Zobacz pełną wersję : Jakie ustawieniaq Picture Control...
Juanitos
12-01-2019, 18:03
Witam serdecznie,
W aparatach D90 i D3200 mam ustawienia: SD, wyostrzanie 3 działki, reszta na zero. I tak mam już bardzo długo. Ponieważ uzyskuję "martwe" obrazy (na moje oko) poprawiam je w edytorze. Teraz wyczytałem na angielskich forach, że nikony generalnie są blade, chciałbym sobie ułatwić życie i "podrasować" je już w aparacie. SD nie chciałbym zmieniać, ale pozostałe, szcególnie "wyostrzanie" i "nasycenie" tak. Fotografuję od dziecka, ale nie mam artystycznego zacięcia i jestem przeciętnym pstrykaczem. Potrzebuję obrazków jpg, w których nie trzeba się bawić niczym, poza poziomami. Byłbym wdzięczny za sugestie lub informacje jakie nastawy się stosuje. Pozdrawiam.
Ustaw sobie VIVID.
https://imaging.nikon.com/lineup/microsite/picturecontrol/picture/vivid.htm
Zmień te "angielskie" fora. Nikony są generalnie czarne, nie blade :)
Juanitos
12-01-2019, 20:33
Dobry wieczór. Miło z Twojej strony, że zechciałeś odpowiedzieć takiemu biedniakowi jak ja. Mieszkając w Kielcach moje Nikony mają barwę czarno-szarą... tak to już jest na prowincji. Strona Nikona bardzo ładnie opisuje te siedem ustawień. O tej porze roku w Górach Świętokrzyskich niebo jest ołowiane od smogu i ustawianie żywych kolorów niewiele mi da :-)... Poza tym, byłbym nad wyraz wdzięczny gdybyś zechciał powiedzieć jak ustawione masz pozostałe zakładki: ostrość itp. Przy okazji obejrzałem wszystkie nikonowskie ustawienia i mam pytanie: jak się ma ustawienie "landszaft" w Picture Control do ustawienia wajchą tematyczną "krajobraz" na korpusie ? Może to przerabiałeś?
Masz w instrukcji na stronie 25:
Używaj tego programu w celu uzyskania żywych zdjęć krajobrazu w ciągu dnia. Wbudowana lampa błyskowa i dioda wspomagająca AF wyłączają się. Zalecamy używać statywu, aby uniknąć rozmazania zdjęć przy słabym oświetleniu.
Generalnie tryb nie odpowiada za kolory (aczkolwiek nie jestem pewien, czy nie ustawia właśnie Picture Control "Vivid" lub "Landscape". W tym trybie jest wyłączona jest lampa i ustawia dużą liczbę przysłony, przez co więcej jest w głębi ostrości, ale przez to ustawia krótkie czasy.
Juanitos
12-01-2019, 20:51
Masz w instrukcji na stronie 25:
Generalnie tryb nie odpowiada za kolory (aczkolwiek nie jestem pewien, czy nie ustawia właśnie Picture Control "Vivid" lub "Landscape". W tym trybie jest wyłączona jest lampa i ustawia dużą liczbę przysłony, przez co więcej jest w głębi ostrości, ale przez to ustawia krótkie czasy.
No więc jest tak, że po ustawieniu wajchy na Landszaft wyłącza się dostęp do zakładki Picture Control... Instrukcje niestety mówią co do czego służy, ale nie mówią nic o skutkach. Na zgniłym zachodzie są książki pt: "Fotografuję Nikonem Dxx.." I tam pisze jak najlepiej ustawiać nastawy do tematu.
Kojocisko
12-01-2019, 21:00
Ustawienia Picture Control odpowiadają za obróbkę jpg w korpusie, programy tematyczne odpowiadają za ustawienia aparatu (np. lampa) i ekspozycji.
Nie będzie łatwo wymienić się tu doświadczeniami z ustawień Picture Control, bo chyba w większości rozbimy zdjęcia w rawach i w ustawienia PC prawie nikt nie ingeruje. Są one istotne dla osób robiących zdjęcia w jpg.
Ale na YT jest trochę materiałów. Choćby tu: https://www.youtube.com/watch?v=xknLxl_nqwc
Możesz zrobić testy na PC i zgodnie z ustawieniami aplikacji desktopowej dostosować ustawienia w korpusie.
- - - - kolejny post - - - - - -
Więcej o trybach
https://imaging.nikon.com/lineup/microsite/picturecontrol/picture/landscape.htm
https://imaging.nikon.com/lineup/microsite/picturecontrol/
Tutaj masz kilka profili gotowych, możesz sobie pooglądać co one robią, ewentualnie coś zmodyfikować i wgrać do aparatu.
https://nikonpc.com/
Dobry wieczór. Miło z Twojej strony, że zechciałeś odpowiedzieć takiemu biedniakowi jak ja. Mieszkając w Kielcach moje Nikony mają barwę czarno-szarą... tak to już jest na prowincji. Strona Nikona bardzo ładnie opisuje te siedem ustawień. O tej porze roku w Górach Świętokrzyskich niebo jest ołowiane od smogu i ustawianie żywych kolorów niewiele mi da :-)... Poza tym, byłbym nad wyraz wdzięczny gdybyś zechciał powiedzieć jak ustawione masz pozostałe zakładki: ostrość itp. Przy okazji obejrzałem wszystkie nikonowskie ustawienia i mam pytanie: jak się ma ustawienie "landszaft" w Picture Control do ustawienia wajchą tematyczną "krajobraz" na korpusie ? Może to przerabiałeś?
Ależ Kielce są bardzo fajne a okolice to już w ogóle... bywam, to wiem ;)
Jest oczywiste, że jak zaświeci słońce, to świat inaczej wygląda, także na fotografiach wszystko jest żywsze fajniejsze. Każdy ma inne wyobrażenie o tym, co się podoba. Musisz po prostu sam popróbować różnych ustawień, nawet jeśli jakąś gotowy preset komuś się podoba, dla innego będzie nie do przyjęcia. Jak napisał już kolega, rozwiązaniem wielu bolączek jest ustawienie NEF (RAW), zwłaszcza do fotografii krajobrazu. Potem zdjęcie otwierasz np. w darmowym programie Nikona Capture N-XD (https://www.nikon.pl/pl_PL/product/software/capture-nx-d) i wtedy wszystkie dylematy się rozwiążą :) Możesz zmieniać i eksperymentować do woli, tzn. na ile komp pozwoli. To, co robi oprogramowanie aparatu wedle sztywno ustawionych parametrów, czyli "wywołanie" cyfrowego zapisu do postaci obrazka jpg, możesz zrobić ręcznie, wedle własnej fantazji. Warto spróbować, większość bardziej ambitnych fotografów oraz profesjonalistów tak właśnie robi w większości przypadków, a już zwłaszcza przy krajobrazie.
Za kolory odpowiada Picture Control, tryb krajobrazu o tyle jest przydatny, że przymyka przysłonę chyba najmocniej jak się da w konkretnych warunkach (np. niebo jest wtedy bardziej błękitne, więc jakiś tam wpływ ma). Szczególnie nie zwracam uwagi na to, co mam ustawione w aparacie, choć przyjemniej jest przeglądać żywsze zdjęcia. Raczej mocno nie podbijaj ostrości czy nasycenia, 2-3 działki to max, ale oczywiście kwestia gustu. Warto jeszcze włączyć ADL dla ożywienia zdjęć
https://www.nikonusa.com/en/learn-and-explore/a/products-and-innovation/active-d-lighting.html
Juanitos
13-01-2019, 09:46
No więc czarno to widzę, jeżeli chodzi o rozwiazanie moich problemów. Najlepiej przedstawia to wypowiedź KOJOCISKA: "Ustawienia Picture Control odpowiadają za obróbkę jpg w korpusie, programy tematyczne odpowiadają za ustawienia aparatu (np. lampa) i ekspozycji.
Nie będzie łatwo wymienić się tu doświadczeniami z ustawień Picture Control, bo chyba w większości robimy zdjęcia w rawach i w ustawienia PC prawie nikt nie ingeruje. Są one istotne dla osób robiących zdjęcia w jpg."
Ten rodzaj fotografi ma już swoją nazwę, którą posługują się warszawscy "zawodowi" fotograficy: malarz fotografii. Obrazki, które zdobywają teraz nagrody wyglądają jak jarmarczne obrazy malowane przez ludowych twórców, ale widocznie ma tak być.
Przejrzałem wszystko co jest dostepne na temat "profili", ale te profile nic nie zmieniają w Picture Control, no bo do czego innego służą. Jak wspominałem zaczynałem od dziecka, czyli od średniego formatu, czyli DRUHA poprzez Starta, smienę, Minolty SPxi, 3xi, 9xi do Konica Minolta A2. Potem D90 i D3200. W ciemni (tej prawdziwej) nasiedziałem się już wystarczająco i chciałbym mieć przyrząd który robi sobie zdjątka jak przystało na XXI wiek. Problemem jest mój wiek biologiczny, ponieważ znajduję się w bańce czasowej: ze starych nikt nie zna się na cyfrach, młodzi ambitni uznają tylko RAW, a zdecydowana większość populacji to smartfonowcy.
Wielkie dzięki wszystkim co zechcieli się znizyć :-) do gostka od jotpegów. Stan chyba jest taki: są posiadacze lustrzanek naciskających przycisk z obiektywem kitowym i to kończy ich wszelką działalność, potem są rawowcy i potem już nic... Pozdrawiam serdecznie wszystkich dyskutantów.
nikoniarz
13-01-2019, 09:58
Ja sporo fotografuje w jpg. Jeśli brakuje Ci tego o czym pisałeś (kolorów, ostrości) to podbij je w dowolnym profilu do stopnia który Cię satysfakcjonuje. Vivid bym odpuścił, dla mnie to najgorszy z profili dostępnych w korpusie. Zmodyfikuj sobie Standard. ADL też nie akceptuje bo zdjęcia są wyprane z kontrastu.
Juanitos
13-01-2019, 10:17
Zgadzam się w 110% albo więcej. To wymaga czasu, którego zbytnio nie mam, ale to jedyna droga. Bardzo serdecznie pozdrawiam.
nikoniarz
13-01-2019, 10:21
Zgadzam się w 110% albo więcej. To wymaga czasu, którego zbytnio nie mam, ale to jedyna droga. Bardzo serdecznie pozdrawiam.
No ale żeby cokolwiek zmienić w tych ustawieniach to musisz poświęcić te 2-5 min na modyfikację. Samo się nie zmieni. Jeśli oczekujesz konkretnych wartości jakich używam to później Ci podam.
Juanitos
13-01-2019, 10:55
Trochę mnie nie zrozumiałeś :-) Czasu na zmianę nastaw posiadam aż nadto, problem jest z testowaniem, bo za oknem szaro i buro. Natomiast miałem na myśli czas biologiczny (posiadam 72 latka) dlatego chciałem się dowiedzieć co ludzie stosują. W literaturze nic nie ma, raz tylko optyczni.pl zająknęli się, że ustawienie ostrości na 3 działkę (w Nikonach) to wg nich jest neutralny poziom wyostrzania. I tak mam ustawione (moim zdaniem zbyt mało). Zatem, gdybym dostał "gotowca" to było super :-)
Możesz zrobić tak: Ustaw sobie na próbę zapis RAW. W nowszych aparatach jest funkcja wywoływania RAWów z menu aparatu (w menu RETUSZU -> Przetwarzanie RAW). Możesz zrobić zdjęcie i spróbować wywołać z różnymi ustawieniami, a później porównać co wolisz.
nikoniarz
13-01-2019, 11:23
W literaturze nic nie ma, raz tylko optyczni.pl zająknęli się, że ustawienie ostrości na 3 działkę (w Nikonach) to wg nich jest neutralny poziom wyostrzania. I tak mam ustawione (moim zdaniem zbyt mało). Zatem, gdybym dostał "gotowca" to było super :smile:
A widzisz, skoro wyostrzanie na poziomie "3" jest za słabe, to czemu nie zmieniłeś na 5, 7 czy 9? Miałbyś "odpowiedź" w 2 minuty, a "gotowca" w max 10 minut jeśli trzeba byłoby sprawdzić więcej poziomów wyostrzania... A tak czekasz od 17h. No ale czasu masz aż nadto to okej :)
@Juanitos (https://forum.nikoniarze.pl/members/83843-Juanitos), ustawienia wysłałem w prywatnej wiadomości.
Obawiam się, że "gotowiec" z ustawień PC niewiele pomoże. Chyba, że ktoś ma dokładnie takie aparaty jak Twoje, podobny gust i odbiór zdjęcia, no i fotografuje podobne tematy.
Używasz komputera do poprawiania zdjęć? Na czym je później oglądasz?
Kojocisko
13-01-2019, 15:13
......
Ten rodzaj fotografi ma już swoją nazwę, którą posługują się warszawscy "zawodowi" fotograficy: malarz fotografii. Obrazki, które zdobywają teraz nagrody wyglądają jak jarmarczne obrazy malowane przez ludowych twórców, ale widocznie ma tak być.
....nasiedziałem się już wystarczająco i chciałbym mieć przyrząd który robi sobie zdjątka jak przystało na XXI wiek. Problemem jest mój wiek biologiczny, ponieważ znajduję się w bańce czasowej: ze starych nikt nie zna się na cyfrach, młodzi ambitni uznają tylko RAW, a zdecydowana większość populacji to smartfonowcy.
Wielkie dzięki wszystkim co zechcieli się znizyć :-) do gostka od jotpegów. Stan chyba jest taki: są posiadacze lustrzanek naciskających przycisk z obiektywem kitowym i to kończy ich wszelką działalność, potem są rawowcy i potem już nic... Pozdrawiam serdecznie wszystkich dyskutantów.
Wydaje mi się, że z zbyt uogólniasz. Raw jest odopowiednikiem ciemni. Tylko tyle. W ciemni można zrobić kicz lub porządne zdjecie. Przypisywanie jarmarczności fotografującym w RAW jest niezrozumieniem.
Format jpg jest zwykle wykorzystywany tam, gdzie jest niezbędne szybkie przekazanie zdjęcia do publikacji. Lub nie ma się ochoty na edycję.
Obróbka plików raw na komputrze ma też zaletę, że komputer ma więcej mocy obliczeniowej niż aparat i mamy więcej czasu na przetworzenie pliku - ergo efekt końcowy może być lepszy.
Dla mnie obrobla plików RAW ma też tą zaletę, że jest to czas na obejrzenie zdjęć, selekcję, kadrowanie. Wtedy na dysk wędrują zdjęcia do których warto wracać i które sa gotowe do druku lub publikacji
Kłopot jest też taki, że matryce w róńych aparatach są... różne. Podobnie jak ludzkie gusta. Nie ma jedynie słysznych ustawień PC dla wszystkich aparatów i ich użytkowników.
tbogdanowicz
13-01-2019, 15:43
Szanowny Juanitos.
JPG z aparatu, to jak polaroid. Nic już nie zmieniasz masz "odbitkę".
RAW - to klisza do wywołania. A właściwie jak kilka klisz na raz, o różnym nasyceniu kolorów, różnej kontrastowości itd. To jakbyś jedno ujęcie zrobił na filmie ORWO, Kodak Ektra, Kodak Portra, Fuji Reala, Fuji Velvia i co tam Ci przyjdzie do głowy.
Kiedyś musiałeś mieć te kilka klisz i iść z nimi do ciemni, teraz siadasz przy komputerze z jednym plikiem i robisz to samo, tylko że wszystko możesz cofnąć i poprawić aż uzyskasz zadowalający Cię efekt.
Jak zawsze wymaga to trochę wprawy, ale przecież do pracy się nie śpieszysz, możesz codziennie posiedzieć 2-3 godziny i za tydzień inaczej spojrzysz na RAW'y.
To tak na szybko mi w dużym skrócie.
Pozdrawiam,
tbogdanowicz
Szanowny Juanitos.
JPG z aparatu, to jak polaroid. Nic już nie zmieniasz masz "odbitkę".
...
Nie, no zbyt duże uproszczenie. Prawidłowo naświetlonego jpg można całkiem fajnie podkręcić, sam kiedyś z tego korzystałem w początkach przygody z cyfrą. Te zdjęcia wyglądają ok także dziś.
tbogdanowicz
13-01-2019, 19:18
Tak, to uproszczenie. Ale uważam że wystarczająco dobrze pokazuje różnice pomiędzy RAW'em a JPG'iem z aparatu, którego oczekuje autor wątku.
Juanitos
13-01-2019, 20:22
To faktycznie doskonały pomysł, ponieważ wszystkie foty robię jako RAW+JPEG. Nie korzystałem nigdy z retuszu w aparacie i nie wiedziałem, że uwzględnia się w trakcie przetwarzania dane PC. Przy okazji wykryłem, że czytnik zakończył żywot i musiałem odłożyć sprawę na potem. Doskonała porada. Można na tym wątek zakończyć, Bardzo dziekuję.
Juanitos
14-01-2019, 09:29
Możesz zrobić tak: Ustaw sobie na próbę zapis RAW. W nowszych aparatach jest funkcja wywoływania RAWów z menu aparatu (w menu RETUSZU -> Przetwarzanie RAW). Możesz zrobić zdjęcie i spróbować wywołać z różnymi ustawieniami, a później porównać co wolisz.
To faktycznie doskonały pomysł, ponieważ wszystkie foty robię jako RAW+JPEG. Nie korzystałem nigdy z retuszu w aparacie i nie wiedziałem, że uwzględnia się w trakcie przetwarzania dane PC. Przy okazji wykryłem, że czytnik zakończył żywot i musiałem odłożyć sprawę na potem. Doskonała porada. Można na tym wątek zakończyć, Bardzo dziekuję.
Dobry pomysł jeżeli Juanitos nie posiada komputera.
Jeżeli jednak posiadasz (o czym świadczy pierwszy post) i dopuszczasz proste poprawki na komputerze - to używanie nikonowskiego Capture NX-D nie musi być bardziej skomplikowane, niż prosta obróbka jepga. NX-D można potraktować po prostu jako zwykłą przeglądarkę dla NEFów z opcją prostych korekt (poziomy, PC, WB itp). Jeżeli nie będziesz ruszać pozostałych suwaków, to naprawdę nie trzeba mieć specjalnej wiedzy. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to po poprawkach wyeksportować gotowe zdjęcia do jpeg... Wszystko ;)
P.S.
