Zobacz pełną wersję : Szkło
Witam wszystkich chciałem uzyskać więcej informacji na temat robienia zdjęć przezroczystego szkła jakie macie doświadczenia jak domowym sposobem uzyskać w miarę sensowne zdjęcia tzn. jakie tło jakie oświetlenie itd. Posiadam D70 Nikkor 18-70mm
P.S. Jak macie może jakieś ciekawe linki do stron o tej tematyce to bardzo bym był wdzięczny z góry dzięki i pozdrawiam :)
chudkiewicz
30-09-2005, 13:43
Przede wszystkim musisz mieć białe tło. Robiłem dawno temu zdjęcia dla firmy
ktora produkuje stoły szklane, ciężka sprawa... wszystko sie odbija.
Ale udało sie i efekt byl niezly.
Softboxy dwa albo walilem prosto w sufit, zeby nie miec dodatkowych odbic.
http://www.agfa.imagecenter.pl/library/photocourse/9803/tips.html#11
gmoszkow
30-09-2005, 17:57
Tło nie koniecznie musi być białe. To zależy do czego będziesz wykorzystywał. Świetnie prezentuje się szkło na ciemnych tłach, bo wtedy krawędź jest jasna a nie ciemna i fantastycznie odcina się od tła.
tak się często robi butelki - szczególnie z przeźroczystym płynem :-) Ja często takie fotki oglądam i akceptuję. To samo jeśli chodzi o kieliszki - szczególnie z napojami, wtedy musisz jednak prezentować produk/szkło na czarnym (lub ciemnym) tle.
Grzegorz
Gmoszkow...A to na pewno plyn i butelki...a nie łódka??? ;)
Zdroofki 4All
Witam ponownie i wielkie dzięki za zainteresowanie się moim tematem i za cenne uwagi no właśnie niby takie proste a jednak bo przecież jak zastosujemy czarne tło a później np. będziemy musieli przedmiot wyciąć z tego tła i wstawić go do innego to cały czas będzie widoczne na przedmiocie to ciemne tło. Jeżeli natomiast zastosujemy jasne tło to wszystko się zaczyna zlewać.
Pozdro dla wszystkich :wink: