak za ciężkie jak dla mnie pieniądze !

Pozdrawiam
Moshica

trigger
01-10-2005, 10:35
No wiem, że to jednak troszkę kosztuje. Ja też byłem zawiedziony troszkę, bo to miał niby być standardowy obiektyw. Ale prawdopodobnie te luzy nie będą Ci się już powiększać i taki już zostaną.

admin
01-10-2005, 10:47
Panowie, zaczne od tego ze az boje sie wyobrazic sobie co by bylo gdyby wcale nie bylo wyswietlacza z podgladem zdjecia, a przyznacie ze taka mozliwosc mogli zalozyc producenci (w koncu to pochodna konstrukcji tradycyjnej). Podglad z zalozenia ma sluzyc jedynie kontroli optymalnosci obrazowania. To poscig za nowym klientem kaze wbudowywac laptopa w aparat ;)

ISO. Tu powoli tez trace cierpliwosc na ciagle narzekania. Jeszcze kilka lat temu posiadacz aparatu tradycyjnego na mysl o ISO powyzej 400 dostawal TCsR (tiku cofajacej sie reki) :) Dzisiaj wbudowuje sie 1600, 3200 a nawet 6400 i narzeka na szum. Cos tu jest nie tak. Pewnie ze ziarno to nie szum ale tez narzekania sa nieadekwatne do problemu. Ja osobiscie nie mam nic do wysokiego ISO D70. Staram sie szum wygenerowany przez matryce wykorzystac fotograficznie lepiej niz splaszczony oprogramowaniem i pozbawiony szczegolow obraz z kilku konkurecyjnych puszek. Tak wiec jak zwykle, cos za cos.

Czornyj
01-10-2005, 11:49
Panowie, zaczne od tego ze az boje sie wyobrazic sobie co by bylo gdyby wcale nie bylo wyswietlacza z podgladem zdjecia, a przyznacie ze taka mozliwosc mogli zalozyc producenci (w koncu to pochodna konstrukcji tradycyjnej). Podglad z zalozenia ma sluzyc jedynie kontroli optymalnosci obrazowania. To poscig za nowym klientem kaze wbudowywac laptopa w aparat ;)
Tutaj pozwole sobie na zdecydowany sprzeciw. Dla mnie wyświetlacz LCD jest po prostu odpowiednikiem polaroidalnej dupy w aparacie średnio/wielkoformatowym. W pewnym stopniu pozwala na sprawdzenie poprawności ekspozycji i rozkładzie świateł (istotne przy lampach studyjnych), co jednak istotniejsze, pozwala OCENIĆ KOMPOZYCJE ZDJECIA. O fakcie, że wygląd zdjecia diametralnie zmienia sie w zależności od wielkości wyświetlacza/odbitki itd. nie musze tu chyba wspominać, bo wie to nawet każde dziecko. Ergo, ocena poprawności kompozycyjnej przedstawienia ZUPEŁNIE INACZEJ wypadnie na wyświetlaczyku 1,8 cala inaczej na 3,5 cala. Ktoś oczywiście mógłby zwrócić uwage, że oceny poprawności kompozycji można dokonać na viewfinderze, ale kolosalna wielkość i powalająca jakość tego ostatniego w przypadku APS-owych DSLR-ów była już tak szeroko i czesto opiewana, że uwagi tego typu uznam za poniżej pewnego poziomu, dixi et salvavi animam meam!
Natomiast co do szumu wokół szumu, absolutnie sie zgadzam, sprawa jest sztucznie rozdmuchana i (oczywiście w przypadku matryc na pewnym poziomie) ma duperelnie marginalne znaczenie

Grey
01-10-2005, 12:02
hi
Moja d70`tka przezyla egipskie upaly gdzie na pustyni bylo 50C:)
piasek byl wszedzie, doslownie:)pod nogami, powietrzu, nawet w moich oczach:/ aparat sprawowal sie super, bez zadnego problemu. Myslalem ze po powrocie czekac mnie bedzie serwis.. na szczescie kit okazal sie na tyle szczelny ze puszka byla w takim stanie jak przyjechalem, czysta (pare razy w lazience przedmuchalem grucha lustro)

Nawet calo dzienna jazda na motorach przez pustynie nic mu nie zrobila:) torbe mialem w plecaku, trzeslo niemilosiernie..a wszyscy uczestnicy wycieczki po powrocie byli jak po burzy piaskowej (bylo to super!! polecam:) )

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img64.imageshack.us/img64/1078/26gd.jpg)

trigger
01-10-2005, 12:21
Grey ale miałeś fajnie, ja też chce :cry: A i sama fotka fajna :D