Ponadto używając nikonowskiego oprogramowania możesz ustawić sobie indywidualne PC, przetestować w Capture NX-D i wczytać do aparatu.
Juanitos
14-01-2019, 17:59
Obawiam się, że "gotowiec" z ustawień PC niewiele pomoże. Chyba, że ktoś ma dokładnie takie aparaty jak Twoje, podobny gust i odbiór zdjęcia, no i fotografuje podobne tematy.
Używasz komputera do poprawiania zdjęć? Na czym je później oglądasz?
Też tak sądzę. Miałem na myśli skorzystać z doświadczeń forumowiczów w zakresie "agresywności" poszczególnych suwaczków w PC. Nikon z niewiadomych przyczyn ustawia je na najniższym poziomie, tłumacząc mętnie, że jest to materiał wyjściowy dla tych co uprawiają pracę w ciemni. To akurat jest manipulacja, bo suwaczki na RAW nie wpływają. Forumowicze anglosascy węszą teorię spiskową, że aparaty tej firmy są bardzo słabo powtarzalne co do parametrów. I może to być dobra teoria biorąc pod uwagę zupełną niepowtarzalnośc obiektywów.
Oczywiście, że używam komputera :-) razem z edytorami fotek np. PaintShop Pro i innych bardziej znanych :-). Oglądam różnie: przeważnie na dobrej jakości 27' monitorze, ale również na papierze. Obrazki do papieru szkoda obrabiać jako RAW, bo papier i tak nie przeniesie tych wypracowanych niuansów. Pozdrawiam.
Obrazki do papieru szkoda obrabiać jako RAW, bo papier i tak nie przeniesie tych wypracowanych niuansów.
Raw to nie tylko "niedostrzegalne niuanse". Raw to przede wszystkim mnóstwo informacji (można powiedzieć, że nadmiar informacji), które traci się bezpowrotnie w jpg. Informacji, które pozwalają na uzyskanie w przyszłości niemal dowolnego wyglądu wyjsciowego obrazu (w tym także zmianę PC) w taki sposób, że rezultat może być lepszej jakości niż jpeg z aparatu, może zawierać wiecej danych (a obróbka jpega zawsze powoduje utratę danych).
A najlepsze w tym wszystkim jest to, że obróbka rawa może być tak samo prosta jak jpega. A nawet często jest prostsza, bo masz do dyspozycji lepszy materiał wejściowy.
Chcialabym się upewnić: czy ustawienia picture Control dotyczą tylko plików jpg? Czy jeśli ktoś mi w tych ustawieniach namieszał, a ja przedstawię sobie aparat z powrotem na raw, to kolejne zdjęcia powinny być takie jak przedtem przed zmianami? Pytam, bo moj aparat wrócił z serwisu i robi brzydkie zdjęcia... Kolory są szare i wszystko wygląda tak jakby ktoś mi mocno podkrecił clarity...
Kojocisko
04-02-2019, 21:19
Ustawienia PC wpływają tylko na pliki jpg. Ale mają też wpływ na miniaturkę jpg zaszytą w pliku raw.
Jeśli miałeś kalibrowny AF, to często w tym celu podkreca się ostrość w ustawieniach PC.
Ustawienia PC wpływają tylko na pliki jpg. Ale mają też wpływ na miniaturkę jpg zaszytą w pliku raw.
Jeśli miałeś kalibrowny AF, to często w tym celu podkreca się ostrość w ustawieniach PC.
Tak, tak się stało właśnie po kalibracji. Czyli oni po prostu podkrecili mi ostrość i na tym polegała ich kalibracja? Czy gdzieś znajdę ustawienia z przed tej zmiany czy muszę próbować metodą prób i błędów do tego powrócić? Czy wcisnąć "przywróć ustawienia fabryczne" ?
Ale mają też wpływ na miniaturkę jpg zaszytą w pliku raw.
Czyli też to, co widać na podglądzie na ekraniku aparatu. No i soft do wołania zdjęć Nikona odczytuje ustawienia PC.
Tak, tak się stało właśnie po kalibracji. Czyli oni po prostu podkrecili mi ostrość i na tym polegała ich kalibracja? Czy gdzieś znajdę ustawienia z przed tej zmiany czy muszę próbować metodą prób i błędów do tego powrócić? Czy wcisnąć "przywróć ustawienia fabryczne" ?
Nie, nie. Oni podkręcają ostrość, bo bardziej wtedy błędy widać.
Resetować całego aparatu nie musisz.
Wejdź w ustawienia PC. Zmodyfikowany profil będzie miał gwiazdkę (*) przy nazwie. Wejdź w niego i sam profil resetuj.
