PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - cos nie tak ... (chyba)

kwiatek6324
18-06-2007, 10:37
Witajcie.

Robilem sobie zdjecia na slubie w sobote i zauwazylem cos niepokojacego.
Probowalem cos w necie poszukac, ale nie udalo mi sie nic znalesc.

Zobaczcie na zdjecie:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.kwiatek.eu.org/d80_1.jpg)

Ogolnie na kilku zdjeciach zobaczylem ze tlo zamiast uciekac w szarosc
wpada w totalna zielen. Bylo tylko kilka takich zdjec. Jednak sie pojawiaja.

aaa. Obiektyw to 28-105/3.5-4.5D IF.

Ogolnie nie gralo roli czy zdjecie poziome, pionowe, dom, zewnatrz.

Przy czym w zdjeciach poziomych pasek jest u gory,
w pionowych z lewej strony..

Macie jakis pomysl ??

Pozdr
AK

prz3mo
18-06-2007, 10:41
Zasadnicze pytanie - jakie oswietlenie bylo na tej imprezie? Moze po prostu balans bieli zgłupiał i tyle :)

Erie
18-06-2007, 10:46
sprawdź a) ustawienia balansu bieli, b) wartość korekcji hue

i oczywiście wstawiaj zdjęcia z exifem

Zbigniew
18-06-2007, 10:53
Skoro piszesz, że pasek pojawia się w różnych miejscach (tak jakby zawsze na górze zdjęcia poziomego, czyli na dole matrycy), to może coś nie teges z samą puszką ? Hmmm. Wklej jeszcze jakieś inne zdjęcia z tym efektem (i z EXIFem).

kwiatek6324
18-06-2007, 10:54
Nie mam ze soba pelnych zdjec, wiec wstawilem takie z galerii.
Dzisiaj wieczorkiem podam linka do NEF-a.

Z kolega zauwazyliasmy dziwna przypadlosc, ze w tym jednym pasku
tylko, szarosc ktora jest poza ostroscia jest przekolorowywana.

Wiekszosc zdjec doswietlanych byla SB-28, ale swiatlem odbitym.
WB na auto,
preselekcja przyslony.

WB bym nie podejrzewal, sprawdze w domu ten wskaznik korekcji hue.
Chociaz tez dziwne ze tylko w tym samym obszarze matrycy..

Pozdrawiam
AK

Erie
18-06-2007, 10:57
Nie mam ze soba pelnych zdjec, wiec wstawilem takie z galerii.
Dzisiaj wieczorkiem podam linka do NEF-a.

Z kolega zauwazyliasmy dziwna przypadlosc, ze w tym jednym pasku
tylko, szarosc ktora jest poza ostroscia jest przekolorowywana.

Wiekszosc zdjec doswietlanych byla SB-28, ale swiatlem odbitym.
WB na auto,
preselekcja przyslony.

WB bym nie podejrzewal, sprawdze w domu ten wskaznik korekcji hue.
Chociaz tez dziwne ze tylko w tym samym obszarze matrycy..

Pozdrawiam
AK

jak wstawisz gdzieś NEFa to będzie chyba najlepiej i najłatwiej powiedzieć co się stało

kwiatek6324
18-06-2007, 17:59
Witajcie

Nef jest tutaj: http://kwiatek.eu.org/d80_1.nef

dodatkowo wrzucilem drugie zdjecie zrobione kilka s pozniej:

źródło (http://kwiatek.eu.org/d80_2.jpg)

i nef odpowiednio: http://kwiatek.eu.org/d80_2.nef

Ustawienia aparatu:
Optymalizacja: normal
red szumow - dl naswietlanie - off
red szumow - wys czul = norm

Pozdr
AK

jm
18-06-2007, 18:04
Na moje oko drugie zdjęcie wygląda OK

Co do pierwszego foto to mam podejrzenia, że był tam jakiś neon świecący na zielono albo cuś???

Zbigniew
18-06-2007, 18:05
Zerknąłem na NEFa jedynki - jest niedoświetlony o dobre 2EV. Po wyciągnięciu wychodzi taki syf niestety.

jm
18-06-2007, 18:06
Zerknąłem na NEFa jedynki - jest niedoświetlony o dobre 2EV. Po wyciągnięciu wychodzi taki syf niestety.

ale czemu tak jednolicie na zielono??!! hmm

Zbigniew
18-06-2007, 18:09
A jak wyciągamy dowolne zdjęcie o 2-2,5EV to różnokolorowe kwiatki się pojawiają - może zieleń spowodowana jest tym, że są drzewa i od drzew się odbiło nieco światła ? Nie wiem, ale gdyby zdjęcie było poprawnie naświetlone, prawdopodobnie nie wyszedłby ten mech :)

Zbigniew
18-06-2007, 18:14
Wyciągnąłem w C1 dokładnie o 2,5EV, zmieniłem ręcznie WB i wyszło mniej więcej to:

źródło (http://img236.imageshack.us/img236/9826/d801xg2.jpg)

Wg mnie to odbicie światła od liści, które po ciągnięciu zrobiło poświatę.

