PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Park

an
11-01-2019, 16:52
Spróbuję zatem tak. Co Koleżeństwo na to?

19760

Nikonozaur
12-01-2019, 00:47
Spacer był pewnie fajny, ale fotka słaba. Światło, ogarnięcie tematu....

PM.M
12-01-2019, 13:36
Ok, aryan wrzuciłeś ostatnio dużo zdjęć, z tym że każde dokładnie z innego zakresu. Można sądzić, że lubisz pstrykać zdjęcia, ok. Ale musisz sam się zdecydować, co Ci się najbardziej podoba, co rozwijać. Sądzę też, że warto by przeczytać jakąś książkę o kompozycji (np. Bryan Peterson - "Kompozycja bez tajemnic") i wiedzieć CO jest tematem Twoich zdjęć. Bo na razie to ciężko wyczytać.

greku792
12-01-2019, 13:55
Zdjecie typu "spacerowego", jako fotka do albumu może być. Ja wym troszkę wykadrował z lewej strony aby zgubić drzewo na pierwszym planie.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

an
14-01-2019, 10:33
Dziękuję za opinie, przy czym mam ogromną prośbę (szczególnie do Nikonozaur - jak sądzę fachowca w temacie) o nieco szerszy komentarz, co konkretnie byście w tym zdjęciu zmienili. Dlaczego? Ano dlatego, że to samo zdjęcie zamieszczone w pewnym zagranicznym portalu zyskało bardzo wiele opinii pozytywnych, że fajny kadr, że przepiękna tonacja, etc. etc. I teraz jestem w kropce, czy tamte opinie były prawdziwe (a w części pochodziły od osób robiących naprawdę dobrą fotografię), czy też jest to naprawdę tak złe... Ba, dodam że to zdjęcie na stocku zostało przez kogoś tam zakupione za 150USD :-) Więc sam jestem teraz skołowany.

PM.M
14-01-2019, 12:04
Tak to jest, każdy widzi i czyta inaczej. I tamte opinie były prawdziwe, i te są prawdziwe. Jak sprzedałeś, tzn że ta fotografia był dla kogoś tyle warta :-) Ogólnie na zachodzie ludzie są milsi w komentarzach i wypowiedziach "keep smiling". W byłym bloku wschodnim zawsze jest źle i smutno ;-) Taka charakterystyka.

- - - - kolejny post - - - - - -

Co do zdjęcia, mnie rozpraszają te ławki i śmietnik, albo powinno ich nie być (na zdjęciu), albo stanowić temat. A tak trochę są, trochę ich nie ma. I z obróbką i światłem można by się pobawić.

an
14-01-2019, 12:21
PM.M w sprawie śmietnika jasność nad jasnościami, mnie też drażni, a wystarczyło lekko się przesunąć.

Idąc dalej, żeby cięgi zebrać za jednym razem, wątek uzupełniam.

2.
19892

3.
19893

4.
19894

5.
19895

Nikonozaur
14-01-2019, 18:00
Taki "widok ogólny" nie jest najszczęśliwszym pomysłem na kadr. Po prostu nie ma na czym oka zawiesić, nic nie jest tematem przewodnim (tytuł to za mało). W dodatku ostre słońce dało efekt w postaci przepalonej podłogi (1 i 2). Na dwójce masz przed sobą 4 drzewka ustawione w szereg, to mógłby być temat. Trójka i w szczególności czwórka są "zerowe" pod względem kadru, a dobija je turystyczno - spacerowe światło. To samo światło ratuje piątkę podkreślając sielską atmosferę. Mimo, że tu też kadrowo nie jest najlepiej ona w/g mnie jest najlepsza z zestawu.
Park, a w szczególności las to trudne tematy. Na nieudane zdjęcia z lasu mówi się, że nieudane bo drzewa zasłaniały. :) Pozdrawiam.

an
14-01-2019, 18:23
Nikonozaur dzięki! Wyciągnę wnioski.