Widzę, że ustawili mi wyostrzanie aż na 9 - może dlatego obraz jest taki... Po przeczytaniu poprzednich wątków ustawię na 3. Dziękuję za szybką odpowiedź.
madebyzosiek
04-02-2019, 21:38
Widzę, że ustawili mi wyostrzanie aż na 9 - może dlatego obraz jest taki... Po przeczytaniu poprzednich wątków ustawię na 3. Dziękuję za szybką odpowiedź.Na kalibracji zawsze ostrość i kontrast jest ustawiany na maksa, łatwiej jest zobaczyć gdzie dokładnie jest ostrość.
Czy funkcja picture control krajobrazy nadaje się do jpg w słoneczny dzień ? zastanawiam się czy nie przyciemni w cieniach w stosunku do standardu?
Chodzi dokładniej o cienie drzew a chodzi mi o wyciągnięcie minimalnie mocniej kolorów w jpg bo wydają się mało nasycone w stosunku do rzeczywistości.
Pozdrawiam
Czy się nadaje do jpg w słoneczny dzień to zależy od konkretnej sytuacji i od oczekiwań. Camera Landscape zwiększa kontrast dość znacząco, więc przyciemni cienie. Zwiększa równocześnie nieco nasycenie barw. W krajobrazie działa dość specyficznie, co trudno szybko powtórzyć w inny sposób. Osobiście czesto tego używam, ale w post procesie jako jeden z pierwszych parametrów wywolania obrazka.
Myślę, że sam możesz to wszystko ocenić robiąc zdjęcia w dwu wariantach w Twojej konkretnej sytuacji ustawiając body na różne warianty PC. Nikt przecież nie wie co dokładnie fotografujesz i co chcesz osiągnąć.
Niestety chyba masz dwie możliwości: albo fotografowanie w jpg i kręcenie dokładnego profilu kolorystycznego w PC pod bardzo konkretne potrzeby , albo przeproszenie się z RAW-ami i spokojne ustawienie wszystkiego w postprocesie.
Witam niestety nie mam minitora tylko TV, już odpuściłem sobie rawy ale powodów jest więcej.
Co do fotografowania głównie lustro służy mi w 99% do zdjęć na urlopie. Ostatnio pół roku przeleżał nie używany.
Chodzi o wciągnięcie kolorów ale nie zależy mi na tym tak bardzo jeśli miało by pogorszyć - przyciemnić ciemniejsze miejsca boki czy dół robiąc zdjęcia np z cienia drzew. Ostatnio właśnie między sosnami piniowymi się chowałem i uchwyciłem je po bokach środek ok ale gałęzie prawie czarne. Focę głównie kiedy jest mocne słońce góry i rejony południowe. Teraz jeszcze ustawiłem d light funkcje na normal i będę przymykał bardziej przysłonę 12-16 w kitowym nikkorze bo teraz w trybie A przymykałem na wyjeździe do 5,6-7. ale to na takie słońce za dużo. Jeśli chodzi o control picture to miałem 1 opcję chyba standarsową wydaje mi się że kolory są mniej nasycone niż na żywo a jeśli jest pochmurne niebo blade światło to wtedy to uwypukla i zieleń jest taka ciemna-zgniła dlatego myślę czy opłaca się ustawiać tą opcję krajobrazową.
Witam niestety nie mam minitora tylko TV, już odpuściłem sobie rawy ale powodów jest więcej.
Co do fotografowania głównie lustro służy mi w 99% do zdjęć na urlopie. Ostatnio pół roku przeleżał nie używany.
Chodzi o wciągnięcie kolorów ale nie zależy mi na tym tak bardzo jeśli miało by pogorszyć - przyciemnić ciemniejsze miejsca boki czy dół robiąc zdjęcia np z cienia drzew. Ostatnio właśnie między sosnami piniowymi się chowałem i uchwyciłem je po bokach środek ok ale gałęzie prawie czarne.
Nie musisz całkowicie wracać do rawów (choć ja polecam taki krok). I nie musisz mieć monitora. Wystarczy, że zrobisz kilka próbnych zdjęć w raw i wywołasz je choćby w aparacie z różnymi ustawieniami. I już będziesz miał pogląd jaki efekt dają poszczególne ustawienia PC.
Na komputerze dodatkowo miałbyś możliwość wyciągania z cieni, przyciemniania świateł (także lokalnie), czyli w zasadzie lekarstwo na problemy o których piszesz.
Ponadto w słoneczny dzień prawdopodobnie przyda Ci się filtr polaryzacyjny. Kiedy jest dużo słońca i liści - moim zdaniem z reguły użycie polara to najskuteczniejszy sposób regulacji kontrastu i nasycenia kolorów. Jeżeli 99% zdjęć robisz na urlopie, to polecam polara.