Erie
18-06-2007, 18:19
o rajuśku, fajne zdjęcie nie ma co, ładnie niedoświetlone i chyba faktycznie światło odbite od zielonych liści drzew i dało taką delikatną zieloną poświatę, ale w momencie, gdy wzmacniamy ją 4 lub więcej razy to przestaje być delikatna

edit: hehe, Zbyszku D80 Kwiatka niedoświetla na matrycowym ;)

Zbigniew
18-06-2007, 18:22
Ale mój D80 na matrycowym + lampa działał wyśmienicie, żeby nie powiedzieć przecudownie. Zaraz zapodam sampelka :)

Ok, sampelka mam, ale nie będę wrzucał, bo zaśmiecimy wątek. Niemniej D80 plus sabinka 600/800 to bardzo dobry duet.

kwiatek6324
18-06-2007, 18:29
neonow nie bylo,

polecam jescze zdjecie:

źródło (http://kwiatek.eu.org/d80_3.jpg)

Wyglada jakby cos dziwnego sie dzialo w obszarach niedoswietlonych..

Ogolnie to ze to 1 jest niedoswietlone to wiem (korzystam z SB28) i nie zawsze dobrze ustawie
szczegolnie z odbitym...

Ale to powinno byc szare, a nie zielone.

Myslalem ze moze jak robie duzo zdjec, matryca sie nagrzewa alboco, ale to nie to
patrzac ze w kolejnosci za zielonym bylo dobrze zrobione..

Cos dziwnego, dzisiaj bylem w szoku to ogladajac...

Pozdr
AK

Zbigniew
18-06-2007, 18:30
Ostatnie zdjęcie położyło całą teorię o drzewach. Coś jest rzeczywiście nie tak.

Erie
18-06-2007, 18:37
obawiam się, że aparat ma zwaloną matrycę, można zauważyć, że zawsze są to te same fragmenty i to tak ok. 1/3 klatki o góry/ z lewej

kwiatek6324
18-06-2007, 18:42
wlasnie zrobilem zdjecie celowo niedoswietlone o okolo -2EV, i jest zielona poswiata,
przy dobrze naswietlonych jest ok, bez zadnego problemu....

To mnie dziwi... A firmware mam 1.0
Moze zrobic ten upgrade ze stronki ?

Nie chcialbym sie pozbywac aparatu pewnie na 2 miesiace, znajac zycie..

Pozdr
AK

KAZELOT
18-06-2007, 18:44
Troche to wyglada jakby z twojego aparaciku robił sie noktowizorek... juz nie zartuje polecam chyba serwis:(

kwiatek6324
18-06-2007, 19:42
haaa !!!

Zrobilem upg firmware.

I teraz porobilem niedoswietlone zdjecia.
I jest to samo. Ale jak patrze na wyswietlaczu
to nie ma sladu zieleni.

Do otwierania uzywam Photoshopa i CR 3.6.

Zrobie upg CR do 4.1 i zobaczymy co to wyjdzie.

Moze to jednak wina softu do odczytu zdjec ?
Chociaz dziwne byloby ze ten sam fragment matrycy...

Pozdr
AK

mario_Scott
18-06-2007, 23:10
Czytałem gdzieś na forum niekoniecznie tym, że może dojść do przegrzewania części matrycy w wyniku pracy elementów elektronicznych w aparacie i wtedy może dojść do tego rodzaju przebarwnień w jakimś kolorze. Sprawdził by jednak przed serwisem wcześniej wspomniany balans bieli, wywołał bym zdjęcia na innym sofcie (innej firmy niż Adobe) i czy ta poświata jest od pierwszego zdjęcia czy dopiero po którymś się pojawia, bo to tłumaczyło by tą nieszczęsną pierwszą teorie.
Powodzonka.

Erie
18-06-2007, 23:15
Czytałem gdzieś na forum niekoniecznie tym, że może dojść do przegrzewania części matrycy w wyniku pracy elementów elektronicznych w aparacie i wtedy może dojść do tego rodzaju przebarwnień w jakimś kolorze. Sprawdził by jednak przed serwisem wcześniej wspomniany balans bieli, wywołał bym zdjęcia na innym sofcie (innej firmy niż Adobe) i czy ta poświata jest od pierwszego zdjęcia czy dopiero po którymś się pojawia, bo to tłumaczyło by tą nieszczęsną pierwszą teorie.
Powodzonka.

