Zobacz pełną wersję : Sigma 17-50 2.8 problem z celnością AF
Lukas1979
13-01-2019, 22:39
Witam
Jak w temacie mam sigme 17-50 2.8 i lekki problem z celnością AF.Chodzio to że na 50 mm trafia w punkt po korekcji w body na -15 na 35 mm też trafia w punkt po korekcji na -15 ale na 17 mm już nie .
Teraz mam pytanie czy mogę osobną wartość korekcji ustawić dla tych 17mm ?
Czy wogle jest możliwe w body ustawienie różnych wartości korekcji do różnych ogniskowych. Mam Nikona d7100
Pozdrawiam
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
W body nie, bo korekta w body nie zależy od ogniskowej ustawionej na obiektywie, jak chcesz nieliniowe poprawki to albo zainteresuj się usb dockiem (nie wiem czy to szkło ma możliwość współpracy) albo wyślij szkło z body na regulację do serwisu
Na temat tego obiektywu napisano na tym forum już chyba wszystko więc bez wdawania się w szczegóły, ktore bez trudu możesz poznać czytając odpowiedni wątek o tym obiektywie. Przy takim zachowaniu obiektywu jaki opisujesz musisz go odesłać do serwisu. Nie ma możliwości różnych korekcji dla jednego obiektywu w body Nikon. Korekcja musi być dokonana w obiektywie, jeżeli jest na gwarancji to bezpłatnie w serwisie Sigmy. Jeżeli po gwarancji to w jakimkolwiek dobrym serwisie np. Studio5s i będzie ostrzył w każdej sytuacji poprawnie.
Lukas1979
13-01-2019, 23:13
Dzięki za pomoc [emoji106]
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
W body nie, bo korekta w body nie zależy od ogniskowej ustawionej na obiektywie, jak chcesz nieliniowe poprawki to albo zainteresuj się usb dockiem (nie wiem czy to szkło ma możliwość współpracy) albo wyślij szkło z body na regulację do serwisu
A można ją podpiąć pod dock usb ? na liście kompatybilnych tego szkła nie ma.
dlatego napisałem, że nie wiem czy akurat to szkło mam możliwość współpracy
Nie można. Tylko kalibracja w serwisie, jak napisał kolega wyżej.
Hancock55
14-01-2019, 21:55
dlatego napisałem, że nie wiem czy akurat to szkło mam możliwość współpracyUSB Dock obsługuje tylko obiektywy serii SVG (Art). Studio 5S chyba nie skalibruje tego obiektywu. Tylko Foto-service2 w Gdyni.
Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka
...Studio 5S chyba nie skalibruje tego obiektywu. ...
Chyba jednak skalibruje. Najprościej zadzwonić.
Hancock55
14-01-2019, 22:03
Chyba jednak skalibruje. Najprościej zadzwonić.Wątpię zeby mieli sprzęt do kalibracji sigm z serii EX.
Hancock55
14-01-2019, 22:10
Mozliwe... [emoji3]
Panie Rafale, Studio5s , pytamy u źródła :)
Jak jest z tą kalibracją S17-50?
Pytałem Rafała rok temu o to: kalibrują.