Teraz jeszcze ustawiłem d light funkcje na normal i będę przymykał bardziej przysłonę 12-16 w kitowym nikkorze bo teraz w trybie A przymykałem na wyjeździe do 5,6-7. ale to na takie słońce za dużo.
Przymykanie przysłony powyżej 8 ma sens tylko wtedy, gdy migawka 1/4000 jest za wolna. Naprawdę jest aż tak jasno, że ISO 100, 1/4000s, f/8 nie wystarcza?
Jeśli chodzi o control picture to miałem 1 opcję chyba standarsową wydaje mi się że kolory są mniej nasycone niż na żywo a jeśli jest pochmurne niebo blade światło to wtedy to uwypukla i zieleń jest taka ciemna-zgniła dlatego myślę czy opłaca się ustawiać tą opcję krajobrazową.
W razie czego możesz zwiększyć nasycenie dla poszczególnych ustawień PC.
Ale wrażenie zmniejszenia nasycenia kolorów w słońcu może mieć wiele przyczyn (m.in. nieodpowiedni balans bieli, "przepalenia", refleksy słoneczne itp. - wtedy samo zwiększenie nasycenia niewiele pomoże).
Dzięki będę analizować i próbować. Od wczoraj mam polara na niektórych zdjęciach rzeczywiście jest jakaś tam poprawa widoczna. Kupiłem z myślą o turkusowych jeziorach czy do Cro.
Pokazuje jeszcze tylko 2 fotki na jednym te cienie po prawej a na drugim jakoś tak na żywo bardziej to wyglądało. To są tylko raczej moje kosmetyczne wizję.
A co sądzisz o natężeniu kolorów i jasności fotek ? Ostatnio próbowałem poprawić ustawienia TV i nie wiem co myśleć o tych fotkach.
Te fotki robione były standardowe picture control.
https://i.postimg.cc/sDd3bzzH/DSC-0683.jpg (https://postimg.cc/NLDhrW5R)
10mm 7.1 640s iso 200 standard PC auto balans bieli d-light auto. Czy ta się te drzewa poprawić w jpg tak by z puszki już nie wymagały korekty? czy to pobożne życzenia?
https://i.postimg.cc/mDySRRq3/DSC-0417.jpg (https://postimg.cc/MMXBmkzX)
10mm f7.1 iso400 80s tryb A balans auto standard PC , d-light auto.
fanta raczej nie oczekuj, że będzie prosto łatwo i przyjemnie.Dobra tonalność zdjęcia to nie jest coś co można zrobić prosto z automatu, a tego zdaje się oczekujesz na dodatek na nietypowym dla fotografii wyświetlaczu.
Po pierwsze telewizor ma inną niż monitory krzywą gamma ktora decyduje o kontraście widzianym na wyświetlaczu. Programy wewnętrzne lustrzanki są natomiast firmowo ustawione na gamma monitorów ktore jest mniej kontrastowe.
Żeby w każdej sytuacji oświetleniowej otrzymać dobry obraz na telewizorze musisz zrobić profil do każdej sytuacji oświetleniowej w której chcesz fotografować, co widać na Twoich dołączonych przykładach- jeden nadmiernie kontrastowy drugi wyblakły.
Zadanie trudne i pracochlonne.
Może ktoś ma inną receptę, ale ja jako amator wybrał bym obróbkę RAW pod wyświetlanie na konkretnym telewizorze, albo metodą dającą gorszy efekt ale bez obróbki metodą prob i błędów dobrał gotowe profile PC w aparacie do oswietlenia na zdjęciu, tak żeby to wyglądało jak mawiają - po japońsku, jako tako.
Dla przykładu do zdjęcia pierwszego zastosować profil Standard a do drugiego Krajobraz w ustawieniach PC aparatu. Nie wierzę jednak, że można znaleźć jeden profil PC do wszystkich sytuacji oświetleniowych i otrzymać poprawny obraz na telewizorze.
A co sądzisz o natężeniu kolorów i jasności fotek ? Ostatnio próbowałem poprawić ustawienia TV i nie wiem co myśleć o tych fotkach.
Te fotki robione były standardowe picture control.
Aktualnie też mam słaby monitor, więc nie mogę nic wyrokować. Na pierwszym jasność chyba OK, oprócz tego, że cienie czarne. Na drugim jest blado, ale to w sumie pasuje do mglistej aury. ;)
Co do nasycenia kolorów - to kwestia gustu i wizji.
Poza tym oba zdjęcia jakby lekko wpadają w róż. (ale to może wina słabego monitora)
Jeśli chcesz widzieć szczegóły w cieniach i w słońcu, to zmniejsz kontrast w ustawieniach PC. Ja w takich warunkach czasem stosuję Neutral PC (z podkręconym nasyceniem i ostrością, czasem z dodatkowo zmniejszonym kontrastem). Może ew. pomoże DL?