NEF sprawdzony w Capture NX, Capture 1, Bibble, ACR, RAW Therapee - wszędzie to samo

fader_audio
19-06-2007, 00:13
Witam. Na mój gust jeśli w programach nikona jest tak samo winą tego efektu może być jakis problem z filtrem dolnoprzepustowym. czy przy tych fotkach na lampie błyskowej nie byłoprzypadkiem jakiegoś kolorowqego rozpraszacza ,lub cos takiego???
Jeśli jest to wina apratu osobiście proponuje wymienić aaprat na nowy na podstawie ustawy o szczególenj sprzedaży konsumenckiej czyli dokładnie to że towar jest niezgodny z umową. pozdrawiam

KAZELOT
19-06-2007, 14:55
Jeśli jest to wina apratu osobiście proponuje wymienić aaprat na nowy na podstawie ustawy o szczególenj sprzedaży konsumenckiej czyli dokładnie to że towar jest niezgodny z umową. pozdrawiam

No ale z tym bedzie na pewno kłopot bo sprzedawca podejrzewam ze wysle go do serwisu na nowy nie wymieni chyba ze serwis tak zadecyduje... o reklamowaniu sprzetu i zwiazane z tym przygody sa watki na forum :) jesnak zycze oczywiscie nowego sprawnego sprzetu :) pozdrawiam

fader_audio
19-06-2007, 15:35
w takich przypadkach chowamy gwarancje do szuflady, piszemy odpowiednie pismo, które przedstawia usterkę, najlepiej dołączyć zdowodem. trzeba zaznaczyc że nie korzystamy z gwarancji!!! pismo piszemy w dwóch idnetycznych egzemplarzach- jedno dla sklepu, drugie dla nas. Pismo te musi podpisać najlepiej szef lub kierownik danego sklepu na podkładke jakby co. Następnie czekamy 14 dni na odpowiedź sklepu, jeśli jej nie ma jest to równoważne z przyznaniem nam racji czyli towar podlega wymianie, najlepiej nie odzywać się do sklepu przez ten czas, jest tylko 1 wielki minus zostajemy na 14 dni bez aparatu. pozdrawiam

KAZELOT
19-06-2007, 19:00
w takich przypadkach chowamy gwarancje do szuflady, piszemy odpowiednie pismo, które przedstawia usterkę, najlepiej dołączyć zdowodem. trzeba zaznaczyc że nie korzystamy z gwarancji!!! pismo piszemy w dwóch idnetycznych egzemplarzach- jedno dla sklepu, drugie dla nas. Pismo te musi podpisać najlepiej szef lub kierownik danego sklepu na podkładke jakby co. Następnie czekamy 14 dni na odpowiedź sklepu, jeśli jej nie ma jest to równoważne z przyznaniem nam racji czyli towar podlega wymianie, najlepiej nie odzywać się do sklepu przez ten czas, jest tylko 1 wielki minus zostajemy na 14 dni bez aparatu. pozdrawiam

Jeżeli tak jest to wielki "+" dla waszego sklepu(jak dobrze zrozumiałem;-)) moze podasz jego stronke internetowa Katowice od Bielska nie sa daleko:) jezeli nie wolno na forach reklamowac sie lub kogos to prosze o adress na PW;) pozrawiam

fader_audio
19-06-2007, 19:17
nie zle sie zrozumieliśmy, po prostu tak napisałem.
sorki za wprowadzenie w błąd

JAROmix
20-06-2007, 12:18
.....Następnie czekamy 14 dni na odpowiedź sklepu, jeśli jej nie ma jest to równoważne z przyznaniem nam racji czyli towar podlega wymianie, najlepiej nie odzywać się do sklepu przez ten czas, jest tylko 1 wielki minus zostajemy na 14 dni bez aparatu. pozdrawiam

Sprzedawca ma obowiązek ustosunkować się do naszego pisma i ma na to 14 dni. Tylko nie udzielenie w terminie odpowiedzi przez sprzedawce oznacza uznanie reklamacji. Czas na udzielenie odpowiedzi przez sprzedawcę nie oznacza, że towar w tym czasie będzie naprawiony lub wymieniony, po odpowiedzi którą na pewno dostaniemy od sprzedawcy aparat wyląduje w serwisie zostanie naprawiony i zostanie nam zwrócony w najkrótszym możliwym terminie.
Znam to z praktyki.

fader_audio
20-06-2007, 15:45
Jeżli w piśmie na piszemy żę nie korzystamy z gwarancji tylko powłamy się na tę ustawę, a wyraźnie wpiśmie napiszemy że chcemy wymiany na towar zgodny z umową, sklep ma 14 dni na udzielenie odpowiedzi, jeżeli się nie odezwą mamy podkładke na to że nas olali a to oznacza zatwierdzenie usterki. Jeżeli w takim przypadku będą robić problemy można udać sie z taką sprawą do polubownego sądu konsumenckiego oni to już wtedy załatwia. Miałem przypadek z monitorem(robiły mi się plamki w dolnym lewym rogu) teraz mam nowy monitor a za tamten wywalczyłem zwrot gotówki,. dokładnie w taki sposób jak opisałe. mam kolege który się zajmuje zawodowo takimi sprawami więc odpowiednio mnie nakierował. pozdrawiam