Zobacz pełną wersję : Małpka z aps-c i szerokim obiektywrm
krzysiek17-18
12-01-2019, 10:47
Witam szukam dobrego kompakty
Z matryca aps-c oraz szeroką ogniskową
Jesli ktoś może coś polecic to poprosze
Coolpix A (uzywany), Ricoh GR, Fuji X70 z odpowiednikami 28 mm, Fuji X100* z odpowiednikiem 35 mm
NEX-5R + E16 (24 mm) lub E20 (30 mm).
Jeżeli używki wchodzą w grę.
Sigma DP-1 Merrill, albo DP-1 Quattro.
nikoniarz
13-01-2019, 09:31
Fujifilm XF10.
cybulski
13-01-2019, 09:34
Coolpix A (uzywany), Ricoh GR, Fuji X70 z odpowiednikami 28 mm, Fuji X100* z odpowiednikiem 35 mm
Do tego mogę dodać
Fuji X-T10/XT-20 + 18/2 +27/2.8
nikoniarz
13-01-2019, 09:48
Do tego mogę dodać
Fuji X-T10/XT-20 + 18/2 +27/2.8
Ciężko to nazwać małpką/kompaktem. To jedna z największych propozycji.
cybulski
13-01-2019, 09:54
Ciężko to nazwać małpką/kompaktem. To jedna z największych propozycji.
No ciężko ale skoro już pyta o apsc to niech pytający przejrzy różne modele. Bo skoro pyta o "apsc" to znaczy że coś już chyba wie więcej.
Z drugiej strony jest to wielkość mniej więcej podanej wcześniej serii X100.
Dużo dobrego można przeczytać o Ricoh GR - tutaj wydaje się że idealnie by pasował do założeń kompaktu apsc z szerokim szkiełkiem.
Pojęcie szeroki szkło jest niejednoznaczne. Za analoga 80% zdjęć robiłem na 35 mm (miałem jeszcze 50 i 135). To dla mnie było uniwersalnie szeroko. Jak kiedyś przykręciłem 20 mm, to się wystraszyłem.
Jeśli to ma być uniwersalny aparat z jednym szkłem, to właśnie zakres 28-35 uważam za uniwersalny szeroki (co na DX daje 20 do 24 mm).
Ale może aparat jest dla agenta nieruchomości i interesuje go UWA?
Za mało danych, żeby coś sensownego doradzić. Aby profesjonalnie doradzić trzeba poznać wpierw potrzeby a "kompakt z szerokim szkłem" to ciut mało.
Trochę mało, ale z drugiej strony kompakty z APS-C da się na paluszkach policzyć.
cybulski
13-01-2019, 15:07
A taki sony a5000? W sumie też niby kompakt. Jest w czym wybierać.
z APS-C pod względem jakości i rozmiarów nie ma lepszego zestawu jak Samsung NX500 + świetne szkła, niestety już ciężko dostępny.
krzysiek17-18
13-01-2019, 20:38
A cos bez wymiennej optyki by nie bawić się
Doprecyzuje
Aparat z niewymiennym obiektywem
Matryca aps-c
Obiektyw o najmniejszej ogniskowej
A cos bez wymiennej optyki by nie bawić się
Jak tak bardzo nie chcesz wymiennej optyki to najszerzej masz ekwiwalent 28 mm. Ricoh GR, Nikon Coolpix A. Fuji X70, Sigma DP, tylko nie wiem który numer.
Ja bym jednak nie odrzucał tak bardzo wymiennej optyki. Jak kupisz jeden mały obiektyw, to nie nie będziesz miał zabawy, nawet wtedy jak zasyfisz matrycę.
To tylko Ricoh GR - mam od trzech lat i przeszła mi ochota na posiadanie czegoś innego.
Też sądzę, że najlepszy z tego to Ricoh GR ii. To jest przyzwoity aparat i powinien spełniać wymagania. Teraz wchodzi GR iii, więc GR ii będą wyprzedawać. Obecnie kosztuje coś około 2100. Ja osobiście mam Coolpixa A, ale po pierwsze nie ma nowych, po drugie to AF w nim lubić łapać tło, a po trzecie brak uszczelnień. Za to jakość zdjęć świetna, mały rozmiar, obsługa jak DSLR Nikonowskich i kosztował mnie nowy z normalnej dystrybucji 1500 zł (bo już go wyprzedawali).
krzysiek17-18
13-01-2019, 21:11
Podeslesz jakies foty z tego GR?
Popatrz tu http://erickimphotography.com/blog/2013/06/02/review-of-the-ricoh-gr-digital-grd-v-for-street-photography/
i tu http://www.bigheadtaco.com/2016/02/non-review-ricoh-gr-ii-in-hong-kong.html
A musi być pełne APS-C ?
Bo jak nie to jest coś takiego jak Canon G1x mk2...
Coolpixa A można kupić taniej niż GRa, jeśli money is the factor.
Jak na małpkę jest to całkiem kompetentny aparat. Różnice w stosunku do GRa są, ale spora część z nich to kwestia preferencji i wyboru 'coś za coś'.
jurkarol
18-01-2019, 23:19
Dobrze by było, gdyby ekran można było wyłączyć i użyć wizjera, jeśli nie wbudowanego to zewnętrznego - i tu Ricoh nam się kłania. Szkoda że nikon A nie ma opcji wyłączenia ekranu.