Szczerze mówiąc - na co dzień będąc w plenerze nie wnikam zbytnio w takie szczegóły jak PC czy nawet WB. Robię raw+jpg i dzięki temu mogę wszystko ustawić na spokojnie w domu. Podobnie - gdybyś miał rawy tych zdjęć, to nie łamałbyś sobie głowy jakie zastosować PC, tylko robiłbyś kolejne zdjęcia. A potem w domu parę ruchów myszką i masz co chcesz ;) Pod warunkiem, że nie prześwietliłeś zbytnio zdjęcia.
Wkleję tutaj moje przemyślenia odnośnie ustawień Picture Control . Z powodzeniem stosuję je już w trzeciej kolejnej puszce Nikona.
W body mamy 3 gotowe zestawy ustawień przetwarzania obrazu (nie licząc monochromatycznego). W View NX dochodzi jeszcze pięć.
Przetestowałem wszystkie osiem i żaden mi nie odpowiadał.
Na bazie zestawu standardowego SD w body stworzyłem dwa osobiste (mz najczęściej potrzebne) ustawienia: jeden do światła błyskowego a drugi do światła dziennego.
Żeby je mieć pod ręką przypisałem ich wybór guzikowi Fn.
Ustawiłem tak:
1. dla światła błyskowego:
wyostrzenie +3
kontrast -1
jasność 0
nasycenie +1
odcień 0
Dla lampy błyskowej w pomieszczeniach używam czasów od 1/25 do 1/100 dla uchwycenia światła zastanego, synchronizacja na tylną kurtynę. Stosuję lampę SB 800.
2. dla światła dziennego:
wyostrzenie +3
kontrast -1
jasność 0
nasycenie 0
odcień 0
Jeżeli chodzi o WB to nie korzystam z AWB tylko z ustawień predefiniowanych, z tym że dla lampy błyskowej SB 800 wprowadzam korektę prawie zawsze na B2 a czasami nawet do B4. Przestrzeń barw sRGB.
Dochodzi jeszcze kwestia zastosowania konkretnego obiektywu,do którego też trzeba dostosować niektóre parametry.
Robię wyłącznie w NEF i wywołuję w View NX (drobna korekcja jasności i przeważnie korekcja cieni na 10 do 15%).
nikoniarz
20-04-2019, 08:59
Profile PC najlepiej personalizować na komputerze, gdyż tam mamy o wiele więcej możliwości. Mamy chociażby wpływ na krzywą, punkt bieli i czerni...
Tylko kolega fanta nie ma monitora więc zapewne nie posiada również komputera, bo bez monitora jest raczej bezużyteczny. Chce ustawić PC w aparacie według naszych rad i oglądać na telewizorze ładny obrazek zrobiony w JPG na wakacjach w ostrym słońcu w południe, ale również niekiedy w innych warunkach oświetleniowych.
Jedyna możliwość to coś tam popróbować w ustawieniach aparatu w PC co da najbardziej satysfakcjonujący obrazek oglądany na tym konkretnym telewizorze. Zapewne dla tak kontrastowego oświetlenia bedzie to Neutral lub Flat i coś tam w ustawieniach kontrastu, jednak dla innych warunków ten profil chyba będzie trzeba zmienić.
Reszta zależy już tylko od tego co dla kogo jest ładnym obrazkiem, ponieważ tym sposobem za wiele zrobić się nie da.
nikoniarz
21-04-2019, 15:22
mmluty, założyłem na podstawie poniższego, że ma TV podłączony zamiast monitora pod komputer:
Witam niestety nie mam minitora tylko TV
slavex17
16-09-2021, 13:09
Raw to nie tylko "niedostrzegalne niuanse". Raw to przede wszystkim mnóstwo informacji (można powiedzieć, że nadmiar informacji), które traci się bezpowrotnie w jpg. Informacji, które pozwalają na uzyskanie w przyszłości niemal dowolnego wyglądu wyjsciowego obrazu (w tym także zmianę PC) w taki sposób, że rezultat może być lepszej jakości niż jpeg z aparatu, może zawierać wiecej danych (a obróbka jpega zawsze powoduje utratę danych).
A najlepsze w tym wszystkim jest to, że obróbka rawa może być tak samo prosta jak jpega. A nawet często jest prostsza, bo masz do dyspozycji lepszy materiał wejściowy.
Czy wczytanie RAW do Lightrooma a następnie zapisanie go do PSD traci te informację, jeśli za jakiś czas załaduje PSD ponownie do Lightrooma?